Nema mjesta panici: Hrvatska čini sve da spriječi zarazu koronavirusom

U slučaju da koronavirus stigne u Hrvatsku sve je spremno. Klinika za infektivne bolesti Fran Mihaljević biti će središnja nacionalna ustanova u kojoj će se u posebnim izolacijskim uvjetima zbrinjavati pacijenti, ako ih bude.

Karantena je spremna

Karantena u Klinici za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević je spremna. Na ulasku u karantenu medicinsko osoblje sa sebe svlači svu svoju odjeću i oblači zaštitnu opremu. Tu se nalaze kombinezoni, kape maske, naočale, a posljednje što stavljaju su dva para zaštitnih rukavica. Tek nakon što su poduzeli sve mjere zaštite mogu ući u izoliranu sobu i pružiti pomoć oboljelom pacijentu. – piše RTL

– Da bi se rizik da se zdravstveni djelatnici zaraze sveo na minimum netko mora nadgledati sve izvana. To se odvija video nadzorom, a komunikacija ide preko interfona gdje se može pitati i dati upute. – objasnio je Rok Čivljak, zamjenik ravnateljice Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević.

Nakon boravka s pacijentom liječnici i medicinske sestre ulaze u prostor za nečisto. Ovdje svu svoju zaštitnu odjeću odlažu u posebne kontejnere, a onda se sve i uništava. Osoblje bolnice za ovakve situacije je spremno, a uskoro će na raspolaganju imati i potrebne dijagnostičke alate.

– Trenutno traje dostava tih dijagnostičkih testova u svim zemljama EU. Idući tjedan će doći u Hrvatsku i mi ćemo biti referentna ustanova u kojoj će se vršiti testiranja tog novog korona virusa. – dodao je Čivljak. 

Kretanja koronavirusa prati epidemiološka služba Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

– U ovim trenucima možemo reći da je rizik mali, sve mjere koje provodimo su da bi spriječili unos virusa u Hrvatsku. Također razvijamo protokole ako se zaraženi koronavirusom pojave. – rekla je epidemiologinja u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo Zvjezdana Lovrić Makarić.

Mjesta panici još nema, a sve su službe na oprezu.

POSLJEDNJE DODANO: