Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5b2387e42af47fb6338b458f/80
Foto: DN

Na mladima svit ostaje: "Nema inspiracije bez motivacije"

Ana Uršula Najev studentica je glume koju kazališne daske tek čekaju
Nisu svi mladi skloni samo društvenim mrežama i tehnologiji. Neki od njih još uvijek pronađu vremena za rad na sebi, pomaganje i razvijanje moždanih vijuga. Upravo je to tema naše nove kolumne u kojoj ćemo se posvetiti mladima koji mogu poslužiti kao inspiracija. Jedna od njih svakako je 21-godišnja Splićanka Ana Uršula Najev. Studentica je treće godine Umjetničke akademije u Splitu, a osim toga pjeva, pleše i ponekad odsvira koju notu. Otkrila nam je kako je počeo njezin put i što je inspirira.
 
Prvo si se bavila samo pjevanjem, a onda si upisala Akademiju. Je li te pjevanje zapravo potaknulo da shvatiš da je gluma tvoj poziv?

Na neki me indirektan način pjevanje uputilo u glumu kroz mjuzikle, filmsku glazbu, samo bivanje na sceni i iznošenje neke emocije. No u glumu sam se zaljubila spontano i puno kasnije nego u glazbu. Pjevam od desete godine, a glumu sam zavoljela prvenstveno kroz kazalište i filmove. Nekako, to se dogodilo baš kao poziv, iznenadno i jasno, u trećem srednje. Jednog dana sam se probudila s tom čudnom željom i, kad je došlo vrijeme da odaberem fakultet, prijavila sam samo glumu u Splitu, ostalih devet mjesta ostavila praznima i rekla sebi: Idem, ako uspijem, super, ako ne, idem dalje. Eto, tako da se to rodilo iz neke neobjašnjive želje i potrebe, dakle kao poziv. S druge strane, pjevam od malena i to kao da mi je urođeno, a glumu sam pak otkrila. I pronašla se. Spasila se. Tek sam sad slobodna, to je najljepše od svega toga, to što ovo stvarno oslobađa.

 Opiši prosječan dan na Akademiji!
 
Prvo kava. Nastava se u prvom redu sastoji od tri glavna predmeta. Scenski pokret (koji obuhvaća 3 različita kolegija: mimu,akrobatiku i ples), scenski govor i gluma. U razmacima između njih imamo teorijske predmete kao što su Dramaturgija, Povijest drame i kazališta, Tehnika songa... Uglavnom je nastava od 11 do 20 sati, ali, kada krenu ispitni rokovi, često započinje ranije i završava kasnije.

 Koliko često imaš pjevačke gaže? Je li ti ih teško uskladiti s nastavom?

 Nije toliko teško jer uglavnom sama dogovaram datume. Ljeti ih imam vrlo često, naravno, kad riješim sve obveze na Akademiji, a tijekom godine u prosjeku imam jednu gažu u dva tjedna. Zna se dogoditi da imam svirke četiri dana zaredom, ali i da nemam po mjesec dana. Nema nekoga pravila. Kada uleti i kada se uspijem uskladiti jer mi je prioritet Akademija. Naravno, što je češće, to mi je draže, kad za to imam vremena. Tako da se veselim ljetu i gažama na trgovima, brodovima, gdje god. Svaka je gaža posebna i drugačija na svoj način, a kroz njih gradim i samopouzdanje.
 
Imala si priliku glumiti u nekoliko glazbenih spotova među kojima je i Huljićev. Kakvo je to iskustvo?
 Zanimljivo. Drugačije. Gluma pred kamerom i na sceni općenito su dva različita pojma. A spot je jedan zanimljiv proces, zabavan i naporan u isto vrijeme, ali više zabavan. Pogotovo ako se radi s dobrom ekipom. Dosta ljudi omalovažava glumu u spotovima, ali ja se ne slažem s tim. Smatram da je svako snimanje jedno zanimljivo i poučno iskustvo.

 Koji ti je najdraži projekt u kojem si sudjelovala?
Moja prva predstava. Šporki Špiro i Neposlušna Tonka. Tu sam debitirala. Posebno mi je drago što sam baš u takvoj predstavi imala priliku glumiti pod redateljskom palicom Ivana Plazibata, za kojeg imam samo riječi hvale. Zahvalna sam mu na toj prilici. Radila sam s ansamblom Gradskoga kazališta lutaka i s dvama vanjskim suradnicima s Akademije. Meni je sve to bilo tako toplo, veselo i zdravo. Tekst Olje Savičević Ivančević, redatelj, kolege, kompletan tim predstave, svi su pridonijeli jednoj zdravoj atmosferi. Nadam se i veselim ponovnom igranju te predstave.

 
Predstava je namijenja djeci. Kako ti se sviđa takva publika?
 E, oni su najdivnija publika. Iskrena, vedra i zahvalna publika. Ispunjavajuće je kad te toliko djece pozorno sluša i znatiželjno gleda. Stvori mi toplinu oko srca i osjećaj uspjeha. Oni su najiskrenija publika, ne pretvaraju se, ne lažu. I onda, kada dobiješ pozitivne reakcije od njih, to je stvarno posebno i znači.

Što je tvoja najveća inspiracija, što te gura naprijed, ili tko?
 
Ako govorimo o osobi, inspiracija mi je cijeli život moja majka. Ona me naučila svemu dobrom, divim joj se i smatram da je ona zmaj. Uvijek me učila snazi, ustrajnosti i odlučnosti iako je ona puno uspješnija u tome jer je nepokolebljiva. Ja se znam pokolebati. Ali samo na trenutke. A inspiracija mi dolazi kroz rad. Nema inspiracije bez motivacije. Ona nastaje radom i preispitivanjem sebe i svojih mogućnosti. Što više učiš, to si više motiviran za rad i napredak. Neki određeni ideal sveden na jednu riječ nemam, ali želja mi je utjecati na nekoga, ostaviti trag, promijeniti nešto svojim umjetničkim radom ili ljubavlju.

 Što bi poručila mladim ljudima koji se bave umjetnošću?

Evo, citirat ću pjesmicu iz Šporkoga Špira i Neposlušne Tonke: „Probaj i ti, kompa moj, nađi koji glas je tvoj. Probaj i ti, curo moja, glas pronađi i budi svoja.“ Iako je ovo dječja predstava, mislim da je namijenjena i mladima i odraslima zato što naglašava ljepotu ljudskih različitosti i to da je važno „pustiti svoj glas“. Od talenata i vještina ne treba bježati. Danas je paradoksalno to što živimo u društvu u kojemu, ako imaš inteligenciju, talent, ljepotu, bilo koju vrlinu ili ne daj Bože više njih – koliko god je lakše, toliko je i teško. Posebno ako to njeguješ i koristiš jer će ljudi uvijek razmišljati o tome kako si uspio, odnosno na koji si pogrešan način uspio. Mislim da je ključ uspjeha i unutarnjega mira vjerovati sebi, raditi na sebi u svakom pogledu, ne potratiti talent i ne obazirati se na zle jezike.


hr Fri Jun 15 2018 11:35:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c0d44ce0e49385c408b45cb/80
Foto: PIXABAY

Tri su dokaza da s vama netko manipulira

Neke osobe će uvijek pokušati ostvariti svoje ciljeve, koristeći se svim mogućim sredstvima.

Neke osobe će uvijek pokušati ostvariti svoje ciljeve, koristeći se svim mogućim sredstvima. Oni se zovu manipulatori, a možete ih pronaći u obliku prijatelja, poznanika, partnera ili kolega. Doznajte kako prepoznati "opasnog" emocionalnog manipulatora.


1. Manipulirali su i druge prije vas

Jeste li ikada blisku osobu uhvatili u laži koja se ticala nekog drugog? Imali li ta osoba često negativan stav o mnogočemu? Je li vam ta osoba širila teške tračeve o nekome, bez obzira jesu li istiniti ili ne?

Ovo su samo neka od osnovnih pitanja koja si morate postaviti ako sumnjate da prijatelj, kolega ili partner manipulira s vašim osjećajima, piše Zadovoljna.hr

Manipulatori su individualisti. Oni često misle da su pametniji i bolji od drugih te zbog toga imaju potrebu uzdizati sebe. Ako primijetite da u razgovoru s takvom osobom stalno dolazi u pitanje nečija sposobnost, inteligencija ili karakter, znajte kako su velike šanse da će takav manipulator takvo nešto učiniti i vama iza leđa.

2. Brzi su na riječima i djelima

Manipulator će pokušati na najbrži mogući način utjecati na vaše emocije i to uz pomoć laskanja, slatkih riječi i lažnog zanimanja za vas. Na taj način oni grade povjerenje i grade vezu.

Jedan od lakših načina da otkrijete maniulatora je da pročitate znakove koji otkrivaju da ta osoba postaje zabrinuta jedino kada ako netko ili nešto utječe na ostvarivanje njihovog završnog cilja.

U tim situacijama manipulatori se teško kontroliraju jer, ako se vi ne slažete s njihovim ciljevima, to znači da vas ne mogu kontrolirati te će se svim silama potruditi da vas uvjere kako su oni dobri i za vas.

Sljedeći puta kada prijatelju, kolegi ili partneru, na kojeg sumnjate da je manipilator, predložite nešto drugačije, pratite njihovu reakciju. Pravi manipulatori, ako im nešto ne odgovara ili ako su izloženi kritici reagiraju naglo i snažno.

3. Igraju na vaše emocije

Emocionalno, duhovno ili psihičko zavođenje najjače je oružje manipulatora. Oni igraju na vaše najjače emocije koje će, na kraju, ići samo njima u korist. Oko sebe okupljaju osobe s kojima mogu kontrolirati, bilo kroz romantičnu vezu, blisko prijateljstvo ili pak poslovno partnerstvo.

Takve osobe reći će vam sve što želite čuti, a o drugima koji im stoje na putu prema cilju će pričati lukave negativne stvari s kojima ćete se složiti i vi, a da, na kraju, nećete niti znati zašto. Njihov je cilj vezu usmjeriti u svoju korist i prilagoditi je isključivo svojim potrebama.

Isto tako, osobe ovog tipa u trenu će učiniti da vi na kraju svake rasprave ispadnete negativac. U tim situacijama njihove 'žrtve' počinju vjerovati u to i preispitivati svoje postupke, čak se i ispričavati za svoja djela, dok u realnosti nisu učinile ništa pogrešno, već su postale dio njihove vješte shematske manipulacije. 

hr Sun Dec 09 2018 17:37:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c0d3e080e4938f0408b45a6/80
Foto: PIXABAY

Stručnjak za hranu i otrove: Nemojte jesti ovih 6 stvari

Već i četvrtu najgoru kaže da "izbjegava poput kuge", a neku hranu apsolutno nikad ne jede
Bill Marlel je odvjetnik i BottomLineInc nikada ga ne bi pitao za savjet oko hrane koja je najrizičnija za njom se otrovati, da nije proveo 20 godina utjerujući parnice zbog trovanja hranom.

On neku hranu apsolutno nikad ne jede. Čuven je po tome što je u karijeri izborio 600 milijuna dolara odšteta u koristi klijenata koji su blaže ili teže ili i fatalno stradali od neispravne hrane. Pa kad on kaže da se određeni rizik ne isplati, onda mu treba vjerovati, piše Express.hr.

Slijedi popis šest stvari s kojima se nije za zafrkavati:

6. Sirove kamenice


Marlel kaže da je u posljednjih pet godina vidio više trovanja školjkama nego u posljednja dva desetljeća. Razlog je način na koji se školjke hrane. One filtriraju vodu, pa ako se u njoj nalazi neka bakterija, filtrirat će i nju. A ako ona u njoj i ostane, pa ako je školjka sirova i još se bakterija probije u probavni sustav čovjeka, onda... Uz klimatske promjene i sve toplije vode ovakvi su slučajevi sve češći.

5. Sirova ili nedovoljno kuhana jaja


Svaki put kad god dođe do epidemije salmonele, prizori su gadni, ljudi se jezivo muče, neki ne prežive. U epidemiji iz 2010. oboljelo je prijavljenih 2000 ljudi. Marlel smatra da je opasnost danas puno manja nego u 90-ima. Ali on jaja jede isključivo dobro pečena ili dobro kuhana.

4. Unaprijed oprana ili rezana salata ili voće


Ovu kategoriju Marlel "izbjegava poput kuge". I to zato što god se hrana više obrađuje, reže, što god prolazi kroz više ruku, postrojenja, veća je šansa da će usput nešto pokupiti. On kupuje neoprano, nedirnuto voće i povrće, u malim količinama, koje će pojesti za tri ili četiri dana najviše. Sve kako bi smanjio rizik od listerije, smrtonosne bakterije koja se razvija na temperaturama frižidera.

3. Krvavo meso


Svi njegovi odresci koje je objedovao u posljednjih 20 godina bili su dobro pečeni. I to zato što svaka bakterija koja se inače nađe na površini, pa je ubije i pripremanje odreska koji je iznutra krvav, vrlo je vjerojatno da je prodrla i dublje. Nemoj pripremiti meso kako treba i riskiraš E. Coli salmonelu, a potom i svu silu drugih, manje popularnih bakterija.

2. Sirove klice iz sjemenki


Nekuhane ili lako kuhane registrirane su kao uzrok nešto više od 30 velikih bakterijskih epidemija u SAD-u od sredine 90-ih. Prije nekoliko godina jednu zbilja veliku i gadnu doživjela je i Europa. Uglavnom je riječ opet o salmoneli i E. Coli. I svaki put je bilo sasvim dovoljno ako su već i sjemenke, koje god bile, bivale zaražene bakterijama.

1. Nepasterizirano mlijeko


U SAD-u samo od 1998. do 2011. bilo je 148 epidemija trovanja povezanih s upotrebom nepasteriziranog mlijeka i proizvoda od njega. O kakvom je velikom riziku riječ pokazuje i to što zapravo jako malo ljudi pije takvo mlijeko, a istodobno je oboljelih bilo tako puno u tako relativno kratkom vremenu. Možda tek nešto malo manji rizik leži u nepasteriziranom soku. Za Marlela u obzir ne dolazi niti jedno niti drugo.

Pročitajte više na: https://www.express.hr/znanost/strucnjak-za-hranu-i-otrove-nemojte-jesti-ovih-6-stvari-19010 - www.express.hr
hr Sun Dec 09 2018 17:08:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c0d383f0e49380d3f8b461e/80
Foto: PIXABAY

Advent u Sinju: Klapska pisma u čast svetom Nikoli i božićnim blagdanima

Misnim slavljima i kulturno umjetničkim programom Župa Bajagić – Obrovac proslavila je blagdan svog zaštinika svetog Nikole.

Nakon slavljenja trodnevnice koju je predvodio župnik fra Ivan Dotur, u prepunoj župskoj crkvi u Bajagiću sinoć je održan koncert  muške klape KUD Vrilo i njihovih gostiju. Okupljeni župljani, među kojima su bili saborski zastupnik Petar Škorić, župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban, gradonačelnica Sinja Kristina Križanac i potpredsjednik sinjskog Gradskog vijeća Anđelko Bilandžić, uživali su prelijepim božićnim i drugim klapskim pjesmama. Pored domaćina, na koncertu su nastupili Ženska klapa Ventula Split, Aspalatos Split i Zagora Trilj – Dicmo, piše ferata.hr

I najmlađi su na kraju koncerta došli na svoje. Naime,  članovi KUD-a Vrilo podijelili su im prigodne poklone za svetog Nikolu. Za dugogodišnju uspješnu suradnju KUD Vrilo je dodijelio plaketu OŠ Ivana Mažuranića Han. Koncert je održan pod pokroviteljstvom  Splitsko-dalmatinske županije i dio je programa ‘Advent u Sinju 2018.’

hr Sun Dec 09 2018 16:44:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a50b7bdb9e03e76438b4571/80
Foto: PIXABAY

U susret Božiću Gradska glazba Zadar priređuje tradicionalni božićni koncert u HNK

Gradska glazba Zadar nastupit će u srijedu, 19. prosinca 2018., u 20 sati i tako održati svoj već tradicionalni božićni koncert u HNK Zadar.

Koncert nosi naziv "U susret Božiću s Gradskom glazbom Zadar", a kao dirigent zadužen je Dražen Habuš.

 Koncertom će odjekivati i dobro poznati evergreenovi, a osim ovog orkestra - nastupit će i gosti.

hr Sun Dec 09 2018 16:34:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .