Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/59db8603b9e03ecc7a8b45f4/80

"Premlada je za modnu pistu": Neočekivani odgovor slavne mame svim kritičarima

Koracima slavne Cindy Crawford krenula je njezina kći Kaia Gerber. No, nekima se taj potez baš i ne sviđa te smatraju kako je Kaia premlada da se bavi manekenstvom. Upravo onima koji to misle mama Cindy je odgovorila

Cindy Crawford status ikone i supermodela stekla je tijekom 1990-ih, a sada je isti put odlučila slijediti njezina 16-godišnja kći Kaia Gerber. Tako je mlada Kaia nedavno prvi put koračala svjetskim pistama tijekom Tjedna mode u New Yorku, Londonu, Milanu i Parizu, piše zadovoljna.hr.

No, neki smatraju kako je Kaia ipak premlada te da je Cindy neodgovorna majka i da joj nije smjela dopustiti da tako rano započne manekensku karijeru, pogotovo jer i sama ima iskustva u toj industriji.

Na takva prozivanja i kriticizam Crawford je odgovorila braneći svoju odluku. Moja kćer nedavno je dobila vozačku dozvolu. Puno više me zabrinjava to što će se sama voziti nego njezin ulazak u svijet manekenstva, kazala je Cindy.

Odlična stvar za moju djecu jest to što ja znam puno toga o tom svijetu. Tko će im bolje pomoći i pokazati put od mene? nadodaje Cindy, čiji je 18-godišnji sin Presley Gerber također model.

Na neki način, voljela bih da sam to mogla odgoditi na još jednu ili dvije godine. Ali ona ima 16 godina. Toliko sam i ja bila stara kada sam počinjala karijeru, što je zapravo vrlo mlado, no u svijetu mode to je normalno doba za početak karijere, navodi Cindy.

Za Kaiu se često govori kako izgleda kao "slika i prilika" mame Cindy u mlađim danima, a već joj se prognozira i jednak uspjeh u svijetu manekenstva. No, to još uvijek nije njezin prioritet. Naime, škola joj je na prvom mjestu, a svaki slobodan trenutak koristi kako bi radila i uživala u tome. 

Facebook komentari

hr Mon Oct 09 2017 16:27:38 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a35525db9e03ee1288b45de/80
Foto: Facebook Udruga Most

U Splitu održana humanitarna akcija "A di si ti?"

U organizaciji Udruge "MoSt" u Splitu je u subotu održana 17. humanitarna akcija "A gdje si ti?" na kojoj se prodajom doniranih stvari prikupljao novac za opremanje Centra za beskućnike i osobne potrebe korisnika.
Humanitarna akcija se održala na trgu ispred HNK gdje su na štandovima brojne donirane stvari prodavali volonteri MoSta, te tako prikupljali novac za korisnike. Prethodno su građani Splita i okolice MoStu ciljano za tu akciju donirali mnoge vrijedne stvari koje su se danas našle na 40 štandova.

Prodavale su se knjige, stripovi, enciklopedije, nakit, udžbenici, slike, društvene igre, razne rukotvorine, CD- ovi, DVD- ovi, igrice, suveniri, ukrasi i ostalo.

U tu se humanitarnu akciju organizirano uključilo 50 organizacija, klubova, osnovnih i srednjih škola, gimnazija, sportskih društava, novinara, raznih tvrtki, pojedinaca, sportaša, glazbenika i brojnih drugih, a u ulozi volontera su se među brojnima našli političari i igrači Hajduka.

Cilj akcije je bio senzibiliziranje javnosti za problem beskućništva te promocija solidarnosti i volonterstva.

Facebook komentari

hr Sat Dec 16 2017 18:08:26 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a353084b9e03e70268b466c/80

Kolači vam ne uspijevaju? Sedam je mogućih razloga za to!

Problem koji brojne početnike u kuhinji dovodi do odustajanja u pripremi kolača je njihov loš ishod. Naime često se događa da iako recept pratite u cijelosti od koraka do koraka nakon pečenja rezultat nije zadovoljavajući nego dapače potpuna katastrofa. Otkrivamo najčešće greške zbog kojih vam vaši kolači ne uspijevaju
1. Umjesto praška za pecivo koristite sodu bikarbonu i obrnuto 
Prašak za pecivo je napravljen od sode bikarbone, no njihova struktura i tekstura je posve različita kao i učinak koji imaju u pojedinim receptima. Soda bikarbona samo reagira i proizvodi ugljični dioksid kada je pomiješana s kiselim sastojcima poput čokolade, jogurta, kiselog mlijeka ili octa. Prašak za pecivo pak proizvodi ugljični dioksid kada se pomiješa s vodom, piše zadovoljna.hr.

2. Izbjegavanje prosijavanja suhih sastojaka
U brojnim receptima naznačeno je kako suhe sastojke treba prosijati prije dodavanja u smjesu, no brojni ga preskaču. Ovaj korak je važan jer prosijavanjem brašna uklanjamo moguće grudice u tijestu, dok prosijavanje praška za pecivo osigurava da se na površini kolača ne stvaraju rupice.

3. Otvarate vrata pećnice za vrijemepečenja
Otvaranjem vrata pećnice dolazi do puštanja topline vani koja uzrokuje propast kolača. To se događa jer smjesa u sredini ostaje svježa i potrebno joj je točno naznačeno vrijeme da se cijela pretvori u željenu teksturu, puštanjem topline dolazi do ispuhavanja toplog zraka iz smjese i ona pada. Ovo pravilo se posebno odnosi na kolače i biskvite bez brašna.

4. Predugo miješate tijesto 
U posljednje vrijeme sve više se koriste automatizirane miješalice čijim pak opcijama treba ovladati prije negoli se upustite u njihovo korištenje. Naime presnažno promiješano tijesto stvorit će mjehuriće zraka koji će nakon pečenja samo splasnuti. Pravilo je da šećer i maslac trpe snažno miksanje dok druge sastojke valja umiješati ručno.

5. Zaboravljate protresti kalup s tijestom 
Posebno naznačeno u gotovo svakom receptu je savjet da tijesto nakon što ga izlijete u kalup protresete, brojni ovo izbjegavaju, a za posljedicu dobiju površinu kolača koja je kvrgava. Ovaj savjet je vrijedan jer treskanjem tijesta, posebno onog koje je debelo i ljepljivo, istjerujete mjehuriće zraka što spriječava da kolač splasne i ostane s rupom u sredini.

6. Bjelanjke naglo dodajete u smjesu miksanjem
Greška koju brojni rade u nastojanju da što prije završe s pripremom kolača je naglo dodavanje istučenih bjelanjaka u smjesu. Naime na ovaj način bjelanjci postaju vodenasti, gube pjenastu strukturu zbog čega tijesto nakon pečenja u sredini ostaje vlažno i svježe. Bjelanjke treba u smjesu dodavati žlicom malo po malo na samom početku i potom nježno umiješati ostatak.

7. Predugo ostavljate žutanjke i šećer bez miješanja
Brojni recepti posebice za torte započinju prvim korakom miksanja žutanjaka sa šećerom, no posve lagan pothvat već u startu može prouzrokovati lošu teksturu biskvita. Naime šećer se veže na žutanjke i stvaraju se kristali koje je teško izmiksati i pretvoriti u glatku teksturu, osim toga svi naredni sastojci teško se vežu u homogenu smjesu.

Facebook komentari

hr Sat Dec 16 2017 15:45:36 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a352e20b9e03ede278b45f5/80

Winnie the Pooh slavi 90. rođendan u londonskom muzeju V&A

"Winnie the Pooh: istraživanje klasika" ime je nove izložbe u londonskom Victoria and Albert (V&A) muzeju posvećene jednom od najdražih dječjih likova, medvjediću Winnieju.

S više od 230 izložaka, orginialnih rukopisa i interaktivnih elemenata, izložba vodi posjetitelje na put u magični svijet dječaka Christophera Robina, glavnog lika serije knjiga i autorovog sina.

Cilj je izložbe, koja će biti otvorena do travnja 2018., baciti novo svjetlo na petogodišnju umjetničku suradnju između Christopherovog oca A.A. Milnea (1882-1956.) koji je stvorio priče o "Winnie-the-Poohu" i ilustratora E.H. Sheparda (1879-1976.).

"Postoji malo kreativnih odnosa koji su uspjeli do te mjere zabljesnuti bezbrojne generacije čitatelja, poput ovog odnosa dječjeg pisca i ilustratora", kaže V&A o Milneu i Shepardu.

Među najvrednijim dijelovima izložbe su Milneov originalni rukopis priče "House at Pooh Corner", brojni Shepardovi crteži u olovci te plišane igračke Pooha i ostalih.

Ističe se i rukom oslikan keramički servis za čaj darovan princezi Elizabeti, današnjoj britanskoj kraljici, 1928.


Facebook komentari

hr Sat Dec 16 2017 15:45:08 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a352b8eb9e03e8a298b458d/80

Kako podmiriti troškove maturalnog plesa: Maturanti iz Jelse imaju genijalnu ideju

Maturalni ples poseban je način obilježavanja kraja jednog velikog životnog razdoblja pa nije čudo da četvrtaši o njegovoj organizaciji razmišljaju gotovo čitavu školsku godinu. Ovaj važan događaj iziskuje i značajna financijska sredstva, a s obzirom na trenutne ekonomske prilike, za roditelje to zna biti poveći trošak. No, maturanti iz Jelse dosjetili su se načina to kako im to olakšati – organiziraju svoj Advent.

Maturanti Srednje škole Hvar područna jedinica Jelsa organiziraju u subotu događaj kojega su nazvali ‘Advent s maturantima’. Sve počinje u 17 sati, a prodavat će na pjaci kobasice, kuhano vino te održati bogatu tombolu, piše srednja.hr.

- Došli smo na ideju da napravimo nekakav događaj s ciljem zarade za maturalni ples te također da obogatimo božićnu ponudu turističke zajednice Jelsa. Organiziramo ga mi maturanti i sami smo došli na ideju, a kako živimo u malom mjestu shvatili smo da je upravo Božić idealan blagdan za ovakav ‘pokret’, kaže maturant Antonio Buj, jedan od organizatora.

Dodaje, program maturalnog plesa uvijek je sličan i troškovi su podosta veliki: od benda, večere, fotografa pa do same dekoracije prostora u kojemu će se sve i odvijati.

– Napravio sam događaj i na Facebooku jer smatram da je ta mreža dovoljan medij za oglašavanje. Također smo napravili i plakate za populaciju koja nije na Facebooku. Reakcije su vrlo pozitivne te se nadamo da će se odazvati mnogo ljudi i pomoći nam u sakupljanju sredstava za maturalni ples, rekao je Antonio.

Poduzetni duh ovih maturanata iz Jelse svakako valja pohvaliti, jer ovo nije jedina akcija čiji su organizator.

– Inače volimo se angažirati oko mnogo stvari te smo nedavno proveli akciju sakupljanja hrane i higijenskih potrepština za centar za beskućnike – udrugu Most iz Splita, kaže za kraj Antonio.

Facebook komentari

hr Sat Dec 16 2017 15:25:02 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .