Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5d4eb2a829111cdb428b4594/80
Foto: Pixabay

Šest razloga zašto je jako dobro popiti sok od celera svaki dan

Celer je vrlo bogat vlaknima zbog čega se nakon njega možemo osjećati siti i ne može ga se pojesti puno odjednom. Prepun je vitamina, minerala i drugih korisnih tvari, a njegov je sok odličan dodatak prehrani

U soku od celera ima vrlo malo šećera i kalorija, a za razliku od ostalih voćnih i povrtnih sokova, jedna čaša soka ima manje šećera i kalorija nego jedna mrkva srednje veličine. 

Sprječava probleme s vidom

Celer je vrlo bogat vitaminom A koji ima ključnu ulogu za očuvanje vida. Isto tako, štiti površinu očiju od bakterija i virusa. Vitamin A također pomaže u sprječavanju razvoja problema s vidom povezanih s godinama.

Smanjuje rizik od raka

Celer sadrži luteolin, a nedavno je dokazano da taj element slabi stanice raka i čini ih osjetljivijim na liječenje, a celer se već dugo koristi u kineskoj medicini kao sredstvo protiv raka.

Neutralizira kiselu hranu

Celer je bogat elementima poput željeza, magnezija i natrija koji daju soku celera snažna alkalizirajuća svojstva. Drugim riječima, može neutralizirati kiselu hranu i na taj način nam pomaže održavati zdravu pH ravnotežu u tijelu. Konzumiranje previše kisele hrane može uzrokovati brojne zdravstvenih problema poput propadanja kostiju, bubrežnih kamenaca, problema s jetrom i srcem.

Regulira ravnotežu tekućine

Celer je pun kalija, a koji ima značajnu ulogu u mnogim procesima u našem tijelu, a znanstvenici vjeruju da je kalij treći najvažniji mineral za dobro funkcioniranje organizma.

Smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2

Dijabetes tipa 2 ozbiljan je zdravstveni problem suvremenog svijeta. Procjenjuje se da će do 2030. više od 400 milijuna ljudi širom svijeta patiti od ove bolesti. Celer je jedan od prirodnih načina da se smanji rizik za njegovo pojavljivanje. Sadrži puno vitamina K, a istraživanje je dokazalo da vitamin K poboljšava našu osjetljivost na inzulin.

Pun je folne kiseline

Ona spada u sastojke koje ljudsko tijelo dobiva isključivo hranom, a igra važnu ulogu u pretvaranju ugljikohidrata u energiju, razgradnji bjelančevina i tvorbi DNK. Samo jedna šalica soka od celera sadrži 145 mikrograma folne kiseline, što je preko 36% preporučenog unosa za muškarce, i oko 29% potrebne doze trudnica i dojilja, piše 24sata.hr

hr Sat Aug 10 2019 14:04:31 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/585e223f1eea8f4d888b45a1/80

Brzi recept za fritule: Omiljenu zimsku slasticu

Ovih dana mnogi hrle na adventske štandove kako bi uživali u fritulama. Međutim, ovu poslasticu lako možete napraviti i sami

SASTOJCI ZA FRITULE:

- 25 dag mekog brašna
- 1 veliko jaje
- 1 jabuka
- 180 g jogurta (tekućeg ili čvrstog)
- 2 žlice šećera
- 1 žlice rakije
- 1 žlica ruma
- 2 male žličice praška za pecivo
- prstohvat soli
- 1 litra ulja ili masti (za prženje)
 

PRIPREMA FRITULA

1. U jednoj posudi pomiješajte jaje sa šećerom i soli. Zatim dodajte naribanu jabuku, jogurt, rakiju i rum. U drugoj posudi pomiješajte brašno i praškom za pecivo koje potom dodajte u prvu smjesu.

2. Stavite ulje ili mast u dublju zdjelu za prženje. Zapamtite da fritule ne smiju dodirivati dno zdjele nego moraju plivati u masnoći pa regulirajte količinu ulja imajući to na umu.

3. Ulje zagrijte na srednjoj temperaturi. Ako je ulje previše vruće, fritule će brzo potamnjeti i zagorjeti te neće se napuhnuti.

4. Malom žličicom zagrabite malo smjese i uz pomoć druge male žličice polagano spustite u ulje. Ostavite prostora fritulama i nemojte previše puniti zdjelu kako bi se mogle lijepo pržiti sa svih strana i okretati se. Ako primijetite da se ne okreću, lagano ih sami okrenite vilicom, piše Zadovoljna.hr

Dobar tek!

hr Sun Dec 08 2019 15:40:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5cb187aa29111cd0458b4572/80
Foto: PIXABAY

Kupili ste savršene cipele i dobili žulj? Ovi će prirodni pripravci olakšati bol

Žulj može biti različite veličine, pojaviti se na najnezgodnijim mjestima i pritom uzrokovati bol, upale te poteškoće pri hodanju.

Svakako bi bilo najbolje prilagoditi se promjenama na stopalima i promijeniti obuću, ali i pronaći druge načine kako se riješit ove neugodnosti... Osim flastera kojim ga možete prekriti, evo što će još poslužiti!

KUPKA SA SLANOM VODOM

Osim što omekšava kožu i smanjuje oticanje bolnog mjesta, namakanje u slanoj vodi je i dobar način uklanjanja nečistoća sa stopala.

ULJE ČAJEVCA

Ulje čajevca ima antibakterijska svojstva. Također je vrlo cijenjen adstrigent (svojstvo stezanja tkiva) koje će ubrzati i sušenje žuljeva. Budite oprezni s primjernom jer ovo ulje kod nekoga rezultira iritacijom kože.

JAJE

Neki tvrde da je sirovo jaje naneseno na mjehur djelotvoran lijek...

CRNI I ZELENI ČAJ

Odlični su ovo pripravci za ove mjehuriće i valjda jedina dva čaja koji su učinkoviti kod liječenja žuljeva.

KREMA ZA PELENSKI OSIP

Ona sadrži cink oksid i tako se može koristiti za tretman žuljeva. Izvrsni su za sprečavanje pojave infekcija i isušivanje zahvaćenog područja, što rezultira smanjenjem boli.

DEZODORANS

Primjena dezodoransa na područje stopala gdje vas žulja cipela učinkovita je preventivna mjera za stvaranje žuljeva. To je zbog toga što dezodoran sprečava vlaženje kože, a žuljevi se pogoršavaju kada su stalno izloženi vlazi, piše ordinacija.hr

hr Sun Dec 08 2019 14:37:20 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bbb7168cb557a8ad68b464d/80
Foto: Pixabay

Evo što sve morate pojesti u jednom danu kako biste unijeli dovoljno vitamina

Svi znaju kako je voće i povrće izuzetno važno za zdravlje tijela. Međutim, ne znaju svi koliko bi zapravo trebali konzumirati pojedinog voća i povrća kako bi dobili potrebnu dnevnu dozu vitamina, a sigurno ste se jednom to zapitali.

Ovo je voće i povrće kojim možete unijeti sve važne vitamine koji su tijelu neophodni kako bi pravilno funkcioniralo, prenosi portal BrightSide.

Vitamin A

Vitamin A, koji se naziva i retinol, usporava starenje, čuva elastičnost kože i odgovoran je za sposobnost gledanja u mraku.

Manjak vitamina A očituje se u lomljivim noktima i ispucalim krajevima kose, a preporučena količina iznosi jedan miligram dnevno. U organizam ga možete unijeti konzumiranjem ovih namirnica: 13 komada rajčice, četvrtine paprike, pola crvenog grejpa, 40 komada trešnji ili šest i pol breskvi.

Vitamin B2

Vitamin B2 čini kožu glatkom i zdravom, a kosu jakom i svilenkastom. Manjak ovog vitamina dovodi do anemije i slabljenja imunološkog sustava, a mogu se pojaviti i bolne pukotine oko usta.

Preporučena količina je 1,8 miligrama dnevno a preporučenu dnevnu dozu možete unijeti sa 130 badema ili jednom rotkvicom.

Vitamin C

Vitamin C je ključan za zdravlje kostiju i elastičnost kože. Njegov se nedostatak lako može prepoznati jer prvo dovodi do krvarenja desni, a potom do gubitka zuba.

Preporučena količina je 80 miligrama dnevno, a ovo je hrana kojom možete unijeti dovoljnu dozu vitamina C: jedan i pol kivi, jedna i pol brokula, četvrtina kupusa, pola žute paprike ili četvrtina crvene paprike i deset jagoda.

Vitamin D

Ovaj vitamin igra važnu ulogu u stvaranju cijelog kostura čovjeka, normalizira rad štitnjače i spolnih žlijezda. Vitamin D je potreban i za pravilan rad srca i cijelog živčanog sustava, a njegov manjak može dovesti do rahitisa među djecom.

Preporučena dnevna količina je 2,5 miligrama te je možete unijeti kroz: 50 grama tunjevine ili kao dodatak prehrani.

Kalij

Kalij je odgovoran za zadržavanje vode u tijelu, a manjak ovog vitamina dovodi do oteklina i kardiovaskularnih bolesti. Preporučeni dnevni unos je 2500 miligrama, a možete ga unijeti kroz: 42 brusnice, 143 grožđica, 23 suhe marelice ili tri i pol krumpira, prenosi Index.

Željezo

Molekule željeza i proteina stvaraju hemoglobin koji je odgovoran za prijenos kisika u krvi, a njegov nedostatak dovodi do anemije.

Preporučena dnevna doza je 15 miligrama, a dnevnu dozu možete unijeti kroz 15 komada pistacija ili 40 grama sušenih gljiva.


hr Sun Dec 08 2019 13:48:03 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d7d12c429111c917f8b4608/80
Foto: Pixabay

Izgleda da cijelo vrijeme crno vino pijemo krivo: U čemu je kvaka?

Istraživanje koje je provedeno u suradnji Sydney Wine Academy i Taylor Wines pokazalo je većina nas crveno vino ispija - krivo.
Točnije, krive temperature. Uvriježen je stav među laicima da se bijelo vino čuva u hladnjaku, a crveno na sobnoj temperaturi, no ipak ovo je dobro znati. Ono mora biti skladišteno na temperaturi između 12 i 18 stupnjeva, a većina nas u svojim domovima ima višu temperaturu zraka. 

Ako je vino pretoplo, tada u njemu dominira alkohol i prekriva arome, tvrde iz Taylor Winesa. A ako ga predugo hladite, arome će se stisnuti, tanin će postati nametljiv, a kiselina oštrija, piše vecernji.hr

Shiraz i Cabernet Sauvignon trebao bi se služiti na temperaturi  između 16-18, dok vina "lakšeg tijela" trebaju se poslužiti ohlađena na  12 do 14 stupnjeva.  Ako ste ljubitelj vina, primjerice, Sauvignon Blanca, pred služenje ga ohladite na 6 do 8 stupnjeva. 


hr Sun Dec 08 2019 13:42:28 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .