Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5a3782c8b9e03e8a298b465c/80
Foto: Pixabay

Trebaju li Splićani strahovati za svoje zdravlje?: Reporteri Provjerenog vodu odnijeli na analizu

Nadležni cijelo vrijeme smirivaju situaciju i govore kako zbog Karepovca nema opasnosti za zdravlje...

Tjednima su se žalili, ali ne samo zbog nesnosnog smrada koji tjera na povraćanje, već su tvrdili da se guše, da im oči ispadaju od iritacije. A zatim je izjava ravnateljice županijskog Zavoda za javno zdravstvo kako nije sigurna mjeri li se sve što se treba mjeriti - unijela neviđenu paniku. I iako su nadležni cijelo vrijeme smirivali situaciju i govorili kako zbog Karepovca nema opasnosti za zdravlje.

Provjereno je otkrilo kako su to govorili napamet jer plinove koji itekako utječu na ljudsko zdravlje nisu uopće mjerili od početka sanacije.

Građani sada više nikome ne vjeruju, ne piju čak ni vodu jer misle da je zatrovana. Provjereno ju je zato odnijelo na analizu.

Stanovnici splitskog kvarta Kila otkrili su kako izgleda njihov život otkad je prije dva mjeseca krenula sanacija odlagališta otpada Karepovac.

- Bilo mi je zastrašujuće vidjet ljude kako doslovno iz auta trče do ulaza i nose šalove i maske preko lica. To mi je bilo kao nekakav smak svita. - kaže Ankica Krstulović za Provjereno.

Nesnosan smrad i prazna igrališta

Nesnosan smrad i prazna igrališta uobičajen su prizor, a vani izlazi samo onaj tko mora.

- To je kao da vam je netko ugura glavu u kontejner smeća i zatvori vam poklopac. Tu se jednostavno ne može disati. Jedan dan sam došao kući, sjeo na kauč i od smrada samog sebe nisam mogao stajati. Svu sam robu morao baciti na pranje i ići se tuširati isti tren jer je bilo neizdrživo. - kaže Frane Šantić.

Smrad nisu osjećali samo oni, već svi stanovnici Splita i okolice. Uz to što im je smanjio kvalitetu života, natjerao ih je da se malo dublje raspitaju o samom postupku sanacije - što se točno radi i koji se plinovi i čestice ispuštaju u zrak. Zbunjuju ih, kaže, različite informacije o štetnosti za zdravlje ljudi.

Izjava ravnateljice županijskog Zavoda za javno zdravstvo uzburkala javnost

Od početka sanacije iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo uvjeravali su građane da je sve u redu. Tvrdilo se da koncentracija plinova na odlagalištu ne prelazi granične vrijednosti. Dalo se zaključiti da oni mjere sve što je potrebno. A onda je nedavno ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije Jasna Ninčević uzburkala javnost kazavši kako nije sigurna mjeri li se sve što se treba mjeriti.

Ninčević nije željela pred kameru Provjerenog, ali je to zato učinio voditelj odjela za ispitivanje zraka Nenad Periš, koji je ujedno imenovan u Povjerenstvo grada za ispitivanje kvalitete zraka.

Priznaje da je zavod na samom početku sanacije mjerio dva parametra na svojoj imisijskoj postaji koja već dugi niz godina postoji na Karepovcu.

- Nisu mjereni svi parametri. Mjerili su se sumporovodik, odnosno čestice PM10, dok se amonijak počeo mjeriti tokom 12 mjeseca, a merkaptani mislim da je počelo 8.1. Također i u tom vremenu su se počeli mjeriti dušikovi oksidi, odnosno sumpor dioksid. Problem je u tome što nije bilo raspoloživih aparata, odnosno mogu govoriti za Zavod za javno zdravstvo, naši su aparati bili angažirani, a nismo ni dobili zahtjev, mislim da smo dobili zahtjev polovinom 12. mjeseca za dušikove okside i sumporov dioksid. Također mislim da je upućen zahtjev kolegama u Zagrebu za merkaptane. - kaže Nenad Periš, voditelj Odjela za ispitivanje zraka, tla i buke.

Gradska uprava: "Kontaktirali smo i druge zavode"

Od tvrtke Ekonerg dobivena je informacija da oni mjere merkaptan, ali mjesec i pol dana nakon što je sanacija počela, ne od prvog dana. Tko je mjerio sumporov dioksid i dušikove okside provjereno je u gradskoj upravi. Tvrde kako su kontaktirali i druge zavode.

- U ime grada Splita naša je lokalna tvrtka Čistoća je tražila i druge. Isto tako izvoditelji su mjerili. Oni imaju u sklopu zaštite na radu svoje aparate na mjerenje. - rekao je Nino Vela, zamjenik gradonačelnika Grada Splita.

Taj je aparat pokazao i jedan o izvođača radova. Premda nisu tvrtka ovlaštena za mjerenje kakvoće zraka, uređaj koriste radi sigurnosti svojih radnika koji su tijekom sanacije najizloženiji.

- Portabilni uređaj za mjerenje plinova vrši mjerenja nabrojanih plinova, metan, sumporovodik, kisik, ugljik monoksid, ugljik dioksid - što mi pratimo na samom tijelu da vidimo kakvi su omjeri i koncentracije plinova zbog eventualnog nastanka požara ili eksplozije. - kaže izvođač radova Arsen Tonšić.

U nabrojenim plinovima nema dušikovih oksida i sumporova dioksida. Tko ih je mjerio nisu odgovorili u gradu, ali je Provjereno dobilo priznanje da se mjerilo sporadično.

- Mjerenja su sastavni dio radova i oni su se mjerili prema vrsti radova kako su počinjali radovi. Nisu sva od početka, nego su se uključivali kako je određena aparatura dolazila. - rekao je Nino Vela, zamjenik gradonačelnika.

Ovako dva plina izostavljena u mjerenjima prva dva mjeseca djeluju na čovjeka.

- Sumpor dioksid, dušikovi oksidi se lako tope u vodi, lako se tope na sluznici i lako se tope u nekakvim vodenim medijima i onda nastaju kiseline, znači bilo kakav problem dolazi do dišnih puteva i ostalo, ali kažem ne bih špekulirao, nisam liječnik, ali kako kažu uredbe, one djeluju na zdravlje čovjeka. - rekao je Periš.

U glavnom projektu stoji da se postojeća imisijska postaja mora opremiti analizatorima za kontinuriano praćenje svih spomenutih plinova. I to mogu obavljati samo tvrtke koje od ministarsva imaju dozvolu. U studiji utjecaja na okoliš po kojoj je izrađen glavni projekt, pak piše da sva mjerenja moraju biti osigurana na početku sanacije, te da se moraju upotrebljavati kemijalije za suzbijanje mirisa.

- Nisu od početka vodili sam proces sanacije kako treba, tj. klasična svinjarija na hrvatski način. Mi ne želimo da ovaj proces se nastavi, a da ne znamo tko je odgovoran. Odgovornost ima ime i prezime. - rekao je Ante Čikotić, gradski vijećnik Mosta.

Što su pokazali rezultati neovisne analize

Provjereno je provjerilo je li točno da se prave analize skrivaju od ljudi. Angažirali su neovisnu tvrtku da napravi analizu vode. I to prvo na Kili - kvartu s početka priče koji je smješten uz odlagalište Karepovac.

S dvije zaposlenice tvrtke ušli su u zgradu i u jednom stanu uzeli uzorak vode, ali prvo uništavaju se bakterije sa slavine. Potom se mjeri temperatura i razina slobodnog klora. Njegova vrijednost ne smije premašiti brojku pet. I nije - bila je nešto iznad dva. No, mutnoća je duplo viša od dozvoljene. U ovom stanu 7,9, a dozvoljeno je četiri.

Postupak je ponovljen za dva dana u centru grada. Ta voda ima duplo više slobodnog klora nego ona čiji smo uzorak uzimali ranije na Kili. Mutnoća je zato nešto niža, no i dalje iznad dopuštene granice.

Uzorke vode koje su uzeli u dva kvarta u razmaku od jedan dan šaljemo na mikrobilošku i kemijsku analizu. Rezultati stižu za nekoliko dana - mutna voda je ispravna i u njoj nema bakterija opasnih za čovjeka. Ali kako riješiti nedozvoljenu razinu mutnoće vode?

Meri Prodan Bedalov je još 1997. godine, nakon obilnih kiša i pojave mutne vode, u svojem izvješću napisala: Izvoru Jadra treba pročišćivač. Hoće li ga grad napokon nabaviti i koliko bi to moglo koštati?

- To nije običan filter nego to je cijelo jedno filtersko postrojenje.To je nekakvih osam, deset milijuna kuna kada bi se najveći mjerni zahvat napravio. Ono što se sada radi i to gradska tvrtka vodovod i kanalizacija rade. Rade taj probni projekt kojim na licu mjesta ispituju vodu. - kaže Nino Vela, zamjenik splitskog gradonačelnika.

Zbog širenja panike na društvenim mrežama da je splitska voda puna bakterija i arsena, ravnateljica zavoda podnijela je prijavu DORH-u. Tek se treba vidjeti hoće li se prijavljeni nepoznati počinitelj otkriti. Isto tako ostaje za vidjeti hoće li itko odgovarati što se javnost uvjeravalo da su svi izmjereni plinovi i čestice na Karepovcu u redu, premda se od početka nije mjerilo sve ono što je bilo potrebno? Cijeli članak pogledajte ovdje.

hr Fri Feb 16 2018 10:09:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/589ba7d2b473983a298b4634/80

Hoće li cijena ili kvaliteta odlučiti o odabiru cjepiva protiv pneumokoka?

Okrugli stol 'Cijepljenje protiv pneumokoka ulazi u kalendar, što dalje?' okupio istaknute predstavnike struke

Povodom uvođenja cjepiva protiv pneumokoka u Nacionalni kalendar cijepljenja za 2019. godinu održan je Okrugli stol na temu – "Cijepljenje protiv pneumokoka ulazi u kalendar cijepljenja, što dalje?“ – koji je okupio istaknute predstavnike struke na jednome mjestu kako bi odgovorili na pitanja vezana uz najbolji odabir cjepiva, važnost uvođenja novog cjepiva u kalendar i pružili građanima servisne informacije, piše Život i stil.

Bakterija Streptococcus pneumoniae ili pneumokok uzrokuje upale sinusa, bronha, pluća, uha, a može uzrokovati i upalu moždanih ovojnica (meningitis) ili otrovanje krvi. Riječ je o bakteriji koja je iznimno rasprostranjena, često otporna na antibiotike, a najopasnija za djecu vrtićkog uzrasta, no može biti vrlo kobna i za starije generacije koje su u čestom kontaktu s djecom, pogotovo kad je riječ o upali pluća. 

Na tržištu postoje dvije vrste cjepiva – PCV 10 i PCV 13 – oba su cjepiva registrirana na tržištu Europske unije, no cjepivo PCV 13 sadrži tri dodatna serotipa 19 a, 6 a i 3 koja nisu sadržana u cjepivu PCV 10. Prema preporukama Hrvatskog pedijatrijskog društva cjepivo PCV 13 svakako je prikladnije za Hrvatsku iz razloga što su upravo serotipovi 19 a i 6 kod nas učestali i problematični zbog visoke otpornosti na djelovanje antibiotika. Serotip 19 a ujedno uzrokuje najgore oblike pneumokoknih bolesti, a javlja se u 47 % djece mlađe od pet godina. 

"Treba znati kako od pneumokoknih bolesti obolijevaju uglavnom zdrava djeca te cijepljenje samo rizičnih skupina nikako nije dovoljno za zaštitu cjelokupne populacije. Što se tiče odabira cjepiva između PCV 13 i PCV 10, a uzevši u obzir distribuciju i zastupljenost serotipa u Hrvatskoj, nema dileme kako prednost dajemo cjepivu PCV 13. No što će biti i krajnji odabir za uvođenje u Nacionalni kalendar, odlučit će zdravstvene vlasti te visina cijene i mogućnosti budžeta. Ipak, uvođenje bilo kojeg cjepiva je bolja solucija od trenutne“, istaknuo je prof. dr. sc. Goran Tešović, dr. med., specijalist infektologije i pedijatrijske infektologije, pročelnik Zavoda za infektivne bolesti djece na Klinici za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“, a doktorica Iva Palčić, dr. med., specijalist pedijatrije, uži specijalist pedijatrijske nefrologije iz Poliklinike za dječje bolesti Helena nadodala je kako se ona i Društvo pedijatara nadaju da će odabir biti svakako PCV 13.

Trenutačno država osigurava besplatno cijepljenje protiv pneumokoka za osobe visokog rizika kao što su dijabetičari, oboljeli od karcinoma, oboljeli od kroničnih plućnih bolesti, imunološki bolesnici i srčani bolesnici, a svi oni dobivaju cjepivo PCV 13.

 "Samo ime cjepiva jasno kaže da cjepivo PVC 13 ima 3 serotipa više od cjepiva PCV 10. Već dugi niz godina bavim se ovom tematikom i radim kao imunolog i pratim djecu s kroničnom bolestima i imama dugogodišnje iskustvo s cijepljenjem protiv pneumokoka, još od kada smo ih cijepili sa 7 valentnim cjepivom. Kada se gledaju podaci iz literature u zemljama koje su prvo imale 7 valentno cjepivo i onda su uvele 13 valentno cjepivo, vidi se značajan pad pobolijevanja od invazivnih pneumokoknih bolesti kao i drugih pneumokoknih bolesti. Ako gledamo u tom kontekstu, uvijek je bolje odabrati cjepivo s više serotipa. No to ne znači da ovo s manje serotipa neće imati svoj učinak.“ Naglasila je prim. Jadranka Kelečić, dr. med., specijalist pedijatrije, uži specijalist kliničke imunologije i alergologije, KBC Zagreb te nadodala, „Drago mi je da će ulaskom u Nacionalni kalendar sva djeca imati mogućnost besplatno se cijepiti.“

Kada cjepivo postane dio Nacionalnog kalendara cijepljenja, djeca će se cijepiti u dobi od dva, četiri i 12 mjeseci. „Nije potrebna nikakve posebna priprema. Prije cijepljenja dijete mora biti zdravo i treba ga pregledati pedijatar. Prije cijepljenja nije potrebno davati nikakve antipiretike i analgetike unaprijed, eventualno zbog smanjenja osjećaja boli uboda igle može se staviti krema na mjesto uboda, a starijoj djeci važno je objasniti, na njima prihvatljiv način, što će se događati u ordinaciji kako bi eventualna bojazan bila što manja.“, istaknula je pedijatrica Iva Palčić, dr. med.

Ulazak cjepiva protiv pneumokoka u Nacionalni kalendar cijepljenja zaista je velik napredak u prevenciji zdravlja najmlađih, ali i cijele zajednice, no i odabir konkretnog cjepiva koje će se koristiti sljedeće četiri godine jednako je važno. Cjepivo PCV 13 koristi se u 109 zemalja svijeta (Sjedinjene Američke Države, Kanada, većina zemalja Europske unije), dok je cjepivo PCV 10 prisutno samo u njih 39 (većinom zemlje afričkog i južnoameričkog kontinenta). S obzirom na učestalost i invazivnost tri dodatna serotipa (19 a, 6 a i 3) u Hrvatskoj, cjepivo PCV 13 nameće se kao najbolji odabir za zdravlje djece, no koje će cjepivo biti izabrano na javnom natječaju odlučit će zdravstvene vlasti, piše Život i stil.

hr Wed Sep 26 2018 13:03:34 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/58c3d085b4739828b58b45ac/80
Foto: Ilustracija

Požari na Pelješcu pod kontrolom; održan sastanak vatrogasnog stožera s ministrom Krstičevićem

Vatrena fronta na Pelješcu kod zaseoka Kajanovići - Glabalovo te kod naselja Mokalo tijekom noći je zaustavljena i trenutno nema velikih otvorenih požara blizu Orebića.

Vatrogasne snage cijelu su noć držale liniju obrane dugu tri kilometra od Postupa do Glabalova, a posao je otežavao jak vjetar. Meteorolozi za danas najavljuju umjerenu do jaku buru, mjestimično s olujnim udarima koja će postepeno slabiti.

Vatrogasni zapovjednik Dubrovačko-neretvanske županija Stjepo Simović istaknuo je kako je situacija bolja, no kako vatrogasci naravno i dalje ostaju na terenu, piše Dubrovnik press.

- Moramo dobro paziti, mjestimično ima manjeg plamena kojeg vjetar lako raplamsa. Požar je daleko od ugašenog zasada. - rekao je Simović.

Sastanak županijskog vatrogasnog stožera Dubrovačko-neretvanske županije održan je jutros u Orebiću. Na sastanku su sudjelovali ministar obrane Damir Krstičević, ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Dragan Lozančić, zapovjednik Zapovjedno–operativnog središta Glavnog stožera Oružanih snaga brigadni general Krešo Tuškan, glavni vatrogasni zapovjednik Republike Hrvatske Slavko Tucaković, članovi Stožera Civilne zaštite Općine Orebić predvođeni načelnikom Stožera Kristijanom Kapitelijem i načelnikom Općine Orebić Tomislavom Ančićem, članovi Stožera Civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije predvođeni načelnikom Stožera Joškom Cebalom i drugi.

Načelnik Stožera Civilne zaštite Općine Orebić Tomislav Ančić te načelnik Stožera Civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije Joško Cebalo uvodno su istaknuli kako su županijski i općinski Stožer u kontaktu od samog početka, te kako je brzom reakcijom izbjegnuta tragedija.

U požaru su stradale četiri kuće kojima su nagorjele krovišta i/ili fasade, a na sreću nije bilo ljudski žrtava.

Ministar Krstičević rekao je ovom prilikom kako mu je žao kuća koje su stradale kao i druge imovine rekavši kako će napraviti sve u svojoj mogućnosti da pomogne te istaknuo kako je ponosan što je cijeli posao odrađen na visokoj razini te posebice što nije bilo ugroze za život.

- Ovdje je bila jedna sinergija, svi su koordinirali, u pomoć je stigla i vojska. Zaista mi je žao ljudi kojima je stradala imovina, jedino mi je drago da nije bilo ugroze za živote. Sve snage su odradile dobar posao i na to sam ponosan. - rekao je ministar Krstičević.

Glavni vatrogasni zapovjednik RH Slavko Tucaković je istaknuo kako je na teren stigao po pozivu vatrogasnog zapovjednika Dubrovačko-neretvanske županije Stjepana Simovića te kako su sve snage dobro koordinirane kako bi se požar stavio pod kontrolu.

Ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Dragan Lozančić je napomenuo kako se ovdje vidjela važnost Stožera civilne zaštite te pohvalio i općinski i Županijski stožer na pravovremenim reakcijama i planovima evakuacije kao i provedenim evakuacijama zbog zaštite života.

Nakon sastanka uslijedio je obilazak vatrogasnih snaga kao i požarišta na više lokacija nakon čega će uslijediti i odlazak u Neretvu gdje su također aktivni požari.

hr Wed Sep 26 2018 11:44:02 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bab4a43cb557a44af8b4a92/80

Splitski HSP dobio pojačanje: Stranci pristupio Mario Popović

U skoroj budućnosti najavljen je povratak većeg broja pravaša u HSP!
Jucer je u prostorijama splitskog HSP-a pristupnicu stranci potpisao Mario Popović, bivši predsjednik gradskog HSP-a i kandidat za gradonačelnika na izborima 2013 godine.

Mario Popović je diplomirani pravnik i aktivan u nevladinim udrugama koje promiču hrvatski nacionalni identitet. Dolazak Popovića provodi se pod akcijom HSP DOM SVIH PRAVAŠA kojom se pozivaju svi pravaši na povratak u matičnu stranku prava iz koje su nastale razne paralelne HSP-ove frakcije koje su se u međuvremenu uglavnom ugasile ili nisu akrivne.

Prvi koji je svojim povratkom probio led bio je Hrvoje Marušić, sadašnji predsjednik splitskog HSP-a i predsjednik HSP-a 1991-92 godine, a nakon dolaska solinskog dogradonačelnika Tihomira Bečka ovo je treće zvučno ime koje se vraća u oživljeni HSP!

U skoroj budućnosti najavljen je povratak većeg broja pravaša u HSP!
hr Wed Sep 26 2018 11:02:36 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5baa8b8dcb557ad9b28b4975/80
Foto: Čitatelj DN

Dan nakon požara na Marjanu: Vatrogasci i dalje na terenu

Vatra je progutala je oko hektar površine

Dan nakon požara na Marjanu, vatrogasci dežuraju na terenu. Radi se i na sanaciji, a na mjestu požara su i policija i hitna pomoć. 

Dojavu o požaru vatrogasci su primili u utorak oko 19.35 sati, a već oko 21 sata vatra je bila stavljena pod kontrolu. Planulo je 200-tinjak metara od zoološkog vrta, a u vatri je stradao hektar niskog raslinja. 


hr Wed Sep 26 2018 09:45:40 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .