Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5ab945fa2af47f7b518b459e/80
Foto: PIXABAY

Priča časne sestre koja brine za bolesne: 'S petnaest godina sam odabrala Bogu biti produžena ruka'

U pet ujutro D.J. zvoni alarm kada se budi i sprema za odlazak na Jutarnju molitvu. Već u šest ona pije kavu i odlazi na posao. Ona je medicinska sestra koja pacijentima daje nadu, ohrabrenje i topal osmijeh. Međutim, njeno životno zanimanje ispunio je i životni poziv - poziv prema Bogu.
Njen život prije samostana bio je isti kao i kod ostalih djevojaka. Kupovao se časopis OK i BRAVO, slušala se glazba, čitale su se knjige. Ni po čemu D.J. nije bila drugačija od svojih vršnjakinja, čak se zamišljala kao majka dvoje ili troje djece... Međutim u dubini svoga bića - znala je da to nije njen put.

Entuzijastična i vedra, tvrdi, kako joj je najljepše zajedništvo koje imaju one, časne sestre, a posao medicinske sestre ju ispunjava jer može služiti i pomoći drugima.
"Svako jutro prije nego što krenem na posao molim Boga da mi da snage da posao ne obavljam rutinski nego da vidim čovjeka koji trpi, da im budem jedna mala zraka svjetlosti u tom danu", ističe D.J.

O tome kako izgleda život časne sestre, medicinske sestre, urednice internih novina, kćeri, prijateljice te što želi poručiti mladima pristala je podijeliti s nama.

Što je najljepše u Vašem zvanju, a što najteže?

Najljepše mi je zajedništvo koje mi sestre imamo. U mojoj zajednici nalaze se sestre iz četiri države, većina nas se nije poznavala, a sada dijelimo sve, međusobno se pomažemo i nadopunjujemo. To ne bi mogle da nismo svjesna kako nas je na ovakav način života pozvao Krist.

Imate li hobi? 

Volim čitati, tako da si u zadnje vrijeme priuštim dobru knjigu. Još se bavim uređenjem naših internih novina koje izlaze četiri puta godišnje. Meni je povjeren dizajn, tako da kad imam vremena pretražujem internet i usvajam nova znanja o pripremi novina za tisak. Jedna od mojih dužnosti je briga za samostansku kapelicu, tako da subotom pravim ikebane i ukrašavam kapelu.

Što bi savjetovali mladima s obzirom na brzinu življenja u 21. stoljeću?

Neka budu radosni i žive punim plućima. Neka bdiju nad sobom i čuvaju svoje dostojanstvo. Ubrzani tempo života i izloženost vanjskim utjecajima može osobu ojačati i izgraditi ili baciti u ponor očaja i osjećaja bezvrijednosti. Ljepotu duše koju je dragi Bog dao svakoj mladoj osobi treba čuvati, vanjski utjecaji nameću svašta, no Bog vam je dao razum da uvidite što je dobro, a što nije. Čuvajte svoju mladost, ne težite što prije odrasti, kad se jednom odraste na život se gleda drugim očima.

Vjerujete li u čuda?

Svako jutro Bogu zahvaljujem na novom danu, što mi ga je darovao, što je želio da ustanem živa i zdrava. Mnogi nisu dočekali jutro. Mnogo ih je ustalo bolesno, a meni je darovan još jedan dan u kojem ću imati zdrave ruke, oči, uši…To je za mene čudo koje doživljavam svaki dan.

Kako ste se odlučili postati časnom sestrom? Kakav je to osjećaj?

U samostan sam došla s petnaest godina. Odluku sam donijela na susretu franjevačke mladeži. Oduševio me rad svećenika i redovnica s mladima. Nakon školovanja i polaganja zavjeta počela sam raditi u bolnici, većinom sa starijim ljudima. Moj je život sada potpuna suprotnost od onoga što sam zamišljala kada sam dolazila u samostan. U dubini duše znam da dragi Bog vodi moj život. Kroz molitvu spoznajem da me treba u ovome zvanju, želi da budem njegova produžena ruka pomažući ljudima koji su pritisnuti teškim bolestima.


Kako su Vaši roditelji reagirali kada ste donijeli takvu odluku?

Roditeljima je u početku bilo teško, posebno mami (susjede su mi rekle da je plakala mjesec dana). Imam tri brata, bila sam jedina curica u obitelji. Bilo im je teško što tako mlada odlazim od kuće, bojali su se hoću li se snaći, hoću li izdržati. No ubrzo su vidjeli da sam se snašla, uklopila i da sam sretna, tako da su se i oni smirili.


Volite li svoj posao iako je jedan od najtežih zanimanja? 

Posao koji obavljam volim i on me ispunja, posebno što je to karizma reda kojem pripadam. Briga za bolesnog čovjeka iziskuje fizički i psihički napor, jer bolesnik koji boluje od zloćudne bolesti ne trpi samo fizičku bol nego i psihičku pitajući se zašto baš ja. Tako dok dajem terapiju nastojim popričati s njima, malo ih razveseliti i ohrabriti. Svako jutro prije nego što krenem na posao molim Boga da mi da snage da posao ne obavljam rutinski nego da vidim čovjeka koji trpi, da im budem jedna mala zraka svjetlosti u tom danu.


Što biste poručili za kraj?

Budite veseli i radosni. Ne dopustite da vam sivilo koje prodire izvana utrne radost, izbriše osmjeh. Dajte ljudima oko sebe nadu. Život je lijep, proživimo ga radosno i veselo, jer brzo prolazi.

hr Tue Mar 27 2018 07:54:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c91272929111c880f8b4691/80
Foto: Pixabay

Danas je Dan očeva: Evo što trebate znati

Prvi zapis o Danu očeva datira u vrijeme starog Babilona

Na današnji se dan uz svetog Josipa obilježava i Dan očeva. Upravo to i jest razlog zašto je kod nas odabran taj datum dok se u svijetu razlikuje datum njegova obilježavanja.

Daleke 1908. godine u SAD-u obilježen je prvi Dan očeva. Naime, u rudarskoj nesreći poginulo je više od 250 očeva, a kći jednog od njih zamolila je lokalnog pastora da održi misu za njih.

Obilježavanje Dana očeva proširilo se - kako na druge savezne države, tako i na cijeli svijet. 

Prvi zapis o Danu očeva datira u vrijeme starog Babilona. Dječak Elmesu je svom ocu napisao čestitku u kojoj mu je poželio dug život i dobro zdravlje.

Osim na današnji datum, brojne zemlje obillježavaju Dan očeva treće nedjelje u lipnju.
hr Tue Mar 19 2019 18:30:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c910a1829111c70128b45b8/80
Foto: Pixabay

Danas obilježavamo svetog Josipa: Marijinog zaručnika i Isusovog zemaljskog oca

Sveti Josip zaštitnik je Crkve i obitelji
Evanđelje Josipa opisuje kao pravednog i vjernog. Hrvatski sabor proglasio ga je 1687. godine zaštitnikom hrvatskog naroda. 

Ime Josip hebrejskog je porijekla i znači 'neka Bog priroda'.
Te riječi je u Starom zavjetu izgovorila Rahela koja je nakon duge neplodnosti rodila sina poznatog kao Josip Egipatski.

Evanđelja ne prenose niti jednu riječ koju je Josi izgovorio stoga ga se naziva i šutljivim svecem. 

Papa Pio IX progasio ga je 1870. godine zaštitnikom Crkve te zaštitnikom od sumnje i oklijevanja te zagovornikom za sretnu smrt. 

Sveti Josip zaštitnik je grada Karlovca, a najveća crkva u svijetu posvećena njemu nalazi se u Montrealu, u Kanadi.

Najčešće ga prikazuju kao srednjovječnog čovjeka sa štapom, a u naručju ili uz njega nalazi se Isus. 
Josip je bio siromašni testar iz Nazareta koji se prvi put spominje u Matejevim i Lukinim Evanđeljima napisanim oko 70. godine.


Papa Julije II molitvu caru Karlu koji je 1505. išao u bitku.

Prema predaji, onoga tko moli ovu molitvu neće zateći iznenadna smrt bez oprosta grijeha niti će biti poraženi u životnim bitkama

Moli se devet uzastopnih dana, ujutro.


O Sveti Josipe, čija je zaštita tako velika, tako jaka,
 tako izravna pred Božjom krunom, stavljam u tebe svoje  potrebe i želje.

O Sveti Josipe pomozi mi svojim snažnim zagovorom
i izmoli za mene od svog Djevičanskog Sina sve duhovne blagoslove,
kroz Isusa Krista, Našeg Gospodina,
tako da, budući da sam vezan/a tvojoj
Nebeskoj snazi, mogu iskazati svoju zahvalu
 i poštovanje Najljubljenijem Ocu.

O Sveti Josipe nikad se neću moći umoriti
 promatrajući Isusa kako spava u tvojim rukama.

Ne usuđujem se prići dok se on odmara u blizini Tvoga srca.

Zagrli ga u moje ime i poljubi Njegovu nježnu Glavu za mene,
i zamoli ga da mi uzvrati poljubac kad udahnem posljednji uzdah.

Sveti Josipe, zaštitniče umirućih, moli za nas.
 Amen.


hr Tue Mar 19 2019 16:27:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c91026929111cd80f8b4649/80
Foto: Pixabay

5 čestih grešaka koje radimo kad pohamo meso

Jeftini komadi mesa idealni su za pohanje, no pritom treba znati da će dobar okus imati samo oni komadi koje ste prethodno omekšali.
Savršeni pohanac ima hrskavu koricu i dobro pečenu, ali sočnu unutrašnjost. Da biste postigli takvu razinu okusa, trebali biste izbjegavati ove pogreške:

1. Pohamo meso različite debljine i veličine
Veći komadi mesa trebaju više vremena za termičku obradu od onih manjih. Upravo zato trebali biste izbjegavati simultano pohanje komada mesa različite veličine i debljine (npr. pileća prsa i batke) u istoj tavi te vađenje u isto vrijeme. U suprotnom ćemo jedan komad mesa presušiti, dok će drugi ostati krvav. Umjesto toga bilo bi najbolje meso narezati na istu debljinu. 

2. Zaboravljamo na bat za meso
Jeftini komadi mesa idealni su za pohanje, no pritom treba znati da će dobar okus imati samo oni komadi koje ste prethodno omekšali. Bez obzira na to koliko ste tanke komade mesa kupili, dodatno ih stanjite batom za meso ili se možete poslužiti nekim drugim predmetom. Na taj način bit ćete sigurni da će se meso dobro ispeći. 

3. Pohamo meso koje smo netom izvadili iz hladnjaka
Ako hladan i mokar komad mesa stavimo u zagrijanu tavu, izazvat ćemo špricanje ulja na sve strane te umanjiti mogućnost za pečenje hrskava odreska. Meso bismo trebali izvaditi ih hladnjaka pola sata prije paniranja te ga obvezno posušiti papirnatim ručnikom prije stavljanja u jaje, brašno i krušne mrvice. Na taj način spriječit ćete odvajanje paniranog pokrivača od mesa kad ga stavite u vruću tavu.

4. Štedimo na mrvicama 
Da bi odrezak imao ukusan i hrskavi omotač, potrebno ga je umočiti u namirnice za paniranje nekoliko puta. Budite detaljni i prekrijte jajima, brašnom i krušnim mrvicama svaki dio površine odreska te si tako zajamčite neponovljiv gastronomski užitak. Nemojte se ustručavati i utisnite mrvice što jače u površinu mesa. 

5. Zaboravljamo na začine 
Utrljate li nešto soli u meso prije paniranja, moguće je da završni proizvod neće biti dovoljno začinjen. Posolite jaja i brašno, a u krušne mrvice možete dodati i nešto sitno nasjeckanog začinskog bilja te tako odrescima podariti dodatnu dozu okusa, piše Pun kufer

Savjet plus: 
Ne zaboravite pečeno meso staviti na papirnati ručnik kako bi upio višak masnoće.
hr Tue Mar 19 2019 15:53:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c90d1aa29111c41128b4593/80
Foto: Maja Prgomet

Najomiljeniji Irac priredio tulum za pamćenje u splitskom škveru

Mnogobrojni Splićani u najboljem društvu dočekali najveseliji irski blagdan St. Patricks Day!

Split je proteklog vikenda ponovno opravdao svoj status epicentra hedonizma. Najbolji tulumi na Jadranu, zna se, upravo su u ovom dalmatinskom velegradu, a jedan takav odvio se na sasvim neočekivanoj lokaciji. U pitanju nije bio noćni klub, kafić ili bar, već splitski Škver! Hala 'Ljevaonica' u Brodosplitu na jednu večer postala je 'Jameson Škver' i pomoću čarobne ruke svima dragog Irca, gospodina John Jamesona, utemeljitelja najpoznatijeg irskog whiskeya, pretvorila se u mjesto fenomenalnog provoda i najveselije proslave St. Patricks Day-a - svjetskog sinonima sjajnog raspoloženja i zabave.

Svi ljubitelji Jamesona, a i oni koji su to tek postali na ovom partyju sezone, imali su jedinstvenu priliku u najoriginalnijem ambijentu i atmosferi isprobati različita osvježavajuća pića s najpoznatijim irskim whiskeyem u glavnoj ulozi. Na partyu su se tako mogli isprobati fantastični 'Afterwork' kokteli s đumbirom i sokom od limete, 'Jameson Sensation&Lime' kokteli ili poznati mix 'Jameson Sprite'. Oni vjerni klasici, mogli su uživati u članovima obitelji Jameson, u verziji 'neat' (čiste) ili s ledom. Kod dobrog provoda uvijek se ogladni! Za gladne trbuhe pobrinuo se Toto's Burger Bar - popularno splitsko gastro odredište sa zdravijom verzijom fast fooda, koji je posjetiteljima nudio razne iznimno ukusne burgere s neobičnim sastojcima poput kozica i slanutka, nakon kojih se bezbrižno moglo nastaviti dalje s provodom.

Živuća splitska legenda, glazbenik, glumac, zabavljač i komičar Damir Mihanović Čubi, sretne posjetitelje koji su se uspjeli dočepati svoje karte za dugo iščekivani Jameson tulum, uveo je u sam početak ove nezaboravne večeri te dao svoj urnebesni pečat cijeloj priči. A zna se kako party nije pravi party bez svirke uživo i energičnih performera, koji će ga upotpuniti na najbolji mogući način. Tako su bend 'Živa legenda' i DJ Carl Maxx, uz pomoć nekoliko stotina rasplesanih posjetitelja, stvorili nevjerojatnu atmosferu ponesenu zaraznom energijom funka, atmosferu kakvu samo Splićani znaju napraviti. Najveće iznenađenje večeri bio je neočekivani izlazak klape Sveti Florijan na pozornicu, koja je otpjevala pjesmu simboličnog naziva „Kako ću joj reć da varin“ i njome razveselila Jamesonove goste u 'Škveru'.

Iako je Jameson od ranije poznat kao tvorac izvrsnog provoda, splitski Jameson party bio je na jednoj posve novoj razini. Brojne svjetlucave lampice, kreativno osmišljena 'Instagram mjesta' za fotografiranje i poznati drveni rekviziti posve su preobrazili Halu 'Ljevaonicu'. Hrabri znatiželjnici mogli su na trenutak predahnuti od plesa i prepustiti se u ruke iskusnim splitskim barberima u 'POP UP' brijačnici poznatog salona 'Mankaze'.

Jameson Škver nedvojbeno je učinio Split dostojnim svjetskih metropola, pokazavši kako se tulumari na Jameson način. Nove, neistražene lokacije tek čekaju da postanu ultimativno party odredište s najvećom pošiljkom Jamesona. Hoće li to biti Zagreb, Split ili neki drugi grad, vrijeme će tek otkriti.

hr Tue Mar 19 2019 12:26:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .