Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5c2f41f90e4938296c8b45ad/80
Foto: Pixabay

PITAJTE NUTRICIONISTE: Zašto baš mediteranska dijeta?

Ovoga puta nutricionisti Nikola i Roko otkrivaju koje su sve prednosti mediteranske dijete

Vjerujem da ne postoji onaj tko nije barem jednom pročitao ili čuo kako je mediteranska prehrana jedna od najzdravijih na svijetu zbog brojnih pozitivnih učinaka na zdravlje. Ujedno je ne samo najistraživanija, već i najdokazanija, odnosno prehrana iza čijih benefita u prevenciji najučestalijih kroničnih bolesti stoje najsnažniji znanstveni dokazi, stoga je više manje opravdano etiketirana kao „standardom“ pravilne prehrane i poželjnih prehrambenih obrazaca.

Karakteristična je prehrana, logično zemalja na Mediteranu, ponajprije Grčke, Cipra, Italije, Španjolske, a u tu skupinu ulazi i obalni dio Hrvatske na Jadranskom moru. Iako je sasvim jasno kako nabrojane zemlje ne mogu imati potpuno unificiranu, to jest homogenu prehranu, nakon cjelovitog analiziranja tipičnih prehrambenih navika njihovih stanovnika, uočen je niz zajedničkih obilježja koja se danas smatraju uvjetima prave mediteranske prehrane, a to su:

1) Visok unos voća, povrća, cjelovitih žitarica i leguminoza

2) Umjerena konzumacija ribe, peradi i crnog vina

3) Ograničen unos mlijeka i mliječnih proizvoda

4) Nizak unos crvenog mesa i rafiniranih ugljikohidrata

5) Maslinovo ulje, dominantan izvor masti u prehrani

Kada se to sumira na mikronutritivnoj i detaljnijoj razini može se reći kako mediteranska prehrana obiluje mononezasićenim masnim kiselinama, vlaknima i bioaktivnim komponentama (pr. antioksidansi), dok je siromašna polinezasićenim masnim kiselinama, zasićenim masnim kiselinama i hidrogeniziranim mastima.

Sada nakon što smo se pozabavili s odavno prožvakanom teorijom i činjenicama koje se znaju od prije i koje se neće mijenjati u budućnosti, hajdemo vidjeti što su pokazala podrobnija i „friškija“ znanstvena istraživanja... Dotaknuti ćemo se dva pitanja:

Koja je to hrana i koji su to mikronutrijenti zaslužni za preventivno djelovanje prema kardiovaskularnim bolestima te mogu li biti jednako učinkoviti ako ih se promatra izolirano ?

1) Plava riba – omega-3 masne kiseline

2) Maslinovo ulje – fitokemikalije, ponajprije hidroksitirosol i oleuropein

3) Voće i povrće – fitokemikalije, ponajprije polifenoli flavonoli

4) Cjelovite žitarice – vlakna 

5) Orašasti plodovi – „zdrave masti“, vlakna, fitokemikalije

Iako su istraživanja pokazala kako su to najvažnije „zvijezde“ u prevenciji KDV bolesti, isto tako je dokazano nešto što je još značajnije, naime kada se svaka od tih namirnica proučavala zasebno nije imala ni približno dobar učinak kao kompletna mediteranska dijeta.

Koja su na kraju  najdokazanija djelovanja mediteranske prehrane ?

U 2018. Godini je objavljen tzv. „Umbrela review“, pregledni rad koji je obradio ni više ni manje nego 13 meta-analiza observacijskih studija te 16 metaanaliza randomiziranih kontroliranih studija što je znači da su odlučili analizirati utjecaj mediteranske prehrane na 37 mogućih zdravstvenih parametara kod 12 800 000 ljudi. Poprilično ogroman pregledni rad koji je odlučio konačno donijeti najvjerodostojnije zaključke.

Znanost je u 2018. zaključila sljedeće: Dugoročna konzumacija mediteranske prehrane najsnažnije dokaze ima u svrhu sljedećih djelovanja: 


Smanjenje smrtnosti

Smanjenje rizika za KDV


Smanjenje incidencije karcinoma


Smanjeni rizik za neurodegenerativne bolesti (ponajprije Alzheimerova bolest i demencija)


Smanjeni rizik za dijabetes


PITANJA:

1. Poštovani, srdačno Vas pozdravljam i ovim bih Vas putem htjela upitati za mišljenje po pitanju dvaju proizvoda čiji me sastav zanima. Jesu li štetni i kavim ih obrocima smatrate?

My protein proteinski prah s okusom čokolade (uzimam1 mjericu) 3x tjedno nakon treninga Čokolino fit

Odgovor: My protein whey koncentrat s okusom čokolade je tipičan predstavnik danas sve popularnijih dodataka prehrani tzv. whey koncentrata ili izolata. Iako gotovo svaki ozbiljniji vježbač konzumira whey proteine, iako oni nisu neophodni, naprotiv ukoliko se dnevne potrebe na proteinima ostvare hranom, tada konzumacija whey proteina u svrhu očuvanja ili povećanja mišićne mase i nema nekog smisla. S druge strane ukoliko hranom ne unosite dovoljno proteina, tada whey proteini mogu biti vrlo praktični i ekonomični izvori proteina. Iako će se naći oni koji ne odobravaju whey proteina s okusom zbog prisutnih umjetnih zaslađivača, takvi stavovi nisu argumentirani, štoviše umjetni zaslađivači prisutni u whey proteinima s okusom se nalaze u takvim minornim količinama koji prema svim znanstvenim istraživanjima nemaju negativan utjecan na ljudsko zdravlje. Stoga ukoliko Vam konzumacija whey proteina nakon treninga omogućava lakše ostvarivanje vaših dnevnih proteinskih potreba, samo naprijed.

Čokolino fit je nutritivno „nabildanija“ i bogatija verzija u odnosu na klasični čokolino, međutim i kao takva nije nekakva genijalna namirnica. Radije bismo preporučili odabir zobenih, raženih ili ječmenih pahuljica koje za višestruko nižu cijenu osiguravaju veći unos hranjivih tvari po jedinici mase.

2. Zanimaju me nutritivne vrijednosti izdanaka divlje šparoge, trešanja, borovnica te limuna.

Sve navedene namirnice dijele zajedničke osobinu, visoke su nutritivne, a niske energetske gustoće, u prijevodu po jedinici mase sadrže malo kalorija, a mnogo hranjivih tvari poput vitamina, mineralnih tvari te fitokemikalija.

Krenimo od šparoga. Šparoge na 100 g sadrže samo 20 kcal pri čemu sadrže 2,2g proteina, a ostatak kalorija dolazi djelomično iz vlakana, djelomično iz šećera, masti gotovo izostaju u sadržaju šparoga. Od vitamina, treba naglasiti kako već tih 100 g šparoga zadovoljava 52 % od dnevne preporučene doze vitamina K, 15 % dnevne preporučene doze vitamina A, 13 % dnevne preporučene doze vitamina B9 te 9 % dnevne preporučene doze vitamina C. Što se tiče mineralnih tvari, šparoge nisu superbogat izvor mineralnih tvari, ali primjerice na 100g sadrže 12% od dnevne preporučene količine željeza, 9 % od dnevne preporučene količine bakra te 8 % od dnevne preporučene količine mangana.

Trešnje na 100 g sadrže 63 kcal od čega većina dolazi iz šećera te su za razlike od šparoga nutritivno nešto siromašnije, naime ne sadrže tolike količine vitamina i mineralnih tvari. Ipak možemo istaknuti kako 100g trešanja sadrži 12 % od dnevne preporučene doze vitamina C. Međutim zanimljive su nam jer sadrže melatonin, hormon sna tako da mogu skratiti vrijeme usnivanja, a zahvaljujući prisutnim fitosterolima mogu sniziti razine LDL kolesterola.

Borovnice, na 100 grama sadrže 57 kcal te 2,4 grama prehrambenih vlakana. Jedno su od voća s najnižim glikemijskim indeksom tako da su jako pogodne za dijabetičare. Konzumacija 100 grama borovnica će ostvariti 24 % od dnevne preporučene doze vitamina K te 16 % od dnevne preporučene doze vitamina C. Od mineralnih tvari bogate su manganom. S obzirom da obiluju polifenolima, zapravo je glavna nutritivna benefit borovnica njihovo antioksidativno djelovanje u borbi protiv slobodnih radikala.

Limun na 100g sadrži samo 20 kcal. Pa iako obiluje vitaminom C (čak 77mg na 100 g), nije najbolji izvor vitamina C kojeg možete pojesti, naime kivi i paprika sadrže na istu količinu veće količine.

Svakog ponedjeljka očekujte zanimljivu temu iz područja nutricionizma, a uz to Roku i Nikoli možete postaviti i pitanja u vezi prehrambenih navika na koja će vam vrlo rado odgovoriti. Pitanja možete postaviti u komentare na Facebook objavu ili poslati na mail [email protected]

hr Mon Apr 15 2019 20:05:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ed28c0e6f2ab8774b8b459a/80

From Hong Kong with love: Sretan Dan državnosti!

Popularni Kinez objavio je novi video u kojem još jednom iskazuje ljubav prema Hrvatskoj
Popularni “Imotski Kinez“ objavio je još jedan video u kojem pjeva našoj domovini, a ovom prigodom čestitao je i Dan državnosti. Video je objavila i Facebook stranica Imotski crnjaci, a obožavatelji su se uskoro javili s brojnim komentarima podrške i oduševljenja.

- Dajte čovjeku državljanstvo!“, “Veći domoljub od slučajnog predsjednika“, “Odmah ga na Pantovčak...“, 
samo su neki od brojnih komentara.

Kako zvuči izvedba pjesme Od stoljeća sedmog s kineskim naglaskom, poslušajte u videu.


hr Sat May 30 2020 18:38:48 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bf26c480e4938f5198b4603/80
Foto: Wikipedija

Čak pet hrvatskih otoka završilo na popisu uglednog portala Business Insider

Popis je portal objavio još 2018. godine, a svake ga godine 'osvježe' i nadopune voditelji turističkih agencija iz cijeloga svijeta i najpoznatiji svjetski putopisni blogeri.
U trenutku kada značajan dio Europe nakon uspješne borbe protiv korona virusa ponovno otvara svoje granice, portal Business Insider objavio je popis 100 otoka koje bi svi rado posjetili - a na njemu je i čak pet hrvatskih otoka.

Popis je portal objavio još 2018. godine, a svake ga godine 'osvježe' i nadopune voditelji turističkih agencija iz cijeloga svijeta i najpoznatiji svjetski putopisni blogeri. Evo kojih se pet bisera Jadrana ove godine našlo na listi Business Insidera:

Vis

Vis je bio zbog svog strateškog položaja sve do kraja 1980-ih bio zatvoren za gotovo sve posjetitelje, posebno za strance, pa se turizam nije razvio. Nakon osamostaljenja Hrvatske, turizam se počeo razvijati, a Vis je danas među najpopularnijim otočnim odredištima u Hrvatskoj, dijelom i zbog toga što se tek nedavno počeo razvijati pa je na taj način sačuvao svoj izvorni šarm i ljepotu, netaknutu od moderne turističke industrije.

- Na otoku nema ni kampova za turiste jer je sve do kraja 80-ih godina prošlog stoljeća Vis bio vojna baza, napisao je Renee Sundgren iz Topdeck Travela.

- Kako se otok polako počeo otvarati, stranci iz cijelog svijeta na Vis su počeli dolaziti uživati u autentičnom ambijentu, kulturi i kulinarskom delicijama. Svatko tko traži mir, pronaći će ga na predivnim plažama Visa i njihovim skrivenim uvalama, dodao je.

Šolta

- Na Šoltu ćete se zaputiti kako bi osjetili tradicionalni otočni život i pobjegli od gužve, rekla je glasnogovornica internetskog portala za uspostavljanje cijena TravelSupermarket Emma Grimster.

- Na ovaj se brdoviti otok strmih obala i rustikalnih sela može doći trajektom iz Splita. Šolta je poznata po medu od divljeg ružmarina i maslinovom ulju koje se pravi od plodova više od tisuću godina starih stabala masline. Svi koji dođu na otok mogu biti probati lokalnu kuhinju, dodala je.

Mljet

- Mljet je najistočniji veći otok u Dalmaciji i jedan od najzavodljivijih jadranskih otoka, rekao je direktor tvrtke müvTravel Michel Karam.

- Uspostava nacionalnog parka otok je učinilo atraktivnijim, ali ni od tad na Mljetu nema gužve. Posjetitelji uglavnom gravitiraju ka turističkoj enklavi oko Pomene, a ostatak otoka praktički je netaknut i nudi dozu mira koja stvarno oduzima dah, dodao je.

Brač

- Hvar i Vis su jako lijepi, ali jako su popularni među turistima. Ako tražite nešto malo mirnije, ja bih vam definitivno preporučio Brač, rekao je izvršni direktor KAYAK Europe John-Lee Saez.

- Malo je jeftiniji od Hvara i pokazuje prirodnu ljepotu Hrvatske. Uživat ćete na bijelim kamenim plažama i u autentičnoj hrvatskoj kulturi. Ako radite turneju po otocima, morate ga posjetiti, kaže on.

Hvar

- Poput većine dalmatinskih otoka i Hvar ima idilično plavetnilo i pješčane plaže, r ekao je Leon Sicilliano, video producent u Business Insideru i Insideru.

- Preporučio bih vam da unajmite moped i s njim pokušate obići nepristupačne plaže i zabaviti se. Sam grad Hvar noću je jako veseo i živ, svježu ribu možete naći mnogim restoranima, a i lokalni kafići imaju dobru ponudu, pišu 24 sata.

hr Fri May 29 2020 14:08:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ebdc84e6f2ab8fb298b458e/80

Provedite ovaj vikend u restoranu Rus u Žrnovnici uz odličnu spizu i povoljne cijene!

Restoran nudi i usluge cateringa
Ovaj vikend u restoranu Rus možete uživati u domaćim specijalitetima i ugodnoj atmosferi s vašim najmilijima.

Nude se domaći specijaliteti po povoljnim cijenama. Tako je na meniju divljač s njokama za 60 kuna, mesna plata za 100 kuna te pizza za samo 30 kuna.

Restoran Rus, smješten uz rijeku Žrnovnicu, mjesto je koje možete rezervirati i za domjenke, obiteljske svečanost, poput krštenja i svadbi. Također možete dogovoriti i catering! 

Dobra spiza je zagarantirana!
Rezervirajte svoje mjesto na broj 091 472 0080! Osoblje restorana Rus vas čeka!
hr Fri May 29 2020 10:44:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ecf7daa6f2ab810468b45a5/80

ZVJEZDANO SELO MOSOR Svoja vrata ponovno otvara od ponedjeljka!

Već u ponedjeljak će s početkom u 20.15 sati biti održan sat nastave Male škole astronomije za učenike osnovnih škola, dok će u srijedu takva nastava biti upriličena za srednjoškolce i sve one starije.
U skladu s uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo upućenima svim astronomskim društvima u RH, udruga Zvjezdano selo Mosor od sljedećeg ponedjeljka (1. lipnja) nastavlja s radom s učenicima osnovnih i srednjih škola, studentima, te ostalim građanima.

Već u ponedjeljak će s početkom u 20.15 sati biti održan sat nastave Male škole astronomije za učenike osnovnih škola, dok će u srijedu takva nastava biti upriličena za srednjoškolce i sve one starije.

Nastava Male škole astronomije se održava u prostorijama Udruge, u Šimićevoj ulici br. 50.

U petak i subotu (5. i 6. lipnja), pak, zvjezdarnica Udruge u Gornjem Sitnom će nastaviti s uobičajenim primanjem posjetitelja u radnom vremenu od 17 do 24 sata.

Promatranja neba će biti vršena manjim teleskopima, s terase zvjezdarnice. Radujemo se nastavku suradnje sa svim sudionicima u našim aktivnostima i svim ostalim korisnicima naših usluga.
hr Thu May 28 2020 11:00:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .