Koliko često prati jastuke i na koji ih način najbolje oprati?

Jastučnice i plahte trebali bismo mijenjati jednom tjedno, no znate li koliko često treba prati jastuke? Jastuci upijaju znoj, prašinu, slinu, preparate koje stavljamo na kosu, na njima se talože mrtve stanice kože te bi ih trebalo prati češće, no što mislimo.

Sve gore navedeno može izazvati ili pogoršati alergije, utjecati loše na imunitet, ali i ugroziti dobar san. Neki ljudi nemaju praksu prati jastuke, dok drugi to čine vrlo rijetko.

Osim što je dobro redovito ih provjetravati, jastuke bi trebalo oprati jednom u tri mjeseca, savjetuje za portal Mbg Marilee Nelson, osnivačica tvrtke za netoksične preparate za čišćenje doma, piše zivotistil.hr

Kako prati jastuke u perilici?

Prije svega provjerite što o održavanju piše na etiketi jastuka. Ukoliko može u perilicu za rublje, operite ga u njoj.Umjesto omekšivača stavite dvije žlice octa. Ima antibakterijski i omekšavajući učinak, a neće ostaviti miris. Stavite u perilicu dva jastuka jer bi samo jedan mogao “skakati” po bubnju. Osušite ih na svježem zraku, najbolje na suncu. Položite ih na “konjića”, umjesto da ih vješate na sušilo štipaljkama. 

Kako osvježiti jastuke između pranja?

Stavite ih na sunce da se osvježe, što je češće moguće. Možete na njih nakapati i par kapi eteričng ulja. Preporučuje se čajevac jer ima antibakterijski učinak.  Ulje možete dodati i u raspršivač s vodom pa poprskati jastuke. 

POSLJEDNJE DODANO: