Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5c49f1f40e493835898b45c0/80
Foto: ŠibenikIN

Škola u raspadu: "Kante su po cijeloj školi, a utičnice su zaštitili vrećicama. Sve će se urušiti!'

Odluka o odobravanju sredstava za sanaciju prvo mora proći Županijsku skupštinu

Škola u Oklaju kod Šibenika je u očajnom stanju; krov se raspada, kante su po svim prostorijama, a utičnice su prekrivene najlonom. 

Od ravnatelja Osnovne škole Antuna Mihanovića Petropoljskog u Drnišu pod kojom je Područna škola Oklaj, Saše Kolomba, doznaje se da je pomoć za obnovu tražio još lani, a od načelnika Općine Promina, Tihomira Budanka da je u planu preseljenje vrtića na mjesto stare škole u Suknovcima.

- Škola izgleda grozno. Kante za skupljanje vode postavljene su po cijeloj školi, a djecu iz vrtića sada su premjestili u druge prostorije u kojoj samo ima manje kanti. Cijelo ljeto priča se o tome da će početi obnova škole. Tete u vrtiću je strah upaliti svjetlo, a utičnice su zaštitile najlonskim vrećicama! U taj vrtić ne ide jedno dijete, nego njih 28 – ispričala je za ŠibenikIN jedna majka.

Od Niveske Vlaić, ravnateljice Dječjeg vrtića Drniš pod kojim je oklajski vrtić, doznaje se da problem postoji duže vrijeme.

- Problem krovišta u toj školi ukazao se još odavno, a kako je tijekom zimskog perioda bilo puno kiše, krov je dodatno natopljen. Ravnatelj škole i ja zajedno smo pokušali naći neko rješenje te je obnovljen i ofarban unutarnji prostor kako bi djeca nakon praznika mogla ući u vrtić, ali kako je ovih dana ponovno palo puno kiše, problem se ponovio. Djeca iz vrtića zato su premještena u drugu prostoriju koju nam je ustupila škola, a koliko sam informirala Šibensko-kninska županije je dala suglasnost za obnovu krova – kazala je Vlaić. 

Da je obnova krova škole u Oklaju prioritet, tvrdi i v.d. pročelnice Ureda župana Senka Bilać. No, odluka o odobravanju sredstava za sanaciju prvo mora proći Županijsku skupštinu.

- Definitivno nam je obnova tog krova prioritet i to će se financirati iz proračunskih sredstava, a točan iznos koji će ići za obnovu, znat će se kada odluka prođe Županijsku skupštinu koja će biti zakazana uskoro – kazala je Bilać. 

Saša Kolombo, ravnatelj Osnovne škole Antuna Mihanovića Petropoljskog u Drnišu pod kojom je Područna škola Oklaj svjestan je da je krov u jako lošem stanju te je i prošle školske godine od Županije tražio pomoć za obnovu. 

- Kada su 1995. godine ponovno naseljena ova područja, sve vrtiće smjestili su u područne škole. Tako je u Drinovcima, Gradacu i Oklaju. Konkretno u Oklaju, riječ je o zgradi staroj 50 godina. Krov je u derutnom stanju i treba hitnu obnovu, a dio gdje je vrtić zapravo je u najgorem stanju. Radi se o velikom problemu te sam i tijekom prošle godine signalizirao da je situacija opasna zbog struje i prodora vode, a iz Šibensko-kninske županije to su konačno shvatili ove godine – govori Kolombo. 

On je već zvao izvođače radova koji su dalli ponudu te procijenili da će obnova krovišta koštati oko 250 tisuća kuna

- Osim što odluka o dodijeli sredstava treba proći Županijsku skupštinu, mi moramo pričekati suho vrijeme da bi počeli s radovima. Zato smo sada djecu iz vrtića privremeno smjestili u naš prvi razred budući u njemu imamo samo tri prvašića. U svakom slučaju, krov je u jako lošem stanju i svjesni smo toga – zaključuje Kolombo. 

Od načelnika Općine Promina Tihomira Budanka doznaje se da je u planu premještanje vrtića u staru školu u obližnjim Suknovcima te da je projekt novog vrtića prijavljen za sredstva iz EU fondova. - piše ŠibenikIN


hr Thu Jan 24 2019 18:12:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c7027610e4938e3b88b4577/80
Foto: Google karte

Zbog Županijskog krnjevala u nedjelju zatvorit će se cesta dr. Franje Tuđmana

Zbog održavanja 13. Županijskog krnjevala na dva sata zatvorit će se cesta dr. Franje Tuđmana od Marine Kaštela - Kaštel Gomilica do Dudanovog puta u Kaštel Kambelovcu u periodu od 15:00 do 17:00h.
Nakon nekoliko uvodnih krnjevalskih događanja, ovog nas vikenda, točnije u nedjelju 24. veljače, očekuje 13. Županijski krnjeval. Karnjevalska povorka kreće u 15:00h od Marine Kaštela (Kaštel Gomilica) do Brca u Kaštel Kambelovcu.

Na krnjevalu će sudjelovati sve najpoznatije grupe iz Splitsko-Dalmatinske županije te prijatelji iz okolnih županija.

Krnjeval je u organizaciji KU Polantane iz Kaštel Kambelovca. Zainteresirane grupe se mogu prijavit do ponoći 22. Veljače. Prijave se vrše putem obrasca na službenim stranicama
.

Da će povorka biti zanimljiva, govore duge pripreme članova KU Polantana koje se polako privode kraju. Rezultirat će s nekoliko udarnih točaka uključujući i glavnu atrakciju sa kojom grupa učestvuje na riječkom krnjevalu: ROCKY 6 I nastavlja se…

Nakon događanja na otvorenom nastavlja se druženje u prostorima Marine Kaštela gdje će biti organizirana večera za sve sudionike ovogodišnjeg Županijskog krnjevala.


hr Fri Feb 22 2019 17:48:43 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c7023e60e4938e3b88b456d/80

HDZ Split: Oporba odbila sudjelovati u spasu Marjana! Gradska uprava će zajedno sa stručnjacima riješiti problem potkornjaka

Na tematskoj sjednici Gradskog vijeća o suzbijanju potkornjaka na Marjanu, oporba je uspjela srušiti kvorum.
- Danas smo svjedočili scenariju kojeg dosada nismo imali priliku vidjeti – oporba (Most, Pametno, SDP i ostali) je napustila vijećnicu i time „srušila“ kvorum za donošenje odluka na tematskoj sjednici. Njih u tom trenutku uistinu nije bilo briga ni za veći broj stručnjaka koji odvojili svoje vrijeme kako bi podijelili svoja stajališta gradskim vijećnicima i svim građanima, kako bi u kakofoniji histerije koja vlada proteklih dana i tjedana napokon svi imali priliku čuti činjenice, a ne samo neutemeljena razmišljanja.

Njih nije bilo briga ni za Marjan ni građane Splita jer je njima problem s potkornjakom samo politički moment, a ne problem koji zajedničkim snagama trebamo rješavati.

Politička metoda je ista kao i prošle godine kada su bombardiranjem perfidnih i u potpunosti neutemeljenih navoda pokušali kod građana Splita izazvati histeriju oko navodne nečistoće zraka i stanja na Karepovcu, ali u tome nisu uspjeli.

Rušenje kvoruma na tematskoj sjednici na kojoj smo svi zajedno trebali saslušati stručnjake i hladne glave, bez politikantstva i populizma donijeti važne zaključke je očito oruđe sitnih politikanata, bez ideje i programa, koji provode godine u hladovini oporbe, bez ikakve namjere za angažmanom i suradnjom.

Želimo poručiti građanima Splita – problem potkornjaka na Marjanu će se riješiti u potpunosti u predviđenom roku, a to će učiniti stručnjaci u koje ova gradska uprava ima potpuno povjerenje, bez politikanata i diletanata iz gradske oporbe.

Građani Splita su siti “fake newsa” i histerije koju uvijek iste političke opcije pokušavaju izazvati. Oni žele rezultate, a upravo to će ova gradska uprava i imati u borbi protiv ovog problema. - poručio je Petar Škorić.

hr Fri Feb 22 2019 17:31:52 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bf2e88e0e49383d1b8b45db/80

Napeto u Banovini: Tematska sjednica o Marjanu odgođena do daljnjeg, oporba srušila kvorum

Vladajući nisu imali većinu zbog izostanka vijećnika Stipe Božića i Željka Keruma
Na tematskoj sjednici Gradskog vijeća o suzbijanju potkornjaka na Marjanu, oporba je uspjela srušiti kvorum.

Stranka Pametno smatra kako nema smisla sudjelovati na sjednici jer gradonačelnik ne poštuje odluke Gradskog vijeća te sam bira što će provesti. Marijana Puljak kaže da će rušiti kvorum kad god budu mogli.

U jednom trenutku zaiskrilo je između Jakova Prkića (Pametno) i Petra Škorića (HDZ). Prkić zamjera vladajućima što ih nema na raspravi, a Škorić je oporbu optužio da šire histeriju.

Ante 
Čikotić, vijećnik Mosta, kaže da ga je sram što je vijećnik u ovakvom sazivu Vijeća.

- Rušenje kvoruma je naš politički alat, jer vladajući ne provode zakon. Danas se gradonačelnik izrugao zakonu i rekao da ne da gušta državi te da neće provoditi zakon. To je po meni puno skandaloznije nego ovo naše upozorenje da dođu na svoja radna mjesta. Danas smo čuli da mjere nisu provođene, odgovornost ima ime i prezime i kakvu poruku šaljemo mladima, ako im kažemo da nema odgovornosti. Naravno da je onda egzodus, jer su frustrirani sustavom jer imaju HDZ i SDP i nemaju nikakve odgovornosti - kazao je MOST-ov Ante Čikotić nakon prvog rušenja kvoruma i kazao novinarima da se može kladiti da se neće provesti zaključci s prošle tematske sjednice GV-a o Marjanu.

- Kakva je svrha tematskih sjednica na kojima se donesene odluke ne provode? Ja se kao vijećnik sramim da sam u ovome sazivu. Što se mene tiče ja sam za raspuštanje takvog Gradskog vijeća koje daje legitimitet takvim odlukama i neprovođenju zakona. Što se nas tiče, mi smo spremni povući se iz Gradskog vijeća dok se ne uspostavi zdraviji odnos - kazao je Čikotić.

hr Fri Feb 22 2019 17:10:36 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c0a8c520e49382e3d8b45a0/80

Posebna regulacija prometa za vrijeme utakmice Hajduka i Gorice

Građane obavještavamo da će na dan utakmice policija vršiti blokadu prometa.
U subotu, 23. veljače 2019. s početkom u 17.30 sati u Splitu, na gradskom stadionu „Poljud“ odigrati će se nogometna utakmica između HNK „Hajduk“ i NK„Gorica“.
 
Od 13.30 sati do završetka osiguranja uspostaviti će se blokada prometa na šetnici oko stadiona, dok će se od 15.30 sati uspostaviti blokada prometa u ulici VIII. mediteranskih igara - kod ulaza na parkiralište bazena Poljud i kod ugostiteljskog objekta „Hemingway“, te na raskrižju ulice VIII. mediteranskih igara i ulice Sedam Kaštela (osim vozila policije, odnosno vozila s propusnicom).

Na dan odigravanja utakmice policija će, sukladno članku 79. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima, prije, za vrijeme odigravanja i nakon završetka utakmice vršiti snimanje na stadionu i prilaznim pravcima.

Obavještavamo građane kako je sukladno Zakonu o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima, zabranjeno:
- unošenje ili pokušaj unošenja alkoholnih pića i droga, te ulazak i boravak uprostor športskog objekta u alkoholiziranom stanju,
- unošenje pirotehničkih sredstava, oružja i drugih predmeta koji su pogodni za nanošenje ozljeda ili za stvaranje nereda i nasilja, te paljenje i bacanje pirotehničkih sredstava, kao i paljenje drugih navijačkih rekvizita,
- maskiranje lica kapom, maramom ili na drugi način u cilju prikrivanja identiteta,
- unošenje i isticanje transparenata, zastava ili drugih stvari s tekstom ili slikom, znakom ili drugim obilježjem kojima se iskazuje ili potiče mržnja ili nasilje na temelju rasne, nacionalne, regionalne ili vjerske pripadnosti,
- pjevanje pjesama ili dobacivanje poruka čiji sadržaj iskazuje ili potiče mržnju ili nasilje na temelju rasne, nacionalne, regionalne ili vjerske pripadnosti
- pokušaj nedopuštenog ulaska, odnosno nedopušteni ulazak u natjecateljski prostor ili u gledateljski prostor, prostor koji je namijenjen sudcima ili drugim osobama koje sudjeluju u športskom natjecanju, 
- bacanje predmeta u natjecateljski prostor,
- boravak i zadržavanje na mjestu u gledateljskom prostoru za koje se ne posjeduje ulaznica ili odgovarajuća isprava izdana od strane organizatora.

Policija moli građane da poštuju smjernice, upozorenja i zapovijedi policijskih službenika u prometu i na stadionu, kako bi nogometna utakmica protekla bez izgreda.
hr Fri Feb 22 2019 15:14:19 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .