Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5a3782c8b9e03e8a298b465c/80
Foto: Pixabay

Trebaju li Splićani strahovati za svoje zdravlje?: Reporteri Provjerenog vodu odnijeli na analizu

Nadležni cijelo vrijeme smirivaju situaciju i govore kako zbog Karepovca nema opasnosti za zdravlje...

Tjednima su se žalili, ali ne samo zbog nesnosnog smrada koji tjera na povraćanje, već su tvrdili da se guše, da im oči ispadaju od iritacije. A zatim je izjava ravnateljice županijskog Zavoda za javno zdravstvo kako nije sigurna mjeri li se sve što se treba mjeriti - unijela neviđenu paniku. I iako su nadležni cijelo vrijeme smirivali situaciju i govorili kako zbog Karepovca nema opasnosti za zdravlje.

Provjereno je otkrilo kako su to govorili napamet jer plinove koji itekako utječu na ljudsko zdravlje nisu uopće mjerili od početka sanacije.

Građani sada više nikome ne vjeruju, ne piju čak ni vodu jer misle da je zatrovana. Provjereno ju je zato odnijelo na analizu.

Stanovnici splitskog kvarta Kila otkrili su kako izgleda njihov život otkad je prije dva mjeseca krenula sanacija odlagališta otpada Karepovac.

- Bilo mi je zastrašujuće vidjet ljude kako doslovno iz auta trče do ulaza i nose šalove i maske preko lica. To mi je bilo kao nekakav smak svita. - kaže Ankica Krstulović za Provjereno.

Nesnosan smrad i prazna igrališta

Nesnosan smrad i prazna igrališta uobičajen su prizor, a vani izlazi samo onaj tko mora.

- To je kao da vam je netko ugura glavu u kontejner smeća i zatvori vam poklopac. Tu se jednostavno ne može disati. Jedan dan sam došao kući, sjeo na kauč i od smrada samog sebe nisam mogao stajati. Svu sam robu morao baciti na pranje i ići se tuširati isti tren jer je bilo neizdrživo. - kaže Frane Šantić.

Smrad nisu osjećali samo oni, već svi stanovnici Splita i okolice. Uz to što im je smanjio kvalitetu života, natjerao ih je da se malo dublje raspitaju o samom postupku sanacije - što se točno radi i koji se plinovi i čestice ispuštaju u zrak. Zbunjuju ih, kaže, različite informacije o štetnosti za zdravlje ljudi.

Izjava ravnateljice županijskog Zavoda za javno zdravstvo uzburkala javnost

Od početka sanacije iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo uvjeravali su građane da je sve u redu. Tvrdilo se da koncentracija plinova na odlagalištu ne prelazi granične vrijednosti. Dalo se zaključiti da oni mjere sve što je potrebno. A onda je nedavno ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije Jasna Ninčević uzburkala javnost kazavši kako nije sigurna mjeri li se sve što se treba mjeriti.

Ninčević nije željela pred kameru Provjerenog, ali je to zato učinio voditelj odjela za ispitivanje zraka Nenad Periš, koji je ujedno imenovan u Povjerenstvo grada za ispitivanje kvalitete zraka.

Priznaje da je zavod na samom početku sanacije mjerio dva parametra na svojoj imisijskoj postaji koja već dugi niz godina postoji na Karepovcu.

- Nisu mjereni svi parametri. Mjerili su se sumporovodik, odnosno čestice PM10, dok se amonijak počeo mjeriti tokom 12 mjeseca, a merkaptani mislim da je počelo 8.1. Također i u tom vremenu su se počeli mjeriti dušikovi oksidi, odnosno sumpor dioksid. Problem je u tome što nije bilo raspoloživih aparata, odnosno mogu govoriti za Zavod za javno zdravstvo, naši su aparati bili angažirani, a nismo ni dobili zahtjev, mislim da smo dobili zahtjev polovinom 12. mjeseca za dušikove okside i sumporov dioksid. Također mislim da je upućen zahtjev kolegama u Zagrebu za merkaptane. - kaže Nenad Periš, voditelj Odjela za ispitivanje zraka, tla i buke.

Gradska uprava: "Kontaktirali smo i druge zavode"

Od tvrtke Ekonerg dobivena je informacija da oni mjere merkaptan, ali mjesec i pol dana nakon što je sanacija počela, ne od prvog dana. Tko je mjerio sumporov dioksid i dušikove okside provjereno je u gradskoj upravi. Tvrde kako su kontaktirali i druge zavode.

- U ime grada Splita naša je lokalna tvrtka Čistoća je tražila i druge. Isto tako izvoditelji su mjerili. Oni imaju u sklopu zaštite na radu svoje aparate na mjerenje. - rekao je Nino Vela, zamjenik gradonačelnika Grada Splita.

Taj je aparat pokazao i jedan o izvođača radova. Premda nisu tvrtka ovlaštena za mjerenje kakvoće zraka, uređaj koriste radi sigurnosti svojih radnika koji su tijekom sanacije najizloženiji.

- Portabilni uređaj za mjerenje plinova vrši mjerenja nabrojanih plinova, metan, sumporovodik, kisik, ugljik monoksid, ugljik dioksid - što mi pratimo na samom tijelu da vidimo kakvi su omjeri i koncentracije plinova zbog eventualnog nastanka požara ili eksplozije. - kaže izvođač radova Arsen Tonšić.

U nabrojenim plinovima nema dušikovih oksida i sumporova dioksida. Tko ih je mjerio nisu odgovorili u gradu, ali je Provjereno dobilo priznanje da se mjerilo sporadično.

- Mjerenja su sastavni dio radova i oni su se mjerili prema vrsti radova kako su počinjali radovi. Nisu sva od početka, nego su se uključivali kako je određena aparatura dolazila. - rekao je Nino Vela, zamjenik gradonačelnika.

Ovako dva plina izostavljena u mjerenjima prva dva mjeseca djeluju na čovjeka.

- Sumpor dioksid, dušikovi oksidi se lako tope u vodi, lako se tope na sluznici i lako se tope u nekakvim vodenim medijima i onda nastaju kiseline, znači bilo kakav problem dolazi do dišnih puteva i ostalo, ali kažem ne bih špekulirao, nisam liječnik, ali kako kažu uredbe, one djeluju na zdravlje čovjeka. - rekao je Periš.

U glavnom projektu stoji da se postojeća imisijska postaja mora opremiti analizatorima za kontinuriano praćenje svih spomenutih plinova. I to mogu obavljati samo tvrtke koje od ministarsva imaju dozvolu. U studiji utjecaja na okoliš po kojoj je izrađen glavni projekt, pak piše da sva mjerenja moraju biti osigurana na početku sanacije, te da se moraju upotrebljavati kemijalije za suzbijanje mirisa.

- Nisu od početka vodili sam proces sanacije kako treba, tj. klasična svinjarija na hrvatski način. Mi ne želimo da ovaj proces se nastavi, a da ne znamo tko je odgovoran. Odgovornost ima ime i prezime. - rekao je Ante Čikotić, gradski vijećnik Mosta.

Što su pokazali rezultati neovisne analize

Provjereno je provjerilo je li točno da se prave analize skrivaju od ljudi. Angažirali su neovisnu tvrtku da napravi analizu vode. I to prvo na Kili - kvartu s početka priče koji je smješten uz odlagalište Karepovac.

S dvije zaposlenice tvrtke ušli su u zgradu i u jednom stanu uzeli uzorak vode, ali prvo uništavaju se bakterije sa slavine. Potom se mjeri temperatura i razina slobodnog klora. Njegova vrijednost ne smije premašiti brojku pet. I nije - bila je nešto iznad dva. No, mutnoća je duplo viša od dozvoljene. U ovom stanu 7,9, a dozvoljeno je četiri.

Postupak je ponovljen za dva dana u centru grada. Ta voda ima duplo više slobodnog klora nego ona čiji smo uzorak uzimali ranije na Kili. Mutnoća je zato nešto niža, no i dalje iznad dopuštene granice.

Uzorke vode koje su uzeli u dva kvarta u razmaku od jedan dan šaljemo na mikrobilošku i kemijsku analizu. Rezultati stižu za nekoliko dana - mutna voda je ispravna i u njoj nema bakterija opasnih za čovjeka. Ali kako riješiti nedozvoljenu razinu mutnoće vode?

Meri Prodan Bedalov je još 1997. godine, nakon obilnih kiša i pojave mutne vode, u svojem izvješću napisala: Izvoru Jadra treba pročišćivač. Hoće li ga grad napokon nabaviti i koliko bi to moglo koštati?

- To nije običan filter nego to je cijelo jedno filtersko postrojenje.To je nekakvih osam, deset milijuna kuna kada bi se najveći mjerni zahvat napravio. Ono što se sada radi i to gradska tvrtka vodovod i kanalizacija rade. Rade taj probni projekt kojim na licu mjesta ispituju vodu. - kaže Nino Vela, zamjenik splitskog gradonačelnika.

Zbog širenja panike na društvenim mrežama da je splitska voda puna bakterija i arsena, ravnateljica zavoda podnijela je prijavu DORH-u. Tek se treba vidjeti hoće li se prijavljeni nepoznati počinitelj otkriti. Isto tako ostaje za vidjeti hoće li itko odgovarati što se javnost uvjeravalo da su svi izmjereni plinovi i čestice na Karepovcu u redu, premda se od početka nije mjerilo sve ono što je bilo potrebno? Cijeli članak pogledajte ovdje.

hr Fri Feb 16 2018 10:09:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5aad0b252af47f74338b4756/80
Foto: Hina

Radnici HT-a prosvjeduju protiv otpuštanja i smanjenja plaća: Borit ćemo se do kraja

Radnici Hrvatskog telekoma (HT) prosvjedovali su u subotu pred HT centrom na zagrebačkom Cvjetnom trgu protiv smanjenja plaća i otpuštanja radnika tražeći razgovor s Upravom HT-a na ravnopravnim temeljima te su najavili kako će se za svoja prava boriti "do kraja".

Predsjednik Hrvatskog sindikata telekomunikacija Juko Cikojević poručio je upravi kako žele pregovarati na ravnopravnim temeljima, da se prema hrvatskim radnicima ponaša isto kako i prema radnicima Deutsche telekoma (DT) u Njemačkoj i da ne koristi konzultantske kuće koje koštaju više od 20 milijuna kuna godišnje nego vlastite resurse.

"Tako će biti bolje i radnicima i poslodavcima i svima nama zajedno", rekao je Cikojević. 

Otkazi radnicima, ali i "sječa managera"

Pored smanjenja plaća, u HT-u je u četiri godine prepolovljen broj radnika i svake godine u ovo doba HT dijeli otkaze za 150 do 200 zaposlenika.

Ove godine već 50-ak radnika, ali je bila i "sječa managera" koji su dobili otkaz o radu iz nepoznatih razloga, rekao je Cikojević.

Upozorio je kako stalno zaposleni radnici dobivaju otkaze, a na njihova radna mjesta dolaze studenti i agencijski radnici koji imaju manje plaće, a time se i automatski smanjuju i prihodi države.

Ustvrdio je kako su velike multinacionalne kompanije glavni generator odlaska mladih iz Hrvatske, jer više nitko ne želi raditi za tako malu plaću tako težak posao.

Radnici u HT centrima imaju bruto plaću 6.000 kuna, sad im je dodatno smanjena za 15 posto, a iz uprave tvrde da nije, odnosno da će to moći izjednačiti s varijabilnim dijelom, tvrdi Cikojević i dodaje da je to "vrabac u ruci, a golub na grani".  

Uprava nema razumijevanja za niske plaće radnika, a sebi dijele bonuse, upozorio je Cikojević te još jednom rekao kako su u sindikatu otvoreneni za razgovore na ravnopravnim temeljima, "inače će idući prosvjed biti na Markovom trgu, a bude li trebalo i u Bonnu".

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) Krešimir Sever ocijenio je kako HT vodi antiradničku i antiljudsku politiku te kako je očito da im čovjek ne znači ništa osim što gledaju kako na njemu što bolje zaraditi i nakon toga ga odbaciti kao staru krpu.

Od 2000. otkazi za 10.000 radnika

HT, otkad ima njemačkog vlasnika, do 2000. do danas otpustio je 10-ak tisuća radnika i tek nešto malo primio novih tako da danas HT ima malo manje od 4.000 zaposlenih i sve snažnije se orijentira na vanjske usluge i agencija za povremeno zapošljavanje i studentski rad. Sve to pokazuje na koji se način vodi poslovna politika u HT-u - 70 posto zaposlenika ima plaće ispod hrvatskog prosjeka, a prosjek tvrtke ionako nabijaju visoke plaće vršnih managera. 

Radnici su noseći transparente, na kojima je među ostalim pisalo "Radniku plaća 4.000 kn, a manageru 300. 000 kuna" i "Ne oTkazima!" zviždeći prosvjedovali protiv poslovnih poteza Uprave HT-a na štetu radnika.

Prosvjed su organizirali Hrvatski sindikat Telekomunikacija, Republički sindikat radnika Hrvatske i Nezavisni hrvatski sindikat, a potporu su mu svojim dolaskom dali i radnici u štrajku Dalekovod proizvodnje.
 


hr Sat Mar 17 2018 13:34:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5aad00ae2af47f83388b457e/80
Foto: Hina

Za stradale u Hrvatskoj Kostajnici dosad prikupljeno više od 226 tisuća kuna

Hrvatski Crveni križ (HCK) je za pomoć ljudima kojima su uništeni domovi na klizištu u Hrvatskoj Kostajnici dosad prikupio 226.127 kuna i to 94.115 kuna putem žiro računa, a putem donatorskog telefona 132.012 kuna (s PDV-om i naknadom teleoperatera).

Ravnateljica Crvenog križa Kostajnica Maja Böhm je u ime stradalih zahvalila svima na novčanim i materijalnim donacijama.

Rekla je da su zaprimili puno odjeće, obuće, higijenskih potrepština i prehrambenih namirnica pa im takva vrsta donacija zasad više nije potrebna budući da su stradali zbrinuti. "Ako se situacija promijeni, obavijestit ćemo javnost", rekla je.

Istaknula je da će žrtvama klizišta biti najpotrebnija novčana sredstva s obzirom na to da započinju život ispočetka.

"Njima će biti osigurani novi domovi, ali te domove će biti potrebno opremiti, pomoći im u nabavci opreme za poljoprivredu kojom se većina bavi. Upravo zato apeliramo na sve one koji su u mogućnosti, da podrže stradale novčanim donacijama", poručila je Böhm

Stradali iz Hrvatske Kostajnice i dalje su u teškom stanju.

"Stalno smo s tim ljudima, živimo s njima zadnjih dana, pružamo im psihosocijalnu podršku i jasno vidimo koliko im teško pada situacija u kojoj su se našli. Većina stradalih su stariji ljudi i njima je posebno teško jer u svojim sedamdesetima moraju kretati ispočetka", napominje Böhm.

Kako bi im se olakšale teške okolnosti u kojima su se našli, Hrvatski Crveni križ pozvao je sve građane i tvrtke da podrže apel koji je otvoren za stradale: pozivom na telefonski broj 060 9011 (cijena poziva 6 kuna i 25 lipa, PDV je uključen) operatora Moj telekom d.o.o. ili uplatom na žiro račun otvoren u Privrednoj banci Zagreb - IBAN:   HR6923400091511555516, poziv na broj 20, a za uplate iz inozemstva SWIFT: PBZGHR2X.

Pomoć je moguća i putem internetskih donacija na www.hck.hr.  Sve internetske uplate putem PBZ Carda, uplate u poslovnicama Privredne banke Zagreb i Zagrebačke banke oslobođene su bankovnih naknada.


hr Sat Mar 17 2018 12:49:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/58e1df08b47398680f8b45ef/80

Jako i olujno jugo, mogućnost za kišu, pljusak i grmljavinu

Temperatura na Jadranu većinom između 10 i 15 °C.
Pretežno oblačno s kišom, mjestimice i obilnijom. Uz izražen pad temperature sredinom dana, kiša će u gorju prelaziti u susnježicu i snijeg, a u noći na nedjelju i drugdje u unutrašnjosti.

Bit će vjetrovito, u unutrašnjosti uz umjeren, na udare i jak sjeveroistočni i sjeverni vjetar, na sjevernom Jadranu buru, a u Dalmaciji jako i olujno jugo. Na kopnu prijepodne temperatura zraka između 5 i 10 °C, a poslijepodne osjetno hladnije. Temperatura na Jadranu većinom između 10 i 15 °C.

Promjenljivo oblačno uz mogućnost za kišu, pljusak i grmljavinu. Na sjevernom Jadranu umjerena do jaka bura, na srednjem će umjeren do umjereno jak sjeverozapadni vjetar sasvim oslabiti, a na južnom će jako do olujno jugo oslabiti i okrenuti na slab do umjeren zapadni i sjeverozapadni vjetar. More umjereno valovito i valovito, na južnom Jadranu u početku jače valovito i uzburkano, javlja DHMZ
hr Sat Mar 17 2018 09:14:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/58167f521eea8fb08b8b4581/80
Foto: wiseGEEK

Dubrovnik traži pedijatra: Nitko ne želi plaću od najmanje 12.000 kuna, osiguran stan i mogućnost dodatne zarade

Krajnji jug muči se s nedostatkom svih specijalizacija, samo u dubrovačkoj bolnici nedostaje 25 liječnika i 28 medicinskih sestara i tehničara

Dom Zdravlja Dubrovnik traži pedijatra, a uvjeti su i više nego sjajni, no još se nitko nije javio. Jedan od razloga svakako je što i u cijeloj Hrvatskoj nedostaje oko 50 pedijatara, a brojni će uskoro u mirovinu. To će stvoriti još veći nedostatak u idućim godinama. - piše Dnevnik

- Minimalna plaća je 12 tisuća kuna, što je preko onoga što pedijatri uobičajeno dobivaju po uredbi koja je propisana zakonom. Osiguravamo odgovarajući stan, s obzirom na to dolazi li s obitelji ili je samac, dok god traje radni odnos. Otvorene ruke za ugovaranje bilo kakvih dodatnih radova u svim zdravstvenim ustanovama u našoj županiji. - kaže Branko Bazdan, ravnatelj Doma zdravlja Dubrovnik.

Krajnji jug muči se s nedostatkom svih specijalizacija, samo u dubrovačkoj bolnici nedostaje 25 liječnika i 28 medicinskih sestara i tehničara.

Na području Dubrovnika već je nekoliko pedijatara koji imaju slične uvjete. Pedijatrica Goradana Mičunović iz Kotora iz Crne Gore došla je prije tri godine. Tamo su, kaže, plaće i upola manje.

- Ne brinem o tome da ću stan u toku sezone morati napustiti. Ostajem do daljnjega dok bude potreba ove službe. Mislim da su uvjeti izuzetni za današnje prilike i za plaće u regionu. - kaže Mičunović.

U cijeloj zemlji nedostaje 50 pedijatara. Prosječna starost je 50 godina, a čak 50 posto ih radi izvan mjesta rođenja.

- Kod nas je situacija da su specijalizacije za pedijatre kasnile. Imamo jednu veliku rupu kao i u još mnogim specijalizacijama. Iduće tri, četiri godine će preko 150 do 200 pedijatara u mirovinu. - kaže Miran Cvitković iz Hrvatske liječničke komore.

Procjene liječničke komore su kako će upravo zbog toga do 2021. godine nedostajati oko 200 pedijatara. Na natječaj u Dubrovniku još se nitko nije javio, ali ima zainteresiranih iz susjednih država. 

U Ministarstvu zdravstva kažu kako je baš zbog ovog problema, ne samo manjka pedijatara, već općenito doktora u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, na raspolaganju novac iz EU fondova kojim će se financirati specijalizacije.

Dio njih za pedijatre je već podijeljen, a ukupno su raspisane 52 specijalizacije. Naravno da ni to neće biti dovoljno obzirom na ovakve prognoze, a specijalizacija traje 5 godina.

Problem je i sve manji interes mladih ljudi za upise na primarnu zdravstvenu zaštitu. Svakako da natječaji kao što je ovaj dubrovački koji nudi veću plaću, osiguran stan ali i mogućnost dodatne zarade, mogu utjecati na to da ova deficitarna zanimanja, kao što je pedijatrija, budu privlačnija i dugoročno donesu veći interes za obrazovanjem pedijatara. - piše Dnevnik

hr Fri Mar 16 2018 20:46:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .