Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5a718135b9e03eb6068b45f5/80

Novo mjesto za sve ljubitelje piva - Pivovara- taproom "Mandrill Nanno Brewing Co"

Nova pivovara-taproom „Mandrill Nanno Brewing Co“ na splitskom Toću ovog četvrtka, točnije 1.2.2018. u 20h, otvara svoja vrata za sve ljubitelje Craft piva.

Ulaskom u novouređeni prostor nove pivovare- taprooma u ulici Sv. Petra Starog već na prvi pogled uočava se zanimljiv dizajn osmišljen od strane vlasnika Leopolda koji svime podsjeća na to da ste u pogonu gdje se proizvodi pivo, dapače često ćete imati priliku vidjeti Leopolda kako sa svojim timom kuha neke nove pive koje ćete moći probati na licu mjesta, ali i u njihovoj dobro poznatoj pivnici iza kazališta „Leopold's delicatessen bar“.

-Prva posebnost novog objekta je to što na istom mjestu proizvodimo i poslužujemo svoje pive, osim naših piva u ponudi ćemo imati i velik dio hrvatskog crafta u bocama te gostujuće pive na tapovima i sve to popraćeno s pizzama. U svijetu već desetljećima djeluju takvi lokali, ali kako smo prvi u ovom dijelu hrvatske s takvim konceptom imali smo lavovsku borbu s neinventivnom i nepokretnom administracijom koja ne poznaje propise i inventivne projekte slične ovom. No napokon smo uspjeli otvorit naša vrata te s osmijehom gledamo u budućnost. 

Za sada s iskustvom i „feedbackom“ gostiju skupljenim u našoj pivnici „Leopold's delicatessen baru“ složili smo tri različite pive koje će biti okosnica ponude, te s velikom ljubavlju prema „brewanju“ planiramo nove specijale kojima ćemo iznenaditi i popuniti našu ponudu. Npr. Trenutno radim na receptu pive koja će odležavati u drvenoj Jack Daniels bačvi.

Pizze koje će biti u ponudi će također biti povezane s pivom jer planiramo eksperimentirati s pivskim kvascem. Ideja prostora je da u miru dođete guštati u domaćoj pivi, a pizzu da podijelite s prijateljima. Planirane cijene pizza su 30-ak kn te se time i nadamo privući na nekakva afterwoork opuštanja  – rekao nam je domaćin Leopold Maleš koji potpisuje sve recepte iz ove male proizvodnje. 

S obzirom na to da je riječ o kušaonici, koncertnih događanja neće biti osim na nekim posebnim događajima već će svi posjetitelji moći doći u objekt na opušteno druženje s prijateljima te degustirati jednu od hrvatskih piva. Mandrill će u ovom zimskom periodu otvarati tek u popodnevnim satima od 15 do 23.

-Htio bih se zahvaliti Lab pivovari (poznatiji kao Barba) s kojom surađujemo i čija ekipa nam dosta pomaže. Craft poslovanje je specifično jer međusobna konkurencija je pozitivna te usmjerena na međusobno pomaganje i poboljšanju kvalitete onoga za što imamo zajedničku strast - a to je pivo. I to se ne odnosi samo na lokalnoj već i na globalnoj razini, te očekujemo i gostovanja „brewera“ s kojima ćemo podijeliti zajednička iskustva – zadovoljno će domaćin koji poziva sve da dođu i vide kako nastaju craft pive.

Napomenimo još da će na dan otvaranja cijene piva biti simbolične, dok će za glazbeni dio programa biti zadužen Wanted King - Elvis Presley tribute band.


hr Tue Jan 30 2018 01:01:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5821aad51eea8f2ca08b4630/80
Foto: Wikipedija

Male tajne za pripremu neodoljivog jela iz djetinjstva

Jeste li kao mali voljeli špinat na mlijeku? Vjerujemo da jeste, iako mi poznajemo i one koji nisu, ali ga zato sada obožavaju...

Nema osobe koja, voljela ga ili ne, barem jednom nije probala špinat na mlijeku. Recepti za ovo „vrtićko“ jelo variraju i razlikuju se u detaljima, netko sitnije nasjecka špinat, netko grublje, netko doda češnjaka, netko ne, netko dodaje i kiselo vrhnje, no kako god ga napravili, špinat na mlijeku je jednostavno i zasitno jelo koje ćete sa zadovoljstvom počistiti s tanjura. Još ako uz njega ispečete koje jaje na oku i napravite kremasti pire krumpir (ma može i neki šnicl na naglo), imate ćete pravi, pravcati obrok!

Sastojci:

1 kg svježeg špinata
30 g maslaca ili 3 žlice ulja
2 žlice brašna
2 režnja češnjaka
dva prstohvata soli
500 ml mlijeka

Priprema:

1. Špinat operite, odstranite tvrđe stabljike pa ga stavite u duboki lonac, prelijte hladnom vodom i stavite kuhati. Kad zakuha, prokuhajte ga jedno 5-6 minuta, potom ocijedite i ohladite. Špinat ustinite oštrim nožem.

2. U dubljoj tavi otopite maslac ili zagrijte ulje, dodajte brašno pa ga zažutite (pazite da vam ne zagori). Maknite tavu s vatre pa dodajte protisnuti ili sitno sjeckani češnjak, čim češnjak zamiriše, dodajte usitnjeni špinat i zalijte polovicom mlijeka te vratite na vatru. Kuhajte na srednje jakoj vatri, čim se zgusne dodajte ostatak mlijeka pa posolite i kuhajte dodatnih 10-tak minuta. Prema ukusu dodatno začinite solju i paprom po želji.

3. Poslužite uz pečena jaja na oko i pire krumpir, piše punkufer.hr

hr Tue Dec 18 2018 20:27:05 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c1942460e493896538b45ea/80
Foto: Pixabay

Zašto je zimi važno utopliti noge?

Dokazano je da hladna stopala povećavaju rizik od obolijevanja od gripe. Prema riječima dr. Rona Ecclesa, koji je ovaj slučaj proučavao više od 25 godina, loša cirkulacija može prouzročiti razne bolesti, jer ljudi imaju viruse i bakterije u sebi koje hladna stopala aktiviraju i tada dolazi do problema.

Prema riječima liječnika, u hladnim zimskim danima veoma je važno utopliti noge.

Kada se stopala ohlade, vene u nosu se suze, i taj proces usporava da temperatura tijela opadne, a bijela krvna zrnca koja se bore protiv infekcija nalaze se upravo u krvi, pa tako imunitet opada, piše N1.


hr Tue Dec 18 2018 19:54:11 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c1911b10e4938aa548b456a/80
Foto: Getty Images

Zamatate ostatke hrane u aluminijsku foliju? Nemojte!

Iako da gotovo nema kućanstva u kojem se to nije napravilo barem jednom, stručnjaci savjetuju kako je to jako loša odluka.
Prosinac je vrijeme u kojem ćemo, najvjerojatnije, najčešće koristiti aluminijsku foliju. Osim za pečenja, mnogi će je upotrebljavati i za spremanje ostataka obroka u hladnjak. Iako da gotovo nema kućanstva u kojem se to nije napravilo barem jednom, stručnjaci savjetuju kako je to jako loša odluka.  

Ostaci hrane mogu ostati svježi u hladnjaku i do četiri dana ako se pravilno skladište. Mnogima to znači staviti ostatke hrane na tanjur i prekriti aluminijskom folijom i pospremiti u hladnjak do iduće konzumacije. 

Ipak, ma koliko jednostavno to sve izgleda, ipak bismo to trebali izbjegavati. Neke bakterije, poput Bacillus cereus, ostaju na namirnicama i nakon kuhanja, a ostaci hrane koji ostaju na sobnoj temperaturi dulje od dva sata, odlična su "hrana za bakterije" koje će se dalje brzo razmnožiti, upozorava američki Washington State Department of Health. 

Prekrivanje hrane aluminijskom folijom ostavlja dovoljno zraka bakterijama da se razmonažavaju na hrani koju pospremate u hladnjak stoga bismo trebali izbjegavati skladištiti na takav način. Puno bolja opcija je hranu spremati u posude u koju neće ulaziti zrak kako bi namirnice dulje ostale svježe, upozorava Lindsay Malone, nutricionistica i dijetetičarka iz Cleveland Clinic. 

Pojasnila je kako je zlatno pravilo pospremanja ostataka hrane u plitke posude kako bi se hrana brže i lakše ohladila u hladnjaku i spriječilo se širenje bakterija, piše vecernji.hr
hr Tue Dec 18 2018 16:26:56 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c18f8c70e493897538b45bc/80
Foto: Damira Kalajžić

'Gigantski' Mišo Kovač osvanuo u Splitu na Prokurativama

Brojni Splićani se fotografirali s 'gigantskim' Mišom Kovačem

Splićani su danas ostali ugodno iznenađeni kada su na Prokurativama ugledali 'gigantskog' Mišu Kovača od 2,5 metra koji u prepoznatljivoj pozi s raširenim rukama 'pozdravlja' sugrađane. Prokurative, pozornica mnogih kulturnih zbivanja u gradu pod Marjanom nije bez razloga izabrana za ovaj 'performance' jer se upravo tamo više od pedeset godina održava jedan od naših najstarijih glazbenih festivala – Splitski festival, gdje je Mišo 1971. godine  pobijedio s pjesmom 'Proplakat će zora', koja se prodala u više od 300 000 primjeraka. 1977. s klapom Maslina i pjesmom 'Noćas ćemo zemlji k'o materi reći' još jednom osvaja Grand prix na Splitskom festivalu, a nakon pobjede na istom festivalu 1980. godine donosi odluku da više neće nastupati na festivalima. Za koncertom vlada ogroman interes, a pitanje dana je kada će Spaladium Arena biti rasprodana.


Ulaznice za koncert koji ne smijete propustiti su u prodaji  putem sustava Eventim i Croatia Tickets i to po cijeni: 99 kuna za parter te 129 kuna za tribine.  Požurite i na vrijeme osigurajte svoje mjesto u dvorani i zajedno s prvim brkom estrade pjevajte pjesme uz koje smo svi odrasli.


Ulaznice za koncert možete kupiti i online na stranici Eventima te na Croatia Tickets.

hr Tue Dec 18 2018 14:41:10 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .