Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/53f6044c179942fa47a57b8b/80
Foto: HPD Ante Bedalov

Dalmatinci osvojili vrhove Grčke i Makedonije: Pogledajte čaroliju planine bogova

Planinari iz Kaštel Kambelovca posjetili su najljepše planine i predjele Makedonije i Grčke i vratili se puni dojmova, sjećanja, ali i prelijepih fotografija koja možete pogledati u priloženoj galeriji

Dvadeset planinara HPD-a “Ante Bedalov” iz Kaštel Kambelovca odradili su hvale vrijedan planinarsko-turistički izlet u Grčku i  Makedoniju, u prvoj polovici mjeseca kolovoza

Jako dug put vodio ih je preko granica s Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom, Albanijom, Makedonijom i Grčkom.

Nakon spavanja u Bitoli nastavili su put te stigli u grčki gradić Litohoro. Ovaj je simpatičan gradić kompletno podređen turizmu prvenstveno kao polazišna točka uspona na Olimp, a također zbog blizine Egejskog mora i kupanja na pješčanim plažama.

 Iz Lithora vožnja ide do Prionie odakle slijedi uspon do planinarskog doma Spilios Agapitos (2100m) u trajanju od tri sata.

Jutarnji uspon ide prema prvom vrhu Skala (2863m), fizički dosta zahtjevnom zbog konstantnog uspona.

Slikavanje na vrhu Skala, mala okripa te nastavak zahtjevnom (poprilično opasnom) grebenskom stazom prema najvišem vrhu Mytikas.

Oko 11 sati planinari su stigli na vrh Mytikas (2918m) - vrh svete planine, planine bogova.

Moramo napomenuti da mnogi koji dođu na vrhove Olimpa zbog visine, mnoštva oblaka te vjetra i struja s Egejskog mora ne mogu uživati u pogledu.

Planinari HPD-a “Ante Bedalov” imali su tu sreću. Zeus im je bio naklonjen te im podario super poglede, igru oblaka i sunca.

Planinari zahvaljuju i Gospi od Sniga koja ih je čuvala (skupa sa Zeusom). Vrh su osvojili 5. kolovoza.

Kambelovski planinari oko pola sata stolovali su na Zeusovom prijestolju, družili se sa bogovima grčke mitologije. Super osjećaj!

Sljedeći dan bio je rezerviran za kupanje u Egejskom moru, te nastavak puta prema Meteorima, grčkim manastirima izgrađenim na liticama, inače pod zaštitom UNESCO-a. Ovaj lokalitet dnevno posjećuje na tisuće turista iz cijelog svijeta.

Kaštelanski su planinari imali prekrasno vrijeme, a uspomene će ostati za cijeli život.

Nakon mitske planine Olimp i predivnih Meteora, planinari se vraćaju u Makedoniju, u Bitolu. Uslijedio je uspon na Baba planinu, vrh Pelister (2601 m). U sklopu Baba planine nalazi se i Nacionalni park Pelister koji je oduševio sve sudionike uspona.

Nakon uspona na Pelister prebacuju se u Ohrid. Slijedi cjelodnevno razgledavanje samog grada Ohrida, Ohridskog jezera te dijelova nacionalnog parka Galičica (manastir sv. Nauma te izvori Crnog Drima).

Od 1980. godine grad Ohrid i Ohridsko jezero nalaze se na popisu UNESCO-ve Svjetske baštine kao spomenik kulture i spomenici prirode. Samo 27 spomenika (7 u Europi) istovremeno su obuhvaćeni u obje liste.

Završni uspon bio je Golem Korab.

Planina Korab je najviša planina u Makedoniji (2764m), granična planina između Makedonije i Albanije, zapravo nastavak Šar planine.

Planinari su bili zadivljeni brojnim izvorima, jezerima te potocima koji žubore na visinama i mjestima gdje to nikad ne biste očekivali. Jedno je sigurno - Korab je poseban! 

Kambelovski planinari kažu da je nemoguće riječima opisati sve doživljene ljepote. Puno je lakše, kažu, pogledati neke od mnoštva fotografija koje su donijeli sa sobom, i sam se uvjeriti u posebnost kraja kojega su posjetili.

hr Thu Aug 21 2014 16:38:33 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/58a0ed76b473980d438b4585/80

Solin: Ove srijede počinje Opća planinarska škola PD Sveti Jure

Škola traje dva mjeseca, predavanja su jednom tjedno
Planinarsko društvo Sveti Jure i ove godine organizira Opću planinarsku školu te poziva sve svoje nove članove, ali i one već upisane koji još nisu pohađali Opću školu, da dođu u srijedu, 15. veljače (srijede) u 19 sati u Plavi salon Ustanove u kulturi Zvonimir u Solinu na uvodno predavanje. Škola traje dva mjeseca, predavanja su jednom tjedno (predavanja će se osim u prvom tjednu održavati utorkom u 19 sati u Plavom salonu Ustanove u kulturi Zvonimir), a za vikende su predviđeni izleti te vježbe na terenu.

Polaznici će u školi učiti o kretanju i boravku u planini, o osnovama spašavanja, prvoj pomoći, orijentaciji, alpinizmu, meteorologiji, speleologiji…. o svemu onome što im boravak u planini može učiniti sigurnijim, ali i atraktivnijim.
Prijave za školu i dodatne informacije na 0915839812 (Vesna Žižić) ili na mail: pdsvetijure@gmail.com

hr Mon Feb 13 2017 07:01:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5894e7afb47398ca0c8b4609/80
Foto: Tom Samotnjak

Pogledajte čarobne prizore sa zaleđenog Blidinjskog jezera

Planinarsko društvo Drniš organiziralo je izlet na Blidinje na kojem su uživali polaznici visokogorskog tečaja
Polaznici visokogorskog tečaja protekli vikend su proveli na Blidinju. Organizator tečaja je PD Promina Drniš, te uz njihove članove tu su još polaznici iz PU Dinaridi Split, HPD Zolj Vrlika, HPK Sv. Mihovil Šibenik i HPD Veliko Brdo Makarska.

Teoretski dio koji je bio u planinarskom domu "Orlova stina" i praktični na snijegu držali su iskusni i stručni predavači Željko Bockovac i Ivan Šafradin - Šafra.Slobodno vrijeme je iskorišteno za odlazak na Veliki Vilinac , Jelinak ili  na skijanje, a naš planinar i fotograf Tom Samotnjak još i za noćnu šetnju  zaleđenim  Blidinjskim jezerom.

Da je zaleđeno jezero i zvjezdano nebo u noći prava čarolija uvjerit će te se iz priloženih fotografija.

hr Fri Feb 03 2017 21:28:06 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/588f6ff6d454d864018b45dc/80
Foto: Rade Popadić

Bura oblikovala fascinantne formacije u snijegu i ledu: Snježna reportaža s Dinare

Donosimo vam bogatu foto reportažu s najviše dalmatinske planine napravljene proteklog vikenda

Jugo i pad tlaka zraka tijekom današnjeg jutra predznak su nadolazećeg zatopljenja i promjene vremena. Dani pred nama više ni blizu neće biti tako sunčani kao do sada, pa su svi oni koji su iskoristili posljednji siječanjski vikend za boravak na otvorenom mogu biti zadovoljni, jer kraj aktualnog tjedna donosi - kišu!

Na Dinaru su proteklog vikenda pohodili planinarske i planinari iz Splita, Šibenika i Sinja. Iako se planinarska kuća Puma, ispod vrha Velika Duvjakuša, nalazi na 1630 metara nadmorske visine, što je čini najvišim planinarskim objektom u Hrvatskoj, sunčano vrijeme bez vjetra učinilo je boravak na ovom snijegom prekrivenom dijelu planine idealnim za zimsko uživanje.

Dvije staze do Velike Duvjakuše

Do ove lokacije stiže se iz dva moguća smjera. Prvi je kraći i teži - onaj iz Ježevića kod Vrlike. Umjereno zahtjevan uspon prosječno traje oko 3 i pol sata. Drugi put je lakši, jer nema velikog uspona, ali i duži. Radi se o dolasku iz smjera Vrdova, na istoku planine. Ipak, u ovom dijelu godine, kada ima puno snijega, spomenuti put sve je samo ne preporučljiv zbog velikih nanosa snijega i često potpuno zaleđene staze.

Zanimljiv je bio raspored temperature zraka na Dinari i okolici, ali i rasprostranjenost snijega proteklog vikenda. Iako nekoliko stotina metara niža, sjeverna strna Svilaje ima znatno više snijega nego cijela južna strana Dinare, a slično je i s Kamešnicom. Očito je za vrijeme padanja snijega, ali i nakon toga, bura snijeg nanosila na sjevernu stranu planina. Tako se na Svijali snježni pokrivač može naći i u njenom podnožju sa sjeverne strane, tragova snijega ima čak do Vrlike, a dijelovi južnih padina Dinare ponegdje su iznad 1200 metara nadmorske visine bez snježnog pokrivača. Ovisno o konfiguraciji reljefa, dubina snijega u nanosima ponegdje je veća od metra, osobito u docima ispod Troglava. Jaka i olujna bura koja je najviše bila pristuna u prvom dijelu mjeseca, od snijega i leda načinila je čarobne formacije na mnogim dijelovima planine.

 Inverzija

U dane vikenda bila je izražena temperaturna inverzija. To znači da su kotline ispod planina i niži dijelovi planina noću bili (znatno) hladniji od viših dijelova. Tako je u kotlinama noću temperatura mjestimice padala ispod -10°C, a iznad 1500 metara nadmorske visine bila je jedva ispod nule.

Kako je izgledala planinarska avantura na Dinari proteklog vikenda pogledajte u priloženoj foto galeriji.

 

hr Tue Jan 31 2017 07:12:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5887d89c1eea8f33268b45d1/80
Foto: Momir Karabuva

Surova zima na Dinari: Pogledajte kako je izgledao uspon na Veliku Duvjakušu

Članovi šibenskog HGSS-a i planinarskog društva Sv. Mihovil boravili su na Velikoj Duvjakuši na Dinari prošlog vikenda. Donosimo vam bogatu foto galeriju

Aktualna zima u Dalmaciji nije donijela velik broj snježnih dana, čak ni u planinama, no niskih temperatura i bure nije nedostajalo. Kod posljednjeg ledenog vala, najniža temperatura zraka u Hrvatskoj bila je ona izmjerena na najvišem vrhu Biokova i iznosila je -23 Celzijeva stupnja. U kombinaciji s olujnom burom osjet hladnoće nerijetko je padao ispod -40°C!

U sklopu projekta MeteoDinara, prošle je godine u rad puštena automatska meteorološka postaja na Dinari, na lokalitetu Velika Duvjakuša. Postaja je postavljena na 1630 metara nadmorske visine. Nažalost, zbog nedostatnih solarnih ćelija, sustav je ostao bez električnog napajanja još u studenom, a vraćanje u pogon očekuje se u proljeće. Da je ova postaja slala podatke tijekom siječnja, postoji velika vjerojatnost da bi upravo na njoj bila izmjerena najniža temperatura zraka ove zime u Hrvatskoj. Ipak, kako tamošnja postaja sve izmjerene podatke arhivira u vlastitu memoriju, svi izmjereni podaci s njem mogli bi se doznati već sljedećeg vikenda, kada članovi Crometeo tima idu na ovu lokaciju s pripadajućom opremom.

A proteklog vikenda upravo su na Velikoj Duvjakuši i na planinarskom skloništu "Puma" boravili članovi šibenske stanice HGSS-a, te članovi planinarskog društva "Sveti Mihovil". Oba dana vikenda vrijeme je bilo gotovo idealno za boravak na planini, a nanosi snijega na Velikoj Duvjakuši mjestimice su veći od pola metra.

Kako izgleda najviše hrvatska planina usred zime pogledajte u priloženoj foto galeriji.

hr Wed Jan 25 2017 07:14:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .