Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5b7e4e5bcb557a4f6a8b4bba/80
Foto: PIXABAY

Ljetno trovanje hranom: 'Lubenicu bi bilo dobro oprati prije rezanja'

Ako je hrana koju jedemo bila u kontaktu s bakterijama, a nakon toga nije termički obrađena, postoji veliki rizik od trovanja Salmonellom, Toxoplasmom i Listeriom

Uživanje u roštilju, sladoledu, umacima i drugim ljetnim specijalitetima lako mogu pokvariti visoke temperature na kojima se brzo razmnožavaju sitna, ali dinamitna bića - bakterije.  

Trovanje hranom nastaje unutar 1 do 36 sati nakon konzumacije onečišćene hrane, a očituje se pojavom jednog ili više simptoma - mučnine, povraćanja, bolova u trbuhu, proljeva, glavobolje i opće slabosti. Simptomi obično traju od jednog do sedam dana. 

- Ne smijemo zaboraviti i na posljedice dehidracije te ako su navedeni simptomi dugotrajni, potrebno je obratiti se liječniku radi nadomjestka tekućine i elektrolita infuzijom - upozorava nutricionistica Nataša Šoštarić. 

Ako je hrana koju jedemo bila u kontaktu s bakterijama, a nakon toga nije termički obrađena, postoji veliki rizik od trovanja Salmonellom, Toxoplasmom i Listeriom.

 - Iz tog razloga se inzistira na održavanju higijene prilikom obrade hrane i odvajanju namirnica. Posljedice trovanja navedenim bakterijama mogu biti neugodne posljedice, poput dugotrajnih probavnih smetnji, a u najtežim slučajevima mogu izazvati smrt fetusa kod zaražene trudnice, pojašnjava nutricionistica i napominje da bakterije u nekim slučajevima mogu dospjeti u krv. 
To je ujedno i najgori mogući scenarij. 

- Ako dođe do toga, može doći do izuzetno opasnog trovanja koje će na kraju dovesti do smrti. Također, dugotrajna dehidracija pri intenzivnom povraćanju i proljevima može imati smrtni ishod ako se ne zatraži pomoć liječnika na vrijeme - tvrdi Šoštarić. 

Zato je osobna, ali i higijena tijekom obrađivanja namirnica ključna za uživanje u ljetu i ljetnoj hrani, piše 24sata.hr

- Prvi korak je paziti na osobnu higijenu, znači temeljito oprati ruke prije i nakon pripreme različitih vrsti namirnica - savjetuje nutricionistica i dodaje kako su radne plohe također vrlo bitan dio priče. 

- Drugi korak je nakon obrade mesa temeljito oprati radnu površinu te koristiti čist i zaseban pribor za pripremu prije opranog povrća  - zaključuje Šoštarić.

Treći, ali ne i najmanje važan korak je da nakon pripreme temeljito očistimo radne plohe, a pripremljeno meso i povrće poslužimo odvojeno u manjim količinama, te po potrebi na posuđe dodajemo dodatne količine, kaže nutricionistica Nataša Šoštarić.

Lubenica je jedno od omiljenih ljetnih osvježenja, ali njezina kora može biti izvor zaraze. Lubenice na svojoj kori često znaju nositi bakterije te se preporučuje dobro je oprati prije rezanja kako te bakterije ne bismo prenijeli na meso lubenice, savjetuje nutricionistica Šoštarić.

Isto vrijedi i za rajčicu, tj. povrće općenito, jer nepravilnim provođenjem higijene i namirnice koje inače nisu tipični prijenosnici bakterija mogu predstavljati rizik. 

- Tipični prijenosnik bakterija je pileće meso, stoga je i njega potrebno termički obraditi nesporedno prije serviranja - kaže.

Opasno povrće i školjke

Kad je riječ o mesu, najopasnije je ono mljeveno jer je najpogodnije za razvoj bakterija. 

- Iz tog razloga pljeskavice prije pečenja treba držati na hladnome mjestu i servirati ih odmah nakon termičke obrade. Tijekom samog procesa mljevenja veće površine mesa dolaze u kontakt sa zrakom i mogućim patogenima - upozorava Šoštarić.

Na listi opasnih namirnica su i jaja. 

- Tvrdo kuhana jaja, iako su skuhana, ne preporučuje se ostavljati izvan hladnjaka dulje od sat vremena jer time postaju plodno tlo za množenje bakterija, jednako kao i salate od tjestenine i krumpir salate - savjetuje nutricionistica i napominje da isto vrijedi za povrće, ali i školjke.

- Zelene salate su često izvor patogena jer nisu dovoljno dobro oprane ili su pohranjene blizu svježeg mesa. Povrće prije konzumacije dobro isperite vodom i obavezno ga čuvajte odvojenog od namirnica životinjskog podrijetla. Školjke i morski plodovi su posebice osjetljivi na kvarenje. U svježim školjkama često se nalazi bakterija Vibrio vulnificus te ih je potrebno termički obraditi prije konzumacije.

Odvojite hranu

Ostatke mesa s roštilja potrebno je što prije pohraniti na hladno mjesto imajući na umu da namirnice treba odvajati i skladištiti ih u hladnjaku zasebno kako bi se smanjio rizik od prijenosa bakterija s jedne namirnice na drugu.

Soda bikarbona temeljito čisti daske za rezanje

Oribajte dasku za rezanje mesa nakon korištenja pastom od sode bikarbone – pomiješajte čajnu žličicu sode, žlicu soli i vode pa nanesite na dasku, utrljajte i ostavite da djeluje 10-15 minuta. Nakon toga dasku dobro isperite vrućom vodom. Dezinficirati je možete i octom.

Simptomi trovanja

Povraćanje, povišena temperatura, bol u trbuhu, proljev, dehidracija.

Najčešće bakterije koje uzrokuju trovanje:

Salmonela - može se naći u sirovom mlijeku, jajima i proizvodima od sirovih jaja te mesu. Bakterija preživljava ako hrana nije pravilno termički obrađena (kuhanjem ili zamrzavanjem). Osobe koje su zaražene mogu kontaktom prenijeti uzročnika na zdravu osobu.

Listeria Monocytogenes - sveprisutna je u okolišu, a nalazi se u malom broju i u mnogim namirnicama. U nekoj hrani, kao što su sirevi i paštete koji polagano dozrijevaju, moguće ju je naći u većem broju. Bolest nastupa unosom hrane koja sadrži veliki broj ovih bakterija, a najčešće se javlja kod rizičnijih skupina, kao što su trudnice, novorođenčad, stariji te osobe sa smanjenim imunitetom. Preporuka je da trudnice izbjegavaju sireve koji polagano dozrijevaju (camembert, brie, plavi sir) i sve vrste pašteta.

Oprezno s jajima, mesom i mlijekom

Mlijeko i mliječni proizvodi, jaja i meso podložni su razvoju bakterija, zato treba posebno voditi računa o tome gdje su te namirnice nabavljane, kako su transportirane, skladištene i pripremane.

Temeljito čišćenje hrane i higijena ruku je najbolja prevencija trovanja

Prevencija svih infektivnih proljeva je dobra higijena, posebice ruku, stoga perite i čuvajte hranu u hladnjaku te je termički obrađujte tako da bude dobro skuhana ili pečena, savjetuje dr. Tanja Pekez-Pavliško. Dodaje da većina proljeva i povraćanja prolazi u kućnim uvjetima uz nadoknadu tekućine, samo su za proljeve izazvane bakterijama potrebni antibiotici.

Lakše probavne smetnje riješit će probiotici

Kod blažih probavnih tegoba rješenje su probiotski proizvodi uz prebiotike i dosta tekućine. Izvori probiotika su jogurt, mladi kravlji sir, acidofil, kefir, razblaženi kupusni rasol i razblažena sirutka. Izvori probiotika su cikorija i inulin.

hr Thu Aug 23 2018 08:04:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/56b86baef864d109008b4ba1/80

Milijuni korisnika više neće moći koristiti WhatsApp

Najnovija verzija ažuriranja uklanja podršku nekim uređajima.

Iako je WhatsApp trenutno najpopularniji servis za dopisivanje kojeg koristi više od milijardu ljudi, moglo bi se dogoditi da postane nedostupan za milijune korisnika, piše News24, prenosi N1.

Najnovija verzija ažuriranja, naime, uklanja podršku nekim starijim uređajima, a time će najviše biti pogođeni vlasnici iPhonea 4 (i ranijih modela) koji koriste operativni sustav iOS 7.

Ova promjena bit će uvedena u veljači 2020. godine.


hr Fri Sep 21 2018 10:27:39 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ba4a246cb557a0fa98b4941/80

Program 23. izdanja Splitskog filmskog festivala

Splitski filmski festival najstarija međunarodna filmska / medijska manifestacija u Hrvatskoj ide dalje, samo u listopadu, umjesto kao dosad u rujnu. Festival u svom 23. izdanju, tempiranom od 4. do 12. listopada, nastavlja u svom specifičnom film(ofil)skom stilu.

Ove godine program ima zajedničku crtu otpora prema kapitalizmu, populizmu, kontroli koju tehnološki razvoj samo povećava, u sustavu gdje zanemarivo mali broj ljudi postaje sve bogatijima, a ogromna većina žitelja na zemlji, sve siromašnija.

Tradicionalno, festival ne bira filmove (od blizu 2000 prijavljenih) prema imenima i nagradama na razvikanim festivalima, no ipak se poslovično događa da se u njegovu programu, osim mladih autora i debitanata, nađu i naslovi nagrađeni na Cannesu ili Rotterdamu, kao i neko priznato redateljsko ime.

To vrijedi za neke od filmova iz međunarodne konkurencije. “Donbass” je novi film kultnog ukrajinskog filmaša Sergeja Loznitse, a “Ljubav 1. pas” rumunjskog “novovalovca” Florina Serbana (“Ako mi se fućka, fućkam”) u kojem glavnu mušku ulogu igra Valeriu Andriuta, kućni glumac Cristiana Mungiua. Njima treba pripojiti slovensko-norveško-talijansku koprodukciju “History Of Love” Sonje Prosenc, ove godine nagrađenu u Karlovim Varima, te “The Widowed Witch” Caija Chengjieja, ovjenčan nagradom Tigar na festivalu u Rotterdamu. S Karlovih Vari dolazi još jedan film iz konkurencije, “Volcano” Ukrajinca Romana Bondarčuka, a s Rotterdama švicarski “Those Who Are Fine” Cyrila Schäublina, treba spomunti i ORDER, trodijelni operetski film kolektiva Democracia koji oštro kritizira konvencije i nepravde kapitalizma i njegove globalne hegemonije. U konkurenciji dugometražnih filmova nalazi se i jedan domaći naslov - “Do kraja smrti” Anđela Jurkasa.

U međunarodnoj konkurenciji kratkometražnih filmova, od 33 naslova sa svih kontinenata, čak je pet hrvatskih kratkiša: “FilmFlam” Marka Belića, “Završni krug” Vladislava Kneževića, “Trip” Marka Meštrovića, “90 sekundi u Sjevernoj Koreji” Ranka Paukovića i “Nigdina” Neli Ružić.

U programu hrvatskih filmova je “Lada Kamenski” Sare Hribar i Marka Šantića, trostruko nagrađena na Puli (scenarij, sporedna ženska uloga, priznanje međunarodnog žirija FEDEORA), te film Anđela Jurkasa “Happy End” koji će na STFF-u imati službenu hrvatsku premijeru pred početak kino distribucije u studenome. U istom programu je osam, manje eksponiranih, hrvatskih kratkih filmova.

Svi hrvatski filmovi prikazani na festivalu konkuriraju za filmsku nagradu Ivan Martinac, koju je u čast velikog Martinca STFF uveo prošle godine, a bit će dodijeljena hrvatskim autorima za kreativno i inovativno korištenje filmskog jezika u čijem izričaju dominira upotreba specifičnih, filmsko-izražajnih sredstava ostvarivih samo u mediju pokretnih slika.


Zanimljivih dugometražnih filmova ne nedostaje ni u programu “Forum/Next Door/Frame Extended” , spomenut ćemo indijski film autora
Aditya Kripalanija ''Tikli and Laxmi Bomb'', u kojem seksualne radnice uzmu stvar u svoje ruke da bi ostvarile autonomiju u profesiji, vodeći mali dio trgovine seksom, '' by women and for women''.

Peruanski redatelj Renzo Alva Hurtado u filmu ''Profundidad de Campo'' kroz pronađene vrpce rekreira prosvjede protiv projekta rudnika Southern Copper. Njemačka redateljica Rosa Hannah Ziegle u filmu ''Family Life'' prikazuje kompleksne odnose dviju mladih djevojaka, koje pokušavaju naći svoj put u život, uz. odrasle, koji se bore s vlastitim demonima na oronuloj farmi u Saxony-Anhalt Aleksandro Tesei dokumentarcu ''The Zone – Post Atomic Journey'' prati mladiće, Stalkere, nazvane po poznatom filmu Tarkovskog, koji ilegalno borave u zabranjenoj zonu Černobila, u čijem je centru famozni Reaktor 4, koji je eksplodirao 1986. Francuski debitant Camille Vidal-Naquet u filmu ''Sauvage'' prikazuje mladića koji prodaje svoje tijelo na ulici, muškarci dolaze i odlaze…dok on traži ljubav. U iranskom igranom filmu ''Redhead'' redatelj Karim Lakzadeh na zanimljiv način vodi priču o dvojici braće koji nastoje povratiti otetu zemlju.

U istom programu vidjet ćemo “Roi Soleil”, novi film još jednog starog festivalskog znanca Alberta Serre (''Čast viteštva'', “Pijev ptica”, “Smrt Luja XVI“). Film je bez dijaloga isto kao i uradak španjolskog redatelja Jorge Lópeza Navarretea ''Ronco Rumor Remoto''.

Na festivalu će se prikazati sedam VR filmova i movomedijski digitalni uradak ''Plazaville'' GH Hovagimyana, HD remake Godardovog filma Alphaville snimljen u New Yorku. Scene se pojedinačno prikazuju slučajnim redoslijedom. Računalni program preslaguje scene kako bi stvorio dekonstruirani narativ. Gledatelj sam slaže redoslijed u svojoj glavi. Rad se neprekidno izvodi, ali nije riječ o petlji.

Posebna zanimljivost 23. festivala je i “mini retrospektiva” Jana Soldata “Moć, sigurnost i dominacija”, autora dokumentaraca, kojega ne zanima seksualnost ili slamanje tabua, već odnos osobe prema vlastitu tijelu. ''Dokumentiram njihovu strast i dajem njihovim potrebama prostor bez osuđivanja; gledatelj na ovaj način može osjetiti protagoniste''. 

Sve informacije možete pronaći na www.splitfilmfestival.hr

hr Fri Sep 21 2018 09:50:31 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ba49223cb557a35a88b4971/80
Foto: Marko Lopac

Open Air Cinema powered by Cinestar otvorio 11. Weekend Media Festival

Mnogobrojni sudionici 11. Weekend Media Festivala uživali u idličnom kinu pod zvijezdama

Jučer je započeo 11. Weekend Media Festival, koji okuplja vodeće ljude i stručnjake u komunikacijskoj industriji i poslovnom svijetu, a kraj prvog dana začinjen je pravom filmskom poslasticom. Naime, sinoć je po prvi puta na Weekend Media Festivalu održan 'Open Air Cinema powered by CineStar'. U kinu pod zvijezdama okruženom borovinom, uz prigušeno svjetlo svijeća, zabavili su se mnogobrojni gosti uz hrvatsku premijeru filma 'Pepermint' s Jennifer Garner u glavnoj ulozi.

Weekend Media Festival predstavlja mjesto okupljanja poketača u poslovnoj industriji, ali i nove vizionare i pojedince usmjerene budućnosti što se podudara s filozofijom i poslovanjem CineStara, kao najvećeg kinoprikazivača u Hrvatskoj i u ovom dijelu Europe. CineStar kina već punih 15 godina 'stvaraju' emocije koje ostaju u sjećanju. Emocije koje vežemo uz dobru zabavu, prijateljstva i obiteljska druženja uz film. U to su se sinoć uvjerili i mnogobrojni sudionici ovogodišnjeg Weekend Media Festivala koji su uz slasne kokice uživali u ovom idiličnom kinu pod zvijezdama.

Sinoćnje kino pod zvijezdama, bila je najava prvog CineStar kina u Istri, koje će biti otvoreno u Puli u sklopu shopping centra Max City, čije se otvorenje planira do kraja ove godine. Simbolično  15. CineStar kino u Hrvatskoj otvara se u Puli, kao CineStarov poklon Istrijanima za 15. godina CineStara u Hrvatskoj.

Film 'Pepermint' u distribuciji Blitza, adrenalinom je nabijen triler koji će vas prikovati za kino sjedala i držati napetim do samoga kraja. Redatelj filma je publici već poznati, Pierre Morel koji je već oduševio s filmom '96 sati' ('Taken'). Film u svim CineStar kinima možete pogledati od 27. rujna.

hr Fri Sep 21 2018 08:40:03 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b9ca3cbcb557af5ab8b45f7/80

Nećete vjerovati što sve dobrostojeći, moderni roditelji traže od dadilja

Poželjno je da dadilja danas zna baratati pištoljem, masirati, šišati ili pak voziti specijalno vozilo za led.. naravno sve to dobro se plaća

Donedavna je među dobrostojećim Njujorčanima bilo poželjno da dadilja njihove djece zna dodatni strani jezik kojem bi ih naučila te da zna kuhati zdravu, egzotičnu hranu, piše Život i stil.

Danas je situacija puno drugačija i veliki izazovi su stavljeni pred dadilje. Žene koje čuvaju djecu moraju vladati brojnim drugim vještinama. Prema anketi New York Posta roditelji očekuju da dadilja zna masirati, frizirati ili pak biti instruktorica joge. 

"Jedan otac je rekao da njega dadilja dvaput tjedno po 90 minuta masira. Naravno za to joj dodatno plati. Jedna obitelj tražila je dadilju koja zna voziti zamboni kako bi im mogla biti od koristi na klizanju. Drugoj obitelji je bilo važno da dadilja zna rukovati vatrenim oružjem kako bi plašila medvjede. Jedna majka je tražila dadilju koja zna šišati i raditi frizure kako bi njezine djevojčice i ona uvijek bile dotjerane.

"Dobrostojeće obitelji imaju svoj pogled na ovaj posao. Kada intervjuiraju dadilje vode računa o tome da dobiju što više usluga od jedne osobe. Naravno to i plate. Dadilja s puno vještina može godišnje zaraditi 185.000 dolara", kaže David Youdovin, šef tvrtke koja zapošljava dadilje i domaćice.   

hr Thu Sep 20 2018 19:50:57 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .