Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5ab945fa2af47f7b518b459e/80
Foto: PIXABAY

Priča časne sestre koja brine za bolesne: 'S petnaest godina sam odabrala Bogu biti produžena ruka'

U pet ujutro D.J. zvoni alarm kada se budi i sprema za odlazak na Jutarnju molitvu. Već u šest ona pije kavu i odlazi na posao. Ona je medicinska sestra koja pacijentima daje nadu, ohrabrenje i topal osmijeh. Međutim, njeno životno zanimanje ispunio je i životni poziv - poziv prema Bogu.
Njen život prije samostana bio je isti kao i kod ostalih djevojaka. Kupovao se časopis OK i BRAVO, slušala se glazba, čitale su se knjige. Ni po čemu D.J. nije bila drugačija od svojih vršnjakinja, čak se zamišljala kao majka dvoje ili troje djece... Međutim u dubini svoga bića - znala je da to nije njen put.

Entuzijastična i vedra, tvrdi, kako joj je najljepše zajedništvo koje imaju one, časne sestre, a posao medicinske sestre ju ispunjava jer može služiti i pomoći drugima.
"Svako jutro prije nego što krenem na posao molim Boga da mi da snage da posao ne obavljam rutinski nego da vidim čovjeka koji trpi, da im budem jedna mala zraka svjetlosti u tom danu", ističe D.J.

O tome kako izgleda život časne sestre, medicinske sestre, urednice internih novina, kćeri, prijateljice te što želi poručiti mladima pristala je podijeliti s nama.

Što je najljepše u Vašem zvanju, a što najteže?

Najljepše mi je zajedništvo koje mi sestre imamo. U mojoj zajednici nalaze se sestre iz četiri države, većina nas se nije poznavala, a sada dijelimo sve, međusobno se pomažemo i nadopunjujemo. To ne bi mogle da nismo svjesna kako nas je na ovakav način života pozvao Krist.

Imate li hobi? 

Volim čitati, tako da si u zadnje vrijeme priuštim dobru knjigu. Još se bavim uređenjem naših internih novina koje izlaze četiri puta godišnje. Meni je povjeren dizajn, tako da kad imam vremena pretražujem internet i usvajam nova znanja o pripremi novina za tisak. Jedna od mojih dužnosti je briga za samostansku kapelicu, tako da subotom pravim ikebane i ukrašavam kapelu.

Što bi savjetovali mladima s obzirom na brzinu življenja u 21. stoljeću?

Neka budu radosni i žive punim plućima. Neka bdiju nad sobom i čuvaju svoje dostojanstvo. Ubrzani tempo života i izloženost vanjskim utjecajima može osobu ojačati i izgraditi ili baciti u ponor očaja i osjećaja bezvrijednosti. Ljepotu duše koju je dragi Bog dao svakoj mladoj osobi treba čuvati, vanjski utjecaji nameću svašta, no Bog vam je dao razum da uvidite što je dobro, a što nije. Čuvajte svoju mladost, ne težite što prije odrasti, kad se jednom odraste na život se gleda drugim očima.

Vjerujete li u čuda?

Svako jutro Bogu zahvaljujem na novom danu, što mi ga je darovao, što je želio da ustanem živa i zdrava. Mnogi nisu dočekali jutro. Mnogo ih je ustalo bolesno, a meni je darovan još jedan dan u kojem ću imati zdrave ruke, oči, uši…To je za mene čudo koje doživljavam svaki dan.

Kako ste se odlučili postati časnom sestrom? Kakav je to osjećaj?

U samostan sam došla s petnaest godina. Odluku sam donijela na susretu franjevačke mladeži. Oduševio me rad svećenika i redovnica s mladima. Nakon školovanja i polaganja zavjeta počela sam raditi u bolnici, većinom sa starijim ljudima. Moj je život sada potpuna suprotnost od onoga što sam zamišljala kada sam dolazila u samostan. U dubini duše znam da dragi Bog vodi moj život. Kroz molitvu spoznajem da me treba u ovome zvanju, želi da budem njegova produžena ruka pomažući ljudima koji su pritisnuti teškim bolestima.


Kako su Vaši roditelji reagirali kada ste donijeli takvu odluku?

Roditeljima je u početku bilo teško, posebno mami (susjede su mi rekle da je plakala mjesec dana). Imam tri brata, bila sam jedina curica u obitelji. Bilo im je teško što tako mlada odlazim od kuće, bojali su se hoću li se snaći, hoću li izdržati. No ubrzo su vidjeli da sam se snašla, uklopila i da sam sretna, tako da su se i oni smirili.


Volite li svoj posao iako je jedan od najtežih zanimanja? 

Posao koji obavljam volim i on me ispunja, posebno što je to karizma reda kojem pripadam. Briga za bolesnog čovjeka iziskuje fizički i psihički napor, jer bolesnik koji boluje od zloćudne bolesti ne trpi samo fizičku bol nego i psihičku pitajući se zašto baš ja. Tako dok dajem terapiju nastojim popričati s njima, malo ih razveseliti i ohrabriti. Svako jutro prije nego što krenem na posao molim Boga da mi da snage da posao ne obavljam rutinski nego da vidim čovjeka koji trpi, da im budem jedna mala zraka svjetlosti u tom danu.


Što biste poručili za kraj?

Budite veseli i radosni. Ne dopustite da vam sivilo koje prodire izvana utrne radost, izbriše osmjeh. Dajte ljudima oko sebe nadu. Život je lijep, proživimo ga radosno i veselo, jer brzo prolazi.

hr Tue Mar 27 2018 07:54:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/56b86baef864d109008b4ba1/80

Milijuni korisnika više neće moći koristiti WhatsApp

Najnovija verzija ažuriranja uklanja podršku nekim uređajima.

Iako je WhatsApp trenutno najpopularniji servis za dopisivanje kojeg koristi više od milijardu ljudi, moglo bi se dogoditi da postane nedostupan za milijune korisnika, piše News24, prenosi N1.

Najnovija verzija ažuriranja, naime, uklanja podršku nekim starijim uređajima, a time će najviše biti pogođeni vlasnici iPhonea 4 (i ranijih modela) koji koriste operativni sustav iOS 7.

Ova promjena bit će uvedena u veljači 2020. godine.


hr Fri Sep 21 2018 10:27:39 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ba4a246cb557a0fa98b4941/80

Program 23. izdanja Splitskog filmskog festivala

Splitski filmski festival najstarija međunarodna filmska / medijska manifestacija u Hrvatskoj ide dalje, samo u listopadu, umjesto kao dosad u rujnu. Festival u svom 23. izdanju, tempiranom od 4. do 12. listopada, nastavlja u svom specifičnom film(ofil)skom stilu.

Ove godine program ima zajedničku crtu otpora prema kapitalizmu, populizmu, kontroli koju tehnološki razvoj samo povećava, u sustavu gdje zanemarivo mali broj ljudi postaje sve bogatijima, a ogromna većina žitelja na zemlji, sve siromašnija.

Tradicionalno, festival ne bira filmove (od blizu 2000 prijavljenih) prema imenima i nagradama na razvikanim festivalima, no ipak se poslovično događa da se u njegovu programu, osim mladih autora i debitanata, nađu i naslovi nagrađeni na Cannesu ili Rotterdamu, kao i neko priznato redateljsko ime.

To vrijedi za neke od filmova iz međunarodne konkurencije. “Donbass” je novi film kultnog ukrajinskog filmaša Sergeja Loznitse, a “Ljubav 1. pas” rumunjskog “novovalovca” Florina Serbana (“Ako mi se fućka, fućkam”) u kojem glavnu mušku ulogu igra Valeriu Andriuta, kućni glumac Cristiana Mungiua. Njima treba pripojiti slovensko-norveško-talijansku koprodukciju “History Of Love” Sonje Prosenc, ove godine nagrađenu u Karlovim Varima, te “The Widowed Witch” Caija Chengjieja, ovjenčan nagradom Tigar na festivalu u Rotterdamu. S Karlovih Vari dolazi još jedan film iz konkurencije, “Volcano” Ukrajinca Romana Bondarčuka, a s Rotterdama švicarski “Those Who Are Fine” Cyrila Schäublina, treba spomunti i ORDER, trodijelni operetski film kolektiva Democracia koji oštro kritizira konvencije i nepravde kapitalizma i njegove globalne hegemonije. U konkurenciji dugometražnih filmova nalazi se i jedan domaći naslov - “Do kraja smrti” Anđela Jurkasa.

U međunarodnoj konkurenciji kratkometražnih filmova, od 33 naslova sa svih kontinenata, čak je pet hrvatskih kratkiša: “FilmFlam” Marka Belića, “Završni krug” Vladislava Kneževića, “Trip” Marka Meštrovića, “90 sekundi u Sjevernoj Koreji” Ranka Paukovića i “Nigdina” Neli Ružić.

U programu hrvatskih filmova je “Lada Kamenski” Sare Hribar i Marka Šantića, trostruko nagrađena na Puli (scenarij, sporedna ženska uloga, priznanje međunarodnog žirija FEDEORA), te film Anđela Jurkasa “Happy End” koji će na STFF-u imati službenu hrvatsku premijeru pred početak kino distribucije u studenome. U istom programu je osam, manje eksponiranih, hrvatskih kratkih filmova.

Svi hrvatski filmovi prikazani na festivalu konkuriraju za filmsku nagradu Ivan Martinac, koju je u čast velikog Martinca STFF uveo prošle godine, a bit će dodijeljena hrvatskim autorima za kreativno i inovativno korištenje filmskog jezika u čijem izričaju dominira upotreba specifičnih, filmsko-izražajnih sredstava ostvarivih samo u mediju pokretnih slika.


Zanimljivih dugometražnih filmova ne nedostaje ni u programu “Forum/Next Door/Frame Extended” , spomenut ćemo indijski film autora
Aditya Kripalanija ''Tikli and Laxmi Bomb'', u kojem seksualne radnice uzmu stvar u svoje ruke da bi ostvarile autonomiju u profesiji, vodeći mali dio trgovine seksom, '' by women and for women''.

Peruanski redatelj Renzo Alva Hurtado u filmu ''Profundidad de Campo'' kroz pronađene vrpce rekreira prosvjede protiv projekta rudnika Southern Copper. Njemačka redateljica Rosa Hannah Ziegle u filmu ''Family Life'' prikazuje kompleksne odnose dviju mladih djevojaka, koje pokušavaju naći svoj put u život, uz. odrasle, koji se bore s vlastitim demonima na oronuloj farmi u Saxony-Anhalt Aleksandro Tesei dokumentarcu ''The Zone – Post Atomic Journey'' prati mladiće, Stalkere, nazvane po poznatom filmu Tarkovskog, koji ilegalno borave u zabranjenoj zonu Černobila, u čijem je centru famozni Reaktor 4, koji je eksplodirao 1986. Francuski debitant Camille Vidal-Naquet u filmu ''Sauvage'' prikazuje mladića koji prodaje svoje tijelo na ulici, muškarci dolaze i odlaze…dok on traži ljubav. U iranskom igranom filmu ''Redhead'' redatelj Karim Lakzadeh na zanimljiv način vodi priču o dvojici braće koji nastoje povratiti otetu zemlju.

U istom programu vidjet ćemo “Roi Soleil”, novi film još jednog starog festivalskog znanca Alberta Serre (''Čast viteštva'', “Pijev ptica”, “Smrt Luja XVI“). Film je bez dijaloga isto kao i uradak španjolskog redatelja Jorge Lópeza Navarretea ''Ronco Rumor Remoto''.

Na festivalu će se prikazati sedam VR filmova i movomedijski digitalni uradak ''Plazaville'' GH Hovagimyana, HD remake Godardovog filma Alphaville snimljen u New Yorku. Scene se pojedinačno prikazuju slučajnim redoslijedom. Računalni program preslaguje scene kako bi stvorio dekonstruirani narativ. Gledatelj sam slaže redoslijed u svojoj glavi. Rad se neprekidno izvodi, ali nije riječ o petlji.

Posebna zanimljivost 23. festivala je i “mini retrospektiva” Jana Soldata “Moć, sigurnost i dominacija”, autora dokumentaraca, kojega ne zanima seksualnost ili slamanje tabua, već odnos osobe prema vlastitu tijelu. ''Dokumentiram njihovu strast i dajem njihovim potrebama prostor bez osuđivanja; gledatelj na ovaj način može osjetiti protagoniste''. 

Sve informacije možete pronaći na www.splitfilmfestival.hr

hr Fri Sep 21 2018 09:50:31 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ba49223cb557a35a88b4971/80
Foto: Marko Lopac

Open Air Cinema powered by Cinestar otvorio 11. Weekend Media Festival

Mnogobrojni sudionici 11. Weekend Media Festivala uživali u idličnom kinu pod zvijezdama

Jučer je započeo 11. Weekend Media Festival, koji okuplja vodeće ljude i stručnjake u komunikacijskoj industriji i poslovnom svijetu, a kraj prvog dana začinjen je pravom filmskom poslasticom. Naime, sinoć je po prvi puta na Weekend Media Festivalu održan 'Open Air Cinema powered by CineStar'. U kinu pod zvijezdama okruženom borovinom, uz prigušeno svjetlo svijeća, zabavili su se mnogobrojni gosti uz hrvatsku premijeru filma 'Pepermint' s Jennifer Garner u glavnoj ulozi.

Weekend Media Festival predstavlja mjesto okupljanja poketača u poslovnoj industriji, ali i nove vizionare i pojedince usmjerene budućnosti što se podudara s filozofijom i poslovanjem CineStara, kao najvećeg kinoprikazivača u Hrvatskoj i u ovom dijelu Europe. CineStar kina već punih 15 godina 'stvaraju' emocije koje ostaju u sjećanju. Emocije koje vežemo uz dobru zabavu, prijateljstva i obiteljska druženja uz film. U to su se sinoć uvjerili i mnogobrojni sudionici ovogodišnjeg Weekend Media Festivala koji su uz slasne kokice uživali u ovom idiličnom kinu pod zvijezdama.

Sinoćnje kino pod zvijezdama, bila je najava prvog CineStar kina u Istri, koje će biti otvoreno u Puli u sklopu shopping centra Max City, čije se otvorenje planira do kraja ove godine. Simbolično  15. CineStar kino u Hrvatskoj otvara se u Puli, kao CineStarov poklon Istrijanima za 15. godina CineStara u Hrvatskoj.

Film 'Pepermint' u distribuciji Blitza, adrenalinom je nabijen triler koji će vas prikovati za kino sjedala i držati napetim do samoga kraja. Redatelj filma je publici već poznati, Pierre Morel koji je već oduševio s filmom '96 sati' ('Taken'). Film u svim CineStar kinima možete pogledati od 27. rujna.

hr Fri Sep 21 2018 08:40:03 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b9ca3cbcb557af5ab8b45f7/80

Nećete vjerovati što sve dobrostojeći, moderni roditelji traže od dadilja

Poželjno je da dadilja danas zna baratati pištoljem, masirati, šišati ili pak voziti specijalno vozilo za led.. naravno sve to dobro se plaća

Donedavna je među dobrostojećim Njujorčanima bilo poželjno da dadilja njihove djece zna dodatni strani jezik kojem bi ih naučila te da zna kuhati zdravu, egzotičnu hranu, piše Život i stil.

Danas je situacija puno drugačija i veliki izazovi su stavljeni pred dadilje. Žene koje čuvaju djecu moraju vladati brojnim drugim vještinama. Prema anketi New York Posta roditelji očekuju da dadilja zna masirati, frizirati ili pak biti instruktorica joge. 

"Jedan otac je rekao da njega dadilja dvaput tjedno po 90 minuta masira. Naravno za to joj dodatno plati. Jedna obitelj tražila je dadilju koja zna voziti zamboni kako bi im mogla biti od koristi na klizanju. Drugoj obitelji je bilo važno da dadilja zna rukovati vatrenim oružjem kako bi plašila medvjede. Jedna majka je tražila dadilju koja zna šišati i raditi frizure kako bi njezine djevojčice i ona uvijek bile dotjerane.

"Dobrostojeće obitelji imaju svoj pogled na ovaj posao. Kada intervjuiraju dadilje vode računa o tome da dobiju što više usluga od jedne osobe. Naravno to i plate. Dadilja s puno vještina može godišnje zaraditi 185.000 dolara", kaže David Youdovin, šef tvrtke koja zapošljava dadilje i domaćice.   

hr Thu Sep 20 2018 19:50:57 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .