U Zagrebu sedmero ljudi oboljelo od ospica, šestero ih nije cijepljeno

U posljednja dva tjedna u Zagrebu je sedam osoba oboljelo od ospica. U Kliniku za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” primljeni su s visokom temperaturom, karakterističnim osipom, suznim očima i curenjem nosa.

Troje ih je hospitalizirano, od čega je jedna pacijentica već puštena kući, a dvoje ih je i dalje na Klinici. Jedan je pacijent zaražen od francuskog turista dok se za ostale ne zna izvor zaraze, a slučajevi nisu povezani. Od početka godine ukupno je oboljelo 32 osobe, a u prošloj godini 23. – piše HRT

– Od njih 7 troje ih je zaprimljeno u kliniku. Raspon dobi je od 20 do 55 godina. Od njih sedam, šestero nije bilo cijepljeno i jedan bolesnik je dobio samo jednu dozu cjepiva, a ne dvije kao što je predviđeno po programu, rekao je dr. sc. Neven Papić, Klinika za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”. 

– Bolesnici su obično došli drugog-trećeg dana bolesti sa visokom temperaturom, suznim očima koje su ih pekle, s curenjem nosa i osipom koji se javio drugi ili treći dan bolesti, govori Papić.

Najviše, njih 14, u Splitsko-dalmatinskoj županiji, slijedi Zagreb s 9, 6 u Brodsko-posavskoj županiji, dvije u Zadarskoj i jedna u Dubrovačko-neretvanskoj.

Donedavno smo imali najniži postotak cijepljenih protiv ospica u posljednjih 20 godina. Situacija se ipak mijenja. S 89 došli smo na 93 posto.

– Ali opet je to prilično nisko. Hrvatska je nekada imala  jedan on najboljih cjepnih obuhvata u Europi,  a sada smo ispod razine, ispod prosjeka Europske unije. Koliki je prosjek? Oko 95 posto, naglasio je prim. Bernard Kaić, voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

POSLJEDNJE DODANO: