Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5d9af11f29111c71a58b45fa/80

Javili se odgovorni za maskiranje Tuđmanova kipa: "Želimo vam ugodnu fotelju na Poljudu!"

Potpisali su se kao "Mala grupa govnara"

Spomenik Franji Tuđmanu na Rivi jučer je osvanuo prekriven legendarnom Kerumovom žutom vrećicom preko lica, a uz postolje kipa ostavljene su svijećice, ali i poruka nepoznatog autora.

- Paljenjem ovih lumina i stavljanjem poveza na umorne predsjednikove oči želimo pokazati kako ovo nije adekvatno mjesto na kojem bi naš prvi predsjednik trebao biti. No, postoji li uopće javni prostor koji nije u našem gradu isprostituiran bankomatom ili štekatom na kojem bi naš predsjednik uspravno stajao. Treba li naš prvi predsjednik biti na najneuglednijoj splitskoj okuci, s koje mu pogled puca na svakodnevnu tuču taksista, na nesnosnu prometnu gužvu, koju mu je sposobni Vela stavio pod nos i to bez da prizna grešku, te se barem predsjedniku, ako ne nama građanima ispriča? Mora li naš prvi predsjednik gledati privremeno nedovršeni pločnik Turističke palače? Ne bi li reprezentativno mjesto za našeg prvog predsjednika trebalo biti očišćeno od ilegalnih reklama koje su mu stavljene iza leđa? - stoji, između ostalog u pismu.

Danas je Slobodna Dalmacija objavila poruku aktivista koji objašnjavaju što ih je ponukalo na taj performans.

- Pavi, u spomen i u čast! Noć ususret jednog od važnijih datuma naše novije povijesti i skoroj loptačkoj predstavi na Poljudu, željeli smo dati do znanja kako u gradu pod Marjanom “još Hrvatska ni propala”, ma koliko god da nas naša najpoznatija pjevačica, u ulozi predsjednice, prozivala da smo leglo orjunaštva. Naša zamisao je bila uzeti Split kao primjer nefunkcioniranja sustava kojega zovemo država. Spomenik prvome predsjedniku je bio tek mala ješka na koju će se navući i “lijevi” i “desni” pučani, a kako odgovorni zapravo kapkom na probleme neće ni trepnuti. U pamfletu/proglasu koji smo ostavili nabrojali smo nekoliko problema koji su ovo ljeto život u našem gradu učinili nesnosnim. Takli smo se tako povampirenih štekata i bankomata i nesposobnosti da se poteštat digne u obranu javnog prostora. Udarili smo po privremeno trajnim nezavršenim projektima (u ovome slučaju samo pločnik Turističke palače), po neadekvatnoj prometnoj regulaciji te cjelokupnom komunalnom neredu - poručili su.

Tragikomične su im, kažu, reakcije i desnih i lijevih na njihov čin.

- Da nije smiješno bilo bi žalosno, a možda i obrnuto, kako su se “desni” digli na noge i išli u obranu prvog hrvatskog predsjednika, namjesto da kažu, pa i mi gledamo taj nered koji je kipu pred očima. Teško se odlučiti je li čak smješniji bio pokušaj “lijevih” da na brzinu prebroje sve promašaje prvoga predsjednika i njegove politike a da današnje stanje uopće ne prokomentiraju. Cilj našeg performansa nije bio vratiti se u prošlost, iako se ne kaže zalud tko ne pozna povijest slabo će kročiti kroz budućnost. Tako smo vam servirali Škorića. Vječnoga biblijskog Žida, koji tražeći križ u prošlosti zadaje nama čudne neke križeve u sadašnjosti. Dotakli smo se i njegovog koalicijskog partnera, ruralnog Splićanina, koji bi svima brojao krvna zrnca i konfesije, i koji upire prstom kao inkvizitor, a sam sije sjeme van neraskidivog katoličkog pečata braka, koji Domovinskog rata nije vidio, osim iza brašna na policama njegovih trgovina. A da stvar bude još otužnija, isti se onomad grubo našalio s jednim od nas na Rivi, kada je skupljao na jednom od mnogih mitinga hrvatstva jeftine političke poene. Vizionara Pave, s kojim se ruralni Splićanin (da ne uvrijedimo čestite vlaje) našalio, nažalost više nema, ali njegove ideje o nekom boljem društvu nisu izumrle. Odgovorni, budite svjesni da lonac ključa sve do izvjesnoga vremena, a onda se vruća voda prelije preko njega. Do idućih akcija želimo Vam ugodnu i besplatnu fotelju u loži na utakmici repke na Poljudu, nadamo se da je to zadnja konfort zona na kojoj ćete bezbrižno sjediti - poručuju aktivisti potpisani kao mala grupa govnara: “Po nama se ništa neće zvati”.

hr Tue Oct 08 2019 12:33:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f2560fcdaf72d8e4c8b465e/80
Foto: HGSS

Šesti dan potrage na Biokovu: Za nestalim strancem se još uvijek traga

Tijekom proteklih 6 dana potrage za nestalim stranim državljaninom tragalo je 280 članova HGSS-a iz 15 Stanica iz cijele Hrvatske
Za nestalm strancem i dalje traga 40 spašavatelja HGSS-a iz 14 stanica iz cijele Hrvatske, bespilotne letjelice, potražni timovi, helikopter HRZ-a, kolege iz GSS u BiH i planinari.

Od 13 timova, njih 5 obavlja specijalističke zadatke pretrage najnedostupnijih predjela spuštajući se užetima niz visoke litice i kuloare.

Potragu su i danas uz surov i nepristupačan teren otežavale i vremenske neprilike: oborinsko nevrijeme popračeno grmljavinom, a u nastavku dana i izrazito visokim temperaturama.
hr Wed Aug 05 2020 21:27:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f022a20daf72d65278b462f/80
Foto: D.N.

"Od verbalnog 'okretanja budućnosti' državnog vrha još je važnije policijsko pretvaranje nepoznatih počinitelja u poznate"

SDP-ovac Goran Kotur osvrnuo se na gnjusan čin u Splitu...
Šef splitskog SDP-a Goran Kotur komentirao je vandalski čin u Splitu gdje je, za sada, nepoznati počinitelj išarao Toyotu srpskih registracijskih oznaka, ali se osvrnuo i na današnje govore državnog vrha.

Njegovo priopćenje donosimo u nastavku: 

- Oštećivanjem Toyote srpskih registracijskih oznaka grafitima punim mržnje na splitskom Spinutu nepoznati počinitelj je na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti očito želio pokazati svoje "domoljublje". Ustvari je napadom na imovinu turista iz Srbije mržnju pokazao prema Splitu i Hrvatskoj koji velikim dijelom žive od turizma, koji je trenutno u iznimno velikoj krizi zbog epidemije. Mržnju je nepoznati počinitelj zapravo pokazao i prema porukama državnog vrha, ali i generala Ante Gotovine, koje se mogu svesti pod zajednički nazivnik "okretanja budućnosti".

Ali dok se god govor mržnje, uključujući i ustaški pozdrav "za dom spremni", koji je u skraćenom obliku napisan i u ovom slučaju, tolerira od strane države, "okretanje budućnosti" ostaje lebdjeti u zraku kao dobra namjera iza koje ne stoji dovoljna količina političke volje. Štoviše, od Plenkovićevog, Milanovićevog i Gotovininog verbalnog "okretanja budućnosti" još je važnije policijsko pretvaranje nepoznatog počinitelja u poznatog, i u slučaju spinutskog grafita punog mržnje, i u mnogim drugim slučajevima. - stoji u priopćenju. 
hr Wed Aug 05 2020 18:48:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b559fadcb557a7b3b8b4736/80
Foto: Pixabay / Ilustracija

Nema prekršajne prijave za HOS-ovce koji su u Kninu vikali "Za dom spremni"

Iz policije je rečeno da se radilo komemorativnim okolnostima...

Policija neće podnijeti prekršajne prijave protiv HOS-ovaca koji su se jutros okupili u Kninu i na glavnom trgu vikali "Za dom spremni". - potvrdili su iz šibenske policije za N1.

Kako je javila njihova novinarka, iz policije je rečeno da se radilo komemorativnim okolnostima, jer se sve odvijalo kod spomenika braniteljima. Pritom se, dodaje, pozivaju na smjernice Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima.

Podsjetimo, skupina predvođena Markom Skejom, od kojih je većina imala crne majice s grbom HOS-a i crvenim beretkama, jutros je stigla u Knin na obilježavanje Oluje. 

Dok je trajao program, skupina je pjevala te te izražavala nezadovoljstvo zato što im nije dopušten ulazak na trg, a mogao se čuti i uzvik "Za dom spremni". 

Tek kada se program završio, HOS-ovci i pripadnici drugih braniteljskih udruga pušteni su na trg.

hr Wed Aug 05 2020 17:30:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f1e7359daf72d4d428b4641/80
Foto: DalmacijaNews

Škoro: "Domovinski pokret nikad neće pristati na izjednačavanje žrtve i agresora"

Iz stranke su poručili i da koronavirus nije smio razdvojiti ljude jer se tako hrvatskom narodu ograničava proslava

Predsjednik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro došao je u Knin povodom 25. obljetnice Oluje, ali nije sudjelovao u službenom prtokolu. 

Jedan od glavnih razloga jest, kako kaže čelnik stranke, "trgovačka koalicija HDZ-a i SDSS-a". 

Iz stranke su poručili i da koronavirus nije smio razdvojiti ljude jer se tako hrvatskom narodu ograničava proslava.

- Domovinski pokret nikad neće pristati na izjednačavanje žrtve i agresora. Nisam sudjelovao u službenom protokolu jer se u centar pozornosti stavlja nešto što ne bi trebalo. Ono što se događa je jedna loša politička trgovina Andreja Plenkovića i Milorada Pupovca. Prije svega ovde moraju biti ljudi koji su se borili za Knin, a njima je onemogućen pristup. - poručio je Škoro.

Dodao je i da se veća pažnja pridaje tome što je član SDSS-a i potpredsjednik Vlade Boris Milošević došao u Knin, umjesto da u fokusu bude sama obljetnica Oluje. - piše N1

hr Wed Aug 05 2020 15:09:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .