Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5a3782c8b9e03e8a298b465c/80
Foto: Pixabay

Trebaju li Splićani strahovati za svoje zdravlje?: Reporteri Provjerenog vodu odnijeli na analizu

Nadležni cijelo vrijeme smirivaju situaciju i govore kako zbog Karepovca nema opasnosti za zdravlje...

Tjednima su se žalili, ali ne samo zbog nesnosnog smrada koji tjera na povraćanje, već su tvrdili da se guše, da im oči ispadaju od iritacije. A zatim je izjava ravnateljice županijskog Zavoda za javno zdravstvo kako nije sigurna mjeri li se sve što se treba mjeriti - unijela neviđenu paniku. I iako su nadležni cijelo vrijeme smirivali situaciju i govorili kako zbog Karepovca nema opasnosti za zdravlje.

Provjereno je otkrilo kako su to govorili napamet jer plinove koji itekako utječu na ljudsko zdravlje nisu uopće mjerili od početka sanacije.

Građani sada više nikome ne vjeruju, ne piju čak ni vodu jer misle da je zatrovana. Provjereno ju je zato odnijelo na analizu.

Stanovnici splitskog kvarta Kila otkrili su kako izgleda njihov život otkad je prije dva mjeseca krenula sanacija odlagališta otpada Karepovac.

- Bilo mi je zastrašujuće vidjet ljude kako doslovno iz auta trče do ulaza i nose šalove i maske preko lica. To mi je bilo kao nekakav smak svita. - kaže Ankica Krstulović za Provjereno.

Nesnosan smrad i prazna igrališta

Nesnosan smrad i prazna igrališta uobičajen su prizor, a vani izlazi samo onaj tko mora.

- To je kao da vam je netko ugura glavu u kontejner smeća i zatvori vam poklopac. Tu se jednostavno ne može disati. Jedan dan sam došao kući, sjeo na kauč i od smrada samog sebe nisam mogao stajati. Svu sam robu morao baciti na pranje i ići se tuširati isti tren jer je bilo neizdrživo. - kaže Frane Šantić.

Smrad nisu osjećali samo oni, već svi stanovnici Splita i okolice. Uz to što im je smanjio kvalitetu života, natjerao ih je da se malo dublje raspitaju o samom postupku sanacije - što se točno radi i koji se plinovi i čestice ispuštaju u zrak. Zbunjuju ih, kaže, različite informacije o štetnosti za zdravlje ljudi.

Izjava ravnateljice županijskog Zavoda za javno zdravstvo uzburkala javnost

Od početka sanacije iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo uvjeravali su građane da je sve u redu. Tvrdilo se da koncentracija plinova na odlagalištu ne prelazi granične vrijednosti. Dalo se zaključiti da oni mjere sve što je potrebno. A onda je nedavno ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije Jasna Ninčević uzburkala javnost kazavši kako nije sigurna mjeri li se sve što se treba mjeriti.

Ninčević nije željela pred kameru Provjerenog, ali je to zato učinio voditelj odjela za ispitivanje zraka Nenad Periš, koji je ujedno imenovan u Povjerenstvo grada za ispitivanje kvalitete zraka.

Priznaje da je zavod na samom početku sanacije mjerio dva parametra na svojoj imisijskoj postaji koja već dugi niz godina postoji na Karepovcu.

- Nisu mjereni svi parametri. Mjerili su se sumporovodik, odnosno čestice PM10, dok se amonijak počeo mjeriti tokom 12 mjeseca, a merkaptani mislim da je počelo 8.1. Također i u tom vremenu su se počeli mjeriti dušikovi oksidi, odnosno sumpor dioksid. Problem je u tome što nije bilo raspoloživih aparata, odnosno mogu govoriti za Zavod za javno zdravstvo, naši su aparati bili angažirani, a nismo ni dobili zahtjev, mislim da smo dobili zahtjev polovinom 12. mjeseca za dušikove okside i sumporov dioksid. Također mislim da je upućen zahtjev kolegama u Zagrebu za merkaptane. - kaže Nenad Periš, voditelj Odjela za ispitivanje zraka, tla i buke.

Gradska uprava: "Kontaktirali smo i druge zavode"

Od tvrtke Ekonerg dobivena je informacija da oni mjere merkaptan, ali mjesec i pol dana nakon što je sanacija počela, ne od prvog dana. Tko je mjerio sumporov dioksid i dušikove okside provjereno je u gradskoj upravi. Tvrde kako su kontaktirali i druge zavode.

- U ime grada Splita naša je lokalna tvrtka Čistoća je tražila i druge. Isto tako izvoditelji su mjerili. Oni imaju u sklopu zaštite na radu svoje aparate na mjerenje. - rekao je Nino Vela, zamjenik gradonačelnika Grada Splita.

Taj je aparat pokazao i jedan o izvođača radova. Premda nisu tvrtka ovlaštena za mjerenje kakvoće zraka, uređaj koriste radi sigurnosti svojih radnika koji su tijekom sanacije najizloženiji.

- Portabilni uređaj za mjerenje plinova vrši mjerenja nabrojanih plinova, metan, sumporovodik, kisik, ugljik monoksid, ugljik dioksid - što mi pratimo na samom tijelu da vidimo kakvi su omjeri i koncentracije plinova zbog eventualnog nastanka požara ili eksplozije. - kaže izvođač radova Arsen Tonšić.

U nabrojenim plinovima nema dušikovih oksida i sumporova dioksida. Tko ih je mjerio nisu odgovorili u gradu, ali je Provjereno dobilo priznanje da se mjerilo sporadično.

- Mjerenja su sastavni dio radova i oni su se mjerili prema vrsti radova kako su počinjali radovi. Nisu sva od početka, nego su se uključivali kako je određena aparatura dolazila. - rekao je Nino Vela, zamjenik gradonačelnika.

Ovako dva plina izostavljena u mjerenjima prva dva mjeseca djeluju na čovjeka.

- Sumpor dioksid, dušikovi oksidi se lako tope u vodi, lako se tope na sluznici i lako se tope u nekakvim vodenim medijima i onda nastaju kiseline, znači bilo kakav problem dolazi do dišnih puteva i ostalo, ali kažem ne bih špekulirao, nisam liječnik, ali kako kažu uredbe, one djeluju na zdravlje čovjeka. - rekao je Periš.

U glavnom projektu stoji da se postojeća imisijska postaja mora opremiti analizatorima za kontinuriano praćenje svih spomenutih plinova. I to mogu obavljati samo tvrtke koje od ministarsva imaju dozvolu. U studiji utjecaja na okoliš po kojoj je izrađen glavni projekt, pak piše da sva mjerenja moraju biti osigurana na početku sanacije, te da se moraju upotrebljavati kemijalije za suzbijanje mirisa.

- Nisu od početka vodili sam proces sanacije kako treba, tj. klasična svinjarija na hrvatski način. Mi ne želimo da ovaj proces se nastavi, a da ne znamo tko je odgovoran. Odgovornost ima ime i prezime. - rekao je Ante Čikotić, gradski vijećnik Mosta.

Što su pokazali rezultati neovisne analize

Provjereno je provjerilo je li točno da se prave analize skrivaju od ljudi. Angažirali su neovisnu tvrtku da napravi analizu vode. I to prvo na Kili - kvartu s početka priče koji je smješten uz odlagalište Karepovac.

S dvije zaposlenice tvrtke ušli su u zgradu i u jednom stanu uzeli uzorak vode, ali prvo uništavaju se bakterije sa slavine. Potom se mjeri temperatura i razina slobodnog klora. Njegova vrijednost ne smije premašiti brojku pet. I nije - bila je nešto iznad dva. No, mutnoća je duplo viša od dozvoljene. U ovom stanu 7,9, a dozvoljeno je četiri.

Postupak je ponovljen za dva dana u centru grada. Ta voda ima duplo više slobodnog klora nego ona čiji smo uzorak uzimali ranije na Kili. Mutnoća je zato nešto niža, no i dalje iznad dopuštene granice.

Uzorke vode koje su uzeli u dva kvarta u razmaku od jedan dan šaljemo na mikrobilošku i kemijsku analizu. Rezultati stižu za nekoliko dana - mutna voda je ispravna i u njoj nema bakterija opasnih za čovjeka. Ali kako riješiti nedozvoljenu razinu mutnoće vode?

Meri Prodan Bedalov je još 1997. godine, nakon obilnih kiša i pojave mutne vode, u svojem izvješću napisala: Izvoru Jadra treba pročišćivač. Hoće li ga grad napokon nabaviti i koliko bi to moglo koštati?

- To nije običan filter nego to je cijelo jedno filtersko postrojenje.To je nekakvih osam, deset milijuna kuna kada bi se najveći mjerni zahvat napravio. Ono što se sada radi i to gradska tvrtka vodovod i kanalizacija rade. Rade taj probni projekt kojim na licu mjesta ispituju vodu. - kaže Nino Vela, zamjenik splitskog gradonačelnika.

Zbog širenja panike na društvenim mrežama da je splitska voda puna bakterija i arsena, ravnateljica zavoda podnijela je prijavu DORH-u. Tek se treba vidjeti hoće li se prijavljeni nepoznati počinitelj otkriti. Isto tako ostaje za vidjeti hoće li itko odgovarati što se javnost uvjeravalo da su svi izmjereni plinovi i čestice na Karepovcu u redu, premda se od početka nije mjerilo sve ono što je bilo potrebno? Cijeli članak pogledajte ovdje.

hr Fri Feb 16 2018 10:09:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c116b560e4938c6448b45ec/80
Foto: Facebook

Hrvatski 'Žuti prsluci' najavili prosvjede: Prvi kreću ovu subotu u tri grada!

'Žuti prsluci' potaknuli su mnoge građane diljem Europe da i sami izraze nezadovoljstvo, neki na ulicama, neki na društvenim mrežama

Nezadovoljni Francuzi okupljeni oko pokreta "žuti prsluci" višednevnim prosvjedima izvojevali su pobjedu te je predsjednik Emmanuel Macron najavio niz mjera, poput povećanje najniže plaće i smanjenje poreza za umirovljenike.

No 'žuti prsluci' potaknuli su mnoge građane diljem Europe da i sami izraze nezadovoljstvo, neki na ulicama, neki na društvenim mrežama.

Tako su prosvjedi 'žutih prsluka' organizirani u Belgiji, Nizozemskoj i Crnoj Gori, a u Hrvatskoj je zasad otvorena tek Facebook grupa Žuti prsluci Hrvatska, čiji je osnivač politička stranka Slobodna Hrvatska, piše vijesti.hr

Prvi prosvjed u Puli

Prvi prosvjedi u organizaciji samih građana koji se o njima dogovaraju preko društvenih mreža najavljeni su već za subotu, 15. prosinca u podne u Puli, Zagrebu i Rijeci, doznaje Glas Istre. Pulski "žuti prsluci" najavili su okupljanje na Portarati, a na njega su pozvali sve koji su nezadovoljni socijalnim statusom i prilikama koje vladaju u političkom i društvenom životu. Očekuju odaziv uljanikovaca, oporbe, aktivista, nevladinih udruga, boraca za ljudska prava - ali i svih onih koji teško žive od svog rada ili su bez posla.

Također su najavili i okupljanje na zagrebačkom Trgu bana Jelačića, u središtu Rijeke, te u drugim gradovima ako se javnost pokaže dovoljno zainteresiranom za sudjelovanje u prosvjedima. "Žuti prsluci" aktivni su kao pokret u Belgiji, Nizozemskoj, Portugalu, Irskoj, Sloveniji, Crnoj Gori i drugim zemljama, pa je bilo pitanje vremena kad će se klica nezadovoljstva posaditi i u Hrvatskoj.

Koliko je onih koji će stvarno dić guzicu i doći se izboriti za bolje sutra? Ili ćete čekat da se drugi bore za vas? Imamo neprijatelje naroda u vlastitoj državi. To je vlast. I treba im pokazat zube!!" stoji u pozivu grupe.

Grupa trenutno broji više od 7.000 članova, a većina objava je izraz nezadovoljstva stanjem u Hrvatskoj, dok su prosvjedi najavljeni za Zagreb, Trg bana Jelačića, i Pulu, Trg Portarata, oba u subotu, s početkom u 12 sati. No, prosvjed je najavljen i za Čakovec i to od strane Udruge Ovršni ustanak.

"Udruga Ovršni ustanak Međimurje staje uz Žute prsluke Hrvatska. Čekamo vas u subotu, 15. prosinca od 12 sati 'pod vurom' u Čakovcu. Ne želimo da se rade ikakvi neredi, već mirnim putem iskažimo nezadovoljstvo te podržimo Žute prsluke Zagreb. Naše zahtjeve treba čuti vlada u Zagrebu te pozivamo i naše medije da to prenesu u Zagreb. Ponesite sa sobom žute prsluke. Narod je vlast, a vlast proizlazi iz naroda! Vrijeme je!" poručuju iz Ovršnog ustanka, piše eMedjimurje.


hr Wed Dec 12 2018 21:11:40 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/53344682179942dd217b24bb/80

Jak vjetar i snijeg od četvrtka diljem zemlje: Zabijelit će se i unutrašnjost Dalmacije

Za razliku od srijede, u nastavku će tjedna, osobito do subote poslijepodne, u većini Hrvatske biti više oblaka, na Jadranu uz čestu kišu, na sjevernom dijelu i susnježicu, a na kopnu uglavnom snijeg - već tijekom četvrtka uz stvaranje snježnog pokrivača najprije u gorju, zatim i drugdje.
U Dalmaciji promjenljivo oblačno s kišom, a u unutrašnjosti vjerojatno i susnježicom i snijegom. Uz obalu će puhati umjeren, mjestimice i jak istočnjak i bura, a prema otvorenom moru jačat će jugo, pa će more biti umjereno valovito i valovito. Jutarnja temperatura zraka od -6 do -4 °C, uz obalu između 2 i 5 °C, a najviša dnevna od 4 do 9 °C.

I na jugu Hrvatske promjenljivo, mjestimice s kišom, pa i u obliku pljuskova s grmljavinom. Prema otvorenom moru puhat će umjereno i jako jugo.

U petak i subotu prijepodne najbolje ne putujte kroz gorje. 

Na kopnu će do nedjelje biti većinom oblačno uz snijeg, uz stvaranje snježnog pokrivača, debljeg u gorju. U petak više snijega u sjeverozapadnim krajevima, a u subotu u gorju i na istoku zemlje. Od nedjelje smirivanje i djelomično razvedravanje, ali uz vrlo hladna jutra.

Do nedjelje na sjevernom Jadranu hladnije, uz umjeren i jak istočnjak i buru, a ponegdje je moguć i snijeg nošen burom. No većinom će padati kiša, kao i u Dalmaciji, gdje će uz jugo biti toplije, i to osobito južnije od Splita. Mjestimice su mogući i obilniji pljuskovi, praćeni grmljavinom. Na sjevernom Jadranu bura će ponovo pojačati u utorak. S tom burom će biti puno manje problema nego s ovom do nedjelje, kada će more biti i valovito, povremeno i jače valovito, javlja HRT.
hr Wed Dec 12 2018 19:20:05 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c1134210e4938c5448b45e2/80

Kopilica od idućeg ljeta novo prometno središte Splita: Pogledajte kako će izgledati novi privremeni kolodvor

Korak bliže realizaciji privremenog autobusnog i željezničkog kolodvora u Kopilici, a uz to i ostvarenju prigradske željeznice od Zračne do Trajektne luke učinjen je danas potpisivanjem dvaju ugovora između Grada Splita i HŽ infrastrukture i HŽ Carga.
U vlaku koji je krenuo iz Kaštel Starog, preko Kopilice do Glavnog željezničkog kolodvora u splitskoj Luci uz gradonačelnika Andru Krstulovića Oparu bio je i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković sa suradnicima, župan Blaženko Boban, čelnici HŽ infrastrukture Ivan Kršić, HŽ Carga Gordan Žurga i HŽ putničkog prijevoza Željko Ukić, potpredsjednica HGK Mirjana Čagalj i ostali dionici projekta koji su dosadašnjim zajedničkim aktivnostima stvorili preduvjete za realizaciju velikih budućih infrastrukturnih zahvata.

- Potpisani ugovori omogućuju nam unajmljivanje prostora u Kopilici na kojem ćemo realizirati privremeni autobusni i željeznički kolodvor“ rekao je gradonačelnik Andro Krstulović Opara uz zahvale na suradnji čelnicima tvrtki Hrvatskih željeznica te dodao kako je za tu svrhu u Proračunu za iduću godinu predloženo četiri milijuna kuna.

Privremeni kolodvor u Kopilici imat će 19 autobusnih mjesta i sav potrebni prateći sadržaj, čekaonice, garderobu, sanitarne čvorove, uredske prostorije, ali i najvažnije četiri parkirališna prostora za parkiranje turističkih autobusa, osobnih automobila i taxija. Gradskim će metroom od idućeg ljeta biti povezan s gradskom lukom svakih desetak minuta.

- Trebat će neko vrijeme da se i sami građani naviknu na pogodnosti i prikladnosti ovakvog prometa. Uz širenje i otvaranje cijelog niza postaja HŽ infrastruktura će već na proljeće krenuti s izgradnjom tri nove stanice: u Dujmovači, Svetome Kaju i na Širini u Solinu. Te tri nove stanice uz obnovljenu u Kopilici i nadam se sljedeće godine priprema dokumentacije za radove na izlazu metroa na Trgu Hrvatske bratske zajednice, dat će najvažniji argument korisnosti ove željezničke pruge“ rekao je gradonačelnik Krstulović Opara.

Ministar Oleg Butković izrazio je zadovoljstvo suradnjom s Gradom i Županijom rekavši kako su redovna komunikacija i sastanci svakog mjeseca garancija da će se svi projekti koje Vlada RH u svibnju ove godine usvojila i dala svoju podršku u Splitu realizirati na vrijeme: - Jedan od takvih projekata je izgradnja željeznice koja bi ukonačnici trebala povezati Zračnu luku i Trajektnu luku i izražavam zadovoljstvo jersmo dogovorili određene rokove da se do početka turističke sezone ova postojećatrasa od Kopilice do Luke stavi u funkciju“.

Župan Blaženko Boban najavio je kako se sutra otvaraju ponude za tunel Kozjak: - Ja se nadam da ćemo i dalje na mjesečnim sastancima držati ovu dobru dinamiku. Nadam se da ćemo kroz 18 mjeseci imati i građevinsku dozvolu za tu izuzetno važnu dionicu od tunela Kozjak, i to kao drugi ulaz u Split, što će pridonijeti rasterećenju prometa i bržoj komunikaciji s aerodromom.“

Župan je dodao kako svi zajedno morajuporaditi na što većem angažiranju Hrvatskih željeznica u prijevozu putnika te kao je uvjeren da će sinergijom Grada, lokalne i nacionalne razine cijela ova aglomeracija za tri - četiri godine izgledati bitno drugačije.

Danas je u zgradi Lučke uprave održan i redoviti mjesečni sastanak sa svim dionicima u projektima na izgradnji cjelokupne prometne infrastrukture splitske aglomeracije uključujući i ceste i željeznice. Posebno se govorilo o izgradnji zaobilaznice od čvora TTTS-a do čvora Mravinaca, rampi prema Poljičkoj cesti te cesti dalje prema Omišu.
hr Wed Dec 12 2018 17:16:18 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/56f2bdd20dfb8a183f8b473d/80

Dobra vijest i za obrtnike: Sami sebi mogu isplatiti neoporezivu nagradu od 5000 kuna

Nagradu za radne rezultate i druge oblike dodatnog nagrađivanja radnika u neoporezivom iznosu do 5000 kuna godišnje mogu si isplatiti i osobe koje obavljaju samostalne djelatnosti, priopćila je u srijedu Porezna uprava na svojim internetskim stranicama.

1. prosinca 2018. godine stupio je na snagu Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o porezu na dohodak. Prema navedenom Pravilniku od 1. prosinca 2018. godine porez na dohodak se ne plaća na isplaćene nagrade za radne rezultate i druge oblike dodatnog nagrađivanja radnika kao što su dodatna plaća, dodatak uz mjesečnu plaću i sl. u iznosu do 5000 kuna godišnje.

Porezna uprava skreće pozornost da iz postojećih odredbi Zakona o porezu na dohodak i Pravilnika o porezu na dohodak proizlazi, da nagradu za radne rezultate i druge oblike dodatnog nagrađivanja radnika (dodatna plaća, dodatak uz mjesečnu plaću i sl.) u neoporezivom iznosu do 5000 kuna godišnje, koju poslodavac može isplatiti radniku mogu za sebe osobno isplatiti i osobe koje obavljaju samostalne djelatnosti.

Nagrada za radne rezultate i druge oblike dodatnog nagrađivanja radnika mora se isplatiti na račun te se ne može isplatiti u naravi, a pri isplati se primjenjuje načelo blagajne, piše dnevnik.hr

hr Wed Dec 12 2018 16:04:06 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .