Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/572e1773fe96ffda018b46d0/80
Foto: Paun Paunović / CROPIX

Dogradonačelnicima Splita opomena, nisu smjeli primati naknadu u Vijeću za koncesije

Opemenama su sankcionirani Aida Batarelo i Goran Kovačević

Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa utvrdilo je da su splitski dogradonačelnici Aida Batarelo i Goran Kovačević počinili povredu članka 7. točke d) Zakona o sprječavanju sukoba interesa istovremeno primajući plaću i naknadu za obavljanje dužnosti člana, odnosno, predsjednika Vijeća za davanje koncesijskih odobrenja za obavljanje djelatnosti na pomorskom dobru. Batarelo i Kovačević sankcionirani su opomenom.

Postupak je pokrenut u srpnju 2016. godine. Batarelo i Kovačević pismeno su se očitovali, naveli su kako ih stručne službe nisu upozorile na moguću povredu zakona. Naknada im je isplaćivana temeljem uredbe o postupku davanja koncesijskog odobrenja na pomorskom dobru kojom je propisano da predsjednik i članovi Vijeća imaju pravo na naknadu od 50 kuna po izdanom odobrenju.

Čim su saznali da su moguće povrijedili zakonske odredbe, zatražili su mišljenje Povjerenstva, koje im je u svibnju odgovorilo da mogu raditi u Vijeću, ali bez prava na naknadu. Nakon što su doznali stav Povjerenstva, Kovačević i Batarelo vratili su isplaćene naknade.


Ne smiju primati naknade mimo plaće

Člankom 7. točkom d) Zakona o suzbijanju sukoba interesa propisano je da je dužnosnicima zabranjeno primati dodatnu naknadu za poslove obnašanja javnih dužnosti. U 2015. godini splitskim dogradonačelnicima je isplaćeno po 2.378 kuna. Nakon obavijesti Povjerenstva da su povrijedili zakonske odredbe, dostavili su im dokaz o izvršenim uplata, odnosno, povratom nezakonito isplaćenog novca. Povjerenstvo se odlučilo za opomenu jer su dogradonačelnici nakon zaprimanja mišljenja Povjerenstva vratili novac isplaćen za rad u Vijeću za koncesije.


Prijavio ih vijećnik stranke Pametno: Nadam se da će ispričati sugrađanima 

Batarelo i Kovačevića Povjerenstvu je prijavio Jakov Prkić, vijećnik stranke Pametno, i to u svibnju ove godine. Batarelo je za index najprije rekla kako je dobro proučila zakon i kako ne postoje prepreke oko primanja naknade, no nakon zaprimanja negativnog mišljenja Povjerenstva, odmah je vratila novac, kao i Kovačević.

Prkić nam je, pak, tada izjavio kako se Baldasarovi zamjenici možda prave naivni i nadaju da nitko neće ništa primijetiti.

- Drago mi je da prijava Povjerenstvu nije bila neosnovana. Dokazan je sukob interesa oboje zamjenika gradonačelnika. Povjerenstvo je procijenilo kako je dovoljno da ih se kazni opomenom i to mi se čini u redu. Nadam se kako će se i Aida Batarelo i Goran Kovačević ispričati našim sugrađanima zbog ovoga. To bi bio moralan čin primjeren ozbiljnim političarima - kazao je Jakov Prkić. 


Baldasarova zamjenica: Da mogu vratiti vrijeme...

Batarelo, pak, nakon svega kaže: 

- Da mogu vratiti vrijeme nikada ne bi bila u Vijeću za koncesije. Split je jedini grad koji ima dvoje zamjenika gradonačelnika u takvom vijeću. Kada nas je Gradsko vijeće postavilo, meni ni na kraj pameti nije bilo da odbijem, jer sam to shvatila kao i svaki drugi posao. Podsjetila bih i kako su stručne službe imale drugačiju interpretaciju smijemo li primati naknade. Novac smo vratili, radimo dalje.

Facebook komentari

hr Tue Oct 18 2016 08:25:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/58f130a3b4739841288b4587/80

Zasad nepoznato ima li Hrvata među stradalima u Barceloni - MVEP

Zasad se ne zna ima li Hrvata među stradalima u terorističkom napadu u Barceloni, doznaje se u četvrtak u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova (MVEP).

Hrvatsko veleposlanstvo u Madridu u stalnom je kontaktu sa španjolskim nadležnim tijelima u Madridu i Barceloni i prema zasad dostupnim informacijama nema službenih podataka o državljanstvima stradalih, kažu u ministarstvu.

Pratimo daljnja događanja i izvijestit ćemo o novim saznanjima, dodaju na Zrinjevcu.

Katalonska policija objavila je da je uhitila jednog osumnjičenog za smrtonosni teroristički napad u središtu Barcelone, a mediji javljaju da je drugi ubijen u predgrađu.

Zasad je nepoznato koliko je napadača sudjelovalo u incidentu u kojem je, prema dužnosniku katalonske vlade, poginulo 13 i ranjeno 50 osoba.

Još uvijek nitko nije preuzeo odgovornost za napad kombijem na pješake u središtu glavnog grada pokrajine Katalonije.

Islamska zajednica u Španjolskoj osudila je napad koji se u 17.20 sati dogodio u prepunoj turističkoj aveniji La Rambla.

Policija ga tretira kao organizirani teroristički čin koji podsjeća na napade diljem Europe od srpnja prošle godine.


Facebook komentari

hr Thu Aug 17 2017 21:31:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/599565e6b9e03e4b568b4672/80

U Splitu manjka krvi: 'Najviše nam trebaju A+ i 0+ grupe'

Svi građani u dobi od 18 do 65 godina mogu darovati krv. Zavod za transfuzijsku medicinu na Firulama radit će danas i sutra produženo, od 7.30 do 18 sati. Svi građani su pozvani da dođu darovati krv

Zavod za transfuzijsku medicinu splitskog KBC-a pri kraju je sa zalihama krvi, podaci govore da ih ima još za najviše dan i pol. Ova količina nije dovoljna za transfuzije koje se moraju napraviti u bolnici na Firulama., piše 24sata.hr

O stanju u Zavodu za transfuzijsku medicinu izjasnila se pročelnica Zavoda, dr. Jela Mratinović-Mikulandra.

- Zalihe su smanjene zbog manjeg broja darivatelja. Izostale su neke terenske akcije, bio je loš odaziv darivatelja i ova količina koju sad imamo jednostavno nije dovoljna. Najviše nam trebaju A+ i 0+ krvne grupea nedostaje i RH- grupa, kaže voditeljica Centra za transfuzijsku medicinu KBC-a Split.

Jučer smo izdali preko sto doza krvi. Velikim dijelom, gotovo 20 posto, riječ je o turistima koji dođu na odmor pa im se nešto dogodi. Na ovim vrućinama krvarenja iz probavnog trakta svakodnevna su pojava. Danas i sutra radit ćemo produljeno, od 7.30 do 18 sati kako bi svi koji to žele mogli doći i darovati krv. Situacija nije dobra ni u ostalim centrima, tako da si ne možemo međusobno pomagati, što inače radimo, zaključila je Mratinović-Mikulandra.

Svi građani u dobi od 18 do 65 godina mogu darovati krv. Zavod za transfuzijsku medicinu na Firulama radit će danas i sutra produženo, od 7.30 do 18 sati. Svi građani su pozvani da dođu darovati krv., piše 24sata.hr

Facebook komentari

hr Thu Aug 17 2017 11:46:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5995631eb9e03e53528b47c8/80
Foto: Pixabay

HAK: Pojačan promet na cestama

I dalje prometno na cestama
Pojačan je promet na gradskim prometnicama i obilaznicama, duž Jadranske magistrale (DC8), na cestama u Istri, povremeno u pojedinim trajektnim lukama i pristaništima i graničnim prijelazima sa Slovenijom, Bosnom i Hercegovinom te Crnom Gorom. Vrlo je gust promet na otoku Krku te Krčkom mostu u oba smjera.

Zbog pojačanog prometa na graničnim prijelazima Kaštel i Plovanija kolona koja se dijelom proteže i na Istarski ipsilon duga je 4 km. Povremeno se vozi usporeno pred tunelom Učka u smjeru Rijeke te nakon tunela Učka prema čvoru Matulji.
Pojačan je povremeno promet na autocesti A1 u oba smjera, a uz čekanja, u koloni vozi se kroz tunel Sveti Iliju u oba smjera.
Jak vjetar usporava promet na autocestama: A1 između južnog dijela tunela Bristovac i vijadukta Božići (ograničenje brzine je 80km/h) te A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i tunela Tuhobić.
Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te održavaju sigurnosni razmak između vozila.

Do 20h promet je prekinut na dionici županijske ceste ŽC5140 Krasno Polje-Švica-Otočac. Obilazak je ŽC5140 Lipovlje-Kuterevo, i obrnuto.

 Zbog jakog vjetra na Jadranskoj magistrali između Senja i Svete Marije Magdalene zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle. Jak vjetar usporava promet na autocestama A1 između južnog dijela tunela Bristovac i vijadukta Božići te A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i tunela Tuhobić. 

Facebook komentari

hr Thu Aug 17 2017 11:34:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/586b46f21eea8f61b88b45d7/80
Foto: Pixabay

Lokaliziran požar kod Šestanovca, izgorjelo 300 hektara šume

Požar je lokaliziran sinoć oko 20 sati

Lokaliziran je požar u Prpuši kod Šestanovca, gasitelji su tijekom noći i jutros i dalje na terenu, a izgorjelo je oko 300 hektara hrastove i grabove šume te niskog raslinja, doznaje se u četvrtak ujutro u Županijskom vatrogasno-operativnom centru Split.

Kako se doznaje u Županijskom vatrogasno-operativnom centru Split, taj je požar je buknuo jučer oko 13,30 sati, a gasilo ga je stotinjak vatrogasaca sa 27 vozila iz Baške Vode, Brela, Omiša, Dugog Rata, Gata, Kučića, Zagvozda, Zadvarja, Lovreća, Imotskog, Kaštela, Vranjica, Podstrane, Solina i Splita. U gašenju su im pomogla dva kanadera i air tractor, pa je požar lokaliziran sinoć oko 20 sati. 

Facebook komentari

hr Thu Aug 17 2017 11:27:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .