Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5b36bdf9cb557a43018b456b/80

SMILJE Zlato iz prirode koje umiruje kožu i čisti jetru

"Ubrala je stručak smilja, na otoku jednog dana..Nije znala da je u njem moja mladost sadržana! Niti cvita, niti vene, niti plače nit' se smije. Uvik mi je bilo drago, jer je ono cvit i nije..Nema ružnih dana, sve se ružno briše, kad mi u sobi smilje zamiriše." Stihovi su ovo našeg slavnog kantautora Arsena Dedića kojega je smilje inspiriralo u ovoj predivnoj pjesmi.
Svi znamo za pokrajinu Provansu u Francuskoj koja godinama svoju kozmetiku L'occitane  bazira upravo na ovoj biljci. Naša Dalmacija i Hercegovina odišu mirisom ovog prekrasnog bilja. Cvjeta posvuda, puni su ga naši kamenjari, a sigurna sam da je po kvaliteti i sadržaju eteričnog ulja slično onom u Francuskoj ako ne i bolje. 

Vratimo se ipak sadržaju o kojem pišem, a to su ljekovita djelovanja, sastojci i primjena ove predivne biljke kojoj ne možete odoljeti ljepotom, niti mirisom. Latinskog naziva Helicrchrysum italicum, što dolazi od grčke riječi Helios-bog Sunca i svjetla, jer je sigurno Bog upleo prste stvarajući ovu biljku koja cvate kad ima najviše sunca, a sama boja njenih cvjetova izrazito je žute boje poput sunca.

Smilje je trajnica jakog aromatičnog mirisa. Polugrm je visine 20 do 50 centimetara. Listovi su uski, sivodlakavi, na rubu uvijeni. Zlatnožuti cvjetovi zbijeni su u cvat glavice. Cvate od travnja do kolovoza. Biljka je kraškog kamenjara. Za berbu se koriste cvjetne glavice i beru se  za sunčana vremena dok još nisu potpuno procvjetale.


LJEKOVITE TVARI
: eterično ulje, gorke tvari,treslovine, flavonoidi....... 

Smilje se koristi za njegu osjetljive kože, regenerira je i usporava starenje. Na taj način štiti i kožu od slobodnih radikala jer ima antioksidativna djelovanja. Dobro ga je koristiti nakon pretjeranog izlaganja suncu. Potiče proizvodnju kolagena, bjelančevine koja je sastavni dio tkiva kože. Djeluje antiseptički, protuupalno, smanjuje ožiljke i poboljšava cirkulaciju.

Preporučuje se starijim osobama koje imaju staračke pjege i pjege od sunca. Ako je vaša koža osjetljiva, posegnite za ovim uljem ili kremom na bazi smilja. Osim za njegu izvana koristimo ga i za njegu iznutra. Čaj od smilja pomaže kod loše probave, bolesti žučnih putova i čišćenja jetre. Jača stvaranje probavnih sokova u želucu, te lučenje enzima gušterače. Ulje smilja koristimo u kupkama za smanjenje stresa, za inhalaciju začepljenih dišnih puteva, bronhitisa i astme. Stručnjaci smatraju da je dobro u liječenju ovisnosti. Pospješuje zacjeljivanje modrica. Tonik od smilja pomaže u kroničnom umoru, snižava kolesterol i krvni tlak.

ČAJ OD SMILJA

Žličicu, dvije suhih cvjetova smilja prelijemo s 2 dl kipuće vode i ostavimo poklopljeno 10 do 15 minuta uz povremeno miješanje. Procijedimo i pijemo kod probavnih smetnji.

ČAJ OD SMILJA ZA ČIŠĆENJE JETRE

Tri žlice suhog smilja prelijemo s pola litre kipuće vode. Ostavimo preko noći i pijemo tri puta dnevno,prije obroka.Ovaj čaj ima učinkovitost kao i čičak ,artičoka, sikavica u regeneriranju ičišćenju jetre.


MACERAT OD SMILJA

Napunimo staklenku do vrha cvjetovima smilja i prelijemo maslinovim uljem (može bilo koje hladno prešano ulje). Ostavimo na suncu 4-5 tjedana. Upotrebljavamo za njegu lica i tijela.
Macerati su pripravci koji se dobivaju potapanjem raznih dijelova biljaka u biljnom ulju. 


KREMA OD SMILJA

Uzmemo svinjsku mast i zalijemo je vodom. Mutimo mikserom nekoliko minuta. Izlijemo vodu i ponovo miksamo. Ponavljamo nekoliko puta dok mast ne postane bijela i lagana, poput kreme. Nakon zadnjeg pročišćavanja vodu potpuno izlijemo iz masti. Nakon toga mast zagrijavamo dok iz nje ne ispari sva voda. U mast potom stavimo cvjetiće smilja i pržimo dvije minute. Ostavimo poklopljeno preko noći.

Drugi dan zagrijemo, procijedimo kroz gazu da sav sok iziđe. Dodamo pčelinjeg voska dok je smjesa još topla. Vosak rastapamo na niskoj temperaturi.Krema mora biti dovoljno gusta, što provjeravamo tako što žličicu kreme stavimo hladiti na tanjur. Ako nije dovoljno gusta, dodamo još voska. Kremu ulijevamo u lončiće i spremamo na hladno mjesto.


hr Sat Jun 30 2018 07:30:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e83c3a329111c96ba8b458c/80

JAGLAC Liječi proljetni umor, ublažava kašalj i nesanicu

Jaglac je pun vitamina C

lat. Primula veris

Drugi nazivi : jagorčika, visoki jaglac, proljetni jaglac, jagljika

Među prvim proljetnicama nailazimo i na jaglac, zeljastu biljku prekrasnih žutih cvjetova. Od dvije vrste jaglaca, posebno je ljekovit upravo ovaj visoki. Cvate od ožujka do svibnja, a cvjetovi imaju ugodan miris po medu. 

U zemlji ima podanak koji je vrlo ljekovit.

Jaglac cvjeta nakon zime pa je pun vitamina C te je odlično sredstvo protiv proljetnog umora, liječenja kašlja i bronhitisa, prekomjerne sluzi i gripoznih stanja koje se javljaju nakon zime.

Mladi listovi jaglaca mogu se jesti na salatu ili u kombinaciji s drugim salatama i varivima. Zbog saponozida kojih ima u tragovima ne smije se jesti u velikim količinama.

Za proljetno čišćenje krvi koriste se cvjetovi jaglaca pomiješani s jednakim dijelovima listova koprive i breze. Čaj se pije dva do tri puta dnevno u laganim gutljajima.

Čaj od maslačka pročišćava bubrege, mokraćni mjehur, liječi giht i reumu. Čaj je djelotvoran kod glavobolje, migrene, jačanja srca i živaca. Uspješno liječi nesanicu i drhtanje udova. Vino napravljeno od cvjetova jaglaca okrepljuje srce.

ČAJ OD JAGLACA  PROTIV KAŠLJA

Korijen jaglaca ( 40 g ), pomiješan sa sjemenkama  anisa ( 20 g ), sjemenkama koromača ( 3 g ) i 20 g listova podbjela koristi se protiv dugotrajnog kašlja. Čaj se sprema od jedne čajne žličice ove mješavine. Zasladi se medom i pije 2 do 3 puta dnevno.

VINO OD JAGLACA

Staklena teglu napuni se svježim listovima i cvjetovima jaglaca, te se prelije bijelim vinom do vrha. Zatvori se i stavi na toplo mjesto. Nakon tri tjedna procijedi se u staklenu bocu. Vino se pije za jačanje srca. Koristi se tako da se žlica vina ulije u čašu vode i popije tri puta dnevno.

ČAJ PROTIV NESANICE

Pomiješa se 10 g jaglaca, 5 g lavande, 3 g šišarki hmelja, 2 g gospine trave i 1 g korijena odoljena. Sve pomiješati. Piti prije spavanja.

OPREZ Neki su ljudi alergični na jaglac pa ga ne smiju uzimati.

hr Wed Apr 01 2020 07:52:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e7b6f6329111cbaab8b460b/80

CRNI SLJEZ Biljka antibakterijskog i antivirusnog djelovanja odlična za liječenje uplanih procesa

Kinezi su ga koristili prije 5 000 godina protiv raznih probavnih smetnji i izlučivanja sluzi.

Latinski naziv - Malva silvestris

Drugi nazivi - veliki sljez, šumski sljez, sljezovača

Crni sljez dobro je poznat korov na raznim staništima kao što su parkovi, puteljci, vrtovi, zelene površine. Prepoznaje se po svojim ružičasto - ljubičastim cvjetovima. Biljka naraste do  60 centimetara visine. Svi dijelovi biljke su ljekoviti. Naravno, biljku koju ćemo koristiti u ljekovite svrhe treba brati daleko od zagađenja.

Korijen sljeza vadi se u ožujku i travnju, listovi se beru od svibnja do rujna, a cvjetovi dok cvatu. Nadzemne dijelove beru se za vrijeme suha vremena. Suše se vrlo naglo, uz povremeno mješanje jer inače potamne i gube vrijednost.

Upotreba crnog sljeza kao čajne mješavine je posebna, jer se svi njegovi sastojci najprije namaču u hladnoj vodi, a zatim procijeđeni prokuhavaju.

Sljezov čaj liječi dišne organe, smiruje kašalj, bronhitis, promuklost, upalu ždrijela i astmu. Olakšava crijevne i želučane probleme. Dobar je kod gastritisa i zatvora.

Umiruje nadraženu kožu, ekceme, osipe i rane, pa se koristi i u kozmetici kao dodatak raznim kremama.

Aktivni sastojci sljeza djeluju čak na središnji živčani sustav, te smanjuju anksioznost i nervozu. Čaj od korijena i lista sljeza olakšava bolno mokrenje i njeno zastajanje u mokraćovodu.

ČAJ OD SLJEZA ž: Dvije čajne žlice sljeza prelijemo hladnom vodom i ostavimo nekoliko sati. Procijedimo, blago zagrijemo i koristimo u razne svrhe. Ljudi koji boluju od čira na želucu svako jutro na prazan želudac mogu popiti punu šalicu umjereno toplog čaja. Pri tom moraju 5 minuta ležati na leđima, 5 minuta na lijevoj strani, 5 na desnoj, a 5 na trbuhu.Na taj način cijeli želudac bude obložen sluzi koja štiti njegovu sluznicu. Postupak je dugotrajan, ali u 80 % slučajeva dovodi do ozdravljenja.

VINO OD SLJEZA: Korijen sljeza i anis kuhamo u jednakom omjeru u bijelom ili crnom vinu nekoliko minuta. Ovo vino smiruje bolove u crijevima, i mjehuru, olakšava stolicu.

Za liječenje limfnih žlijezda koristimo oparak od listova crnog sljeza, crne bazge i divizme.

hr Wed Mar 25 2020 15:49:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e71cddf29111cf0858b456f/80

Maslačak - biljka velikog ljekovitog djelovanja!

Med od maslačka pomaže dijabetičarima u proizvodnji inzulina iz gušterače, održava dobru funkciju jetre, poboljšava stvaranje željeza u krvi, a pobjeđuje i tumore te rak prostate!

S prvim proljetnim zrakama izbijaju mnoge biljke vani. Tako je i s maslačkom, zeljastom biljkom koja nam je svima dobro poznata.
Maslačak je vrtlarima dosadan korov, ljubiteljima ljekovitog bilja dobro sredstvo za liječenje mnogih bolesti.

DRUGA IMENA: radić, mlječika, žuto zelje, Taraxacum officinale (latinski naziv)

OPIS VRSTE: Maslačak je vrlo ljekovita biljka koja cvate od od ožujka do svibnja. Uspijeva na svakoj vrsti tla. Ima snažan vretenasti korijen, prizemne listove nejednakog ruba, više manje urezane. Cvat glavice, žute boje smještene su na vrhu šuplje stabljike koja u sebi sadrži mliječni sok. Cijela biljka je ljekovita.

LJEKOVITI SASTOJCI: vitamini A, C, K, B i E, željezo, kalcij, kalij, magnezij, inulin, kolin, saponini, tanini, gorke tvari...

Korijen maslačka je vrlo ljekovit. Vadimo ga u rano proljeće ili jesen, prije cvatnje. Bogat je inulinom i gorkim tvarima. Korijenje rascijepimo i sušimo u sjeni ili pećnici na 40 stupnjeva. Poboljšava izmjenu tvari i stimulira rad svih žlijezda, pročišćava krv, okrepljuje tijelo, vraća snagu. Dobar je protiv reume, gihta, nedostatka teka, slabokrvnosti, bolesti gušterače. Osobe koje boluju od dijabetesa mogu svaki dan sažvakati 10-ak šupljih stapki maslačka, jer djelotvorno snizuje šećer u krvi.

Korijen i listovi maslačka dobro su poznati kao proljetne kure za za čišćenje krvi i smanjivanje tjelesne mase. Ovi čajevi potiču metabolizam,pospješuju rad crijeva i stimuliraju zdrave organe na izlučivanje viška štetnih tvari iz organizma. Maslačak je dobar diuretik. Osim toga potiče prokrvljenost bubrega.

Mlade listove maslačka koristimo kao salatu ili miješamo s ostalim salatama. Listovi su puni vitamina C, željeza i gorkih tvari. Zato ih je dobro miješati s drugim salatama.

ČAJ OD KORIJENA MASLAČKA

Žlicu korijena maslačka kuhati u pola litre vode deset minuta. Procijediti i svježe piti 2 puta dnevno. Ovaj čaj je dobro proljetno detoksikacijsko sredstvo.

ČAJ OD LISTOVA MASLAČKA

Dvije žlice s listova maslačka preliti s 2 dcl kipuće vode. Ostaviti poklopljeno 15 minuta. Povremeno promiješati, procijediti i piti nezaslađeno ili sa žlicom meda.

MED OD MASLAČKA

Ovo nije klasičan med što ga rade pčele, već mi sami. Za pripravak ove vrste meda trebat će nam sljedeći sastojci:
  • 300 glavica maslačka
  • limun
  • 1 kg smeđeg šećera
  • vanilin šećer
  • litra vode

Cvjetove maslačka staviti u hladnu vodu i lagano zagrijavati 5 minuta. Ostaviti preko noći. Idući dan procijediti.
U smjesu cvjetova dodati šećer, vanilin šećer i limun. Lagano kuhati 2 do 3 sata dok se ne zgusne, stalno miješajući. Pripremljenu kuhanu smjesu ostaviti da se hladi preko noći. Prebaciti u staklenke, dobro ih zatvoriti i čuvati na hladnom mjestu.

Med od maslačka pomaže dijabetičarima u proizvodnji inzulina iz gušterače, održava dobru funkciju jetre, poboljšava stvaranje željeza u krvi, pa je dobar protiv anemije. Vrlo je uspješan u borbi protiv raznih tumora, a posebno raka prostate.

OPREZ: Maslačak ne smiju koristiti trudnice, dojilje i osobe alergične na trave i korove!

hr Wed Mar 18 2020 08:33:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5caa45f929111c4d378b4643/80
Foto: ljekovite-biljke.hr

Podbjel: biljka koja liječi kašalj, dišne puteve i zacjeljuje rane

Zima je prošla, mnoge biljke nagovijestile su proljeće. Jedna od njih je i podbjel. Prije listanja otvara svoje predivne žute cvat glavice, u ožujku ili travnju. Raste na ilovastom tlu, uz vodu, putove i jarke.

Tusilago farfara - latinski je naziv ove ljekovite biljke koja se još u antičko doba koristila protiv bolesti dišnih organa.

DRUGI NAZIVI : lepuh, konjsko kopito, repušina

OPIS I NAČIN SUŠENJA

Cijela biljka je ljekovita, a namjena je različita. Žute cvat glavice  beremo dok su u pupu, one prvo izlaze vani. Sušimo ih vrlo naglo, da ne potamne jer tada gube vrijednost. Glavice podbjela su suhe kad sva vlaga iziđe iz njih. Nakon branja cvat glavica u ožujku i travnju, beru se listovi. Listovi su srcoliki, podsjećaju na konjsko kopito, odozgo su kožasti, tamnozeleni. Naličje je obraslo srebrnobijelim vunastim dlačicama zbog čega je ova biljka i dobila ime pod-bjel. Njihovo branje moramo sačekati dok ne dosegnu veličinu dlana, a to je u svibnju ili lipnju. 

Najčešća primjena ove biljke  je kod bolesti dišnog sustava, kašlja, bronhitisa, astme...

Latinska riječ tussis znači kašalj, a ago znači djelovati, znači biljka je dobila naziv upravo po svojoj ljekovitosti. Prilikom upale dišnih organa  dobro je listovima obložiti cijelo poprsje, što omogućuje bolje znojenje, a time snižavanje temperature.

Podbjel je biljka koja jača tek, liječi probavne organe i čisti krv. Oblog od listova podbjela pomaže kod glavobolje i migrene. Zgnječeni svježi listovi koriste se kao oblozi kod upale vena. Dobar je protiv artritisa, gihta i reume. Oblozi pomažu kod zacjeljivanja rana, ekcema, lišaja, alergija, kurjih očiju, opeklina te bolesti crvenog vjetra.

ČAJ OD PODBJELA

Jednu žlicu usitnjenih suhih cvjetova ili listova podbjela prelijemo s 2,5 dl kipuće vode. Ostavimo stajati 5 minuta pokriveno. Procijedimo, zasladimo medom ili šećerom i pijemo tri puta dnevno.

SIRUP OD PODBJELA

U staklenku slažemo red svježih cvjetova, red tamnog šećera, pa tako dok ne napunimo staklenku. Zatvorimo i ostavimo na toplom mjestu 30 dana. Nakon toga procijedimo, spremamo u tamne boce na hladno i mračno mjesto. Sirup koristimo 3 puta dnevno po jednu veliku žlicu protiv kašlja.

UPOZORENJE

Zbog alkaloida pirolizidina trebaju ga izbjegavati trudnice, dojilje i ljudi s oboljelom jetrom.Preporuka je ne koristiti čaj duže od 5 tjedana. 
hr Sun Apr 07 2019 20:48:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .