Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/59d0cf49b9e03e23718b464d/80

Studiranje u Dubrovniku je izazov: Skupi stanovi, nema menze..

Skupi stanovi, prehrana, troškovi života, sve su to problemi koji muče studente u Dubrovniku. Nakon što su izgubili jedinu menzu u gradu

Sve nade polažu se u dom koji će se otvoriti u veljači iduće godine. Do tada, iz Studentskog centra Dubrovnik poručuju kako su nakon javnog apela pronašli privremeno rješenje za prehranu studenata. "Jedan se ugostitelj javio, bez ikakve financijske računice odlučio je pomoći studentima", kazao je ravnatelj Studentskog centra Marko Potrebica za Dnevnik NoveTV

Studiranje u Dubrovniku za mnoge je postalo luksuz. "Jako je sve skupo, mislim da će nam menza za sada jako faliti. Pogotovo što se tiče smještaja, ja imam sreću da sam u obiteljskoj kući, ali dosta će ljudi imati puno problema", kazala je studentica Sveučilišta Dubrovnik Lidija Tomašković.

S privatnim davateljima usluge prehrane studentima probleme imaju i gradovi Poreč, Karlovac i Zagreb na dvije lokacije. Problem je niska cijena obroka od 23 kune. "Nama predstoji u suradnji s ministarstvom i Studentskim zborom promijeniti Pravilnik o prehrani studenata koji je iz 2012. i to ćemo raditi krajem ovog i idućeg mjeseca i kroz pravilnik urediti da nam se takve situacije ne događaju", objasnio je predsjednik zajednice Studentskih centara Nenad Milijaš.

Na pitanje hoće li se dizati cijene i mijenjati pravilnici, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak odgovara: "Možemo reći samo da je ona regulirana i pravilnicima i načinom rada i da puno toga ovisi o lokalnom centru koji tako nešto organizira, a detalje naravno putem pisanog zahtjeva".

Sve je manje studenata

Dubrovnik je u problemu i sa sve manjim brojem studenata, ostalo je 260 praznih mjesta. A na razini države nepopunjeno je gotovo 12 tisuća predviđenih upisnih mjesta, piše Dnevnik.hr

"Razlozi pada upisa studenata leže i u činjenici da je veliki broj maturanata prvo u ljetnom, a kasnije i u jesenskom roku pao na ispitu državne mature, međutim i demografski podaci koji govore da je sve manje i manje maturanata u našim školama", pojašnjava glasnogovornica dubrovačkog sveučilišta Sandra Buratović Maštrapa.

U Dubrovniku jedino raste interes stranih studenata, ove godine dolaze iz 13 država Europske unije, ali i iz Kazahstana, Australije, Amerike - no dok se ne izgradi dom, u Dubrovniku će im studiranje svakako biti izazov. 

hr Mon Oct 07 2019 08:44:08 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e591cbe29111c4b538b472f/80

IDILA IZ VOŠTANA: Pogledajte snježnu fotogaleriju koja vas neće ostaviti ravnodušnima!

Snježni pokrivač doseže i dvoznamenkaste vrijednosti
Viši predjeli Dalmatinske zagore jučer i u noći dobili su snježni pokrivač. Temperature u minusu, ali i jak vjetar koji dodatno spušta temperaturnu ljestvicu i snježna idila kojoj malo tko može odoljeti pravi su mamac za sve ljubitelje zime.

Snježni uvjeti vladaju na Kamenskom, Rožama i Voštanama, a u fotogaleriji vam donosimo fantastične trenutke sa Voštana gdje snježni pokrivač doseže i dvoznamenkaste vrijednosti.


hr Fri Feb 28 2020 14:59:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e25a27f29111c20068b468d/80

Predmet Filipa Zavadlava vodit će se u Splitu: Odbijen prijedlog da se zbog sigunornosti premjesti!

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu bilo je protiv

Odbačen je prijedlog da se predmet trostrukog ubojstva prebaci sa splitskog na drugi sud. Odluku je donio sudac istrage Mlađan Prvan navodeći kako istragu vodi državno odvjetništvo dok sud u ovoj fazi poduzima tek određene radnje u postupku te time nije nadležan za kazneni postupak nad Filipom Zavadlavom.

Kako je sudac pojasnio, u slučaju eventualnog podizanja optužnice nakon okončanja istrage tek tada će sud biti nadležan za predmet. U tom slučaju se može ponovno podnijeti prijedlog za delegaciju nadležnosti, navedeno je u rješenju.

Odvjetnik Branko Šerić koji je podnio prijedlog ima pravo žalbe o kojoj će odlučivati Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Splitu. U prijedlogu za delegacijom zatražio da se prenese nadležnost na neki drugi sud zbog vlastite i sigurnosti okrivljenika, piše Slobodna Dalmacija.

Sudac istrage je prvo proslijedio prijedlog nadležnom tužiteljstvu, Županijskom državnom odvjetništvu u Splitu da daju svoje mišljenje. Oni su se izjasnili protiv smatrajući kako delegacija predmeta na drugi sud nije opravdana jer je slučaj u njihovoj nadležnosti te će tako ostati i do kraja istrage bez obzira na kojem sudu se provode pojedine istražne radnje.


hr Fri Feb 28 2020 14:14:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/54748583179942a07a9d597e/80

Kaos u Saboru: Jandroković podijelio opomene, Glasnović vikao o Jugoslavenima!

Posebno je zaiskrilo između Petrova s manjincem Furiom Radinom

U Saboru je iza podneva izbio kaos kada je na red došlo glasanje o Zakonu o popisu stanovništva oko kojeg su se natezali manjinci i HDZ, da bi se na kraju, kako se čini, ipak dogovorili, što je onda izazvalo burno negodovanje mostovaca i desnice u saboru. 

- Utvrdili smo da je vladajuća većina stabilna i da će predstavnici nacionalnih manjina, odnosno Klub nacionalnih manjina nazočiti glasovanju i da ćemo zakon donijeti sa uputstvima koja će utvrditi Državni zavod za statistiku tijekom ožujka. Zavod će voditi računa da na područjima gdje su koncentrirani pripadnici nacionalnih manjina popisivači dolaze iz redova nacionalnih manjina, rekao je prije glasanja HDZ-ovac Branko Bačić.

Kada je ta točka došla na red, izbila je svađa, a posebno je zaiskrilo između Petrova s manjincem Furiom Radinom. Uključili su se i drugi mostovci koji su se počeli svađati s manjincima, a onda i s HDZ-ovcima.

Ušli su i u polemiku s predsjednikom sabora Gordanom Jandrokovićem koji im je podijelio opomene. 

Uključio se i Ivan Pernar, Hrvoje Zekanović te Željko Glasnović koji je počeo urlati o Jugoslavenima. 

Sve je prekinuto stankama nakon čega se sjednica nastavila, a Zakon o popisu stanovništva je bez problema prošao glasanje, piše Index.

hr Fri Feb 28 2020 13:32:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5de0d85a29111cc50b8b45d7/80

Pojas, brzina, alkohol i mobitel: Policija će tijekom vikenda imati pojačane aktivnosti!

Poštujte prometne propise, prilagodite brzinu stanju i uvjetima na kolnicima, ne sjedajte za volan ukoliko ste prethodno konzumirali alkohol ili druga opojna sredstva
Tijekom nadolazećeg vikenda, a posebno u noćnim satima tijekom petka i subote, na prometnicama na području Policijske uprave splitsko-dalmatinske provoditi će se pojačane aktivnosti u cestovnom prometu.

Kao i do sada, biti će posebno usmjerene na faktore rizika, odnosno prekršaje najčešće povezane s nastankom teških prometnih nesreća. Tu prvenstveno spadaju nepropisna brzina, upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola, nekorištenje sigurnosnih pojaseva u vozilima i kaciga na mopedima i motociklima, te korištenje mobitela za vrijeme upravljanja vozilom.

- Poštujte prometne propise, prilagodite brzinu stanju i uvjetima na kolnicima, ne sjedajte za volan ukoliko ste prethodno konzumirali alkohol ili druga opojna sredstva i za vrijeme upravljanja vozilom ne koristite mobitel i ne poduzimajte radnje koje bi Vam mogle odvući pažnju od upravljanja vozilom, već pažnju usmjerite na vožnju i prilike na cestama!, poručuju iz splitske policije.

hr Fri Feb 28 2020 10:51:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .