Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5b7edb34cb557a3c658b4d5a/80
Foto: Pixabay

Profesorica s Harvarda: 'Od kokosovog ulja imamo koristi kao i od čistog otrova'

Važno mjesto na policama trgovina zdrave hrane u posljednje vrijeme zauzima kokosovo ulje, kojemu se pripisuju razne dobrobiti za naše zdravlje. Profesorica Karin Michels, epidemiologinja iz Škole javnog zdravstva Harvard TH Chan okomila se na trend 'superhrane', a kao jednu od najgorih stvari koju možemo jesti izdvojila je baš kokosovo ulje, kazavši da je ono dobro za naše blagostanje koliko i čisti otrov

Svoju je tvrdnju Karin Michels iznijela tijekom nedavnog predavanja naslovljenog 'Kokosovo ulje i druge prehrambene pogreške', kojega je držala na Sveučilištu u Freiburgu, gdje je njezino drugo akademsko radno mjesto u svojstvu ravnateljice Instituta za prevenciju i tumorsku epidemiologiju, piše tportal.

Svoje upozorenje o beskorisnosti, pa čak i štetnosti kokosovog ulja, Michels temelji na visokom udjelu zasićenih masti u ovom popularnom ulju, za koje se zna da povećavaju razinu lošeg kolesterola (LDL), čime raste i rizik od kardiovaskularnih bolesti. Udio zasićenih masti u kokosovom ulju veći je od 80 posto, što je više nego dvostruko od udjela u svinjskoj masti, i čak 60 posto više od udjela zasićenih masti u goveđoj masti.

Prošle se godine kokosovo ulje našlo pod povećalom Američkog udruženja za zdravlje srca. S mišljenjem tri četvrtina američke javnosti kako je kokosovo ulje zdravo, složilo se tek 37 posto nutricionista. Veliki jaz u percepciji pripisan je jakom marketingu u popularnim tiskovinama.

'Obzirom da povećava razinu lošeg kolesterola, koji uzrokuje kardiovaskularne bolesti, a nisu poznati povoljni učinci kokosovog ulja, savjetujemo da ga ne koristite', zaključak je njihove revizije.

Slično upozorenje dala je i Britanska zaklada za prehranu, navodeći kako ovo ulje može biti dio prehrane, ali s obzirom na visoki udio zasićenih masti trebalo bi se koristiti u manjim količinama, kao dio zdrave i uravnotežene prehrane. Iz ove Britanske zaklade napominju i da do sada nije bilo uvjerljivih znanstvenih dokaza koji bi potvrdili zdravstvenu opravdanost konzumacije kokosovog ulja.

Dijetetičarka Victoria Taylor, iz Britanske zaklade za zdravlje srce, za Guardian je izjavila kako postoje spekulacije da bi neke od zasićenih masti prisutnih u kokosovom ulju mogle biti bolje za čovjekovo zdravlje od ostalih zasićenih masti, ali i da do sada nema dovoljno kvalitetnih istraživanja koja bi nam dala konačan odgovor.

'Ono što znamo je da se zamjena zasićenih masti s nezasićenim mastima poput biljnog ulja, maslinovog ulja i suncokretovog ulja pokazala kao učinkovit način za smanjenje razine LDL kolesterola, pa bi to bio zdraviji izbor', rekla je Taylor i dodala da ako baš uživate u okusu kokosovog ulja, kao i maslaca, možete si priuštiti povremeno, ali svakako njihovu konzumaciju treba smanjiti i u svakodnevnu prehranu uvesti nezasićene masti.

hr Thu Aug 23 2018 18:06:06 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5cbc73fa29111ca1558b4568/80
Foto: Pixabay

Mladi luk: Česti zdravstveni problemi koje zeleni dio rješava za tren

U nastavku provjerite koje to zdravstvene probleme brzo rješava zeleni dio mladog luka

Alternativna medicina mladi luk smatra nevjerojatno vrijednom i zdravom namirnicom koja djeluje na tijelo iznutra i izvana.

Osim što pomaže kod prehlade i snižavanja visokog krvnog tlaka, mladi luk ima protuupalna svojstva, te djeluje protiv gljivica, stresa i umora.

U nastavku provjerite koje to zdravstvene probleme brzo rješava zeleni dio mladog luka.

1. Upala grla

Izrežite stručak zelenog dijela na komadiće, dodajte mu malo naribanog đumbira i soli te sve zajedno stavite u platnenu vrećicu ili krpu te zagrijte. Toplu kompresu umotajte u još jednu krpu ili ručnik te stavite na upaljeno područje.

2. Natečene noge

Stručak zelenog dijela mladog luka kuhajte nekoliko minuta. Blenderom ga izmiksajte (ako treba dodajte vrlo malo vode), dok se smjesa ne pretvori u pastu. Tom pastom namažite natečene dijelove nogu.

3. Odčepljivanje nosa

Zgnječite malo zelenog dijela mladog luka i njegovim sokom natopite komad vate ili dvije blazinice. Takvu mokru kompresu stavite na nos i područje sinusa. Luk će aktivirati sluznicu i odčepiti dišne kanale. - piše Zadovoljna

hr Sun Apr 21 2019 16:09:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5cbc3f5929111c3b558b4572/80
Foto: PIXABAY

Instagram testira novu opciju koja bi mogla biti pogubna za karijere influencera

Instagram bi mogao uvesti promjenu koja će mnoge influencere dovesti do ludila. Postoji mogućnost da u budućnosti broj lajkova koje je pojedina fotka dobila bude nedostupan publici.
Jane Manchun Wong, koja se bavi istraživanjem društvenih mreža, otkrila je da Instagram već testira ovu opciju i screenshotove objavila na Twitteru. 

"Želimo da se vaši pratitelji fokusiraju na sadržaj koji dijelite, a ne na količinu lajkova koje dobivate. Za vrijeme ovog testiranja samo će osoba koja je podijelila objavu moći vidjeti koliko je lajkova dobila", stoji u obavijesti.

Glasnogovornik Instagrama za The Verge je izjavio da opciju "u ovom trenu" ne testiraju, no da "traže način na koji bi se smanjio pritisak s korisnika". 

Bitno je napomenuti da Instagram i Facebook neprestano testiraju nove opcije, no da mnoge od njih nikad ne zažive, piše Index.hr

hr Sun Apr 21 2019 12:00:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5cbc2bb329111c1e558b456b/80

Tri umaka od hrena koja se savršeno slažu sa šunkom

Hren je nezaobilazni dodatak blagdanskih stolova. Najčešće se od njega rade umaci koji sjajno idu i uz tradicionalnu uskrsnu šunku. U nastavku pronađite recepte za tri varijante umaka od hrena.

1. KLASIČNI UMAK OD HRENA

- 8 dag hrena
- 2 dcl bistre mesne juhe (pileće, goveđe ili druge, a možete koristiti i bistru povrtnu juhu)
- malo soli

Ogulite hren i naribajte ga na sitno. Budite oprezni prilikom ribanja jer će hren uzrokovati suzenje očiju. Zagrijte juhu ili temeljac do vrenja pa s time prelijte hren. Posolite i pustite da se ohladi.

2. UMAK OD HRENA S VRHNJEM

- 5 dag ribanog hrena
- 2 dcl kiselog vrhnja
- malo soli i papra
- 2 velike žlice limunovog soka ili octa

Oguljeni i naribani hren pomiješajte s vrhnjem. Posolite i popaprite po vlastitom ukusu te na kraju umiješajte limunov sok ili ocat, ovisno o tome koji okus više volite.

3. UMAK OD HRENA S JABUKOM

- 8 dag hrena
- 1.5 dcl bistre mesne juhe (ili povrtne)
- 1 srednja jabuka
- sol
- 1 mala žlica octa

Hren ogulite i naribajte pa ga prelijte vrelom juhom. Kada se ohladi, dodajte naribanu jabuku, sol i ocat pa promiješajte, piše zadovoljna.hr

hr Sun Apr 21 2019 10:37:20 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/58f31ab4b47398562c8b45be/80

Zašto se mijenja datum Uskrsa?

Na Uskrs se obilježava Kristovo uskrsnuće, kao i njegova pobjeda nad smrću i grijehom.
Nekada se u Crkvi Uskrs nije slavio u svim krajevima podjednako, ali uvijek je bio u svezi sa židovskom Pashom.

Isus je proslavio posljednju večeru, proživio svoju muku i smrt i uskrsnuće za vrijeme toga židovskoga blagdana koji se slavio 14. dana mjeseca Nisana. 

Nisan je sedmi mjesec židovskog kalendara, a odgovara našem početku proljeća, odnosno ožujku i travnju.

Prema pravilu Katoličke crkve datum Uskrsa se određuje kao prva nedjelja nakon 14. dana mladog mjeseca počevši s 21. ožujkom. Ovako određen datum može biti u rasponu između 21. ožujka i 25. travnja pa je zato Uskrs pomični blagdan.

hr Sun Apr 21 2019 08:44:51 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .