Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5519c81a1766fdcc308b46e1/80
Foto: Zvonimir Barišin / CROPIX

Park prirode Biokovo: Najljepši prirodni biser Dalmacije

Biokovo je jedna od najljepših planina Hrvatske na kojoj se sudaraju mediteranska i planinska klima. Bogat biljni i životinjski svijet, brojne planinarske staze i vrhovi, te planinarski objekti čine je iznimno posjećenom od izletnika i planinara.

Planina Biokovo je 1981. godine proglašena parkom prirode zbog svoje geomorfologije, iznimne prirodne ljepote te prirodne raznolikosti. Otkako je proglašen, Park prirode Biokovo obuhvaća područje od prijevoja Dubci kod Brela do prijevoja Saranač (kod Gornjih Igrana), te se prostire na 196 kilometara kvadratnih. Na Biokovu su prisutni svi tipični fenomeni krša – vrtače, škrape, kamenice, špilje, ledenice te jame od kojih je najdublja Mokre noge (-831), četvrta po dubini u Hrvatskoj. Tu su geomorfološki fenomeni:  vrtače, škrape, kamenice, jame (najdublja je Amfora 790 metara), ledenice, spilje, više od 40 endemičnih biljnih vrsta, značajna paleontološka nalazišta... 

Biokovo obiluje brojnim biljnim i životinjskim vrstama, pa se u ugodnoj šetnji mogu susresti rijetke ptice grabljivice poput zlatnog surog orla te mnoge druge rijetko viđene životinje. Životinjski svijet Parka prirode Biokovo još uvijek nije u potpunosti istražen, ali zanimljiv je podatak da je pronađeno preko 200 vrsta iz 19 porodica leptira, dok su od vodozemaca viđeni pjegavi daždevnjak, mali vodenjak, velika zelena krastača i gatalinka. Osim bukve, jele i crnog dalmatinskog bora, među biljnim vrstama mogu se vidjeti i one endemske kao što su primjerice biokovsko zvonce i slava klisura.

Vuk, ris, divlja mačka, divokoze...

- Od velikih zvijeri na području Parka sve je učestaliji vuk, a prisutni su ris i divlja mačka. Posebno je značajno prisustvo divokoze i muflona koji su uneseni u područje Parka 60-tih godina prošlog stoljeće, te divokoze koja je reintroducirana u ovom razdoblju i vrlo uspješno se prilagodila planini Biokovo. Broj grla bio je najveći u 80-tim godinama i prema procjenama je iznosio oko 1200 komada. Prekomjernim izlovom, krivolovom te prisustvom vuka kao vršnog predatora, prema zadnjim provedenim istraživanja je bitno smanjen i danas boravi oko 350-400 komada ove lovne divljači – objasnio je ravnatelj Nenad Bekavac.

Javna ustanova Park prirode Biokovo, koja je osnovana odlukom vlade RH 1998. godine, nastavila je vrlo intenzivni znanstveni rad prvog inicijatora osnivanja Parka prirode, franjevca, dr. Jure Radića. U skladu sa svojim financijskim mogućnostima, javna ustanova provodi brojna znanstvena istraživanja, prvorazredno Natura 2000 vrsta, a u tijeku su istraživanja vuka, surog orla, vrtne strnadice i voluhara, također geološka  i biospeleološka istraživanja, imajući u vidu da je na području Biokova rekognisticirano više od 400 speleoloških objekata s prisustvom brojnih endemskih vrsta.

Botanički rezervati

Ono što se zasigurno treba posjetiti je botanički vrt Kotišina zbog očuvanosti izvorne vegetacije parka, gdje se može vidjeti raznolikost biljnog svijeta. Smješten je na primorskim obroncima planine Biokovo iznad sela Kotišina, na nadmorskoj visini od 350 do 500 metara, i sastavni je dio Parka prirode Biokovo. Od Makarske je udaljen samo 3 kilometra, a do njega se može stići automobilom. U sklopu hrvatskog obilježavanja "Tjedna botaničkih vrtova" i ove godine će biti organizirano tradicionalno događanje te edukacija djece predškolskog odgoja, uz stručno vođenje djelatnika Javne ustanove Park prirode Biokovo. Kao posebni botanički rezervati, u Parku prirode su izdvojeni: rezervat Sv.Ilija - Šibenik - Štropac, koji obuhvaća padine od Sv.Ilije preko Šibenika do Štropca (782 ha), te još rezervat Troglav - Sv. Jure najviši vrh Biokova s kojim čini cjelinu (106 ha). Geomorfološki rezervat je i Ovčje polje koje je nadaleko poznato.

Jedan prirodni fenomen, današnja prirodna i turistička atrakcija, je spomenik jednoj nesretnoj ljubavi nazvan "Nevistina stina". Naime ,legenda kaže da se djevojka iz Dalmatinske zagore htjela udati u Primorje, što je njenu majku razljutilo, te je svoju kćer na svadbenu povorku ispratila riječima: : - Kad more ugledala, dabogda se okamenila! Na kraju se ta kletva ostvarila, a dokaz tome su stijene u obliku konja s mladencima, pogače i burače za vodu koje su se radile od mješina. Ako se pažljivo pogleda, može se vidjeti i mladenkin veo koji je u tom trenutku vjetar skinuo s njezine glave, a i cijelu povorku svatova koja je išla za njima.

U Parku je moguće individualno i organizirano planinarenje. Posjetitelji na osnovu svojih fizičkih sposobnosti i prema svojim željama mogu birati lake, srednje teške i teške planinarske ture, kao i kombinaciju pješačkih tura sa prijevozom.

Sveti Jure - najviša cestovna točke Republike Hrvatske

 Na Biokovu se nalaze brojne planinarske i pješačke staze te je Javna ustanova u suradnji s HGSS-om izradila posebnu planinarsku kartu koja je dostupna u prezentacijskim i info centrima Javne ustanove. Na području Biokova je i jedno uređeno penjalište "Vilovića stina" u Brelima. Smatra se i jednim od najstarijih, uredili su ga austrijski penjači u ranim 80-tim godinama prošlog stoljeća.

Biokovo je  u smislu individualnog planinarskog posjećivanja ujedno i vrlo zahtjevna i izazovna planina te u pripremi posjećivanja iz kuta sigurnosti treba posebno voditi računa, Kao planina tako blizu moru predstavlja poseban izazov i  o ovim činjenicama u posjećivanju treba posvetiti posebnu pozornost.  Vožnja biciklom predviđena je asfaltnom biokovskom cestom (23 km), od ulaza u Park do najvišeg vrha Sv. Jure – 1 762 m nm, najviše cestovne točke Republike Hrvatske, uz osobiti oprez s obzirom da cesta ima samo jednu traku s ugibalištima i da njome za vrijeme turističke sezone prometuje veći broj automobila, kombi-buseva i motocikla. Letjelište „Pržinovac-Biokovo“ nalazi se u Parku prirode Biokovo, a namijenjeno je letenju ovjesnih jedrilica i parajedrilica u svrhu sportskog i rekreativnog letenja.

Oni koji posjećuju park prirode istraživačkim povodom dolaze do mnoštvo tragova koji ukazuju na suživot čovjeka i planine, kao što su arheološki ostaci, crkvice, kapelice i pastirski stanovi. Do najvišeg vrha Biokova Sv. Jure (1762 m), osim planinarskih staza, vodi i cesta duga 23 km, koja je ujedno i najviša asfaltirana cesta u Hrvatskoj. Sa Svetog Jure se pruža fantastičan pogled na Makarsko primorje, otoke i Zabiokovlje. Za vrijeme sunčanih dana je čak moguće vidjeti planinu Monte Gargano u Italiji, udaljenu preko 200 kilometara. Osim vrha Sveti Jure, na grebenu Biokova je još devet  vrhova iznad 1000m: Troglav (1658m), Sveti Ilija (1642m), Šćirovac (1619m), Kimet (1536m), Veliki Šibenik (1467m), Vošac (1421), Sutvid (1332m), Sveti Roko (1228m) i Bukovac (1262m).

Sudar klima

Na Biokovu je granica dviju klima, mediteranske i kontinentalne, pa to uvjetuje specifičnu klimu Biokova. U općim klimatskim značajkama treba istaknuti toplinske inverzije, okomita strujanja niz padine i vjetrove fenskog tipa jer sve navedeno doprinosi raznolikosti klime. Na ovom području prevladavaju vjetrovi sa sjeveroistoka. Od toplijih primorskih vjetrova najveću važnost za vegetaciju ima jugo, a od kopnenih bura.  Temperaturne razlike u toku dana i noći su znatne, osobito u dolinama. Ljeti se preko dana u dolinama zrak jače zagrije i zato su ljetni dani vrući, a noći hladne. Za zimskih noći i dana temperatura zraka može biti i do 10 stupnjeva niža u kotlinama i riječnim dolinama negoli na okolnim vrhovima. Svi viši, istureniji položaji, su zimi topliji.

Na području Parka prirode Biokovo nalazi se i nekoliko objekata za hranu i piće, odnosno na širem području  Biokova se nudi bogata ponuda domaćih specijaliteta koji se nalaze u sada već popularnim konobama i restoranima.

Spomenimo i dane kada je itekako živo na Biokovu s obzirom na to da se njeguje tradicija obilježavanja raznih bitnih datuma, kao i kulturnih događaja: Dan zaštite prirode i Međunarodni dani biološke raznolikosti (24.5.), Svjetski dan voda (25.3.), Međunarodni dan planina (12.11.), Dan planete zemlje (23.4.)…

Sportske aktivnosti i planinarski turizam

- Javna ustanova posebno promiče aktivni i sportski doživljaj planine i ove godine će u sklopu obilježavanja značajnih datuma zaštite prirode  biti suorganizator tradicionalne međunarodne brdske trke "Makarska-Vošac", međunarodne biciklističke utrke "Makarska-Sv.Jure", atletske trke "1000 metara", a  i sudjelovati aktivno u skupu planinara Dalmacije – ponosno će ravnatelj.

Planinarski turizam ima visoku perspektivu i prvorazredno je povezan s radom planinarskih društava na području Biokova. Činjenica je da na području Biokova ima više planinarskih kuća koje  danas prvorazredno služe domaćim planinarima i članovima društava. Za razvoj planinarskog turizma je potrebno izgraditi planinarske domove koji će imati viši standard od postojećeg i svoja vrata imati stalno otvorena svim posjetiteljima  koji žele uživati u ovoj vrsti posjećivanja Parka prirode.

- Javna ustanova je stavila u proceduru prijedlog Prostornog plana Parka prirode čijim donošenjem je otvoren prostor za legalizaciju postojećih planinskih kuća, obnovu i izgradnju dva nova planinarska doma, jednog na predjelu Vošac, drugog na predjelu Kaoci-Zagvozd. Posebno nas raduje otvaranje potencijala posjećivanja  sjeverne padine Biokova što je do sada bilo marginalno. U suradnji s Hrvatskim šumama kao našim partnerom u prostoru, ove godine  će se aktivirati nova zona posjećivanja sa sadržajima koji će omogućiti bolju interpretaciju zaštićenog prostora i održivi razvoj kroz nove sadržaje. Broj turista koji, pored mora, žele uživati i u posjećivanju  planine svake godine raste tako da smo po tom pitanju zadovoljni. To pred nas postavlja još veće izazove u smislu sigurnosti posjećivanja i u tom smjeru, zajedno sa HGSS-om, pokušavamo postavljati nove standarde.

Do 10.000 posjetitelja godišnje

Park prirode je prošle godine uveo ulaznicu za pješački ulaz u Park s cijenom od 25 kuna. U cijenu ulaza integrirali su suvenir-razglednicu s promotivno-interaktivnim CD-om i policom osiguranja od eventualnih nesretnih slučajeva do vrijednosti od 400.000 kuna. U suradnji s HGSS-om svakom posjetitelju je uz cijenu od 25 kuna dodatno dostupna profesionalna karta s planinarskim stazama.

S obzirom da je na području Biokova više od 40 markiranih staza s obje strane planine, teško je kontrolirati sve ulaze i statistički imati zvaničan podataka o pješačkom posjećivanju. Prema procjenama baziranim na podacima Ustanove i planinarskih društava na području Parka taj broj se kreće između 8-10.000 posjeta godišnje.

Biokovo kao jedino područje u  državnom rangu zaštite na području Splitsko-dalmatinske županije ima veliki potencijal, kako u znanstvenom i istraživačkom smislu tako i u pogledu svih elemenata održivog korištenja i doprinosa turizmu Županije.

Strategija Javne ustanove je  provoditi zaštitu fundamentalnih vrijednosti zbog kojih je ovo područje i proglašeno parkom  prirode, a ujedno donijeti Prostorni plan koji će svim dionicima prostora omogućiti vlastite razvojne ciljeve usuglašene sa zaštitom prirode. 

hr Tue Mar 31 2015 07:00:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e53995429111ccd4d8b45f6/80
Foto: Pixabay

“5 filmskih minuta za klimatske promjene”: Dan planeta Zemlje 2020. bez učeničkog natjecanja, svi sudionici bit će nagrađeni

Učenici pod vodstvom učitelja/razrednika/nastavnika trebaju osmisliti kratki video, odnosno predstavu kojom će biti prezentirana tematika klimatskih promjena

Udruga Sunce Split i  ove godine organizira obilježavanje Dana planete Zemlje. Svi zainteresirani učenici i učenice osnovnih i srednjih škola sa šireg splitskog područja  mogu sudjelovati u grupnom projektu na temu klimatskih promjena. U razdoblju od 16. veljače do 6. travnja 2020. učenici pod vodstvom učitelja/razrednika/nastavnika trebaju osmisliti kratki video, odnosno predstavu kojom će biti prezentirana tematika klimatskih promjena. Sudjelovanje je podijeljeno u tri kategorije: učenici od 1. do 4. razreda, učenici od 5. do 8. razreda i srednjoškolci.

Učenici nižih razreda osnovnih škola tako imaju zadatak do 6. travnja osmisliti lutkarsku predstavu na temu klimatskih promjena. Sve lutke koje se koriste u predstavi moraju biti izrađene od recikliranih ili prirodnih materijala. Predstavnici Udruge Sunce Split posjetit će školu i snimiti lutkarsku predstavu, a ona će biti prikazana u sklopu Kratkog filma djece i mladih: "5 filmskih minuta za klimatske promjene" u Kinoteci Zlatna vrata.

Učenice i učenici viših razreda osnovnih škola te srednjoškolci do 6. travnja moraju osmisliti kratki video na temu klimatskih promjena, a svi zaprimljeni video uradci (napravljeni u skladu s kriterijima poziva) bit će prikazani sklopu Kratkog filma djece i mladih: "5 filmskih minuta za klimatske promjene" u Kinoteci Zlatna vrata.

Za razliku od prethodnih godina, obilježavanje Dana planeta Zemlje 2020., edukatorice Udruge Sunce Split odlučile su organizirati bez učeničkog natjecanja. Umjesto izbora i proglašenja pobjednika, svim sudionicima bit će uručene prigodne nagrade.  

hr Tue Feb 25 2020 13:53:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e54dfed29111c93518b4576/80
Foto: RTL

"Večera za pet" u Imotskom: Pred gledateljima je tjedan pun iznenađenja!

Gledateljima će se predstaviti natjecatelji iz Imotskog i okolice...

Ivan Šućur iz Imotskog, koji je ujedno i današnji domaćin, Gordana Lozo iz Poljica, Danijela Dragović iz Kamenmosta, Zlata Bušić iz Vinjana Donjih te Mijo Mlikota iz Zagvozda živopisni su kandidati imotskog tjedna koji će svojim kulinarskim umijećem pokušati osvojiti visoke bodove i tako zaraditi glavnu nagradu tjedna. 

Kroz tjedan gledatelji će moći vidjeti sve ljepote Imotske krajine, kao i ukusna tradicionalna jela tog kraja. Osim toga, u imotskom tjednu neće nedostajati  tradicionalne gange, pjesme, zabave, smijeha, ali i neugodnih iznenađenja. 

Dim u kuhinji i zagorena jela pomutit će planove nekih domaćina, no sve će na kraju završiti dobro...

hr Tue Feb 25 2020 09:50:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e542efe29111c60508b45bb/80
Foto: DUŠAN MITIĆ

Nakon Dičjeg krnjevala u Đardinu, za najmlađe održan Krnjeval vrtića u dvorani Gripe.

Najmanji su budućnost Splita i tema ovogodišnjeg Krnjevala. Pogledajte galeriju.
Nakon Dičjeg krnjevala u Đardinu, za najmlađu djecu vrtićkog uzrasta održan je Krnjeval vrtića u velikoj dvorani Gripe. Krnjeval vrtića održava se već nekoliko godina u dvorani zbog sigurnosti najmlađe djece i pokazao se kao pun pogodak.

Organizator ovogodišnjeg krnjevala izdvojio je i ove godine popriličan budžet da omogući prijevoz autobusima svim vrtićima koji su se prijavili.
Izuzetan trud pokazale su i odgajateljice izrađujući s djecom atraktivne maske i plešući uz njih tokom programa pa su zaslužili i da ih spomenemo: DV Višnjica, Žrnovnica, Bambini, Hugo, Smokvica, Pinocchio, Petar Pan, Iskrica, Grlica, Pluton, Popaj, Čarobni pianino, Tamarin, Rašeljka, Lavanda te dječji dom Maestral.

Osim vrtića pozvani su bili i roditelji sa djecom koja ne pohađaju vrtiće a tog su uzrasta da dođu u vlastitoj organizaciji, što je okupilo preko 500 maškarane djece na jednom mjestu, prizor koji su mnoga djeca po prvi puta doživili.

Kroz interaktivni show program Čarobnih animatora djeci i vrtićima su pokazane i nove animacije i pjesme na koje mogu raditi ostatak godina te im je poklonjen CD sa svim novim pjesmama animacije na hrvatskom.
Nakon zajedničkog Limba i slikanja s maskotama vrijeme je djeci brzo proteklo, za slatki kraj pobrinula se tvrtka Sana Delikatese sa motom “Uživaj zdravo” i podijelila djeci razne zdrave bezglutenske slastice Magic i čipseve od jabuke s raznim vrstama čokolade.
Do slijedeće godine djeca i tete u vrtićima imaju vremena i naučiti animacije sa CDa i smisliti nove zanimljive maske, a do tada uživajte u fotografijama koje će uskoro biti objavljene na službenoj stranici Splitskog krnjevala 
hr Mon Feb 24 2020 21:16:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e54087129111c60508b45a3/80
Foto: elladvornik/instagram

Ella Dvornik rodila kćerkicu: Ponovno izabrala neobično ime

Druga je to kćerkica Elle Dvornik i njezina supruga Charlesa Pearcea. Starija sestrica Lumi Wren također ima neobično ime, Balie Dee Dvornik-Pearce.
Ella Dvornik rodila je kćerkicu Lumi Wren Dvornik-Pearce 20. veljače, ali informaciju je s javnosti podijelila tek danas, četiri dana kasnije na svom Instagram profilu. Druga je to kćerkica Elle Dvornik i njezina supruga Charlesa Pearcea. Starija sestrica Lumi Wren također ima neobično ime, Balie Dee Dvornik-Pearce.

'Tata Charles Pearce nas je coprao i stigla sam vam na svijet 20.02.2020. u 18.17 čak pet tjedana ranije. Mama se htjela odmoriti pa me je držala u tajnosti, al' ja sam vam jako sretna što vam napokon mogu svima reći bok!'  
hr Mon Feb 24 2020 18:32:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .