Plenković u visoku politiku vratio zaboravljene asove

Na Zrinjevac se vraća Marija Pejčinović Burić, a ona se jedno vrijeme spominjala i kao kandidatkinja za ministricu. Pejčinović Burić bila je državna tajnica u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija, a kasnije pomoćnica ministra u Ministarstvu europskih integracija. Radila je i kao nacionalna koordinatorica za programe pomoći i suradnje s Europskom unijom, a bila je i zastupnica HDZ-a u Saboru. 

Radila je i za Ministarstvo vanjskih poslova Srbije pomažući toj državi da uskladi zakonodavstvo s europskim, olakša izradu propisa i omogući jačanje institucija. Trebala je postati hrvatska veleposlanica u Parizu, a njezino ime bilo je na posljednjoj listi koju je Jadranka Kosor kao predsjednica Vlade uputila na usuglašavanje tadašnjem predsjedniku Ivi Josipoviću, ali je on odbio cijeli popis. U Pariz je otputovao Ivo Goldstein i još uvijek nalazi ondje, piše tportal.

Vratio se najrastrošniji zastupnik

Pomalo iznenađuje povratak Frane Matušića na političku scenu nakon što je bio marginaliziran dok je šef HDZ-a bio Tomislav Karamarko. Kada ga na stranačke izbore liste nije bio stavio ni novi predsjednik Andrej Plenković, činilo se da je gotova njegova karijera u visokoj politici, ali Matušić se iznenađujuće vratio i uspio skrasiti na mjestu državnog tajnika u Ministarstvu turizma. Obnašao je niz raznih dužnosti, a bio je i promatrač Hrvatske u Europskom parlamentu. Inače, Matušić je u tri mandata obnašao dužnost saborskog zastupnika i cijelo vrijeme slovio za jednoga od najrastrošnijih. Recimo da je 2014. godine na najrazličitije troškove potrošio 127 tisuća kuna. 

Javnost će sigurno zaintrigirati i imenovanje Krunoslava Katičića na mjesto državnog tajnika u Ministarstvu državne imovine. Katičić, po zanimanju odvjetnik, premijerov je dobar prijatelj iz kvarta, s kojim je studirao i izlazio. Izdvojimo i imenovanje državnim tajnikom u Ministarstvu uprave Mihovila Škarice, docenta na Katedri za upravno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu, a Ante Čikotić, državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, član je Nacionalnog vijeća Mosta i stručnjak za energetiku kojeg je šira javnost mogla primijetiti tijekom postizbornih pregovora Mosta i HDZ-a, u kojima je bio dijelom Mostove delegacije.

Orepić se riješio Tigra

Od razrješenja vrijedi izdvojiti odlazak Davora Blaževića Tigra s mjesta zamjenika ministra unutarnjih poslova Vlahe Orepića. Blažević je poznat kao bivši tjelohranitelj Ive Sanadera i bivši prvi čovjek Uprave za posebne poslove sigurnosti za vrijeme Ranka Ostojića. Međutim, bivši ministar ga je udaljio iz službe nakon što je otkriveno da je na Badnjak 2011. godine u kutijama nosio bakalar Sanaderovom odvjetniku Goranu Suiću.

Također, s mjesta zamjenika ministra turizma morao je otići Robert Pauletićpoznati putopisac, enigmatičar, novinar i jedan od najboljih hrvatskih kvizaša, poznat i po svojim kontorverznim stavovima koje nerijetko iznosi na društvenim mrežama, a i u svojim novinskim tekstovima. Radio je u kontroverznom te često prozivanom političkom tabloidu, Slobodnom tjedniku Marinka Božića. Pauletić je došao u Ministarstvo turizma kao kadar Mosta, a imenovanje je izazvalo negodovanje u dijelu javnosti. Zamijenit će ga upravo spomenuti Frano Matušić, ali kao državni tajnik.

POSLJEDNJE DODANO: