Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5d494e8029111cc43a8b45ad/80
Foto: Nikica Ugrin Radar, Monika Vrgoč, Josip Marković, DN

Rezime 304. Alke: Slavodobitnički plamenac Ivkoviću, politički Penavi, trke bez punata Kolindi i Škori

Sinj ima novog junaka! Frano Ivković u sparno je nedjeljno poslijepodne bio vitez čvrste desnice i oka sokolova te ponio slavodobitnički plamenac ulicama grada. Dolazak u Sinj bila je prilika za još političkih pluseva, ali nisu svi baš najbolje prošli...

Trodnevne alkarske svečanosti upisale su posljednja slova, ali svakako neće biti posljednji put spomenuto ime junaka, viteza Frane Ivkovića koji je, s ukupno sedam punata, slavio pobjedu 304. Sinjske alke. Itekako će njegove Brnaze slaviti tijekom cijele alkarske godine jer se u Sinju živi od Alke do Alke, baš u tom razdoblju primat na svim svečanostima ima najbolji iz prvog kolovoškog vikenda.

Nedjeljni dan krenuo je u potpuno svečarskom tonu. Stotine ljudi, pretežito mladih, čekalo je pucanj mačkula sa Starog grada te dolazak Gradske glazbe Sinj koja je od 6 sati svirala budnicu ulicama grada kao nagovještaj kako Sinj postaje političko, kulturno i društveno središte cijele Hrvatske. Bilo je tako, nešto ranije nego prošlih godina, jer su se politički punti, pokraj onih alkarskih, počeli skupljati već od kasnih prijepodnevnih sati.

Premijer Andrej Plenković bio je na ručku kod arambaše Ive Vukasovića-Parina, a potom je, u društvu predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića, ministra Davora Božinovića i Željka Reinera, posjetio centar grada te Svetište i Samostan Gospe Sinjske. Tamo ga je dočekao zanimljiv ukor, iako su to iz HDZ-a protumačili kao smiješnu gestu tamošnjeg novoizabranog gvardijana fra Ante Čove. U jednom trenutku Čovo je objasnio kako je Gospa „najljepša i najbolja“ pa kazao premijeru: "Ajde, kleknit tamo i molit se! Ajmo ala!"
Nasmijao se Plenković, ali je bez pogovora kleknuo i poklonio se.

Dok je premijer molio u crkvi ispred nje je, po prvi puta u svojoj predsjedničkoj kampanji, pred novinarima uživo progovorio Miroslav Škoro. Štoviše, dobio je pjevač potporu i od nekoliko redom starijih pjevačica koje su ga pozdravile pjesmom „Miro Škoro, naš je predsjednik uskoro.“
Nije promaknulo novinarima niti da se, prije obraćanja, Škoro sastao s Mirom Buljem, tamošnjim narodnim tribunom, pa nije nedostajalo pitanja oko možebitne suradnje, ali Miroslav Škoro tek je odgovorio kako će do kraja biti nezavisan, ali i otvoren za svaku moguću potporu.
- Pokazalo se da nemamo sustav parlamentarne demokracije u pravom smislu. Jedan čovjek, obično onaj koji je na čelu Vlade, rješava sve – od ustavnih sudaca do čovjeka na naplatnim kućicama.
Dolazim iz posla i nemam namjeru na Pantovčaku biti fikus ili fotomodel – zaključio je Škoro.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović prije dolaska na glavnu sinjsku ulicu posjetila je lokalne vatrogasce, zaželjela im mirnu sezonu, a na pitanje medija kazala kako danas ne želi posjet Sinju koristiti kao politički potez. Svega dan nakon najavila je Kolinda ponovnu borbu za predsjedničku poziciju u Kninu, a bila je predsjednica potpuno usredotočena na čast i slavu Sinjske alke u nedjeljno poslijepodne.
Još jedan kandidat za predsjednika, Zoran Milanović doslovce je „minutu prije podne“ svoj dolazak otkazao i opravdao ga obiteljskim razlozima. Predstavnik SDP-a u Sinju bio je čelnik stranke Davor Bernardić koji nije bio raspoložen za političke izjave, želio je uživati u spomenu povijesti u društvu lokalnih SDP-ovaca.

Prije odlaska na junački megdan cjelokupna povorka bila je na prijemu kod alaj-čauša Ivice Filipovića-Grčića. Mnoštvo ljudi, rodbine, prijatelja, putnika i namirnika bila je u obiteljskom domu upravitelja alkara kopljanika gdje je izvršena smotra opreme od strane alaj-čauša, arambaše i vojvode, a najviše pažnje novinara uzelo je zajedništvo svih sudionika povorke. Zbilja je bilo lijepo vidjeti kako svaki ponaosob prima želje da sve prođe u najljepšem mogućem redu na Alkarskom trkalištu.

Politička svita i brojni izaslanici i osobe iz javnog i društvenog života na dolazak povorke čekali su u Alkarskim dvorima. Tamo je prijem održao vojvoda, a pred polazak na Alkarsko trkalište održano je i službeno fotografiranje prisutnih.
Okupljenima se prigodno obratio predsjednik Viteškog alkarskog društva, dr. Stipe Jukić koji je istaknuo kako je Alka dosegnula vrhunac preko UNESCO-a koji ju je svrstao rame uz rame s važnijim događajima iz svijeta i postavio među najvažnije događaje u Hrvatskoj.
- S ponosom ističem da je naš alkarski kraj u obrani od velikosrpske agresije i svim pobjedničkim bitkama za konačno oslobođenje zemlje zaključenih veličanstvenom Olujom koju ćemo slaviti sutra u Kninu dao nemjerljivi doprinos. Nikada nismo željeli niti smo posezali za tuđim, ali smo napajani slobodarstvom, čojstvom, rodoljubljem i domoljubljem ostali odlučni obraniti svoje – kazao je Jukić.

Vrlo sparno i vruće vrijeme, ali i dosta viša i mekša staza doprinijeli su da prva trka 304. Sinjske alke bude za zaborav. Od 17 alkara pogođeno je tek 13 punata uz činjenicu kako njih sedmorica je bilo bez punata.
Prije početka trke prigodno se obratio alkarski vojvoda Boško Ramljak i, zanimljivo, u svom dosta kratkom govoru istaknuo samo jednu bitnu stvar – mlade ljude koji „trbuhom za kruhom“ idu van domovine. Ramljak ih je preklinjao da se vrate i da nikad ne zaborave svoju domovinu za koju je mnoštvo prolilo krv kroz povijest.
Pozdravio je sve prisutne u svečanoj loži, a prava su publika bili Sinjani i njihovi gosti pa niti jednog političara i dužnosnika nisu „nagradili“ zviždukom. 

Politički plamenac dobio je Ivan Penava, gradonačelnik Vukovara koji je dobio nemjerljivo veći pljesak od svih ostalih što je nagnalo Penavu da se u dva navrata diže sa svog mjesta i uzvrati pozdrave okupljenim gledateljima. Poseban čin s Alke kasnije je novinarima komentirao ovako:
- Pljesak koji je upućen gradonačelniku Vukovara prvenstveno je upućen braniteljima grada Vukovara, s obzirom što grad Vukovar i njegovi branitelji predstavljaju za stvaranje Hrvatske države. Mislim da je taj pljesak veliko priznanje njima i gradu Vukovaru – zaključio je Ivan Penava.

Publika i svečanu ložu prvi je na noge digao Ante Zorica koji je tek sredinom druge trke „zaposlio“ Gradsku glazbu i pucače mačkula sa Starog grada nakon pogođene 'sride', a najviše je pozornosti odvukao Frano Talaja koji je, nakon pogotka 'u dva' u prvoj trci, 'sridom' „bacio rukavicu izazova“ i s pet punata zasjeo na čelo poretka. Trojac s četiri punta, nakon druge trke, bio je Tino Radanović, Ivo Zorica i Frano Ivković.

Radanović je u trećoj trci pogodio 'u dva', a Ivo Zorica je pogotkom 'u jedan' se otpisao iz trke za slavodobitnika. Ivković je pogodio 'u sridu' i preuzeo primat na bodovnoj tablici, a kao posljednji krenuo je Talaja s pet punata. Stanje je bilo jasno – pogodak s tri punta donosi pobjedu, a onaj u dva pripetavanje. Ipak, pritisak i trema uzele su maha pa je Frano Talaja promašio i titulu slavodobitnika dao Frani Ivkoviću kojemu je to drugi slavodobitnički pehar u alkarskoj karijeri.

- Prva dva dana, Bara i Čoja, nisu bila najbolja, nisam bio zadovoljan svojim gađanjem. Danas sam u prvoj trci pogodio 'u jedan' i nije mi ništa drugo preostalo nego u drugoj krenuti na sve ili ništa. Uspio sam, pogodio sam dvije 'sride' i došao sam do titule slavodobitnika. Veliki obol ovoj pobjedi ide i za moju kobilu Lunu koja je u vlasništvu Josipa Jukića, mog radnog kolege kojemu želim posebno zahvaliti - rekao je, nekoliko minuta nakon pobjede, Frano Ivković.

- Svaka Alka ima ono svoje nešto kada pobijediš, ali svakako poseban utisak ima jubilarna 300. alka - skromno je komentirao Ivković pobjedu i na okrugloj, svečanoj alki, a feštu u njegovim rodnim Brnazama do dugo u noć priredili su otac Davor i majka Anđelka. Godina je ovo iz snova za Franu jer je sretno uplovio u bračnu luku, a dobio je i sina Pavu. Slavodobitnički plamenac vrhunac je za ovog 35-godišnjeg voditelja jahanja.

Godina je ovo za pamćenje i za Franina alkarskog momka Marija Blajića. Nakon što se od alkarske povorke oprostio Senio Šabić arambaša je baš Blajića izabrao za svog novog zamjenika:
- Nakon stanke od godinu dana zbog zdravstvenih problema vratio sam se u povorku i na iznenađenje, moram to reći, postao sam zamjenik arambaše, a s Franom sam osvojio drugu Alku. Ponosan sam i neizmjerno zahvalan arambaši i vojvodi na odabiru, a Frani što me je još jednom učinio presretnim - kazao je Blajić, 42-godišnji profesor kineziologije iz Turjaka.

U čast slavodobitnika slavilo se na prigodnoj "Večeri slavodobitnika" u Alkarskim dvorima, a točno u 22 sata Frano i Mario aktivirali su višeminutni vatromet koji je obasjao nebo nad Sinjem. Na trgu dr. Franje Tuđmana više je tisuća ljudi zabavljala klapa Kampanel.

Kažimo i kako je u prigodnom obraćanju na kraju 304. Sinjske alke i čestitanju slavodobitniku predsjednica Kolinda Grabar Kitarović uručila Povelju Republike Hrvatske Viteškom alkarskom društvu, koju je preuzeo predsjednik Stipe Jukić.

Najviše se pogleda, da se nitko ne uvrijedi, svojom gracioznošću i ljepotom privukle alkaruše koje su se izmijenjivale ispod svečane lože. Djevojke u narodnim nošnjama pokazale su kako se sadašnjost na jednostavan način može povezati s prošlošću, a kako su prekrasne ustvrdila je i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović prilikom dolaska na vojvodin prijem. Ona se pak, za ovaj svečani megdan u gradu vitezova odlučila za sivu modnu kreaciju, a dobro raspoložena nije skidala osmijeh s lica pozirajući fotografima i odvlačeći poglede. 

Koliko će tko pluseva dobiti na nadolazećim predsjedničkim izborima iz centra Dalmatinske zagore vidjet ćemo kroz kratko vrijeme, a ono svakako sigurno je kako će Alka i dalje ostati nespresušna tema mnogih razgovora i zbrajanja pravih političkih poteza. Sve do 305. po redu.


hr Tue Aug 06 2019 11:55:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5be3244d0e493835058b45c5/80
Foto: Pixabay

Počela epidemija gripe: Potvrđeno je 270 slučajeva, ali stvarna brojka je oko 3000 oboljelih

Do sada je laboratorijski potvrđeno 270 oboljenja i svi su tip A H1N1, pandemijski tip ili kako je 2009. godine, kada je prvi put izoliran, prozvan “svinjska” gripa

Gripa se ove godine pojavila neuobičajeno rano, a prema broju oboljelih može se govoriti da je epidemija u uzlaznoj putanji.

 Do sada je laboratorijski potvrđeno 270 oboljenja i svi su tip A H1N1, pandemijski tip ili kako je 2009. godine, kada je prvi put izoliran, prozvan “svinjska” gripa.

Vladimir Draženović, virusolog iz Nacionalnog centra za influencu pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, rekao je kako se već može govoriti o visokom intenzitetu s velikim brojem komplikacija.

Visok intenzitet

- S obzirom na dokazanih 270 slučajeva, slobodno možemo reći da je stvarna brojka oboljelih već oko tri tisuće. Uz visok intenzitet velik je i broj komplikacija - kaže virusolog Draženović za Jutarnji list.

Dodaje kako je od ukupnog broja čak deset posto oboljelih razvilo upalu pluća, a kada se gledaju sve komplikacije od encefalitisa, miokarditisa... vidljivo je da je zapravo četvrtina razvila teške komplikacije. Također, kaže virusolog Draženović, neobično je što je oboljelo i desetak novorođene djece.

- Dobivamo upite iz Europe s obzirom na to da imamo samo tip H1N1, što je također neobično jer su izvan zemlje zastupljeni svi virusi. Inače, tip gripe koji je u ovom trenutku jedini u Hrvatskoj lani je stvorio velike probleme, od teških komplikacija, velikog broja oboljelih, ali i smrtnih ishoda - kaže Vladimir Draženović.

Naravno, oboljeli su uglavnom populacija koja se nije cijepila.

- Imamo jedan slučaj, osobe koja se cijepila i dobila gripu, a uzročno-posljedično i upalu moždane ovojnice. No, ta osoba se cijepila svega tri dana ranije, tako da cjepivo još nije počelo djelovati - kaže Draženović i dodaje kako je potrebno oko dva tjedna da možemo reći da cjepivo ima učinak. Cijeli članak pogledajte ovdje.

hr Tue Dec 10 2019 08:49:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5def4a8f29111cf0228b4571/80

20 godina od smrti Franje Tuđmana: "Veliki čovjek, predsjednik, vizionar i državnik"

Škorić se prisjetio 20. obljetnice prvog hrvatskog predsjednika

Petar Škorić, predsjednik splitskog HDZ-a i saborski zastupnik na svom službenom Facebook profilu prisjetio se 20. obljetnice smrti Franje Tuđmana, prvog hrvatskog predsjednika. 

Njegovu objavu donosimo u nastavku:

Na današnji dan prije 20 godina umro je preporoditelj, obnovitelj i utemeljitelj hrvatske državne neovisnosti i najjveći velikan hrvatske povijesti dr. Franjo Tuđman - pod čijim su vodstvom ostvareni snovi mnogih hrvatskih generacija. Dr. Tuđman je po svome djelu hrvatski De Gaulle, Bismarck ili George Washington – jednostavno veliki čovjek, predsjednik, vizionar i državnik koji ostaje trajni svjetionik za našu prošlost, sadašnjost i za sva buduća vremena.

Sve što su drugi hrvatski velikani sanjali, Tuđman je ostvario. Radi se o čovjeku koji je najviše učinio za naš narod i našu domovinu, što mu danas priznaju i nekadašnji njegovi najveći osporavatelji.

Neka mu je vječna hvala i slava, počivao u miru Božjem!

“Nećemo dopustiti onima koji se vežu i sa crnim vragom protiv hrvatske slobode i hrvatske nezavisnosti, ne samo sa crnim, nego i zelenim i žutim vragovima... Nećemo dopustiti onim koji se povezuju sa svima protivnicima hrvatske samostalnosti, ne samo povezuju nego im se nude, ne samo da im se nude nego im se prodaju za Judine škude, kao što se i sami hvale da dobivaju dotacije iz svih centara svijeta, a povezuju se od fundamentalističkih ekstremista, do kojekakvih lažnih propovjednika, pseudodemokratskih obmanjivača koji nam danas propovijedaju velike ideje o ljudskim pravima i slobodama medija.”

hr Tue Dec 10 2019 08:34:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ccb3cf829111ca3698b4627/80
Foto: Dalmacija News

Jugo, kiša, bura, vedrina: Evo kakvo nas vrijeme očekuje ovaj tjedan

Tijekom utorka slijedi razvedravanje, a od četvrtka ponovno oblačnije s kišom
U ovome ćemo tjednu imati uistinu koječega - i juga i kiše, i bure i vedrine - a i snijega. I još magle, munja, gromova... Uostalom, i tijekom ponedjeljka smo već imali većinu toga. I pritom još relativno visoku temperaturu za ovaj dio prosinca - već ujutro u mnogim nizinama višu od najviše dnevne posljednjih 5 oblačnih i maglovitih dana, i u većini Hrvatske vjerojatno najvišu u ovom tjednu. - prognozira HRT-ov Zoran Vakula

Dolazi nam osjetno hladniji zrak pa je snijeg već zabijelio dio najvišeg gorja, a do utorka ujutro bit će ga ponegdje i u nižem gorju. No, neće dugo padati. Već tijekom utorka slijedi razvedravanje, a od četvrtka ponovno oblačnije s kišom, obilnijom na Jadranu, osobito u petak, te povremenim pahuljama ne samo u gorju, nego i u nekim nizinama.

Osim raznolikog vremena, ne baš uobičajenoga - zbog kojeg je DHMZ čak objavio posebno priopćenje - nekima bi od srijede moglo biti neugodno i zbog nove izraženije južine tijekom koje će se tlak u petak sniziti do ne baš čestih vrijednosti. Vjerojatno na samo oko 980 hektoPascala. Već za vikend slijedi znatan porast tlaka i stabilizacija atmosfere, a u drugom tjednu i osjetno zatopljenje.

No, prije svega toga, sljedećih će dana biti hladnije, do srijede na Jadranu uz jaku i olujnu buru, ponegdje i s orkanskim udarima, s kojom će biti problema u prometu. - piše Zoran Vakula 
hr Tue Dec 10 2019 08:17:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a2b9aa0b9e03e81208b45af/80
Foto: Pixabay / Ilustracija

Hoće li hrana u restoranima pojefiniti kad im početkom iduće godine padne PDV?

Solidan gospodarski rast i dobro punjenje proračuna omogućili su da i iduća godina počne poreznim rasterećenjem, čija je težina procijenjena na 2,4 milijarde kuna, koliko primjerice iznose godišnji prihodi Hrvatskih autocesta ili nešto manje od prihoda državne Elektre.

Prema projekcijama Vlade, polovica te svote trebalo bi biti rasterećenje poduzetnika, uglavnom na PDV i dobit, dok će 700 milijuna kuna na osnovi olakšica u sustavu poreza na dohodak završiti na računima mladih ljudi. Povećanje neoporezivog dohotka s 3800 na 4000 kuna “proizvest” će rast plaća pedesetak kuna mjesečno! Mjesečna povišica pokrit će pet-šest kava, na koje se smanjenje PDV-a neće odnositi, piše Večernji list.

"Kafići će i dalje plaćati 25 posto PDV-a plus tri posto poreza na potrošnju, restoranima PDV na hranu pada na 13 posto, no i oni će svoje piće oporezivati s 25 posto. Budući da im hrana čini veći dio prometa, restorani će biti na dobitku, ali kafići će imati nepovoljne uvjete poslovanja", ističe riječki ugostitelj Vedran Jakominić.

Hoćemo li pizzu plaćati 36 umjesto 40 kuna, platu za dvije osobe 125 umjesto oko 140 kuna, a torte barem dvije kune manje? 

"Hoće li hrana pojeftiniti, odlučit će svatko za sebe. Smanjenje cijene hrane u restoranima neće bitnije utjecati na standard korisnika, a može pomoći da se zaposle i zadrže ljudi koji su odrastali u svojoj sredini i s ponosom prodaju proizvod koji poznaju", kaže Jakominić te dodaje da će i uz 25 tisuća radnih dozvola za strance potraga za radnicima biti glavna preokupacija ugostitelja i hotelijera.

Manja stopa PDV-a za restorane smanjit će davanja državi iz te branše za oko 900 milijuna kuna. Važan učinak na poduzetnike imat će i dizanje limita za primjenu smanjene stope poreza na dobit s tri na 7,5 milijuna kuna ukupnih prihoda.

"Ta promjena obuhvatit će znatan broj poduzetnika, što je velika stvar za njih", kaže porezni stručnjak Vlado Brkanić. Veća stopa poreza na dobit od 18 posto primjenjivat će se na samo 7 posto najvećih poduzeća u zemlji čiji su godišnji prihodi veći od 7,5 milijuna kuna, odnosno milijun eura.

Brkanić žali što ministar Marić nije ujednačio porezno opterećenje obrtnika i poduzetnika. Obrtnici će na svoju zaradu plaćati 24 i 36 posto poreza na dohodak, a mali poduzetnici 12 posto.

"Možda bi nakon svega obrtnicima trebalo sugerirati da otvore tvrtku jer će na tvrtku plaćati manje poreza", kaže Brkanić koji kao veliki minus Marićeva posljednjeg rasterećenja navodi i zadržavanje postojećih stopa poreza na dohodak od 24 i 36 posto.

"Predlagao sam da se porez na dohodak, odnosno plaće, oporezuje po stopama od 12 i 24 posto. Nisam pristalica predloženog rasterećenja za mlade jer se time neće spriječiti njihov odlazak, a može se napraviti nejednakost kod pojedinih zanimanja", ističe Brkanić.

Ukidanje ili smanjenje poreza na dohodak na mlade koji imaju do 25, odnosno 30 godina toj će grupaciji donijeti 700 milijuna kuna veće godišnje prihode.

"Povećanje neoporezivog dohotka na 4000 kuna najpravedniji je dio porezne reforme jer se primjenjuje na sve. Trebalo ga je dići na 5000 kuna", kaže Brkanić. Taj porezni stručnjak kritičan je i prema novoj odredbi Općeg poreznog zakona kojom se sankcionira “korištenje poreznih pogodnosti protivno svrsi zakona”.

"Rekao bih da je to podvala koja može ubiti svakog isplatitelja koji koristi usluge paušalnog obrta jer se slobodnom prosudbom inspektora usluga vlasnika paušalnog obrta može ocijeniti kao prikriveni rad. Proizlazi da je država omogućila ljudima da otvore paušalne obrte, ali ne i da rade preko njih", kaže Brkanić. Utvrdi li država da angažman vlasnika paušalnih obrta ima sve odlike radnog odnosa, tvrtka koja ih je angažirala morat će platiti pune poreza i doprinose, piše N1.

hr Mon Dec 09 2019 19:21:40 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .