Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5ec64faf6f2ab876368b45c0/80
Foto: Facebook

Most ostaje bez još jednog zastupnika: Robert Podolnjak jutros objavio da izlazi iz politike

Na žalost, Sabor je postao institucija u koju građani više nemaju povjerenja, zbog političkih trgovina, sramnih prevara, ekscesa i sukoba, kaže Podolnjak.
Most ostaje bez još jednog saborskog zastupnika. Nakon što se jučer Ivana Ninčević-Lesandrić oglasila povodom odlaska, danas je to na svom Facebook profilu učinio i ustavno-pravni stručnjak Robert Podolnjak.

Njegovu objavu donosimo u cijelosti: 

Prije dva dana promijenio sam naslovnu sliku na ovoj stranici i stavio fotografiju iz svog ureda na Pravnom fakultetu. Tako sam, na simbolički način, nagovijestio, a sada i objavljujem da se vraćam na fakultet i da se ne namjeravam ponovno kandidirati za zastupnika u Hrvatskom saboru. To sam svojim kolegama na katedri i u Saboru najavio prije više mjeseci. Želim raditi na znanstvenom napredovanju i do kraja godine dovršiti jednu znanstvenu monografiju. Naravno, svih proteklih godina koje sam proveo u Saboru, radio sam i na fakultetu, ali u smanjenom opsegu. Uvijek sam govorio da sam prvenstveno profesor, koji je samo privremeno u politici, i to potvrđujem i ovom odlukom. Javno sam se zalagao za to da se ograniči broj mandata za političke dužnosti, kako se ne bi događalo da borba za političke funkcije postane sama sebi svrhom.

Proteklih godina u Saboru predlagao sam i zalagao se za brojne ustavne i zakonske reforme s ciljem jačanja demokracije, kako na državnoj, tako i na lokalnoj razini, za prava građana, jačanje neovisnih tijela u borbi protiv netransparentnosti, sukoba interesa i korupcije, za reforme javne uprave, lokalne samouprave, pravosuđa itd. Sa žalošću konstatiram da Hrvatski sabor nije učinio ništa od svega toga, a u mnogim područjima učinjen je i korak natrag. Prečesto sam osjećao frustraciju zbog nemogućnosti da neke stvari promjenim na bolje.
Ustav se smatra trgovačkim ugovorom koji mogu mijenjati samo stranke u Saboru, građani su isključeni iz procesa demokratskog odlučivanja, građanske referendumske inicijative se smatraju nepoželjnim subjektom, kojeg treba ugušiti. Guše se i neovisne institucije nadzora ustavnosti i zakonitosti. U Saboru postoji tiranija parlamentarne većine i diskriminacija prava opozicije. O tome sam dosta pisao proteklih godina.

Najbolji primjer nemogućnosti da se nešto promijeni na bolje je inicijativa da se pravo na vodu zajamči u Ustavu, na kojoj sam radio. Dvije inicijative različitog teksta potpisalo je više od 50 zastupnika iz parlamentarne većine i opozicije, ali o tome protekli saziv Sabora nije ni raspravljao. Jedna izvrsna inicijativa, koja ima nadstranački karakter, koju su podržali građani, koja je ustavno provedena u susjednoj Sloveniji, u našem Saboru nije vrijedna jedne rasprave.

Na žalost, Sabor je postao institucija u koju građani više nemaju povjerenja, zbog političkih trgovina, sramnih prevara, ekscesa i sukoba. Pokušao sam, s grupom časnih ljudi, nešto promijeniti, ali to je nemoguće u postojećoj konstelaciji. Danas u Hrvatskoj to je nemoguće skupini od 15 ili 20 zastupnika koji traže reforme, to je nemoguće čak i kada ih traži 400.000 građana. Bojim se da ćemo doživjeti daljnju demokratsku degradaciju, a građani će imati sve manje povjerenja u institucije države. Mnogi zbog toga odlaze iz Hrvatske. Na svakim izborima za Hrvatski sabor glasuje sve manje građana, što čini upitnim legitimnost izabranih zastupnika.

Ne vjerujem da će se nešto bitno promijeniti u sljedećem sazivu Sabora. Vjerojatno nas očekuje dvostranačka polarizacija koja već desetljećima sputava svaku ozbiljnu reformu. A Hrvatskoj trebaju ozbiljne gospodarske, društvene, političke reforme.Treba joj i novi Ustav, ustav druge republike, koji se mora donijeti uz raspravu s građanima, na referendumu. Tome ću se posebno posvetiti.

Naravno,nastavit ću, kao što sam to činio i prije ulaska u Sabor, javno djelovati u potpori svima koji će se boriti za demokratsku i socijalno pravednu Hrvatsku, za jačanje odgovornosti svih dužnosnika, u potpori svim neovisnim institucijama, djelovanju građanskih inicijativa i općenito jačanju uloge građana u procesima demokratskog odlučivanja, napisao je Podolnjak.
hr Thu May 21 2020 11:54:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f6ae31ddaf72d90a48b4568/80
Foto: Unsplash

Koje su to nove mjere koje će uvesti Stožer?

Najavljene su da će trajati do Božića
Ministar unutarnjih poslova, Davor Božinović, najavio je novi set mjere koje bi trebale biti predstavljene sutra, a trajati do Božića.

Nije htio govoriti o njima, no Index.hr doznaje da svi župani nisu bili skloni novim mjerama te da se kreće u djelomično zatvaranje.

Kako navode, to neće biti zatvaranje poput 'lockdowna', no po svemu sudeći, trebali bi biti zatvoreni ugostiteljski objekti.

Kafići i restorani trebali bi biti zatvoreni, a dostava hrane i dalje omogućena, ali  do 22 sata kako se nakon toga ne bi pojačala privatna okupljanja.

Okupljanja bi i dalje ostala prema istim brojkama kako je donešeno u nedjelju, ali u zatvorenom prostoru bi bila zabranjena. Trgovine i šoping centri bi nastavili normalno s radom. 

Kako Index doznaje, u novim mjerama išlo bi se na smanjivanje putnika u  javnim prijevozima na 25 ljudi od ukupnog kapaciteta.

Spominju i zatvaranje teretana, no to još ostaje pod upitnikom.


hr Tue Nov 24 2020 17:25:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e6f5c1d29111cea7d8b460f/80
Foto: Twitter Vlade RH

Od sutra novi paket mjera koji bi trebao vrijediti do Božića

Situacija s koronavirusom u Hrvatskoj se ne popravlja
Nakon održanog sastanka premijera Andreja Plenkovića, ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića i hrvatskih župana o situaciji s koronavirusom, najavljeno je da od sutra stižu nove, strože mjere koje će na snazi biti do Božića.

Od župana smo čuli kakvo je aktualno stanje, neki misle da su ove mjere dostatne, neki da nisu. Do sutra će Stožer predložiti novi set mjera, koji bi trebao vrijediti do Božića. I bit će puno stroži od mjera koje su sad na snazi, rekao je ministar Božinović.

Nije otkrio koje će to mjere biti, samo da će se odnositi na pojedine segmente gospodarstva kao i ugostiteljske objekte, kulturu i škole.

Nije isključio opciju da bi se mjere mogle produžiti, no sve ovisi kako će se epidemiološka situacija razvijati.

- Ponavljam, ovaj virus se ponaša tako da kad doneseš one najrestriktivnije mjere dva-tri tjedna ili mjesec dana, a kad se popuste da se virus ponovno razmaše. Nije poanta bila odmah ići u najstrože mjere već da se one postupno zaoštravaju sa željom da se zaustavi širenje, a s ciljem da zdravstveni sustav ne bude preopterećen, on je pod velikim pritiskom, i da svi pacijenti, ne samo oni koji boluju od Covida, dobiju zdravstvenu skrb, rekao je Božinović. 

Što se pak cjepiva tiče i postoji li mogućnost da ono bude obavezno, ministar Božinović odgovorilo je poprilično suzdržano te naglasio kako već postoje cjepiva koja su obavezna.

Za ovu još nemamo obavezu jer je nova bolest, ali ne bi ni to bio bio novi moment.


hr Tue Nov 24 2020 16:52:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e6f480d29111c967f8b458a/80
Foto: Pixabay

OPREZ: Nacionalni CERT utvrdio curenje podataka više od 47 000 korisničkih računa iz Hrvatske

Važno je istaknuti kako se određeni broj lozinki nalazi u čistom tekstualnom obliku i one nisu ni na koji način zaštićene te ih je moguće veoma jednostavno iskoristiti

U jednom od najvećih slučajeva curenja podataka u povijesti više od 23 000 baza podataka postalo je javno dostupno. Za kolekciju baza se vjeruje kako je potekla s privatnog hakerskog foruma Cit0Day.in kojeg mnogi napadači koriste kako bi prikupili što veći broj korisničkih imena, adresa elektroničke pošte i čak lozinki u obliku čistog teksta. Sama kolekcija sastoji se od više od 226 milijuna jedinstvenih korisničkih računa. 

Međutim, kolekcija baza koja je prethodno bila dostupna isključivo pretplatnicima navedene usluge postala je javna te je se moglo slobodno preuzeti svega nekoliko sati, ali i to je bilo dovoljno da baza krene u opticaj te se počne dijeliti putem privatnih Telegram i Discord kanala. 

 Važno je istaknuti kako se određeni broj lozinki nalazi u čistom tekstualnom obliku i one nisu ni na koji način zaštićene te ih je moguće veoma jednostavno iskoristiti. CARNET-ov Nacionalni CERT je analizom utvrdio kako je u navedenoj bazi više od 47 000 korisničkih računa čija vršna domena završava na .hr, od čega je za čak više od 24 000 korisnika lozinka dostupna u čistom tekstualnom obliku.

 Napadači koristeći izložene korisničke podatke mogu izvoditi daljnje napade, a šteta može biti značajna. Stoga je veoma važno da se u najkraćem roku svi korisnički podaci zaštite prema uputama Nacionalnog CERT-a. 

Tijekom narednih dana, Nacionalni CERT će vlasnicima pogođenih korisničkih računa poslati obavijest o kompromitaciji s uputama kako zaštititi svoj korisnički račun.  

CERT poziva sve korisnike da svoje korisničke podatke provjere putem usluge „Have I Been Pwned“ na sljedećoj poveznici: https://haveibeenpwned.com/

 


hr Tue Nov 24 2020 16:40:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5fbd11396f52dfae4f8b45a3/80
Foto: DalmacijaNews

Blaženko Boban: 'Mjere su dostatne, ali treba povećati nadzor i uključiti policiju, inspekciju i civilnu zaštitu!'

U posljednje vrijeme poslano je dosta apela, pozivalo se građane na odgovornost, a ona je, po svemu sudeći, izostala
Nove strože mjere, kako bi se spriječilo širenje koronavirusa, na snazi su od nedjelje. U posljednje vrijeme poslano je dosta apela, pozivalo se građane na odgovornost, a ona je, po svemu sudeći, izostala. Pokazuje to i policijska obavijest o brojnim prekršiteljima u dva dana vikenda.

- Mjere su dostatne, ali treba povećati nadzor. Treba uključiti i širu zajednicu – inspekciju, policiju, civilnu zaštitu i sve one koji mogu pridonijeti tome da se vrši restriktivniji nadzor - rekao je župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban.

Komentirajući stanje u splitskoj bolnici predstojnik Klinike za infektologiju splitskog KBC-a rekao je:

- Trend priliva bolesnika je i dalje viši od trenda otpuštanja, ali ritam je, definitvno, manji. Prije smo imali 30 primljenih bolesnika po danu, smanjilo se na 20, a broj će biti i manji. Baš to primanje bolesnika u bolnicu je pravi indikator stanja na terenu. Osjećaj je da primanje jenjava, ali ne i da je nestalo - komentirao je dr. Ivo Ivić.

- Moralna je obveza svih građana da se pridržava mjera - među ostalim je dodao Ivić koji je nekoliko puta ustvrdio da stanje u bolnici ovisi o ponašanju građana.


hr Tue Nov 24 2020 14:57:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .