Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/552624748d48f606008b457c/80

Nastavnici se ne mogu prijaviti u sustav ili stvoriti grupe, učenici na javnim kanalima objavljuju neprimjeren sadržaj, ali svi uzbuđeno čekaju ponedjeljak

Nastavnici diljem Hrvatske unatoč tehničkim poteškoćama pokušavaju se pripremiti za nastavu na daljinu. Evo kako i roditelji mogu pomoći.

Odluka Ministarstva obrazovanja o aktiviranju nastave na daljinu razveselila je učenike diljem Hrvatske, ali i dovela do niza problema u korištenju digitalnih alata.

Iako je Ministarstvo svim ravnateljima i nastavnicima poslalo smjernice za uspostavljanje komunikacijskih kanala, kad su se novi korisnici počeli prijavljivati na različite edukativne digitalne platforme, počeli su i problemi.

Na društvenim mrežama i u grupama nastavnika mogu se vidjeti brojni komentari o problemima s prijavom u sustav Office365, ali i druge platforme. Mnogi su profesori i nastavnici ostali šokirani onime što su vidjeli na platformi Yammer, koja bi trebala funkcionirati poput Facebooka, ali za nastavnike i učenike.

U grupi na Facebooku podijeljeni su screenshotovi s javnih kanala u Yammeru koji su vidljivi svima koji se ulogiraju – bili oni profesori, ravnatelji ili pak učenici.

Neprimjeren sadržaj očito objavljuju učenici viših razreda, koje dosad nitko nije nikako sankcionirao, ali ni obavijestio da se jednostavnim pregledom i uz nekoliko klikova može saznati koju školu pohađaju i u kojem gradu. Da bi situacija bila još gora, učenici sami mogu kreirati grupe, bez ikakve kontrole ili administriranja, piše zimo.hr

Nakon brojnih prigovora CARNetu (što na društvenim mrežama, što putem njihova korisničkog centra), počelo je "čišćenje" neprimjerena sadržaja.

Unatoč svim problemima i poteškoćama s kojima se nastavnici susreću ovih dana, osjeća se doza uzbuđenja i pozitivne treme jer će se isprobati neki novi alati, platforme i sadržaji koji bi djeci mogli biti zanimljiviji od klasične škole. 

No što napraviti dok se situacija ne "očisti"?

Roditelji mogu odigrati veliku ulogu u cijeloj situaciji.

Bez obzira na to hoće li biti prisutni uz svoju djecu kad ona započnu s nastavom na daljinu ili ne, trebali bi isprobati radi li sve. To znači da se pokušaju s djetetom ulogirati u sve platforme i račune koje će njihovo dijete koristiti tijekom nastave na daljinu.

Ako primijete kakve poteškoće, trebali bi kontaktirati s nastavnikom ili CARNetovim korisničkim centrom koji će im pokušati pomoći.

Pogledajte sadržaj koji se objavljuje na platformi kako biste se upoznali s temama koje će vaše dijete učiti te kako biste mu mogli pomoći.

Primijetite li kakav neprimjeren sadržaj, poput ovog koji je bio objavljen na Yammeru, takav bi sadržaj trebalo bi prijaviti administratoru grupe, odnosno kanala na kojem je objavljen. Ako je pak vaše dijete vidjelo takav neprimjeren sadržaj, trebalo bi s njim porazgovarati o tome što je vidjelo, zašto je to neprimjeren sadržaj za njega, kako se ono osjeća kad vidi takav sadržaj, je li se već susrelo s takvim sadržajem i gdje.

Budite strpljivi s djetetom tijekom pregledavanja tih platformi i sadržaja. Djeca znaju puno više od nas, ali i njima povremeno treba pomoć.

Objasnite djetetu da računalo odnosno tablet ili pametni telefon tijekom nastave neće moći koristiti za zabavu i igranje, već da će se prema njemu morati odnositi kao da je u školi.

I na kraju, budite partner nastavnicima i učiteljima, kojima će također trebati nekoliko dana da se uhodaju.

hr Sat Mar 14 2020 14:49:49 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5339310c1799426c46312e64/80

Na današnji dan na sinjskom hipodromu život je tragično izgubio legendarni Žan Ojdanić

Bio je jedan od reformatora najstarije navijačke skupine u Europi koja je pod njegovim vodstvom dobila jednu sasvim novu dimenziju.

Legendarni torcidaš Žan Ojdanić izgubio je život prije četiri godine prilikom padobranskog skoka u Sinju. Vijest je, u najmanju ruku, šokirala navijače Hajduka jer Žan je bio ikona splitskog navijačkog pokreta, jedan od najcjenjenijih pripadnika Torcide. 

U posljednjoj fazi prilaza Žan je naglo 'propao' te udario u zemlju. 

Iako je sve išlo u njegovu korist - idealno vrijeme, uvjeti za padobrance i godine iskustva nakon stravičnog pada nije mu bilo spasa. Reanimacija je trajala više od pola sata, ali mogla se samo konstantirati smrt.

Nesreća se dogodila oko podneva.

Ostao je upamćen kao predsjednik Kluba navijača Torcida i udruge Naš Hajduk, ali i kao jedan od reformatora najstarije navijačke skupine u Europi koja je pod njegovim vodstvom dobila jednu sasvim novu dimenziju.

hr Thu Apr 02 2020 08:27:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e8582b629111ce8c58b4571/80

HRANA I KORONAVIRUS Nije potrebno proizvode prati sapunom, ni dezinficirati vrećice iz trgovine!

U većini slučajeva predlaže se tek pranje ruku prije početka jela ili konzumacije hrane izvađene iz vrećica ili kutija.

I dalje nije potvrđeno da se koronavirus prenosi hranom, a rizik od zaraze postaje prevelik kad se sjetimo svih dodira nepoznatih ljudi u trgovini.

O probemu prehrambenih proizvoda i koronavirusa govorio je Donald Schaffner, mikrobiolog i stručnjak za sigurnost prehrambenih namirnica s američkog Sveučilišta Rutgers.

Držanje kupljenih namirnica u garaži ili trijemu 3 dana?

- Hoćete li uistinu mlijeko, sladoled i svježe meso držati izvan doma tri dana? Takav bi postupak mogao utjecati na sigurnost namirnica, kaže Schaffner.

Zna se jedino da virus za oko osam sati nestaje sa sobne temperature, ali činjenica je ta da su namirnice već zaražene u trgovini i da ćete se, ako i postoji mogućnost zaraze, zaraziti već u prvom dodiru. 

Dezinfekcija kutija i vrećica iz trgovine?

Ni ovaj savjet nema zdravstvenu podlogu. Predlaže se tek pranje ruku prije početka jela ili konzumacije hrane izvađene iz vrećica ili kutija.

- I pogodite što još -  pranje ruku prije jela najbolja je praksa i kad ne vlada pandemija!, kazao je Schaffner.

Pranje svježih proizvoda sapunom?

Sapun se apsolutno ne smije koristiti za pranje hrane jer nije namijenjen pranju prehrambenih namirnica. Ako se proguta, sapun može izazvati mučninu, povraćanje i proljev.

Opasnost u vrećicama za višekratnu upotrebu?

I kad ne vlada pandemija treba ih redovito prati, ali ponovno je problem osoba koja u trgovini već ima koronavirus. Mogućnost da se pokupe mikrobi na vrećicu višekratne upotrebe je malčice veća.

Pošto sve namirnice pospremite u hladnjak ili u kuhinjske ormariće, operite ruke. 

hr Thu Apr 02 2020 08:14:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5904b63ab473984c638b456f/80

KOMENTAR Silo je sve na svoje, sve šta smo tili! Priko noći je nestalo sve na šta smo ronjali!

Katriga neće na neplaćenu javnu površinu, ma ni susid susida priko oka neće gledat...
Mjere opreza Nacionalnog stožera mnoge su Hrvate stavile u okrilje stanova i kuća, a rodile su se i brojne ideje putem društvenih mreža. Mnogi pak stavljaju i posve zanimljive komentare situacije u Splitu.

Jednog od njih pronašli smo u jednoj splitskoj grupi.

U cijelosti ga prenosimo bez ikakvih autorskih uređivanja i izmjene prvotnog teksta.

- Evo, silo je sve na svoje. Sve šta smo tili. Priko noći nestalo sve na šta smo ronjali. Stalo im se na kraj. Nema više traženja dozvole. Nestali su restorani i konobe. Nema čak ni jedan fast food. Ni katriga, ni stolova. Ne vonja ni užeglo ulje. Sad će se noću moć mirno ubit oko. Nestat će i bis. Široka ramena nam neće tribat za proć nekon kalom. A rišili smo se i onih kareta, ka i riški.

Ni grozne konobare ni pohlepne gazde nećemo gledat. Katriga neće na neplaćenu javnu površinu, ma ni susid susida priko oka neće gledat. Nema ni onih velikih suncobrana koji su nam branili vidit nebo plavo, a i naše starine.

Komunalni redari ne tribaju sinjat da štekat prilazi plaćenu površinu. A tek onaj grozni zvuk ambalaža što se više neće čuti. Sad će i fiskalne kase štimat. Ni manjka ni viška više neće bit. Šteta. Nema ni njih, al bome ni nas, piše u objavi jednog Splićanina.
hr Thu Apr 02 2020 07:55:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e857cb329111ccac58b4568/80

DOZNAJEMO U cijeloj Splitsko-makarskoj nadbiskupiji odgađaju se sakramenti pričesti i krizme!

Slavlja od Cvjetnice do Uskrsa prenosit će se iz splitske Katedrale na Youtube kanalu Splitsko-makarske nadbiskupije te na televizijama Jadran i Laudato.
Koronavirus crkvene prostore ispraznio je od masovnih okupljanja, služe se mise bez vjernika, a i Veliki tjedan te Uskrs imat će slavlja na poseban način.

Još jedna novost koja će, po našim saznanjima, biti objavljena danas je odluka kako se sva slavlja sakramenata krizme i prve pričesti odgađaju ove godine.

- Savjetovavši se s biskupima iz Metropolije, donijeli smo zajedničku odluku da se slavlja sakramenata potvrde i slavlja prve pričesti u našim župama u 2020. godini odgađaju, a ovogodišnji krizmanici i prvopričesnici će se pridružiti sljedećoj generaciji i primiti sakramente potvrde i euharistije 2021. godine, piše u odluci Splitsko-makarske nadbiskupije.

U pismu kojeg potpisuje nabiskup Marin Barišić ističe se i kako će se slavlja od Cvjetnice do Uskrsa prenositi iz splitske Katedrale na Youtube kanalu Splitsko-makarske nadbiskupije te na televizijama Jadran i Laudato.

- Draga braćo i sestre, iako je naše vrijeme puno nepoznanica, ipak nam je budućnost sigurna i zajamčena Kristovim uskrsnućem. Zato vam ovim putem želim blagoslovljene dane Velikog tjedna i istinskom radošću sretan Uskrs, poručio je Marin Barišić u objavi koja će široj javnosti biti danas objavljena.
hr Thu Apr 02 2020 07:48:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .