Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5ac69ede2af47f216a8b4597/80
Foto: FB Poštujte naše stanice

Inicijativa Poštujte naše stanice:" Što to rade instruktori autoškola?"

"Kako je moguće ovakvo ponašanje instruktora autoškole? Trebaju li instruktori učiti kandidate poštivanju ili kršenju prometnih propisa?"
Glavni cilj Inicijative Poštujte naše stanice je oslobađanjanje splitskih autobusnih stanica od svih onih koji ih nezakonito koriste, onemogućavajući njihovo normalno korištenje vozačima javnog gradskog prijevoza i putnicima. Pokrenuli su je zajedno vozači i putnici koji žele red i sigurnost na splitskim prometnicama, a posebno autobusnim stanicama.

Ovoga puta uputili su kritiku instuktorima autoškola, a priopćenje prenosimo autentično i u cjelosti: 

Kako je moguće ovakvo ponašanje instruktora autoškole? Trebaju li instruktori učiti kandidate poštivanju ili kršenju prometnih propisa? Inicijativa Poštujte naše stanice godinama upozorava na neprihvatljivo ponašanje mnogih vozača na splitskim ulicama koji svoja vozila zaustavljaju i parkiraju na autobusnim stanicama.

Posebno smo upozoravali na tada učestalu praksu da instruktori vožnje s kandidatom na obuci krše Zakon o sigurnosti prometa na cestama zaustavljajući se vozilom autoškole na autobusnim stanicama diljem grada. Takvo neprofesionalno ponašanje instruktora autoškola uvelike je pridonijelo katastrofalnoj razinine poštivanja prometnih propisa u Splitu. S godinama većina autoškola, uz manja ili veća negodovanja, prihvatila je naša upozorenja, te su njihovi instruktori prestali kršiti propise stajanjemna autobusnim stanicama i tako „učiti“ kandidate za polaganje vozačkog ispita. Ali pokazuje se da nažalost još uvijek ima instruktora koji neozbiljno shvaćaju svoj posao.

Može li itko zamisliti koliku su štetu neodgovorni instruktori učinili godinama učeći kandidate da je stajanje na autobusnim stanicama sasvim normalna stvar? Treba li nas onda čuditi što prometno redarstvo u dvije i po godine rada nije uspjelo ni najmanje smanjiti broj onih koji tako bezobrazno okupiraju autobusne stanice? O mentalitetu takvih vozača lijepo svjedoče i njihovi komentari na našoj stranici na Facebooku (ova slika je i povod našem dopisu) 

Pozivamo instruktore autoškola da se uozbilje, da prestanu kršiti propise i tako učiti kandidate zapolaganje vozačkog ispita! Pozivamo sve splitske vozače da više ne zaustavljaju i ne parkiraju svoja vozila na autobusnim stanicama jer je to ZABRANJENO, a osim toga je i vrlo BEZOBRAZNO! Nije u redu zbog nečijeg komoda dovoditi u opasnost živote putnika, posebno starijih, slabije pokretnih osoba, trudnica i majki s djecom u kolicima, te osoba s invaliditetom. Pozivamo prometno redarstvo da uloži dodatne napore kako bi spriječilo okupaciju splitskih gradskih autobusnih stanica, te osiguralo poštivanje važećih zakona i propisa, normalan rad vozačima javnog gradskog prijevoza, a putnicima njegovo normalno i sigurno korištenje!
hr Fri Apr 06 2018 08:35:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c1a40420e49380b558b45ab/80
Foto: PMF

Prirodoslovno-matematički fakultet omogućio studentima dobivanje prijepisa ocjena kroz sustav e-građanin

Pristupom spomenutoj informacijskoj mreži, Prirodoslovno-matematički fakultet u Splitu je postao prva sastavnica Sveučilišta u Splitu koja je svojim studentima omogućila dobivanje prijepisa ocjena kroz sustav e-Građani

U prosincu 2018. godine, Prirodoslovno-matematički fakultet u Splitu je pristupilo mreži EMREX čime je omogućio svojim studentima kvalitetniju razmjenu podataka u svrhu studentske mobilnosti. Studenti imaju mogućnosti učinkovitije kontrolirati vlastite studentske podatke te njihovu razmjenu prilikom studentske razmjene unutar Europske unije. Ovim pristupom se osigurala snažnija potpora studentskoj mobilnosti kroz jednostavan, elektronički, prijenos osobnih podataka i podataka o tijeku studija na drugo visoko učilište u strojno čitljivom obliku u skladu s odredbama Uredbe o zaštiti osobnih podataka.

Projekt pristupanja Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Splitu je završen početkom prosinca 2018. u suradnji s Agencijom za znanost i visoko obrazovanje te konačnim povezivanjem funkcionalnosti ISVU sustava s mrežom EMREX.

Pristupom spomenutoj informacijskoj mreži, Prirodoslovno-matematički fakultet u Splitu je postao prva sastavnica Sveučilišta u Splitu koja je svojim studentima omogućila dobivanje prijepisa ocjena kroz sustav e-Građani u sklopu usluge „e-Razmjena studentskih ocjena“.

hr Wed Dec 19 2018 13:57:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c1a352a0e4938f3548b4599/80

Reakcija splitske tvrtke na prozivke: Dio sažetka rada gospodina Glavinića greškom je objavljen"

Na tvrdnje o krađi projekta "Pametna plutača". reagirala je prozvana tvrtka

Jutros smo izvijestili o reakciji Marka Glavinića koji tvrdi kako je drugoplasirana inovativna poduzetnička ideja grada Splita, "pametna plutača", ukradena, odnosno da je ideja njegova. 

Na njegov istup, reagirala je prozvana tvrtka Bonus nubes j.d.o.o.

Njihovo priopćenje donosimo u cijelosti:

Tvrtku Bonus nubes j.d.o.o., osnovali smo vođeni željom da razvijemo efikasan i ekonomičan sustava za nadzor i detekciju obrazaca ponašanja na moru korištenjem najnovijih tehnoloških trendova kao što su ”artificial intelignence” i ”computer vision”.

Naš projekt ”Pametna plutača” će omogućiti kontrolu protoka plovila na sidrištima, marinama i nautičkim lukama, asastojati će se od dva dijela. To su centralni softverski sustav za obradu podataka, te sama plutača, koja će biti  opremljena uređajem za slanje podataka na centralni softverski sustav. Pametna plutača će biti autonomna jedinica sa vlastitim izvorom napajanja (solarni paneli + baterija) te elektronikom i softverom za automatizirano periodično generiranje 360° fotografija te slanje istih na centralni softverski sustav.

Ovo je vrlo izazovan projekt zbog problematike izrade kvalitetnih fotografija u nepovoljnim vremenskim uvjetima, te problematike analize dobivenih fotografija na centralno računalno sustavu. Kao takav je prepoznat od strane HAMAG-BICRO-a u okviru provjere inovativnog koncepta te je evaluiran pozitivno od strane 3 nezavisna evaluatora.

Nažalost, objava na portalu HRT-a, koja je naknadno izmjenjena, sadržavala je umjesto našeg projektnog sažetka, dio sažetka iz diplomskog rada gdina. Glavinića. Naš sažetak je javno dostupan na stranicama Sveučilišta u Splitu.

S poštovanjem,

Vedran Jukić i Marijan Čipčić

Osnivači tvrtke

hr Wed Dec 19 2018 13:10:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c1a31890e49380b558b45a1/80
Foto: Pixabay

Obećanje "palo" u vodu: Knjižničarima Znanstvene i Gradske knjižnice u Zadru neće se povećati plaća

Predsjednik sindikata zadarske podružnice HSDK Mladen Masar izjavio je kako je već obavijestio nadležne o nastaloj situaciji
Gradonačelnik grada Zadra nedavno je izjavio kako će svim zaposlenicima Grada Zadra vratiti 10 posto plaće koje je zaposlenicima umanjeno 2009. godine. Za to dugo očekivano povećanje plaća mogli bi ostati zakinuti zaposlenici Gradske knjižnice Zadar te Znanstvene knjižnice Zadar.

Naime, grad Zadar odlučio je povećati plaće samo zaposlenicima gradske uprave, dok će zaposleni u Gradskoj i Znanstvenoj knjižnice ostati bez povišice koja im je zajamčena kolektivnim ugovorom.

Predsjednik sindikata zadarske podružnice HSDK Mladen Masar izjavio je kako je već obavijestio nadležne o nastaloj situaciji. Izrazio je nadu da progovori neće dugo trajati te da će završiti povoljnim ishodom.
hr Wed Dec 19 2018 12:55:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c1a2edd0e4938aa548b45bb/80
Foto: HSP SPlit

Izvanredna izborna skupština HSP Split: Izabrano je novo stranačko vodstvo

Novim i starim članovima podjeljene su nove članske iskaznice, uz pozdravni govor novog-starog predsjednika podružnice te je druženje nastavljeno uz prigodni domjenak
U prostorijama HSP Split 18. prosinca 2018. godine održana je izvanredna izborna skupština HSP podružnice Split, gdje je izabrano novo stranačko vodstvo splitske podružnice.

Izvršni odbor čine: Hrvoje Marušić (predsjednik), Marijo Popović i Ante Grubišić (dopredsjednici), Marijo Sičić (tajnik), Aris Zlodre (rizničar).

Nadzorni odbor: Ivan Čalo (predsjednik), Smiljana Martinović i Tino Mladinić (članovi NO). 

Predsjedništvo: Jakov Pavić, Karlo Čondić, Grgo Jelavić Mitrović, Ante Petričević, Duško Bilić, Željka Ivišić, Tomislav Soldić, Ivica Vladava, Josip Kusić, Anton Krstulović.

Sve odluke donesene su jednoglasno. 

Novim i starim članovima podjeljene su nove članske iskaznice, uz pozdravni govor novog-starog predsjednika podružnice te je druženje nastavljeno uz prigodni domjenak.
hr Wed Dec 19 2018 12:43:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .