Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5f184430daf72d0b3e8b45ce/80

"Veliki brat" na ulicama Solina: Cilj je povećati sigurnost građana

Video nadzor ne samo za prometnu sigurnost, javni red i mir, već i za sprječavanje protupravnog odlaganje otpada

Grad Solin je poduzeo mjere koje imaju za cilj povećati sigurnost građana na svom području.

Podsjetimo se prvi video nadzor na području grad Solina je postavljen 2015. i to na tri lokacije, na Širinu kod raskrižja Jadranske magistrale D-8 i Ulice Stjepana Radića, a iste godine postavljen je video nadzor na zgradu Javne ustanove u kulturi „Zvonimir“ te na prostoru arheološkoga lokaliteta Gradina.

Prošle godine dobivena je suglasnost za uspostavu video nadzora na lokacijama među kojima su i tri na kojima je sustav početkom ove godine stavljen u funkciju, a to su križanje Zvonimirove ulice i Ulice dr. Franje Tuđmana, križanje Ulice Marka Marulića s Ulicom Petra Krešimira IV. i Put mira te križanje Matoševe ulice i Ulica Petra Krešimira IV. Preostalih devet lokacija na kojima je planirano postavljanje sustava video nadzora su: Matoševa ulica pored stanice za tehnički pregled vozila, raskrižje Širina na ulazu u Ulicu kralja Zvonimira, Ulica Stjepana Radića na izlazu iz Ulice kralja Zvonimira pored Policijske postaje Solin, naselje Ninčevići pored OŠ kralja Zvonimira, Ulica Put Majdana pored OŠ don Lovre Katića, Arapovac pored dječjeg vrtića „Jadro“, Meterize na križanju Splitske ulice i Ulice Marka Marulića, MO Sveti Kajo pored trgovine „Ribola“ te izlaz s Novog groblja, odnosno križanje ulica Put mira i Matoševa.

Riječ je o video sustav koji je unaprijedio rad Odsjeka za prometno redarstvo grada Solina. Naime, na spomenutim lokacijama putem video nadzora prometni redar u obavljanju poslova iz svog djelokruga rada provodi nadzor nepropisnog zaustavljanja i parkiranja vozila suprotno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, a konačni cilj ovakvog djelovanja je smanjiti broj prometnih prekršaja te samim time povećati sigurnost sudionika u prometu. Kamere su neprestano u funkciji, 24 sata dnevno, a kazna za prometne prekršitelje iznosi 300 kuna. Osim za nadzor prometa sustav kamera koristi se i za utvrđivanje prekršitelja u slučajevima remećenja javnog reda i mira, prevenciju i otkrivanje kaznenih djela te za opći nadzor i zaštitu, a sve s ciljem unapređenja sigurnosti građana. Prekršaje koji nisu u domeni prometa utvrđuju djelatnici nadležne Policijske postaje.

Iskustvo pokazuje da primjena tehničke zaštite korištenjem video nadzora ima preventivnu i represivnu svrhu te povećanja sigurnosti. U Hrvatskoj je zakonska regulativa tehničke zaštite i zaštite javnih površine jasno definirana, a pridržavanjem zakonskih obveza vlasnika i lokalne samouprave u kontroliranom korištenju podataka dobivenih video nadzorom, eliminirana je opasnost od narušavanja privatnosti građana.

Odsjek komunalnog redarstva Grada Solina dao je izraditi elaborat „Sigurnosna prosudba javnih površina grada Solina i plan štićenja“ koji je bio osnova za izradu Projekta sustava tehničke zaštite za nadzor grada, putem fiksnih i pokretnih mrežnih kamera, a u svrhu štićenja javnih površina, prvenstveno od nelegalnog odlaganja otpada.

Ugradnja kamera video nadzora predstavlja operativnu provedbu mjera na terenu, za sprječavanje protupravnog odlaganja otpada, sukladno Odluci o mjerama za sprječavanje i uklanjanje nelegalno odloženog otpada na području grada Solina. Stoga je odabrano sedam lokacija za postavljanje kamera i to: Ulica Sv. Tekle kod skretanja za Bramont, Ulica Sv.Tekle – križanje s Matoševom ulicom, Sv. Kajo do transportne trake DC-a kod kontejnera, Ulica Joze Kljakovića – donja pozicija, Ulica Joze Kljakovića kod reciklažnog dvorišta, nerazvrstana cesta na Gospinu otoku i Mravinački gaj.

Prema predviđenim proračunskim sredstvima, za četiri od navedenih sedam lokacija, raspisan je natječaj i Grad je pred potpisivanjem ugovora s tvrtkom Electronic security d.o.o. Solit, o dobavi i ugradnji opreme za video nadzor te se uskoro očekuje i njegova provedba.

hr Wed Jul 22 2020 15:50:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e75bc2929111c62908b4572/80
Foto: Pixabay

U Zadru jedan novooboljeli Britanac

Jedan je novi slučaj zaraze koronavirusom u Zadarskoj županiji, a riječ je o Britancu koji boravi u Zadru, izvijestio je u utorak Županijski stožer Civilne zaštite.

Riječ je o mlađem muškarcu, britanskom državljaninu, koji će do ozdravljenja boraviti u organiziranom smještaju na području Zadra. Njegovi kontakti su obrađeni i stavljeni u samoizolaciju.

Aktivan nadzor provodi se nad 147 osoba, a istekao je za 4853 stanovnika.

Tijekom jučerašnjeg dana obavljeno je 120 testiranja uzoraka sa sumnjom na koronavirus, a na Covid odjelu zadarske Opće bolnice hospitalizirano je troje pacijenata.

U protekla 24 sata službenici Policijske uprave zadarske nisu evidentirali nijedno kršenje samoizolacije.

hr Tue Aug 11 2020 11:34:25 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f1ff1dedaf72d6d488b4568/80

Splitsko-dalmatinska županija ima 24 novooboljelih: Pozitivno i 8 osoba iz drugih županija

U karanteni se nalaze 4 strana državljanina.
Prema izvješću NZJZ – a SDŽ od ukupno 433 obrađena testa danas su 24 novooboljele osobe pozitivne na COVID infekciju sa područja Splitsko dalmatinske županije i to iz Splita 6, Imotskog 3, Kaštela 2, Makarske 3, Sinja 1, Brela 1, Klisa 2, Podbablja 1, Podstrane 1, Prološca 1, Runovića 2 i Zmijavaca 1. 

Uz 24 novooboljele osobe pozitivne na Covid infekciju sa područja Splitsko dalmatinske županije još je 8 osoba iz drugih županija pozitivno na Covid infekciju i to 2 osobe iz Osječko baranjske županije, 4 osobe iz grada Zagreba, 1 osoba iz Krapinsko zagorske županije te jedna osoba iz Brodsko posavske županije. Svi novooboljeli iz drugih županija testirani su u Splitu. Od 24 novooboljele osobe sa područja Splitsko dalmatinske županije, 11 osoba su kontakti prethodno oboljelih osoba dok se ostali novooboljeli epidemiološki obrađuju.
 
561 osoba nalazi se u samoizolaciji.
 
18 COVID pozitivnih osoba nalazi se na bolničkom liječenju u KBC-u Split dok se 1 osoba nalazi na respiratoru.
 
U karanteni se nalaze 4 strana državljanina.
 
hr Tue Aug 11 2020 10:45:40 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/53a406321799421a762f4201/80

RIMAC USLUGE Šibenski poduzetnik: 'HDZ-u sam dao 6 milijuna eura, a jedina ti si riješila. Matere mi, u šoku sam'

Novi transkripti otkrivaju koje je sve usluge šibenski poduzetnik Ante Sladić činio i kome da bi došlo do promjene uredbe koja mu je trebala za zakup šumskog zemljišta

Današnji Nacional tvrdi kako posjeduju transkripte razgovora koji otkrivaju kako je korupcijska mreža Josipe Rimac okružila ministricu poljoprivrede Mariju Vučković te iz njenog resora pripremala pljačku tešku više milijuna eura.

Kako tvrde, Vučković je blisko surađivala sa ženama koje su bile na izravnoj liniji Josipe Rimac, a Rimac joj je iza leđa pripremala teren za veliku pljačku možda čak i više desetaka milijuna eura. 

'Prva je bila njezina šefica kabineta Ružica Njavro, druga Anita Validžić koja je bila savjetnica ministrice, a radi se i o supruzi pomoćnika ministra Ćorića', piše Nacional.

Zanimljiv je dio transkripta koji otkrivaju da je šibenski poduzetnik Ante Sladić, koji je bio u istražnom zatvoru u Remetincu, ali je pušten, dao veće količine novca samom HDZ-u. Osim toga, transkripti otkrivaju koje je sve usluge činio i kome da bi došlo do promjene uredbe koja mu je trebala za zakup šumskog zemljišta.

'Znaš šta ću ja tebi reći, ja sam potrošio na HDZ sigurno 6 milijuna eura, političkih veza nećemo uopće komentirati koje... I onda na kraju, evo, ti si jedina osoba di je rekla: 'Ante, bit će napravljeno.' Pa je stvarno napravljeno. Ja šok doživio, materemi...', dio je transkripata koje je objavio Nacional, a iz kojih se vidi i kako je Sladić vrlo često govorio Rimac 'neka bude blagoslovljena' ili 'Bog ti da, ljubim te'.

'Bila sam s našom prijateljicom. Marija je nju stavila u skrivenu kopiju. Maksimalno ju je isforsirala, uvjerila da se treba s dekanom čuti, da je on važan, da će joj on pomoći, on je sada u najužem timu', dio je razgovora Josipe Rimac sa Sladićem, piše 24sata.

hr Tue Aug 11 2020 10:11:36 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f3247e4daf72d69658b4574/80
Foto: HRT

Pomoćnik ministra najavio tri scenarija za novu školsku godinu: Online nastava najmanje poželjna

Želimo da učenici budu u svojim učionicama i da se nastava potpuno izvodi u školama, rekao je Momir Karin, pomoćnik ministra obrazovanja i znanosti, jutros u HRT-ovoj emisiji Dobro jutro, Hrvatska govoreći o novoj školskoj godini, koja počinje 7. rujna.
Karin je rekao kako postoje tri scenarija. Osim nastave u potpunosti u školama, drugi je scenarij mješovita nastava, a treći, najmanje poželjan, online nastava.

- Više neće biti kao dosad potpuna blokada cijelog sustava, nego ćemo, ako se pojavi nekakvo žarište, za njih davati jasne upute, tako da neće biti generalno za cijelu Hrvatsku, rekao je Karin.

Karin je također rekao da će biti teško pridržavati se mjera, ali i izrazio sigurnost da su djeca dovoljno savjesna i da će slušati upute. Dodao je kako će organizirati nastavu da bude što manje kretanja, da se između smjena radi vremenski razmak kako bi se prostori mogli dezinficirati...

Hoće li se morati nositi maske unutar učionica, na hodnicima?

- Vidjeli smo da u Njemačkoj također unutar učionica ne, ali na hodnicima da. To će sve odrediti stručnjaci, epidemiolozi, i sigurno će škole dobiti na vrijeme jasne upute i informacije, rekao je Karin.
hr Tue Aug 11 2020 09:25:47 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .