Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5e78a17829111c8da68b4577/80

KOMENTAR U studentskom domu osiguran smještaj za ugrožene potresom: 'Nemojte nam ovo prodavati pod studentsku solidarnost'

Najveći apsurd od svega? U studentskom domu Cvjetno naselje kapaciteta većeg od 1000 mjesta je do pisanja teksta utočište potražilo manje od stotinu ljudi.
Pod 'studentsku solidarnost' nam se prodaje činjenica da su stanari studentskog doma Cvjetno naselje bez mogućnosti izbora iseljeni iz soba kako bi se omogućio smještaj ugroženima potresom. Način na koji je to učinjeno? Krajnje ugrožavajući za zdravlje stotinu onih koji su preseljavali ili sudjelovali u preseljenju stvari iz doma.

Prilažem vam samo djelić atmosfere, a pritom podsjećam da su dan prije preseljenja policijski automobili patrolirali i upozoravali da na snagu stupa zabrana okupljanja. Ne zaboravimo ni upute Stožera civilne zaštite o mjerama opreza. Metar razmaka na otvorenom, dva metra u zatvorenom prostoru. Perite ruke, ne dirajte lice. Upute su to koje valjda i ptice na grani znaju. Ali stotine ljudi mogu seliti stvari iz Cvjetnog naselja.Pridodajmo i činjenicu da je Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu službeni dopis Studentskog centra dobio u 16 sati dok su studenti uz pomoć obitelji, prijatelja i poznanika već debelo bili u procesu iseljavanja. Kako su studenti saznali da se moraju iseliti? Putem Facebook grupe! Do trenutka pisanja ovoga mnogi ni ne znaju što je s njihovim stvarima. Ljudima treba pomoći, u tome se svi slažemo, no moram citirati komentar koji sam pročitala pod priopćenjem Studentskog zbora 'Ne možeš useliti jednu osobu bez krova nad glavom tako da drugoj osobi provališ u stan'. Očito možeš.

Dakle, zanemarimo li čak i činjenicu da je Studentski centar bez mogućnosti izbora studente doveo u situaciju da se MORAJU preseliti u drugi, ne smijemo zanemariti činjenicu da je uslijed EPIDEMIJE na jednom mjestu okupio STOTINE ljudi. Studenti koji su MORALI iseliti iz doma, a nisu imali obitelj, prijatelje i poznanike da ih prevezu, vozili su se ZET-ovim autobusima do drugog doma. Treba li podsjećati da je gradski prijevoz ukinut? Vjerujem iz opravdanih razloga. Ali očigledno nitko ne vidi problem u vožnji studenata autobusom s jedne lokacije na drugu? Prodaje nam se ovo pod studentsku solidarnost, a veze sa studentskom solidarnošću nema. S čime ima? Lošom organizacijom od strane odgovornih.

Priča za sebe je pak činjenica da su studenti koji su preseljeni 'na Savu' preseljeni u sobe u kojima trenutno nema studenata. Gdje su njihove stvari? Na sigurnom, u ormarima. Ormari su pak osigurani SELOTEJPOM.

Zaplješćimo zajedno ovoj hvalevrijednoj akciji, a još boljoj organizaciji od strane odgovornih. I ne, nemojte krivo shvatiti, studenti jesu solidarni. Niti jedan negativan komentar ne odnosi se na ustupanje mjesta onima koji su pogođeni potresom. Na organizaciju pak? Mnogo njih.

I za kraj, postavlja se nekoliko pitanja: Hoće li itko odgovarati za ovakvo neodgovorno ponašanje? Potencijalnu epidemiološku bombu koju su prouzročili? U najmanju ruku upitnu dezinfekciju soba Studentskog doma Stjepan Radić u koje su studenti iz Studentskog doma Cvjetno naselje preseljeni dok nas mediji bombardiraju mjerama opreza koje se svakodnevno provode. Činjenicu da je komunikacija SC-a zakazala? 

Najveći apsurd od svega? U studentskom domu Cvjetno naselje kapaciteta većeg od 1000 mjesta je do pisanja teksta utočište potražilo manje od stotinu ljudi.

Nemojte nam ovo prodavati pod studentsku solidarnost jer ovo veze sa studentskom solidarnošću nema. 
hr Mon Mar 23 2020 12:54:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e831b0729111cf3b78b4687/80
Foto: Dalmacija.hr

OGROMAN RAST Splitsko-dalmatinska županija ima 29 novih zaraženih, prvi slučajevi u Imotskom i Dugopolju!

Svi zaraženi su dobrog općeg zdravstvenog stanja.
Na području Splitsko-dalmatinske županije još je 29 osoba pozitivno na koronavirus, a brojka zaraženih popela se na ukupno 128 osoba.

Čak 14 osoba je s područja Splita, iz Solina je 6 oboljelih, a iz Dugopolja 3. Po jedna osoba je iz Marine, Hrvaca, Dugog Rata, Makarske, Imotskog i Kaštela.

- Uglavnom se radi o oboljelim osobama u samoizolaciji koji su bili u kontaktu sa prije potvrđeno oboljelima, kažu iz Splitsko-dalmatinskog stožera.

Svi zaraženi su dobrog općeg zdravstvenog stanja.

Od ukupnog broja zaraženih 33 su zdravstvena djelatnika. Sedam radi za Zavodu za hitnu medicinu, troje djelatnika su zaposleni u Nastavnom zavodu, a po jedan zaraženi je iz Doma zdravlja, privatne stomatologije i specijalističke ordinacije. Pet je djelatnika KBC-a Split i još 15 privatnih stomatologa.

U karanteni hotela Zagreb trenutno je 8 osoba, a ukupno je u samoizolaciji u županiji 2430 osoba.
hr Wed Apr 01 2020 13:17:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b48cc4dcb557ad51d8b4762/80

DEMANTIJ Javili se iz Studenca: 'Nema otpuštanja na Lastovu i Korčuli, troje djelatnika ističe ugovor!'

Iz Studenca tvrde da na Korčuli i Lastovu i dalje radi 160 djelatnika.
Jučer je u medijima izašao zahtjev čelnika s otoka Korčule i Lastova koji su, nalik na dopis sa Brača, reagirali na, može bitna, otpuštanja radnika Studenca.

Nije dugo trebalo da reagiraju priopćenjem iz Uprave ovog trgovačkog lanca i opet, kao i u ranijem demantiju prema Braču, istaknu kako se ne radi o otpuštanjima.

- Nije istina da će u narednim mjesecima uslijediti daljnje otpuštanje djelatnika Studenca d.o.o. na otocima Korčuli i Lastovu, pod „izlikom“ tehnološkog viška.

Niti jedan zaposlenik Studenac trgovina na otocima Korčuli i Lastovu nije otpušten nastavno na trenutnu situaciju s koronavirusom. Za troje djelatnika Studenac trgovina u ovim općinama nisu produženi ugovori o radu koji temeljem prethodno dogovorenih uvjeta s tim djelatnicima regularno ističu 31. ožujka te su dva ugovora prekinuta na vlastitu inicijativu zaposlenika.

Ostalih 160 djelatnika Studenca na otoku Korčuli i Lastovu i dalje radi na svojim radnim mjestima, napisali su iz Studenca.


hr Wed Apr 01 2020 12:20:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e8468e429111c2ac08b4568/80
Foto: Twitter Vlade RH

Ministrica Divjak poručila maturantima: 'Esej iz hrvatskog se odgađa, ali nema ukidanja mature!'

Poručila je da je situacija teška i izazovna za sve, ne samo u Hrvatskoj nego i u Europi i globalno, tako da je teško predvidjeti što će se dogoditi za nekoliko dana, a kamoli mjesecima unaprijed.
Ministrica znanosti i obrazovanja na Facebooku se obratila maturantima i potvrdila da se odgađa esej iz Hrvatskog jezika, javlja Dnevnik.hr.

- Drage maturantice i maturanti, dobar vam dan! Bilo je dosta pitanja u svezi s vašim položajem i maturom posljednjih dana pa evo jednog izravnog obraćanja – koliko možemo biti izravni u ovakvoj situaciji u kakvoj smo danas, počela je svoje videoobraćanje ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Poručila je da je situacija teška i izazovna za sve, ne samo u Hrvatskoj nego i u Europi i globalno, tako da je teško predvidjeti što će se dogoditi za nekoliko dana, a kamoli mjesecima unaprijed.

- Svaka moja odluka, ali ne samo moja, nego i druge odluke koje se donose i kod nas i u svijetu, ovisi o procjeni stručnjaka i o epidemiološkoj situaciji. Naravno, vodim računa ne samo o tome da vi ne budete zakinuti nego i o europskom kontekstu, odnosno da vi niste zakinuti u odnosu na vaše europske kolege. U tu svrhu otvorila sam i grupu na WhatsAppu u kojoj su i drugi ministri obrazovanja iz EU-a i svakodnevno razmjenjujemo informacije i načine kako mislimo rješavati određena pitanja u svezi s maturantima. Naravno, sad je dosta teško vidjeti koje je najbolje rješenje, međutim, treba osigurati, a to je i moja namjera i moj cilj, da ova godina završi regularno, a ne kao što neki zagovaraju da se ta godina ponavlja, naglasila je.

- Ako bismo nekontrolirano ukinuli državnu maturu, to bi zapravo značilo da gimnazijalci nisu završili svoje srednjoškolsko obrazovanje. Za takvo nešto potrebno je doći sa Zakonom u Sabor i promijeniti ga. Što se tiče različitih informacija o tome da bismo umjesto državne mature mogli provesti prijamne ispite na fakultetima – to neće biti moguće. Jer ako je epidemiološka situacija takva da se ne može održavati državna matura, još manje je moguće da vi putujete diljem cijele Hrvatske i na različitim fakultetima polažete prijamne ispite, objasnila je situaciju.

Potvrdila je da se esej iz Hrvatskog jezika neće održati 16. svibnja‬, ali tvrdi da ćemo u to vrijeme znati kad će se državna matura održati jer ćemo biti bliže predviđenom vremenu za državnu maturu - lipnju.

- Moj je cilj da nitko od vas ne ostane zakinut, i dalje ću odluke donositi baš na taj način da svi imate jednake prilike i vjerujte da razumijem vašu situaciju i da ćemo učiniti sve prilagodbe da vi dobijete kvalitetno obrazovanje i da ne budete zakinuti ne samo jedni u odnosu na druge nego i u odnosu na vaše europske kolege, zaključila je ministrica.


hr Wed Apr 01 2020 12:12:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e79ed6429111ceaa88b45a9/80
Foto: Pixabay

POTVRĐENO Medicinska sestra iz Opće bolnice u Dubrovniku zaražena koronavirusom

Za sada je poznato i da je jedan liječnik zaražen te da se u samoizolaciji nalazi šest drugih liječnika, 14 medicinskih sestara i medicinskih tehničara te jedan zaposlenik koji nije medicinski djelatnik.
U Dubrovačko-neretvanskoj županiji ukupno je 41 slučaj zaraze koronavirusom. Jutros su potvrđena dva nova slučaja dok je iz županije poslano 297 uzoraka na analizu. 

Ravnatelj Opće bolnice dr. Marijo Bekić također je potvrdio da je jedna od novooboljelih medicinska sestra što znači da je ovo druga zaposlenica bolnice koja je pozitivna na koronavirus. Za sada je poznato i da je jedan liječnik zaražen te da se u samoizolaciji nalazi šest drugih liječnika, 14 medicinskih sestara i medicinskih tehničara te jedan zaposlenik koji nije medicinski djelatnik.

Doktor Bekić ispričao se i zbog nesporazuma s pacijenticom iz Metkovića. Naveo je kako će danas njen uzorak biti uzet te da u trenutku kada je obrađena nije bila životno ugrožena.

Istaknuo je da danas treba biti i testiran novi respirator koji je stigao u bolnicu. 

Doktor Mato Lakić izjavio je kako je važno točno i istinito odgovarati na pitanja epidemiologa o kontaktima zaraženih. Također, kazao je kako za neke pacijente i dalje ne znaju na koji način su oboljeli.

- Nije vrijeme za kave ni ćakule. Mjere su dobre dok se provode, rekao je dr. Lakić.

Doktor Lakić otkrio je i kako se zaposlenici dubrovačkog Doma zdravlja obučavaju za drive-trough uzimanje uzoraka za testiranje na koronavirus.


hr Wed Apr 01 2020 11:59:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .