Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5adb6e0d2af47fde7f8b48d8/80
Foto: Ilustracija Pixabay

Lajmska bolest prijeti u cijeloj Hrvatskoj, osim u Dalmaciji

Od početka godine Hrvatski zavod za javno zdravstvo zabilježio je 120 slučajeva lajmske borelioze, bolesti koju prenose krpelji. Srećom, nije zabilježen još niti jedan ovogodišnji slučaj krpeljnog meningoencefalitisa

Kako je za 24sata pojasnio voditelj Službe za epidemiologiju HZJZ-a, dr. Bernard Kaić, najviše prijavljenih slučajeva lajmske borelioze je iz Zagreba i okolice, ali to je i zato što je u tom području najviše stanovnika. No krpelja, koji prenose ovu bolest, jednako tako ima u svim ostalim dijelovima Hrvatske, osim u Dalmaciji. Stručnjaci ne mogu objasniti zašto u južnim krajevima nema pojave ove bolesti.

Zanimljiva je i situacija s krpeljnim meningoencefalitisom (KME) kojeg prenose krpelji u svim kontinentalnim krajevima, dok su Istra, Kvarner i područje oko Ogulina pošteđeni zaraženih nametnika. Cijepljenje je najučinkovitiji način zaštite protiv ove bolesti.

Cijepljenje protiv KME obavlja se u tri faze, odnosno, potrebno je primiti tri doze. Zaštita traje tri do četiri godine, a nakon tri godine treba se ponovno docijepiti jednom dozom kako bi se zadržala kvaliteta zaštite. Osim cijepljenja, treba se pridržavati i onih jednostavnijih pravila kod odlazaka u prirodu, poput odgovarajuće odjeće i obuće – po mogućnosti dugi rukavi i čarape uvučene u nogavice hlača. Preporučljivo je ne zavlačiti se u gustiše, nego se držati obilježenih staza, a nakon boravka u prirodi obavezno treba pregledati svaki dio tijela, osobito one gdje je koža mekana (zatiljak, prepone, pazuhe...). Krpelja treba što prije izvaditi pincetom koju ste prethodno očistili antiseptikom, a ni u kojem slučaju nametnike se ni sa čim ne smije premazivati, stiskati ili gnječiti. Učinite li to, krpelj će izbaciti više sekreta u kožu, pa se povećava i mogućnost zaraze.

Lajmska borelioza bakterijska je bolest sa simptomima umora, zimice, vrućice, glavobolje, bolova u mišićima i zglobovima te povećanim limfnim čvorovima uz karakterističan osip na koži. Nakon ugriza krpelja, u roku od dva do trideset dana, na mjestu ugriza pojavljuje se crvenilo na koži ovalnog ili prstenastog oblika koje se polako širi. Dosegne promjer veći od pet centimetara te je prisutno i po nekoliko tjedana. U sredini postupno blijedi stvarajući karakterističan oblik. U ovakvim slučajevima odmah se treba javiti liječniku. 

Lajmska bolest se liječi antibioticima, što je izuzetno važno radi sprječavanja kasnijeg stadija bolesti s mogućim kasnim posljedicama, poput artritisa, upale srčanog mišića, meningitisa i upale živaca.

Krpeljni meningoencefalitis upalna je bolest središnjeg živčanog sustava. Uzrokuje ju virus. Kod većine zaraženih infekcija prouzroči samo blagu bolest praćenu vrućicom, općom slabošću, klonulošću, bolovima u mišićima i drugim nespecifičnim simptomima, a kod manjeg broja zaraženih razvije se drugi stadij bolesti sa ponovnim porastom temperature i tipičnom kliničkom slikom zahvaćenosti moždanih ovojnica. 

Klasična slika meningitisa, odnosno, encefalitisa, očituje se jakom glavoboljom, kočenjem vrata, mučninom, povraćanjem i drugim neurološkim simptomima, sve do poremećaja svijesti, piše 24sata.hr

hr Thu Jun 06 2019 19:28:41 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5cfd445a29111ce6c38b4586/80
Foto: PEXELS

Povlači se proizvod: Ministarstvo poljoprivrede izdalo važno upozorenje za sve koji vole kavu

Povlače se kineske čaše za "coffee to go"

Ministarstvo poljoprivrede obavještava potrošače o opozivu proizvoda Čaša za kavu „to go“ od melamina sa bambus vlaknima, barkoda 10876319131022000399, LOT broja 71646971, podrijetlom iz Kine, zbog utvrđene migracije formaldehida.

Proizvođač je tvrtka NINGBO FUTURE IMPORT AND EXPORT Co. Ltd, Kina, a na tržište Republike Hrvatske proizvod stavlja tvrtka KIK Textilien und Non-Food d.o.o., Zaprešić.

Proizvod nije u skladu s Uredbom (EZ) br. 1935/2004 o materijalima i predmetima koji dolaze u dodir s hranom.

hr Fri Sep 20 2019 20:56:18 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d85091629111c058c8b45c4/80

Centar izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije nastavlja nizati priznanja za uspješan rad

European Talent Support Network ( ETSN ), tj. Europska mreža za podršku darovitih prihvatila je prijavu Centra izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije za proglašenje Centra izvrsnosti Europskom točkom za darovite – European Talent Point ( ETP ).

Povjerenstvo za procjenu kandidatura za europske točke za darovite ocijenilo je kandidaturu izvrsnom ocjenom i odlučilo dodijeliti certifikat kojim ih proglašava europskom točkom za darovite – European Talent Point (ETP). Svečana dodjela certifikata održana je na prvom susretu svih registriranih ETP u Hrvatskoj, danas (petak, 20. rujna) u Skupštinskoj dvorani Varaždinske županije. Izaslanstvo našeg Centra izvrsnosti i Splitsko-dalmatinske županije činili su pročelnik upravnog odjela za prosvjetu, Tomislav Đonlić i ravnatelj Centra izvrsnosti, Ivica Zelić. Tajnica ETSN, dr.sc. Csilla Fuszek, svečano je uručila certifikat o pristupanju u mrežu darovitih našim predstavnicima.

U ime Povjerenstva za procjenu kandidatura za europske točke za darovite, Robert Kelemen, je čestitao pročelniku Đonliću i ravnatelju CI SDŽ, Ivici Zeliću, što je županijski CI izabran kao European Talent Point , te je izrazio zadovoljstvo i dobrodošlicu CI SDŽ u Europsku mrežu za podršku darovitih (ETSN).

Pročelnik županijskog UO za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu, Tomislav Đonlić je zahvalio na dobrodošlici Centru izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije u ETSN (Mrežu europskih ) istaknuvši važnost ovoga međunarodnog priznanja našemu Centru: 

Ovo je još jedna potvrda izvrsnog rada županijskog Centra izvrsnosti što nas raduje ali i obvezuje na daljnje usavršavanje i razmjenu iskustva s drugim sličnim ustanovama i institucijama u Hrvatskoj, Europi i po svijetu.

U uvodnom dijelu programa dodjele certifikata, okupljene su pozdravili dr.sc. Miroslav Huđek, voditelj ETC Hrvatska, Tomislav Poljak, zamjenik župana Varaždinske županije i dr.sc. Csilla Fuszek, tajnica ETSN-a, koja je u kasnijem dijelu programa imala i zapaženo predavanje na temu „Uloga ETC (europskih točki darovitosti) u radu s darovitima“.  

Nakon toga su se predstavili ostali ETP iz Hrvatske: Škola stvaralaštva – Novigradsko proljeće, Udruga „Vjetar u leđa“, Hrvatski robotički savez , Osnovna škola „Petar Zoranić“ Nin , Dječji vrtić „Cvit Mediterana“,  Centar za poticanje darovitosti, Rijeka  i na kraju Centar izvrsnosti za hrvatski jezik Varaždinske županije „Festival Ivan Kukuljević Sakcinski“.

hr Fri Sep 20 2019 19:16:18 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d85073f29111c838a8b4614/80

Centar izvrsnosti SDŽ objavio Javni poziv mentorima

Centar izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije objavio je 18. rujna 2019. Javni poziv svim nastavnicima i mentorima zainteresiranima za sudjelovanje u izvođenju programa Centra izvrsnosti matematike, Centra izvrsnosti informatike, Centra izvrsnosti novih tehnologija, Centra izvrsnosti prirodoslovlja.

Centri okupljaju najbolje potencijalno darovite učenike, a samim time i najbolje nastavnike koji su motivirani i spremni za stjecanje novih znanja i vještina kao i prenošenja znanja kroz rad s potencijalno darovitim učenicima.

Javni poziv objavljen je na službenim stranicama Centra izvrsnosti SDŽ te možete pristupiti prijavi na sljedećem linku do petka 27. rujna 2019. u 23.59 kada će poveznice biti zatvorene.

Svi zainteresirani pozvani su da pridonesu iznalaženju najboljih rješenja u radu s potencijalno darovitim učencima te napretku uvjeta odgojno-obrazovnog rada u našim školskim ustanovama.

Sve dodatne aktivnosti pratite putem stranice CI SDŽ.

hr Fri Sep 20 2019 19:09:34 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c55b4260e493847968b461d/80
Foto: Pixabay

Grad sufinancira troškove putovanja Erasmus+ studija

U novoj akademskoj godini Grad Split će pružati financijsku potporu studentima iz programa ERASMUS+ studija i to za naknadu dijela troškova putovanja za studijski boravak u inozemstvu u najvišem iznosu do 2.000,00 kn netto po studentu.
Dodijelit će je za trošak putovanja svim studentima koji zadovoljavaju uvjete iz Poziva objavljenog na Službenim stranicama Grada Splita, a rok za prijavu je 30 dana od objave. Ukupna financijska sredstva iz proračuna Grada Splita su ograničena te će se naknade dodjeljivati po principu reda prvenstva do isteka sredstava.

Grad Split će imenovati Povjerenstvo koje će izvršiti provjeru ispunjavanja uvjeta za dodjelu naknade i utvrditi redoslijed prijava na Poziv. Povjerenstvo će utvrdit prijedlog rang liste studenata koji ostvaruju pravo na naknadu dijela putnih troškova, a Gradonačelnik Grada Splita će donijeti odluku o utvrđivanju rang liste studenata koji ostvaruju pravo na naknadu dijela putnih troškova iz programa ERASMUS+ studija.

Rang lista će biti objavljena na Službenim web stranicama Grada Splita.
hr Fri Sep 20 2019 18:00:11 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .