Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5519c81a1766fdcc308b46e1/80
Foto: Zvonimir Barišin / CROPIX

Park prirode Biokovo: Najljepši prirodni biser Dalmacije

Biokovo je jedna od najljepših planina Hrvatske na kojoj se sudaraju mediteranska i planinska klima. Bogat biljni i životinjski svijet, brojne planinarske staze i vrhovi, te planinarski objekti čine je iznimno posjećenom od izletnika i planinara.

Planina Biokovo je 1981. godine proglašena parkom prirode zbog svoje geomorfologije, iznimne prirodne ljepote te prirodne raznolikosti. Otkako je proglašen, Park prirode Biokovo obuhvaća područje od prijevoja Dubci kod Brela do prijevoja Saranač (kod Gornjih Igrana), te se prostire na 196 kilometara kvadratnih. Na Biokovu su prisutni svi tipični fenomeni krša – vrtače, škrape, kamenice, špilje, ledenice te jame od kojih je najdublja Mokre noge (-831), četvrta po dubini u Hrvatskoj. Tu su geomorfološki fenomeni:  vrtače, škrape, kamenice, jame (najdublja je Amfora 790 metara), ledenice, spilje, više od 40 endemičnih biljnih vrsta, značajna paleontološka nalazišta... 

Biokovo obiluje brojnim biljnim i životinjskim vrstama, pa se u ugodnoj šetnji mogu susresti rijetke ptice grabljivice poput zlatnog surog orla te mnoge druge rijetko viđene životinje. Životinjski svijet Parka prirode Biokovo još uvijek nije u potpunosti istražen, ali zanimljiv je podatak da je pronađeno preko 200 vrsta iz 19 porodica leptira, dok su od vodozemaca viđeni pjegavi daždevnjak, mali vodenjak, velika zelena krastača i gatalinka. Osim bukve, jele i crnog dalmatinskog bora, među biljnim vrstama mogu se vidjeti i one endemske kao što su primjerice biokovsko zvonce i slava klisura.

Vuk, ris, divlja mačka, divokoze...

- Od velikih zvijeri na području Parka sve je učestaliji vuk, a prisutni su ris i divlja mačka. Posebno je značajno prisustvo divokoze i muflona koji su uneseni u područje Parka 60-tih godina prošlog stoljeće, te divokoze koja je reintroducirana u ovom razdoblju i vrlo uspješno se prilagodila planini Biokovo. Broj grla bio je najveći u 80-tim godinama i prema procjenama je iznosio oko 1200 komada. Prekomjernim izlovom, krivolovom te prisustvom vuka kao vršnog predatora, prema zadnjim provedenim istraživanja je bitno smanjen i danas boravi oko 350-400 komada ove lovne divljači – objasnio je ravnatelj Nenad Bekavac.

Javna ustanova Park prirode Biokovo, koja je osnovana odlukom vlade RH 1998. godine, nastavila je vrlo intenzivni znanstveni rad prvog inicijatora osnivanja Parka prirode, franjevca, dr. Jure Radića. U skladu sa svojim financijskim mogućnostima, javna ustanova provodi brojna znanstvena istraživanja, prvorazredno Natura 2000 vrsta, a u tijeku su istraživanja vuka, surog orla, vrtne strnadice i voluhara, također geološka  i biospeleološka istraživanja, imajući u vidu da je na području Biokova rekognisticirano više od 400 speleoloških objekata s prisustvom brojnih endemskih vrsta.

Botanički rezervati

Ono što se zasigurno treba posjetiti je botanički vrt Kotišina zbog očuvanosti izvorne vegetacije parka, gdje se može vidjeti raznolikost biljnog svijeta. Smješten je na primorskim obroncima planine Biokovo iznad sela Kotišina, na nadmorskoj visini od 350 do 500 metara, i sastavni je dio Parka prirode Biokovo. Od Makarske je udaljen samo 3 kilometra, a do njega se može stići automobilom. U sklopu hrvatskog obilježavanja "Tjedna botaničkih vrtova" i ove godine će biti organizirano tradicionalno događanje te edukacija djece predškolskog odgoja, uz stručno vođenje djelatnika Javne ustanove Park prirode Biokovo. Kao posebni botanički rezervati, u Parku prirode su izdvojeni: rezervat Sv.Ilija - Šibenik - Štropac, koji obuhvaća padine od Sv.Ilije preko Šibenika do Štropca (782 ha), te još rezervat Troglav - Sv. Jure najviši vrh Biokova s kojim čini cjelinu (106 ha). Geomorfološki rezervat je i Ovčje polje koje je nadaleko poznato.

Jedan prirodni fenomen, današnja prirodna i turistička atrakcija, je spomenik jednoj nesretnoj ljubavi nazvan "Nevistina stina". Naime ,legenda kaže da se djevojka iz Dalmatinske zagore htjela udati u Primorje, što je njenu majku razljutilo, te je svoju kćer na svadbenu povorku ispratila riječima: : - Kad more ugledala, dabogda se okamenila! Na kraju se ta kletva ostvarila, a dokaz tome su stijene u obliku konja s mladencima, pogače i burače za vodu koje su se radile od mješina. Ako se pažljivo pogleda, može se vidjeti i mladenkin veo koji je u tom trenutku vjetar skinuo s njezine glave, a i cijelu povorku svatova koja je išla za njima.

U Parku je moguće individualno i organizirano planinarenje. Posjetitelji na osnovu svojih fizičkih sposobnosti i prema svojim željama mogu birati lake, srednje teške i teške planinarske ture, kao i kombinaciju pješačkih tura sa prijevozom.

Sveti Jure - najviša cestovna točke Republike Hrvatske

 Na Biokovu se nalaze brojne planinarske i pješačke staze te je Javna ustanova u suradnji s HGSS-om izradila posebnu planinarsku kartu koja je dostupna u prezentacijskim i info centrima Javne ustanove. Na području Biokova je i jedno uređeno penjalište "Vilovića stina" u Brelima. Smatra se i jednim od najstarijih, uredili su ga austrijski penjači u ranim 80-tim godinama prošlog stoljeća.

Biokovo je  u smislu individualnog planinarskog posjećivanja ujedno i vrlo zahtjevna i izazovna planina te u pripremi posjećivanja iz kuta sigurnosti treba posebno voditi računa, Kao planina tako blizu moru predstavlja poseban izazov i  o ovim činjenicama u posjećivanju treba posvetiti posebnu pozornost.  Vožnja biciklom predviđena je asfaltnom biokovskom cestom (23 km), od ulaza u Park do najvišeg vrha Sv. Jure – 1 762 m nm, najviše cestovne točke Republike Hrvatske, uz osobiti oprez s obzirom da cesta ima samo jednu traku s ugibalištima i da njome za vrijeme turističke sezone prometuje veći broj automobila, kombi-buseva i motocikla. Letjelište „Pržinovac-Biokovo“ nalazi se u Parku prirode Biokovo, a namijenjeno je letenju ovjesnih jedrilica i parajedrilica u svrhu sportskog i rekreativnog letenja.

Oni koji posjećuju park prirode istraživačkim povodom dolaze do mnoštvo tragova koji ukazuju na suživot čovjeka i planine, kao što su arheološki ostaci, crkvice, kapelice i pastirski stanovi. Do najvišeg vrha Biokova Sv. Jure (1762 m), osim planinarskih staza, vodi i cesta duga 23 km, koja je ujedno i najviša asfaltirana cesta u Hrvatskoj. Sa Svetog Jure se pruža fantastičan pogled na Makarsko primorje, otoke i Zabiokovlje. Za vrijeme sunčanih dana je čak moguće vidjeti planinu Monte Gargano u Italiji, udaljenu preko 200 kilometara. Osim vrha Sveti Jure, na grebenu Biokova je još devet  vrhova iznad 1000m: Troglav (1658m), Sveti Ilija (1642m), Šćirovac (1619m), Kimet (1536m), Veliki Šibenik (1467m), Vošac (1421), Sutvid (1332m), Sveti Roko (1228m) i Bukovac (1262m).

Sudar klima

Na Biokovu je granica dviju klima, mediteranske i kontinentalne, pa to uvjetuje specifičnu klimu Biokova. U općim klimatskim značajkama treba istaknuti toplinske inverzije, okomita strujanja niz padine i vjetrove fenskog tipa jer sve navedeno doprinosi raznolikosti klime. Na ovom području prevladavaju vjetrovi sa sjeveroistoka. Od toplijih primorskih vjetrova najveću važnost za vegetaciju ima jugo, a od kopnenih bura.  Temperaturne razlike u toku dana i noći su znatne, osobito u dolinama. Ljeti se preko dana u dolinama zrak jače zagrije i zato su ljetni dani vrući, a noći hladne. Za zimskih noći i dana temperatura zraka može biti i do 10 stupnjeva niža u kotlinama i riječnim dolinama negoli na okolnim vrhovima. Svi viši, istureniji položaji, su zimi topliji.

Na području Parka prirode Biokovo nalazi se i nekoliko objekata za hranu i piće, odnosno na širem području  Biokova se nudi bogata ponuda domaćih specijaliteta koji se nalaze u sada već popularnim konobama i restoranima.

Spomenimo i dane kada je itekako živo na Biokovu s obzirom na to da se njeguje tradicija obilježavanja raznih bitnih datuma, kao i kulturnih događaja: Dan zaštite prirode i Međunarodni dani biološke raznolikosti (24.5.), Svjetski dan voda (25.3.), Međunarodni dan planina (12.11.), Dan planete zemlje (23.4.)…

Sportske aktivnosti i planinarski turizam

- Javna ustanova posebno promiče aktivni i sportski doživljaj planine i ove godine će u sklopu obilježavanja značajnih datuma zaštite prirode  biti suorganizator tradicionalne međunarodne brdske trke "Makarska-Vošac", međunarodne biciklističke utrke "Makarska-Sv.Jure", atletske trke "1000 metara", a  i sudjelovati aktivno u skupu planinara Dalmacije – ponosno će ravnatelj.

Planinarski turizam ima visoku perspektivu i prvorazredno je povezan s radom planinarskih društava na području Biokova. Činjenica je da na području Biokova ima više planinarskih kuća koje  danas prvorazredno služe domaćim planinarima i članovima društava. Za razvoj planinarskog turizma je potrebno izgraditi planinarske domove koji će imati viši standard od postojećeg i svoja vrata imati stalno otvorena svim posjetiteljima  koji žele uživati u ovoj vrsti posjećivanja Parka prirode.

- Javna ustanova je stavila u proceduru prijedlog Prostornog plana Parka prirode čijim donošenjem je otvoren prostor za legalizaciju postojećih planinskih kuća, obnovu i izgradnju dva nova planinarska doma, jednog na predjelu Vošac, drugog na predjelu Kaoci-Zagvozd. Posebno nas raduje otvaranje potencijala posjećivanja  sjeverne padine Biokova što je do sada bilo marginalno. U suradnji s Hrvatskim šumama kao našim partnerom u prostoru, ove godine  će se aktivirati nova zona posjećivanja sa sadržajima koji će omogućiti bolju interpretaciju zaštićenog prostora i održivi razvoj kroz nove sadržaje. Broj turista koji, pored mora, žele uživati i u posjećivanju  planine svake godine raste tako da smo po tom pitanju zadovoljni. To pred nas postavlja još veće izazove u smislu sigurnosti posjećivanja i u tom smjeru, zajedno sa HGSS-om, pokušavamo postavljati nove standarde.

Do 10.000 posjetitelja godišnje

Park prirode je prošle godine uveo ulaznicu za pješački ulaz u Park s cijenom od 25 kuna. U cijenu ulaza integrirali su suvenir-razglednicu s promotivno-interaktivnim CD-om i policom osiguranja od eventualnih nesretnih slučajeva do vrijednosti od 400.000 kuna. U suradnji s HGSS-om svakom posjetitelju je uz cijenu od 25 kuna dodatno dostupna profesionalna karta s planinarskim stazama.

S obzirom da je na području Biokova više od 40 markiranih staza s obje strane planine, teško je kontrolirati sve ulaze i statistički imati zvaničan podataka o pješačkom posjećivanju. Prema procjenama baziranim na podacima Ustanove i planinarskih društava na području Parka taj broj se kreće između 8-10.000 posjeta godišnje.

Biokovo kao jedino područje u  državnom rangu zaštite na području Splitsko-dalmatinske županije ima veliki potencijal, kako u znanstvenom i istraživačkom smislu tako i u pogledu svih elemenata održivog korištenja i doprinosa turizmu Županije.

Strategija Javne ustanove je  provoditi zaštitu fundamentalnih vrijednosti zbog kojih je ovo područje i proglašeno parkom  prirode, a ujedno donijeti Prostorni plan koji će svim dionicima prostora omogućiti vlastite razvojne ciljeve usuglašene sa zaštitom prirode. 

hr Tue Mar 31 2015 07:00:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/58f3846cb47398542c8b4679/80
Foto: Pixabay

Žuti, ljubičasti i srebrni: Koji luk je najbolji za koje jelo?

Delikatna ljutika najbolje se snalazi u namazima i paštetama, a ljubičasti fino nadopunjuje okus ribljih jela...

Odabirom luka utječemo i na okus jela, ovisno o tome želimo li da bude više ili manje pikantno, da ima slatku notu ili hrskavi element. Koliko je vrsta luka, toliko je i varijacija pripreme jela, a vrsni kuhari točno znaju kada koristiti žuti luk, a kada srebrenac, ljutiku ili pak mladi luk.

Žuti luk ima intenzivan okus dok je sirov, ali tijekom kuhanja daje slatku i kremastu notu jelu. Dobro podnosi dugo kuhanje pa je najbolji izbor za juhe i variva te krepke umake. Dobar je izbor za karameliziranje, kao i u svakom receptu koji ne traži specifičnu vrstu luka.

Ljubičasti luk ima pikantnu notu, ali blažu aromu od žutog. Odličan je za sendviče pune okusa, ali i u kombinaciji s ribom ili morskim plodovima. Zahvaljujući lijepoj boji koristi se sirov za dekoraciju, primjerice u salatama s vrhnjem ili jogurtom. U internacionalnim kuhinjama koristi se za blagu, pomalo ljepljivu marmeladu koja se kombinira s paštetama ili mesom.

Mladi luk ima blagi okus. Bijeli dio se može koristiti za gotova jela, ali i kratko kuhanje ili prženje (stir fry), a ukusan je i sirov. Zeleni dio lijep je ukras salatama i juhama.

Ljutika (luk kozjak) ima delikatan okus i dobar je izbor za sofisticirana jela u kojima ne želite postići blagu aromu luka. Možete je koristiti u namazima i paštetama, najbolje sitno sjeckanu. Odlična je i marinirana u vinskom octu sa začinima.

Srebrenac ne može dugo stajati pa mu je sezona vrlo kratka. Najnježniji je među "rođacima" i najbolji odabir za sirova jela poput sendviča, wrapova i salata. - piše Punkufer.hr

hr Thu Sep 19 2019 20:57:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bae06f3cb557ab2c28b46d6/80
Foto: Pixabay

Što možete jesti umjesto ugljikohidrata kako biste izgubili kilograme?

Želite smršavjeti i razmišljali ste kako želite smanjiti unos ugljikohidrata?

 Prehrana s niskim udjelom ugljikohidrata ne samo da će vam pomoći da smršavite, već će vam i omogućiti da budete puni energije. No, ako niste sigurni koje namirnice vam mogu pomoći da se osjećate bolje, pročitajte popis tih namirnica:

1. Svježe povrće za gubitak kilograma

Povrće bi trebalo biti osnova za gubitak kilograma i niskokalorične prehrane. Povrće puno vlakana izuzetno je lako probavljivo, a jako utječe na šećer u krvi i naziva se neto ugljikohidrati. Na primjer, dvije šalice svježeg špinata ima manje od grama neto ugljikohidrata, a šalica šampinjona ima otprilike 1,5 grama neto ugljikohidrata, oboje imaju manje od 20 kalorija po obroku. Važno je konzumirati "dugu od povrća" - svaki dan odaberite povrće puno vlakana zelene, crvene, narančaste, žute, ljubičaste/plave i bijele boje. Na taj način sigurno ćete pojesti nekoliko porcija povrća i unijeti niz hranjivih sastojaka.

Iako je većina povrća odlična za mršavljenje i niskokaloričnu prehranu, određene vrste treba jesti u manjim količinama ili ga potpuno izbjegavati. Kod povrća punog škroba poput krumpira, batata graha, kukurza i graška treba paziti na količinu. Na primjer, mrkva sadrži značajan broj ugljikohidrata, oko 8 grama po šalici.

Meso i riba

Meso i riba također trebaju biti redoviti na vašem stolu. Meso bez dodatnih konzervansa gotovo je bez ugljikohidrata, a osigurat će vašem organizmu bjelančevine. Na primjer, 90 grama purećih prsa sa žara ima oko 30 grama proteina, a losos iste veličine oko 20 grama proteina. Dok krta govedina sadrži oko 26 grama proteina.

Suprotno uvriježenom mišljenju, zbog gubitka kilograma ne trebate izbjegavati crveno meso. Masniji dijelovi svinjetine i govedina su kaloričniji. Zbog toga odaberite dijelove koji su manje masni kako biste držali kalorije pod kontrolom.

Nezaslađeni mliječni proizvodi s manje masnoća

Razmislite o mliječnim proizvodima bez dodanog šećera, poput grčkog jogurta, koji ima samo 6 grama neto ugljikohidrata po obroku. Možete i konzumirati sireve: cheddar sir ima samo 1 gram neto ugljikohidrata. Mozzarela i parmezan također su odlični u prehrani s malo ugljikohidrata. Mlijeko ima više ugljikohidrata, oko 12 grama po šalici.

'Hrana koja nas tješi'

Većina namirnica poput tjestenine, riže, sladoleda i krumpira nije dopuštena u mnogim dijetama s niskim udjelom ugljikohidrata, ali to ne znači da ne možete jesti dobru hranu. Umjesto špageta upotrijebite spiralno izrezane tikvice, dodajte žlicu pesta i piletinu s žara kako biste dobili puni obrok. Rižu zamijenite cvjetačom i slično. - piše RTL

hr Thu Sep 19 2019 18:28:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b5a137dcb557ab0488b4569/80
Foto: Stockfood

Zdravi začini: Zašto su kurkuma i crni papar moćan spoj?

Istraživanja podržavaju upotrebu kurkume i pokazuju da ona može biti korisna za vaše zdravlje

Kurkuma je poznata kao zlatni začin, biljka koja raste u Aziji i Srednjoj Americi. Daje curryju žutu boju i koristi se u tradicionalnoj indijskoj medicini tisućama godina za liječenje različitih zdravstvenih stanja.

Istraživanja podržavaju njezinu upotrebu i pokazuju da ona može biti korisna za vaše zdravlje.

Ljudi su koristili kurkumu za liječenje rana i posjekotina, problema s kožom, bolesti jetre, respiratornih problema i problema sa želucem, kao i probavnih problema, infekcija i upala. Njezin aktivni sastojak, kurkumin, ima snažna protuupalna i antioksidacijska svojstva. No, spajanje kurkume s crnim paprom može pojačati njezine učinke.

Kurkuma i crni papar

Crni papar i kurkuma imaju ključne aktivne sastojke koji doprinose njihovim protuupalnim i antioksidacijskim svojstvima. Piperin koji se nalazi u crnom paprom povećava apsorpciju kurkumina i njegovu učinkovitost u tijelu. Ovaj sastojak je i aktivna komponentna koja je je također i dio kajenskog papra i čilija.

Kada se kombiniraju, kurkumin i piperin imaju veći učinak na upalne procese, probavu i smanjuju bol, piše RTL.hr.

hr Thu Sep 19 2019 17:24:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d832f4b29111c7a898b457c/80

Triljska povijest dvije tisuće godine poslije: Budite dio manifestacije Pons Tiluri

Manifestacija će se održati u petak, 20. rujna s početkom u 17 sati u Muzeju triljskog kraja

Muzej triljskog kraja u suradnji sa Sportskom udrugom Gaz, a uz potporu Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije i Grada Trilja, po prvi put organizira manifestaciju Pons Tiluri – most među svjetovima.

Cilj manifestacije je na zabavan i poučan način posjetiteljima predočiti tri važna događaja iz antičke povijesti koja su prethodila razvoju naselja Pons Tiluri – današnjeg Trilja. Storytelling metoda stručnih obilazaka muzeja i lokaliteta i ‘oživljena povijest’ postaju sve popularnije u svijetu interpretacije kulturne baštine, a počivaju na načelu autentičnih uprizorenja povijesnih razdoblja i događaja.

Manifestaciju Pons Tiluri – most među svjetovima čine tri čina tj. uprizorenja povijesnih događaja na trima različitim lokacijama:
1. lokacija – dvorište Muzeja triljskog kraja – uprizorenje Velikog panonsko-dalmatinskog ustanka, poznatog i po nazivu Batonov ustanak koji se odvio između 6. i 9. godine, a doveo je do konačnog sloma otpora u Iliriku i administrativne podjele na provincije Panoniju i Dalmaciju.
2. lokacija – rimski legijski logor Tilurij (centurija – sonda A) u selu Gardun – uprizorenje predvečerja rimskih vojnika (lat. corpora curae) koje je bilo vrijeme za pripremu hrane, igre, higijenu, njegu tijela i slično – smjena straže
3. lokacija – ‘Viseći’ most u Trilju – uprizorenje posvete rimskog mosta vrhovnom bogu Jupiteru i božanstvu rijeke Cetine (ant. Hypuss). Drveni most je vjerojatno bio izgrađen početkom 3. st., a nalazio se između suvremenog cestovnog i ‘Visećeg’ mosta u Trilju.

Manifestacija će se održati u petak, 20. rujna s početkom u 17 sati u Muzeju triljskog kraja, Don Ante Bućana 3, Trilj.

Iz Muzeja triljskog kraja mole posjetitelje da dođu s vlastitim automobilima, jer nažalost nisu u mogućnosti osigurati prijevoz do lokaliteta Tilurij (3 km udaljenosti od Muzeja triljskog kraja). Prvi čin uprizorenja će se odvijati u dvorištu Muzeja te će broj parkirnih mjesta biti ograničen, stoga mole posjetitelje da automobile parkiraju na obližnjim parkiralištima.

hr Thu Sep 19 2019 09:38:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .