Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/59f4aaecb9e03ed7948b45ab/80

Zdrava prehrana ne mora biti komplicirana

Među stotinama raznih savjeta za zdraviju prehranu nekad se teško snaći. Svako toliko govori se o nekoj super hrani, pa onda krenu napisi i o negativnim aspektima neke namirnice. Ali zdrava prehrana ne mora biti komplicirana.

Ponekad se čini da zdravije se hraniti znači promijeniti apsolutno svaku naviku. U ubrzanom tempu života samo rijetki imaju vremena i novca pripremati svaki obrok kod kuće od svježih namirnica. Ali hraniti se zdravije ne mora biti skupo i komplicirano kao što se čini! Ne morate se odreći namirnice koju volite – samo izaberite varijantu koja je zdravija. Vaš organizam bit će zahvalan što ste ga rasteretili!

Što izbjegavati? Počnite od pojačivača okusa

Poznato je da pojačivači okusa mogu imati negativan utjecaj na čovjekov organizam. Njihova osnovna zadaća jest poboljšati i pojačati okus hrane, ali na taj način utječu i na apetit. Poznato je da dugoročnim i neumjerenim konzumiranjem proizvoda s dodatkom pojačivača može doći do pojave svojevrsne ovisnosti o pojedinim prehrambenim proizvodima. Istraživanja pokazuju da osobe koje konzumiraju hranu koja sadrži mononatrijev glutamat (MSG), jedu veće količine te iste hrane, što kao posljedicu ima i veći energetski unos. MSG se u prehrambenoj industriji koristi kao najčešći pojačivač okusa, ali postoje i brojni drugi koji također pojačavaju apetit i mogu stvarati ovisnost.

Umjetna bojila

U prehrambenoj industriji dopušteno je korištenje sintetičkih, odnosno umjetnih bojila, ali u strogo ograničenim količinama. Ograničenja postoje zato što je za neka umjetna bojila dokazana toksičnost zbog čega se ovi aditivi moraju naglasiti na deklaraciji proizvoda, uz upozorenje da mogu uzrokovati alergijske reakcije, poremećaj aktivnosti i pažnje kod djece, ali i odraslih. Zbog svega navedenog sintetičke boje u proizvodnji mesa i mesnih proizvoda trebalo bi izbjegavati jer ih u modernoj mesnoj industriji lako zamjenjuju prirodni začini. Crvena boja i njeno očuvanje postiže se suhim ili mokrim soljenjem i dodavanjem prirodnih začina koji u konačnici svojim izvornim svojstvima „bojaju“ proizvod (paprika, ružmarin, papar i dr.), a imaju i pozitivan učinak na organizam.

Gluten

Kako je gluten jedan od najčešćih alergena te u ljudskom tijelu može izazvati upalne procese kod osoba koje su osjetljive na njegovo djelovanje, potrošači su ga skloni sve češće izbjegavati u prehrani. Iako nije nužno da kod vas postoji glutenska intolerancija ili da bolujete od celijakije, pokušajte izbaciti gluten iz prehrane i vrlo je vjerojatno da ćete primijetiti bolje funkcioniranje probave i manje nadutosti.

Soja

Iako je sama po sebi soja vrijedna namirnica, u proizvodnji primjerice mesnih prerađevina koristi se kao industrijski aditiv u funkciji stabilizatora, zgušnjivača, emulgatora, ali neki proizvođači njome zamjenjuju i meso ili masti. Iako potrošači s pravom ne očekuju soju u salamama i šunkama kod nekih proizvođača ona se i tamo može pronaći.

Nije li to ipak teško i komplicirano?

Izabrati proizvode oslobođene svih ovih nepotrebnih dodataka uopće nije teško. PIK Vrbovec u proizvodnji mesnih prerađevina pod brendom PIK zbog toga ne koristi pojačivače okusa, umjetna bojila, gluten ni soju, a također je smanjio i udio soli za 25%. Kad birate PIK, birate samo najbolje komade mesa i prirodne začine u kojima možete uživati bez grižnje savjesti.

hr Sat Oct 28 2017 18:07:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b543d66cb557afa2e8b4968/80

Gost Dubrovačkih ljetnih igara 'Lado' predstavit će raskoš hrvatskog folklora

Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO nastupit će u utorak, 24. srpnja, u 21.30 na taraci tvrđave Revelin. Lado će na svom ovogodišnjem nastupu svu raskoš hrvatskog folklora plesom i pjesmom pokazati kroz novi program Ideju regruti.

Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske Lado je nacionalni profesionalni folklorni ansambl osnovan 1949. godine sa zadaćom i ciljem istraživanja, prikupljanja, umjetničke obrade i scenskoga prikazivanja najljepših primjera bogate hrvatske glazbene i plesne tradicije. Lado kroz svoj rad okuplja najpoznatije hrvatske etnokoreologe i koreografe, etnomuzikologe, glazbene aranžere i folkloriste, ali i skladatelje i dirigente nadahnute pučkim glazbenim stvaralaštvom. 

Sve je to rezultiralo impozantnim koreografskim i glazbenim repertoarom s više od stotinu koreografija i stotinama vokalnih, instrumentalnih i vokalno-instrumentalnih brojeva, u kojima se iznad svega poštuje izvorna, autentična narodna umjetnost. Skupina od 37 vrhunskih plesača, koji su istodobno i izvanredni pjevači, s lakoćom se transformira iz plesnoga ansambla u reprezentativan folklorni zbor, a 14 odličnih glazbenika svira osamdesetak tradicijskih i klasičnih instrumenata. 

Program Ideju regruti donosi dvanaest potpuno novih plesnih koreografija i brojeva, od kojih tri imaju tematsku poveznicu s vojskom tj. običajima vezanim uz odlazak mladića u vojsku. Također, prvi put na repertoar Lada donosi pjesme i plesove otoka Cresa i Jezera na otoku Murteru.

Ansambl posjeduje jedinstvenu kolekciju izvornih narodnih nošnji iznimne vrijednosti i ljepote (više od 1200 kompleta), pa je svaki njihov nastup, uz pjesmu i ples, ujedno i svojevrsna revija izvornoga hrvatskog tradicijskog ruha.

Koncerti Ansambla diljem svijeta nailaze na nepodijeljeno oduševljenje publike, ali i stručne kritike, koja ga redovito svrstava uz bok najboljih svjetskih folklornih skupina. 

Lado je nastupao na nekima od najpoznatijih svjetskih pozornica i koncertnih podija, a za svoj rad i zasluge u promicanju nacionalne baštine dobio je mnoge nagrade i priznanja (24 Porina, 5 Nagrada grada Zagreba, nagradu Orlando na 54. Dubrovačkim ljetnim igrama 2003. i mnoge druge). 

hr Sun Jul 22 2018 10:16:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b5430cfcb557ad62e8b4951/80
Foto: PIXABAY

Lubenica za zdraviju kožu i ukusne 'obrok' ideje

Nakon ovih neodoljivih brzinskih recepata, lubenicu nećete više gledati kao obično osvježavajuće voće!

Postoji razlog zašto nutricionisti i wellness eksperti konstantno izdvajaju namirnice koje sadrže velik postotak vode. Prvo, voda je esencijalna za normalno funkcioniranje cijelog tijela, bilo da sjedite za radnim stolom cijeli dan ili stremite aktivnostima koje zahtijevaju veći unos tekućine.

Za one kojima nije problem unositi tekućinu u bilo kojem obliku, izdvajamo fantastično voće koje će nas cijelo ljeto osvježavati-lubenica! Evo s čime ju možete kombinirati, ako vam je dosadila u izvornom obliku, piše elegant.hr

1. DORUČAK
Nakon što probate kombinaciju lubenice sa slatkim bobičastim voćem, medom i jogurtom, sigurni smo da će se ovakav desert često naći na vašem stolu


2. SALATA
Osvježavajuća salata sastoji se od borovnica, sitno narezane lubenice, listićima mente i feta sirom, a salata se na kraju prelije jednostavnim balzamičnim dresingom.

3. GRILL LUBENICA
Grilana lubenica s primjerice komadićima sira i oraha, dobitna je kombinacija!

4. BRZI SMOOTHIE
Jednostavna i brza priprema: pola šalice chia sjemenki, 3 dcl vode i četvrtina lubenice…ukrasite mentom i dobit ćete piće koje možete pijuckati cijeli dan.

5. DESERT
Šećer na kraju: kriške lubenice umočite u otopljenu čokoladu i ukrasite listićima badema!
hr Sun Jul 22 2018 09:23:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b542228cb557a96258b4b49/80
Foto: PIXABAY

Čokoladno mlijeko odlično je za oporavak nakon fizičkih napora

Čokoladno mlijeko sadrži ugljikohidrate, proteine, masnoće, flavonoide, elektrolite i neke vitamine zbog kojih je to piće dobro za oporavak sportaša, kaže voditelj studije dr. Salehi-Abargouei

Piće i hrana koju ljudi unose tijekom i nakon napornog vježbanja mogu utjecati na to koliko će se brzo i dobro njihovi mišići oporaviti  i koliko će brzo organizam nadomjestiti tekućine i elektrolite izgubljene tijekom vježbanja, utvrdila su ranija istraživanja.

Većina istraživanja koja su se bavila pitanjem hoće li napitci s ugljikohidratima i elektrolitima ili s proteinima bolje pomoći oporavku bila se premala za izvlačenje čvrstih zaključaka o tome koja su pića najbolje opcije, navode autori novoga istraživanja objavljenog u časopisu European Journal of Clinical Nutrition, piše 24sata.hr

Za potrebe istraživanja proučili su podatke iz 12 manjih studija kojima se uspoređivalo kako čokoladno mlijeko utječe na nekoliko pokazatelja oporavka od vježbanja u usporedbi s placebo pićem ili sportskim napitcima.

Sportaši su se bavili aktivnostima poput trčanja ili vožnje biciklom i potom su znanstvenici proučavali ponašanje tzv. pokazatelja oporavka poput toga koliko je vremena potrebno do potpune iscrpljenosti tijekom vježbanja, broja otkucaja srca, razine mliječne kiseline i enzima kreatinin kinaze u krvi koji rastu uz intenzivnu aktivnost.

Istraživanjem je utvrđeno da je čokoladno mlijeko produljilo vrijeme do potpune iscrpljenosti  i poboljšalo izdržljivost, broj otkucaja srca i razine mlijčene kiseline u krvi barem toliko koliko i drugi sportski napitci koje uzimaju sportaši za oporavak.

- Čokoladno mlijeko sadrži ugljikohidrate, proteine, masnoće, flavonoide, elektrolite i neke vitamine zbog kojih je to piće dobro za oporavak sportaša - kaže voditelj studije dr. Amin Salehi-Abargouei s iransakog medicinskog fakulteta Shahid Sadoughi u Jazdu.

U nekim sluačjevima čokoladno se mlijeko pokazalo i boljim, napominje znanstvenik.

- Poruka je da je čokoladno mlijeko jeftino i ukusno rješenje za oporavak i daje slične ili bolje rezultate u odnosu na komercijalna pića - kaže Salehi-Abargouei.

Sportska pića tradicionalno sadrže ugljikohidrate i elektrolite no obične ne i proteine, kažu stručnjaci.

hr Sun Jul 22 2018 08:20:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b18b4942af47f1c1c8b463e/80

Rješenje za bijele zube: 'Ova tvar ne uništava caklinu'

Korištenje titanijevog oksida umjesto hidrogen peroksida u tretmanima izbjeljivanja zubiju vraća bjelinu a ne izaziva štetne posljedice za caklinu i zdravlje zubiju, tvrdi studija

Novo istraživanje potencijalno je otkrilo novi postupak izbjeljivanja zubi bez oštećivanja cakline. U studiji koju je objavilo Američko kemijsko društvo navodi se da bi upotreba modificiranog oblika titanijevog dioksida moglo biti učinkovitija i sigurnija metoda izbjeljivanja zubiju, piše DailyMail.

U većini sredstava koja se danas koriste u tu svrhu glavni je sastojak hidrogen peroksid - isti spoj koji se koristi za izbjeljivanje kose.

Zubi s vremenom mijenjaju boju zbog mrlja od hrane i pića, a to se posebno odnosi na tekućine sa intenzivnim bojama poput crnog vina i kave. No tretmani hidrogen peroksidom mogu imati dugoročne posljedice za zdravlje zubiju, poput oštećene cakline i osjetljivosti zuba. 

S druge strane titanijev dioksid već se naveliko koristi za izbjeljivanje plastike, papira, boje, tableta i pasta za zube, ali i u kozmetičkim proizvodima, primjerice mineralnim make-up proizvodima. 

Autori studije proveli su eksperiment u kojem kombinirali titanijevim dioksidom  s prirodnim ljepilom koji se zove Polydopamine. Ove dvije kemikalije aplicirali su na zube i aktivirali plavim svjetlom, na isti način na koji se sada izbjeljivanje provodi s hidrogen peroksidom.

Nakon četiri sata, kemijski spoj imao je isti učinak kao hidrogen peroksid, ali bez ikakvih oštećenja na zubima

Manje toksičan spoj za žive stanice

- Prije nego što novo otkriće krene u široku primjenu, potrebno je provesti dodatna istraživanja i tražiti odobrenje regulatora. Ali i sama mogućnost da postoji metoda kojom ćemo izbjeći nuspojave korištenja hidrogen peroksida je vrlo uzbudljiva - komentirao je dr. Richard Marques, stomatolog iz Londona. 

Hidrogen peroksid radi tako da izvlači nepoželjne boje iz zuba, a proces se ubrza pod plavim svjetlom kako bi zubi bili što kraće izloženi njegovim štetnim učincima. Česta upotreba hidrogen peroksida uništava caklinu zubakoja se ne može obnoviti jer za razliku od kostiju nema živih stanica. 

Nova metoda izbjeljivanja s titanijevim dioksidom manje je toksična za žive stanice, pa je samim time sigurnija za stavljanje u usta. Dodatno, prva istraživanja pokazala su da spoj ima i određena antibakterijska svojstva, pa bi u isto vrijeme mogao pomoći i održavanju zdravlja zubiju, piše 24sata.hr

hr Sat Jul 21 2018 21:33:10 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .