Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5d494e8029111cc43a8b45ad/80
Foto: Nikica Ugrin Radar, Monika Vrgoč, Josip Marković, DN

Rezime 304. Alke: Slavodobitnički plamenac Ivkoviću, politički Penavi, trke bez punata Kolindi i Škori

Sinj ima novog junaka! Frano Ivković u sparno je nedjeljno poslijepodne bio vitez čvrste desnice i oka sokolova te ponio slavodobitnički plamenac ulicama grada. Dolazak u Sinj bila je prilika za još političkih pluseva, ali nisu svi baš najbolje prošli...

Trodnevne alkarske svečanosti upisale su posljednja slova, ali svakako neće biti posljednji put spomenuto ime junaka, viteza Frane Ivkovića koji je, s ukupno sedam punata, slavio pobjedu 304. Sinjske alke. Itekako će njegove Brnaze slaviti tijekom cijele alkarske godine jer se u Sinju živi od Alke do Alke, baš u tom razdoblju primat na svim svečanostima ima najbolji iz prvog kolovoškog vikenda.

Nedjeljni dan krenuo je u potpuno svečarskom tonu. Stotine ljudi, pretežito mladih, čekalo je pucanj mačkula sa Starog grada te dolazak Gradske glazbe Sinj koja je od 6 sati svirala budnicu ulicama grada kao nagovještaj kako Sinj postaje političko, kulturno i društveno središte cijele Hrvatske. Bilo je tako, nešto ranije nego prošlih godina, jer su se politički punti, pokraj onih alkarskih, počeli skupljati već od kasnih prijepodnevnih sati.

Premijer Andrej Plenković bio je na ručku kod arambaše Ive Vukasovića-Parina, a potom je, u društvu predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića, ministra Davora Božinovića i Željka Reinera, posjetio centar grada te Svetište i Samostan Gospe Sinjske. Tamo ga je dočekao zanimljiv ukor, iako su to iz HDZ-a protumačili kao smiješnu gestu tamošnjeg novoizabranog gvardijana fra Ante Čove. U jednom trenutku Čovo je objasnio kako je Gospa „najljepša i najbolja“ pa kazao premijeru: "Ajde, kleknit tamo i molit se! Ajmo ala!"
Nasmijao se Plenković, ali je bez pogovora kleknuo i poklonio se.

Dok je premijer molio u crkvi ispred nje je, po prvi puta u svojoj predsjedničkoj kampanji, pred novinarima uživo progovorio Miroslav Škoro. Štoviše, dobio je pjevač potporu i od nekoliko redom starijih pjevačica koje su ga pozdravile pjesmom „Miro Škoro, naš je predsjednik uskoro.“
Nije promaknulo novinarima niti da se, prije obraćanja, Škoro sastao s Mirom Buljem, tamošnjim narodnim tribunom, pa nije nedostajalo pitanja oko možebitne suradnje, ali Miroslav Škoro tek je odgovorio kako će do kraja biti nezavisan, ali i otvoren za svaku moguću potporu.
- Pokazalo se da nemamo sustav parlamentarne demokracije u pravom smislu. Jedan čovjek, obično onaj koji je na čelu Vlade, rješava sve – od ustavnih sudaca do čovjeka na naplatnim kućicama.
Dolazim iz posla i nemam namjeru na Pantovčaku biti fikus ili fotomodel – zaključio je Škoro.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović prije dolaska na glavnu sinjsku ulicu posjetila je lokalne vatrogasce, zaželjela im mirnu sezonu, a na pitanje medija kazala kako danas ne želi posjet Sinju koristiti kao politički potez. Svega dan nakon najavila je Kolinda ponovnu borbu za predsjedničku poziciju u Kninu, a bila je predsjednica potpuno usredotočena na čast i slavu Sinjske alke u nedjeljno poslijepodne.
Još jedan kandidat za predsjednika, Zoran Milanović doslovce je „minutu prije podne“ svoj dolazak otkazao i opravdao ga obiteljskim razlozima. Predstavnik SDP-a u Sinju bio je čelnik stranke Davor Bernardić koji nije bio raspoložen za političke izjave, želio je uživati u spomenu povijesti u društvu lokalnih SDP-ovaca.

Prije odlaska na junački megdan cjelokupna povorka bila je na prijemu kod alaj-čauša Ivice Filipovića-Grčića. Mnoštvo ljudi, rodbine, prijatelja, putnika i namirnika bila je u obiteljskom domu upravitelja alkara kopljanika gdje je izvršena smotra opreme od strane alaj-čauša, arambaše i vojvode, a najviše pažnje novinara uzelo je zajedništvo svih sudionika povorke. Zbilja je bilo lijepo vidjeti kako svaki ponaosob prima želje da sve prođe u najljepšem mogućem redu na Alkarskom trkalištu.

Politička svita i brojni izaslanici i osobe iz javnog i društvenog života na dolazak povorke čekali su u Alkarskim dvorima. Tamo je prijem održao vojvoda, a pred polazak na Alkarsko trkalište održano je i službeno fotografiranje prisutnih.
Okupljenima se prigodno obratio predsjednik Viteškog alkarskog društva, dr. Stipe Jukić koji je istaknuo kako je Alka dosegnula vrhunac preko UNESCO-a koji ju je svrstao rame uz rame s važnijim događajima iz svijeta i postavio među najvažnije događaje u Hrvatskoj.
- S ponosom ističem da je naš alkarski kraj u obrani od velikosrpske agresije i svim pobjedničkim bitkama za konačno oslobođenje zemlje zaključenih veličanstvenom Olujom koju ćemo slaviti sutra u Kninu dao nemjerljivi doprinos. Nikada nismo željeli niti smo posezali za tuđim, ali smo napajani slobodarstvom, čojstvom, rodoljubljem i domoljubljem ostali odlučni obraniti svoje – kazao je Jukić.

Vrlo sparno i vruće vrijeme, ali i dosta viša i mekša staza doprinijeli su da prva trka 304. Sinjske alke bude za zaborav. Od 17 alkara pogođeno je tek 13 punata uz činjenicu kako njih sedmorica je bilo bez punata.
Prije početka trke prigodno se obratio alkarski vojvoda Boško Ramljak i, zanimljivo, u svom dosta kratkom govoru istaknuo samo jednu bitnu stvar – mlade ljude koji „trbuhom za kruhom“ idu van domovine. Ramljak ih je preklinjao da se vrate i da nikad ne zaborave svoju domovinu za koju je mnoštvo prolilo krv kroz povijest.
Pozdravio je sve prisutne u svečanoj loži, a prava su publika bili Sinjani i njihovi gosti pa niti jednog političara i dužnosnika nisu „nagradili“ zviždukom. 

Politički plamenac dobio je Ivan Penava, gradonačelnik Vukovara koji je dobio nemjerljivo veći pljesak od svih ostalih što je nagnalo Penavu da se u dva navrata diže sa svog mjesta i uzvrati pozdrave okupljenim gledateljima. Poseban čin s Alke kasnije je novinarima komentirao ovako:
- Pljesak koji je upućen gradonačelniku Vukovara prvenstveno je upućen braniteljima grada Vukovara, s obzirom što grad Vukovar i njegovi branitelji predstavljaju za stvaranje Hrvatske države. Mislim da je taj pljesak veliko priznanje njima i gradu Vukovaru – zaključio je Ivan Penava.

Publika i svečanu ložu prvi je na noge digao Ante Zorica koji je tek sredinom druge trke „zaposlio“ Gradsku glazbu i pucače mačkula sa Starog grada nakon pogođene 'sride', a najviše je pozornosti odvukao Frano Talaja koji je, nakon pogotka 'u dva' u prvoj trci, 'sridom' „bacio rukavicu izazova“ i s pet punata zasjeo na čelo poretka. Trojac s četiri punta, nakon druge trke, bio je Tino Radanović, Ivo Zorica i Frano Ivković.

Radanović je u trećoj trci pogodio 'u dva', a Ivo Zorica je pogotkom 'u jedan' se otpisao iz trke za slavodobitnika. Ivković je pogodio 'u sridu' i preuzeo primat na bodovnoj tablici, a kao posljednji krenuo je Talaja s pet punata. Stanje je bilo jasno – pogodak s tri punta donosi pobjedu, a onaj u dva pripetavanje. Ipak, pritisak i trema uzele su maha pa je Frano Talaja promašio i titulu slavodobitnika dao Frani Ivkoviću kojemu je to drugi slavodobitnički pehar u alkarskoj karijeri.

- Prva dva dana, Bara i Čoja, nisu bila najbolja, nisam bio zadovoljan svojim gađanjem. Danas sam u prvoj trci pogodio 'u jedan' i nije mi ništa drugo preostalo nego u drugoj krenuti na sve ili ništa. Uspio sam, pogodio sam dvije 'sride' i došao sam do titule slavodobitnika. Veliki obol ovoj pobjedi ide i za moju kobilu Lunu koja je u vlasništvu Josipa Jukića, mog radnog kolege kojemu želim posebno zahvaliti - rekao je, nekoliko minuta nakon pobjede, Frano Ivković.

- Svaka Alka ima ono svoje nešto kada pobijediš, ali svakako poseban utisak ima jubilarna 300. alka - skromno je komentirao Ivković pobjedu i na okrugloj, svečanoj alki, a feštu u njegovim rodnim Brnazama do dugo u noć priredili su otac Davor i majka Anđelka. Godina je ovo iz snova za Franu jer je sretno uplovio u bračnu luku, a dobio je i sina Pavu. Slavodobitnički plamenac vrhunac je za ovog 35-godišnjeg voditelja jahanja.

Godina je ovo za pamćenje i za Franina alkarskog momka Marija Blajića. Nakon što se od alkarske povorke oprostio Senio Šabić arambaša je baš Blajića izabrao za svog novog zamjenika:
- Nakon stanke od godinu dana zbog zdravstvenih problema vratio sam se u povorku i na iznenađenje, moram to reći, postao sam zamjenik arambaše, a s Franom sam osvojio drugu Alku. Ponosan sam i neizmjerno zahvalan arambaši i vojvodi na odabiru, a Frani što me je još jednom učinio presretnim - kazao je Blajić, 42-godišnji profesor kineziologije iz Turjaka.

U čast slavodobitnika slavilo se na prigodnoj "Večeri slavodobitnika" u Alkarskim dvorima, a točno u 22 sata Frano i Mario aktivirali su višeminutni vatromet koji je obasjao nebo nad Sinjem. Na trgu dr. Franje Tuđmana više je tisuća ljudi zabavljala klapa Kampanel.

Kažimo i kako je u prigodnom obraćanju na kraju 304. Sinjske alke i čestitanju slavodobitniku predsjednica Kolinda Grabar Kitarović uručila Povelju Republike Hrvatske Viteškom alkarskom društvu, koju je preuzeo predsjednik Stipe Jukić.

Najviše se pogleda, da se nitko ne uvrijedi, svojom gracioznošću i ljepotom privukle alkaruše koje su se izmijenjivale ispod svečane lože. Djevojke u narodnim nošnjama pokazale su kako se sadašnjost na jednostavan način može povezati s prošlošću, a kako su prekrasne ustvrdila je i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović prilikom dolaska na vojvodin prijem. Ona se pak, za ovaj svečani megdan u gradu vitezova odlučila za sivu modnu kreaciju, a dobro raspoložena nije skidala osmijeh s lica pozirajući fotografima i odvlačeći poglede. 

Koliko će tko pluseva dobiti na nadolazećim predsjedničkim izborima iz centra Dalmatinske zagore vidjet ćemo kroz kratko vrijeme, a ono svakako sigurno je kako će Alka i dalje ostati nespresušna tema mnogih razgovora i zbrajanja pravih političkih poteza. Sve do 305. po redu.


hr Tue Aug 06 2019 11:55:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/587d12471eea8f2b068b458f/80
Foto: D.N.

Na vrijeme predajte zahtjeve za nove otočne iskaznice

Agencija za obalni linijski pomorski promet obavještava otočane da u listopadu ove godine ističu prve otočne iskaznice za povlašteni prijevoz osoba i vozila.
Kako bi korisnici i dalje ostvarivali svoja prava trebaju podnijeti zahtjeve za izdavanje novih otočnih iskaznica u poštanskim uredima. Nove iskaznice će se ponovno izdati na razdoblje od 5 godina.

Ističemo da će korisnici nakon što predaju zahtjeve za izdavanje otočne iskaznice, karte za povlašteni prijevoz moći kupovati „starom“ aktivnom otočnom iskaznicom dok zahtjev za „novu“ otočnu iskaznicu ne bude obrađen kroz sustav, javlja morski.hr

Nakon što zahtjev bude obrađen, do isporuke „nove“ iskaznice u poštanski ured, povlaštene karte će se kupovati potvrdom o predanom zahtjevu koju izdaje Pošta prilikom zaprimanja zahtjeva.

Korisnici mogu nove zahtjeve podnijeti najranije 90 dana prije isteka postojeće otočne iskaznice. Datum do kada vrijedi otočna iskaznica je naznačen na tijelu iskaznice. Potvrda o predanom zahtjevu počinje vrijediti nakon petog dana od dana predaje zahtjeva.

Za izdavanje nove otočne iskaznice za osobu korisnik mora uplatiti 65,00 kn odnosno za iskaznicu za vozilo i vinjetu 80,00 kn u državni proračun.

Korisnike pozivamo da predaju zahtjeve na vrijeme, odnosno najkasnije tjedan dana prije isteka postojeće iskaznice, kako ne bi ostali bez mogućnosti korištenja prava na povlašteni prijevoz.

Također, skrećemo pažnju korisnicima da ukoliko imaju aktivan račun kod brodara Jadrolinija (tzv. prepaid) da prilikom preuzimanja „nove“ otočne iskaznice obavezno obavijeste brodara o „novoj“ iskaznici i serijskom broju kako bi se otvoreni račun povezao s novoizrađenom otočnom iskaznicom. Kontakt brodara je prepaid@jadrolinija.hr .

Na slijedećoj poveznici nalazi se popis poštanskih ureda u kojima korisnici mogu predati svoje zahtjeve za otočne iskaznice, a koje će im u roku tri tjedna biti isporučene u poštanski ured u kojem je zahtjev podnesen. Korisnici su dužni preuzeti pristiglu otočnu iskaznicu u poštanski ured.

hr Thu Aug 22 2019 18:35:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5763ec2ed84d6421198b45cd/80

U četiri i pol godine mandata: Predsjednica potrošila 30 milijuna kuna manje nego Josipović

U četiri i pol godine mandata Ured predsjednice stajao je građane 155,8 milijuna kuna, a za Josipovića je u istom razdoblju potrošeno 186 milijuna, ili godišnje sedam više.

U prvoj polovici godine rashodi državnog proračuna dosegnuli su 66,9 milijardi kuna. Ta brojka sugerira da se potrošnja drži u okvirima cjelogodišnjeg plana od 140 milijardi kuna.

Polugodišnje ostvarenje je, dakle, na 47,7 posto godišnjega plana, no kako je proračun za 2019. povećan, u odnosu na lani i tih 67 mlrd. kuna predstavlja povećanje za oko pet milijardi. Većina resora i državnih tijela zasad ostvaruje rashode tempom nešto ispod planiranog, s tim da je npr. nešto brže izvršenje kod Ministarstva financija objašnjivo jamstvima Uljaniku, kao što se npr. kod Džavnog izbornog povjerenstva dosegnutih 72% godišnjeg plana može pripisati europarlamentarnim izborima, piše poslovni.hr

Kako su prvi sljedeći izbori predsjednički, a predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović često je pod povećalom javnosti upravo kroz prizmu troškova (naročito putovanja), ostaje primijetiti da su rashodi Ureda Predsjednice RH u prvih šest mjeseci iznosili 15,7 milijuna ili oko 240 tisuća manje nego lani, a u odnosu na ovogodišnji plan to je 41 posto.  Promatra li se cijeli dosadašnji mandat s aspekta proračunskog novca, Ured predsjednice Grabar-Kitarović u protekle četiri i pol godine stajao je građane ukupno 155,8 milijuna kuna.

Istodobno, za četiri i pol godine mandata bivšeg predsjednika Ive Josipovića građane je Ured predsjednika stajao 30 milijuna kuna više, odnosno 186 milijuna kuna (u svih pet godina 208 milijuna). Godišnje je, dakle, Ured predsjednice trošio oko sedam milijuna kuna manje nego za njezina prethodnika.  Ured predsjednika države je, pak, za mandata Stipe Mesića trošio je i znatno više; u zadnjoj godini mandata (2009.) građane je stajao čak 47,4 milijuna kuna.

hr Thu Aug 22 2019 18:21:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5af3438c2af47fd8bc8b4574/80
Foto: MUP

Teško ozlijeđen: Muškarac kod Dugog otoka pao s jahte, a propeler mu zahvatio nogu

Prema prvim informacijama 34-godišnji ruski državljanin, član posade na toj motornoj jahti koja plovi pod češkom zastavom, pao je u more prilikom manevriranja plovila. Kako se nalazio na krmi, nakon pada njemu je u moru propela broda zahvatila nogu
Teško ozlijeđeni ruski državljanin kojeg su zadarski policajci brodom Donat prevezli u srijedu navečer od Dugog otoka do Zadra, oporavlja se u zadarskoj Općoj bolnici.

Nesreća se dogodila u srijedu oko 18.30 sati u moru s južne strane Dugog otoka, na lokaciji zvanoj Lopata.
Prema prvim informacijama 34-godišnji ruski državljanin, član posade na toj motornoj jahti koja plovi pod češkom zastavom, pao je u more prilikom manevriranja plovila, javlja Zadarski list.

Kako se nalazio na krmi, nakon pada njemu je u moru propela broda zahvatila nogu. U zadarskoj bolnici utvrdili su mu teške tjelesne ozljede te je nakon pružene liječničke pomoći zadržan na liječenju.

Osim ovog ruskog državljanina, u trenutku nesreće na jahti je bilo još devetoro članova posade kojom zapovijeda 34-godišnji Čeh.

Zadarska Pomorska policija zajedno s Lučkom kapetanijom Zadar još uvijek utvrđuje okolnosti ove nesreće.
hr Thu Aug 22 2019 17:58:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d555ba229111cc84a8b4599/80

Plenković na sjednici odbrusio Divjak i Kujundžiću: "Mi smo ovdje članovi Vlade, a ne sindikata!"

Premijer je uputio oštru poruku dvoje resornih ministara za koje očito smatra da previše "navijaju" za drugu stranu

Zaposlenici u zdravstvu i obrazovanju već neko vrijeme traže bolje uvjete za rad i veće plaće, a sve više prijete i štrajkom.

Uz njih su stali i resorni ministri - ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak te ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Vlada je na današnjoj sjednici donijela odluku o pokretanju postupka pregovora o sklapanju izmjena i dopuna Kolektivnog ugovora za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja i imenovanju pregovaračkog odbora Vlade.

Premijer Andrej Plenković uputio je i oštru poruku dvoje resornih ministara za koje očito smatra da previše "navijaju" za drugu stranu.

- Unatoč razumijevanju i za ministra zdravstva i za ministricu obrazovanja koji se zalažu da se riješe određeni zahtjevi sindikata iz njihovih resora, mi smo ovdje članovi Vlade, a ne članovi sindikata. Svi pregovori moraju se voditi na konzistentan, učinkovit i horizontalan način. Očekujem od svih u Vladi da horizontalan princip i način djelovanja respektiraju do kraja -  poručio je Plenković.

Divjak i Kujundžić i nakon Plenkovićeve izjave vjeruju da će se naći sredstva

Nakon što ih je na sjednici Vlade premijer Andrej Plenković upozorio da su "članovi Vlade, a ne sindikata", nakon sjednice su ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak i ministar zdravstva Milan Kujundžić rekli kako ih premijerova poruka nije zasmetala i vjeruju da će se naći sredstva za njihove zahtjeve. 

- Bilo je baš simpatično - kratko je komentirala Divjak tu izjavu nakon sjednice rekavši kako je premijerov komentar nije zasmetao.

- Vrlo jasno sam se od samog početka zalagala za ulaganje u znanost kao prioritet, oko toga nema diskusije, a o konkretnim rješenjima treba se razgovarati. Većim zalaganjem će i javnost prepoznati da ne može biti većeg napretka, pa i onog ekonomskog, bez da više ulažemo, ne samo u gradnju i opremanje, nego i u ljude u obrazovanju -  naglasila je Divjak.

Dodaje kako je svjesna da je članica Vlade "ali dolazi iz akademske zajednice, gdje se izražavanje stavova i stavljanje jasnih prioriteta u prvi plan potiče i mora biti ministrova zadaća".

Kujundžić: vjerujem da će se novci naći

Novinari su pitali i ministra zdravlja Milana Kujundžića da prokomentira Plenkovićevu poruku.

- Nije lako nalaziti novce, a isto tako vjerujem da će se novci naći i da će sve biti dobro - kazao je Kujundžić.

No, nije mu se svidjelo pitanje je li to bila svojevrsna premijerova kazna jer ga je "lupio po prstima".

- Nitko mene nije lupio po prstima, niti se ja svrstavam nigdje, ja sam Hrvat, koji je za hrvatski narod, hrvatske liječnike, sestre i pacijente - odvratio je Kujundžić, a piše HINA.

hr Thu Aug 22 2019 13:37:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .