Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/58766ee31eea8f81e58b45bc/80
Foto: D.N.

Pioniri splitske stand up scene: "Najgore je kad ti se nitko ne smije"

Odličan je osjećaj nasmijati ljude

Jedan je radijski voditelj, drugi fizičar, a spojila ih je ljubav prema stand up komediji. Pioniri splitske stand up scene, Josip Škiljo i Tomislav Primorac, podijelili su s nama kako je to biti na meti stalnog smijeha i kako i vi možete postati poput njih.

Kako ste se počeli baviti stand up komedijom?

TP - Ja sam pratio stand up od srednje škole, pa kad sam prije 3 godine u Zagrebu vidio da ima open mic večer, odlučio sam probati, da vidim imam li mota za to. Pobijedio sam i to je bio start. Tu sam upoznao Marinu Orsag i još neke komičare. Ona je godinu kasnije počela raditi stand up radionice u Zoni u kojima je i Josip Škiljo došao u priču.

- Ja sam pratija i gleda stand up i nikad nisam mislija da ću se tim bavit. Pratija sam i nastupe ekipe iz Studija Smijeha, pa kad su napravili radionice u Zoni računam, prijavit ću se, vidit ću jel mogu, kako će to funkcionirat.

Sam ne bi zna odakle bi krenija. Ok, imaš neke ideje u glavi, ali lakše je prvi put izaći na pozornicu kad neko s tobom radi, priprema nekoliko dana, nego se samo pojaviti. Meni je to puno značilo, ne znam bi li se inače usudija. Po završetku radionice je organiziran open mic na kojem sam i pobijedio. Nakon toga nas je Marina zvala u Zagreb, nastup jedan, drugi, treći i to je malo pomalo krenilo, uvatilo zamaha.

TP - Mi smo na neki način imali privilegiju da smo bili jedini koji su to radili u Splitu, a Marina se htjela povezati sa Splitom, pa nam je omogućila velik broj nastupa.

Što je najgore što vam se dogodilo tijekom nastupa?

TP - Najgore je kad ti se niko ne smije. To nam se dogodilo nekoliko puta. Kad je Josip nastupao prvi put, ja sam imao užasan nastup, iako sam iza sebe imao bar 5 - 6 nastupa.


- Ja sam nedavno u Zagrebu imao katastrofalan nastup i to s provjerenim materijalom, koji sam više puta izvodio. Jednostavno užas, jedva sam čeka da završi, bilo je ''bože, koliko ovo traje''.

Ali sva sreća takvi su jako rijetki nastupi.

I kako se nosite s tim?

JŠ - A ništa, završiš, siđeš i onda plačeš u sebi.

TP - Sljedećih par noći gledaš u strop, ne možeš spavat...

- ''Šta sam krivo napravija, jel ovo više za mene, jesam li ja normalan, šta sa mnom ne valja...'' Užasan osjećaj, ali kad neki nastup nakon toga prođe dobro, malo ti se vrati samopouzdanje.

Imate li neki recept za dobar nastup?

TP - Ne znamo ni mi. Ako to neko zna, neka i nama kaže.


- Nikad ne znaš, svaki nastup je drukčiji, bez obzira šta recimo materijal može bit isti. Publika je drukčija, ti si drukčije raspoložen, drugo godišnje doba ... Nekad se sklopi da bude urnebes, a nekad to bude vrlo mlako, nema pravila.


TP - Dosta ovisi i o ambijentu. Mi smo ovo lito imali dva nastupa u Ghetto klubu , na otvorenom. Prvi je proša super, drugi katastrofa, jer je bilo dosta buke, nije to ta atmosfera di se ljudi mogu koncentrirat na nastup. Bitno je i da je publika sastavljena od ljudi koji su došli na stand up, a ne onih koji pričaju i to ih baš ne interesira. To je svakako tajna za loš nastup.
Šta se tiče ostalog, nema neke specifične tajne, jednostavno da čovjek djeluje što spontanije, što prirodnije, da ne djeluje kao da glumi nešto, da nije arogantan. I da se poveže s publikom. Čak i ako neko nešto dobaci, da se okrene na pozitivu. Ako okreneš na negativno, odma gubiš publiku. To su te neke smjernice, ali nažalost nikad ne možeš reć u potpunosti šta je tajna dobrog nastupa.

Imate li uzora? Koje stand up komičare bi izdvojili kao najbolje?

TP - Ja volim pogledati George Carlina, Bill Hicksa, Richard Pryora, od ovih mrtvih, a od novijih Louis CK, Eddie Izzarda, Bill Burra.

- Tomo je nabroja ove glavne. Meni su nekako najdraži Carlin, Hicks i CK, kojeg sam gleda i uživo.
TP -  Al jesi?

JŠ - Je, u New York-u u Comedy Cellar. Slučajno sam doša tamo. Oni imaju standardni line up i tu i tamo se zna neki od poznatih komičara pojavit, isprobat materijal. I tu večer se pojavi Louis CK i rasturija, ono bomba, čudo od čovika. Osim njih mi je dobar i Jim Jefferies. On je onako interesantan jer je dosta brutalan, govori ono šta ljudi možda misle, ali nikad ne bi rekli na pozornici.

Kao iskusni komičari, imate li možda kakav savjet za one koji tek počinju ili bi se željeli baviti stand up komedijom?

TP - Pa za početak pozivamo svakog ko ima želju da dođe na radionice u klub Zona, da upozna Marinu i izvuče iz nje najbolje savjete koje može. Ili da se dođe okušati na otvorenom mikrofonu sljedeći tjedan. Nama će dobro doći društvo, a ja bi reka da smo i mi, nas 6-7, sami po sebi dobro društvo, pa neka se bar dođe upoznati, podružiti.

A savjet općenito: Ukoliko imaš strast, samo dopusti da te ta strast vodi, da to probaš. Budi svoj, bez pretjerane glume, opušteno, samo treba naći taj svoj kutak u stand upu, svoj neki način dovođenja stvarnih životnih situacija, frustracija i emocija u nastup i to je to.


- Pozivam sve, ko god ima interesa da skupi malo hrabrosti, dođe na radionice, vidi kako je to, ništa se loše ne može dogoditi. Ali ni na open mic-u. U Ghetto klubu publika je stvarno puna podrške, najgore što se može dogoditi je da se niko ne smije, to je to, niko te neće gađati jajima, a sve pozitivno se nagradi smijehom i aplauzom. Odličan je osjećaj nasmijati ljude.

 

Ako ste se oduvijek željeli okušati u stand up komediji ili saznati nešto više o ovoj vještini, poznata hrvatska komičarka Marina Orsag će od 14. siječnja u klubu Zona održati intenzivnu četverodnevnu stand up radionicu Studija smijeha. Sudjelovanje je besplatno, no potrebna je rezervacija mjesta putem prijavnice na klub.infozona.hr.

 

Razgovarala: Ivana Perković




hr Wed Jan 11 2017 18:44:38 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5adaef602af47fb68d8b4569/80
Foto: PIXABAY

Predstavljen priručnik ‘Kako pronaći posao i pobijediti nezaposlenost?’

U Gradskoj knjižnici Sinj splitski pravnik Marlon Macanović jučer, 20. travnja predstavio je svoj motivacijsko – pravni priručnik ‘Kako pronaći posao i pobijediti nezaposlenost?’.

Autor knjige i sam je prošao kroz dugotrajni period nezaposlenosti, nešto više od dvije godine, pa je koristeći vlastita iskustva i znanja prikazao brojne načine za pronalazak zaposlenja te pojasnio metode za osiguranje nužne egzistencije tijekom perioda nezaposlenosti, piše ferata.hr

"U knjizi sam objavio koje su metode nužne za osiguranje egzistencije tijekom tog perioda nezaposlenosti. Ja sam pokazao opseg prava obveza radnika za vrijeme trajanja nezaposlenosti i sve one stvari na koje treba paziti (otkazni rok, javne natječaje, molbe, životopise…). Pojasnio sam kako osnovati vlastitu firmu ili obrt, ako osoba ide putem samozaposlenja te ukazao na neke mjere koje daje Hrvatski zavod za zapošljvanje", kazao nam je Marlon Macanović.

Ovaj priručnik je, kaže, pisao oko 3 mjeseca.

"Svjesno sam išao na jedan mali format. Knjiga ima 50 stranica jer sam htio da bude brza, protočna i da ljudi imaju informacije na jednom mjestu."

hr Sat Apr 21 2018 09:59:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5603bc833bb0d94f0c8b45be/80

Veliki spektakl: Joksimović u Splitu proslavio rođendan s osam tisuća obožavatelja

U Spaladium Areni, 46-godišnji Željko Joksimović izveo je svoje hitove, koje je publika otpjevala s njim.
Svoj 46. rođendan koji je proslavio 20. travnja, Joksimović je proveo zajedno sa svojim fanovima u Spaladium Areni. Jedan od najpopularnijih glazbenika u regiji rođendan je proslavio velikim koncertom okružen s osam tisuća ljudi, a u dvoranu mu je stigla i rođendanska torta.

Joksimović je pjevao pred tisuće obožavatelja, a oni su zajedno s njim pjevali njegove najveće hitove.

Ovo je drugi put da nastupa u najvećoj splitskoj dvorani, prvi put to je bilo 2014. godine na Dan žena.
hr Sat Apr 21 2018 09:20:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a8fd3b92af47f640b8b4580/80
Foto: Pixabay

Đir po gradu: Gdje izaći ovaj vikend?

U nastavku vam donosimo pregršt različitih mjesta, a na vama je da odaberete ono koje je po vašem ukusu.
SUBOTA

NEXT Day & Night Club - ROYAL PARTY

Vanilla Club Split - Saturday night fever

Central the Club - Music Therapy

Velvet Club - DOUBLE TROUBLE

Judino Drvo Club - SIT DOWN RECORDINGS PRES. SASCHA DIVE

Klub Quasimodo - LOLLIPOP (OPROŠTAJNA)

Labirint Club (ex. Kameleon) - Solin - Best of balkan music

Moon bar - MOONDANCE

Jazzbina - MALO WHISKEY MALO COCA COLA

Kavana-Disco Kauri - SHOWTIME BY GALLARDO

Zenta Club - UBIJMO DOSADU - RADIONICA FACE PAINTING

Kocka - METAL QWIZ + SLUŠAONA

Split Circus - BEZDAN I GOSTI: 20 GODINA POSTOJANJA

Pivarij Burger&Beer - SUBOTA u #PIVARIJ-u

Adriatic Social Club - PROLJEĆE

Michel - SMILE BEND

Wine & Cheese Bar Paradox - BRUNO MIČETIĆ TRIO
 

NEDJELJA
 

NEXT Day & Night Club - Tombola

Kavana ProCaffe - Acoustic večer
hr Sat Apr 21 2018 09:15:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5adadcd32af47f25808b4881/80
Foto: PIXABAY

Zdrave palačinke koje ćete obožavati

Ukusan, brz i zdrav obrok
Ako bismo neko jelo mogli poželjeti kušati zauvijek to bi zasigurno bile palačinke. I mogli bismo ih jesti pripremljene na različite načine. Zdravim palačinkama napravljenim od zobenih pahuljica, jogurta, banane i ostalih zdravih sastojaka nitko ne može odoljeti pa ni mi. Jednostavno i proteinima bogato jelo, piše fashion.hr

Sastojci:

1/2 šalice zobenih pahuljica
1/2 čajne žličice praška za pecivo
1 žlica soka od borovnice ili jogurta od vanilije 
1/2 banane 
1 jaje
1/2 čajne žličice vanilin šećera
1/3 šalice svježih ili smrznutih borovnica 

Priprema: 

Stavite sve sastojke (osim borovnica) u blender i usitnite dok tekstura ne postane glatka. Možda ćete morati dodati čajnu žličicu ili dvije bademovog mlijeka u slučaju da je tijesto previše gusto. Ostavite tijesto da se zgusne nekoliko minuta. Ako je tijesto previše tanko/rijetko dodajte žlicu ili dvije zobenih pahuljica i ponovno promiješajte. Lagano premažite tavu kokosovim maslacem i stavite ju na srednju temperaturu. Stavite smjesu i dodajte nekoliko borovnica na vrh. Pecite dok se ne pojave mjehurići na vrhu, a zatim okrenite palačinku na drugu stranu dok ne dobije zlatno smeđu boju. Postupak ponavljajte dok god imate smjese. 
hr Sat Apr 21 2018 08:40:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .