5G MREŽA – BOLJITAK ILI STRAH? Stručnjak Anđel: ‘Uvođenje 5G mreže bit će masovni eksperiment na ljudima!’

Tema koronavirusa obuzela je medijski prostor, a već i prije ovog nevidljivog neprijatelja s velikim se zanimanjem i raznim teorijama i objašnjenjima govorilo o 5G mreži koja je, vjerujemo li medijima, s upotrebom trebala krenuti prije nekoliko godina.

I dok s raznih strana svijeta dolaze priče o 5G mreži kao štetnoj ‘pojavi’ uz prizore rušenja brojnih odašiljača usporedno se kreira i priča o boljoj, tehnološki potkovanijoj, budućnosti koja će imati samo prednosti.

Zanimljivo je gledati prijepore koje traju već godinama, a iako je napravljeno puno zaključaka oko tehničkim karakteristika i funkcionalnosti 5G mreže, o utjecaju na zdravlje i okoliš – ne znamo baš ništa.
Na Senatorskom odboru za trgovinu, znanost i promet u Američkom kongresu vodeći su predstavnici 5G industrije to priznali na početku veljače još prošle godine.

– Nema nezavisnih istraživanja, korisnici ih nigdje ne mogu pronaći, industrija nije investirala nikakva sredstva u nezavisne studije i ne može predstaviti niti jedno istraživanje o zdravstvenim učincima 5G, kazali su.

Stručnjak u ovom području, predsjednik Hrvatske udruge za zaštitu od elektromagnetnog zračenja Zdravko Anđel rasvijetlio nam je sve oko 5G mreže komentirajući priznanje predstavnika u Američkom kongresu.

– To je bilo jasno i ne dvosmisleno priznanje kako ne postoji niti jedno istraživanje o štetnosti 5G te da industrija nema namjeru investirati u takva istraživanja, niti tražiti dokaze da je 5G sigurna tehnologija. Isto priznanje predstavnici industrije ponovili su par mjeseci kasnije na konferenciji u Londonu. Nema saznanja da se u međuvremenu bilo što promijenilo, priča nam Anđel.

Masovni eksperiment na ljudima…

5G mreža, ipak, nije jedini i isključivi način brzog pristupa internetu, ali su sve druge širokopojasne optičke mreže puno skuplje za operatere. U isto vrijeme one su i puno zdravstveno sigurnije.

Unatoč relativno kvalitetnoj mobilnoj mreži Hrvatska je godinama na predzadnjem mjestu u Europi zbog malog udjela tih optičkih mreža.

– Zbog toga smatramo razumnim uvažiti upozorenja velikog broja znanstvenika koji godinama istražuju biološke učinke i dosadašnjih mreža da se 5G ne bi trebala uvoditi prije nego li se izvrše istraživanja, kaže nam Anđel ističući kako su apel s ovim zaključkom stručnjaci poslali čelnicima UN-a i Svjetske zdravstvene organizacije.

– Smatramo da bi uvođenje 5G mreže, prije nego li se izvrše ozbiljna znanstvena istraživanja mogućih učinaka, ustvari bio masovni eksperiment na ljudima i tome se protivimo, oštro nam odgovara predsjednik ove Udruge.

Liberalni Zakoni pogoduju teleoperaterima

U svijetu su 5G odašiljači čak i gorjeli, a mnogim su političarima bila ‘puna usta’, tobože, borbe za bolju budućnost. Sve je to, da se lako zaključiti po našem sugovorniku, bilo čisto sakupljanje ‘pluseva’ u svijetu neznanja običnih ljudi.

– Protivimo se takvim nelegalnim aktivnostima, ali se protivimo i nelegalnom postavljanju baznih stanica, kršenju prostornih planova od strane teleoperatera, rade bez uporabnih dozvola kao i ne reagiranju nadležnih institucija. 

U drugim europskim zemljama operateri trebaju ishoditi građevinske dozvole, suglasnosti lokalne samouprave, konzultirati lokalnu zajednicu, poštovati niz ktiterija kojima se osigurava zaštita stanovništva od prekomjerne izloženosti zračenja, očuvanje urbanih i pejzažnih značajki prostora, zaštita kulturnih dobara i parkova prirode, govori nam Zdravko Anđel.

Godinama, kaže nam predsjednik Hrvatske udruge za zaštitu od elektromagnetnog zračenja, upozoravaju na bahatost teleoperatera, nedostatak kvalitetnih edukativno informativnih kampanji, ali i premalim razvijenjem svijesti o mogućim štetnim učincima.

– Izuzetno liberalni Zakoni pogoduju teleoperaterima, kao i ne sankcioniranje kršenja i onog minimuma propisa koji postoje, nažalost, rezultiraju neželjenim posljedicama, a jedna od njih je nasilno sprečavanje postavljanja baznih stanica, zaključuje Anđel.

Dodaje tek kako znanstvenici trebaju istražiti dugotrajne biološke učinke za zdravlje.

– U Hrvatskoj se umiruje javnost istupima osoba koji se bave proučavanjem tehničkih karakteristika elektromagnetskih valova, ali su nekompetentni za komentiranje njihovih dugotrajnih bioloških učinaka na žive organizme, prije svega na čovjeka.

POSLJEDNJE DODANO: