Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5aba4c7e2af47fa94f8b4636/80
Foto: Wikipedia

Štromar i Ponoš u Omišu: Prva faza sanacije stijena privodi se završetku

Završetak prve faze sanacije stijena očekuje se u iduća dva mjeseca, a Štromar najavljuje i drugu fazu sanacije nakon što se obave dodatne analize i utvrđivanja eventualno potencijalnih novih opasnosti

Potpredsjednik Vade i ministar graditeljstva Predrag Štromar i direktor Fonda zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš u utorak su posjetili Omiš te izvijestili kako se privodi završetku prva faza sanacije stijena iznad tog grada u što je uloženo 35 milijuna kuna, pa je sada smanjena mogućnost obrušavanja i povećana je sigurnost građana.

 - Projektom sanacije stijena iznad Omiša štitimo ljude koji su naš najveći kapital i dajemo veću sigurnost za stanovanje u Omišu. - izjavio je Štromar novinarima na platou tvrđave Mirabella.

 Istaknuo je kako je sanacija stijenske mase iznimno kompleksan projekt te jedan od rijetkih u svijetu koji se izvodi na način kako se to obavlja u Omišu s obzirom da je "opasnost velika", zbog čega je čestitao svim sudionicima sanacije.

 Završetak prve faze sanacije stijena očekuje se u iduća dva mjeseca, a Štromar najavljuje i drugu fazu sanacije nakon što se obave dodatne analize i utvrđivanja eventualno potencijalnih novih opasnosti.

- Država će pomoći i u drugoj fazi, a koliko će to koštati pouzdanije će se znati nakon analize. Uslijedit će natječaji za drugu sanacijsku fazu i stvoriti još veća sigurnost građana u Omišu. - poručio je.

 Ponoš je rekao kako je Fond u prvu fazu sanacije stijenske mase iznad Omiša investirao oko 35 milijuna kuna. 

- Vjerujem kako je do sada ovaj projekt sanacije stijena iznad Omiša napravljen optimalno. Apsolutne sigurnosti nema, ali bitno je da je sada sigurnost u Omišu daleko veća nego što je bila prije sanacije. - istaknuo je.

 Voditelj projekta sanacije potencijalno obrušavajuće stijenske mase Senad Lugić izvijestio je kako prva faza sanacije obuhvaća 25 mikrolokacija na dužini oko 2,5 kilometara stijenskog područja. Naveo je kako je u tijeku završna helikopterska montaža čeličnih protuodronskih barijera visine pet do šest metara, a danas i sutra te će se barijere (brane) postaviti na dužini od oko 250 metara.

 Podsjetio je da je u siječnju ove i lipnju prošle godine postavljen dio protuodronskih barijera, a do ovog ljeta te će čelične barijere biti postavljene na svih predviđenih 700 metra dužine iznad Omiša.

 I omiški gradonačelnik Ivo Tomasović je sanaciju ocijenio kao jako složen projekt, zbog kojega je dio građana Omiša bio iseljen na 45 dana.

hr Tue Mar 27 2018 15:52:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b518707cb557a7b3b8b45a1/80

Alkari prvi puta gađali s kopljima u alku, trojica skupila šest punata

Nastavljene su probe alkara na Alkarskom trkalištu, a jučer su na zadovoljstvo svih prisutnih alkari po prvi puta gađali alkarsku metu kopljem

Nakon proba odrađenih bez koplja prvi puta su alkari krenuli dužinom staze s kopljima u ruci i gađajući u alku. Pogođeno je tako sedam srida, a prvi ju je na koplju ponio Alen Filipović-Grčić. U prvoj je trci u najmanji krug još pogodio Ivica Zorica.

U drugoj je trci u krug s najviše punata pogodio samo Tino Radanović da bi u trećoj, posljednjoj trci u sridu gađali još četvorica: Alen Poljak, Kristijan Bikić, Josip Čačija i Marko Vrca.

U dva je pogođeno 15 puta, jedinicu su na koplju ponijeli 16, promašaja ili pogotka „u ništa“ bilo je također 16, a 21 puta su alkari bez koplja prošli cijelom stazom.

Sa šest punata tako su se na kraju alkarskog dana u najbolje upisali: Ante Runje, zamjenik alaj-čauša s tri pogotka u dva te Alen Poljak i Alen Filipović-Grčić koji su u tri trke pogodili jednom u sridu te jednom „u dva“ i „u jedan“.

Probe se nastavljaju danas od 18 sati.

hr Fri Jul 20 2018 08:54:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b51838dcb557ad62e8b4828/80

"Najvrijedniji gradski resursi ostaju po strani, Đardin je devastiran"

Zeleni Dalmacija upozoravaju...

Zeleni Dalmacije upozorava na devastaciju Đardina te poziva da se "pokrene cijeli sustav natječaja kako bi se pripremili za izvođenje uspavani urbanistički potencijali grada i zaokružili u jedinstvenu viziju istinskog gradskog života posebno ljeti". Priopćenje donosimo u nastavku, u cijelosti i autentično. 

- Zeleni Dalmacije pozdravljaju intenciju gradonačelnika A. Krstulovića Opare o vraćanju „onog građanskog” u Split ako se pod tim podrazumijeva uvođenje reda i stavljanja u funkciju svih atributa civilnog života.

Komunalni pravilnik samo je jedan od imperativa koji može podignuti kvalitetu života stanovnika Splita. Uvođenje reda na Žnjanu i raspisivanje natječaja bio je fenomenalan početak.

Ipak, najvrijedniji gradski resursi u urbanističkom smislu ostaju i dalje po strani. Naravno da se ne može sve odmah staviti u funkciju, ali zabrinjavaju erozije onog građanskog što je bilo u kakvoj takvoj funkciji. Konkretno mislimo na popularni Đardin jedini splitski park koji je danas devastiran fan zonama ili raznim zabavnim sadržajima. 

To je potpuno neprimjereno i neprihvatljivo za Zelene! Stoga tražimo da se pokrene cijeli sustav natječaja kako bi se pripremili za izvođenje uspavani urbanistički potencijali grada i zaokružili u jedinstvenu viziju istinskog gradskog života posebno ljeti. U prvom redu mislimo na stavljanje u funkciju bedema Cornaro kao višenamjenskog prostora , od ljetne pozornice do zelene površine za odmor i zaštitu. 

Možda bi bilo praktično veliki dio splitskog kulturnog ljeta upravo dislocirati na ovu fantastičnu poziciju i riješiti mnoge konfliktne situacije koje danas prolazimo potpuno nepotrebno. Nadamo se da su pripremljene sve arhitektonske podloge za prostore oko kazališta i Plinarske ulice koju želimo vidjeti kao uređenu pješačku zonu. Želimo potpuno zatvaranje ZOO vrta na Marjanu i raspisivanje natječaja za taj izuzetno vrijedan gradski resurs. Mogli bi nabrajati još ali ne valja pretjerivati s trošenjem novca za nagrade poželjnih, zašto ne međunarodnih natječaja. - stoji u priopćenju.  


hr Fri Jul 20 2018 08:39:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a3782c8b9e03e8a298b465c/80
Foto: Pixabay

Solin ostao bez vode: Došlo je do puknuća magistralnog cjevovoda

Djelatnici Vodovoda i kanalizacije Split su na terenu i rade na sanaciji kvara

Obavještavaju se potrošači da je došlo do puknuća magistralnog cjevovoda u Solinu, a zbog čega su bez opskrbe pitkom vodom ostali potrošači na području Solina i to: potrošači Ulice kralja Zvonimira do pošte i potrošači ulice Stjepana Radića od Širine do zgrade Ine. 

Djelatnici Vodovoda i kanalizacije Split su na terenu i rade na sanaciji kvara, a uspostava redovne vodoopskrbe se očekuje se u noćnim satima.

Za dodatne informacije možete se obratiti Dežurnoj službi Vodovoda i kanalizacije Split na broj 383 816.

CISTERNA S PITKOM VODOM NALAZI SE NA PARKIRALIŠTU NA POČETKU ULICE KRALJA ZVONIMIRA.

hr Thu Jul 19 2018 21:16:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b50d561cb557ad51d8b4bd1/80
Foto: Screenshot / Dnevnik

Dva dana nakon otvaranja pored mosta Čiovo osvanuo veliki grafit

Grafit je nastao samo dva dana nakon što je most službeno pušten u promet, a otvorio ga je premijer Andrej Plenković

Ponukana velikim uspjehom Vatrenih na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji, nepoznata osoba u blizini mosta Čiovo ispisala je grafit "Vatreni <3 nek se zove most". - javlja Dnevnik

Grafit je nastao samo dva dana nakon što je most službeno pušten u promet, a otvorio ga je premijer Andrej Plenković.

- Most je uvijek dobra vijest, a ovo je fantastična vijest koju su ljudi generacijama čekali. Nakon što smo ove godine potpisali ugovor za Pelješki most, dokaz je to da realiziramo svoje velike infrastrukturne projekte i mostova će biti još. - poručio je premijer.

Most je dugačak gotovo 547 metara. Širina plovnog puta je 25 metara. Radovi su iznosili 207 milijuna kuna, od čega je 85 posto financirano iz europskih fondova. - piše Dnevnik


hr Thu Jul 19 2018 20:16:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .