Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/534ecbc91799423028e9abf0/80

Devet razloga zbog kojih bi trebali jesti tri banane svaki dan

Banane su iznimno hranjive, a uz to se smatra kako pomažu u prevenciji kardiovaskularnih bolesti, umanjuju tegobe povezane s PMS-om, rješavaju probavne smetnje i pomažu kod žgaravice. Osim toga, daju osjećaj energije i stoga ih često konzumiraju i sportaši
Istraživanja su pokazala da tri male banane dnevno daju dovoljno energije za naporan 90-minutni trening. No, energija nije jedini način na koji nam banane mogu pomoći da ostanemo u formi i zdravi. Kao što je navedeno, one mogu također može pomoći u prevladavanju ili sprečavanju većeg broja bolesti. Zanimljivo je kako tri banane sadrže oko 1500 mg kalija.


Popis zdravstvenih prednosti

1. Sprječava kardiovaskularne bolesti: Britanski i talijanski znanstvenici su otkrili da ako pojedeno jednu bananu za doručak, jednu za ručak i jednu navečer to bi trebalo osigurati dovoljno kalija koji će osigurati smanjenje rizika za stvaranje ugruška u mozgu za oko 21 posto. Studija je objavljena u časopisu Journal of American College of Cardiology. Znanstvenici su analizirali podatke iz jedanaest različitih studija koje datiraju iz sredine šezdesetih godina te su udružili rezultate kako bi dobili cjeloviti pregled. Na temelju toga su zaključili kako je dnevni unos kalija od oko 1600 mg bio dovoljan da smanji rizik od moždanog udara za više od petine. Prosječna banana sadrži oko 500 miligrama kalija, koji pomaže sniziti krvni tlak i kontrolira ravnotežu tekućine u tijelu. Prethodno istraživanje u The New England Journal of Medicine utvrdilo je da konzumacija banane u svakdnevnoj prehrani može smanjiti rizik od smrti od moždanog udara za čak 40 posto.

2. Banane potiču stvaranje koštane mase: Kalij u bananama pomaže spriječiti loše učinke prehrane s visokim udjelom soli jer prevenira slabljenje kostiju, navodi autorica studije dr. Deborah Sellmeyer, asistentica i izvanredna profesorica endokrinologije i metabolizma na University of California u San Franciscu. Kalij je dokazano zaštitio kosti žena koje su ga uzimale, kaže Sellmeyer. One su izgubile manje kalcija nego žene koje su bile na prehrani sa smanjenim udjelom soli.

3. Smanjuje depresiju: Prema nedavnom istraživanju provedenom među ljudima koji pate od depresije, mnogi od njih su se osjećali mnogo bolje nakon što su pojeli bananu. To je zato što banana sadrži triptofan, vrstu bjelančevine koju tijelo pretvara u serotonin, hormon koji poboljšava raspoloženje i omogućuje da se općenito osjećaš sretnije.

4. Ublažava simptome PMS-a: Zaboravi na anksioznost i tugu te pojedi bananu. Vitamin B6 koji banana sadrži regulira razinu glukoze u krvi koja utječe na naše raspoloženje.

5. Sprječava anemiju: Bogata željezom, banana može stimulirati proizvodnju hemoglobina u krvi i tako pomoći kod nekih slučajeva anemije.

6. Pomaže pri povišenom krvnom tlaku: Ovo jedinstveno tropsko voće zbog bogatog sadržaja kalija te malog udjela soli pomaže pri snižavanju krvnog tlaka. Takav učinak banana potvrdila je i američka Agencija za hranu i lijekove koja je dopustila tvrtkama koje se bave prodajom banana da smiju tvrditi da banana ima sposobnost smanjiti rizik od visokog krvnog tlaka i moždanog udara.

7. Jačanje moždanih funkcija: 200 studenata u Twickenham školi u Londonu je olakšalo svoj prolazak na ispitima jedući banane za doručak, odmor i ručak. Istraživanja su pokazala da kalij može pomoći pri učenje tako što jača funkciju mozga.

8. Pomažu kod zatvora: Bogate vlaknima, banane u prehrani mogu pomoći vratiti normalno djelovanje crijeva te time omogućuju prevladavanju problema bez posezanja za laksativima.

9. Protiv mamurluka: Jedan od najbržih načina liječenje mamurluka je priprema i konzumacija smoothija od banane, zaslađenog medom. Banana umiruje želudac i uz pomoć meda nadoknađuje potrošene razine šećera u krvi, piše zdrava krava.




Facebook komentari

hr Wed Nov 02 2016 19:39:23 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a928a842af47f16118b4569/80
Foto: PIXABAY

U 82. godini preminula Adela Jugović, dugogodišnja kostimografkinja šibenskog kazališta

U subotu u poslijepodnevnim satima nakon duđe bolesti preminula je Adela Jugović, dugogodišnja krojačica i kostimografkinja HNK u Šibeniku.

- Hvala joj za prijateljstvo, suradnju i uvijek dobro raspoloženje. Počivala u miru – napisao je na svom Facebook profilu producent šibenskog kazališta Željko Koloper Keke, piše Šibenik.in

U Šibenskom kazalištu je radila još od početaka, a brojni sugrađani se na društvenim mrežama opraštaju i prisjećaju zajedničkih trenutaka.

Facebook komentari

hr Sun Feb 25 2018 11:06:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a9283f02af47f340f8b45b7/80
Foto: PIXABAY

Alergija na kravlje mlijeko: Dobiva li vaše dijete dovoljno kalcija?

U današnje vrijeme često se događa da dijete 'pati' od alergija koje uključuju isključenje pojedinih namirnica iz njegove prehrane
Najbolji način nadoknade kalcija u djetetovoj prehrani iz koje je isključeno kravlje mlijeko je dati mu zamjenu za isto, bilo da se radi o sojinom, ili nekom drugom biljnom napitku (rižino, zobeno ili bademovo mlijeko).

Ono što je važno napomenuti da je najbolja zamjena za kravlje mlijeko upravo napitak napravljen od mahunarke - sojino mlijeko obogaćeno kalcijem, piše klokanica.hr

Uz alergiju na kravlje mlijeko često se dijagnosticira alergija i na soju, onda su alternative druga biljna "mlijeka", međutim tada treba znati da ova mlijeka imaju vrlo niski udio bjelančevina i masti, zbog čega djetetovu prehranu istima treba obogatiti.

Osim mlijeka, kalcij je sadržan i u namirnicama kao što su zeleno lisnato povrće (kelj, kupus, špinat, blitva) te rabarbara, repa, brokula, zatim mahunarke i proizvodi od mahunarka (posebno tofu), zob, sušeno voće (smokve, šljive), orašasti plodovi, losos, srdela i morski plodovi, no iz nekih biljnih izvora iskoristivost je manja zbog pojedinih spojeva koji ometaju apsorpciju (fitinska kiselina u zelenom lisnatom povrću i mahunarkama).

Budući da djeci treba veća količina nutrijenata s obzirom na rast i razvoj, a s druge strane ne mogu pojesti veće količine navedenih namirnica, djeci koja ne piju mlijeko, uz zamjenu za mlijeko povremeno se preporučuje dati suplementaciju tekućim kalcijem (kalcij citrat). 


Facebook komentari

hr Sun Feb 25 2018 10:38:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a927df42af47f08108b4586/80
Foto: PIXABAY

Crno vino može pomoći borbi protiv propadanja zuba i bolesti desni

Crnom vinu dosad se pripisivao niz dobrih učinaka na zdravlje, od jačanja rada srca do snižavanja rizika od šećerne bolesti, a novo istraživanje sugerira da sadrži tvari koje mogu pomoći u borbi protiv propadanja zuba i bolesti desni.

Znanstvenici su otkrili da sastojak vina poznat kao polifenol pomaže borbi protiv štetnih bakterija u usnoj šupljini, prenosi BBC.

No stručnjaci upozoravaju da to ne znači da se sada crno vino mora piti u većim količinama.

Ranija istraživanja sugerirala su da su zdravstvene koristi od polifenola povezane s time da se radi o antioksidansima koji štite tijelo od štetnih slobodnih radikala, a novija istraživanja pokazuju da polifenoli mogu osnažiti zdravlje djelujući u suradnji s 'dobrim' bakterijama u probavi.

U okviru istraživanja čiji su rezultati objavljeni u časopisu Journal of Agriculture and Food Chemistry znanstvenici su proučavali mogu li polifenoli iz vina koristiti zdravlju usne šupljine.

Znanstvenici su uspoređivali učinke dva polifenola iz crnog vina u odnosu na sjemenke grožđa i ekstrakt crnog vina na bakterije koje se zalijepe za zube i desni i izazivaju naslage na zubima, karijes i bolesti desni.

Utvrdili su da polifenoli iz vina i ekstrakti smanjuju sposobnost bakterija da se prilijepe no polifenoli su bili učinkovitiji.

U kombinaciji sa Streptococcusom dentisani - za kojeg se vjeruje da je oralni probiotik koji stimulira rast dobrih bakterija polifenoli su bili čak i bolji u blokiranju patogenih bakterija.

To bi otkriće moglo voditi u nove mogućnosti dentalnog liječenja.

Znanstvenici priznaju da je ograničenje njihova istraživanja to da je provedeno izvan ljudskog tijela na stanicama koje su simulirale tkivo desni. Oni također napominju da metaboliti koji se stvaraju probavom polifenola, koja počinje već u usnoj šupljini mogu biti odgovorni za neke učinke uočene studijom.

Stručnjaci upozoravaju da konzumiranje većih količina crnog vina među ostalim oštećuje zubnu caklinu.

Facebook komentari

hr Sun Feb 25 2018 10:13:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a91542f2af47f850d8b45f4/80

Postoji dobar razlog zašto nikad ne smijete ostaviti uključen Wi-Fi tijekom noći

U moru korisnih savjeta oko korištenja pametnih telefona, jedan se posebno izdvaja i trebalo bi ga ozbiljno razmotriti.

Koliko puta ste se pitali trebate li vaše uređaje tijekom noći, dok spavate, držati spojenima na internet? Razlog zbog kojeg to ne biste trebali činiti jako je logičan, piše N1.

Naime, stručnjaci upozoravaju da to ne biste trebali činiti zbog baterije koju wi-fi tako nepotrebno iscrpljuje i nanosi joj trajnu štetu.

Sličan problem možete imati i zbog uključenog Bluetootha. Tako, naime, odlaze dragocjeni "postoci" baterije - bez ikakve potrebe.

Facebook komentari

hr Sat Feb 24 2018 13:35:20 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .