Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5cada2fc29111c783e8b4568/80
Foto: PIXABAY

Ultimatum Plenkoviću: Sindikat liječnika prijeti velikim akcijama

Hrvatska liječnička komora i Sindikat liječnika uputili su pismo premijeru Plenkoviću u kojem prijete "akcijama" ukoliko ih ne primi na sastanak.

U nastavku prenosimo njihovo pismo:

"Više od dva mjeseca prošlo je od kada su hrvatski liječnici, okupljeni u tri krovne organizacije, Hrvatsku liječničku komoru, Hrvatski liječnički sindikat i Hrvatski liječnički zbor, zatražili od predsjednika Vlade Andreja Plenkovića da ih žurno primi na sastanak zbog loše i zabrinjavajuće situacije u liječništvu i hrvatskom zdravstvu. Premijer se oglušio i nije čak odgovorio ni odbijenicom na liječnička traženja, što je nažalost jasna poruka Vlade RH hrvatskim liječnicima.

„Ovakvim ignoriranjem liječničke struke premijer Plenković poslao nam je jasnu poruku da ga problemi odlaska liječnika, nezakonitog rada liječnika, smanjene dostupnosti zdravstvene zaštite, kao i drugi problemi liječništva te zdravstvenog sustava „ne impresioniraju“. To je neodgovorno ne samo prema liječnicima, nego i prema našim pacijentima, jer je rješavanje problema liječništva usko povezano s nastavkom pružanja kvalitetne i ujednačeno dostupne zdravstvene skrbi pučanstvu. Tražili smo od Premijera i Vlade RH da bez odgode započnu proces izrade i donošenja Zakona o plaćama i radnom vremenu liječnika ili Strukovnog kolektivnog ugovora za liječnike. Premijer nas nažalost ignorira. Očito je da ćemo biti prisiljeni određenim konkretnim akcijama skrenuti pozornost vladajućih na neodrživi status, položaj i radnu satnicu liječnika“, rekao je dr. sc. Krešimir Luetić, predsjednik Hrvatske liječničke komore. 

Hrvatska liječnička komora i Hrvatski liječnički sindikat će sljedeći tjedan u Zagrebu na konferenciji za medije najaviti daljnje akcije koje će pokrenuti u prosincu. Cilj tih aktivnosti bit će uklanjanje nezakonitosti u prekovremenom radu liječnika i donošenje posebnog Zakona o plaćama i radnom vremenu liječnika ili Strukovnog kolektivnog ugovora. Naime, istraživanje koje je HLK provela u rujnu ove godine pokazalo je da bi 60 posto liječnika koji rade u javnom zdravstvenom sustavu sigurno ili vjerojatno povuklo suglasnost za prekovremeni rad kao podršku zahtjevu da liječnici sami pregovaraju o svojim radnim pravima i obavezama. Također, 86 posto liječnika je vjerojatno ili sigurno spremno sudjelovati u javnim prosvjedima za ostvarenje njihovih zahtjeva, rezultat je istog istraživanja.

Očekuje se da na konferenciji za medije svoj potpis podrške Rujanskoj izjavi stave i još neke organizacije liječnika, među ostalima Akademija medicinskih znanosti Hrvatske (AMZH), Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM)  te Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL). Također, svi saborski zastupnici koji su po zanimanju liječnici, pozvani su da supotpišu zahtjeve iz Rujanske izjave i tako iskažu kolegijalnost te daju podršku zahtjevima liječnika. Ključan zahtjev Rujanske izjave i ključan zahtjev liječnika je da se žurno započne s izradom Zakona o plaćama i radnom vremenu liječnika ili Strukovnog kolektivnog ugovora.

„Liječnici već šest godina nemaju pravo pregovarati za svoja prava i plaće. Hrvatski liječnički sindikat se cijelo to vrijeme bori svim dostupnim metodama  za vraćanje prava pregovaranja liječnicima. Situacija je dovedena do paradoksa činjenicom da liječnici zapravo nemaju pravo pregovarati čak niti na razini Granskog kolektivnog ugovora u djelatnosti zdravstva. Hrvatski liječnički sindikat je u zadnje dvije godine iscrpio sve postojeće i dozvoljene zakonske mjere za rješavanje problema reprezentativnosti liječnika. Iz Ministarstva zdravstva i rada nam već dvije godine poručuju da je potrebno izmijeniti Zakon o reprezentativnosti i HLS-u priznati reprezentativnost, ali do danas se ništa nije promijenilo. U uvjetima u kojima danas rade hrvatski liječnici, obećanja nam doista nisu od pomoći i mi smo prisiljeni pokrenuti cjelokupni liječnički korpus u akcijama za zaštitu dostojanstva, statusa, ali i zdravlja liječnika“, rekla je predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata, Renata Čulinović-Čaić.

Podsjetimo, tri liječničke organizacije 10. rujna donijele su Rujansku izjavu o hrvatskom liječništvu i sustavu zdravstva, u kojoj upozoravaju da je zdravstveni sustav već dulje vrijeme u kadrovskoj, financijskoj, infrastrukturnoj i organizacijskoj krizi koja se iz dana u dan sve više produbljuje. U tom dokumentu, zbog neodržive situacije u hrvatskom zdravstvu, HLK, HLS i HLZ traže konkretne promjene te su pozvali Vladu da hitno prione rješavanju problema zdravstvenog sustava", stoji u priopćenju.


hr Sat Nov 23 2019 14:44:56 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5df1f57029111ce9198b48e3/80

Splitske fotografije mladih ljudi: Sutra se u Fotoklubu otvara 14. Splitska.tiramola

Otvaranje je ovog petka, 13. prosinca u 20 sati
Izložbu fotografija "Splitska.tiramola"  prije 14 godina pokrenula je Udruga za promociju kulture mladih Splitski portal od početka ima sasvim jednostavan koncept. Sve izložene fotografije su snimljene u Splitu, a autori na dan otvaranja još uvijek nisu proslavili trideseti rođendan. 

Izložba je s vremenom prerasla u pravi mali fotopokret, pa se tijekom godine znaju čuti komentari kako je baš ta fotografija "idealna za Tiramolu". 

Količina i kvaliteta prijavljenih fotografija predstavili su ugodan izazov splitskom fotografu Vicku Vidanu koji je birao ovogodišnji postav izložbe.

"Splitska.tiramola" i ovog puta ima humanitarni karakter, jer sve fotografije koje budu odabrane za postav izložbe uz dozvolu autora prodavati će se na 19. humanitarnoj akciji "A di si ti?" udruge "MoSt", ispred HNK 14.prosinca 2019., u sklopu kojeg se već tradicionalno u mjesecu prosincu prikuplja pomoć za korisnice/ke, te za uređenje i opremanje prostora Centra za beskućnice/ke.

Izložba je realizirana uz financijsku potporu Grada Splita,Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Županije Splitsko-dalmatinske, a možete ju pogledati do 28. prosinca.
hr Thu Dec 12 2019 09:08:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d71311829111c5c708b45a0/80

Thompson će ipak vikati 'Za dom spremni': Sud odlučio da zakon nije prekršen?

Isti je sud prije nekoliko mjeseci za pozdrav u istoj pjesmi osudio jednog manje poznatog izvođača 'Bojne Čavoglave'
Visoko prekršajni sud napokon je, kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, odlučivao o slučaju Marka Perkovića Thompsona, odnosno o njegovu uzviku 'Za dom spremni' na početku popularne nacionalne budnice 'Bojna Čavoglave'. Iako je taj sud donio već pet pravomoćnih presuda u kojima je presudio da uzvik 'Za dom spremni' predstavlja nezakonito ponašanje, u Thompsonovu slučaju vijeće je, po saznanjima, presudilo - da zakon nije prekršen.

Ta presuda, međutim, još nije odaslana sa suda i još nije konačna jer je zaustavljena u evidenciji sudske prakse - posebnom sudskom odjelu koji analizira svaku novodonesenu presudu i utvrđuje je li ona sukladna prethodnim presudama toga suda koje su se ticale istog pitanja, ali i presudama europskog suda u Strasbourgu i Suda EU čija su stajališta za hrvatske sudove također obvezujuća. Kao najviši sud u prekršajnoj grani sudovanja, Visoki prekršajni sud nadležan je i za ujednačavanje sudske prakse u Hrvatskoj.

Neslužbene informacije glasnogovornica Visokog prekršajnog suda Gordana Korotaj nije mogla potvrditi.
- Presuda u slučaju Marka Perkovića nije odaslana sa suda i sve dok se to ne dogodi ne mogu vam davati nikakve informacije o tome predmetu - rekla je.

hr Thu Dec 12 2019 08:38:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5df15b3129111c37248b4609/80

Fast food 'Gricko' oduševljava kvalitetom i izvrsnom obiteljskom tradicijom

'Gricko' je već godinama omiljeno mjesto brze hrane, a vrijeme je i da se vi počastite i kušate nesvakidašnje proizvode brze hrane
U ubrzanom načinu života koji se odvija u današnjici, pripremanje hrane mnogi smatraju ‘gubitkom vremena’, pa se isti odlučuju na konzumiranje takozvane ‘brze hrane’. Zanimalo nas je kakvu ponudu ‘brze hrane’ nudi grad Split, te možemo li ‘brzu hranu’ nazvati zdravom hranom? Odgovor na to pitanje pronašli smo na pravoj gastro destinaciji koja osim u Splitu, fantastičnu kvalitetu hrane, obiteljsku tradiciju i autorski proizvod nudi i u Kaštel Lukšiću te u Trogiru. 

Topli sendviči, kebabi, ćevapi, hamburgeri, pizze, piletine, miješano meso, tortilje, pomfrit, sve to primamljivim okusima oduševljava Splićane i njihove goste u ponudi Fast fooda 'Gricko'.

Tradicija Fast fooda 'Gricko' seže još u prošlo stoljeće sve do davne 1998. godine,  kada je priču pod imenom ‘Gricko’ započela Ivana Melvan, a od ove godine splitsku adresu prepustila kćeri Vani i zetu Damiru, koji su uspješno nastavili put dobro utabanim koracima. 

Ono što 'Gricka' čini posebnijim od drugih servisa ‘brze hrane’ je izrada vlastitih peciva i proizvoda od kruha bez aditiva, koji daju poseban okus ionako ukusnim jelima iz ponude. Kako bi Vana i Damir uspješno zadovoljili i najistančajnija nepca, oni svakog jutra dobavljaju svježe meso i povrće te se trude osmisliti nove proizvode kojima bi upotpunili ionako bogatu ponudu.

Posljednji noviteti su tortilja 'Gricko' i pizza 'Rustica'. Tortilja se sastoji od sjeckane pljeskavice, sira, zelene salate, rajčice, feta sira te od umaka po želji, a profinjena pizza 'Rustica' osvojit će vas sastojima pelata, sira, mozarelle, pršuta, pancete, maslina i vrhnja.

Novitet je i ulaganje u sam objekt Fast fooda u suradnji s tvrtkom ‘Radić gradnja’ iz Okruga Gornjeg, kojim vlasnici žele dodatno istaknuti ulaganje u kvalitetu.  

Fast food 'Gricko' već je godinama omiljeno mjesto brze hrane, a vrijeme je da se i vi počastite i kušate nesvakidašnje proizvode zdrave ‘brze hrane’ u 'Gricka'. Možete to učiniti osobno ili pak za dostavu nazvati na broj 021/643-391.

Proizvode iz 'Gricka' moguće je pronaći i na online platformi Dobartek.hr, a za sve željne odlične spize ‘Gricko’ je otvoren od ponedjeljka do četvrtka od 9 do ponoći, petkom i subotom od 9 do 1 sat dok nedjeljom i blagdanima fast food radi od 12 do ponoći na Ulici Domovinskog rata preko puta ‘Općine’.
hr Thu Dec 12 2019 07:48:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5df1e23129111c4a278b456a/80

Hladno već mjesec dana: Pet srednjih škola bez grijanja, problem 'riješili' grijalicama

Ističe kako mjesta panici nema te kako su oni u svojoj školi riješili alternativno grijanje

Srednje škole koje se nalaze u Teslinoj ulici na Spinutu prije skoro mjesec dana zbog kvara na cjevovodu su ostale bez grijanja. Riječ je o Elektrotehničkoj, Tehničkoj školi za strojarstvo i mehatroniku, Srednjoj tehničkoj prometnoj te I. i II. Gimnaziji koje imaju zajedničku toplanu.

- Do kvara na cjevovodu je došlo 13. studenog. Kako niti jedna škola samostalno nema sredstava za popravak, nakon zajedničkog sastanka svih ravnatelja škola uputili smo zahtjev Županiji kako bi nam pomogli. Oni su poslali svoju ekipu kako bi identificirali mjesto kvara i pokušali ga riješiti, a navodno je došlo do kvara u cijevi u podu - rekao je Igor Radanović, ravnatelj Elektrotehničke škole. 

Ističe kako mjesta panici nema te kako su oni u svojoj školi riješili alternativno grijanje.

- Kako su došli hladniji dani mi smo kupili dodatne grijalice kako bi ugrijali učionice koje nemaju klima uređaje. To je privremeno rješenje i nadamo se kako će se ovaj problem brzo riješiti - kazao je za Slobodnu Dalmaciju ravnatelj Radanović.

Kotlovnica se nalazi u zgradi I. Gimnazije i pod njihovom je nadležnosti, a ravnateljica Dobrila Gotovac Stipaničev objasnila je kako su proteklih desetak dana ekipe na terenu istraživale otjecanje vode kroz cijevi kako bi utvrdili točno mjesto kvara. 

- Danas je proradilo grijanje u našoj zgradi što obuhvaća našu školu, II. Gimnaziju, OŠ Spinut te Kineziološki fakultet. Čim smo uočili kvar kontaktirali smo Županiju i oni su odmah izašli na teren. Moram pohvaliti njihovu reakciju, sve je teklo bez problema.
Ne znam točno kada će proraditi grijanje u drugom kompleksu zgrada koje obuhvaća Elektrotehničku, Tehničku i Prometnu školu - rekla je ravnateljica Gotovac Stipaničev, a piše Slobodna Dalmacija.

hr Thu Dec 12 2019 07:46:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .