Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/588f07b73387e607008b45ba/80
Foto: DalmacijaNews / Ilustracija

Ova sezona treća po broju požara: "Najugroženija županija bila je Splitsko-dalmatinska"

U Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici održana konferencija za medije o završetku glavnog napora protupožarne sezone 2019.

Zapovjednik Zapovjednog operativnog središta Glavnog stožera Oružanih snaga RH brigadni general Krešo Tuškan nazočio je su u četvrtak, 3. listopada 2019. u Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici u Zagrebu na konferenciji za medije o Protupožarnoj sezoni 2019.

Uz generala Tuškana, na konferencije za medije nazočili su glavni vatrogasni zapovjednik Republike Hrvatske Slavko Tucaković i njegov zamjenik Željko Sutlar, pomoćnik ministra unutarnjih poslova Damir Trut, predstavnici Uprave Hrvatskih šuma na čelu s Jasnom Molc i Državnog hidrometeorološkog zavoda na čelu s Vlastom Tutiš.

Rezultate analize predstavio je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković osvrnuvši se na glavne značajke i aktivnosti tijekom ovogodišnje protupožarne sezone. Zahvalio je svim sudionicima, od vatrogasaca, pripadnika Hrvatske vojske, djelatnika Hrvatskih šuma, Hrvatskog crvenog križa, Državnog hidrometeorološkog zavoda, jedinica lokalne uprave i samouprave na izvrsnoj suradnji, a posebno onima koji su davali iznimnu potporu – Vladi Republike Hrvatske, Ministarstvu obrane RH i Ministarstvu unutarnjih poslova koji su bili aktivno uključeni tijekom požarne sezone.

Posebno je istaknuo kako je ova godina bila treća po intenzitetu broja požara tijekom proteklih 11 godina, a opožarenih područja bilo je 15 posto manje, dok je ukupna opožarena površina u Hrvatskoj iznosi 32.525 hektara što odgovara veličini otoka Hvara. „Pravovremena reakcija i rad svih subjekata, od sustava dojave požara, bržeg uočavanja požara, uvođenja novih kamera do izlaska na teren, dovelo je do smanjenja potrebe za intervencijama i angažiranjem snaga na terenu“, rekao je glavni vatrogasni zapovjednik.

Tucaković je također istaknuo kako je u 2019. godini bilo 6,5 puta više požara i to 3485 požara, nego godinu prije, kad ih je bilo 1505. Najčešći uzrok požara bili su udari groma te namjerna palež i prometne nesreće. Dvije trećine svih požara dogodili su se u prva tri mjeseca ove godine.

Kao najugroženiju županiju ovogodišnjim požarima izdvojio je Splitsko-dalmatinsku, a prema opožarenoj površini najviše je hektara izgorjelo u Ličko-senjskoj županiji. „Najveći ovogodišnji požar izbio je na području Južne Dubrave kod Šibenika u kojemu je opožarena površina 900 hektara i šume i niskog raslinja u kojemu je sudjelovalo 10 protupožarnih aviona i 102 pripadnika kopnene vojske i 11 motornih vozila“, rekao je Tucaković pohvalivši brzinu intervencija na požarištu koje su trajale u prosjeku jedan sat i 53 minute u 2019. godini, dok su u 2017. godini iznosile 3 sata i 51 minutu.

General Tuškan: “Za smanjenje požara ključni su prevencija i brzo otkrivanje požara”

Zapovjednik Zapovjednog operativnog središta GS OS RH brigadni general Krešo Tuškan osvrnuo se na upotrebu novih tehnologija u ovogodišnjoj Protupožarnoj sezoni, od bespilotnih letjelica „Orbiter 3“, upotrebe kamera na protupožarnim zrakoplovima do pjenila za gašenje. „Ranom otkrivanju požara značajno su doprinijeli besposadni zrakoplovni sustav „Orbiter 3“ koji se od početka ovogodišnje požarne sezone koristi za protupožarna izviđanja te aplikacija Raptor iz protupožarnog zrakoplova koja omogućuje prijenos slike i videa u realnom vremenu u Operativno vatrogasno zapovjedništvo što omogućuje brže donošenje odluka i upućivanje snaga na teren“, naglasio je general Tuškan.

„Od 1. siječnja 2019. godine zračne snage su bile angažirane 186 puta, pri čemu su ostvarile ukupno 2.879 letova i 536 sati naleta, utrošile 2538 litara pjenila i prevezle 14 osoba i 14 tona tereta“, rekao je general Tuškan naglasivši kako su od 61 upućenog zahtijeva, protupožarni zrakoplovi tijekom protupožarnog izviđanja uočili  35 požara, zatim inicijalno djelovali i javili o stanju istih u Operativno vatrogasno zapovjedništvo.

Rekao je kako je od ukupnog broja požara na kojima su djelovale protupožarne snage Hrvatske vojske, gotovo polovica njih izbila u Šibensko-kninskoj županiji, a najveći požar ove sezone izbio je na području Južne Dubrave u zaleđu Šibenika gdje su po prvi puta uz zračne angažirane i kopnene snage Hrvatske vojske sa 102 pripadnika i 11 motornih vozila.

Također, general Tuškan je izdvojio značaj korištenja bezposadnih zrakoplovnih sustava „Orbiter 3“ koji su bili angažirani 43 puta u razdoblju od 17. lipnja do 25. rujna 2019. u izviđanju područja koja su procijenjena kao visoko rizična glede izbijanja požara te snimanja požarišta zaključivši kako je za smanjenje požara tijekom glavnog napora požarne sezone ključna prevencija i brzo otkrivanje požara.

Pomoćnik ministra unutarnjih poslova Damir Trut naglasio je kako je u 2019. godini bilo 236 prijava za namjerni palež, a u 2018. tek njih 27. Također je pohvalio napore u akciji evakuacije na plaži Zrće na otoku Pagu, pri čemu su u nešto više od sat vremena evakuirali skoro 10 tisuća turista.

Zadovoljstvo suradnjom svih sastavnica civilne zaštite tijekom ovogodišnje protupožarne sezone izrazili su i predstavnici Hrvatskih šuma i Državnog hidrometeorološkog zavoda.

hr Thu Oct 03 2019 16:24:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5dd5120929111cd3f68b4606/80

'Zašto tehnički pregled na Karepovcu nije obavljen?' pita Jakov Prkić iz stranke Pametno

Ne zna se kad će doći do ponovnog pokušaja obavljanja tehničkog pregleda koji je preduvjet za dobivanje uporabne dozvole za istočni dio odlagališta.

Iako je prošli tjedan na odlagalištu Karepovac bio zakazan tehnički pregled, do njega nije došlo jer se predstavnik izvođača nije pojavio. Gotovo četrdesetak osoba koje su uključene u proces obavljanja tehničkog pregleda uzalud je stiglo na Karepovac. Ne zna se kad će doći do ponovnog pokušaja obavljanja tehničkog pregleda koji je preduvjet za dobivanje uporabne dozvole za istočni dio odlagališta. 

„Uskoro će pred Gradsko vijeće doći Prijedlog izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Grada Splita za odlagalište otpada Karepovac u kojem se konačna visina odlagališta sa sadašnjih 106, penje na 115 metara nadmorske visine. Nažalost, ta visina samo što nije dosegnuta, a nakon toga se otpad više neće smjeti odlagati na vrh. Ako se uskoro otpad ne počme odlagati na novoizgrađenu sanitarnu plohu nećemo ga imati gdje s njim. Neka gradonačelnik Andro Krstulović Opara i zamjenik Nino Vela  objasne našim sugrađanima što se na Karepovcu događa? Zašto tehnički pregled nije obavljen i kad će se obaviti?“ pita se gradski vijećnik stranke Pametno Jakov Prkić. 

Kapacitet nove sanitarne plohe je 1.000.000,00 metara kubičnih, nastavimo li odlagati dosadašnjim tempom najkasnije za pet godina popuniti ćemo kapacitete Karepovca. Problem je još veći jer kasnimo i s ostalim fazama sanacije odlagališta otpada, koje predviđaju njegovo ozelenjivanje i sanaciju sanitarne plohe na kojoj će se ubuduće odlagati smeće te konačno zatvaranje odlagališta, pod pretpostavkom da se sav otpad vozi u Centar za gospodarenje otpadom u Lećevici za koji još uvijek nije poznato kad će se početi graditi. Jedini način da ublažimo ne zaobilazan „napuljski scenarij“ je da krenemo u hitno odvajanje veće količine otpada, kako bi nam jedino odlagalište otpada što duže potrajalo, a već sada je jasno da nas očekuje i plaćanje penala.

Podsjetimo u 2018. godini u Splitu je prikupljeno tek 2,39 posto odvojenog otpada iako je planirano minimalno 33 posto, prošle godine rezultat je bio duplo bolji, međutim sve je to daleko od nužnih 50 posto koji bi se trebali ispuniti do kraja ove godine kako predviđeno EU obavezama koje je preuzela RH, poručuju iz stranke Pametno.


hr Fri Feb 21 2020 11:42:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e4fae6929111c9a458b468a/80
Foto: splitparking

Izvanulično parkiralište Riva i terminal za turističke autobuse se privremeno zatvaraju

Iz Split parkinga mole za razumijevanje

Povodom održavanja ,,Splitskog maratona 2020 i polumaratona"  izvanulično parkiralište Riva te autobusni terminal za turističke autobuse će biti privremeno  zatvoreni i to od subote, 22.02.2020. u 00:00  do nedjelje 23.02.2020. do 18 h kada se pretpostavlja da će  manifestacija završiti.

Molimo naše korisnike za razumijevanje, a sudionicima maratona i polumaratona želimo puno uspjeha, poručili su iz Split parkinga.


hr Fri Feb 21 2020 11:18:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/587dedb51eea8f2a088b4575/80
Foto: Pro-Pedestrian

Jučer 92 prekršaja u prometu: Pješaci napravili više prekršaja od vozača

Od ukupno 92, 11 ih je bilo za korištenje mobitela, a četiri zbog nepropisnog pretjecanja

Jučer, 20. veljače 2020. od 10.00 do 13.00 sati, na prometnicama Policijske uprave splitsko-dalmatinske provedena je akcija u prometu „Pješak“. 

Tijekom akcije zahvaćena su 92 prekršaja od kojih 11 prekršaja vozača prema pješacima, te 27 prekršaja pješaka. Izdvajamo i 11 prekršaja za korištenje mobitela, te 4 prekršaja zbog nepropisnog pretjecanja.


hr Fri Feb 21 2020 11:10:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e4fa5b629111c5e488b45ad/80
Foto: D.N.

Pogledajte kako napreduju radovi na hotelu Ambasador

'Ambasador' bi svoja vrata trebao otvoriti ove godine
Novi hotel 'Ambasador' smješten je na atraktivnoj Trumbićevoj obali. Zamijenio je onaj sagrađen 1937. godine, a srušen 2017. godine. Mnogi su njegovo rušenje oplakivali s obzirom na to da je u sklopu zgrade bilo i Kino Jadran u sklopu kojeg su odgledani brojni filmovi, otplesani mnogi plesovi i održavane maturalne večeri.

Podsjećamo, investitor u moderni Ambasador je Klaus Alex Birkenstock, čije vas prezime vjerojatno asocira na popularnu obuću. U pravu ste, njegov nadimak i jest 'kralj cipela'. U hotel ulaže oko 17 milijuna eura.

Hotel bi po završetku radova trebao imati 101 sobu i apartman, gotovo 250 mjesta u restoranu, teretanu, spa, noćni klub i podzemnu garažu, a Birkenstock je naglasio da će od njega napraviti omiljeno odmarlište za turiste iz Velike Britanije, Njemačke, Austrije i Francuske.hr Fri Feb 21 2020 10:41:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .