Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/586cf4141eea8f9ebe8b45e6/80
Foto: Pixabay

Testom intolerancije na hranu do boljeg izgleda i zdravlja

Test intolerancije na 162 namirnice uputiti će Vas i pomoći Vam kako da se riješite suvišnih kilograma, kako da se riješite zdravstvenih problema, kako da živite bolje i zdravije

Ušli smo u novu godinu sa novim željama i ciljevima, odlukama.. ali isto tako često čitamo i čujemo o tome kako su neke poznate osobe uspjele skinuti višak kilograma ili smanjiti neke kronične zdravstvene probleme, pa čak ih se i riješiti  na vrlo jednostavan način.. izbacivanjem nekih namirnica iz svoje prehrane, a da bi te namirnice bile upravo one koje odgovaraju baš našem organizmu potrebno je napraviti test intolerancije na hranu. Test intolerancije na 162 namirnice uputiti će Vas i pomoći Vam kako da se riješite suvišnih kilograma, kako da se riješite zdravstvenih problema, kako da živite bolje i zdravije. Ovaj test je moguće napraviti i u Splitu, ali više o svemu ovome reći će nam Biljana Marinović, iz „Korak ka zdravlju“.

Koji su najčešći simptomi pretjerane osjetljivosti na neku hranu, tj. intolerancije ?

Najčešći simptomi intolerancije su umor, promjene na koži kao što su akne, dermatitisi, ekcemi, psorijaza, astma, kronični kašalj, nadutost, problemi s probavom, pospanost nakon jela, bolovi u mišićima, gastritis, migrene, glavobolje, kardiovaskularne bolesti, višak kilograma. I ukoliko postoje neki od ovih simptoma svakako bi se trebalo razmisliti o testiranju.

Koliko se dugo trebamo pridržavati takvog načina prehrane?

Potrebno je tri mjeseca izbaciti neke namirnice iz prehrane na koje test pokaže da ste intolerantni  i u tom periodu dolazi do znatnog poboljšanja, a u mnogim slučajevima i potpunog nestanka tegoba, jer ovakvim načinom prehrane rješavamo uzrok problema, a ne posljedicu. Prvi rezultati poboljšanja vide se već nakon 3 tjedna pridržavanja novog načina prehrane.

Mnogi od nas su pokušavali primjenjivati zdraviji način prehrane, ali brzo smo odustajali, ima li to isto veze sa intolerancijom?

Upravo tako, mnogi od nas su pokušavali primjenjivati zdraviji način prehrane, ali to je često rezultiralo odustajanjem , jer umjesto očekivanog povećanja energije, povlačenja nekih od zdravstvenih tegoba  i općenito boljeg funkcioniranja našeg organizma, bili smo stalno nekako gladni, neraspoloženi, bez nekih pomaka i osjetili smo da to baš i nije to, te smo se opet vraćali na stari način prehrane. Razlog je taj što smo i tada uzimali namirnice koje ne odgovaraju našem organizmu, jer što je dobro za jednu osobu ne mora biti i za drugu jer svi smo mi različiti. Npr.  izbacili smo pšenični kruh i ubacili raženi, jer uvjereni smo da je raženi zdraviji, a mi smo baš intolerantni na raž,  kravlje mlijeko zamijenili sojinim, ali imamo intoleranciju na soju, a to ne znamo. I niz drugih zamjena.

Što je sa ljudima koji imaju prekomjernu težinu i koji se odlučuju na razne dijete, koje isto tako daju slabe rezultate?

Znamo da su neki  puno puta pokušali izgubiti višak kilograma i nisu uspjeli, a razlog tome je sigurno u intoleranciji na neku namirnicu jer povećanje tjelesne težine uzrokovane intolerancijom na hranu teško se može korigirati niskokaloričnim dijetama. Razlog je taj što ne znate koje namirnice trebate koristiti u niskokaloričnoj dijeti, a koje ne. Jer ono što odgovara jednoj osobi ne mora odgovarati i drugoj i obrnuto. Zato je najbolje kada uz odluku o skidanju viška kilograma napravite i test intolerancije na hranu , te se počnete hraniti onako kako je to najbolje za vas i vaš organizam. Ovakvom eliminacijskom prehranom dolazi do sigurnog gubitka kilograma.

Gdje Vas možemo posjetiti u Splitu? Da li se dolazak mora najaviti unaprijed?

U Splitu nas možete posjetiti na adresi Lička 27,  u razdoblju od 23. do 28. siječnja u vremenu od 11-18 sati, isto tako bitno je naglasiti da je broj termina ograničen i zato je potrebno reagirati na vrijeme i rezervirati svoje mjesto, a to možete učiniti na broj telefona 091-798-1888.





Facebook komentari

hr Fri Jan 20 2017 07:00:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/58eff3c1b473983b228b4579/80
Foto: Pixabay

Pet izvora masnoće koje bismo trebali jesti češće

Namirnice uzgojene bez pesticida i drugih štetnih sastojaka imaju više hranjivih sastojaka, te su bolje za zdravlje pojedinca. Organska slanina je, primjerice, bogata je kolinom.
1.  Organska slanina
Visokokvalitetna slanina koja je dobivena od organski uzgojenog mesa puna je kolina, koji se pokazao kao saveznik u borbi protiv Alzheimerove bolesti i nekih drugih kroničnih mentalnih bolesti. Uz to je dobar izvor različitih vitamina B kompleksa, te cinka. Ovi nutrijenti pomažu u proizvodnji serotonina koji smanjuje tjeskobu, kaže nutricionistica Ali Miller

Da bi uživali u blagodatima slanine, važno je odabrati proizvod napravljen od lokalno uzgojenog mesa bez nitrata, hormona rasta i antibiotika, piše Punkufer.

2. Organski maslac 
Nutricionistički gledano, maslac je mnogo zdraviji izvor masnoće nego što ljudi misle, a osobito ako dolazi od organskog mlijeka. Ovakve mliječne masnoće sadrže veću koncentraciju vitamina K2 koji pomaže tijelu iskoristiti kalcij na pravilan način, kaže nutricionistica Laura Schoenfeld

Dakako, ona poboljšava okus druge hrane, a pripremljena s povrćem olakšava apsorpciju njihovih nutrijenata

3. Avokado
Avokado je hrana bogata oleinskom kiselinom i prehrambenim vlaknima koja uravnotežuje hormone u organizmu i pojačava zdravlje probave. Također se smatra odličnom hranom za oporavak nakon vježbanja jer sadrži kalij, kaže Ali Miller.

Ova "mesnata“ voćka se obično koristi za pripremu ukusnih namaza, ali se može dodavati i raznim salatama, ili posluživati uz pečena jaja i slično.

4. Žumanjak
Preskočite omlet od bjelanjaka i prigrlite žumanjke. Ovo je još jedna zanemarena, a masnoćama bogata hrana koja je nevjerojatni izvor vitamina A, B i selena. Žumanjci dobiveni od organskih jaja imaju više vitamina D i karotenoida koji žumanjcima daje narančastu boju, ističe Laura Schoenfeld

5. Tamna čokolada
Moja obitelj ima povijest srčanih bolesti, a istraživanja su pokazala da neke vrste čokolade mogu zaštititi ovaj organ. Potrebno je unijeti 200 miligrama flavonoida da bi se poboljšala cirkulacija i unaprijedilo zdravlje srca. 

To se može postići s dvije žlice kakaa ili 50 grama tamne čokolade s najmanje 70 do 80 posto kakaa, tvrdi nutricionistica Jennifer McDaniels, koja ga obično dodaje jutarnjoj zobenoj kaši. 

Pripazite i kupujte prirodni kakao prah jer on sadrži veću količinu flavonoida. 

Savjet plus
Lanene i chia sjemenke su biljni izvori omega 3 masnih kiselina koje smanjuju upalne procese u tijelu. Uz to sadrže prehrambena vlakna koja snižavaju krvni tlak te unaprjeđuju zdravlje srca i krvnih žila. Najbolje je njima započeti dan – dodati ih zobenoj kaši, smoothiejima, jogurtima i sličnim jelima.

Facebook komentari

hr Sun Dec 10 2017 16:50:01 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a2d47e3b9e03e56228b4592/80
Foto: Screenshot YouTube

Tako mlad, a već milijunaš: Ryan ima samo šest godina i deset milijuna pratitelja na YouTubeu

Šestogodišnji Ryan, voditelj popularnog YouTube kanala Ryan ToysReview, već je multimilijunaš, piše Forbes.

Naime, Ryan se našao na ljestvici YouTubera koji su najviše zaradili u 2017. godini. Ovaj dječačić je u ovoj godini, prema podacima na Forbesu, zaradio 11 milijuna dolara te tako zauzeo osmo mjesto ljestvice YouTube zvijezda koje najviše zarađuju. Kanal su pokrenuli njegovi roditelji 2015. godine. Oni snimaju i produciraju Ryanovu emisiju zbog koje je on vrlo brzo postao jedna od najpopularnijih YouTube zvijezda na svijetu, piše Index.

Sve je počelo tako što je Ryan, kao četverogodišnjak koji je obožavao gledati recenzije igračaka na YouTubeu, upitao roditelje zašto i on to ne bi mogao raditi. Proslavio ga je video u kojem otvara golemo Pixarovo jaje puno igračaka koji je objavljen u srpnju 2015. godine. Do danas taj video ima više od 800 milijuna pregleda.

Osim igrački, Ryan je počeo recenzirati i slatkiše, a na YouTubeu ga prati već više od 10 milijuna ljudi.


Facebook komentari

hr Sun Dec 10 2017 15:49:31 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a2d3c53b9e03e31228b45a3/80
Foto: Screenshot Youtube

100-godišnjakinja otkrila tajnu dugog života: Vino, vino i samo vino!

Čaša vina očito produžava život
Svaki put kad pročitam priču da je netko doživio 100 godina, odmah se zapitam i razmišljam: Što moram promijeniti u vlastitom životu kako bi došla do ove brojke? Nakon priče Florence Bearse, kada je u pitanju ispijanje vina, odlučila sam da ne moram ništa mijenjati, piše novinarka Harper's Bazaara

Florence je nedavno napunila 100 godina i kada sam je pitala koja je tajna stoljetnog življenja, imala je ikonski odgovor:

- Volim svoje vino. Ne oduzimajte mi ga. 

To je savjet kakav ljudi trebaju. Uistinu, to je krajnje nevjerojatno da je tajna tako jednostavna, ali očito je istina. 

Florence zauvijek, zaključila je novinarka! 

Facebook komentari

hr Sun Dec 10 2017 14:54:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/58c124cbb47398f1ad8b458a/80
Foto: Pixabay

5 jednostavnih načina kako smanjiti unos soli u organizam

Svi smo svjesni smo da prekomjerno unošenje soli u organizam nije zdravo, ali ne razmišljamo na koje načine unosimo najviše soli i koliko nam to zaista može štetiti.

Prekomjeran unos soli u organizam može biti uzrok pretilosti, srčane i plućne bolesti, bubrežne bolesti, ali povećava i rizik od moždanog udara. Smanjene  prekomjernog  unosa soli u organizam Svjetska zdravstvena organizacija uvrstila je u 9 globalnih ciljeva za prevenciju kronično nezaraznih bolesti.

Preporučeni dnevni unos kuhinjske soli u organizam jednak je jednoj čajnoj žlici (6 g),  a Hrvati dnevno unose gotovo dvostruko više (11,6 g) soli. Zabrinjavajuća je informacije  da čak 9 od 10 Hrvata unosi previše soli u organizam, na godišnjoj razini više od 4 kg, što je gotovo dvostruko više od preporučenog unosa., piše ordinacija.hr

1. Ujutro prije posla doručkujte žitarice

Nismo ni svjesni da upravo kruhom i pekarskim proizvodima unosimo veliku količinu soli  u  organizam. Pojedini pekarski proizvodi sadrže gotovo 5 grama soli čime smo gotovo zadovoljili dnevne potrebe. Umjesto pereca i peciva za doručak odaberite müsli s više vrsta žitarica u kombinaciji s polumasnim mlijekom.


2. Pazite kakve grickalice birate

U jesen i zimu rado  biramo  večernje opuštanje uz filmove ili najdraže serije, a slane grickalice su neizostavan dio. Umjesto gotovih kokica sami ispecite kokice s ograničenom količinom soli ili čak bez soli, a umjesto prženog kikirikija birajte kikiriki u ljusci.

3. Sol zamijenite drugim začinima

Kako  bi  smanjili korištenje soli u pripremi obroka, velika pomoć nam mogu biti začini.  Umjesto soli dajmo priliku i drugim začinima, eksperimentirajmo s ružmarinom, bosiljkom, lukom, paprom ili mljevenom paprikom.

4. Naučite kontrolirati unos soli u organizam

Unos soli možemo smanjiti ako postanemo svjesni u kojem se sve namirnicama
nalazi sol. „Skrivenu“ sol možemo izbjeći ako u naviku uvedemo čitanje deklaracije i obratimo pozornost na udio soli.

5. Birajte proizvode s manjim udjelom soli

Najveću količinu soli, više od 75% unosimo kroz hranu stoga je nužno birati proizvode na  kojima je jasno istaknuto da sadrže manji udio soli. 

Facebook komentari

hr Sun Dec 10 2017 13:29:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .