Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5e7394c829111ce0898b460f/80
Foto: Twitter Vlade RH

113 zaraženih, jedan bolesnik ima teže simptome

U jednog bolesnika je pogoršano zdravstveno stanje te se nalazi na mehaničkoj ventilaciji, rekao je ministar Vili Beroš.
Zabilježeno je osam novih slučajeva koronavirusa u Hrvatskoj, prosjek dobi je 42,6. To je razlog zašto je klinička slika i dalje dobra. Od 113 zaraženih, 11 je zdravstvenih djelatnika.

- U jednog bolesnika je pogoršano zdravstveno stanje te se nalazi na mehaničkoj ventilaciji, rekao je ministar Vili Beroš.

Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Fran Mihaljević apelira na građane da ostanu kod kuće.

- Promet međunarodnih roba teče bez problema, kazao je Božinović. Hrvatski vozači kamiona neće morati u konvoje u Sloveniji gdje se izdvajaju ostali kamioni. Više od 1300 kamiona je tranzitiralo. Promet putnika stao je. Od jučer u RH osim nekoliko desetaka putnika koji su kroz RH tranzitirali nije ušao nijedan strani državljanin, dodao je. 

- Nije dobro da se govori o lokacijama, ljudi za koje se sazna se stigmatiziraju rekao je čelnik HZJZ-a. Nećemo davati imena, kazao je Krunoslav Capak

- Imamo točan plan popunjavanja kreveta, kazao je Vili Beroš. Tek kada se popune svi kreveti u Fran Mihaljeviću onda zaraženi u KB Dubrava.
hr Fri Mar 20 2020 09:11:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e81d42a29111c17b88b458d/80

Biblijske scene u selima općine Šestanovac: Omiljeni fratar blagoslovio je sve kuće, vjernici ga skrušeno dočekali

Naime, don Grozdanić i inače je vrlo hvaljen i cijenjen, a pogotovo nakon jučerašnjeg obilaska kuća u svakom zaseoku u trajanju od tri i pol sata.
Baš u ovo vrijeme Korizme, crkve su morale svoja vrata zatvoriti za vjernike. Situacija s koronavirusom ispraznila je crkvene klupe, a mise se sada prate preko televizije i interneta.

Mladi vjernici će se još nekako i snaći, ali starijima je neodlazak u crkvu teže pao. 

Da malo ublaži trenutačnu situaciju, župnik župe Katuni-Kreševo don Mijo Grozdanić odlučio je blagosloviti sve stanovnike tih sela. 

Naime, don Grozdanić i inače je vrlo hvaljen i cijenjen, a pogotovo nakon jučerašnjeg obilaska kuća u svakom zaseoku u trajanju od tri i pol sata.

Župljani su tako izašli ispred svojih kuća i na koljenima molili za blagoslov. Naravno, pazili su i na propisane mjere uzrokovane situacijom s koronavirusom. Stajali su udaljeni jedni od drugih, a neki su nosili i maske. Također, i sam don Mijo je na sebi imao masku. 

Ovi dirljivi prizori objavljeni su na Facebook stranici župe.hr Mon Mar 30 2020 13:12:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b48cc4dcb557ad51d8b4762/80

NIJE NEGO Očitovao se Studenac o slučaju na Braču: 'Nisu ponuđeni ugovori sedam djelatnica!'

Donijeli su odluku da će djelatnicama kojima ističu ugovori isplatiti uskrsnice, kao i posebne bonuse za rad u izvanrednim okolnostima.
Prije dva dana pisali smo o slučaju s Brača i Studencu koji je, po navodima otočana, krenuo u otkaze djelatnicama zbog pandemije koronavirusa.
Čak su i načelnici tamošnjih Općina i gradonačelnica Supetra poslali zajednički dopis u kojem mole upravu Studenca da nađu zajedničko rješenje, a o cijelom se slučaju očitovao i ovaj trgovački lanac.

U priopćenju kojeg su, očito, kopirali i slali svim medijima na upite kazano je kako nije istina da se krenulo u otkaze te da nisu istinite priče kako je 16 djelatnica dobilo otkaz. 

Iako to u našem službenom upitu nismo ni spomenuli u odgovoru iz Studenca objasnili su situaciju s otoka.

- Istina je da nisu ponuđeni novi ugovori o radu za sedam zaposlenih u Studenac trgovinama na otoku Braču, gdje ukupno zapošljavamo 148 radnika, a koji prema prethodno dogovorenim uvjetima s djelatnicima regularno ističu 31. ožujka 2020., kazali su.

Istaknuli su i kako Studenac stalno zapošljava ukupno 3.238 djelatnika u 533 trgovine duž jadranske obale i na otocima.

- Obzirom da smo dijelom hrvatskog gospodarstva, i mi smo pogođeni posljedicama koronavirusa i naš prvi prioritet je osigurati radna mjesta za sve naše zaposlenike, a posebno za one s kojima imamo potpisane ugovore o radu na neodređeno vrijeme, naglasili su iz Studenca.

Kazali su i kako nisu neosjetljivi na specifičnu situaciju pa su tako, kažu, donijeli odluku da će djelatnicama kojima ističu ugovori isplatiti uskrsnice, kao i posebne bonuse za rad u izvanrednim okolnostima, kao i svim ostalim zaposlenicima koji rade u trgovinama i na skladištu, o čemu je već ranije donesena odluka Uprave.

- Uz to, donijeli smo i odluku da ćemo njihove eventualne aplikacije na radna mjesta koja će biti otvorena ukoliko dođe do promjene situacije prioritizirati, zaključili su.
hr Mon Mar 30 2020 12:56:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e81cc9229111c8fb78b4601/80

SPLITSKI SDP Protivimo se Pravilniku koji daje ovlasti ministrici da ocjenjuje i zaključuje ocjene!

Nastavni sadržaji se, kažu SDP-ovci, mogu nadoknaditi, ali učenike, njihove roditelje i nastavnike treba zaštiti od dodatnog stresa.
Suzana Kačić Bartulović, profesorica Ekonomske škole, predsjednica Savjeta za obrazovanje SDP-a Split i voditeljica međužupanijskog Savjeta za obrazovanje za Dalmaciju poslala je priopćenje u kojem naglašava kako splitski SDP traži od resorne ministrice da se u ovim kriznim vremenima bavi interesom djece i obitelji.

Nastavni sadržaji se, kažu SDP-ovci, mogu nadoknaditi, ali učenike, njihove roditelje i nastavnike treba zaštiti od dodatnog stresa.

- Svi smo u strahu od pandemije, Zagreb je i dalje potresen elementarnom nepogodom, nemaju svi učenici i sve obitelji iste uvjete za rad i provedbu online nastave, puno je otvorenih pitanja i nesigurnosti. Mislimo da je najvažnije sačuvati optimizam i motivaciju svih uključenih u online nastavu, posebno onih najranjivijih. Nitko ne spominje što će i kako rješavati djeca koja nemaju uvjete sjediti za računalom 5-8 sati dnevno, što će djeca s poteškoćama, što će oni čije su kuće nastradale u potresu, što će oni koji imaju bolest u kući ili egzistencijalnu ugrozu?

Neugodno smo iznenađeni posljednjim medijskim istupima i izjavama ministrice Divjak, kao i Pravilnikom o dopuni pravilnika o načinima, postupcima i elementima vrednovanja učenika u osnovnim i srednjim školama koji je 28. ožujka poslan na javnu raspravu.

Protivimo se novom Pravilniku koji uvodi centralizaciju i ministrici daje sve ovlasti pa tako i mogućnost da ona ocjenjuje i zaključuje ocjene.

Istovremeno, ministrica kaže da je njoj dopustivo prepisivanje ili pomoć ukućana kod moguće online mature! Ako njoj predamo sve ovlasti, onda smo u ozbiljnom problemu. Nije li ova njena izjava ogledni primjer mogućih koruptivnih radnji jer se maturantima sugerira rješenje: „udomiti“ profesore predmetnih ispita u vrijeme pisanja ispita i eto dobrih rezultata. Ministrica mora poštivati trenutne zakone i pravilnike pa tako, između ostalih, i onaj o provedbi državne mature. Jedini za to ovlasten je Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje.

Molimo nadležno Ministarstvo da u provedbi Nastave na daljinu uvaži odredbe članka 62. Ustava Republike Hrvatske, Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, kao i Pravilnika oosnovnoškolskom i srednjoškolskom odgoju i obrazovanju učenika s teškoćama urazvoju .
Platforme za online nastavu se nesigurne, neujednačene i često imamo tzv. „zagušenje i pad sustava“ pa predlažemo Carnetu i ministarstvu da napokon osiguraju tehničke uvjete kako bi učenici i nastavnici mogli raditi kad i kako žele.

Svi smo se neočekivano našli u situaciji koja nikome nije ugodna ni željena, utješimo najmlađe, zaštitimo one najranjivije i – slušajmo struku!, napisali su splitski SDP-ovci.
hr Mon Mar 30 2020 12:41:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5cf7ba8029111cd9bb8b45d9/80
Foto: pogled.ba

U Mostaru jutros preminuo prvozaraženi koronavirusom

Pacijent je danima bio na respiratoru i u teškom stanju, kako je ranije na konferenciji za medije potvrdio i dr. Jurica Arapović, ispred Klinike za infektivne bolesti SKB Mostar.
Prvozaraženi pacijent u Mostaru jutros je preminuo, potvrdio je ravntelj SKB Mostar Ante Kvesić za Bljesak.info.

Pacijent je danima bio na respiratoru i u teškom stanju, kako je ranije na konferenciji za medije potvrdio i dr. Jurica Arapović, ispred Klinike za infektivne bolesti SKB Mostar.

Podsjećamo, prvi zaraženi pacijent u mostarsku bolnicu primljen je sa 16. na 17. ožujka 2020. godine. Uz ovog pacijenta, kako je to službeno priopćeno, zaražena je i njegova supruga.

Dan prije potvrde zaraze COVID-19 u Sveučilišnu kliniku Mostar primljena su dva pacijenta sa šireg područja Mostara- otac i sin, a po njihovom navodu, bez pozitivne epidemiološke anamneze, te s respiratornim teškoćama i upalom pluća, koji su potom smješteni na Odjel za plućne bolesti.

No, iako je preminuli u priopćenju za javnost tvrdio kako je izložen linču te da nije bio izvan Mostara, još uvijek se ne zna, ako je to tako, tko je nulti pacijent i tko je zarazu donio u Mostar. U cijeli slučaj uključilo se i Federalno ministarstvo, koje bi trebalo donijeti odluke o smjenama zbog propusta u radu, te Tužiteljstva HNŽ, koje je o ovom slučaju podiglo istragu. 
hr Mon Mar 30 2020 12:26:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .