Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5c49f1f40e493835898b45c0/80
Foto: ŠibenikIN

Škola u raspadu: "Kante su po cijeloj školi, a utičnice su zaštitili vrećicama. Sve će se urušiti!'

Odluka o odobravanju sredstava za sanaciju prvo mora proći Županijsku skupštinu

Škola u Oklaju kod Šibenika je u očajnom stanju; krov se raspada, kante su po svim prostorijama, a utičnice su prekrivene najlonom. 

Od ravnatelja Osnovne škole Antuna Mihanovića Petropoljskog u Drnišu pod kojom je Područna škola Oklaj, Saše Kolomba, doznaje se da je pomoć za obnovu tražio još lani, a od načelnika Općine Promina, Tihomira Budanka da je u planu preseljenje vrtića na mjesto stare škole u Suknovcima.

- Škola izgleda grozno. Kante za skupljanje vode postavljene su po cijeloj školi, a djecu iz vrtića sada su premjestili u druge prostorije u kojoj samo ima manje kanti. Cijelo ljeto priča se o tome da će početi obnova škole. Tete u vrtiću je strah upaliti svjetlo, a utičnice su zaštitile najlonskim vrećicama! U taj vrtić ne ide jedno dijete, nego njih 28 – ispričala je za ŠibenikIN jedna majka.

Od Niveske Vlaić, ravnateljice Dječjeg vrtića Drniš pod kojim je oklajski vrtić, doznaje se da problem postoji duže vrijeme.

- Problem krovišta u toj školi ukazao se još odavno, a kako je tijekom zimskog perioda bilo puno kiše, krov je dodatno natopljen. Ravnatelj škole i ja zajedno smo pokušali naći neko rješenje te je obnovljen i ofarban unutarnji prostor kako bi djeca nakon praznika mogla ući u vrtić, ali kako je ovih dana ponovno palo puno kiše, problem se ponovio. Djeca iz vrtića zato su premještena u drugu prostoriju koju nam je ustupila škola, a koliko sam informirala Šibensko-kninska županije je dala suglasnost za obnovu krova – kazala je Vlaić. 

Da je obnova krova škole u Oklaju prioritet, tvrdi i v.d. pročelnice Ureda župana Senka Bilać. No, odluka o odobravanju sredstava za sanaciju prvo mora proći Županijsku skupštinu.

- Definitivno nam je obnova tog krova prioritet i to će se financirati iz proračunskih sredstava, a točan iznos koji će ići za obnovu, znat će se kada odluka prođe Županijsku skupštinu koja će biti zakazana uskoro – kazala je Bilać. 

Saša Kolombo, ravnatelj Osnovne škole Antuna Mihanovića Petropoljskog u Drnišu pod kojom je Područna škola Oklaj svjestan je da je krov u jako lošem stanju te je i prošle školske godine od Županije tražio pomoć za obnovu. 

- Kada su 1995. godine ponovno naseljena ova područja, sve vrtiće smjestili su u područne škole. Tako je u Drinovcima, Gradacu i Oklaju. Konkretno u Oklaju, riječ je o zgradi staroj 50 godina. Krov je u derutnom stanju i treba hitnu obnovu, a dio gdje je vrtić zapravo je u najgorem stanju. Radi se o velikom problemu te sam i tijekom prošle godine signalizirao da je situacija opasna zbog struje i prodora vode, a iz Šibensko-kninske županije to su konačno shvatili ove godine – govori Kolombo. 

On je već zvao izvođače radova koji su dalli ponudu te procijenili da će obnova krovišta koštati oko 250 tisuća kuna

- Osim što odluka o dodijeli sredstava treba proći Županijsku skupštinu, mi moramo pričekati suho vrijeme da bi počeli s radovima. Zato smo sada djecu iz vrtića privremeno smjestili u naš prvi razred budući u njemu imamo samo tri prvašića. U svakom slučaju, krov je u jako lošem stanju i svjesni smo toga – zaključuje Kolombo. 

Od načelnika Općine Promina Tihomira Budanka doznaje se da je u planu premještanje vrtića u staru školu u obližnjim Suknovcima te da je projekt novog vrtića prijavljen za sredstva iz EU fondova. - piše ŠibenikIN


hr Thu Jan 24 2019 18:12:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5cbccc5c29111ca1558b4599/80

Hrvati sve češće padaju na tehničkom: Evo zbog čega!

Prošle godine u Hrvatskoj je registrirano 79.935 rabljenih i 61.745 novih osobnih automobila

Stigli su pomalo poražavajući podaci o hrvatskom voznom parku. Gotovo 70 posto osobnih automobila koje vidimo na ulicama starije je od jednog desetljeća. 

U prosjeku automobili su stari čak 12 i pol godina. A s obzirom na zrelost hrvatskog voznog parka, stanice za tehnički pregled bilježe padova više nego ikad.

Iako je proizvedena još prije 34 godine Golf jedinica svog vlasnika Milana nikad nije ostavila na cjedilu. Zbog toga na tehničkom, kaže, ne očekuje ništa drugo osim prolaza. 

"Ono što on zahtijeva, odnosno na servisiranju, znate što to sve ide u servis, promena ulja, filtra i tako. Nisam ništa radio ozbiljno na njemu do sada", kazao nam je Milan, vlasnik Golfa jedinice, automobila za kojeg kaže kako se tako kvalitetni automobili više ne proizvode.

Sve češći kvarovi

Iako ovaj ponosni vlasnik ne bi mijenjao svoj auto ni zašto, većina bi, da je to ikako moguće, napravila.

"Možda bi kupili i nešto mlađi auto, ali s obzirom na to da sam penzioner, onda gledamo prema financijama", kaže Stjepan iz Zagreba. 

Prošle godine u Hrvatskoj je registrirano 79.935 rabljenih i 61.745 novih osobnih automobila. Ono što zabrinjava je činjenica da je ukupno čak 431.538 vozila palo na tehničkom pregledu. Razlog tome su kvarovi koji mogu ugroziti sve sudionike prometa. 

Najčešći kvarovi

Najčešći kvarovi su uređaji za osvjetljavanje i svjetlosnu signalizaciju, uređaji za kočenje, za upravljanje i elementi ovjesa. Vlasnici starijih automobila, kako bi prošli na tehničkom, nekoliko dana prije registracije posjećuju automehaničare. No, pojedinim automobilima jednostavno nema spasa.

Iako se neki teško odriču starih automobila, za sigurnost sebe i ostalih, vrijeme je da se okrenu novijim modelima, pišu Vijesti.hr

hr Sun Apr 21 2019 22:04:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/56f67e950dfb8ae0448b466e/80
Foto: Hina

Bozanić u propovijedi pozvao vladajuće na odgovornost prema radnicima brodogradilišta

Bozanić je bio kritičan prema vladajućima
U današnjoj homiliji kardinala Josipa Bozanića, naglasak je stavljen na radnike brodogradilišta koji mjesecima nisu dobili plaću i pozvao vladajuće da djeluju i reagiraju.

Na misi je bio premijer Andrej Plenković, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i drugi političari.

Bozanić je između ostalog rekao kako "vapaji govore o tome da radnici mjesecima dolaze na posao, a ne dobivaju plaću, i to u najrazvijenijim dijelovima domovine".

"Moguće je da se trebaju rješavati problemi koji su se dugo skrivali pod tepih zbog interesa moćnika, no u takvim igrama i računicama na kraju strada mali čovjek", rekao je Bozanić.

Plenković je prokomentirao propovjed te na novinarsko pitanje je li Bozanićevu riječ shvatio kao kritiku, premijer je poručio da ju je shvatio suprotno.

Rekao je kako je Vlada već lani osigurala novac za plaće te da čine sve kako bi se problem što prije riješio.

Jandroković na pitanje čija je krivnja za stanje u brodogradilištima odogovrio da je problem s brodogradilištima dugotrajan, a krivci za njega su oni koji do sada nisu vodili brodogradilište kako treba.

Za propovijed je rekao da je kompleksna, ali da je pogodila bit.

- Poruka vezana za brodogradilišta govori kako je očita svijest da je situacija teška, ali da se pritom treba voditi računa o radnicima i onima koji su u teškoj situaciji, ne svojom krivnjom. Tu poruku smo svakako dobro razumjeli i time ćemo se baviti, rekao je Jandrković. 
hr Sun Apr 21 2019 17:54:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5cbc797729111ca0558b456a/80
Foto: SMN

Nadbiskup Barišić u crkvi Sv. Dujma: "Bez nedjelje ne možemo biti cjeloviti ljudi"

Naglasio je kako je događaj uskrsnuća djelo Božje ljubavi

Splitsko- makarski nadbiskup, mons. Marin Barišić je, danas, na blagdan Uskrsa, predvodio euharistrijsko slavlje u crkvi Sv. Dujma.

- Za ulazak u otajstvenost uskrsnuća potrebno je udivljenje, poniznost, iskrenost, kontemplacija, govor tišine, milosni dar i hod vjere. Potrebno je sići s prijestolja svoga ega na razinu učenika, prihvatiti istinu da smo stvorenje kojem je potrebno obraćenje i spasenje. - rekao je u svojoj propovijedi nadbiskup.

Naglasio je kako je događaj uskrsnuća djelo Božje ljubavi.

- Događaj uskrsnuća je temeljno i nezamjenjivo djelo Božje ljubavi. Naime, daje se odgovor na životno pitanja, a tiče se svih ljudi i povijesti spasenja čitavog svijeta. Nikada ne treba zaboraviti na Kristovo uskrsnuće. Treba dati mjesta i vremena Bogu u našem životu. - rekao je.

"Bez nedjelje ne možemo biti cjeloviti ljudi"

Također, istaknuo je važnost neradne nedjelje.

- Bez nedjelje ne možemo biti cjeloviti ljudi, biti obitelj. Nedjelja spašava naše ljudsko i božansko dostojanstvo, dostojanstvo braće i sestara, sinova i kćeriju Božjih. 

Neradna i slavljenička nedjelja nije ni protiv koga, već je zajednički spasonosni poklik svih sindikata, radnika, udruga, vjernika, građana, drugih vjera i svjetonazora, majki, žena, muževa, djece, obitelji. Doista ne možemo bez nedjelje Uskrsa. - kazao je mnoštvu vjernika.


hr Sun Apr 21 2019 16:09:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5cbc652029111ca5538b45d9/80
Foto: Šibenska biskupija

U šibenskoj katedrali kršteno petero odraslih: "Nepopravljivost čovjeka Bog je odlučio zauvijek izliječiti"

Šibenski biskup Tomislav Rogić na Veliku subotu 20. travna predvodio je obrede Vazmenoga bdijenja u katedrali svetog Jakova u Šibeniku

Svečani Exultet otpjevao župnik i kanonik katedrale svetog Jakova don Krešimir Mateša. Za vrijeme Bdijenja pjevao je katedralni zbor pod ravnanjem maestro prof. Jelene Mikulandre uz orguljašku pratnju Nikole Lovrića Caparina. Šestero odraslih katekumena primilo je sakarament krštenja, a svetu krizmu primilo je devet već krštenih vjernika.

Nepopravljivost čovjeka Bog je odlučio zauvijek izliječiti, izbaviti ga od njegove sklonosti na zlo, sumnju, od njegove navezanosti na ono što vidi i može opipati. Sam je postao čovjekom, trpio na križu, umro – sišao među mrtve – da bi zauvijek pobijedio i zadnji čovjekov strah pred smrću. - poručio je u homiliji biskup Rogić.

Kristovim uskrsnućem Bog nam je podario neuništivu nadu i čežnju vječnog života. Otvorio nam vrata obećane zemlje – ne više plodnih polja kao Izraelcima, nego vječne sreće u Kraljevstvu nebeskom. To kraljevstvo nebesko gradimo već sada, ovdje na zemlji među nama: svakim plemenitim činom, svakim poštenim poslom, svakom strpljivo podnesenom žrtvom, svakim dobrim djelom učinjenim iz ljubavi prema bližnjemu, nasljedujući Krista u istinskoj ljubavi prema bogu i jednih za druge. Ono već tada raste među nama snagom Kristova uskrsnuća, snagom vjere u Božju pobjedu dobra, snagom predanja našeg života u Božje ruke. Ono na koncu dolazi kao konačno ispunjenje svih naših nada, svih naših želja. Kao nagrada za sve naše pravedne napore i žrtve. - poručio je biskup Rogić.

hr Sun Apr 21 2019 14:42:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .