Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/56ddf7600dfb8a1a158b4a6a/80
Foto: Ivana Radonić, Vanja Vuković

Kontra kiši i tuči: Brojne planinarke povodom Dana žena sudjelovale u usponu na Mosor

Usprkos skraćenoj ruti ove godine, dobrog raspoloženja među sudionicama nije nedostajalo. Nekoliko planinarki odlučilo se osvojiti Vickov stup bez obzira na vidljivost od svega 20-ak metara

Loše vremenske prilike, koje su vladale u Dalmaciji tijekom nedjelje, nisu pokolebale brojne planinarke koje su sudjelovale na tradicionalnom usponu 100 žena na vrh Mosora. Ovaj planinarski događaj održava se povodom Međunarodnog dana žena. Manifestacija je prvi put realizirana 1974. godine, a nakon višegodišnje pauze, obnovljena je u ožujku 2014.

Nedjelja nije počela obećavajuće kada su u pitanju vremenske prilike; kiša, pljuskovi i povremena tuča zahvatili su u noći i u zoru velik dio srednje Dalmacije, no stanje se tijekom jutarnjim sati počelo popravljati, a jugo koje je bjesnilo u subotu značajno je oslabilo.

Velik interes

U organiziranoj grupi na ovogodišnjem usponu sudjelovalo je 46 žena. Interes je ove godine bio vrlo velik, no izrazito loša vremenska prognoza demotivirala je mnoge žene od planinarenja na Mosoru.

Glavni vodič grupe bila je Ivana Radonić, a Antonija Lončar pomoćni. U grupi je bilo još nekoliko vodiča iz HPD-a Mosor; Sandra, Matea, Ljubo i Predrag. Za potpunu sigurnost sudionica uspona brinuo se Petronije Tasić iz HGSS-a, a na planinarskom domu Umberto Girometta dežuralo nekoliko njegovih kolega. Potrebe za intervencijom nije bilo jer je cijeli događaj prošao u najbolje redu.

Osim planinarki iz Splita i okolice, sudjelovale su i one iz Bugojna, Baške vode, Vela Luke i Ploča. Zbog sigurnosti, vodiči su odlučili da će se uspon ove godine skratiti na rutu od planinarskog doma do Gajne i Kontejnera.

 Skraćena ruta

- Tuča nas je uhvatila 2 puta. Na prijevoju Sipačka zaključili smo da nećemo dalje jer je vrh bio potpuno u magli. Teren je bio klizav i jako blatnjav, a nekoliko žena su bile početnice i nisu imale adekvatnu opremu. Produžili smo do Gajne, gdje smo napravili pauzu, a budući da se vrijeme počelo smirivati, odlučili smo prošetati i do skloništa Kontejner. Kad već nismo bili na vrhu, dan je valjalo iskoristiti. Nitko se nije bunio na ovu promjenu plana, dapače, planina neće nigdje uteći. Atmosfera u grupi je bila pozitivna, svima se svidjela šetnja i bili su jako zadovoljni. Zanimljivo je reći da je nekoliko žena, koje su na uspon stigle bez odgovarajuće opreme, obavijest o usponu čulo na radiju i htjele su sudjelovati pod svaku cijenu - govori nam vodička Ivana Radonić.

Kako i priliči događaju povodom Dana žena, cvijeća nije nedostajalo niti u planini. Po povratku na dom planinarke su dobile svoj kafanfil, a nije izostala ni okrijepa u vidu planinarskog fažola.

- Očekivale smo veliki broj sudionica jer cijeli tjedan dobivali pozive zainteresiranih. Pripremile smo cvijeće za sve sudionice, ali na kraju ga je bilo viška pa smo ga podijelile svim ženama na domu. Iduće godine je nova prilika za okupljanje žena na vrhu Mosora - istaknula je Radonić.

 Neki ipak do vrha...

Izvan ove organizirane grupe bilo je i onih koje debeli mosorski nedjeljni oblaci nisu uspjeli spriječiti u osvajanju Vickova Stupa (1320 metara). Među njima je bila i planinarka Vanja Vuković.

- Zaista se divim volji žena koje nisu planinarke da, usprkos lošim vremenskim prilikama, sudjeluju na ovom tradicionalnom planinarskom događaju. Kolegica Sonja Nikolin i ja nismo se nalazile na prijavljenoj listi, mada sam nekoliko puta sudjelovala u službenom usponu. "Osvojile" smo ovaj mosorski vrh sredinom dana. Uvjeti su bili osrednji. To znači da nije bilo kiše ni jakog vjetra, no problem je stvarao oblak zbog kojega je vidljivost u gornjim dijelovima planine bila svega dvadesetak metara. Znamo da su vrh toga dana osvojile još najmanje jedna cura i tri momka - kazuje nam Vanja koja je dodala da je planinar Veljko iz Imotskog svim kolegicama darovao crvenu ružu na poklon.

Planinarke su se oko 16 satu vratile do Gornje Sitnog, a velika većina njih izrazila je želju da će sudjelovati na usponu na vrh Mosora sljedeće godine.

hr Mon Mar 07 2016 22:50:28 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/58a0ed76b473980d438b4585/80

Solin: Ove srijede počinje Opća planinarska škola PD Sveti Jure

Škola traje dva mjeseca, predavanja su jednom tjedno
Planinarsko društvo Sveti Jure i ove godine organizira Opću planinarsku školu te poziva sve svoje nove članove, ali i one već upisane koji još nisu pohađali Opću školu, da dođu u srijedu, 15. veljače (srijede) u 19 sati u Plavi salon Ustanove u kulturi Zvonimir u Solinu na uvodno predavanje. Škola traje dva mjeseca, predavanja su jednom tjedno (predavanja će se osim u prvom tjednu održavati utorkom u 19 sati u Plavom salonu Ustanove u kulturi Zvonimir), a za vikende su predviđeni izleti te vježbe na terenu.

Polaznici će u školi učiti o kretanju i boravku u planini, o osnovama spašavanja, prvoj pomoći, orijentaciji, alpinizmu, meteorologiji, speleologiji…. o svemu onome što im boravak u planini može učiniti sigurnijim, ali i atraktivnijim.
Prijave za školu i dodatne informacije na 0915839812 (Vesna Žižić) ili na mail: pdsvetijure@gmail.com

hr Mon Feb 13 2017 07:01:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5894e7afb47398ca0c8b4609/80
Foto: Tom Samotnjak

Pogledajte čarobne prizore sa zaleđenog Blidinjskog jezera

Planinarsko društvo Drniš organiziralo je izlet na Blidinje na kojem su uživali polaznici visokogorskog tečaja
Polaznici visokogorskog tečaja protekli vikend su proveli na Blidinju. Organizator tečaja je PD Promina Drniš, te uz njihove članove tu su još polaznici iz PU Dinaridi Split, HPD Zolj Vrlika, HPK Sv. Mihovil Šibenik i HPD Veliko Brdo Makarska.

Teoretski dio koji je bio u planinarskom domu "Orlova stina" i praktični na snijegu držali su iskusni i stručni predavači Željko Bockovac i Ivan Šafradin - Šafra.Slobodno vrijeme je iskorišteno za odlazak na Veliki Vilinac , Jelinak ili  na skijanje, a naš planinar i fotograf Tom Samotnjak još i za noćnu šetnju  zaleđenim  Blidinjskim jezerom.

Da je zaleđeno jezero i zvjezdano nebo u noći prava čarolija uvjerit će te se iz priloženih fotografija.

hr Fri Feb 03 2017 21:28:06 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/588f6ff6d454d864018b45dc/80
Foto: Rade Popadić

Bura oblikovala fascinantne formacije u snijegu i ledu: Snježna reportaža s Dinare

Donosimo vam bogatu foto reportažu s najviše dalmatinske planine napravljene proteklog vikenda

Jugo i pad tlaka zraka tijekom današnjeg jutra predznak su nadolazećeg zatopljenja i promjene vremena. Dani pred nama više ni blizu neće biti tako sunčani kao do sada, pa su svi oni koji su iskoristili posljednji siječanjski vikend za boravak na otvorenom mogu biti zadovoljni, jer kraj aktualnog tjedna donosi - kišu!

Na Dinaru su proteklog vikenda pohodili planinarske i planinari iz Splita, Šibenika i Sinja. Iako se planinarska kuća Puma, ispod vrha Velika Duvjakuša, nalazi na 1630 metara nadmorske visine, što je čini najvišim planinarskim objektom u Hrvatskoj, sunčano vrijeme bez vjetra učinilo je boravak na ovom snijegom prekrivenom dijelu planine idealnim za zimsko uživanje.

Dvije staze do Velike Duvjakuše

Do ove lokacije stiže se iz dva moguća smjera. Prvi je kraći i teži - onaj iz Ježevića kod Vrlike. Umjereno zahtjevan uspon prosječno traje oko 3 i pol sata. Drugi put je lakši, jer nema velikog uspona, ali i duži. Radi se o dolasku iz smjera Vrdova, na istoku planine. Ipak, u ovom dijelu godine, kada ima puno snijega, spomenuti put sve je samo ne preporučljiv zbog velikih nanosa snijega i često potpuno zaleđene staze.

Zanimljiv je bio raspored temperature zraka na Dinari i okolici, ali i rasprostranjenost snijega proteklog vikenda. Iako nekoliko stotina metara niža, sjeverna strna Svilaje ima znatno više snijega nego cijela južna strana Dinare, a slično je i s Kamešnicom. Očito je za vrijeme padanja snijega, ali i nakon toga, bura snijeg nanosila na sjevernu stranu planina. Tako se na Svijali snježni pokrivač može naći i u njenom podnožju sa sjeverne strane, tragova snijega ima čak do Vrlike, a dijelovi južnih padina Dinare ponegdje su iznad 1200 metara nadmorske visine bez snježnog pokrivača. Ovisno o konfiguraciji reljefa, dubina snijega u nanosima ponegdje je veća od metra, osobito u docima ispod Troglava. Jaka i olujna bura koja je najviše bila pristuna u prvom dijelu mjeseca, od snijega i leda načinila je čarobne formacije na mnogim dijelovima planine.

 Inverzija

U dane vikenda bila je izražena temperaturna inverzija. To znači da su kotline ispod planina i niži dijelovi planina noću bili (znatno) hladniji od viših dijelova. Tako je u kotlinama noću temperatura mjestimice padala ispod -10°C, a iznad 1500 metara nadmorske visine bila je jedva ispod nule.

Kako je izgledala planinarska avantura na Dinari proteklog vikenda pogledajte u priloženoj foto galeriji.

 

hr Tue Jan 31 2017 07:12:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5887d89c1eea8f33268b45d1/80
Foto: Momir Karabuva

Surova zima na Dinari: Pogledajte kako je izgledao uspon na Veliku Duvjakušu

Članovi šibenskog HGSS-a i planinarskog društva Sv. Mihovil boravili su na Velikoj Duvjakuši na Dinari prošlog vikenda. Donosimo vam bogatu foto galeriju

Aktualna zima u Dalmaciji nije donijela velik broj snježnih dana, čak ni u planinama, no niskih temperatura i bure nije nedostajalo. Kod posljednjeg ledenog vala, najniža temperatura zraka u Hrvatskoj bila je ona izmjerena na najvišem vrhu Biokova i iznosila je -23 Celzijeva stupnja. U kombinaciji s olujnom burom osjet hladnoće nerijetko je padao ispod -40°C!

U sklopu projekta MeteoDinara, prošle je godine u rad puštena automatska meteorološka postaja na Dinari, na lokalitetu Velika Duvjakuša. Postaja je postavljena na 1630 metara nadmorske visine. Nažalost, zbog nedostatnih solarnih ćelija, sustav je ostao bez električnog napajanja još u studenom, a vraćanje u pogon očekuje se u proljeće. Da je ova postaja slala podatke tijekom siječnja, postoji velika vjerojatnost da bi upravo na njoj bila izmjerena najniža temperatura zraka ove zime u Hrvatskoj. Ipak, kako tamošnja postaja sve izmjerene podatke arhivira u vlastitu memoriju, svi izmjereni podaci s njem mogli bi se doznati već sljedećeg vikenda, kada članovi Crometeo tima idu na ovu lokaciju s pripadajućom opremom.

A proteklog vikenda upravo su na Velikoj Duvjakuši i na planinarskom skloništu "Puma" boravili članovi šibenske stanice HGSS-a, te članovi planinarskog društva "Sveti Mihovil". Oba dana vikenda vrijeme je bilo gotovo idealno za boravak na planini, a nanosi snijega na Velikoj Duvjakuši mjestimice su veći od pola metra.

Kako izgleda najviše hrvatska planina usred zime pogledajte u priloženoj foto galeriji.

hr Wed Jan 25 2017 07:14:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .