Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/568aa1c0b5a9cabe038b45ae/80
Foto: Bruno Konjević / CROPIX

Azimov: Pernar nije agent Kremlja, ja bih znao da jest

Azimov je rekao da ga ne poznaje te da se nikad nije našao s njim

Ruski veleposlanik u Hrvatskoj, Anvar Azimov, gostovao je u Novom danu na N1 televiziji. Pitali su ga što misli o saborskom zastupniku Ivanu Pernaru. Azimov je rekao da ga ne poznaje te da se nikad nije našao s njim.

- Poštujem ga kao člana Sabora, on izražava svoju principijelnu točku gledišta. Svaki saborski zastupnik ima pravo na svoje mišljenje, koje mi trebamo poštovati. Osobno na Pernara gledam sa simpatijom, ali smatram da možda njegove izjave trebaju biti više izbalansirane. Pernar definitivno nije agent Kremlja, nije agent Moskve. To bih ja trebao znati kao veleposlanik, tako da on to sigurno nije. On je iskusna osoba i smatram da može imati lijepu političku budućnost - rekao je Azimov za N1.

Facebook komentari

hr Mon Nov 28 2016 10:04:57 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/579b3271b3c7cc5a118b456c/80
Foto: Ilustrijacija screenhsot

"Stop program" za maloljetničke delikvente

Udruga sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mladež (USZM) predstavila je u ponedjeljak "Stop program" kojim se maloljetničkim delinkventima omogućuje da se umjesto postupka na sudu i u centru za socijalnu skrb rehabilitiraju kroz edukativni razgovor ili rad u humanitarnim organizacijama i udrugama

Program se temelji na prevenciji društveno neprihvatljivog ponašanja brzim djelovanjem policije, socijalnih radnika te stručnjaka za djecu i mlade, za razliku od sudskog postupka. Na USZM-ovoj konferenciji predstavljeni su ohrabrujući rezultati provedbe programa koji pokazuju da se stotinjak sudionika kasnije nije vraćalo neprihvatljivom ponašanju.

Sutkinja Županijskog suda u Zagrebu i predsjednica USZM-a Lana Petö Kujundžić ustvrdila  je da prekršajni postupak nije dovoljno osjetljiv za djecu i "sve gura kod prekršajnog suca", a novčane kazne nemaju smisla ni utjecaja na ponašanje mladog čovjeka.

S druge strane, "Stop programom" se zaobilaze prekršajne kazne, sudovi, novčane kazne, stigme i sl. "Nakon pristanka osobe i roditelja, policija upućuje mladu osobu stručnom suradniku u što kraćem roku, slijedi razgovor sa socijalnim pedagogom, a nakon razgovora počinje program", rekla je.

Cilj je da se na loše ponašanje odmah odgovori protumjerom, kako bi mlada osoba shvatila da je to odgovor društva na neželjeno ponašanje, a pritom joj se pruža mogućnost da se oduži društvu i uči o sebi.

Irena Cajner Mraović s Hrvatskih studija ističe da su slični programi u zemljama EU.a pravilo, a ne izuzetak, pa se takav način postupanja može preuzeti kao praksa nadležnih institucija.

- Želimo pomoći maloljetnicima kod kojih ne postoje ozbiljni rizični čimbenici za kritično ponašanje, nego su se htjeli dokazati u svojoj skupini ali su, nažalost, prešli granicu legitimnosti, kako ih ne bi uvlačili u kazneni postupak i time ih stigmatizirali te im nametnuli ulogu maloljetnih delinkvenata - kazala je Cajner Mraović.

Djeca do 14 godina nisu kazneno odgovorna i ne podliježu kaznenom postupku, a svrha je "Stop programa" da maloljetnik od 14 do 18 godina starosti ne ide kroz kazneni postupak te da se prema njemu poduzimaju socijalno-zaštitne, a ne kazneno-pravne mjere.

- Povratne informacije su ohrabrujuće jer rezultati programa pokazali su upravo ono čemu smo težili, maloljetnici ne ponavljaju prekršaje, tako da oni i njihove obitelji imaju novu priliku - kaže Cajner Mraović.

Facebook komentari

hr Mon Dec 05 2016 17:21:43 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/58259e641eea8f1dae8b45ee/80
Foto: Facebook

Stier: Natpis na spomeniku u Jasenovcu je s grba udruge koju je registrirala Račanova Vlada

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier u ponedjeljak je, u povodu komentara da vlast ne reagira na postavljanje spomenika s natpisom iz NDH "Za dom spremni“ u gradu Jasenovcu, poručio da je natpis na spomeniku dio grba udruge koja je registrirana za vrijeme vlade Ivice Račana

- Statut Udruge bojovnika HOS-a i kasnije statut Udruge dragovoljaca HOS-a, i jedno i drugo, odobreno je za vrijeme vlade Ivice Račana - navodi Davor Ivo Stier.

Upitan hoće li Vlada reagirati zbog postavljanja spomenika u Jasenovcu, Stier je odgovorio da će Vlada tom pitanju pristupiti sustavno i institucionalno. 

- Ova će Vlada tom pitanju pristupiti sustavno i institucionalno, a na tragu programa HDZ-a, koji osuđuje sve totalitarizme - i fašizam i nacizam i komunizam. I smatramo da se upravo na taj, institucionalni način, mora riješiti ovo pitanje i prestati  s njim manipulirati u dnevnopolitičke svrhe - rekao je Stier Hini.

Na upit za komentar objave na facebooku saborskog zastupnika Arsena Bauka, Stier podsjeća da je Bauk bio i ministar uprave nadležan za to pitanje, no da nije ništa poduzimao po pitanju napisa. 

- Podsjećam da je gospodin Bauk bio dužnosnik vlade u vrijeme kada je Udruga registrirana s ovakvim grbom, a kasnije i ministar uprave koji je bio i nadležan za ovo pitanje, ali nije po tome ništa poduzeo - rekao je Stier.

Bauk je napisao kako premijer Andrej Plenković treba održati telefonsku sjednicu Vlade i donijeti odluku "o uklanjanju spomeničkog obilježja s ustaškim pozdravom u Jasenovcu, mjestu logora smrti koji je nastao kao rezultat politike rasne i nacionalne isključivosti u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj koju je 10. travnja 1941. godine, pod okriljem i neposrednim utjecajem nacističke Njemačke, proglasila Ustaška domovinska organizacija“.

Facebook komentari

hr Mon Dec 05 2016 16:50:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/584585e91eea8f45228b4586/80
Foto: Rade Popadić

Cijeloga tjedna ciklone će zaobilaziti Dalmaciju, a onda bi mogao uslijediti nagli obrat

Stabilno vrijeme bez hladnoće pratit će nas cijeloga tjedna

U novome tjednu izostat će gotovo bilo kakva uzbuđenja meteorološke prirode. Postojana anticiklona podržavat će stabilno vrijeme bez oborina i značajnih vjetrova. Jutra će biti prohladna, a dani natprosječno topli. U jutarnjim satima ponegdje se mogu javiti sumaglica i magla, osobito u kotlinama zaobalja.

Utorak će biti djelomično sunčan s promjenjivom naoblakom. Više oblaka na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana, gdje osobito na moru može biti prolazne kiše. Drugdje suho. U drugom dijelu dana, a osobito navečer postupno razvedravanje. Na sjevernom Jadranu puhat će slab sjeverozapadnjak, a u Dalmaciji slab levant ili jugo. Navečer će zapuhati slaba do umjerena bura, podno Velebita i jaka. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 1 do 7°C, uz obalu i na otocima od 7 do 12°C. Najviše dnevne temperature većinom od 12 do 17°C, na sjevernom Jadranu i njegovom zaleđu ponegdje i nekoliko stupnjeva niže.

Srijeda će posvuda biti pretežno sunčana i suh. Puhat će umjerena, samo ponegdje i jaka bura. Bura će podno Velebit biti jaka, povremeno i olujna. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 1 do 6°C, uz obalu i na otocima od 7 do 12°C. Najviše dnevne temperature većinom od 10 do 15°C, na sjevernom Jadranu i njegovom zaleđu ponegdje i malo niže.

Četvrtak će biti pretežno vedar. Ujutro je u zaobalju ponegdje moguća magla. Bura će slabiti i prestati, a danju će biti tiho ili uz slab vjetar zapadnih smjerova. Jutro će biti još malo hladnije, pa će u zaobalju biti slabog mraza. Najviše dnevne temperature većinom od 9 do 14°C.

Stabilno će biti i tijekom petka. Prevladavat će sunčano, tek ponegdje uz prolazno umjerenu naoblaku, ujutro i nekim kotlinama zaobalja i maglu. Puhat će slab sjeverozapadnjak koji će popodne na moru Dalmacije biti umjeren. Temperature zraka bez veće promjene u odnosu na četvrtak.

Anticiklona će i tijekom subote podržavati stabilno ranozimsko vrijeme. Danju će prevladavati sunčano, a ujutro će u zaobalju i ponegdje na otvorenom moru biti sumaglice i magle. Puhat će slab sjeverozapadnjak koji na moru Dalmacije popodne može biti umjeren. Jutro svježe, u zaobalju uz slab mraz. Danju natprosječno toplo s temperaturama zraka koje ponegdje mogu i prelaziti toplih 15 Celzijevih stupnjeva.

Prema današnjim prognostičkim materijalima i veći dio nedjelje proći će u znaku sunčanog vremena. Krajem dana moguć je postupan porast naoblake. Tiho ili uz slab vjetar promjenjiva smjera. I dalje će biti nešto toplije od normale za dio godine.

Razvoj vremena za sljedeći tjedan ostaje sasvim neizvjestan. Neki prognostički modeli počeli su "ucrtavati" jače zahlađenje oko 13. prosinca zbog mogućeg dotoka hladne kontinentalne zračne mase s istoka, no takav scenarije još je posve neizvjestan.

Facebook komentari

hr Mon Dec 05 2016 16:21:41 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/582aede31eea8fddbc8b4600/80
Foto: Screenshot YouTube

Goran Marić: Vojni objekti uz more bit će razvojni turistički projekti i ići će u dugogodišnje koncesije

Ževrnja kaže kako će s Gradom Sinjom i okolnim gradovima i općinama pokušati naći rješenje za Vojarnu Kula kako bi se zaustavila devastacija prostora
Ministar državne imovine, Goran Marić, u ponedjeljak je došao u Split na poziv Splitsko-dalmatinskog župana Zlatka Ževrnje. Razgovarali su o brojnim problemima koji se događaju na relaciji Županija – Republika Hrvatska, posebno kada su u pitanju nekretnine.
Najavio je da će se hitno pristupiti izmjenama Zakona o upravljanju i raspolaganju državnom imovinom te Zakona o zakupu i kupoprodaji poslovnih prostora. Rekao je kako sada imaju 1711 zahtjeva za kupnjom poslovnih prostora u vlasništvu države koji čekaju godinama i koji se ne  mogu riješiti isključivo zbog lošeg zakona.

- Prepoznali smo gdje su uska grla, toliko je usnule i zapuštene imovine na ovom području koju treba mobilizirati kako bi potaknuli ekonomski razvoj i zapošljavanja, a samim time pridonijeli sprječavanju iseljavanja mladih s ovih područja – rekao je Marić.

Državni tajnik, Tomislav Boban, kazao je da se prošli tjedan sastao sa splitskim gradonačelnikom i predstavnicima Ministarstva pravosuđa kako bi pronašli rješenje za problem smještaja splitskog suda.

- Grad je vidio određene mogućnosti da zajednički nastupimo u tom projektu. Zaključak je bio da se napravi detaljna analiza troškova smještaja pravosudnih tijela. Spominjale su se dvije lokacije, jedna na Trgu hrvatske bratske zajednice i druga prostor pored Spaladium arene. Kada napravimo analizu znat ćemo – kazao je Boban.

Zlatko Ževrnja naglasio je kako je Županija vlasnik i osnivač brojnih ustanova te da tu nailaze na brojne probleme po pitanju uknjižbe, legalizacije ili energetske učinkovitosti. Istaknuo je kako moraju imati čiste imovinsko-pravne odnose kako bi se mogli prijavljivati na EU i domaće fondove.

- Razgovarali smo i o pitanju brojne nekorištene imovine nekadašnje JNA, danas MORH-a. Imamo i problem uknjižbe dječjeg sela u Baškoj vodi, taj spor traje 15 godina i još je na Vrhovnom sudu. Nadamo se da ćemo naći rješenje. Tu je pitanje Duilova kao iznimno vrijedne nekretnine, pitanje vojarne Kula s kojim smo upoznali ministra i gdje ćemo s predstavnicima Grada Sinja i okolnim gradovima i općinama pokušati naći barem neko privremeno rješenje da se zaustavi devastacija prostora - rekao je Ževrnja te dodao kako su predložili da se organiziraju ispostave ministarstva kako bi djelovanje bilo brže i učinkovitije. 

Problem neiskorištenih vojarni riješavat će se, kaže ministar Marić, ovisno o položaju i vrsti nekretnine.

- One koje su uz more bit će razvojni turistički projekti, ali uz dugogodišnje koncesioniranje – rekao je Marić te komentirao kako će problem Imunološkog zavoda riješiti zajedno tri ministarstva.
- Ministarstvo zdravstva, Ministarstvo gospodarstva i Ministarstvo državne imovine zajedno će naći rješenje. Prošla Vlada je to odradila pogrešno formirajući ustanovu tako da imamo dvije pravne osobe u problemu. Sada imamo dva problema umjesto jednog, pa ćemo sigurno ići na to da bude jedan problem koji ćemo riješiti – zaključio je Marić.

Facebook komentari

hr Mon Dec 05 2016 16:08:13 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .