Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5b7e4e5bcb557a4f6a8b4bba/80
Foto: PIXABAY

Ljetno trovanje hranom: 'Lubenicu bi bilo dobro oprati prije rezanja'

Ako je hrana koju jedemo bila u kontaktu s bakterijama, a nakon toga nije termički obrađena, postoji veliki rizik od trovanja Salmonellom, Toxoplasmom i Listeriom

Uživanje u roštilju, sladoledu, umacima i drugim ljetnim specijalitetima lako mogu pokvariti visoke temperature na kojima se brzo razmnožavaju sitna, ali dinamitna bića - bakterije.  

Trovanje hranom nastaje unutar 1 do 36 sati nakon konzumacije onečišćene hrane, a očituje se pojavom jednog ili više simptoma - mučnine, povraćanja, bolova u trbuhu, proljeva, glavobolje i opće slabosti. Simptomi obično traju od jednog do sedam dana. 

- Ne smijemo zaboraviti i na posljedice dehidracije te ako su navedeni simptomi dugotrajni, potrebno je obratiti se liječniku radi nadomjestka tekućine i elektrolita infuzijom - upozorava nutricionistica Nataša Šoštarić. 

Ako je hrana koju jedemo bila u kontaktu s bakterijama, a nakon toga nije termički obrađena, postoji veliki rizik od trovanja Salmonellom, Toxoplasmom i Listeriom.

 - Iz tog razloga se inzistira na održavanju higijene prilikom obrade hrane i odvajanju namirnica. Posljedice trovanja navedenim bakterijama mogu biti neugodne posljedice, poput dugotrajnih probavnih smetnji, a u najtežim slučajevima mogu izazvati smrt fetusa kod zaražene trudnice, pojašnjava nutricionistica i napominje da bakterije u nekim slučajevima mogu dospjeti u krv. 
To je ujedno i najgori mogući scenarij. 

- Ako dođe do toga, može doći do izuzetno opasnog trovanja koje će na kraju dovesti do smrti. Također, dugotrajna dehidracija pri intenzivnom povraćanju i proljevima može imati smrtni ishod ako se ne zatraži pomoć liječnika na vrijeme - tvrdi Šoštarić. 

Zato je osobna, ali i higijena tijekom obrađivanja namirnica ključna za uživanje u ljetu i ljetnoj hrani, piše 24sata.hr

- Prvi korak je paziti na osobnu higijenu, znači temeljito oprati ruke prije i nakon pripreme različitih vrsti namirnica - savjetuje nutricionistica i dodaje kako su radne plohe također vrlo bitan dio priče. 

- Drugi korak je nakon obrade mesa temeljito oprati radnu površinu te koristiti čist i zaseban pribor za pripremu prije opranog povrća  - zaključuje Šoštarić.

Treći, ali ne i najmanje važan korak je da nakon pripreme temeljito očistimo radne plohe, a pripremljeno meso i povrće poslužimo odvojeno u manjim količinama, te po potrebi na posuđe dodajemo dodatne količine, kaže nutricionistica Nataša Šoštarić.

Lubenica je jedno od omiljenih ljetnih osvježenja, ali njezina kora može biti izvor zaraze. Lubenice na svojoj kori često znaju nositi bakterije te se preporučuje dobro je oprati prije rezanja kako te bakterije ne bismo prenijeli na meso lubenice, savjetuje nutricionistica Šoštarić.

Isto vrijedi i za rajčicu, tj. povrće općenito, jer nepravilnim provođenjem higijene i namirnice koje inače nisu tipični prijenosnici bakterija mogu predstavljati rizik. 

- Tipični prijenosnik bakterija je pileće meso, stoga je i njega potrebno termički obraditi nesporedno prije serviranja - kaže.

Opasno povrće i školjke

Kad je riječ o mesu, najopasnije je ono mljeveno jer je najpogodnije za razvoj bakterija. 

- Iz tog razloga pljeskavice prije pečenja treba držati na hladnome mjestu i servirati ih odmah nakon termičke obrade. Tijekom samog procesa mljevenja veće površine mesa dolaze u kontakt sa zrakom i mogućim patogenima - upozorava Šoštarić.

Na listi opasnih namirnica su i jaja. 

- Tvrdo kuhana jaja, iako su skuhana, ne preporučuje se ostavljati izvan hladnjaka dulje od sat vremena jer time postaju plodno tlo za množenje bakterija, jednako kao i salate od tjestenine i krumpir salate - savjetuje nutricionistica i napominje da isto vrijedi za povrće, ali i školjke.

- Zelene salate su često izvor patogena jer nisu dovoljno dobro oprane ili su pohranjene blizu svježeg mesa. Povrće prije konzumacije dobro isperite vodom i obavezno ga čuvajte odvojenog od namirnica životinjskog podrijetla. Školjke i morski plodovi su posebice osjetljivi na kvarenje. U svježim školjkama često se nalazi bakterija Vibrio vulnificus te ih je potrebno termički obraditi prije konzumacije.

Odvojite hranu

Ostatke mesa s roštilja potrebno je što prije pohraniti na hladno mjesto imajući na umu da namirnice treba odvajati i skladištiti ih u hladnjaku zasebno kako bi se smanjio rizik od prijenosa bakterija s jedne namirnice na drugu.

Soda bikarbona temeljito čisti daske za rezanje

Oribajte dasku za rezanje mesa nakon korištenja pastom od sode bikarbone – pomiješajte čajnu žličicu sode, žlicu soli i vode pa nanesite na dasku, utrljajte i ostavite da djeluje 10-15 minuta. Nakon toga dasku dobro isperite vrućom vodom. Dezinficirati je možete i octom.

Simptomi trovanja

Povraćanje, povišena temperatura, bol u trbuhu, proljev, dehidracija.

Najčešće bakterije koje uzrokuju trovanje:

Salmonela - može se naći u sirovom mlijeku, jajima i proizvodima od sirovih jaja te mesu. Bakterija preživljava ako hrana nije pravilno termički obrađena (kuhanjem ili zamrzavanjem). Osobe koje su zaražene mogu kontaktom prenijeti uzročnika na zdravu osobu.

Listeria Monocytogenes - sveprisutna je u okolišu, a nalazi se u malom broju i u mnogim namirnicama. U nekoj hrani, kao što su sirevi i paštete koji polagano dozrijevaju, moguće ju je naći u većem broju. Bolest nastupa unosom hrane koja sadrži veliki broj ovih bakterija, a najčešće se javlja kod rizičnijih skupina, kao što su trudnice, novorođenčad, stariji te osobe sa smanjenim imunitetom. Preporuka je da trudnice izbjegavaju sireve koji polagano dozrijevaju (camembert, brie, plavi sir) i sve vrste pašteta.

Oprezno s jajima, mesom i mlijekom

Mlijeko i mliječni proizvodi, jaja i meso podložni su razvoju bakterija, zato treba posebno voditi računa o tome gdje su te namirnice nabavljane, kako su transportirane, skladištene i pripremane.

Temeljito čišćenje hrane i higijena ruku je najbolja prevencija trovanja

Prevencija svih infektivnih proljeva je dobra higijena, posebice ruku, stoga perite i čuvajte hranu u hladnjaku te je termički obrađujte tako da bude dobro skuhana ili pečena, savjetuje dr. Tanja Pekez-Pavliško. Dodaje da većina proljeva i povraćanja prolazi u kućnim uvjetima uz nadoknadu tekućine, samo su za proljeve izazvane bakterijama potrebni antibiotici.

Lakše probavne smetnje riješit će probiotici

Kod blažih probavnih tegoba rješenje su probiotski proizvodi uz prebiotike i dosta tekućine. Izvori probiotika su jogurt, mladi kravlji sir, acidofil, kefir, razblaženi kupusni rasol i razblažena sirutka. Izvori probiotika su cikorija i inulin.

hr Thu Aug 23 2018 08:04:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d078a7629111c42d38b4569/80

Dobitnici ulaznica za film "Crvena Joan" su..

Najbrži čitatelji osvojili su po dvije ulaznice za film
Dobitnici su:

- Vesna Stapić

- Ivana Maršić

- Mia Bilić

- Karla Pupić Vurilij 

Osvojene kinoulaznice dobitnici mogu iskoristiti isključivo od ponedjeljka do četvrtka, zaključno s datumom 03.07.2019. CineStaru SplitJoker centar.
hr Mon Jun 17 2019 23:54:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5cf5678729111c9fb88b45e6/80
Foto: Pixabay

Najčešći rani simptomi raka koje ignoriraju žene i muškarci

Velik broj ljudi zanemaruje rane znakove raka, požali se na njih nestručnim osobama i odlazi kod liječnika tek kada stvar postane vrlo ozbiljna. Prepoznaj prve znakove i zatraži pomoć na vrijeme.
Važno je ne zanemarivati neuobičajene, nove i neobjašnjive simptome. Iako i njih mogu uzrokovati manje opasne bolesti, ako potraju, vrijedi provjeriti stanje kod liječnika.

Poteškoće s disanjem i problemi s gutanjem

Jedan od prvih znakova raka pluća, kojeg se oboljeli sjete kasnije, jest gubitak daha.

Rak štitne žlijezde također može uzrokovati probleme s disanjem, ako kvržica ili tumor pritišću dušnik. Bilo kakvi problemi s disanjem koji potraju razlog su za odlazak liječniku.

Problemi s gutanjem povezuju se s pojavom raka jednjaka i grkljana, a to je nekad i znak raka pluća. Promuklost, tiši glas ili osjećaj da ti nešto pritišće grkljan može biti rani znak raka štitne žlijezde. Na isto može ukazivati i osjećaj da je nešto zapelo u dušniku.

Učestala temperatura i infekcije

Ovo može biti znak leukemije, rak krvnih stanica koji započinje u koštanoj srži. Leukemija uzrokuje da koštana srž proizvodi abnormalne bijele stanice pa se tijelo više ne može boriti s infekcijama. Liječnici često dijagnosticiraju leukemiju tek nakon što se pacijent žalio na temperaturu, bol i simptome slične gripi koji traju duže vrijeme.

Želučani problemi
 
Ma kako benigno zvučalo, ali bol u trbuhu nekima je spasila život jer su ih liječnici na vrijeme poslali na ultrazvuk i otkrili da imaju tumor jetre. Grčevi u želucu ili česti problemi sa želucem mogu ukazivati i na rak crijeva. Mnogi oboljeli od raka crijeva rekli su da su njihovi liječnici prvo mislili da boluju od čira. 

Slabost i umor

“Neprestano sam imala potrebu sjediti, a jedne večeri sam bila preumorna da se odvezem kući”, rekla je jedna žena opisujući umor uz pomoć kojeg je otkrila da boluje od leukemije. Opća slabost i umor simptomi su raznih oblika tumora, pa je važno uočiti i druge simptome. U svakom slučaju, ako se bez ikakvog razloga osjećaš umorno, a duže spavanje ne pomaže da umor prestane, razgovaraj s liječnikom.

Neobjašnjiv gubitak težine

Uočiš li da kilogrami nestaju, a ti nisi promijenila način prehrane ili vježbanja, moraš se zapitati zašto se to dogodilo. Gubitak kilograma može biti simptom raka crijeva i drugih tumora probavnog sustava. Ukazuje i na rak koji se proširio na jetru, jer utječe na apetit i sposobnost tijela da uklanja nečistoće., piše Zdrava krava

Simptomi raka koje žene najčešće ignoriraju:

Crvene, bolne i natečene dojke

 Promjene na bradavicama dojki (ljuštenje, uvlačenje ili izvrtanje)

Oticanje ili abnormalna tjelesna težina (može ukazivati na rak jajnika)

 Osjećaj sitosti i gubitak apetita

Neobično teške i bolne menstruacije ili krvarenje između menstruacije (može ukazivati na rak maternice)

Simptomi raka koje muškarci najčešće ignoriraju:

Problemi s erekcijom (mogući znak raka prostate)

Bol i osjećaj težine u slabinama, bokovima, bedrima ili trbuhu (jedan od znakova raka prostate je upravo neprestana bol u ovom području)

Oticanje testisa ili kvržice (mogući znak raka testisa, uglavnom je bezbolno)

 Ljuskava ili bolna bradavica ili iscjedak iz nje (i muškarci mogu imati rak dojke) Poteškoće s uriniranjem ili neke promjene (rak prostate)





hr Mon Jun 17 2019 20:50:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d078ec929111cded18b45c1/80

Otvoren 13. Sajam dječje knjige, a u Šibenik dovodi Silviju Šesto i Vjekoslavu Huljić

Danas je počeo 13. Sajam dječje knjige u Šibeniku. Još jednu godinu u nizu, za vrijeme održavanja Međunarodnog dječjeg festivala, bogati program Sajma dječje knjige svoj dom pronašao je u Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić.
Ovogodišnji Sajam okupio je više od 15 nakladnika s oko tisuću književnih naslova. Ovogodišnjem otvaranju, između ostalih, prisustovali su Miro i Mladena Gavran, Pero Mioć i Pavle Roca, ljudi koji su ostavili dubok isnažan trag na gotovo 60 godina staru manifestaciju posvećenu djeci.

Kako je Hrvatska turistička zajednica potpomogla 59. Međunarodni dječji festival, tako je i Ministarstvo kulture stalo iza 13. Sajma dječje knjige koji, smješten u Gradskoj knjižnici “Juraj Šižgorić“, donosi bogat program - od mogućnosti kupnje nekog od preko tisuću naslova preko čak tri izložbe do omiljene radionice Potraga za blagom te druženja i upoznavanja autora i njihovih radova.

- Ono što želim reći je da veoma uživamo u Šibeniku, jako volimo Šibenik i drago nam je da nam je dana mogućnost da knjiga ovdje dođe do izražaja. Moram reći da je ovo što radimo već 13 godina, od prve godine kad smo došli ovdje, ideja je bila da napravimo sajam knjige tamo gdje su djeca, sasvim logično da to radimo tamo gdje je dječji festival. Hvala ekipi što su nas prepoznali i što smo tu već 13 godina“, kazao je prilikom otvorenja Kašmir Huseinović,dječji pisac i idejni začetnik Sajma dječje knjige.

Otvorenju Sajma prisustvovao je i ravnatelj Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku te prvi čovjek Festivala, Jakov Bilić, koji je, između ostalog, djeci poručio da čitaju knjige, a roditeljima da im osiguraju naslove za čitati.

Lijepa priča o knjigama i čitanju na 59. MDF-u proteže se kroz brojne festivalske sadržaje, a baš ove godine djeca će uživati u velikom broju predstava inspiriranih upravo književnim klasicima poput Vuka i sedam kozlića, Ivice i Marice, Pinocchija, večeras je, pak, na rasporedu predstava nastala po motivima basni Jeana de La Fontainea u izvedbi mađarskog kazališta lutaka Vaskakas.

Podsjetimo da je Festival i otvoren 15. lipnja predstavom nastalom prema djelu Rudyarda Kiplinga “Knjiga o džungli“. 13. Sajam dječje knjige traje do 28. Lipnja, a u međuvremenu djecu očekuje pregršt zanimljivog programa i atraktivnih gostiju među kojima su svakako spisateljice za djecu Silvija Šesto i Vjekoslava Huljić.
hr Mon Jun 17 2019 15:00:05 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d078a7629111c42d38b4569/80

Dijelimo ulaznice za film Crvena Joan

Sretne dobitnike objavit ćemo u popodnevnim satima
Najbržim čitateljima dijelimo 4x2 ulaznice za film Crvena Joan, a sve što trebate jest poslati osobne podatke na mail redakcije: info@dalmacijanews.hr

Osvojene kinoulaznice dobitnici mogu iskoristiti isključivo od ponedjeljka do četvrtka, zaključno s datumom 03.07.2019. CineStaru SplitJoker centar.

Godina je 2000., a Joan Stanley uživa u svom domu u predgrađu na prijelazu u novi milenij. Njezin miran život se poremeti kada je uhiti britanska služba MI5, koja je optužuje za dijeljenje obavještajnih podataka komunističkoj Rusiji. Radnja filma nas vraća u tridesete godine kada je Joan bila studentica fizike na Cambridgeu. Tijekom studiranja zaljubljuje se u mladog komunista Lea Galicha i zbog njega počinje drugačije doživljavati svijet te mijenja životne stavove. Kroz rad u tajnom nuklearnom istraživačkom centru tokom Drugog svjetskog rata, Joan shvati da je svijet na rubu međusobnog uništenja, te je prisiljena birati između izdaje svoje zemlje i svojih voljenih ili spašavanja njihovih života. 

hr Mon Jun 17 2019 14:41:39 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .