Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5a1d7784b9e03ee7118b4578/80

Uvozimo čak 29.000 radnika: Fale nam zidari, tesari, baletani, pastiri,...

Ministarstvo rada krajem prošlog tjedna je na mišljenje poslodavcima i sindikatima poslalo prijedlog po kojem bi kvota za zapošljavanje stranaca 2018. iznosila čak 29.000 radnih dozvola. Od toga bi kvota za novo zapošljavanje bila 17.810 dozvola (2,5 puta više nego u ovoj godini), za produženje već izdanih radnih dozvola 9.000, a za sezonsko zapošljavanje 1.940 dozvola. Dok poslodavci pozdravljaju odluku Ministarstva, sindikati poručuju da je riječ o promašenoj mjeri

Od tih 17.810 novih dozvola najveći broj podijelio bi se u građevinskom sektoru, ukupno 12.170. Najviše se traže tesari, zidari i armirači, piše t portal.

Za turizam i ugostiteljstvo namijenjeno je 1.860 novih dozvola, od čega se 1.400 odnosi na sezonske pomoćne radnike. Treba nam tako 100 stranih kuhara, isti broj masera, 50 turističkih animatora, a pet dozvola čeka strance instruktore ronjenja te isto toliko stručnjake za 'mindfulness meditaciju'.

U brodogradnji bi se trebalo podijeliti 1.608 novih radnih dozvola, u metalnoj industriji 1.100, a u sektoru poljoprivrede i šumarstva 800, od čega je 35 predviđeno za 'pomoćne stočare i pastire'. 

Zatim slijede prehrambena industrija sa 770 dozvola za strance, prometni sektor sa 765 (600 vozača kamiona), prerađivačka industrija s 580, zdravstvo sa 70 (60 liječnika i 10 stomatologa) i kultura s 22 dozvole (12 baletni umjetnici). 

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) i Hrvatska gospodarska komora (HGK), kao najveća poslodavačka udruženja, pohvalno su se očitovale o odluci Ministarstva rada da poveća kvotu za zapošljavanje stranaca. To i ne čudi jer već godinama to i sami traže zbog pada broja kvalificiranih domaćih radnika.

Međutim upozoravaju kako sadašnji kvotni sustav nije nikakvo trajno rješenje, već vatrogasna mjera. Ono što je nužno provesti je, ističu, sveobuhvatna reforma obrazovanja.

'Ona je ključna za restrukturiranje cijelog sustava koji bi trebao pratiti potrebe gospodarstva i shodno tome prilagođavati obrazovne programe jer se jedino tako nedostatak radne snage može riješiti zapošljavanjem domaćih radnika', poručili su iz HUP-a.

Kako to nije moguće preko noći napraviti, a većina od oko 180.000 nezaposlenih nema potrebnih znanja, poslodavci su prisiljeni, ističu iz HUP-a i HGK-a, okrenuti se stranim radnicima. 

Njihovi socijalni partneri s druge strane stola, sindikalne središnjice, smatraju kako je povećanje kvota za zapošljavanje stranih radnika u potpunosti promašeno

'Trebaju nam veće plaće, a ne veći broj radnih dozvola za strance. Hrvatska je možda prije 10 - 15 godina bila atraktivna za radnike iz nama susjednih zemalja poput BiH ili Srbije, ali uz današnju cijenu rada nije više atraktivna nikome. Naši poslodavci čuvaju istu cijenu rada, brane svoj profit i sanjaju kako će za te mizerne plaće u Hrvatsku dolaziti kvalitetni strani radnici. Rješenje je podignuti plaće i zadržati naše stručnjake u zemlji. Danas više od 250.000 zaposlenih radi za neto plaću od 3.000 do 3.500 kuna. Tko bi za to dolazio u Hrvatsku kad su veće plaće u Mađarskoj, Češkoj i Slovačkoj, a da ne govorimo o Njemačkoj', rekao je za tportal Mladen Novosel, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), naše najveće sindikalne središnjice

hr Tue Nov 28 2017 16:00:20 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a3782c8b9e03e8a298b465c/80
Foto: Pixabay

Solin ostao bez vode: Došlo je do puknuća magistralnog cjevovoda

Djelatnici Vodovoda i kanalizacije Split su na terenu i rade na sanaciji kvara

Obavještavaju se potrošači da je došlo do puknuća magistralnog cjevovoda u Solinu, a zbog čega su bez opskrbe pitkom vodom ostali potrošači na području Solina i to: potrošači Ulice kralja Zvonimira do pošte i potrošači ulice Stjepana Radića od Širine do zgrade Ine. 

Djelatnici Vodovoda i kanalizacije Split su na terenu i rade na sanaciji kvara, a uspostava redovne vodoopskrbe se očekuje se u noćnim satima.

Za dodatne informacije možete se obratiti Dežurnoj službi Vodovoda i kanalizacije Split na broj 383 816.

CISTERNA S PITKOM VODOM NALAZI SE NA PARKIRALIŠTU NA POČETKU ULICE KRALJA ZVONIMIRA.

hr Thu Jul 19 2018 21:16:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b50d561cb557ad51d8b4bd1/80
Foto: Screenshot / Dnevnik

Dva dana nakon otvaranja pored mosta Čiovo osvanuo veliki grafit

Grafit je nastao samo dva dana nakon što je most službeno pušten u promet, a otvorio ga je premijer Andrej Plenković

Ponukana velikim uspjehom Vatrenih na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji, nepoznata osoba u blizini mosta Čiovo ispisala je grafit "Vatreni <3 nek se zove most". - javlja Dnevnik

Grafit je nastao samo dva dana nakon što je most službeno pušten u promet, a otvorio ga je premijer Andrej Plenković.

- Most je uvijek dobra vijest, a ovo je fantastična vijest koju su ljudi generacijama čekali. Nakon što smo ove godine potpisali ugovor za Pelješki most, dokaz je to da realiziramo svoje velike infrastrukturne projekte i mostova će biti još. - poručio je premijer.

Most je dugačak gotovo 547 metara. Širina plovnog puta je 25 metara. Radovi su iznosili 207 milijuna kuna, od čega je 85 posto financirano iz europskih fondova. - piše Dnevnik


hr Thu Jul 19 2018 20:16:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b50cb3acb557afa2e8b4814/80
Foto: PU

Porezna uprava najavljuje pojačane nadzore fiskalizacije

Porezna uprava obavještava sve porezne obveznike da će se u suradnji s Carinskom upravom u narednom razdoblju provoditi pojačani nadzori Fiskalizacije
Kroz provedene aktivnosti izdavanja i fiskaliziranja računa uočeno je da još uvijek postoji znatan broj poreznih obveznika koji ili ne izdaju račune ili izdane račune ne fiskaliziraju čineći pri tome najteže porezne prekršaje.

Stoga, Porezna uprava obavještava sve porezne obveznike da će se u suradnji s Carinskom upravom u narednom razdoblju provoditi pojačani nadzori Fiskalizacije.

Prema poreznim obveznicima kod kojih se utvrde ponovljeni porezni prekršaji te prema poreznim obveznicima koji čine najteže porezne prekršaje primijenit će se sve zakonom dopuštene mjere uključujući mjeru zabrane rada – pečaćenjem poslovnih prostora.

Nadzori Fiskalizacije provodit će se očevidom na terenu u poslovnim prostorima poreznih obveznika, provjerom izdavanja računa u realnom vremenu putem mobilnih uređaja i drugih aktivnosti uključujući i provjeru računalnih sustava te opreme koji se koriste za fiskalizaciju.

Porezna uprava želi graditi partnerski odnos s poreznim obveznicima i spremna je pružiti stručnu pomoć i potporu u ispunjavanju poreznih obveza, ali mora i spremno i brzo zaustaviti najteže porezne prekršaje, štiteći pri tome uredne porezne obveznike. - stoji na web stranici. 
hr Thu Jul 19 2018 19:32:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b50c691cb557ad51d8b4bc1/80
Foto: Facebook / Ante Bradarić Šljujo

Bradarić Šljujo: Prometni i komunalni nered u Splitu nikada veći zahvaljujući i odgovornima u Gradu

"Priopćenje Gradonačelnika da Grad nije znao za početak radova iznenađuje jer za svako ovakvo izvođenje radova potrebna je suglasnost Grada i može se samo konstatirati da se u Banovini procesi i samo upravljanje ne odvijaju na adekvatan način"

MOST-ov splitski gradski vijećnik Ante Bradarić Šljujo danas je na svom Facebook-u komentirao prometni kaos i komunalne probleme u Gradu Splitu. Njegov status prenosimo u cijelosti. 

- Vrijeme je da Gradonačelnik sa svojim zamjenicima i nadležnima iz Grada Splita preuzme odgovornost za prometne kaos i komunalne probleme u Gradu!

Nove gužve u gradu Splitu, te novi prigovori naših sugrađana da radovi traju za vrijeme ljetnih mjeseci i to u vrijeme najvećih prometnih gužvi u povijesti Splita.

Ove godine grad Split ima gotovo svakodnevne prometne kolapse čak i na dionicama gdje do sada kroz povijest nisu bile.

O problemu gužvi u našem Gradu pričam još od sjednice GV u ožujku, te nakon toga ponovno putem e-maila upozoravao sam Gradonačelnika i njegove zamjenike, te nadležne gradske službe na gužve koje se stvaraju u našem Gradu, a mnoge od njih su uzrokovane baš zbog postavljanja plinovoda od strane koncesionarske tvrtke.

Nažalost, nikad dobio odgovor od nadležnih službi ni Gradonačelnika, a kao što mogu primijetiti promjena nema već baš suprotno gužve su još veće.

Najnovije primjer su radovi u Hercegovačkoj ulici zbog izgradnje plinovoda u tom dijelu Grada i radovi bi trebali trajati do 10. rujna 2018 godine.

Prema informacijama koje imamo odobrenje za radove je odobrio pročelnik po ovlaštenju gospodin Damir Babić datuma 3. srpnja 2018 godine. 

Također o samim radovima na navedenoj trasi je bila upoznata gradska tvrtka Promet Split d.o.o. kako bi na adekvatan način organizirali prometovanje autobusnih linija koji inače prometuju tom rutom.

Zbog navedenih radova jutros se dogodio potpuni kolaps Grada u ranim jutarnjim satima,a tek možemo pretpostaviti što slijedi u sjedećim danima i tjednima dok se turistička sezona približava svome vrhuncu u našem Gradu. 

Priopćenje Gradonačelnika da Grad nije znao za početak radova iznenađuje jer za svako ovakvo izvođenje radova potrebna je suglasnost Grada i može se samo konstatirati da se u Banovini procesi i samo upravljanje ne odvijaju na adekvatan način te je neshvatljivo da Gradonačelnik nije upoznat s radovima u jednoj od važnijih prometnica u gradu Splitu koji trebaju trajati sljedećih dva mjeseca.
Pitanje koje se nameće je da li Gradonačelnik uopće upoznat sa stanjem u Gradu i što se događa u Gradu s obzirom da svakodnevno imamo sve veće komunalne probleme i prometni kaos.

Ovim lošim PR gašenjem požara i štete koja je učinjena stvara se mogućnost podizanja tužbe investitora prema Gradu Splitu i mogućnosti da će samu štetu plaćati upravo građani našeg Grada.

hr Thu Jul 19 2018 19:13:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .