Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5e6e973829111ce97d8b4572/80
Foto: Pixabay

Nastava u doba koronavirusa: 'Profesorica će nas zvati na video poziv da provjeri pratimo li gradivo!'

'Od srijede je planirano početi s online nastavom po rasporedu koje daje Ministarstvo', objasnila je Gotovac Stipaničev.

Nekada su učenici i studenti raširenih ruku dočekivali odgodu nastave. Jedan dan bez odlaska u školu izgledao je kao pravi raj na zemlji, ali danas je situacija nešto drugačija. Odgoda nastave više ne znači odmor od obrazovnih obaveza već uključivanje u nove, virtualne učionice i predavaonice. Što nastava u doba koronavirusa znači za našu djecu i mladež? 

Maturantima je matura sve bliže, a izgleda kako im ove godine nije bilo suđeno pohađati nastavu u školama. Matea, učenica četvrtog razreda splitske IV. gimnazije Marko Marulić, priznaje da se nalazi u jednoj jako nezgodnoj situaciji.  

Naša generacija će definitivno ostati zapamćena. Prvo nas je zahvatio štrajk profesora, a sada koronavirus. Mislim da je nama maturantima trenutno najteže jer ako nešto propustimo, teško da ćemo imati vremena za nadoknadu. Nitko nije kriv za ovu situaciju, a pogotovo ne mi učenici zato se nadam da nećemo morati produžiti ovu godinuispričala je Matea. 

I Petra, maturantica Ekonomske i upravne škole Split nije najsretnija novonastalom situacijom.  

-Već je puno toga izgubljeno, a ja sam, kao i drugi, trenutno u fazi popravljanja ocjena s obzirom na to da se upis na fakultet bliži. Peti mjesec je pred vratima pa je ova korona stigla u sasvim krivo vrijeme. Ipak, zdravlje je na prvom mjestu pa se nadam da će sve biti u redupriznala je Petra.  


Od virtualnih učionica do WhatsApp grupa

Trenutačna situacija za sada nije uzrokovala nervozu među maturantima.  

Neki pokazuju zabrinutost, ali većinom se sve gleda kroz šalu. Jedni će ovo vrijeme iskoristiti za odmor od obaveza dok će drugi početi s učenjem za maturu. Osobno ne znam što bih trebala učiti jer ne znam hoće li se dogoditi neke promjene vezane za maturu, komentirala je Matea. 

Profesori će srednjoškolcima omogućiti online praćenje nastave preko različitih internetskih sustava. 

Na web stranici škole su nas profesori obavijestili da će pokrenuti virtualne učionice i kako je važno pratiti stranicu zbog svih potrebnih informacija. Putem interneta će nam zadavati i različite zadatke koje ćemo raditi dok smo kod kuće. Profesori se stvarno trude da nam pomognu i olakšaju ovu situacijurekla je Petra. 

Nastava će se u mojoj školi izvoditi preko Lumena. Svakako smo i prije bili upućeni u to zbog novog obrazovnog programa. Profesori će nam tu objavljivati sav sadržaj i materijale, ali nisam sigurna kako će to sve funkcionirati s obzirom na to da i profesorima sustav padaispričala je Matea. 

Ipak, istaknula je da njena profesorica matematike ima ideju kako izbjeći padanje sustava, ali kako i kontrolirati da učenici prate nastavu.  

S profesoricom smo napravili WhatsApp grupu jer je ona komentirala kako bi to bio najbolji način komunikacije. Sustav će neometano raditi, a WhatsApp je dosta jednostavan za slanje materijala. Također, rekla je kako će nas tako moći kontrolirati da pratimo nastavu jer nas u bilo kojem trenutku može nazvati na video poziv da provjeri što radimo dok njen sat traje, kazala je Matea. 


Maturanti ne trebaju strahovati!

Dobrila Gotovac Stipaničev, ravnateljica splitske Prve gimnazije, ističe kako u cijeloj situaciji treba ostati smiren i ne širiti strah.  

Ljudi su malo zbunjeni i prestrašeni jer se nešto novo događa u vrlo kratkom vremenu. Normalno je da postoji nekakav strah od nečega s čime nisi do sad radio. Svi se moramo zapravo potruditi jer je situacija takva kakva je i ovo je najbolje što se moglo osmisliti u datim uvjetima. Najbitnije je ne podržavati nikakvu paniku te je važno da mi profesori budemo mirni i dajemo učenicima precizne upute, izjavila je ravnateljica i dodala kako je bitno raditi po naputcima nadležnog ministarstva. 

Nastavu smo organizirali preko Yammer platforme gdje smo formirali virtualnu zbornicu i virtualne učionice. Za početak će razrednici s učenicima testirati sustav, potom će se uključiti i predmetni nastavnici, a od srijede je planirano početi s online nastavom po rasporedu koje daje ministarstvo, objasnila je Gotovac Stipaničev. 

U školi su se, kaže, dobro organizirali. Profesor informatike, ali i ostali profesori koji su vještiji s tehnologijom pomažu gdje god zatreba. Iako su maturanti u sada najtežoj situaciji, smatra da će sve biti pod kontrolom. 

Preko Sportske televizije će se emitirati obavezni predmeti s državne mature, a profesori će sav potreban materijal objavljivati putem virtualne učionice. Kad ovo sve završi, a nadam se da hoće u neko dogledno vrijeme, mi ćemo se potruditi pojačati dodatnu nastavu i pripreme za maturu. Učenicima su profesori stalno na usluzi i uvijek im se mogu obratiti za pomoć. Bitno je, naravno, da učenici iskoriste sve mogućnosti i da uče i rade, kazala je ravnateljica. 


Novo iskustvo za školarce, staro za studente 

Učenike nižih osnovnih škola pak očekuje nastava preko televizije. Za Vanu, učenicu četvrtog razreda Osnovne škole Sućidar, ovo će biti jedno posebno iskustvo. 

Zanimljivo mi je što ću gledati televiziju i tako ići u školu. Malo me je strah hoću li to sve uspjeti pohvatati jer sam se navikla na svoju učiteljicu i kada mi nešto nije jasno uvijek bi nju mogla pitati, a ne znam kako ću to sad uspjeti, priznala je četvrtašica Vana. 

Starija sestra Nina potrudit će se Vani pomoći ukoliko se ne bude snašla u praćenju nastave. 

Učiteljica nam je javila da je u školi organizirano čuvanje djece koju kod kuće nema tko paziti, ali da nastavu svakako prate od 16 do 19 sati. Također je rekla da moraju ozbiljno shvatiti ovakav način provođenja nastave jer će sukladno tom programu i slati nastavne materijale, rekla je Nina.  

Studentima online nastava ne bi trebala predstavljati nikakav problem jer su već naviknuti na internetsku komunikaciju s profesorima. Ana, studentica Ekonomskog fakulteta u Splitu potrudit će se ovo vrijeme iskoristiti na najbolji način i što prije savladati gradivo. 

Fakultet nas je obavijestio o tome da će se nastava sada održavati na daljinu preko sustava Moodle na kojem će biti dostupne sve obavijesti i nastavni materijali. Taj Moodle se i inače koristi u nastavi pa smo već svi upućeni u njegovo funkcioniranje. Smatram da ne bi trebalo biti nikakvih većih poteškoća u korištenju ovog oblika nastave, a vjerujem da će i profesori i studenti ovo odraditi kako treba, rekla je Ana. 

Lucija, brucošica splitskog Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije, smatra da je dobro što je nastava odgođena na daljinu jer je ipak zdravlje najvažnije.  

Odmor od odlaska na predavanja mi osobno uvijek dobro dođe. Mislim da ću čak bolje iskoristiti ovakvu vrstu nastave nego kad fizički sjedim u predavaonici, izjavila je Lucija. 

hr Mon Mar 16 2020 07:24:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e7887aa29111c87a58b45e5/80
Foto: Pixabay

Zadar: Gradsko vijeće donijelo mjere za pomoć gospodarstvu

Gradsko vijeće Zadra u ponedjeljak je na izvanrednoj sjednici, održanoj elektronskim putem, donijelo mjere za pomoć gradskom gospodarstvu uslijed krize izazvane pandemijom koronavirusa.

Gradonačelnik Branko Dukić rekao je kako se prve mjere odnose se na oslobađanje od plaćanja zakupa poslovnih prostora u vlasništvu grada i zakupa javnih površina za trajanja zabrane rada.

Dukuć je naveo kako će se gradu zbog uvođenja ove mjere proračunski prihodi smanjiti za osam do devet milijuna kuna, te apelirao na privatnike da se prilagodbe aktualnom trenutku i sukladno mogućnostima oslobode zakupa svoje zakupoprimce.

Najavio je kako su u pripremi i nove mjere kojima se kani pomoći gospodarstvenicima i ranjivim skupinama građana.

Naglasio je kako je u tijeku prvenstveno zdravstvena borba protiv zaraze, ali i ona ekonomska za očuvanje svakog radnog mjesta. 

Gradonačelnik je najavio kako se zbog toga u narednom razdoblju očekuju značajne promjene u gradskom proračunu, kako na prihodovnoj strani zbog otežanog priljeva novca, tako i na rashodovnoj gdje se treba prilagoditi aktualnom trenutku.

Smanjenje plaća u gradskoj upravi, ustanovama i tvrtkama

Dukić stoga najavljuje proračunske intervencije koje će uključiti smanjenje plaća u gradskoj upravi, ustanovama i tvrtkama u većinskom vlasništvu grada "tri plus tri mjeseca".

Predlaže ukidanje vijećničkih naknada, zatim naknada za članstvo u upravnim vijećima javnih ustanova, naknada za članstvo u nadzornim odborima tvrtki u većinskom vlasništvu grada, obustavu financiranja rada udruga na tri mjeseca.

Najavljuje i smanjenje troškova javne rasvjete u gradu, odgodu novog načina naplate odvoza otpada na "tri plus tri" mjeseca, ističući kako se za za trajanja epidemije može očekivati smanjenje svih troškova osim onih neophodnih.

Dukuć navodi i da u Zadru prate mjere koje provodi Vlada i koje se stalno proširuju, te će ih sukladno mogućnostima i nadopuniti.

- Idemo s onim što možemo, prije svega kroz potpore poduzetnicima koji zadržavaju radnike, naknade onima koji su ostali bez posla te nastavak oslobađanja od usluga koje se u ovom trenutku ne koriste.

Rebalans proračuna na idućoj sjednici Gradskog vijeća

Najavio je kako će se iduća sjednica Gradskog vijeća održati u najskorijem roku, a na njoj će gradske vlasti predložiti rebalans proračuna te šire mjere.

Kao prioritete gradskog proračuna Duić je naveo osiguranje novca za socijalno najugroženije skupine građana, kojima će se pomoć pružati putem Crvenog križa, Caritasa i Pučke kuhinje.

- Moramo skrbiti i o potrebama djece i njihovih roditelja. Svim obiteljima čija djeca pohađaju vrtiće, javne i privatne, ne naplaćuje se naknada od prvog dana stupanja na snagu odluke koja se odnosi na obustavu rada vrtića", rekao je.

Dodao je da su zadarske tvrtke, udruge i pojedinci na račun Opće bolnice Zadar dosad uplatili 3,2 milijuna kuna za nabavu opreme.

hr Mon Mar 30 2020 19:18:01 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e77675129111ca5a08b458f/80

Policija pozvala strance na kratkotrajnom boravku da se jave radi evidentiranja

Zbog epidemije koronavirusa prema njima se neće poduzimati nikakve mjere propisane Zakonom o strancima.
Ravnateljstvo policije pozvalo je u ponedjeljak sve strance na kratkotrajnom boravku u Hrvatskoj da se jave policiji radi evidentiranja, dodajući da se prema njima zbog epidemije koronavirusa neće poduzimati nikakve mjere propisane Zakonom o strancima.

Budući da zbog trenutne situacije određeni broj stranaca na kratkotrajnom boravku nije u mogućnosti iz objektivnih razloga napustiti Hrvatsku u roku propisanom Zakoniku o schengenskim granicama policija je, u skladu s preporukama epidemiologa, pozvala sve strane državljane da dostave svoje podatke u svrhu evidentiranja.

- Upućujemo sve strane državljane koji su se našli u takvoj situaciju da u svrhu evidentiranja, prvenstveno putem maila pitanja@mup.hr ili pozivom na broj koji se nalazi na web stranici nadležne policijske uprave, dostave svoje podatke, a kako bi se izbjegli mogući problemi na graničnom prijelazu prilikom napuštanja Republike Hrvatske“, priopćilo je Ravnateljstvo policije.

U ravnateljstvu su uputili strane državljane da ne dolaze osobno u policijske postaje ili uprave, već samo u onim slučajevima kada ih službena osoba pozove putem telefona.

hr Mon Mar 30 2020 19:12:25 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/533c09a9179942c974313134/80

'Stožer nije imao zakonsko pravo donijeti odluku o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravišta'

Ustavni sudac Andrej Abramović analizirao je odluke i postupanja državnih tijela za vrijeme virusa.
Ustavni sudac Andrej Abramović analizirao je pitanje ustavnosti i zakonitosti odluka i postupanja državnih tijela u vrijeme izvanrednih okolnosti te utjecaja donesenih donesenih izvanrednih mjera na ljudska prava.

Pod krinkom brige za građanstvo uvode se mjere koje sasvim sigurno krše ljudska prava.“ kaže Abramović.

Navedeno je ilustrirao kroz praktične primjere.

Zabrana napuštanja mjesta prebivališta i boravišta

Prije tjedan dana, 
Stožer civilne zaštite RH donio je "Odluku o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u RH", prema kojoj se ograničava kretanje na hitne službe, opskrbu i dostavu, uvode propusnice itd. Problem je u tome što Stožer nije tijelo koje može donijeti takvu mjeru, a takva mjera mora biti donesena u zakonodavnom postupku i u predviđenoj proceduri.

Zakon nalaže da se prije donošenja mjera, mora proglasiti stanje katastrofe.

Ne može se na Stožer civilne zaštite novelom Zakona o sustavu civilne zaštite prenijeti ovlasti svih tijela iz svih zakona, jer to znači suspenziju demokracije, de facto diktaturu.

Usput rečeno, Odluka je i inače nomotehnički manjkava na opasan način, pa tako ne sadrži čak niti okvirni rok trajanja mjere ograničenja koju predviđa.“, navodi sudac Abramović.


Murter u karanteni

Kao drugi primjer kršenja ljudskih prava navodi stavljanje cijelog otoka Murtera u karantenu.

Stožer civilne zaštite Šibensko kninske županije stavio je u karantenu cijeli otok Murter, a kako navodi, karantena je prema zakonu nešto sasvim drugo i iz drugog razloga.

U karantenu se prisilno mogu smjestiti samo ljudi, a ne cijela područja, a moguća je samo u slučaju kuge ili virusnih hemoragijskih groznica (Ebola, Lassa ili Marburg), što kod nas srećom nije slučaj. Odluku donosi ministar zdravstva, a ne stožer civilne zaštite.

Prema zakonu, karantena se mora platiti osobama koje su u nju prisilno stavljene.

Kako će se otok izvući iz ove nezakonite, neustavne i poprilično nadrealne situacije, ostaje nam da vidimo. Možda nešto zarade izvan turističke sezone, ako ćemo poštovati vlastiti zakon i platiti svima karantenu?“, pita se sudac.


Samoizolacija - štednja na testovima

Zatvaranje ljudi u vlastite kuće bez testiranja stavlja ih u prekarni položaj: postaju niti zdravi niti bolesni, stigmatizirani su do mjere ugroženosti od većine. Svjedoci smo da ih legitimiraju neovlaštene osobe (apotekari!), a priprema im se (navodno) i mjera praćenja mobitela.

Zbog nedefiniranosti mjere i zbog postojanja testa na bolest mjera samoizolacije nije niti proporcionalna niti primjerena prema Ustavu. Njome je dana prednost štednji na testovima tj. ekonomskim interesima države nad temeljnim ljudskim pravima. To je nedopustivo, to čak nisu vrijednosti istog ranga.“, navodi Abramović.


- Nema te nužde koja opravdava postupanje mimo zakona i Ustava, jer i Ustav i zakoni reguliraju (i) stanja nužde. Ako je nužda takva da zakone treba mijenjati, Ustav predviđa i postupak promjene, i osigurače zaštite. O krizi se misli unaprijed, hladne glave, da bi se onda kad kriza nastupi, moglo vjerovati samome sebi i svojoj trijeznoj procjeni. Ne čini zajednici najbolje onaj koji traži prečace, već onaj koji održava puteve. Procedura je glavna zaštita demokracije, a, dugoročno gledano, šteta na demokraciji veća je od štete izazvane bilo kakvim virusom.

Nitko ne zna kakve mjere treba poduzimati protiv pandemije nepoznatog virusa. Različite zemlje bore se na različite, i potpuno oprečne, načine. Svi se stručnjaci slažu da će spas biti kad postignemo „imunitet krda“, zaključuje Andrej Abramović u članku objavljenom na pravnom portalu, a možete ga u cijelosti pročitati ovdje.


hr Mon Mar 30 2020 18:40:41 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e788daf29111c92a58b45e3/80

PROBIO KARANTENU Mladić na Murteru imao je cilj poslati paket iz pošte u Tisnom?

Riječ je, o najblaže rečeno, neodgovornom ponašanju zbog kojeg je u ponedjeljak zatvorena jedina pošta na cijelom Murteru.

O kršenjima samoizolacije u vrijeme otkako koronavirus hara našim područjem smo se naslušali i nagledali. Međutim, tijekom ponedjeljka smo svjedočili prvom probijanju karantene i to na području Općine Murter- Kornati.

Kako nam je kazao Ivan Klarin, načelnik Općine Tisno pod čiju ingerenciju spada Betina, koja je u karanteni, jedan je mještanin Murtera rođen 1998. godine uspio probiti policijsku blokadu kod autokampa Lovišća.

I to iz vrlo prozaičnog razloga - taj je Murterin poželio poslati paket iz tišnjanske pošte!?

- Ha, riječ je o mještaninu koji dobro poznaje područje i pobjegao je kroz šumu. Na tom dijelu ima jedan stari put do kojeg je došao automobilom i poslije pješke kroz šumu do Tisnog. Međutim, sada na tom području postavljamo dodatne blokade kako se takvi slučajevi ne bi ponavljali, priča Klarin za Šibenski.hr.

Riječ je, o najblaže rečeno, neodgovornom ponašanju zbog kojeg je u ponedjeljak zatvorena jedina pošta na cijelom Murteru:

- Tako je, morali smo promptno reagirati i obavijestiti epidemiološku službu. Poštu smo odmah zatvorili i obavili dezinfekciju tijekom onog dijela dana u kojem pošta ionako ne radi. Nadam se kako će pošta otvoriti svoja vrata u utorak ujutro. Ona je praktički vitalna za funkcioniranje mjesta, jer je u Tisnom zatvorena i FINA. Apeliram da za ovakvo ponašanje nema nikakvog razloga. Jer, tridesetak ljudi iz Civilne zaštite Murtera i Tisnog brine da osnovne funkcije mještana Murtera i Betine budu zadovoljene. To se prvenstveno odnosi na opskrbu hranom i lijekovima. Uostalom, svatko tko ima poterbu za poštanskim uslugama može donijeti paket, pisma ili pošiljke do kontrolnog punka i potom će ga pripadnici Civilne zaštite preuzeti i sve obaviti u tišnjanskoj pošti, pojašnjava Klarin.

Prema njegovim riječima muškarac koji je prekršio karantenu predan je policiji i nalazi se na obradi.

Kako je kazala Marica Kosor, glasnogovornica Policijske uprave šibensko-kninske riječ je o 22-godišnjaku kojem nisu bile izrečene mjere samoizolacije. Kosor kaže kako je mladić vraćen u Murter, a pošiljka mu je stopirana.


hr Mon Mar 30 2020 18:24:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .