Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5b7e4e5bcb557a4f6a8b4bba/80
Foto: PIXABAY

Ljetno trovanje hranom: 'Lubenicu bi bilo dobro oprati prije rezanja'

Ako je hrana koju jedemo bila u kontaktu s bakterijama, a nakon toga nije termički obrađena, postoji veliki rizik od trovanja Salmonellom, Toxoplasmom i Listeriom

Uživanje u roštilju, sladoledu, umacima i drugim ljetnim specijalitetima lako mogu pokvariti visoke temperature na kojima se brzo razmnožavaju sitna, ali dinamitna bića - bakterije.  

Trovanje hranom nastaje unutar 1 do 36 sati nakon konzumacije onečišćene hrane, a očituje se pojavom jednog ili više simptoma - mučnine, povraćanja, bolova u trbuhu, proljeva, glavobolje i opće slabosti. Simptomi obično traju od jednog do sedam dana. 

- Ne smijemo zaboraviti i na posljedice dehidracije te ako su navedeni simptomi dugotrajni, potrebno je obratiti se liječniku radi nadomjestka tekućine i elektrolita infuzijom - upozorava nutricionistica Nataša Šoštarić. 

Ako je hrana koju jedemo bila u kontaktu s bakterijama, a nakon toga nije termički obrađena, postoji veliki rizik od trovanja Salmonellom, Toxoplasmom i Listeriom.

 - Iz tog razloga se inzistira na održavanju higijene prilikom obrade hrane i odvajanju namirnica. Posljedice trovanja navedenim bakterijama mogu biti neugodne posljedice, poput dugotrajnih probavnih smetnji, a u najtežim slučajevima mogu izazvati smrt fetusa kod zaražene trudnice, pojašnjava nutricionistica i napominje da bakterije u nekim slučajevima mogu dospjeti u krv. 
To je ujedno i najgori mogući scenarij. 

- Ako dođe do toga, može doći do izuzetno opasnog trovanja koje će na kraju dovesti do smrti. Također, dugotrajna dehidracija pri intenzivnom povraćanju i proljevima može imati smrtni ishod ako se ne zatraži pomoć liječnika na vrijeme - tvrdi Šoštarić. 

Zato je osobna, ali i higijena tijekom obrađivanja namirnica ključna za uživanje u ljetu i ljetnoj hrani, piše 24sata.hr

- Prvi korak je paziti na osobnu higijenu, znači temeljito oprati ruke prije i nakon pripreme različitih vrsti namirnica - savjetuje nutricionistica i dodaje kako su radne plohe također vrlo bitan dio priče. 

- Drugi korak je nakon obrade mesa temeljito oprati radnu površinu te koristiti čist i zaseban pribor za pripremu prije opranog povrća  - zaključuje Šoštarić.

Treći, ali ne i najmanje važan korak je da nakon pripreme temeljito očistimo radne plohe, a pripremljeno meso i povrće poslužimo odvojeno u manjim količinama, te po potrebi na posuđe dodajemo dodatne količine, kaže nutricionistica Nataša Šoštarić.

Lubenica je jedno od omiljenih ljetnih osvježenja, ali njezina kora može biti izvor zaraze. Lubenice na svojoj kori često znaju nositi bakterije te se preporučuje dobro je oprati prije rezanja kako te bakterije ne bismo prenijeli na meso lubenice, savjetuje nutricionistica Šoštarić.

Isto vrijedi i za rajčicu, tj. povrće općenito, jer nepravilnim provođenjem higijene i namirnice koje inače nisu tipični prijenosnici bakterija mogu predstavljati rizik. 

- Tipični prijenosnik bakterija je pileće meso, stoga je i njega potrebno termički obraditi nesporedno prije serviranja - kaže.

Opasno povrće i školjke

Kad je riječ o mesu, najopasnije je ono mljeveno jer je najpogodnije za razvoj bakterija. 

- Iz tog razloga pljeskavice prije pečenja treba držati na hladnome mjestu i servirati ih odmah nakon termičke obrade. Tijekom samog procesa mljevenja veće površine mesa dolaze u kontakt sa zrakom i mogućim patogenima - upozorava Šoštarić.

Na listi opasnih namirnica su i jaja. 

- Tvrdo kuhana jaja, iako su skuhana, ne preporučuje se ostavljati izvan hladnjaka dulje od sat vremena jer time postaju plodno tlo za množenje bakterija, jednako kao i salate od tjestenine i krumpir salate - savjetuje nutricionistica i napominje da isto vrijedi za povrće, ali i školjke.

- Zelene salate su često izvor patogena jer nisu dovoljno dobro oprane ili su pohranjene blizu svježeg mesa. Povrće prije konzumacije dobro isperite vodom i obavezno ga čuvajte odvojenog od namirnica životinjskog podrijetla. Školjke i morski plodovi su posebice osjetljivi na kvarenje. U svježim školjkama često se nalazi bakterija Vibrio vulnificus te ih je potrebno termički obraditi prije konzumacije.

Odvojite hranu

Ostatke mesa s roštilja potrebno je što prije pohraniti na hladno mjesto imajući na umu da namirnice treba odvajati i skladištiti ih u hladnjaku zasebno kako bi se smanjio rizik od prijenosa bakterija s jedne namirnice na drugu.

Soda bikarbona temeljito čisti daske za rezanje

Oribajte dasku za rezanje mesa nakon korištenja pastom od sode bikarbone – pomiješajte čajnu žličicu sode, žlicu soli i vode pa nanesite na dasku, utrljajte i ostavite da djeluje 10-15 minuta. Nakon toga dasku dobro isperite vrućom vodom. Dezinficirati je možete i octom.

Simptomi trovanja

Povraćanje, povišena temperatura, bol u trbuhu, proljev, dehidracija.

Najčešće bakterije koje uzrokuju trovanje:

Salmonela - može se naći u sirovom mlijeku, jajima i proizvodima od sirovih jaja te mesu. Bakterija preživljava ako hrana nije pravilno termički obrađena (kuhanjem ili zamrzavanjem). Osobe koje su zaražene mogu kontaktom prenijeti uzročnika na zdravu osobu.

Listeria Monocytogenes - sveprisutna je u okolišu, a nalazi se u malom broju i u mnogim namirnicama. U nekoj hrani, kao što su sirevi i paštete koji polagano dozrijevaju, moguće ju je naći u većem broju. Bolest nastupa unosom hrane koja sadrži veliki broj ovih bakterija, a najčešće se javlja kod rizičnijih skupina, kao što su trudnice, novorođenčad, stariji te osobe sa smanjenim imunitetom. Preporuka je da trudnice izbjegavaju sireve koji polagano dozrijevaju (camembert, brie, plavi sir) i sve vrste pašteta.

Oprezno s jajima, mesom i mlijekom

Mlijeko i mliječni proizvodi, jaja i meso podložni su razvoju bakterija, zato treba posebno voditi računa o tome gdje su te namirnice nabavljane, kako su transportirane, skladištene i pripremane.

Temeljito čišćenje hrane i higijena ruku je najbolja prevencija trovanja

Prevencija svih infektivnih proljeva je dobra higijena, posebice ruku, stoga perite i čuvajte hranu u hladnjaku te je termički obrađujte tako da bude dobro skuhana ili pečena, savjetuje dr. Tanja Pekez-Pavliško. Dodaje da većina proljeva i povraćanja prolazi u kućnim uvjetima uz nadoknadu tekućine, samo su za proljeve izazvane bakterijama potrebni antibiotici.

Lakše probavne smetnje riješit će probiotici

Kod blažih probavnih tegoba rješenje su probiotski proizvodi uz prebiotike i dosta tekućine. Izvori probiotika su jogurt, mladi kravlji sir, acidofil, kefir, razblaženi kupusni rasol i razblažena sirutka. Izvori probiotika su cikorija i inulin.

hr Thu Aug 23 2018 08:04:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bf1aecf0e4938f5198b4574/80

Simbol prkosa i ponosa, simbol otpornosti: Vukovarski Vodotoranj

Iako je pao, Vukovar je postao simbol otpornosti jednog naroda. Taj simbol utjelovio se u 50 metara visokom vodotornju koji se nadvija nad slavonskom ravnicom.

Na današnji dan, u dostojanstvenim kolonama, prisjećamo se ultimativne žrtve jednog grada i svih njegovih žitelja. Prije točno 27 godina, završila je 87-dnevna herojska i mučenička borba branitelja protiv brojčano i tehnički superiornijih agresorskih snaga. 

Pao je Vukovar, a njegov pad obilježilo je stradanje civila kakvo se ne pamti na području Europe nakon 2. Svjetskog rata.

Vukovar je postao simbol otpornosti hrvatskog naroda, simbol požrtvovnosti i ustrajnosti u obrani svoga doma, svojih sunarodnjaka i svoje djedovine. Taj simbol utjelovio se u 50 metara visokom vodotornju koji se nadvija nad slavonskom ravnicom.

U vrijeme gradnje, vodotoranj je bio jedna od većih građevina takvog tipa u Europi, a tijekom agresije snaga JNA i četničke paravojske pogođen je s više od 600 projektila.

600 projektila pogodilo je najvišu građevinu slavnoga grada. Nadali su se agresori da u Vukovaru neće ostati kamen na kamenu. A on je odbio pasti. Odbio je srušiti se unatoč stalnim bombardiranjima, unatoč suočavanju s nerezonskom destrukcijom i nezapamćenim količinama ljudske mržnje. 

Vinuo se u visine s hrvatskom zastavom dajući nadu da će Vukovar preživjeti.

Njegovi ožiljci i danas podsjećaju svakog prolaznika na patnju koju je Vukovar, sada već davne 1991. godine morao podnijeti. Stoji podsjetnik na stradanja branitelja i civila toga grada. Na svakog ubijenog i protjeranog, na svaki razrušeni dom. Stoji kao podsjetnik da se naš narod nikad ne predaje. Da ga se može udarati, ali nikad slomiti. Da će uvijek ponosno stajati i izviti se nad svim nedaćama koje ga zadese.

Jer hrabrost i ponos Vukovarskih branitelja, heroja kakvi se ne mogu susresti niti u jednom romanu, zalog su za budućnost. 

Vukovarski vodotoranj je dočekao sretnije dane. Simbol razaranja, ali i simbol otpornosti, konačno će dobiti lice kakvo zaslužuje. Obnovom će se učvrstiti oštećeni dijelovi konstrukcije, a nekadašnji vodotoranj postat će memorijal turobnoj i slavnoj prošlosti svoga grada. 

Ipak, vidljive rane Vukovarskog vodotornja i nakon obnove će ostati netaknute. Zauvijek će pričati priču o napaćenom i izudaranom gradu, koji je pao, a opet odbio pasti.

 

hr Sun Nov 18 2018 19:29:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bf1ab0e0e4938c2198b4582/80
Foto: Pixabay

Štrudla od jabuka: Najlakši recept za kolač koji miriše na djetinjstvo

Ovo je recept za slasnu bečku štrudlu od jabuka koja se može poslužiti i sa sladoledom od vanilije

Jedan od najpopularnijih deserata koji u raznim inačicama možete naći od sjevera do juga Europe je štrudla ili savijača od jabuka. Ovo je recept za slasnu bečku štrudlu od jabuka koja se može poslužiti i sa sladoledom od vanilije.

SASTOJCI ZA ŠTRUDLU OD JABUKA

pakiranje kora za savijaču (možete i sami napraviti vučeno tijesto)
1 kg kiselijih jabuka
10 dag šećera
5 dag maslaca maslac
cimet
malo ruma ili mlijeka za namakanje grožđica
grožđice
sladoled od vanilije

PRIPREMA ŠTRUDLE OD JABUKA

1. Kore pokapajte rastopljenim maslacem te na njih složite jabuke koje ste prethodno ogulili i nasjeckali na kockice veličine 1 cm.

2. Posipajte šećerom, cimetom i grožđicama koje prethodno namočili u rum ili mlijeko. Zarolajte tijesto i štrucu položite u namašćenu tepsiju. Štrucu malo ispikajte čačkalicom po vrhu kako ne bi popucala.

3. Pecite u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko pola sata do 40 minuta, dok tijesto ne dobije zlaćanu koricu. Pustite da se malo ohladi, narežite na šnite, pospite šećerom u prahu i poslužite uz sladoled od vanilije. 

SAVJET PLUS: Ako ne volite cimet i grožđice, slobodno iz izostavite iz pripreme. Po želji dodajte drugi začin koji volite ili štrudlu obogatite s malo sjeckanih oraha, badema ili drugih orašastih plodova.

hr Sun Nov 18 2018 19:10:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bf176980e4938ea168b4609/80
Foto: FB/ Screenshot/ Kevin Carroll, MS, CP, FAAOP

Kornjača koja nakon 20 godina ponovno uči plivati s protetičkom perajom hit je na internetu

Kada je Rockyja udario brod, ostao je bez peraje…

Kornjaču Rockyja spasili su djelatnici akvarija na Floridi nakon to ga je u dobi između 25 i 30 godina udario brod. Tada je izgubio prednju desnu peraju i zadobio ozljede oklopa. Inače, prednje peraje kornjačama služe za plivanje, dok stražnje imaju ulogu kormila.

Njegovu priču čuo je protetičar Kevin Caroll koji proteze izrađuje za bolnicu na Floridi. Protetičar mu je odlučio izraditi peraju prilagođenu njegovoj anatomiji.

Rocky je svoju protezu prvo isprobao na suhom a potom su ga stavili u vodu pa je naposlijetku i zaplivao.

Rocky naime nije jedina kornjača s protezom. Kada su ga pustili u more, s njim je zaplivala i 17-godišnja kornjača Lola koja protezu ima još od ranije.

Njezina priča nešto je drugačija. Peraju je izgubila ljudskog nemara, smeća u oceanu. Obje kornjače moraju na fizikalnu terapiju kako bi se pratio njihov napredak.

Veliki broj kornjača svake godine ugiba zbog gutanja plastičnih vrećica jer im nalikuju na meduze koje su im plijen. 

Morske kornjače jedna su od najugroženijih skupina na svijetu, a najveća prijetnja im je interakcija s ljudima. Ovi gmazovi u posljednjih 150 milijuna godina gotovo se uopće nisu mijenjali. Prema procjenama, svake godine su u Jadranskom moru ulovi njih preko 5 tisuća.

hr Sun Nov 18 2018 17:04:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bf13e330e493827148b469e/80

Kad procvatu u studenom jabuke!

Jabuka pomislila da je proljeće...
Mjesec je studeni, a u Imotskom, gradiću iza Biokova procvjetala jabuka.

Pomislila da je proljeće možda.

Zavarala je ova klima s temperaturama većim od 20 stupnjeva Celzijusa.

Ne zna ona da je uskoro čekaju prvi mrazovi.

Ipak, lijepo ju je vidjeti u cvatu!
hr Sun Nov 18 2018 11:25:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .