Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5807d8a31eea8fbb6c8b4583/80
Foto: Tomislav Krišto / CROPIX

Plenković: U programu Vlade odlučili smo se za postupnost

Plenković ne očekuje veliki konsenzus s oporbom, nego "normalno funkcioniranje vlasti i oporbe"

Novi hrvatski premijer Andrej Plenković u utorak je u Saboru, neposredno prije nego je potvrđen na tu dužnost, odgovorio na kritike o nepreciznosti Vladina programa, poručujući kako je riječ o postupnom pristupu i dokumentu koji je zamišljen kao okvir i politička platformu za rad nove vlade.

- Bilo je opaski da smo trebali biti precizniji, navesti mjere, možda priložiti tablice, navesti rokove, sve smo to mogli napraviti jer su dokumenti spremni, međutim iskustvo, ozbiljnost, odgovornost, razumijevanje uloge struke, ministarstava, svih onih ljudi koji će detaljno proći mjere koje će ova vlada predložiti Saboru dovelo nas je do zaključka da budemo u metodološkom pristupu postupni - rekao je Plenković.

Naglasio je kako će njegova vlada pritom uvažavati sve ideje koje ocijeni korisnima za buduće zakonske okvire.

Osvrnuo se i na govornike koji su zamjerili da u Vladi nisu zastupljeni ministri iz svih županija. "Mogu reći da kao bivši zastupnik u Europskom parlamentu za koji sam dobio povjerenje u dva mandata, imam jako dobar osjećaj za sve hrvatske županije, puno dalje od prve izborne jedinice u kojoj sam izabran, puno dalje od 10. iz koje vučem porijeklo", kazao je Plenković.

Naglasio je kako program Vlade pokazuje jasno zauzimanje za ravnomjeran regionalni razvoj. Podsjetio je da je još u kampanji govorio o "Projektu Slavonija", ali i naglasio da će se posebna pozornost posvetiti Sisačko-moslavačkoj županiji, koja je, kaže, najviše osjetila cijenu tranzicije, brdsko-planinska područja, Gorski Kotar i otoke.

Istaknuo je kako je pristup nove vlade otvorenost za različite ideje, politička stajališta i pristupe. "Svaka ideja ima nešto pozitivno i može postati dio strateškog ili zakonskog okvira, a kasnije i u njihovoj provedbi kroz institucije hrvatske države na svim razinama. Bit ćemo obazrivi i uzeti u obzir sve ono što smatramo da je korisno i dobro", rekao je.

Plenković ne očekuje veliki konsenzus s oporbom, nego "normalno funkcioniranje vlasti i oporbe".

Najavio je da će području obrazovanja njegova vlada pristupiti trezveno, da će raditi na smirivanju strasti i privođenju kraju reforme koja se provodi posljednjih 11 godina.

Najavio je da će nastaviti dijalog koji je u posljednjih mjesec dana ostvario s nacionalnim manjinama te da će nastojati poslati poruku uključivog društva.

Kad je riječ o kritikama koji je oporba iznijela na račun nekih novih ministara, Plenković je uzvratio kako je prirodno da se prvih dana traže njihove eventualne slabe točke.

"I ja sam pitao kandidate imaju li slabe točke, uglavnom, sve ono što sam u razgovorima čuo i što sam objektivno mogao znati o ljudima koje predlažem uvjerilo me je da su svi oni prije svega stručni, da su spremni politički biti angažirani u Vladi i da će tom poslu prionuti s entuzijazmom, strašću, odgovornošću, željom da iskoriste ovaj trenutak, koji ipak pripada samo rijetkima. Baš zbog toga smatram da će ovaj tim dati sve što može u najboljoj vjeri i namjeri", naglasio je premijer.

Dodao je kako će za ono što ne bude dobro odgovornost snositi osobno kao predsjednik Vlade.

"A ja ću se truditi da ispunim ono što sam obećao, da ću nastojati Hrvatskoj dati političku stabilnost, pravnu sigurnost, kvalitetan gospodarski okvir za rast i razvoj i društvenu solidarnost", kazao je Plenković.

Facebook komentari

hr Wed Oct 19 2016 21:31:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/580cdabf1eea8f5e798b45bc/80
Foto: HRT

Petrov: Nemam ništa protiv gay parade ispred crkve na ulici

Gost emisije "Nedjeljom u dva" HTV-a bio je predsjednik Sabora Božo Petrov. Pregovori s HDZ-om, sastav Vlade te pokušaj vraćanja digniteta Saboru bile su neke od tema emisije

- Logično je da nećete biti s tim partnerom ako se ne drži dogovora - kazao je predsjednik Sabora Božo Petrov na početku emisije odgovarajući na pitanje je li istina da je u svojim ranijim izjavama prijetio izlaskom Mosta iz Vlade.

Ponovio je svoj stav kako mu je neprihvatljivo da je Sabor prazan dok zastupnici primaju plaću od 16 tisuća kuna.

- Od početka se zalažemo da zastupnici ipak cijene mjesto na koje dolaze raditi - kazao je. "Toga u privatnom sektoru nema", dodao je i istaknuo da je dogovoreno da zastupnici koji ne dolaze na posao budu kažnjeni s oko 1500 kuna mjesečno. - Uvijek ću pokušati na miran način riješiti probleme. Ako sam dobio garanciju, možemo pokušati na takav način. Cilj je vratiti dignitet Saboru i da zastupnici dolaze na radno mjesto - kaže Petrov.S obzirom da treba promijeniti više zakona, svjestan je da će proći dosta vremena da se počnu kažnjavati zastupnici koji ne dolaze na posao.

"Drago mi je da je Pernar aktivan"

Prepirke sa zastupnikom Živog zida Ivanom Pernarom, kaže, ne doživljava kao nadmetanje u Saboru.
- Nisam doživio to kao nadmetanje između mene i Pernara. Drago mi je da je aktivan - kaže Petrov ističući da je važno da se ne krši Poslovnik.Petrov nije želio komentirati navode da je potpredsjednik Sabora iz redova HDZ-a Milijan Brkić plagirao svoj diplomski rad, prenosi N1.

- Držat ću se odgovornim za svoje, a ne za druge, odgovornost prepuštam onima koji su birali ljude na to mjesto - rekao je Petrov.Tvrdi da Ivica Reljković nema presudan utjecaj na politiku Mosta te da u stranci ne postoji netko tko je siva eminencija.

- Nitko u Mostu ne govori drugima što treba raditi i govoriti. S Ivicom Reljkovićem se čujem isto onoliko koliko s Kovačićem ili Grmojom - kazao je.

"Nismo se odrekli Dubravke Jurlina Alibegović"

Tvrdi da nema ništa protiv toga se se moli pred bolnicama niti protiv gay parada, ali, ako bi se one održavale unutar prostora crkve, to bi, kaže, bila provokacija: - Oni koji mole mi ne smejtaju, ne smataju mi ni gay parade. Ako se to radi na civilan način, na način da se ne ugrožava nekog drugog.

Ako bi to bilo ispred crkve na ulici, ne vidim problem. Unutar crkvenog prostora bila to bi provokacija", kazao je Petrov.

Komentiro je i zašto Dubravka Jurlina Alibegović nije više ministrice uprave.

- Nismo se odrekli Dubravke Jurlina Alibegović. Nije, to da ona nije dobo radila svoj posao, bio je problem što smo morali izabrati da ministar i potpredsjednik Vlade bude ista osoba, to je razlog. Daleko od toga da Dubravka nije stručna. Nažalost, morali smo se odlučiti - kazao je Petrov.

Facebook komentari

hr Sun Oct 23 2016 17:44:36 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/580cc8911eea8f5f798b45a8/80
Foto: Duje Klarić / CROPIX

Pokret otoka "okupirao" splitsku Rivu: "Ujedinili smo se za bolju budućnost dalmatinskih otoka"

Želimo se kroz Pokret povezati, smanjiti udaljenost i osnažiti za odgovorni razvoj života na otoku - kažu u "Pokretu otoka"
Brod Polaris s članovima inicijative "Pokret otoka", koji su tijekom subote plovidbom spajali srednjodalmatinske otoke, uplovili su danas iza 12 sati u splitsku luku. Pedesetak članova na družilo se na splitskoj Rivi, gdje su istaknuli svoje transparente i tako privukli pažnju građana.

Putovanje broda Polaris krenulo je od Šolte, a nastavilo se prema Braču, Hvaru i Visu. Tako je brod postao otočni forum koji je omogućio svim sudionicima da kroz vođeno druženje i djelovanje zajedno stvore ideje za održiv razvoj hrvatskih otoka. Današnjim uplovljavanjem u Split ekipa se rastala samo do idućeg susreta, ali uz odalsane poruke, želje i ideje za pozitivne promjene u otočnom i širem otočnom okruženju.

Pokret otoka sebe opisuje kao samoodrživu i solidarnu mreža otočana i ljubitelja otoka koji kroz povezivanje pojedinaca, organizacija i ideja izgrađuje odgovorno i održivo društvo. Vlastitim primjerom i zajedništvom potičeu na preuzimanje odgovornosti za budućnost otoka.

Inicijativa je krenula iz Velog Grablj u studenom prošle godine. Tada su se  u Domu sanjara susreli "predstavnici" Hvara, Šolte, Visa, Brača, Korčule, Mljeta i Prvića. 

Facebook komentari

hr Sun Oct 23 2016 16:28:21 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/57d6c7e68d350a6b168b45b4/80
Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Brkić: Pisat ću novi diplomski

Upitan o kritikama dijela zastupnika na njegov izbor za potpredsjednika Sabora, osobito Željka Jovanovića koji ga svojedobno nazvao plagijatorom, Brkić je rekao da je dobio Jovanovićev glas i na tome mu zahvaljuje, kao i drugim kolegama iz SDP-a, no da bi želio znati koje je njegovo (Jovanovićevo) iskreno mišljenje i iza kojih riječi zapravo stoji

Potpredsjednik Hrvatskog sabora Milijan Brkić (HDZ) u intervjuu N1 televiziji najavio je da će uskoro napisati novi diplomski rad i da će njegova tema najvjerojatnije biti  "društvene mreže i preobrazba digitalnog terorizma" te da će i medije pozvati na javnu obranu.

Rekao je kako će poštivati odluku Policijske akademije da napiše novi diplomski rad , a  nakon toga upisati ipostdiplomski studij. Brkić je rekao kako je sudski postupak oko njegovog navodnog plagiranja diplomskog rada još u tijeku i da ga ne želi komentirati.

Upitan o kritikama dijela zastupnika na njegov izbor za potpredsjednika Sabora, osobito Željka Jovanovića koji ga svojedobno nazvao plagijatorom, Brkić je rekao da je dobio Jovanovićev glas i na tome mu zahvaljuje, kao i drugim kolegama iz SDP-a, no da bi želio znati koje je njegovo (Jovanovićevo) iskreno mišljenje i iza kojih riječi zapravo stoji.

Na pitanje na što će se fokusirati u Saboru, Brkić je najavio kako će se zalagati za status branitelja, Hrvata u BiH, za status Hrvata kao nacionalne manjine, za status iseljeništva i ulogu iseljeništva i integraciju u gospodarske procese, reintegracija branitelja u radne procese. "Isto tako ću djelovati u području nacionalne sigurnosti, aktivno ću sudjelovati u izradi strategije. To su teme koje su meni bliske" rekao je Brkić.

Odgovarajući na pitanje o SDP-u, rekao je kako je dobro da u društvu i politici postoji ravnoteža, lijevo i desno, "ali je dobro da desno krilo bude malo jače". Nadam se da će SDP izabrati novo vodstvo u idućih osam godina u oporbi, konsolidirati se, a onda ćemo vidjeti što ćemo s njima, rekao je.

Upitan za komentar o povratku u HDZ nekih članova koji su bili napustili stranku - Martine Dalić dok je on vodio zajedno s Tomislavom Karamarkom vodio stranku, a Prgometa i Kujundžića, koji su se na izborima kandidirali protiv HDZ-a i uzimali mu glasove, a sad su na visokim pozicijama u Vladi, Brkić je rekao kako to određenom broj članova smeta, jer oni cijelo vrijeme rade i žrtvuju se za HDZ, za razliku od onih koji su nezadovoljni i odlaze iz HDZ-a. Usudio bih se reći da svatko ima pravo i priliku da odlučuje sam o svojoj sudbini, svatko od nas igra na krivu kartu, zaluta u životu, ali bitno je da se ne izgubi, kazao je Brkić.

Rušenje svoje vlade ući će u enciklopediju političke gluposti

Na pitanje zašto se išlo u rušenje Vlade, Brkić je rekao kako su nažalost oni koji su savjetovali Karamarka krivo savjetovali.  "Išlo se u tu aktivnost da smo rušili svoju vladu i to će ići u enciklopediju političke gluposti, da smo s SDP-om srušili svoju vladu. Bitno je ono što se dogodilo nakon toga. Nakon toga je Karamarko, kao odgovoran čovjek, sam dao ostavku. Nije on izgnan," kazao je Brkić.

"Karmarkoje trebao povući korak unatrag, što sam mu savjetovao. Mogli smo redefinirati vladu, da se (on) povuče u Sabor, da bude predsjednik kluba ili predsjednik Sabora, a da neki drugi budu u operativnoj vlasti, međutim, nažalost, većina je odlučila drugačije i išli smo u smjeru rušenja Vlade. Jedini smo ja i Ivana Maletić bili protiv toga," rekao je Brkić.

Upitan o glavnoj razlici Plenkovića i Karamarka, Brkić smara kako je ona u tome što Karamarko nije uspio postati predsjednik Vlade, a Plenković jest. "Što se tiče ideloških, to nije ni moj ni Karamarkov ni Plenkovićev HDZ. Pokret je to pod čijim je vodstvom stvorena hrvatska država. Što se tiče pristupa i tema i fokusa na određenim temama, Karamarko je bio fokusiran na jedne, Plenković na druge, ja sam možda na treće, a članstvo će dati povjerenje tko će upravljati strankom. Činjenica je da je Karamarko više pozornosti posvećivao svjetonazorskim temama. Da smo išli sa strategijom bez svjetonazorskih i ideoloških pitanja, sigurno bismo imali puno bolji rezultat," smatra Brkić.Facebook komentari

hr Sun Oct 23 2016 15:30:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/57ef697a1eea8fc22a8b45cd/80
Foto: Goran Mehkek / Cropix

Petrov: Zastupnici ne dolaze na posao, toga nema kod privatnika

Ponovio je svoj stav kako mu je neprihvatljivo da je Sabor prazan dok zastupnici primaju 16 tisuća kuna plaću

Gost emisije Nedjeljom u dva je predsjednik Sabora Božo Petrov. Pregovori s HDZ-om, sastav Vlade te pokušaj vraćanja digniteta Saboru neka su od tema emisije, piše N1.

- Logično je da nećete biti s tim partnerom ako se ne drži dogovora - kazao je predsjednik Sabora Božo Petrov na početku emisije odgovarajući na pitanje je li istina da u svojim ranijim izjavama prijetio izlaskom Mosta iz Vlade.

Ponovio je svoj stav kako mu je neprihvatljivo da je Sabor prazan dok zastupnici primaju 16 tisuća kuna plaću.

- Od početka se zalažemo da zastupnici ipak cijene mjesto na koje dolaze raditi - kazao je."Toga u privatnom sektoru nema", dodao je i istaknuo da je dogovoreno da zastupnici koji ne dolaze na posao budu kažnjeni s oko 1500 kuna mjesečno.

Facebook komentari

hr Sun Oct 23 2016 14:55:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .