Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5cd0520e29111cb06e8b464c/80
Foto: Pixabay/ Ilustracija

Od srijede radovi kod Jokera: Evo na koji način će se izvoditi

Vršit će se radovi na sanacije oštećenog asfaltnog zastora i iscrtavanja horizontalne signalizacije
U skladu s postojećim planom redovnog proljetnog održavanja nerazvrstanih cesta grada Splita, od 8. svibnja u 10.30 sati pa do 11. svibnja u 04.00 sata vršit će se radovi na sanacije oštećenog asfaltnog zastora i iscrtavanja horizontalne signalizacije na križanju Puta Brodarice, Terzićeve ulice i ulice Mike Tripala u Splitu (kod T.C. Joker).

Kako je navedeno križanje prometno opterećeno, a istodobno se vrše građevinski radovi na okolnim prometnicama (Put Supavla i Hercegovačka ulica), nije moguće ovo križanje kompletno zatvoriti za promet, nego će se radovi izvoditi po principu “pola-pola” na sljedeći način: 
  • u srijedu 8. svibnja zatvorit će se zapadna polovica navedenog križanja za sav promet, tako da će biti zabranjeno desno skretanje iz ulice Hrvatske mornarice u ulicu Put Brodarice osim za vozila gradilišta i stanara kojima će se ostaviti, kao obilazni pravac, slobodan prolaz preko postojećeg parkirališta sa jugozapadne strane križanja, dok bi se promet ulicom Mike Tripala odvijao jednom prometnom trakom, naizmjeničnim propuštanjem vozila uz postavljenu privremenu prometnu signalizaciju. Istočni privoz navedenog križanja će cijelo vrijeme biti slobodan za promet. Ovaj dan će se vršiti svi pripremni radovi na zatvorenom dijelu križanja.
  • zbog tehnološkog slijeda izvođenja radova u četvrtak 9. svibnja na isti način bi se zatvorila istočna strana križanja, dakle privoz zapad bi bio slobodan za promet, a privoz istok zatvoren za promet vozila, obilazni smjer za stanare i sve korisnike Terzićeve ulice bi bio preko ulice Put Supavla. Ovaj dan bi se odradili svi pripremni radovi, a u toku poslijepodneva bi se i ovaj dio križanja i asfaltirao.
  • za petak 10. svibnja planirani su asfalterski radovi na zapadnom dijelu križanja uz istu prometnu regulaciju kako je i predviđeno za srijedu 8. svibnja. Nakon završetak svi građevinskih i asfalterskih radova odmah će se pristupiti i radovima na iscrtavanju horizontalne signalizacije na novome asfaltnom zastoru, a nakon hlađenja asfalta tijekom noći bit će uklonjena i privremena prometna signalizacija.
hr Mon May 06 2019 17:26:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ecd2d706f2ab8493b8b4759/80
Foto: D.N.

Upravo vijeće KBC-a danas odlučuje o ostavci ravnatelja Julija Meštrovića

Po svemu sudeći, ovaj radoholičar i među doktorima i javnosti cijenjen pojedinac ostat će na čelu ovog splitskog kompleksa.

Ostaje li Julije Meštrović na čelu splitskog KBC-a svima će biti jasno danas poslijepodne nakon sjednice Upravnog vijeće KBC-a koje odlučuje o sudbini ravnatelja. Meštrović je na početku svibnja dao mandat na raspolaganje.

Po strani takvog čina čak su dvije zamjene pacijenata koje su se dogodile u jeku koronavirusa. Prva je bila iz Doma za starije i nemoćne osobe u Vukovarskoj, a druga je bila s mnogo težim 'razmjerima katastrofe' jer je, nakon zamjene, došlo do smrti jedne od štićenica Doma. Preminula starica tako je dvadesetak dana bila u tuđem grobu, a oplakivala je i kriva obitelj.

Po svemu sudeći, ovaj radoholičar i među doktorima i javnosti cijenjen pojedinac ostat će na čelu ovog splitskog kompleksa jer iza njega, ističu kolege, stoje samo sati neumornog rada i želje te ostvarenih planova za boljitak bolnice.

Stručno vijeće KBC-a jednoglasno je, prije tri tjedna, podržalo Meštrovića, a sudbinu će odrediti Upravno vijeće od četiri člana na čelu s Nevenom Ljubičićem, bivšim ministrom zdravstva. Naime, HDZ-ovom Tomislavu Prljeviću mandat je istekao pa tako vijeće nema petog člana.


hr Wed Jun 03 2020 08:52:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5eb4f64e6f2ab8e3178b45a2/80

Sezona pred slomom: Iznajmljivači prepolovi cijele, ali rezervacija i dalje nema

Cijene svojih vrhunskih apartmana osjetno je snizila još prije mjesec dana, objavila to na portalu za putovanja Airbnb, ali reakcije nema.
Prve su rezervacije stigle još lani krajem listopada. Novi virus u Kini malo je usporio buking, ali, činilo se i dalje da hvarskoj iznajmljivačici slijedi još jedna odlična sezona. S virusom u Europi rezervacije su stale, a onda počeli pljuštati otkazi.

- Prije korone bili smo puni do polovice srpnja, a nisam sigurna da više išta možemo očekivati. Hvar ovisi o aviogostima, a nama su konkretno gosti ponajprije bili Britanci i Amerikanci, koje je koronavirus ponajviše i pogodio. Nešto smo imali i Skandinavaca, Kanađana i Australaca te gostiju iz Dubaija, Emirata, Brazila i sl., ali Nijemaca ili Austrijanaca jako malo, a gosta iz Češke, Mađarske ili Slovenije nijednom, kaže  A. B. B. (podaci poznati redakciji), koja se ne nada da bi domaći mogli biti spas.

Cijene svojih vrhunskih apartmana osjetno je snizila još prije mjesec dana, objavila to na portalu za putovanja Airbnb, ali reakcije nema.

- Nisam ni očekivala da domaći reagiraju, oni obično i ne bukiraju odmor na Jadranu preko portala, ali snižavanje cijena nije probudilo zanimanje ni vani. Jako me zabrinjava i činjenica da je moj oglas na Airbnbu lani u svibnju pregledan 500, a sada samo 100 puta, iskrena je sugovornica, koja je lanjske ljetne cijene praktički prepolovila. Apartman za dvoje, za koji je lani bez problema postizala cijenu od 150 eura za noćenje, sada nudi za 90 eura, a ako gosti ostaju dulje od sedam dana, cijena pada još 25 posto.

S velikim apartmanom za šestero, praktički jednim katom kuće, lani je u srpnju i kolovozu postizala cijenu od 350 eura za noć, a cijena zbog korone je 200 eura, plus popust za dulji boravak. Ispod toga, kaže, nema računa ni otvarati jer bi samo gomilala troškove.

A u proteklom razdoblju već ih je itekako bilo. Samo u uređenje kuhinje velikog apartmana i PVC stolariju uložila je ovog proljeća oko 10.000 eura. Uoči lanjske sezone, pak, na adaptaciju triju kupaonica potrošila je 10.000 eura te još 17.000 na kompletnu rekonstrukciju malog apartmana.

- Mora se ulagati, bez toga više nema gostiju. Prije adaptacije iznajmljivali smo sobe za od 100 do 150 kuna po osobi na noć, bili bismo puni samo 20 dana, a sezona nam je trajala maksimalno mjesec i pol. Nakon adaptacije goste imamo već od kraja ožujka sve do kraja listopada, a svaki mjesec puni smo praktički 25 dana, otkriva Hvaranka za Večernji list.
hr Wed Jun 03 2020 08:33:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5eb398916f2ab8c1128b45b8/80
Foto: Grad Split

Opara zadovoljan: Shift konferencije i ove će godine biti u Splitu, novi datum u listopadu

Grad će pomoći u realizaciji manifestacije.
Deveto izdanje Shift-a, najveće developerske konferenciji u jugoistočnoj Europi, umjesto krajem svibnja, kako je bilo uobičajeno proteklih godina, ove će se godine održati u rujnu. Potvrđeno je to na sastanku organizatora s gradonačelnikom Androm Krstulovićem Oparom i njegovim suradnicima.

- U okolnostima kada se sva velika događanja mahom otkazuju, mi smo skupili glave i hrabrost i odlučili da Shift ide dalje. Sretni smo da će Split 14. i 15. rujna opet biti u epicentru aktualnih informatičkih zbivanja i da ćemo u grad dovesti brojne međunarodne sudionike, otvoriti zanimljive i aktualne teme, kazao je prvi čovjek Shift-a Ivan Burazin.

Čestitavši organizatoru na ustrajnosti i profesionalnosti, gradonačelnik Krstulović Opara izrazio je zadovoljstvo što će se Shift održati unatoč izazovnim okolnostima, podvukavši svesrdnu podršku Grada u realizaciji manifestacija koja je u proteklim godina pozicionirala Split kao nezaobilazno odredište na svjetskoj karti informatičke industrije, ali i sve poželjnije konferencijsko središte.
hr Wed Jun 03 2020 08:29:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ed742a16f2ab832528b45ee/80

HDZ-ovci trljaju ruke zbog Kerumova izlaska na izbore: 'Otet će glasove Škori!'

je li Kerum odlučio pokušati Škori “izbiti” (barem) jedan saborski mandat u Dalmaciji u dogovoru s vrhom HDZ-a ili je to Kerumova solo akcija, priprema terena za splitske izbore 2021.?
Bivši splitski gradonačelnik Željko Kerum najavio je izlazak na parlamentarne izbore, koji će mu biti samo uvertira za one “prave” - lokalne 2021. - na kojima će se još jednom natjecati za gradonačelnika.

Kerum je najavio da će se sa svojim HGS-om natjecati samo u dvije najjužnije izborne jedinice - u devetoj i desetoj, te je bez ikakvog pardona rekao da će nakon izbora koalirati s onim tko pobijedi, ali da je on ipak “desno”, iz čega je jasno da priželjkuje suradnju s HDZ-om, strankom s kojom koalira i u Gradu Splitu i u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

U nedjelju je Kerum gostovao i na N1 televiziji, gdje je bio još direktniji, rekavši da od stranaka poštuje samo HDZ i SDP, dok je Miroslava Škoru i Nikolu Grmoju (Most) nazvao klošarima.

Nakon takvog Kerumova ulaska u kampanju, frontalnog napada na “lažova i varalicu” Škoru, postavlja se očito pitanje: je li Kerum odlučio pokušati Škori “izbiti” (barem) jedan saborski mandat u Dalmaciji u dogovoru s vrhom HDZ-a ili je to Kerumova solo akcija, priprema terena za splitske izbore 2021.? 

Naime, potpuno je jasno da bi eventualni uspjeh Keruma išao direktno na štetu Miroslava Škore, manjim dijelom Mosta, a da HDZ ne bi izgubio (gotovo) ništa.

- Kerum je ispravno shvatio da se sa Škorom bori za glasove istih birača. Iako nama u HDZ-u jako odgovara to što je Kerum odlučio ući u parlamentarnu utrku, to nije rezultat organizirane i prethodno s HDZ-om dogovorene akcije, kaže izvor iz HDZ-a.

- Pošto je udario isključivo na gradonačelnika Andru Krstulovića Oparu, ali ne i na HDZ, mislim da Kerum zapravo nama u HDZ-u poručuje da se njega ne smije otpisivati i kako s nama želi suradnju na lokalnim izborima 2021., kaže drugi izvor s juga države za Jutarnji list.hr Wed Jun 03 2020 08:26:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .