Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5cada2fc29111c783e8b4568/80
Foto: PIXABAY

Ultimatum Plenkoviću: Sindikat liječnika prijeti velikim akcijama

Hrvatska liječnička komora i Sindikat liječnika uputili su pismo premijeru Plenkoviću u kojem prijete "akcijama" ukoliko ih ne primi na sastanak.

U nastavku prenosimo njihovo pismo:

"Više od dva mjeseca prošlo je od kada su hrvatski liječnici, okupljeni u tri krovne organizacije, Hrvatsku liječničku komoru, Hrvatski liječnički sindikat i Hrvatski liječnički zbor, zatražili od predsjednika Vlade Andreja Plenkovića da ih žurno primi na sastanak zbog loše i zabrinjavajuće situacije u liječništvu i hrvatskom zdravstvu. Premijer se oglušio i nije čak odgovorio ni odbijenicom na liječnička traženja, što je nažalost jasna poruka Vlade RH hrvatskim liječnicima.

„Ovakvim ignoriranjem liječničke struke premijer Plenković poslao nam je jasnu poruku da ga problemi odlaska liječnika, nezakonitog rada liječnika, smanjene dostupnosti zdravstvene zaštite, kao i drugi problemi liječništva te zdravstvenog sustava „ne impresioniraju“. To je neodgovorno ne samo prema liječnicima, nego i prema našim pacijentima, jer je rješavanje problema liječništva usko povezano s nastavkom pružanja kvalitetne i ujednačeno dostupne zdravstvene skrbi pučanstvu. Tražili smo od Premijera i Vlade RH da bez odgode započnu proces izrade i donošenja Zakona o plaćama i radnom vremenu liječnika ili Strukovnog kolektivnog ugovora za liječnike. Premijer nas nažalost ignorira. Očito je da ćemo biti prisiljeni određenim konkretnim akcijama skrenuti pozornost vladajućih na neodrživi status, položaj i radnu satnicu liječnika“, rekao je dr. sc. Krešimir Luetić, predsjednik Hrvatske liječničke komore. 

Hrvatska liječnička komora i Hrvatski liječnički sindikat će sljedeći tjedan u Zagrebu na konferenciji za medije najaviti daljnje akcije koje će pokrenuti u prosincu. Cilj tih aktivnosti bit će uklanjanje nezakonitosti u prekovremenom radu liječnika i donošenje posebnog Zakona o plaćama i radnom vremenu liječnika ili Strukovnog kolektivnog ugovora. Naime, istraživanje koje je HLK provela u rujnu ove godine pokazalo je da bi 60 posto liječnika koji rade u javnom zdravstvenom sustavu sigurno ili vjerojatno povuklo suglasnost za prekovremeni rad kao podršku zahtjevu da liječnici sami pregovaraju o svojim radnim pravima i obavezama. Također, 86 posto liječnika je vjerojatno ili sigurno spremno sudjelovati u javnim prosvjedima za ostvarenje njihovih zahtjeva, rezultat je istog istraživanja.

Očekuje se da na konferenciji za medije svoj potpis podrške Rujanskoj izjavi stave i još neke organizacije liječnika, među ostalima Akademija medicinskih znanosti Hrvatske (AMZH), Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM)  te Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL). Također, svi saborski zastupnici koji su po zanimanju liječnici, pozvani su da supotpišu zahtjeve iz Rujanske izjave i tako iskažu kolegijalnost te daju podršku zahtjevima liječnika. Ključan zahtjev Rujanske izjave i ključan zahtjev liječnika je da se žurno započne s izradom Zakona o plaćama i radnom vremenu liječnika ili Strukovnog kolektivnog ugovora.

„Liječnici već šest godina nemaju pravo pregovarati za svoja prava i plaće. Hrvatski liječnički sindikat se cijelo to vrijeme bori svim dostupnim metodama  za vraćanje prava pregovaranja liječnicima. Situacija je dovedena do paradoksa činjenicom da liječnici zapravo nemaju pravo pregovarati čak niti na razini Granskog kolektivnog ugovora u djelatnosti zdravstva. Hrvatski liječnički sindikat je u zadnje dvije godine iscrpio sve postojeće i dozvoljene zakonske mjere za rješavanje problema reprezentativnosti liječnika. Iz Ministarstva zdravstva i rada nam već dvije godine poručuju da je potrebno izmijeniti Zakon o reprezentativnosti i HLS-u priznati reprezentativnost, ali do danas se ništa nije promijenilo. U uvjetima u kojima danas rade hrvatski liječnici, obećanja nam doista nisu od pomoći i mi smo prisiljeni pokrenuti cjelokupni liječnički korpus u akcijama za zaštitu dostojanstva, statusa, ali i zdravlja liječnika“, rekla je predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata, Renata Čulinović-Čaić.

Podsjetimo, tri liječničke organizacije 10. rujna donijele su Rujansku izjavu o hrvatskom liječništvu i sustavu zdravstva, u kojoj upozoravaju da je zdravstveni sustav već dulje vrijeme u kadrovskoj, financijskoj, infrastrukturnoj i organizacijskoj krizi koja se iz dana u dan sve više produbljuje. U tom dokumentu, zbog neodržive situacije u hrvatskom zdravstvu, HLK, HLS i HLZ traže konkretne promjene te su pozvali Vladu da hitno prione rješavanju problema zdravstvenog sustava", stoji u priopćenju.


hr Sat Nov 23 2019 14:44:56 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e7f4ec929111cd4b08b46e5/80

Obavezne zaštitne maske za sve stranke Gradske uprave u Sinju

Gradonačelnica Sinja Kristina Križanac je donijela uputu o mjerama sigurnosti i zaštite zdravlja u okolnostima rizika od zarazne bolesti COVID 19.

Na temelju članka 53. Statuta Grada Sinja, a s obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju zbog bolesti COVID 19 i preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, gradonačelnica Sinja Kristina Križanac je donijela uputu o mjerama sigurnosti i zaštite zdravlja u okolnostima rizika od zarazne bolesti COVID 19.

- Sukladno uputi, od utorka 14. srpnja 2020. godine, sve stranke koje dolaze u zgradu Gradske uprave obvezne su prilikom ulaska u zgradu dezinficirati ruke dezinfekcijskim sredstvom koje se nalazi na izdvojenom mjestu u predvorju, a također su u prostorima zgrade obvezne nositi zaštitne maskenavode iz Grada Sinja. 

hr Mon Jul 13 2020 14:24:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f0c4f9edaf72d7f338b456b/80

Koronavirus u Hrvatskoj: 53 nova slučaja zaraze, nema novopreminulih osoba

Ukupno je 3775 pozitivnih osoba, a prosječna dob je 47,4 godine.
Nacionalni stožer na današnjoj press konferenciji iznio je nove podatke o slučajevima zaraze od koronavirusa u Hrvatskoj. Danas su tako evidentirana 53 nova slučaja.

Ukupno je 3775 pozitivnih osoba, a prosječna dob je 47,4 godine.

U posljednja 24 sata provedeno je 204 testiranja, četiri su osobe na respiratoru te nema novopreminulih osoba.

- Mi smo suočeni na globalnoj razini s jednom novom dinamikom širenja korone. Raduje činjenica da kao što smo i rekli da ćemo primjenjivati lokalne mjere, međutim postoje mjere koje će se primjenjivati na razini cijele države, to je nošenje maski. U ugostiteljskim objektima, trgovinama, javnom prijevozom. Rukovodimo se po onome na što nam ukazuju brojne analize, to je da je jesen razdoblje u kojemu bi se mogli suočiti s većim izazovima, pa ovo razdoblje moramo iskoristiti da steknemo navike koje će nam biti neophodne kada će nam doći jesen. Zato smo odlučili da ponovno idemo i s press konferencijama jer služe i educiranju javnosti, a pitanje nošenja maski je sastavi dio te edukacije. Objasnit ćemo korisnost tih maski, pogotovo kroz jesen. Naš glavni pristup je obavještavati javnost. 

Imat ćemo i sankcije ako se pokaže da neka mjera nije prihvaćena. Nadamo se da neće doći do toga. Veliki centri imaju zaštitare gdje nije problem ne pustiti osobu bez maske, u malim trgovinama ne smije se poslužiti nekoga bez maske. Nema toliko policije ni inspekcija da mogu baš sve kontrolirati... Apeliramo na sve da zovu 112 ili policiju ako treba intervenirati.

Svima nam je cilj prihvatiti novo normalno i treba postati praksa nositi masku. Pokazalo se da su učinkovite, ističe Božinović.

hr Mon Jul 13 2020 14:05:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/586802941eea8fe0af8b457f/80
Foto: Miroslav Lelas

Gori automobil kod stare kliške ceste i brze ceste Solin-Klis

Trenutno je u tijeku gašenje požara.

Oko 12.50 sati vatrogascima je dojavljeno da je planulo vozilo kod stare kliške ceste i brze ceste Solin - Klis.

Intervenirala su trojica vatrogasaca DVD-a Dugobolje s jednim vozilom dok su pripadnici DVD-a Solin vraćeni nazad jer nije bilo potrebe i za njihovom intervencijom.

Trenutno je u tijeku gašenje požara.

hr Mon Jul 13 2020 13:46:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b559fadcb557a7b3b8b4736/80
Foto: Pixabay / Ilustracija

Uskok podigao optužnicu protiv dvojice načelnika zadarske prometne policije

Navodeći samo inicijale optuženih, Uskok je izvijestio da se jedan opruženi tereti da je kao načelnik Postaje prometne policije Zadar zataškavao prebrzu Ćelićevu i Carevu vožnju iz ožujka 2019. godine.

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Splitu podigao optužnicu protiv I. R. (1971.) i L. K. (1973.) zbog počinjenja kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, odnosno zbog zataškavanja prebrze vožnju bivšeg zamjenika ravnatelja policije Josipa Ćelića i nekadašnjeg načelnik PU krapinsko-zagorske Darka Cara, piše N1.

Navodeći samo inicijale optuženih, Uskok je izvijestio da se jedan opruženi tereti da je kao načelnik Postaje prometne policije Zadar zataškavao prebrzu Ćelićevu i Carevu vožnju iz ožujka 2019. zadržavajući izvješća o prekršajima i zapisnike o izmjerenoj brzini kretanja njihovih vozila koje su snimili policijski presretači.

Uskok je precizirao da optuženi kao ovlašteni tužitelj u prekršajnom postupku nije poduzeo niti jednu zakonom propisanu radnju radi procesuiranja počinjenih prometnih prekršaja.

Uz to, dokumentaciju nije dostavio službenicima referade za prekršaje zadarske Postaje prometne policije radi procesuiranja počinitelja sve do 8. srpnja 2019., kada je prestao obnašati dužnost načelnika zadarske prometne policije, već je prilikom primopredaje dužnosti tu dokumentaciju predao novoimenovanom načelniku.

Optužnica drugooptuženog tereti da je od 8. srpnja do 23. listopada 2019. nastavio zataškavati prebrzu vožnju zadržavajući dokumentaciju koju mu je predao prvooptuženi. Drugooptuženi je, precizirao je Uskok, zadržavao dokumentaciju sve do 23. listopada 2019. kada ju je, potaknut upitima medija zbog neprocesuiranja prometnih prekršaja, žurno dostavio službenici referade za prekršaje radi pokretanja prekršajnih postupaka.

Uskok je dodao da je istog dana službenica sačinila prekršajne naloge za te prekršaje koje je Kulaš potpisao kao načelnik zadarske prometne policije i ovlaštena osoba ovlaštenog tužitelja, a dan kasnije prekršajni nalozi su otpremljeni iz Postaje prometne policije Zadar.

Josipu Ćeliću se od 15. siječnja sudilo na zadarskom Prekršajnom sudu, a javnost je bila isključena sa suđenja zbog njegovog pozivanja na Zakon o policijskim poslovima i ovlastima. Čelić se branio tvrdnjom da je privatnim automobilom obavljao policijski posao te ga je sud pravomoćno oslobodio zbog vožnje trostruko većom brzinom od dopuštene u naseljenom mjestu.

hr Mon Jul 13 2020 13:29:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .