Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5aaf5db42af47f25398b464d/80

Otkrili znanstvenici: Dvije pivice dnevno za duži život

Iako rezultati pokazuju da dugovječnosti više pridonosi umjerena konzumacija alkohola nego redovita tjelovježba, svakako je uputno redovito se baviti tjelovježbom tijekom zrele i starije dobi jer ta zdrava navika svakako pridonosi aktivnom i produktivnom životu u zlatnim godinama...

Omiljeno i osvježavajuće pivo vjerojatno je alkoholno piće s najdužim „stažem“ u ljudskoj povijesti. Egipatska legenda kaže da je izumitelj piva bio Oziris, bog plodnosti, zemlje i vegetacije, a u davnim vremenima pivo se nije smatralo samo pićem, smatralo se i lijekom i hranom. To drevno piće preživjelo je do danas i steklo iznimnu popularnost, pa danas razlikujemo velik broj različitih vrsta, okusa i boja piva. Pivo se proizvodi od biranih sirovina - slada, žitarica, hmelja, kvasca i vode. Sve su to prirodni sastojci koji doprinose zdravoj i uravnoteženoj prehrani.

U pivu se uživa, s njim se povezuju druženja i opuštanje u krugu dragih ljudi, međutim znanstvena istraživanja novijeg datuma otkrivaju da pivo osim hedonističkog aspekta nudi brojne zdravstvene pogodnosti. Tako, znanstvene studije svjedoče o pozitivnom učinku jednog piva dnevno na prokrvljenost, cirkulaciju krvi, krvni tlak te razinu kolesterola u krvi. Istodobno klinička ispitivanja provedena na The Hebrew University of Jerusalem u Izraelu utvrdila su povećanje antioksidativnog statusa nakon konzumacije piva dnevno, što svjedoči o njegovu povoljnom učinku na prevenciju kardiovaskularnih bolesti.

Studija o dugovječnosti

Možda jedno od najzanimljivijih područja istraživanja jest ono o utjecaju umjerene konzumacije piva na dugovječnost. Časopis PLOS Genetics 2013. godine objavio je studiju koja je prvi put ispitivala utjecaj napitka na dugovječnost. Istražujući utjecaj piva na gene, znanstvenici su došli do zanimljivih zaključaka. Studija je rađena na kvascima te je pokazala da konzumacijom piva (alkohola) dolazi do produženja telomere. Telomere su sastavni dio kromosoma (gena) koji ako se značajno skrate, dovode do smrti stanice. Dosadašnja istraživanja povećanje i skraćivanje telomera povezuju sa starenjem te razvojem karcinoma, zbog čega su rezultati ove studije dobili dodatan značaj. Do produženja krajeva telomera došlo je pri količini etanola prisutnog u jednom pivu (5-7 posto).

Manji rizik od prerane smrti

Najnovija studija dala je dodatni poticaj umjerenoj konzumaciji piva. Studija je provedena na Sveučilištu u Kaliforniji, trajala je 14 godina te je proučavala utjecaj životnog stila 1700 osoba starijih od 90 godina na životni vijek. Istraživači su otkrili kako su osobe koje su dnevno pile dvije čaše piva (2 x 3 dl) ili vina (2 x 1,5 dl) imali 18 posto manji rizik od prerane smrti. Zanimljivo, ispitanici koji su svakodnevno vježbali 15 do 45 minuta dnevno smanjili su taj rizik za „samo“ 11 posto. Iako rezultati pokazuju da dugovječnosti više pridonosi umjerena konzumacija alkohola nego redovita tjelovježba, svakako je uputno prakticirati redovitu tjelovježbutijekom zrele i starije dobi jer ta zdrava navika svakako pridonosi aktivnom i produktivnom životu u zlatnim godinama.

Samo odgovorna i umjerena konzumacija

Uzmemo li u obzir sve te dobre strane, čini se da umjerena konzumacija piva može imati povoljno djelovanje na zdravlje te pospješiti zdravo starenje. Valja naglasiti da je ključna riječ „umjereno“, a pritom se tu misli na 3 do 6 decilitara piva dnevno za muškarce i do 3 decilitra piva dnevno za žene. Ne preporučuje se alkohol piti svakoga dana u tjednu, a uputno je pivo popiti nakon obroka i u ugodnom društvu.

Prekomjerno konzumiranje bilo koje vrste alkoholnog pića djeluje razorno i na zdravlje tijela, i na psihu, i na okolinu. S druge strane, postoje skupine kojima se konzumacija alkohola ne preporučuje, a to su djeca, adolescenti, trudnice, osobe izložene riziku od alkoholizma, bolesnici s kardiomiopatijama, srčanim aritmijama, depresijom te bolestima jetre i gušterače, piše punkufer.hr

hr Fri Jul 06 2018 18:05:04 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c7051ee0e493839b78b45d8/80
Foto: Splitski krnjeval

Otvorenje Splitskog krnjevala 2019. počinje uz elementarnu nepogodu! Krnjevalsko vjenčanje, predaja ključa Grada i Zumba

Kako je Vakula proglasio elementarnu nepogodu i jaku buru, program se povlači u Staru gradsku vjećnicu gdje će se Zumbom u podne svi prisutni dobro zagrijati, a nakon toga kreće Predaja ključa gradonačelnika Andre Krstulović Opare ovogodišnjim meštrima Krnjevala.
PROGRAM OTVORENJA NA PJACI

12h Zumba Love Carnival
13h Krnjevalsko vjenčanje i Predaja ključa grada
13.30h Podizanje zastave

Pogledajte otvorenje Splitskog krnjevala i zaplešite Zumbu NA PJACI maškarani!

Spli'ski Krnjeval 2019 započinje krnjevalskim vjenčanjem tajnog ljubavnog para – meštara ovogodišnjeg ljubavnog krnjevala koje ćemo tek otkriti.

Nakon Nives Ivanković, Pjerina i Valentine, Ave i Pernara, te Ante Cash i Missice Martine Mitar, u subotu ćemo otkriti ovogodišnji par te ih vjenčati na Pjaci.

Kao svadbeni dar od gradonačelnika dobivaju ključ Grada Splita te zadatak da u slijedećih deset dana očiste Split od svih problema.

Ako vam se ne da maškarati, možete doći i u šarenom, samo nek je veselo, jer ovo je jedan rasplesani zaljubljeni krnjeval!

Prije vjenčanja, u 12h kreće veliki Zumba fitness party u kojem mogu sudjelovati baš svi, jer Zumba je ples i vježba za sve generacije u kojoj se na licu mjesta uče koraci bez potrebnog predznanja. Sudjeluju instruktori i plesači Centra plesa i svih udruga i plesnih klubova koji surađuju u Spli'skom krnjevalu te gostujući i domaći Zumba fitness instruktori: Enmanuel Felix De Los Santos Bello, Meri Tičić Santos, Polina Mytko, Alma Mimica i Jasna Vidović.

Što se daljnjeg programa tiče – već navečer kreću moderni „krabuljni plesovi“ Salsa maskenbal u Teatar baru Split 3, te u nedjelju Tango pod maskama. U ponedjeljak u 12h u Etnografskom muzeju biti će projekcija povijesti Splitskog krnjevala prof. Borčića.

Sve druge krabuljne programe pratite na internet stranici.
hr Fri Feb 22 2019 20:48:17 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c31d9a20e4938456e8b45f0/80
Foto: Pixabay

Sedam činjenica koje niste znali o mrkvama (i zašto biste ih trebali jesti češće)

Kakva bi to bila juhica, varivo ili umak - bez dodatka mrkve? Ovo slasno korjenasto povrće nepresušno je vrelo kulinarske inspiracije i dobar izvor hranjivih tvari koje jačaju imunitet tijela i čine ga otpornijim na sezonske bolesti.
1. Mrkva potječe iz Afganistana 
Danas mrkve uspijevaju u cijelome svijetu, a prve kultivirane vrste potječu iz Afganistana, gdje su rasle još prije 1300 godina. S Bliskog istoka proširile su se u sjevernu Afriku, a od tamo prema Španjolskoj i ostatku svijeta. 

2. Divlja mrkva je afrodizijak 
Za razliku od kultivirane, divlja mrkva pripada porodici štitarki, a karakterizira ju stožast bijeli i žilav plod. Raste po poljima i livadama, a u pučkoj medicini njezinim se plodom, cvijetom i sjemenom liječe brojne boljke – od hormonalnih poremećaja do probavnih smetnji. Neki se kunu i u njezina moćna afrodizijačka svojstva. 

3. Mrkva je izdržljivo povrće 
Mrkva je jedno od rijetkih vrsta povrća koje ne morate izvaditi iz zemlje uoči zime. Njezin plod izdržat će zamrzavanje zemlje bez većih posljedica na okus. Štoviše, što je mrkva dulje u zemlji, to je njezin okus sve slađi i slasniji.

4. Mrkve su saveznice ljepote 
Čak 88 posto sastava mrkve otpada na vodu. Zbog toga ovo povrće ima nisku kalorijsku vrijednost te ju je preporučljivo grickati kada ste na dijeti.

Mrkve su ujedno i najveći biljni izvori vitamina A, koje tijelo sintetizira iz karotenoida. Beta-karoten iz mrkve pomaže u zaštiti organizma od bolesti krvožilnog sustava, u poboljšanju vida, te jamči lijep izgled kože. 

5. Mrkve dolaze u raznim bojama 

Iako je na tržištu najzastupljenija mrkva narančaste boje, u svijetu postoji više od 20 vrsta ovog slasnog ploda. Njezini plodovi dolaze pak u raznim bojama, od nježno žutih do tamno ljubičastih nijansi. 

6. Kuhanjem se otpušta više beta-karotena 

Želite li uživati u maksimalnim dobrobitima mrkve, termički je obradite prije jela. Naime, u svježem plodu nalazi se tek tri posto beta-karotena, dok se zagrijavanjem, poput kuhanja ili pečenja - otpušta i do četrdeset posto ovog važnog spoja, piše punkufer.hr

7. Mrkve se lako čiste 
Čišćenje mrkve ne mora biti dugotrajno niti zamorno. Jeste li znali da se mrkva može očistiti u dva potpuno jednostavna poteza?
hr Fri Feb 22 2019 20:27:08 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/535129df1799424f01e9ab57/80

Zašto biste se uvijek trebali ukrcati u avion s teniskom lopticom?

Masaža teniskom lopticom potiče kolanje krvi u organizmu, smanjuje bol u mišićima i umanjuje simptome jet laga.

Kada planirate let zrakoplovom, u ručnu prtljagu ne zaboravite staviti tenisku lopticu. Loptica neće služiti dodavanju s ostalim putnicima niti udaranju o zid kabine (što je zabranjeno). Naprotiv, ona je odlični saveznik za poboljšavanje cirkulacije. 

Svi smo svjesni da sjedenje na jednom mjestu i u produljeno vrijeme može imati negativne posljedice na zdravlje, pa ne čudi što dugi prekooceanski letovi nisu prvi na ljestvici najzdravijih aktivnosti koje možete poduzeti za svoju dobrobit. 

Upravo zato stručnjaci savjetuju da tijekom leta ustanete, protegnete noge i preventivno djelujete na bolove u mišićima i jet lag. 

- Uzimanje teniske loptice na let zrakoplovom povećat će cirkulaciju. Kotrljajte je preko ramena, donjeg dijela leđa, preko nogu i donjeg dijela stopala kako biste pojačali protok krvi, savjetuje kirurg Ali Gjoz iz Ortopedske klinike u Londonu. 

Ako zaboravite lopticu kod kuće, krv će potjerati i masaža nogu od gležnjeva gore prema bedrima, piše punkufer.hr

hr Fri Feb 22 2019 19:32:09 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c7007890e4938f5b78b45a2/80
Foto: Pixabay

Riješite se smrdljivih martina uz ove trikove

Smrdljivi martin je inače stjenica koju možemo naći u vinogradima i voćnjacima, ali dolaskom hladnijih dana, oni traže sklonište na toplijim mjestima. Ovih dana opet su se pojavili, a evo nekoliko trikova uz koje ćete ih se riješiti bez pola muke.

Umjesto da ih se gazi, budući da u obrani ispuštaju neugodne mirise, moguće je napraviti kućne pripravke koji će ih otjerati. Da ih spriječite u ulasku u stanove i kuće najbolje će poslužiti mrežice na prozorima, a može se isprobati i trik sa žutim papirom, jer stjenice privlači ova boja, pa ga čovjek može postaviti na balkon ili na terasu i na taj način namamiti smrdljive martine da ostanu van kuće.

Priroda i prirodni pripravci za borbu protiv smrdljivih martina:

Menta (biljka ili eterično ulje)

Miris mente je većini ugodan, ali smrdljivim martinima je izrazito odbojan. Ako ne želite biljku, možete nabaviti i eterično ulje mente, od kojeg se u kombinaciji s vodom može napraviti sprej. Njime poprskate sva mjesta koja bi smrdljivim martinima mogla poslužiti kao ulaz u vaš dom.

Nasjeckani češnjak

Ove male zelene stjenice ne vole ni miris češnjaka, pa ga je dobro narezati na sitno i postaviti na strateškim ulazima i prozorima kako bi odbio najezdu, pišu 24 sata.

Pripravak od ljuski luka

Uzeti 20 g ljuski luka, preliti sa 1 l vruće vode i ostaviti tijekom 5 dana. Nakon toga procijediti i dobivenu tekućinu koristiti za tretiranje biljaka. Kod povećane količine smrdljivih martina biljke se trebaju sprejati svaki dan (do 3 puta dnevno) u periodu od 5 dana.

Pripravak od čili paprika

Za pripremu ovog pripravka uzeti 100 g čili papričica i usitniti ih. Usitnjenu papriku preliti sa 1 l vode i kuhati sat vremena na laganoj vatri u poklopljenoj posudi. Ovako prokuhanu tekućinu ostaviti tijekom 2 dana, a nakon toga procijediti. Za tretiranje uzeti 100 ml dobivene tekućine i razrijediti sa 10 l vode.

Pripravak od sjemena gorušice

Sjeme gorušice samljeti u prah. Potrebno je 0,5 kg praha gorušice preliti sa 0,5 l vrele vode, dobro izmiješati i ostaviti da se ohladi. Tekućinu procijediti i doliti 9,5 l vode da ukupno imate 10 l tekućine kojom se sprejaju napadnute biljke, piše AgroKlub.

- Ako ih sad u domu imate samo par, do kraja listopada ćete ih vidjeti desetke, možda čak i stotine, a najbolje ih je spriječiti da uopće uđu u kuću zatvarajući vrata i prozore", izjavio je Howard Russell, entomolog sa Sveučilišta u Michiganu, za američki Good Housekeeping.


hr Fri Feb 22 2019 15:30:44 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .