Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5ec64faf6f2ab876368b45c0/80
Foto: Facebook

Most ostaje bez još jednog zastupnika: Robert Podolnjak jutros objavio da izlazi iz politike

Na žalost, Sabor je postao institucija u koju građani više nemaju povjerenja, zbog političkih trgovina, sramnih prevara, ekscesa i sukoba, kaže Podolnjak.
Most ostaje bez još jednog saborskog zastupnika. Nakon što se jučer Ivana Ninčević-Lesandrić oglasila povodom odlaska, danas je to na svom Facebook profilu učinio i ustavno-pravni stručnjak Robert Podolnjak.

Njegovu objavu donosimo u cijelosti: 

Prije dva dana promijenio sam naslovnu sliku na ovoj stranici i stavio fotografiju iz svog ureda na Pravnom fakultetu. Tako sam, na simbolički način, nagovijestio, a sada i objavljujem da se vraćam na fakultet i da se ne namjeravam ponovno kandidirati za zastupnika u Hrvatskom saboru. To sam svojim kolegama na katedri i u Saboru najavio prije više mjeseci. Želim raditi na znanstvenom napredovanju i do kraja godine dovršiti jednu znanstvenu monografiju. Naravno, svih proteklih godina koje sam proveo u Saboru, radio sam i na fakultetu, ali u smanjenom opsegu. Uvijek sam govorio da sam prvenstveno profesor, koji je samo privremeno u politici, i to potvrđujem i ovom odlukom. Javno sam se zalagao za to da se ograniči broj mandata za političke dužnosti, kako se ne bi događalo da borba za političke funkcije postane sama sebi svrhom.

Proteklih godina u Saboru predlagao sam i zalagao se za brojne ustavne i zakonske reforme s ciljem jačanja demokracije, kako na državnoj, tako i na lokalnoj razini, za prava građana, jačanje neovisnih tijela u borbi protiv netransparentnosti, sukoba interesa i korupcije, za reforme javne uprave, lokalne samouprave, pravosuđa itd. Sa žalošću konstatiram da Hrvatski sabor nije učinio ništa od svega toga, a u mnogim područjima učinjen je i korak natrag. Prečesto sam osjećao frustraciju zbog nemogućnosti da neke stvari promjenim na bolje.
Ustav se smatra trgovačkim ugovorom koji mogu mijenjati samo stranke u Saboru, građani su isključeni iz procesa demokratskog odlučivanja, građanske referendumske inicijative se smatraju nepoželjnim subjektom, kojeg treba ugušiti. Guše se i neovisne institucije nadzora ustavnosti i zakonitosti. U Saboru postoji tiranija parlamentarne većine i diskriminacija prava opozicije. O tome sam dosta pisao proteklih godina.

Najbolji primjer nemogućnosti da se nešto promijeni na bolje je inicijativa da se pravo na vodu zajamči u Ustavu, na kojoj sam radio. Dvije inicijative različitog teksta potpisalo je više od 50 zastupnika iz parlamentarne većine i opozicije, ali o tome protekli saziv Sabora nije ni raspravljao. Jedna izvrsna inicijativa, koja ima nadstranački karakter, koju su podržali građani, koja je ustavno provedena u susjednoj Sloveniji, u našem Saboru nije vrijedna jedne rasprave.

Na žalost, Sabor je postao institucija u koju građani više nemaju povjerenja, zbog političkih trgovina, sramnih prevara, ekscesa i sukoba. Pokušao sam, s grupom časnih ljudi, nešto promijeniti, ali to je nemoguće u postojećoj konstelaciji. Danas u Hrvatskoj to je nemoguće skupini od 15 ili 20 zastupnika koji traže reforme, to je nemoguće čak i kada ih traži 400.000 građana. Bojim se da ćemo doživjeti daljnju demokratsku degradaciju, a građani će imati sve manje povjerenja u institucije države. Mnogi zbog toga odlaze iz Hrvatske. Na svakim izborima za Hrvatski sabor glasuje sve manje građana, što čini upitnim legitimnost izabranih zastupnika.

Ne vjerujem da će se nešto bitno promijeniti u sljedećem sazivu Sabora. Vjerojatno nas očekuje dvostranačka polarizacija koja već desetljećima sputava svaku ozbiljnu reformu. A Hrvatskoj trebaju ozbiljne gospodarske, društvene, političke reforme.Treba joj i novi Ustav, ustav druge republike, koji se mora donijeti uz raspravu s građanima, na referendumu. Tome ću se posebno posvetiti.

Naravno,nastavit ću, kao što sam to činio i prije ulaska u Sabor, javno djelovati u potpori svima koji će se boriti za demokratsku i socijalno pravednu Hrvatsku, za jačanje odgovornosti svih dužnosnika, u potpori svim neovisnim institucijama, djelovanju građanskih inicijativa i općenito jačanju uloge građana u procesima demokratskog odlučivanja, napisao je Podolnjak.
hr Thu May 21 2020 11:54:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ed0c95b6f2ab88f468b4633/80

Ljiljana Zmijanović pristupila Domovinskom pokretu: "Domovina se voli svakim udahom, riječju i djelom"

Na predstojećim parlamentarnim izborima bit će kandidatkinja na listi u 9. izbornoj jedinici

Hrvatska braniteljica dr. sc. Ljiljana Zmijanović pristupila je Domovinskom pokretu te će na predstojećim parlamentarnim izborima biti kandidatkinja na listi u 9. izbornoj jedinici.

- Sloboda odabira je ona koja nas određuje kao ljude, a moj odabir je Domovinski pokret. Želim dati doprinos Domovini koja se voli svakim udahom, svakom riječju i svakim djelom. - objašnjava Ljiljana Zmijanović zašto se priključila Domovinskom pokretu.

Doktorica je društvenih znanosti u polju ekonomije, bila je vojnikinja u Domovinskom ratu od 1991. do 1993. godine (elitne postrojbe-borbeni sektor). 

Od 1997. do 2009. godine bila je voditeljica Službe za prezentaciju NP Krka, a uz to bila je voditeljica više projekta, znanstvenih ekspedicija i ekoloških programa. Članica je Hrvatskog društva ekonomista i Ronilačkog kluba veterana 4GBR, a dobitnica je i Povelje FEST-a „Zasluge za turizam“ 2002. i 2003.

hr Fri May 29 2020 10:35:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/53a406321799421a762f4201/80

Nastavlja se akcija policije i USKOK-a: Uhićena i Josipa Rimac, bivša gradonačelnica Knina!

Potvrđeno je kako se nalazi u prostorijama PNUSKOK-a u Zagrebu.
Policija i USKOK provode veliku akciju, a nakon što je uhićen predsjednik Uprave Hrvatskih šuma, Krunoslav Jakupčić, ista sudbina dogodila se i bivšoj kninskoj gradonačelnici, državnoj tajnici u Ministarstvu uprave Josipi Rimac.

Potvrđeno je kako se nalazi u prostorijama PNUSKOK-a u Zagrebu.

Navodno je u pitanju gradnja vjetroelektrana kod Knina koje su se planirale dok je Rimac bila gradonačelnica.
hr Fri May 29 2020 10:23:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ed0b76c6f2ab88f468b4612/80

Proizvodi s polja u aukciji: Splićanin Dejan Grepo spojio proizvođače i otkupljivače na jednom mjestu

Baš je ova korona kriza pokazala kako se Hrvatska može hraniti samo domaćim proizvodima, a višegodišnji problem malih proizvođača našao je rješenje u jednom ovakvom projektu.
Malo je onih koji su odvažno, bez obzira na situaciju koronavirusa, krenuli u zahtjevne projekte. S dozom straha za budućnost, ali i mnogo nade u uspjeh jedan od malog broja opisanih je i Splićanin Dejan Grepo

Njegov OPG2Go postao je najomiljenije mjesto za prodaju namirnica sa hrvatskih polja, a u nešto više od mjesec dana internet platformu posjetilo je više od 15 tisuća korisnika koji su napravili na stotine narudžbi diljem Hrvatske. O uspjehu projekta dovoljno govori podatak kako, zbog prevelikog broja za registraciju novih korisnika, taj jednostavan proces traje i nekoliko dana.

Nakon fantastičnog početka priča dobiva i još jedan nastavak. Naime, prvi puta u Hrvatskoj pokrenuli su aukciju za proizvode OPG-ova, ribara i mesara, a sve u cilju i da svaki domaći proizvod dobije dostojan uzvrat u cijeni.

- Godinama smo slušali o problemu Hrvatskih proizvođača kako propadaju mandarine, jagode, mlijeko, meso i drugi proizvodi. Rješenje je u našoj aukciji, svi ti proizvodi mogu biti ponuđeni svim otkupljivačima u Hrvatskoj u svega par klikova putem OPG2Go Aukcije namirnica. Tako se otvara jedan skroz novi tip trgovine, prvi puta u Hrvatskoj gdje će se moći nadmetati za proizvode i otkupljivači i proizvođači, govori nam Grepo dodajući kako su se za ovu opciju odlučila već dva velika trgovačka lanca.

- Cilj je omogućiti prodaju i otkup većih količina namirnica preko jednostavnog online sistema OPG2Go Aukcija te tako olakšati proizvođaču i otkupljivaču trgovanje i poslovanje. OPG2Go Aukcija uvelike će olakšati restoranima nabavku veće količine namirnica iz bilo kojeg dijela Hrvatske kao i proizvođaču prodaju nekom trgovačkom lancu, restoranu ili bilo kojem otkupljivaču, nastavlja nam ovaj mladi i posve inovativan Splićanin velikih želja i neustrašivog duha.

Baš je ova korona kriza pokazala kako se Hrvatska može hraniti samo domaćim proizvodima, a višegodišnji problem malih proizvođača našao je rješenje u jednom ovakvom projektu.

Pitali smo i Dejana što misli o Vladinim mjerama pomoći na što je ekspresno odgovorio kako uvijek može bolje

- Ovim putem pozivam Vladu Republike Hrvatske, Ministarstvo poljoprivrede i sve nadležne da se uključe jer smo spremni na suradnju. Imamo gotov projekt tehnički spreman koji može uvelike pomoći i olakšati hrvatskim proizvođačima da ponude i prodaju proizvode kao i otkupljivačima da otkupe iste u većim količinama. Treba iskoristiti tehnološke mogućnosti koje su nam danas svima dostupne te olakšati poslovanje i život, zaključuje ovu priču Dejan Grepo.

Poziv ide svima vama. Prijavite se i budite dio velikog spleta proizvođača i otkupljivača koji s ovom hvalevrijednom idejom i cijelu Hrvatsku čine boljim mjestom življenja na više polja - od zdravstvenog pa sve do gospodarskog.
hr Fri May 29 2020 09:19:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ed0af3a6f2ab88f468b4607/80

Murterini dobili teleporter u obliku periske: iz Hrvatske u Norvešku uz pomoć pametnog telefona

Simbol je to prijateljstva između Općine Murter - Kornati s norveškom općinom Heroy.

Na Murteru, na gradskoj plaži Luke jučer je postavljen spomenik kakav još u Hrvatskoj nije viđen. Naime, radi se o 'Virtualnom teleporteru' kojim će svi znatiželjnici moći prijeći u virtualnu stvarnost u Norveškoj, putem pametnih telefona.

Simbol je to prijateljstva između Općine Murter - Kornati s norveškom općinom Heroy.

- Plaža je uređena u tri godine, u tri faze. Posljednja faza je baš ova, postavljanje spomenika prijateljstva u obliku periske kojoj prijeti odumiranje, kratko je kazao načelnik Toni Turčinov

Najavio je i kako je u planu povezivanje i s drugim mjestima te predstavljanje naše ponude koja u prvi plan stavlja prekrasnu razvedenu obalu i Jadransko more.

Dvije stilizirane periske veće su od četiri metra.


hr Fri May 29 2020 08:44:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .