Potpisan ugovor o sanaciji Karepovca: “Blago onima koji vjeruju, njihovo je kraljevstvo nebesko”

Za 30-ak mjeseci, koji više ili manje, na Karepovcu bi trebala biti prekrasna zelena livada. Otprilike takvi optimistični tonovi stižu s Klisa, gdje se danas potpisao ugovor o sanaciji splitskog odlagališta otpada između Grada Splita i izvođača radova, vrijednih 83,9 milijuna kuna.

A za nepunih mjesec dana na splitsku planinu “škovaca” trebali bi stići strojevi i punom parom krenuti u Paket A, fazu 1, kako se službeno zove ovaj prvi dio sanacije Karepovca. – piše Splitski Dnevnik

Uključuje dosta toga, u pitanju je glavni paket radova: trafostanicu, hidrantsku mrežu, obodni kanal i sabirni bazen za procjedne vode, crpnu stanicu s odvodnjom procjednih voda, projekt cjevovoda za procjedne vode do uređaja za pročišćavanje, dvije kazete za otpad s istočne strane…

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara, župan Blaženko Boban te direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš, uvjereni su kako će ekološki (i zdravstveni) problem Karepovca nestati u manje od tri godine. Drže i kako će paralelno rješavanje Regionalnog centra za gospodarenje otpadom u Lećevici, što je neophodno da bi se Karepovac konačno zatvorio, također ići bez problema.

– Osigurali smo sredstva u proračunu, 15 milijuna kuna koje ćemo vjerujemo potrošiti do kraja ove godine i tako ispuniti višedesetljetni plan sanacije te ekološko bombe u srcu grada na koje ne odlažu smeće samo građani Splita, već 19 okolnih gradova i općina. Rok će vjerujemo biti ispunjen, znajući reference odabranih tvrtki, kako ne bi ušli u onu grubu situaciju plaćanja penala koji bi bili prilično opterećujući za sve nas i sve korisnike Karepovca. – kazao je između ostalog Krstulović Opara.

Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš također je bio danas na Klisu (Fond sudjeluje s 40 posto sredstava u projektu), a ranije je obišao Karepovac.

– Bio sam vrlo tužan jutros kada sam vidio kako izgleda situacija, koja je takva već 20 godina, kada se nekontrolirano odlaže otpad dugi vremenski rok. Faza A uključuje kompletno izmještanje komunalnog otpada i izgradnja dvije kazete koje su neophodne kako bi sustav funkcionirao do otvaranja Regionalnog centra za gospodarenje otpadom. To se može očekivati 2020. godine, ali to je tek jedan početak, idemo po prioritetima, a ovdje je bio upravo da se ovakav Karepovac kakav je sad konačno makne i da je javnosti izuzetno teško povjerovati da će samo u otprilike dvije godine tamo biti jedno zeleno brdo! – kaže direktor Fonda Ponoš, koji je na konkretno pitanje medija vjeruje li doista, nakon desetljeća problema, odgoda i opstrukcija, da će sada sve ići glatko i da će se Karepovac riješiti istovremeno dok Lećevica profunkcionira, ponudio zanimljiv odgovor.

“Blago onima koji vjeruju, njihovo je kraljevstvo nebesko”

Cijeli članak pogledajte ovdje

POSLJEDNJE DODANO: