Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/58a2231eb4739879468b45c7/80
Foto: Pixabay

Trbuh, noge ili guza: zašto se uvijek debljamo baš na istom dijelu tijela?

Trbuh, noge, stražnjica: svaka od nas ima posebnu "opasnu" zonu. Medicinari i nutricionisti objašnjavaju ovaj fenomen – i savjetuju kako spriječiti da se tamo nakupljaju kile
Dobiveni kilogrami kao da se uvijek talože na jednom određenom mjestu na tijelu, a nikako da se rasporede po cijelom tijelu. Ili tamo gdje bismo željele! Kod nekih je to trbuh, kod drugih stražnjica, a one koje su pošteđene toga – često imaju debele noge. Zašto je to tako? I što se može napraviti protiv toga? 

Zašto se uvijek udebljam na trbuhu 

Trbuh se može udebljati samo ako nahranimo tamošnje masne stanice, kažu stručnjaci. Masnoća je na tom mjestu – za razliku od nogu i stražnjice – osobito aktivna u izmjeni tvari. To znači da proizvodi hormone te oslobađa masnoće (trigliceride). Masne stanice u trbuhu mogu narasti do 100 puta, potom se udvostručiti te ostati u tom stanju zauvijek, piše miss7.

Dakle, trebalo bi prilagoditi prehranu te reducirati sve što potiče proizvodnju „masnog hormona“ inzulina, koji pa sprječava izgaranje masti. To znači: manje jela koja sadrže puno bjelančevina i šećera – poput slatkiša, brze hrane, ali i jabuka (grožđani šećer). Druge mjere protiv šlaufa na trbuhu: sport! I izbjegavanje stresa! Možda zvuči čudno, ali ako je čovjek u stresu, panici i nervozi, proizvodi puno hormona stresa adrenalina i kortizola – a oba utječu na osjećaj gladi, odnosno gladne smo poput vukova. Tada uglavnom jedemo nezdravu hranu, a ona – to si sigurno već čula – povisuje razinu inzulina. Začarani krug.  

Nutricionisti savjetuju da kod napada gladi pojedeš šaku orašastih plodova i porciju svježeg sira (malomasnog, sa 20 posto udjela masnoća). Prednost ove kombinacije masnoća i bjelančevina je da opskrbljuju mozak tvarima koje nas čine učinkovitijima, a trbuh neće biti deblji. Kontraproduktivna je kombinacija bjelančevina s ugljikohidratima, na primjer, jaje na oko i integralni kruh. Ta mješavina podiže inzulin – i brzo ćemo opet biti gladne. Još jedan savjet (koji koriste topmodeli poput Mirrande Kerr): alge. Pune su vitalnih tvari za organizam, imaju jako malo kalorija, a zasitne su. Osim toga, alge reguliraju probavu, ubrzavaju razgradnju masnoća te čiste tijelo od otrova.  

Vježba za ravan trbuh 

Lezi na leđa te ispruži ruke i noge ispred sebe. Potom podigni noge i gornji dio tijela, balansiraj na stražnjici tako da kratko zadržiš tijelo u tom položaju. Potom polako opet ispruži noge i spusti gornji dio tijela na pod. Radi tu vježbu tri puta tjedno po tri serije od 15 ponavljanja. Savjet: svaki novi dan dodaj po dva ponavljanja više.  

Zašto se uvijek udebljam na nogama?

Počnimo s koliko-toliko dobrom vijesti: to što ti se masnoća sakuplja na nogama, nije tvoja krivica. Naime, kriva je evolucija, kažu stručnjaci. Nekad se taložila dodatna količina masnoće na noge žena – kao dodatni spremnik u slučaju trudnoće ili gladi. To se događa i danas. 

Što pomaže? Zdrava, ujednačena prehrana i sport. Treba raditi vježbe koje aktiviraju mišiće ispod naslaga masnoće – oni će „glačati“ mast iznutra. 

Vježba za mršave noge 

Stani uspravno, a noge drži jednu pored druge te potpuno ispružene. Ispruži ruke prema naprijed (leđa drži ravno) te se lagano sagni prema stopalima tako da osjetiš napetost u stražnjem dijelu bedra. Kratko se zadrži u tom položaju. Tu vježbu radi tri puta tjedno, tri serije po 25 ponavljanja. 

Zašto se uvijek udebljam na stražnjici 

Loše raspoloženje, prištići, povišeni tlak i, da, stražnjica koja nije baš u formi – za sve su to krivi hormoni. Masne stanice stvaraju se na stražnjici zbog estrogena i progesterona, odnosno oba aktiviraju enzim zadužen za razgradnju masnoća te za skladištenje masnoća, kažu stručnjaci. Ako je razina hormona u tijelu poremećena, na primjer zbog uzimanja kontracepcijskih tableta, može doći do povećanog nakupljanja masnoća na stražnjici. To može otkriti hormonski test kod liječnika. Kod tvrdoglavih slučajeva debljine stražnjeg dijela, može pomoći i dodatak prehrani 5-hidroksitriptofan (5-HTP). Proizvodi se uglavnom od afričkog crnog graha grifonije, a u tijelu potiče stvaranje serotonina, hormona sreće. Ako smo dobre volje, nismo toliko gladne, a i automatski se zdravije hranimo, kažu stručnjaci. 

Ako želiš sportom pobijediti masnoću na stražnjici, uz vježbu koju preporučujemo, izvrstan je fitness u vodi. U istraživanju u kojem je sudjelovalo 257 osoba koje su tri tjedna svakodnevno trenirale u vodi, prosječno su izgubile oko 2 kilograma tjelesne težine.    

Vježba za čvrstu stražnjicu

Lezi na leđa. Noge savij u pravi kut te ih drži u širini bokova. Podigni stražnjicu i gornji dio tijela, napni stražnjicu i drži tako 2 sekunde, a potom se vrati u početni položaj. Ovu vježbu radi tri puta tjedno, 3 serije od 20 ponavljanja. 

Pročitajte više na: https://miss7.24sata.hr/lifestyle/trbuh-noge-ili-guza-zasto-se-uvijek-debljamo-bas-na-istom-dijelu-tijela-22376 - miss7.24sata.hr
hr Sat Oct 13 2018 11:58:10 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c1618e00e49385b4e8b45d2/80
Foto: PIXABAY

"Navika" koja je jednako štetna kao pušenje 15 cigareta dnevno

Usamljenost povećava rizik od prijevremene smrti za 26 posto, pokazala je studija sveučilišta Brigham Young, a objavljena u časopisu Perspectives on Psychological Science
Društvena izolacija i manjak društvenih veza dodatno povećava taj rizik, zbog čega stručnjaci smatraju da osamljenost može biti jednako loša za ljudsko zdravlje poput pretilosti ili pušenja. 

Istraživači su napravili razliku između osoba koje se osjećaju usamljenima, te onima koji uistinu nemaju kontakata s vanjskim svijetom. Studija je pokazala da se u rizičnim grupama nalaze i oni koji su sami, ali se osjećaju sretnima, kao i pojedinci koji imaju mnogo društvenih kontakata, ali se osjećaju osamljenima. 

Ako kažemo ljudima da se više druže s drugima to bi moglo riješiti problem društvene izolacije, ali i ne osjećaj usamljenosti. Baš zato trebamo prihvatiti da su obje kategorije jednako važne, tvrdi voditeljica studije Julianne Holt-Lunstad

Stručnjaci tvrde da razvoj tehnologije utječe na činjenicu što sve veći broj ljudi u svijetu žive u društvenoj izolaciji te što ostvaruju sve manje veza licem u lice. S druge strane istraživanja su pokazala da ostvarivanje prijateljskih i romantičnih veza smanjuju stres, poboljšavaju imunitet te daju životu veći smisao, piše Zadovoljna.hr

Ključno je održavati značajne i bliske veze s dragim ljudima, te imati bogat društveni život, savjetuje dr. Holt-Lunstad.
hr Sun Dec 16 2018 10:20:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c16007e0e49385b4e8b45b5/80
Foto: PIXABAY

Kako se horoskopski znakovi ponašaju u braku?

Evo kako se horoskopski znakovi ponašaju u braku...

Ovan

Pripadnici ovog znaka obično su dobri supružnici. Njihova ljubav ne blijedi, a strast i entuzijazam prirodno unose u brak. Spontani su u svakodnevnim obavezama, pa s njima nije dosadno, a jedini problem ako pomisle da partneru po svojim mjerilima nisu na prvom mjestu. Zlatno pravilo Ovnova u braku je da pružaju onoliko koliko im se i samima daje.

Bik

Kako ih u životu vodi ideja stvaranja ugodnog i stabilnog okruženja, pripadnici ovog znaka to čine i traže i u braku. Jedino na što su Bikovi izuzetno osetljivi je mogućnost prijevare, pa često reagiraju posesivno.

Blizanci

Oni s lakoćom ostvaruju dubok i povezan bračni odnos, a partneru pružaju sve kako bi ga usrećili. Nisu sljedbenici društvenih normi i spremni su se o svemu dogovoriti s partnerom, a najvažnije im je da im se poklanjaju ljubav i pažnja.

Rak

Pripadnici ovog znaka su kao stvoreni za brak, jer im njihova emotivna priroda nalaže stvaranje dubokih obiteljskih veza. Vrlo su vrijedni u kućnim i svim obiteljskim zadacima, a najveći im užitak predstavlja i zasnivanje obitelji. Problem se ponekad javlja jer žele ugoditi svima oko sebe.

Lav

Pripadnici ovog znaka u potpunosti žele uživati u braku i zato će se svim silama potruditi da takav i imaju. Od savršenog vjenčanja, do organizacije bračnog života, oni će svu svoju pažnju posvetiti detaljima. Pružat će partneru podršku da ostvari sve svoje poslovne ambicije i funkcinirat će ne samo kao supružnik, već i najbolji prijatelj.

Djevica

Nakon što se odvaže za tako značajan korak poput braka, pripadnici ovog znaka koji su veliki "ziheraši" očekivat će da u dobrom braku postoje pravila koja oba supružnika moraju poštovati. To će im pružiti osjećaj sigurnosti i reda. Najveća im je mana što su skloni prigovaranju.

Vaga

Pripadnici ovog znaka će se u braku osjećati potpuno i ispunjeno, pa će čak i "procvijetati". Ali ravnoteža braka i ostalih sfera života je osjetljiva, a vrlo je važno da zadrže osobne interese i slobodu. U ime bračnog sklada spremni su na puno kompromisa, a najvažnije im je da se o svemu puno razgovara.

Škorpion

Uzbuđenja, seks i inteligentni razgovori s partnerom najvažnije su stavke u braku za pripadnike ovog horoskopskog znaka. Kako bi zadržali takav odnos uložit će sav svoj trud i vrijeme, a za to im je bitno da imaju partnera koji voli igrati igrice i ima snažan karakter. Ako je partner previše pasivan, tada će sami početi praviiti probleme kako bi ga trgnuli i povratili strast u vezu.

Strijelac

Izuzetno im je važno da u braku budu s nekim tko je jednako aktivan kao i oni, ali i da imaju zajedničke interese i bogat društveni život. Ako im se ostavi dovoljno prostora i vremena, bit će najbolji supružnici na svijetu.

Isto to će omogućiti i svom partneru, pa je za njih najbitnije da se vjenčaju s onim s kim dijele životne stavove.

Jarac

Treba im puno vremena da se odluče na brak, a nakon što njihov partner prođe sva moguća "testiranja", dobit će dugo očekivanu nagradu. Uporni i vrijedni Jarčevi će se brinuti o domu, partneru, ali i poslu jednakom mjerom, a uspješan brak doživljavaju kao osobni napredak.

Vodenjak

Od svih znakova Zodijaka, Vodonjak je znak koji je najviše odan i vjeran u braku, osim činjenice da će imati problema s prihvaćanjem uloge supružnika i svega što ide s tim. Kako ne vole planirati raspored i obaveze, inzistirat će na osobnoj slobodi i time nesavjesno nanositi bol partneru. 

Ribe

Pripadnici ovog znaka vrlo su ugodni za zajednički život, a sretnici u braku s njima uživat ć u obilju nježnosti, lijepih gesta i komplimenata. Spremni su udovoljiti partneru u svakom pogledu, ali upravo iz toga nastaje problem. Trebaju naučiti povući granicu u ugađanju obitelji i djeci, jer će u suprotnom iskakati iz euforije u depresiju, piše superzena.net

hr Sun Dec 16 2018 08:36:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c1541410e49387a4e8b4591/80

"Dan pobjede": Poslušajte novi hit grupe Magazin

Vruću atmosferu budućeg hita koji ćemo bez sumnje slušati u nadolazećim mjesecima, uz uvijek atraktivnu Andreu Šušnjaru upotpunjuju sportske navijačice splitskog plesnog kluba Noa

Grupa Magazin za kraj godine donosi nam novu glazbenu poslasticu. U najljepšem božićnom razdoblju ispunjenom ljubavlju i darivanjem, Vjekoslava i Tonči Huljić poklanjaju nam vesele stihove nove pjesme Dan pobjede.

Pod redateljskom palicom Riba Barbira, Magazin nas vraća u školske dane, a u videospotu za svoju pjesmu po prvi puta u glumačkoj ulozi nalazi se upravo Tonči Huljić. Vruću atmosferu budućeg hita koji ćemo bez sumnje slušati u nadolazećim mjesecima, uz uvijek atraktivnu Andreu Šušnjaru upotpunjuju sportske navijačice splitskog plesnog kluba Noa.

“Bilo mi je jako zabavno snimajući pjesmu i spot, sve je teklo lagano i bez stresa. Svi smo se dobro zabavljali. U zadnje vrijeme zaredali smo balade i tužne pjesme stoga je ova drugačija i pozitivna pjesma upravo ono što nam je potrebno u vrijeme darivanja i ljubavi!” – s osmijehom zaključuje Andrea.

Grupa Magazin novu pjesmu izvest će uživo na tradicionalnom koncertu koji nas u zagrebačkom klubu H2O očekuje na sam blagdan Božića, 25. prosinca.


hr Sat Dec 15 2018 19:00:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c1539200e4938784a8b462f/80
Foto: Pixabay

10 trikova kuhara s kojim će hrana imati okus kao iz restorana

Bez obzira pripremate li se za pečenje odreska ili cijelog pileta u pećnici, uzmite papirnate ručnike i njime osušite meso prije termičke obrade

1. Posolite

Kuhate bezokusnu hranu? Ne zaboravite je odgovarajuće posoliti. Profesionalni kuhari vjeruju da će hrana imati bolji okus ako pomalo solite tijekom cijelog procesa kuhanja, a ne samo jednom na kraju. 


2. Pošećerite 

Još uvijek niste zadovoljni svojim okusom? Stavite malo šećera u hranu! Šećer će imati osobiti efekt ako pripremate umak temeljen na rajčicama koje nisu u sezoni (i nedostaje im prirodne slatkoće). Šećer će unaprijediti okus i pečenih mrkvi ili cikle.

3. Dodajte malo maslaca pred kraj kuhanja

Restoranski umaci su uvijek sjajni i gusti jer im kuhari pred kraj termičke obrade dodaju komadić hladnog maslaca. Pokušajte. 

4. "Marinirajte“ meso u slanoj vodi

Znate li zašto je piletina i puretina sočnija u restoranu? Zato što profesionalni kuhari potapaju meso u slanoj vodi prije termičke obrade kako bi ga omekšali i učinili ga još slasnijim.

Dobri kandidati za ovaj postupak su komadi mesa koji inače imaju manje masnoće poput pilećih ili purećih prsa te svinjskih kotleta, a u slanu vodu možete ubaciti čak i kozice. 

5. Osušite meso prije pečenja

Bez obzira pripremate li se za pečenje odreska ili cijelog pileta u pećnici, uzmite papirnate ručnike i njime osušite meso prije termičke obrade. Uklonite li višak vlažnosti u odabranoj namirnici, zajamčit ćete si hrskavije pečeno meso. 

6. "Odmorite“ meso prije rezanja 

Nakon pečenja nemojte meso odmah razrezati već ga pustite da se "odmori“. Meso se obično „odmara“ otprilike pola vremena od sveukupno utrošenog vremena za termičku obradu. Tijekom "odmora“ sokovi se stabiliziraju u pečenju zbog čega ćete svojim ukućanima i prijateljima servirati sočnije meso. 

7. Tostirajte začine i orašaste plodove 

Prije nego što počnete kuhati tostirajte orašaste plodove u pećnici, a začine poput kumina, kardamoma ili kumina zagrijte u tavi. Na taj način otpustit ćete njihova prirodna ulja te pojačati njihov okusni profil. Tek onda ih dodajte svojih slanim i slatkim kreacijama. 

8. Dodajte malo limunovog soka 

Nevjerojatno je koliko će malo svježe iscijeđenog limunova soka unaprijediti okus vašeg obroka. Bez obzira imate li na tanjuru povrće kuhano na pari ili tunu iz konzerve, dodajte im malo soka limuna. Oduševit ćete se rezultatima. 

9. Pazite na temperaturu 

Neke namirnice bolje je kuhati na niskoj temperaturi kako bi održale svoju sočnost. Jaja su finija ako ih kuhate postepeno i polako. 

10. Uložite novac u dobra kuhinjska pomagala

Profesionalni kuhari paze na svoje noževe jer znaju da im samo kvalitetnapomagala jamče dobro odrezano i pripremljeno jelo. Isplati se uložiti novac u kvalitetna kuhinjska pomagala i posuđe. - piše punkufer

hr Sat Dec 15 2018 18:25:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .