Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5a3782c8b9e03e8a298b465c/80
Foto: Pixabay

Trebaju li Splićani strahovati za svoje zdravlje?: Reporteri Provjerenog vodu odnijeli na analizu

Nadležni cijelo vrijeme smirivaju situaciju i govore kako zbog Karepovca nema opasnosti za zdravlje...

Tjednima su se žalili, ali ne samo zbog nesnosnog smrada koji tjera na povraćanje, već su tvrdili da se guše, da im oči ispadaju od iritacije. A zatim je izjava ravnateljice županijskog Zavoda za javno zdravstvo kako nije sigurna mjeri li se sve što se treba mjeriti - unijela neviđenu paniku. I iako su nadležni cijelo vrijeme smirivali situaciju i govorili kako zbog Karepovca nema opasnosti za zdravlje.

Provjereno je otkrilo kako su to govorili napamet jer plinove koji itekako utječu na ljudsko zdravlje nisu uopće mjerili od početka sanacije.

Građani sada više nikome ne vjeruju, ne piju čak ni vodu jer misle da je zatrovana. Provjereno ju je zato odnijelo na analizu.

Stanovnici splitskog kvarta Kila otkrili su kako izgleda njihov život otkad je prije dva mjeseca krenula sanacija odlagališta otpada Karepovac.

- Bilo mi je zastrašujuće vidjet ljude kako doslovno iz auta trče do ulaza i nose šalove i maske preko lica. To mi je bilo kao nekakav smak svita. - kaže Ankica Krstulović za Provjereno.

Nesnosan smrad i prazna igrališta

Nesnosan smrad i prazna igrališta uobičajen su prizor, a vani izlazi samo onaj tko mora.

- To je kao da vam je netko ugura glavu u kontejner smeća i zatvori vam poklopac. Tu se jednostavno ne može disati. Jedan dan sam došao kući, sjeo na kauč i od smrada samog sebe nisam mogao stajati. Svu sam robu morao baciti na pranje i ići se tuširati isti tren jer je bilo neizdrživo. - kaže Frane Šantić.

Smrad nisu osjećali samo oni, već svi stanovnici Splita i okolice. Uz to što im je smanjio kvalitetu života, natjerao ih je da se malo dublje raspitaju o samom postupku sanacije - što se točno radi i koji se plinovi i čestice ispuštaju u zrak. Zbunjuju ih, kaže, različite informacije o štetnosti za zdravlje ljudi.

Izjava ravnateljice županijskog Zavoda za javno zdravstvo uzburkala javnost

Od početka sanacije iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo uvjeravali su građane da je sve u redu. Tvrdilo se da koncentracija plinova na odlagalištu ne prelazi granične vrijednosti. Dalo se zaključiti da oni mjere sve što je potrebno. A onda je nedavno ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije Jasna Ninčević uzburkala javnost kazavši kako nije sigurna mjeri li se sve što se treba mjeriti.

Ninčević nije željela pred kameru Provjerenog, ali je to zato učinio voditelj odjela za ispitivanje zraka Nenad Periš, koji je ujedno imenovan u Povjerenstvo grada za ispitivanje kvalitete zraka.

Priznaje da je zavod na samom početku sanacije mjerio dva parametra na svojoj imisijskoj postaji koja već dugi niz godina postoji na Karepovcu.

- Nisu mjereni svi parametri. Mjerili su se sumporovodik, odnosno čestice PM10, dok se amonijak počeo mjeriti tokom 12 mjeseca, a merkaptani mislim da je počelo 8.1. Također i u tom vremenu su se počeli mjeriti dušikovi oksidi, odnosno sumpor dioksid. Problem je u tome što nije bilo raspoloživih aparata, odnosno mogu govoriti za Zavod za javno zdravstvo, naši su aparati bili angažirani, a nismo ni dobili zahtjev, mislim da smo dobili zahtjev polovinom 12. mjeseca za dušikove okside i sumporov dioksid. Također mislim da je upućen zahtjev kolegama u Zagrebu za merkaptane. - kaže Nenad Periš, voditelj Odjela za ispitivanje zraka, tla i buke.

Gradska uprava: "Kontaktirali smo i druge zavode"

Od tvrtke Ekonerg dobivena je informacija da oni mjere merkaptan, ali mjesec i pol dana nakon što je sanacija počela, ne od prvog dana. Tko je mjerio sumporov dioksid i dušikove okside provjereno je u gradskoj upravi. Tvrde kako su kontaktirali i druge zavode.

- U ime grada Splita naša je lokalna tvrtka Čistoća je tražila i druge. Isto tako izvoditelji su mjerili. Oni imaju u sklopu zaštite na radu svoje aparate na mjerenje. - rekao je Nino Vela, zamjenik gradonačelnika Grada Splita.

Taj je aparat pokazao i jedan o izvođača radova. Premda nisu tvrtka ovlaštena za mjerenje kakvoće zraka, uređaj koriste radi sigurnosti svojih radnika koji su tijekom sanacije najizloženiji.

- Portabilni uređaj za mjerenje plinova vrši mjerenja nabrojanih plinova, metan, sumporovodik, kisik, ugljik monoksid, ugljik dioksid - što mi pratimo na samom tijelu da vidimo kakvi su omjeri i koncentracije plinova zbog eventualnog nastanka požara ili eksplozije. - kaže izvođač radova Arsen Tonšić.

U nabrojenim plinovima nema dušikovih oksida i sumporova dioksida. Tko ih je mjerio nisu odgovorili u gradu, ali je Provjereno dobilo priznanje da se mjerilo sporadično.

- Mjerenja su sastavni dio radova i oni su se mjerili prema vrsti radova kako su počinjali radovi. Nisu sva od početka, nego su se uključivali kako je određena aparatura dolazila. - rekao je Nino Vela, zamjenik gradonačelnika.

Ovako dva plina izostavljena u mjerenjima prva dva mjeseca djeluju na čovjeka.

- Sumpor dioksid, dušikovi oksidi se lako tope u vodi, lako se tope na sluznici i lako se tope u nekakvim vodenim medijima i onda nastaju kiseline, znači bilo kakav problem dolazi do dišnih puteva i ostalo, ali kažem ne bih špekulirao, nisam liječnik, ali kako kažu uredbe, one djeluju na zdravlje čovjeka. - rekao je Periš.

U glavnom projektu stoji da se postojeća imisijska postaja mora opremiti analizatorima za kontinuriano praćenje svih spomenutih plinova. I to mogu obavljati samo tvrtke koje od ministarsva imaju dozvolu. U studiji utjecaja na okoliš po kojoj je izrađen glavni projekt, pak piše da sva mjerenja moraju biti osigurana na početku sanacije, te da se moraju upotrebljavati kemijalije za suzbijanje mirisa.

- Nisu od početka vodili sam proces sanacije kako treba, tj. klasična svinjarija na hrvatski način. Mi ne želimo da ovaj proces se nastavi, a da ne znamo tko je odgovoran. Odgovornost ima ime i prezime. - rekao je Ante Čikotić, gradski vijećnik Mosta.

Što su pokazali rezultati neovisne analize

Provjereno je provjerilo je li točno da se prave analize skrivaju od ljudi. Angažirali su neovisnu tvrtku da napravi analizu vode. I to prvo na Kili - kvartu s početka priče koji je smješten uz odlagalište Karepovac.

S dvije zaposlenice tvrtke ušli su u zgradu i u jednom stanu uzeli uzorak vode, ali prvo uništavaju se bakterije sa slavine. Potom se mjeri temperatura i razina slobodnog klora. Njegova vrijednost ne smije premašiti brojku pet. I nije - bila je nešto iznad dva. No, mutnoća je duplo viša od dozvoljene. U ovom stanu 7,9, a dozvoljeno je četiri.

Postupak je ponovljen za dva dana u centru grada. Ta voda ima duplo više slobodnog klora nego ona čiji smo uzorak uzimali ranije na Kili. Mutnoća je zato nešto niža, no i dalje iznad dopuštene granice.

Uzorke vode koje su uzeli u dva kvarta u razmaku od jedan dan šaljemo na mikrobilošku i kemijsku analizu. Rezultati stižu za nekoliko dana - mutna voda je ispravna i u njoj nema bakterija opasnih za čovjeka. Ali kako riješiti nedozvoljenu razinu mutnoće vode?

Meri Prodan Bedalov je još 1997. godine, nakon obilnih kiša i pojave mutne vode, u svojem izvješću napisala: Izvoru Jadra treba pročišćivač. Hoće li ga grad napokon nabaviti i koliko bi to moglo koštati?

- To nije običan filter nego to je cijelo jedno filtersko postrojenje.To je nekakvih osam, deset milijuna kuna kada bi se najveći mjerni zahvat napravio. Ono što se sada radi i to gradska tvrtka vodovod i kanalizacija rade. Rade taj probni projekt kojim na licu mjesta ispituju vodu. - kaže Nino Vela, zamjenik splitskog gradonačelnika.

Zbog širenja panike na društvenim mrežama da je splitska voda puna bakterija i arsena, ravnateljica zavoda podnijela je prijavu DORH-u. Tek se treba vidjeti hoće li se prijavljeni nepoznati počinitelj otkriti. Isto tako ostaje za vidjeti hoće li itko odgovarati što se javnost uvjeravalo da su svi izmjereni plinovi i čestice na Karepovcu u redu, premda se od početka nije mjerilo sve ono što je bilo potrebno? Cijeli članak pogledajte ovdje.

hr Fri Feb 16 2018 10:09:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b2fa8412af47fe14b8b457b/80

Hrvatima Dan državnosti čestitali Trump, Putin, papa Franjo, i brojni drugi čelnici država

U povodu Dana državnosti u ponedjeljak, predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović primila je čestitke brojnih stranih državnika upućenima svim građankama i građanima Hrvatske među kojima su papa Franjo, američki predsjednik Donald Trump, ruski predsjednik Vladimir Putin, čelnici europskih zemalja i mnogi drugi, priopćeno je u nedjelju iz Ureda predsjednice.

Povodom Dana državnosti Njegova Svetost Papa Franjo je, uz srdačne čestitke i obilje Božjeg blagoslova, istaknuo nadu da opredjeljenje za pravdu i mir omogući izgradnju društva u kojem svaka osoba može pronaći svoje mjesto kao i željeni spokoj i sreću.

Američki predsjednik Donald Trump u svojoj čestitci ističe da partnerstvo između naših država nastavlja rasti sve snažnije, kako unutar Sjevernoatlantskog saveza u sklopu kojeg naše snage stoje rame uz rame braneći zajedničku slobodu, tako i u području gospodarstva i kulture. Isto tako, istaknuo je kako svake godine sve više Amerikanaca otkriva ljepote Hrvatske, dok su istodobno Sjedinjene Države otvorene prema hrvatskim studentima, investitorima i poduzetnicima u njihovim nastojanjima da svoje snove o snažnijoj i prosperitetnijoj budućnosti pretvore u realnost.    

Ruski predsjednik Vladimir Putin u svojoj je čestitci istaknuo kako Rusija pridaje veliko značenje suradnji s Hrvatskom te smatra kako bi uzajamnim naporima mogli efikasno razvijati obostrano korisnu suradnju na dobrobit naroda naše dvije države, u interesu očuvanja stabilnosti i sigurnosti u Europi, navodi se u priopćenju.

Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier u svojoj je čestitci naglasio kako su Njemačka i Hrvatska međusobno blisko povezane. Mađarski predsjednik János Áder naglasio je u svojoj čestitci da se partnerstvo i prijateljstvo Mađarske i Hrvatske može osvrnuti na izvanredne povijesne tradicije i u mnogočemu je jedinstveno u regiji. 

Slovački predsjednik Andrej Kiska istaknuo je kako mu je drago što uspješno nastavljamo razvoj bliskih i prijateljskih odnosa između naših država i građana koje veže čvrsto partnerstvo i savezništvo u Europskoj uniji i Sjeveroatlantskom savezu.

Čestitke u povodu Dana državnosti hrvatskim građankama i građanima dosad su uputili i predsjednik Austrije Alexander Van der Bellen, kraljevi Švedske Carl XVI Gustaf, te Nizozemske Willem-Alexander, grčki predsjednik Prokopis V. Pavlopoulos, predsjednik Švicarske Konfederacije E. Alain Berset, predsjednici Egipta Abdel Fattah Al Sisi, Meksika Enrique Peña Nieto, Kazahstana Nursultan Nazarbajev, Turkmenistana Gurbanguly Berdimuhamedov, japanski car Akihito, kralj Bahreina Hamad bin Isa Al Khalifa, predsjednici Republike Južne Afrike Matamela Cyril Ramaphosa, Alžira Abdelaziz Bouteflika, Kube Miguel Mario Díaz-Canel Bermúdez, Republike Koreje Moon Jae-in.

Čestitke su uputili i sultan Omana Qaboos bin Said Al Said, kralj Jordana Abdullah II Ibn Al-Hussein, predsjednik Bangladeša Md. Abdul Hamid i Libanona Michel Aoun.

hr Sun Jun 24 2018 16:16:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/58875a161eea8fc6248b45ce/80
Foto: Wikipedia

Zrakoplov Croatia Airlinesa zbog kvara vraćen u München

Kako su nam potvrdili u nacionalnom avioprijevozniku, došlo je do manjeg kvara nakon kojeg se posada odlučila vratiti. Nakon slijetanja, na avionu je obavljen tehnički pregled

Zrakoplov Dash 8 Croatia Airlinesa, koji je jutros u 10.15 poletio iz Münchena za Rijeku, vratio se nedugo nakon toga u zračnu luku glavnog grada Bavarske.

Kako su nam potvrdili u nacionalnom avioprijevozniku, došlo je do manjeg kvara nakon kojeg se posada odlučila vratiti. Nakon slijetanja, na avionu je obavljen tehnički pregled.

I na web stranici minhenskog aerodroma navedeno je da je današnji let za Rijeku OU4435 odgođen, piše 24sata.hr

hr Sun Jun 24 2018 14:43:28 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/58fd94ecb473980e4c8b45a5/80

Djelomice sunčano, ali i dalje relativno svježe, uz buru

Idućih dana bit će dosta sunčana vremena, uz uglavnom suho, ali i vjetrovito vrijeme, osobito na Jadranu, gdje će do sredine idućeg tjedna puhati povremeno umjerena i jaka bura i sjeverozapadnjak. Temperatura zraka u postupnom porastu, osobito u unutrašnjosti.
U  istočnoj Hrvatskoj djelomice sunčano, povremeno s umjerenom naoblakom, samo ponegde uz mogućnost za malo kiše. Puhat će mjestimice umjeren sjeverozapadni vjetar. Najniža temperatura od 10 do 12 °C, a najviša između 21 i 23 °C.

Podjednako relativno svježe za ovaj dio lipnja bit će i u središnjoj Hrvatskoj, uz također djelomice sunčano vrijeme s uglavnom slabim vjetrom.

U gorskim krajevima uz umjeren razvoj oblaka ponegdje može biti kratkotrajnih pljuskova. Na sjevernom Jadranu pretežno sunčano i toplo. Uz obalu će puhati umjerena do jaka bura, podno Velebita u prvom dijelu dana s olujnim udarima. Najniža jutarnja temperatura zraka od 7 do 10 °C, uz obalu između 15 i 17 °C, a najviša dnevna između 18 i 20 °C, na moru od 24 do 26 °C. 

U Dalmaciji pretežno sunčano, ujutro uz umjerenu do jaku buru, a sredinom dana i poslijepodne na otvorenom moru sjeverozapadnjak. Najniža jutarnja temperatura od 16 do 19 °C, u unutrašnjosti malo niža, a najviša dnevna između 24 i 27 °C.

I na jugu Hrvatske pretežno sunčano i danju vrlo toplo. Uz obalu će ujutro puhati umjerena do jaka bura, a tijekom dana prema otvorenom moru sjeverozapadnjak. 

Novi tjedan - većinom suho, ali relativno svježe, osobito na Jadranu i vjetrovito

Idućih dana u unutrašnjosti
 djelomice sunčano uz postupan porast temperature zraka. U ponedjeljak i utorak, te osobito potkraj idućeg tjedna uz povremeno više oblaka ponegdje može pasti i malo kiše. Puhat će mjestimice umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar.

Na Jadranu idućih dana barem djelomice sunčano, ali i vjetrovito, osobito do sredine idućeg tjedna. Potkraj tjedna na sjevernom dijelu ponegdje kiša i pljuskovi. Puhat će umjerena, povremeno jaka i olujna bura i sjeverozapadnjak, piše HRT.
hr Sun Jun 24 2018 07:58:29 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a074387b9e03e1da68b458d/80
Foto: Screenshot Nova TV

Crobarometar: Izbori dolaze, a brojke pokazuju da Kolinda Grabar-Kitarović ima razloga za zabrinutost

Dnevnik Nove TV donosi drugi dio istraživanja o raspoloženju građana prema političarima, ali i radu predsjednice

Predsjednica i Vlada u lipnju su razmijenili niz teških riječi. Predsjednica je kao nikada do sada Vladu optužila da ne provodi reforme. Jesu li tu kritiku građani prepoznali kao njezinu želju da se neke stvari promijene ili kao skupljanje političkih bodova za drugi mandat?

Dnevnik Nove TV donosi drugi dio istraživanja o raspoloženju građana prema političarima, ali i radu predsjednice.

Predsjednica Republike je izgubila u srazu s Vladom, sudeći prema raspoloženju građana. Sada njezin rad podupire 46 posto, a ne podupire 45 posto. Ne zna njih 9 posto. 

Gdje se istopila potpora predsjednici? Ona je gubi već 5 mjeseci. Izgubila je točno 10 posto potpore. Kod HDZ-a ne, ondje i dalje uživa potporu od 80 posto. Što se tiče ostalih stranaka, njezin rad podupire 25 posto SDP-ovih birača, 53 posto birača Mosta i 40 posto birača Živog zida.

TREBA LI SE PREDSJEDNICA ZABRINUTI? DA!

Predsjednica gubi potporu među biračima, a izbori dolaze. I ima razloga za zabrinutost. A kada se vidi kako je u istom mandatu stajao njezin prethodnik, a gdje je sada, mogla bi nešto i promijeniti. Ivo Josipović je u istom razdoblju svojeg mandata imao 71 posto građana koji su odobravali njegov rad. Kada je popularnost u pitanju, 81 posto građana imalo je o njemu 2013. pozitivan dojam.

TKO SU NAJPOPULARNIJI, A TKO NAJNEPOPULARNIJI POLITIČARI?

Predsjednica je i dalje najpopularnija pa o njoj pozitivan dojam ima 59 posto, a negativan 33 posto. No i tu se topi potpora. 

Na drugom je mjestu Ivan Vilibor Sinčić. O njemu pozitivan dojam ima 46 posto, negativan njih 39 posto, ali i on već peti mjesec gubi popularnost. 
Božo Petrov i dalje dijeli građane. Tako o njemu 44 posto ima pozitivan dojam, a negativan njih 42 posto.

Andrej Plenković trenutačno može računati da o njemu pozitivan dojam ima 35 posto, a negativan njih 54 posto. To je njegov najlošiji rejting. 

Davor Bernardić, isto tako, nije popularan, kao ni premijer. O njemu negativan dojam ima 54 posto građana, a pozitivan 25 posto. Njemu je ovo drugi najlošiji rezultat koji ima kod građana.

TKO SU NAJPOPULARNIJI POLITIČARI U 4 VELIKE STRANKE

Kod HDZ-ovih birača nema promjene i ondje je i dalje Kolinda Grabar-Kitarović najpopularnija, s potporom od 88 posto, odmah iz nje Andrej Plenković, s potporom od 87 posto, a na kraju postojani Milan Bandić, koji je za 64 posto HDZ-ovih birača prvi izbor.

SDP-ovi birači, ako ih se pita, odabrali bi Anku Mrak Taritaš, s potporom od 75 posto. Potom je tu Davor Bernardić, s potporom od 55 posto, a na kraju Ivan Vilibor Sinčić, kojeg 49 posto birača SDP-a smatra pozitivnim.

Biračima Živog zida nema pitanja i lider im je Ivan Vilibor Sinčić, s potporom od 81 posto, potom Kolinda Grabar-Kitarović, s potporom od 55 posto, a na trećem mjestu, s istom potporom od 47 posto, su Bandić i Petrov.

Božo Petrov je lider kod birača Mosta. O njemu pozitivan dojam ima 88 posto birača, zatim je tu Kolinda Grabar-Kitarović, s potporom od 74 posto, a na kraju Ivan Vilibor Sinčić, s potporom od 53 posto birača. - piše Dnevnik

hr Sat Jun 23 2018 20:10:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .