Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5bceac820e4938a50e8b467f/80
Foto: Pixabay

Kreće sezona prehlada i viroza, evo kako možete najlakše “nabildati“ imunitet

Imunitet je vrlo bitan za dobro zdravlje, a užurban način života, zagađen okoliš, loša prehrana i izloženost stresu itekako ga mogu oslabiti. Sezona tradicionalnih jesensko-zimskih bolesti samo što nije tu, a evo kako možete sami nabildati imunitet uz pomoć određenih namirnica

Dobar imunitet od presudnog je značenja za dobro zdravlje i dug život pa ukoliko ga želite osnažiti, morate unijeti promjene u način prehrane te obavezno uključiti zdrave namirnice.

Osim svima dobro poznatih izvora vitamina C poput citrusa, bobičastog voća ili kiselog zelja, neke druge, manje razvikane namirnice odličan su izvor zdravlja.

Češnjak

Zbog jedinstvenog sadržaja fitokemikalije alicina češnjak posjeduje protuvirusno i antibakterijsko djelovanje. Njegovo snažno djelovanje potvrđeno je i u obrani od respiratornih bolesti, kao što su prehlade, astma, bronhitis, pa čak i tuberkuloza. Ukoliko se svakodnevno krećete među ljudima, uzmite sirovi češnjak kada vam to obaveze dopuštaju, a zaštitnu dozu nadopunite jednom ili dvije tablete dodataka prehrani bez mirisa.

Orah

Ne trebate dnevno jesti velike količine oraha da si osigurate moćan imunitet, dovoljna je tek šačica na dan i učinak će biti vidljiv. Orah sadrži mnoge vitamine, omega-3 masne kiseline te druge nutritivne vrijednosti koje pružaju zaštitu zdravlju srca i mozga. Neka su istraživanja pokazala i da usporava razvoj Alzheimerove i Parkinsonove bolesti. Možete ga jesti između obroka, pa umjesto nezdravih grickalica osladite se ukusnim orasima.

Đumbir

Đumbir je izuzetno ljekovit, ali mnogi ga započinju konzumirati tek kad se razbole. Iako je vrlo učinkovit kad je u pitanju grlobolja, mučnina ili kašalj, još je bolji ako se koristi kao preventiva. Svoj specifičan okus đumbir duguje gingerolu, 'toplom' sastojku koji mu daje specifičnu aromu i ljutinu.

Losos

Losos je iznimno zdrava namirnica, a posebno se preporučuje divlji losos koji sadrži veću količinu nutritivnih vrijednosti. Sjajan je izvor proteina, vitamina D te kompleksa vitamina B, ali i omega-3 masnih kiselina. Znanstveni dokazi upućuju na to da losos štiti od karcinoma, kardiovaskularnih tegoba, depresije te čitavog niza drugih bolesti. Trebalo bi ga jesti barem jedno tjedno, i to, ako ste u mogućnosti, divlji losos.

Cikla

Ovo povrće, osobito njegov sok, prava je vitaminska bomba i prepuno je vitamina C, B1, B2 i B12 i minerala. Specifična boja potiče od antocijana koji je prisutan i u borovnicama i u crnom grožđu, a koji pozitivno djeluje na rad srca i krvnih žila te sprečava anemiju, a ima i određena antikancerogena svojstva.

Med

Gotovo da nema ništa tako moćno i k tome neodoljivo slatko poput meda koji čini čuda za imunitet. Bogat je antioksidantima, djeluje protiv širokog spektra bakterija, gljivica i to ga čini fantastičnim pojačivačem imuniteta. Žličica meda ujutro dat će vam toliko potrebnu dozu energije.

Grah

Znanstvenici hvale ovo ukusno i hranjivo povrće koje sadržava i leptin te pomaže u smanjenju apetita. Osim toga, grah obiluje vitaminom B, kalcijem, kalijem i folnom kiselinom. Poboljšava zdravlje mozga i kože, a pomaže i u snižavanju krvnoga tlaka. Također, dobar je u prevenciji moždanog udara.

Citrusi

Citrusno voće i druge namirnice bogate vitaminom C, poput paprike, lisnatog povrća i bobičastog voća, mogu pomoći u jačanju imuniteta, smanjiti rizik od infekcija i ubrzati opravak nakon bolesti. Ukusna borovnica je tako prepuna fitokemikalija koje služe za borbu protiv najrazličitijih bolesti. Također, borovnice sadrže flavonoide te topljiva vlakna, a sve to može pomoći u borbi protiv ozbiljnih bolesti poput karcinoma, dijabetesa, srčanih bolesti, čireva na želucu i visokog krvnog tlaka. Borovnice smanjuju i razinu lošeg kolesterola u organizmu pa su idealne za desert.

Echinacea

Ekstrakt echinacee dobiven iz biljke Echinacea angustifolia sve je traženiji kao pripravak za pojačavanje imuniteta. Ako se primijeni odmah čim se jave prvi simptomi, echinacea djeluje protuupalno, protuinfekcijski i ublažava simptome viroze. Postoje dokazi da echinacea posjeduje blaga antibiotska, antivirusna i antimikotička svojstva te ometa djelovanje enzima hijaluronidaze koji pospješuje širenje infekcije.

Probiotici

Dobre bakterije koje se nalaze u crijevnoj mikroflori štite organizam od patogenih bakterija stvarajući nepovoljno okružje za njih. Te dvije skupine bakterija koje se nalaze u ljudskom tijelu u stalnom su nadmetanju, a njihova je ravnoteža ključna za zdravo funkcioniranje probavnog sustava i blagodat cjelokupnog organizma. Stoga su zdrava crijeva najsnažniji imunološki organ koji predstavlja prvu liniju obrane organizma.

Astragalus

Astragalus je ljekovita biljka koja se u tradicionalnoj kineskoj medicini koristi tisućama godina, često u kombinaciji s drugim biljem zbog jačanja obrambenih sposobnosti organizma. Ima jaka antibakterijska, protuupalna i antivirusna svojstva.

Ekstrakt zelenog čaja

Studije su pokazale kako polifenoli, fitokemikalije sadržane u čaju, mogu pomoći u smanjenju rizika od nekih ozbiljnih bolesti, uključujući kardiovaskularne bolesti i neke vrste karcinoma. Katehini iz čaja posjeduju niz farmakoloških učinaka - antioksidativno, antimutageno, antikarcinogeno i protuupalno djelovanje. Zeleni čaj zadržava najviše polifenola, molekula kojima se pripisuju brojna pozitivna svojstva čaja.

Matična mliječ i propolis

Pčelinji proizvodi pospješuju rad imunološkog sustava, pogotovo matična mliječ koja zbog svojih antibiotičkih i antivirusnih svojstava može podići razinu imuniteta sprječavajući nastanak i razvoj raznih bolesti. Otopine propolisa djeluju antivirusno, antibakterijski i lagano anestetski. Matična mliječ ima baktericidna svojstva te djeluje kao prirodni biostimulator. Znanstvene analize o ljekovitim svojstvima cvjetnog praha - peluda potvrdili su kako vrlo dobro djeluje protiv malaksalosti, popravlja apetit, normalizira rad probavnih organa te povećava razinu hemoglobina u krvi, piše tportal.hr

hr Sat Oct 27 2018 14:26:36 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5cbb4b3529111cf1528b45ef/80
Foto: Pixabay

Evo što rukovanje može otkriti o ljudima

Ako se čovjek rukuje tako da koristi i drugu ruku, to je znak da prihvaća dominaciju protivnika, ali želi raspravu. Ponizno rukovanje je kada je dlan okrenut prema gore

Rukovanje je puno više od toga što ljudi misle. Može reći mnogo toga o povjerenju, namjeri, kontroli, srahu, zastrašivanju i nedostatku poštovanja. Zbog toga je dobro znati kako čitati ovaj jednostavan, ali informativan znak tijela.

1. Dvostruko rukovanje

Ako se čovjek rukuje tako da koristi i drugu ruku, to je znak da prihvaća dominaciju protivnika, ali želi raspravu. Govori: 'Razgovarajmo o tome' i pokazuje da je iskren i otvoren za komunikaciju. Međutim, ako je druga ruka postavljena na vrh protivnikove, to može značiti nedostatak povjerenja i oblik samoobrane.

2. Dominantno rukovanje

Rukovanje poput hrvača i prebacivanje na ruku protivnika. Dlan okrenut prema dolje pokazuje dominaciju i čak se može smatrati agresivnom. Osoba u osnovi kaže: 'Ja sam šef, nije me briga što misliš, ja ću imati posljednju riječ'. Okretanje ruke prema dolje je znak preuzimanja kontrole nad drugom osobom.

3. Ponizno rukovanje

Obrnuto, dlan okrenut prema gore je 'pokorni' stisak ruke. Ova vrsta rukovanja označava plašljivu ili ljude koji se boje. To znači da čovjek nije siguran i lako može biti dominiran. Ako podsvjesno dopuštate da palac druge osobe bude na vrhu, dajete protivniku kontrolu.

4. 'Mrtva riba'

Ako je stisak ruke mlitav poput 'mrtve ribe', to otkriva nedostatak predanosti, ravnodušnost, pa čak i slabost. Daje poruku da taj čovjek može lako postati pokoran. Ipak, u nekim kulturama kao npr. u afričkim zemljama, mekano rukovanje je pristojan pozdrav dok se čvrsto može smatrati uvredljivim.

5. Hrpa mrkve

Kada se čovjek rukuje i stisne ruku između prstiju pokazuje pasivnost. On kaže: 'Nije me briga. Neću se ni truditi'. No, to također može značiti da taj čovjek jednostavno ne voli fizički kontakt, piše 24 sata


hr Sat Apr 20 2019 18:39:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/54c3677fb0783594048b5464/80

Evo trika s aspirinom koji će vam pomoći kod uboda pčele ili ose

Ima logike da acetilsalicilna kiselina može pomoći zbog širokog spektra svojeg djelovanja

Ako vas ubode pčela ili osa, odmah malo navlažite andol ili aspirin i stavite na mjesto uboda. Držite tako neko vrijeme - intenzitet boli, otekline i svraba trebao bi biti manji. Možete napraviti i pastu tako da usitnite tabletu i stavite mrvicu vode te dobro pomiješate pa to nanesete na mjesto uboda. Imate li s čime, prije stavljanja tablete izvadite žalac. 

Međutim, stručnjaci tog centra zapitali su se godinama kasnije je li to zaista tako pa su napravili malo istraživanje na tu temu. Pronašli su dobrovoljce koji su bili spremni pretrpjeti bol od uboda ose i pčele. Njih 37 je na mjesto uboda stavljalo pastu napravljenu od aspirina i led, a 19 njih samo vrećice sa ledom. Istraživači su pratili koliko dugo će trajati oteklina, bol i crvenilo. Ispostavilo se da je samo led puno bolji izbor.

Iako je aspirinska pasta kod 57 posto sudionika smanjila oteklinu za 12 sati, samo led se pokazao boljim jer je oteklina splasnula u istom vremenskom razdoblju kod 74 posto dobrovoljaca. I kod trajanja boli se samo led pokazao boljim, iako je i aspirin pomagao. Najveća razlika pokazala se kod trajanja crvenila. Kod upotrebe aspirinske paste je trajalo šest sati, a kod leda dva sata. Istraživači su zaključili da je led bolji izbor kod uboda pčela i osa, prenosi US National Library of Medicine.

Ipak, ako idete negdje u prirodu i ubode vas pčela, teško ćete pronaći vrećicu sa ledom, ali aspirin uvijek možete imati uza sebe, piše 24 sata

hr Sat Apr 20 2019 17:58:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c59cb720e4938739e8b4588/80

Promijenite lozinku na Instagramu, Facebook je opet zabrljao!

Korisnicima je slaba utjeha da je "istraga utvrdila kako te lozinke nisu zloupotrebljavane ili neovlašteno korištene".

Iz Facebooka sve češće stižu vijesti o nekakvom sigurnosnom propustu. Teško je uopće pobrojiti sve probleme s kojima su se u proteklih godinu dana susreli.

Od skandala s Cambridge Analyticom, preko neovlaštenog korištenja korisničkih podataka za prodaju oglasa, do početničke pogreške - pohranjivanja lozinki u tekstualnom obliku.

Upravo je ovaj posljednji propust dobio svoj, za korisnike nepovoljan, epilog.

Naime, kad je u ožujku Facebook priznao kako je čuvao stotine milijuna lozinki svojih korisnika potpuno nezaštićene, u običnom tekstualnom obliku, na svojim serverima te da su iste bile dostupne njihovim zaposlenicima, rijetki su primijetili da se među oštećenim nalaze i korisnici Instagrama.

Prvotna je brojka spominjala desetak tisuća nezaštićenih lozinki korisnika Instagrama. Međutim, ta je brojka u međuvremenu "korigirana". Tako je Facebook priznao kako se zapravo radi o milijunima korisnika Instagrama čije su lozinke bile lako dostupne.

Korisnicima je slaba utjeha da je "istraga utvrdila kako te lozinke nisu zloupotrebljavane ili neovlašteno korištene". Što "zloupotrebljavanje" točno za Facebook znači, nije precizirano.

Kao i svaki put dosad, iz Facebooka ističu kako će o (još jednom u nizu) sigurnosnom propustu obavijestiti zahvaćene korisnike.

No bez obzira na to jeste li i vi među tim "sretnicima" ili ne, promijenite lozinku na svom Instagramu. Za svaki slučaj, piše Zimo

hr Sat Apr 20 2019 17:33:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5cbb377329111cc9538b4587/80

Ako još niste, voćem možete obojati jaja za Uskrs

Možete ih kuhati i s elastičnim gumicama..

Osim kupovnih boja, jaja možete ukrasiti na brojne druge načine. Svima je poznato bojanje ciklom ili crvenim lukom, al ovo su neki od manje poznatih načina.

Žutu boju možete dobiti kuhajući koru od limuna, čaj od kamilice, korijen celera ili pak žutu mrkvu. Borovnice će dati plavu boju, isto kao i crveni kupus i sok od crnog grožda.



Ako u vodi prokuhate cvjetove ljubičice s limunovim sokom ili čajem od hibiskusa dobit ćete ljubičasta uskrsna jaja, a špinatom i koprivom zelena. Ljubitelji roze u vodi bi trebali prokuhati repu, brusnice ili maline.

Kompoot od trešanja i sok od rajčice dat će ljuski žarko crvenu boju.

Naravno, jaja u različitim prirodnim bojama možete kuhati s elastičnim gumicama koje će na njima ostaviti šare.


hr Sat Apr 20 2019 17:15:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .