Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5f613c62daf72dc3988b458e/80
Foto: DalmacijaNews

COVID reportaža sa splitske Intenzivne: 'Imamo iskustva od prvog vala pa je sad lakše, ali bojimo se jeseni i zime koje dolaze...'

Sve su to bili redom mlađi doktori i sestre. Gledajući te mlade i naoko krhke djevojke ispred sebe ne možete vjerovati da upravo one, s liječnicima i djelatnicima bolnice, na svojim leđima nose teret ove pandemije. I još itekako uspješno.
Najave meteoroloških službi za ovaj tjedan uključivale su visoke temperature u cijeloj zemlji. Sat je pokazivao nekoliko minuta prije podneva. Poznati glas kolegice s radio postaje izvijestio je kako se Split 'grije' na 32 stupnja Celzijeva. Valjda samo u hladu. Imao sam osjećaj kako bi se živa na suncu popela i preko pedesetice. Ili sam se ja samo tako osjećao jer mi je pripao zadatak odlaska na Jedinicu intenzivnog liječenja na splitskim Križinama.

Ideja mi se na prvu svidjela, a kako se bližio trenutak odlaska na teren tako se pojavio i strah. Neću niti objašnjavati kako su na to samo gledali moji ukućani. I kako onda hladnokrvno ušetati u prostor u kojemu potvrđeno borave zaraženi.

Visoke temperature otežavale su normalno funkcioniranje. Zaštitna maska već me stezala. Kao da je postajala sve manja dok smo iz automobila kolega i ja uzimali pravu 'ratnu opremu' u vidu snimača, fotoaparata, kamere. Ta 'ratna oprema' nije bila ni blizu one kakvu smo dobili desetak minuta kasnije. Ali, krenimo redom.

Dočekala nas je medicinska sestra Mihaela. U stilu 'novog normalnog' pozdravili smo se laktovima. Tolika volja i želja, snaga i nepokolebljivost 'vratili bi u život', kako je pjevao Kemal Monteno, i najvećeg pesimista. Detaljno nam je opisivala rad osoblja, osobito požrtvovnost medicinskih sestara, govorila o svakodnevnici, pojasnila što nas čeka, pažljivo i strpljivo odgovarala na sve što nas je zanimalo.


Nitko se ne tuži, svako lice ima osmijeh...

Iznenadio nas je pogled na 'COVID odjel'. Sve su to bili redom mlađi doktori i sestre. Gledajući te mlade i naoko krhke djevojke ispred sebe ne možete vjerovati da upravo one, s liječnicima i djelatnicima bolnice, na svojim leđima nose teret ove pandemije. I još itekako uspješno.

Idemo na odjel. Razgovaram s doktorima i sestrama, ako su i iscrpljeni, nitko da kaže nešto loše, nitko da se potuži. Štoviše, svako lice prekrio je osmijeh, osmijeh koji je davao snagu za dalje jer najveća snaga oni su jedno drugome. Jedino što odaje tešku borbu su crveni tragovi po licu, tragovi od zaštitne maske.

- Ovo mi je od rukavica, pokazivala je jedna mlađa sestra naborane ruke našem 'vodiču'.

Naša domaćica poslala nas je da ju pričekamo u jednoj odvojenoj sobi. Sve je izgledalo kao neke nadrealne scene iz filmova.

Zaštitne opreme ne manjka, govore nam. Do sitnog detalja poštuju se sve propisane mjere jer svi su ovdje svjesni da samo jedna sekunda nepažnje može značiti pravu katastrofu. Ipak, strah veći od svakodnevnog kontakta s ljudima koji imaju zdravstvenih poteškoća je strah od 'donošenja' virusa u obitelj.

Oblačimo skafander, a onda i kaljače, navlake na noge. Na glavi je zelenkasta kapica, a onda slijede rukavice. Obukli smo čak troje. Svake su se lijepile trakom. Sve smo odložili, morao sam skinuti čak i sat. Dobili smo i masku FFP3, naočale i vizir.

- Oblikujte masku prema nosu jer će se inače naočale zamagliti, govore nam medicinske sestre koje s nama 'dijele sudbinu'. Oblačimo sve potrebno, a svima je to ovdje postala već navika. Mi smo se pogubili od toliko dijelova. Samo oblačenje trajalo je više od desetak minuta.


Iznenadila nas je kad nam je rekla da moramo i snimač i fotoaparat zaštiti. Omotali smo opremu i krenuli 'u boj'. Baš tako smo se osjećali.


Svijet je stao s koronavirusom, u zdravstvu ništa nije stalo...

Pri ulazu u Jedinicu intenzivnog liječenja hodnikom su odjekivali udarci brzih koraka sestara i doktora. Divni mladi ljudi. Radi se brzo i okretno. Pred očima su mi se vrtjeli već razni scenariji i svakakve slike. Kad se sjetiš svakodnevnih korona brojki onda je jasno da ne bismo 'bili u koži' ovih 'heroja u skafanderima'.

- Naša organizacija je sad i bolja jer imamo iskustvo od prvog vala koronavirusa. Čini nam se kao da je svijet stao kad je stigao koronavirus, ali u zdravstvu ništa nije stalo. Ovdje je posla puno više nego prije, govori nam Mihaela dok hvatamo slobodan trenutak da nam se barem licem prema kameri okrenu naši junaci. Obitelj na odjel ne smije pa je jedino preostala povratna informacija iznutra od ovog krasnog osoblja.


- Kada nam netko dođe na infektološki prijem onda postoji sumnja na koronavirus. Ipak, kad pacijent dođe na jedan rutinski pregled ili na neki drugi odjel onda je taj pacijent s nekim drugim smetnjama i vi zapravo ne znate ima li on koronavirus, a mi moramo štititi zdravstveni sustav, dodaje Mihaela.

Ide nakon toga i poseban proces svlačenja, ali i taj opis uzeo bi barem još nekoliko paragrafa ove reportaže.Strah nas je od jeseni i zime...

Iako je koronavirus već neko vrijeme iznad svih bolesti, zdravstveni sustav i dalje mora normalno funkcionirati.

- Da bismo mi zbrinuli bolesnike s koronavirusom osim infektologa surađujemo i s drugim liječnicima. Unatoč svim izazovima i dalje se uspijevamo s tim nositi, govori nam i doktor Ivo Ivić koji nam se kratko pridružio nakon obilaska.

- Svi se skupa bojimo jer ulazimo u jesen i dolazi nam zima. Samim time je velika mogućnost potrebe za ležajevima, dodaje Ivić. 


I dok dišemo bez maski na otvorenom razmišljam što poručiti za zaključak već svega napisanog. Teško je u ovom vremenu biti u strahu i živjeti sa zdravim razumom, teško je vjerovati kako nam se život u trenutku promijenio i teško je vjerovati da i dalje ima onih koji koronavirus shvaćaju na neki svoj način. 

Jasno je kako smo se zavukli u neku svoju krajnost koja nam je svakodnevnicu opisala s ovim virusom, ali tek kada uđete u svijet jednog doktora, medicinske sestre, tehničara, vozača, djelatnika Crvenog križa, pomoćnice ili tek kuharice na odjelu onda vam postane jasno kako sve ovo nije matematika nego živa priroda. Ovdje 1 i 1 nisu 2. Nekad su manje, a nekad više od 2. Onda vam i postanu jasne one već svima poznate riječi poput odgovornosti, opreza i čuvanja sebe, a ponajviše onih oko sebe.

Budimo i dalje odgovorni...

hr Wed Sep 16 2020 00:12:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f68a952daf72d74a28b45ca/80
Foto: DalmacijaNews

Kerum osuđen zbog prijetnji Bojanu Ivoševiću, Sud očekuje da bivši gradonačelnik promjeni ponašanje

Kerum je, u međuvremenu, stigao u fokus javnosti zbog današnjeg prekida nastavka 37. sjednice Gradskog vijeća jer je njemu i njegovoj stranci zasmetao izraz 'Split je k****'.

Šest mjeseci zatvora uvjetno, s rokom kušnje od dvije godine stoji kao zaključak nepravomoćne presude koju je dobio Željko Kerum zbog prijetnji Bojanu Ivoševiću. On ga je u lipnju nazvao 'zloćudnim tumorom Splita', na što mu je ovaj odgovorio kako će mu 'iščupati gučak, ako ga još jednom spomene'.

Kerum je, u međuvremenu, stigao u fokus javnosti zbog današnjeg prekida nastavka 37. sjednice Gradskog vijeća jer je njemu i njegovoj stranci zasmetao izraz 'Split je k****'.

Po ocjeni suda, izricanjem ovako odmjerene kazne mogu se ostvariti ciljevi specijalne i generalne prevencije, tj. u dovoljnoj mjeri utjecati na okrivljenika da promjeni svoje ponašanje i suzdrži se od činjenja kaznenih djela, odnosno utjecanja i na sve ostale počinitelje ovakvih i sličnih kaznenih djela, ali i na svijest građana o pogibeljnosti kaznenih djela i pravednosti kažnjavanja njihovih počinitelja, piše u obrazloženju presude.


hr Mon Sep 21 2020 15:23:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5dca872129111c07e68b45c0/80

Blažević: Ovaj isti igrokaz u Kerumovoj režiji viđali smo i prethodnih godina

Tonči Blažević (HSLS) smatra da je onaj tko je ozbiljan, treba(o) biti danas u vijećnici.
Drugi dio 37. sjednice Gradskog vijeća odgođen je za 15 dana nakon što nije bilo kvoruma za normalno funkcioniranje. Sjednici nisu nazočili članovi Hrvatske građanske stranke Željko Kerum, a obavijest je stigla netom prije početka sjednice.

Uslijedile su tako reakcije mnogobrojnih vijećnika, a evo što je rekao HSLS-ov vijećnik Tonči Blažević. 

- Mislim da će se oni dogovoriti, ako ne sada, onda za 10 dana, ali stvar je u tome da većina nas mora uzeti dan godišnjeg odmora i onda se dogodi ovakva situacija. Pa bar nam javite na vrijeme - kazao je i dodao u polušali kako očito "paprike u Rogoznici nisu svima dobro sjele".

Bitno je za napomenuti da smo ovaj isti igrokaz u Kerumovoj režiji već vidjeli i to u prošlom mandatu Ive Baldasara, Kerumovog tadašnjeg (interesnog) koalicijskog partnera.

- HSLS je na početku ovog mandata predlagao kolegama iz HDZ suradnju s Pametno i Most, ali nije bilo baš sluha.  Trebalo je  surađivati u interesu ovoga grada i njegovih građana jer dosege bivšeg Gradonačelnika su svi znali pa nije nikakvo iznenađenje nastavak djelovanja  po istoj "špranci" već 12-tu godinu. Zadatak je ne dopustiti zaostajanje Splita zbog opcija kojima je njihovo "JA" i njihovo " MENI" mnogostruko  važnije od nas 180 tisuća koji živimo u ovom gradu. Predstojeći dani i mjeseci će pokazati tko je za građanke i građane. 

Splite, možeš ti bolje od ovog što nas guši godinama!, zaključio je Blažević. 
hr Mon Sep 21 2020 15:13:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f1d2654daf72da3428b4585/80
Foto: Unsplash

Dubrovačko-neretvanska županija danas bez novooboljelih

U samoizolaciji se nalazi 478 osoba
U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata nije zabilježen nijedan slučaj zaraze COVID-19 infekcijom. Izliječeno je 13 osoba.

U OB Dubrovnik hospitalizirano je 20 osoba pozitivnih na koronavirus, od čega su na respiratoru tri osobe. Od početka pandemije analizirano je 13 022 uzorka.

U samoizolaciji se nalazi 478 osoba, a u posljednja 24 sata nije utvrđen nijedan slučaj kršenja mjere samoizolacije. Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 80 slučaja kršenja samoizolacije.

Stožer CZ DNŽ i dalje apelira na građane da se drže svih propisanih mjera od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.

hr Mon Sep 21 2020 14:04:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e99601729111c14ee8b45b2/80
Foto: Screenshot / YouTube

Capak otkrio nove kriterije za testiranje i izolaciju

Rekao je da trenutno u Hrvatskoj nema značajnijih žarišta, ali da treba pratiti Vinkovačke jeseni i gay pride, koji su održani protekloga vikenda, jer su okupili veliki broj ljudi.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Krunoslav Capak, gostovao je u programu N1 i komentirao trenutnu situaciju s epidemijom koronavirusa u Hrvatskoj.

Najbitnija promjena u dokumentu da će izolacija od sada trajati 10 dana, dosad smo imali 14 dana, rekao je Capak za N1, govoreći o novom dokumentu o koronavirusu koji će izdati.

Istaknuo je da osoba nakon desetog dana izolacije više nije zarazna te da nema potrebe da i dalje bude u izolaciji. "Ako 24 sata osoba nije imala temperaturu i simptome, izlazi iz izolacije. Izuzetak su teški slučajevi", rekao je Capak.

Što se tiče kriterija za testiranje, oni se bitno ne mijenjaju, osim što smo uveli učenike i studente u domovima i one osobe koje idu u škole i fakultete medicinskog tipa, koji će biti tretirani kao medicinsko osoblje. Prioritetne su skupine starije osobe i oni koji s njima rade, i treća bitna novost je da dosad osobe koje su bile pozitivne, osoba koja ima dokazanu potvrdu da je preboljela bolest, tri mjeseca ne mora ići u samoizolaciju ako i bude u kontaktu sa zaraženom osobom, rekao je Capak.

Upitan spremaju li se nove mjere ili odluke stožera, Capak je rekao da ponedjeljkom obično imamo nižu brojku, jer je manje testiranja. "Danas smo imali 70, to nije realna brojka, sutra ćemo imati više. Ali dva tjedna mi kontinuirano imamo silazni trend broja oboljelih i nadamo se da će se taj trend nastaviti", rekao je Capak.

Govoreći o velikom broju novooboljelih tijekom ljeta, Capak je rekao da je to krajem kolovoza bilo izraženije. 

"Treba vremena da se razvije teži oblik bolesti i da osoba ide na respirator te da se dogodi loš ishod. Sada plaćamo danak velikom broju oboljelih tijekom kolovoza. Osobe koje su hospitalizirane su one koje imaju teže simptome, kroničnu bolest ili neki drugi komorbiditet. Njih ima negdje oko 2.500, a od početka epidemije do danas nešto manje od 10 posto tih ozbiljno bolesnih koji premine, rekao je Capak.

Rekao je da trenutno u Hrvatskoj nema značajnijih žarišta, ali da treba pratiti Vinkovačke jeseni i gay pride, koji su održani protekloga vikenda, jer su okupili veliki broj ljudi, javlja N1.

hr Mon Sep 21 2020 13:25:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .