Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5b687ea9cb557a25498b4b99/80
Foto: Screenshot

Emotivan oproštaj Vesne Dragojević od Olivera: "Čuvat ćeš nas kao i do sada, a mi ćemo pratiti tvoj trag u beskraju"

Vesna Dragojević od voljenog se Olivera oprostila i putem društvenih mreža, te zahvalila svima na ljubavi i podršci u najtežim danima.

Supruga nedavno preminulog pjevača Olivera Dragojevića, Vesna Dragojević oprostila se od njega predivnom emotivnom porukom, objavivši je na svom Facebook profilu.

Vesna je oduvijek bila uz Olivera i njegova najveća podrška, što je i on sam tijekom života puno puta znao reći, a zaljubio se u nju već na prvi pogled. U sretom su braku bili 44 godine, u kojem su dobili trojicu sinova Dina, Damira i Davora, piše dnevnik.hr

Vesna proteklih dana nije imala snage za razgovor i obraćanje javnosti pa se u svojoj objavi koju prenosimo u cijelosti, oprostila od svoje najveće ljubavi.

- Najdraži moj! Znaš da za oproštaje nikada nisam pronalazila prave riječi. Kad su rekli da se oprostimo s tobom, nisam znala kako se to radi, ni što reći. Ti si spavao danima, možda nas nisi ni čuo. Znaš da smo bili tu kraj tebe i možda je to bilo dovoljno.

Bila je nedilja jutro, donesite mu robu... Koju? Možda onu sa zadnjeg koncerta u Areni, znaš ono odjelo koje smo kupili u Austriji. Ali to ti sigurno nije bilo važno i to je prvi put da te nisam pitala što ćeš obuć. Nakon godinu dana suočavanje sa stvarnošću. Šok. Iako smo znali situaciju. Šta sad, kuda, kako? Svi su pomogli. Ti si tri dana bio ono što nikad nisi htio biti važan, poštovan, voljen od svih znanih i neznanih ljudi. Ja znam šta bi ti reka na to, pa me sram ponovit, ali moram ti reći da se dogodilo spontano, bez pritiska.

Mi doma smo znali da te ljudi vole, ali smo bili šokirani količinom emocija koje smo doživjeli. Ima si, Ole, tri sprovoda u dva dana.

Jedva smo preživjeli, ali smo bili ponosni na sve događaje vezane za tebe. Kako je reka Gibo, ovo more je samo za te i bilo je taj dan. Ti znaš da smo dobro. Za koji dan rodit će se Marko, tvoj šesti unuk kojeg nikad nećes vidit, ali si znao da dolazi. Oni su svi još mali da bi sve to razumili. Mali Toni me pita: bako, šta su ove sviće ispred naše kuće? Rekla sam da to ostavljaju ljudi jer je dida umra. Znaš šta mi je reka: zašto ih je tako puno. Vidiš, njemu i svima nama bio si samo dida i sigurna sam da bi i ti to reka, a tako smo te i doživljavali - objasnila je Oliverova supruga.

Dobili smo stotine, a možda i tisuće poruka saučešća od tvojih prijatelja i kolega i nepoznatih ljudi. Na stotine brodova te ispratilo i sigurna sam da bi reka: vi ste svi poludili kao da sam ja neka faca, ja sam samo radio ono šta volim. Možda ti je baš zato i bio takav ispraćaj, jer se nikad nisi gura u prvi red. Znaš da smo živili kao sav normalan svit, družili se sa ljudima a ne titulama. Ljudi to prepoznaju i zato te vole. O pjesmama neću ni govorit jer nikada i nismo. Ti si bio naš muž, tata i dida. Nemoj se ljutiti što su te tolike mase volile, a da možda nisi ni znao.

Morala sam ti ovo napisati radi svih onih koji su te ispratili jer se ne mogu svakome pojedinačno zahvaliti na ovome što su ti priredili. Volila bi da znaš koliko je ljubavi tu za tebe bilo, koja se ničim ne može izmirit. Zato još jednom hvala svima, to je sve što mogu reć, jer prave riječi nema.

Ti znaš koliko te volimo. Nismo baš puno slušali tvoje pisme, ali možda sad hoćemo, jer što god otvorimo samo nam se nameće. Za nas ne brini, znaš koliko se volimo i da ti je to bila najveća sreća u životu. Ti ćeš uvik biti kapetan našeg broda i vozit ćeš nas di triba i di će nam biti dobro. Čuvat ćeš nas kao i do sada, a mi ćemo pratit tvoj trag u beskraju! Tvoja Vesna


hr Mon Aug 06 2018 19:00:42 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5821aad51eea8f2ca08b4630/80
Foto: Wikipedija

Male tajne za pripremu neodoljivog jela iz djetinjstva

Jeste li kao mali voljeli špinat na mlijeku? Vjerujemo da jeste, iako mi poznajemo i one koji nisu, ali ga zato sada obožavaju...

Nema osobe koja, voljela ga ili ne, barem jednom nije probala špinat na mlijeku. Recepti za ovo „vrtićko“ jelo variraju i razlikuju se u detaljima, netko sitnije nasjecka špinat, netko grublje, netko doda češnjaka, netko ne, netko dodaje i kiselo vrhnje, no kako god ga napravili, špinat na mlijeku je jednostavno i zasitno jelo koje ćete sa zadovoljstvom počistiti s tanjura. Još ako uz njega ispečete koje jaje na oku i napravite kremasti pire krumpir (ma može i neki šnicl na naglo), imate ćete pravi, pravcati obrok!

Sastojci:

1 kg svježeg špinata
30 g maslaca ili 3 žlice ulja
2 žlice brašna
2 režnja češnjaka
dva prstohvata soli
500 ml mlijeka

Priprema:

1. Špinat operite, odstranite tvrđe stabljike pa ga stavite u duboki lonac, prelijte hladnom vodom i stavite kuhati. Kad zakuha, prokuhajte ga jedno 5-6 minuta, potom ocijedite i ohladite. Špinat ustinite oštrim nožem.

2. U dubljoj tavi otopite maslac ili zagrijte ulje, dodajte brašno pa ga zažutite (pazite da vam ne zagori). Maknite tavu s vatre pa dodajte protisnuti ili sitno sjeckani češnjak, čim češnjak zamiriše, dodajte usitnjeni špinat i zalijte polovicom mlijeka te vratite na vatru. Kuhajte na srednje jakoj vatri, čim se zgusne dodajte ostatak mlijeka pa posolite i kuhajte dodatnih 10-tak minuta. Prema ukusu dodatno začinite solju i paprom po želji.

3. Poslužite uz pečena jaja na oko i pire krumpir, piše punkufer.hr

hr Tue Dec 18 2018 20:27:05 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c1942460e493896538b45ea/80
Foto: Pixabay

Zašto je zimi važno utopliti noge?

Dokazano je da hladna stopala povećavaju rizik od obolijevanja od gripe. Prema riječima dr. Rona Ecclesa, koji je ovaj slučaj proučavao više od 25 godina, loša cirkulacija može prouzročiti razne bolesti, jer ljudi imaju viruse i bakterije u sebi koje hladna stopala aktiviraju i tada dolazi do problema.

Prema riječima liječnika, u hladnim zimskim danima veoma je važno utopliti noge.

Kada se stopala ohlade, vene u nosu se suze, i taj proces usporava da temperatura tijela opadne, a bijela krvna zrnca koja se bore protiv infekcija nalaze se upravo u krvi, pa tako imunitet opada, piše N1.


hr Tue Dec 18 2018 19:54:11 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c1911b10e4938aa548b456a/80
Foto: Getty Images

Zamatate ostatke hrane u aluminijsku foliju? Nemojte!

Iako da gotovo nema kućanstva u kojem se to nije napravilo barem jednom, stručnjaci savjetuju kako je to jako loša odluka.
Prosinac je vrijeme u kojem ćemo, najvjerojatnije, najčešće koristiti aluminijsku foliju. Osim za pečenja, mnogi će je upotrebljavati i za spremanje ostataka obroka u hladnjak. Iako da gotovo nema kućanstva u kojem se to nije napravilo barem jednom, stručnjaci savjetuju kako je to jako loša odluka.  

Ostaci hrane mogu ostati svježi u hladnjaku i do četiri dana ako se pravilno skladište. Mnogima to znači staviti ostatke hrane na tanjur i prekriti aluminijskom folijom i pospremiti u hladnjak do iduće konzumacije. 

Ipak, ma koliko jednostavno to sve izgleda, ipak bismo to trebali izbjegavati. Neke bakterije, poput Bacillus cereus, ostaju na namirnicama i nakon kuhanja, a ostaci hrane koji ostaju na sobnoj temperaturi dulje od dva sata, odlična su "hrana za bakterije" koje će se dalje brzo razmnožiti, upozorava američki Washington State Department of Health. 

Prekrivanje hrane aluminijskom folijom ostavlja dovoljno zraka bakterijama da se razmonažavaju na hrani koju pospremate u hladnjak stoga bismo trebali izbjegavati skladištiti na takav način. Puno bolja opcija je hranu spremati u posude u koju neće ulaziti zrak kako bi namirnice dulje ostale svježe, upozorava Lindsay Malone, nutricionistica i dijetetičarka iz Cleveland Clinic. 

Pojasnila je kako je zlatno pravilo pospremanja ostataka hrane u plitke posude kako bi se hrana brže i lakše ohladila u hladnjaku i spriječilo se širenje bakterija, piše vecernji.hr
hr Tue Dec 18 2018 16:26:56 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c18f8c70e493897538b45bc/80
Foto: Damira Kalajžić

'Gigantski' Mišo Kovač osvanuo u Splitu na Prokurativama

Brojni Splićani se fotografirali s 'gigantskim' Mišom Kovačem

Splićani su danas ostali ugodno iznenađeni kada su na Prokurativama ugledali 'gigantskog' Mišu Kovača od 2,5 metra koji u prepoznatljivoj pozi s raširenim rukama 'pozdravlja' sugrađane. Prokurative, pozornica mnogih kulturnih zbivanja u gradu pod Marjanom nije bez razloga izabrana za ovaj 'performance' jer se upravo tamo više od pedeset godina održava jedan od naših najstarijih glazbenih festivala – Splitski festival, gdje je Mišo 1971. godine  pobijedio s pjesmom 'Proplakat će zora', koja se prodala u više od 300 000 primjeraka. 1977. s klapom Maslina i pjesmom 'Noćas ćemo zemlji k'o materi reći' još jednom osvaja Grand prix na Splitskom festivalu, a nakon pobjede na istom festivalu 1980. godine donosi odluku da više neće nastupati na festivalima. Za koncertom vlada ogroman interes, a pitanje dana je kada će Spaladium Arena biti rasprodana.


Ulaznice za koncert koji ne smijete propustiti su u prodaji  putem sustava Eventim i Croatia Tickets i to po cijeni: 99 kuna za parter te 129 kuna za tribine.  Požurite i na vrijeme osigurajte svoje mjesto u dvorani i zajedno s prvim brkom estrade pjevajte pjesme uz koje smo svi odrasli.


Ulaznice za koncert možete kupiti i online na stranici Eventima te na Croatia Tickets.

hr Tue Dec 18 2018 14:41:10 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .