Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/58766ee31eea8f81e58b45bc/80
Foto: D.N.

Pioniri splitske stand up scene: "Najgore je kad ti se nitko ne smije"

Odličan je osjećaj nasmijati ljude

Jedan je radijski voditelj, drugi fizičar, a spojila ih je ljubav prema stand up komediji. Pioniri splitske stand up scene, Josip Škiljo i Tomislav Primorac, podijelili su s nama kako je to biti na meti stalnog smijeha i kako i vi možete postati poput njih.

Kako ste se počeli baviti stand up komedijom?

TP - Ja sam pratio stand up od srednje škole, pa kad sam prije 3 godine u Zagrebu vidio da ima open mic večer, odlučio sam probati, da vidim imam li mota za to. Pobijedio sam i to je bio start. Tu sam upoznao Marinu Orsag i još neke komičare. Ona je godinu kasnije počela raditi stand up radionice u Zoni u kojima je i Josip Škiljo došao u priču.

- Ja sam pratija i gleda stand up i nikad nisam mislija da ću se tim bavit. Pratija sam i nastupe ekipe iz Studija Smijeha, pa kad su napravili radionice u Zoni računam, prijavit ću se, vidit ću jel mogu, kako će to funkcionirat.

Sam ne bi zna odakle bi krenija. Ok, imaš neke ideje u glavi, ali lakše je prvi put izaći na pozornicu kad neko s tobom radi, priprema nekoliko dana, nego se samo pojaviti. Meni je to puno značilo, ne znam bi li se inače usudija. Po završetku radionice je organiziran open mic na kojem sam i pobijedio. Nakon toga nas je Marina zvala u Zagreb, nastup jedan, drugi, treći i to je malo pomalo krenilo, uvatilo zamaha.

TP - Mi smo na neki način imali privilegiju da smo bili jedini koji su to radili u Splitu, a Marina se htjela povezati sa Splitom, pa nam je omogućila velik broj nastupa.

Što je najgore što vam se dogodilo tijekom nastupa?

TP - Najgore je kad ti se niko ne smije. To nam se dogodilo nekoliko puta. Kad je Josip nastupao prvi put, ja sam imao užasan nastup, iako sam iza sebe imao bar 5 - 6 nastupa.


- Ja sam nedavno u Zagrebu imao katastrofalan nastup i to s provjerenim materijalom, koji sam više puta izvodio. Jednostavno užas, jedva sam čeka da završi, bilo je ''bože, koliko ovo traje''.

Ali sva sreća takvi su jako rijetki nastupi.

I kako se nosite s tim?

JŠ - A ništa, završiš, siđeš i onda plačeš u sebi.

TP - Sljedećih par noći gledaš u strop, ne možeš spavat...

- ''Šta sam krivo napravija, jel ovo više za mene, jesam li ja normalan, šta sa mnom ne valja...'' Užasan osjećaj, ali kad neki nastup nakon toga prođe dobro, malo ti se vrati samopouzdanje.

Imate li neki recept za dobar nastup?

TP - Ne znamo ni mi. Ako to neko zna, neka i nama kaže.


- Nikad ne znaš, svaki nastup je drukčiji, bez obzira šta recimo materijal može bit isti. Publika je drukčija, ti si drukčije raspoložen, drugo godišnje doba ... Nekad se sklopi da bude urnebes, a nekad to bude vrlo mlako, nema pravila.


TP - Dosta ovisi i o ambijentu. Mi smo ovo lito imali dva nastupa u Ghetto klubu , na otvorenom. Prvi je proša super, drugi katastrofa, jer je bilo dosta buke, nije to ta atmosfera di se ljudi mogu koncentrirat na nastup. Bitno je i da je publika sastavljena od ljudi koji su došli na stand up, a ne onih koji pričaju i to ih baš ne interesira. To je svakako tajna za loš nastup.
Šta se tiče ostalog, nema neke specifične tajne, jednostavno da čovjek djeluje što spontanije, što prirodnije, da ne djeluje kao da glumi nešto, da nije arogantan. I da se poveže s publikom. Čak i ako neko nešto dobaci, da se okrene na pozitivu. Ako okreneš na negativno, odma gubiš publiku. To su te neke smjernice, ali nažalost nikad ne možeš reć u potpunosti šta je tajna dobrog nastupa.

Imate li uzora? Koje stand up komičare bi izdvojili kao najbolje?

TP - Ja volim pogledati George Carlina, Bill Hicksa, Richard Pryora, od ovih mrtvih, a od novijih Louis CK, Eddie Izzarda, Bill Burra.

- Tomo je nabroja ove glavne. Meni su nekako najdraži Carlin, Hicks i CK, kojeg sam gleda i uživo.
TP -  Al jesi?

JŠ - Je, u New York-u u Comedy Cellar. Slučajno sam doša tamo. Oni imaju standardni line up i tu i tamo se zna neki od poznatih komičara pojavit, isprobat materijal. I tu večer se pojavi Louis CK i rasturija, ono bomba, čudo od čovika. Osim njih mi je dobar i Jim Jefferies. On je onako interesantan jer je dosta brutalan, govori ono šta ljudi možda misle, ali nikad ne bi rekli na pozornici.

Kao iskusni komičari, imate li možda kakav savjet za one koji tek počinju ili bi se željeli baviti stand up komedijom?

TP - Pa za početak pozivamo svakog ko ima želju da dođe na radionice u klub Zona, da upozna Marinu i izvuče iz nje najbolje savjete koje može. Ili da se dođe okušati na otvorenom mikrofonu sljedeći tjedan. Nama će dobro doći društvo, a ja bi reka da smo i mi, nas 6-7, sami po sebi dobro društvo, pa neka se bar dođe upoznati, podružiti.

A savjet općenito: Ukoliko imaš strast, samo dopusti da te ta strast vodi, da to probaš. Budi svoj, bez pretjerane glume, opušteno, samo treba naći taj svoj kutak u stand upu, svoj neki način dovođenja stvarnih životnih situacija, frustracija i emocija u nastup i to je to.


- Pozivam sve, ko god ima interesa da skupi malo hrabrosti, dođe na radionice, vidi kako je to, ništa se loše ne može dogoditi. Ali ni na open mic-u. U Ghetto klubu publika je stvarno puna podrške, najgore što se može dogoditi je da se niko ne smije, to je to, niko te neće gađati jajima, a sve pozitivno se nagradi smijehom i aplauzom. Odličan je osjećaj nasmijati ljude.

 

Ako ste se oduvijek željeli okušati u stand up komediji ili saznati nešto više o ovoj vještini, poznata hrvatska komičarka Marina Orsag će od 14. siječnja u klubu Zona održati intenzivnu četverodnevnu stand up radionicu Studija smijeha. Sudjelovanje je besplatno, no potrebna je rezervacija mjesta putem prijavnice na klub.infozona.hr.

 

Razgovarala: Ivana Perković




Facebook komentari

hr Wed Jan 11 2017 18:44:38 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/58dbccf4b4739892008b45cd/80
Foto: Pixabay

Big brother Marka Zuckerberga: Svi će Facebook prijatelji moći vidjeti gdje se nalazite

Nova opcija koju nudi Facebook omogućuje da svi vaši prijatelji u roku od sat vremena mogu pratiti kuda se krećete

Nova opcija privremenog dijeljenja lokacije je u Messenger aplikaciji. Korisnicima je ostavljena mogućnost izbora, odnosno da sami odluče kojim će sve osobama omogućiti da u realnom vremenu prate njihovo kretanje.

- Korisnici su nam rekli da je praćenje lokacije uživo vrlo korisna stvar u situacijama kada se pokušavaju naći s prijateljima ili kada žele objaviti koliko su blizu mjesta na kojem su se trebaju sastati s nekim - poručuju iz Facebooka, a prenosi The Verge.

Ako želite dijeliti “"live" lokaciju s prijateljima, trebale kliknuti na ikonicu strelice, koja je i do sada služila za deljenje lokacije, i onda izabrati opciju "Share Live Location".

Osim što možete pratiti kretanje prijetelja u realnom vremenu, aktiviranjem opcije imat ćete i uvid u to koliko vam je vremena potrebno da stignete do prijatelja s kojim ste podijelili svoju lokaciju, prenosi N1.

Popularna društvena mreža je do 2015. godine nudila mogućnost automatskog dijeljenja lokacije, ali je onda ta opcija zamijenjena mogućnošću slanja statične pojadinačne lokacije.

Facebook komentari

hr Wed Mar 29 2017 19:55:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/58dbc901b4739810008b45cd/80

Express (samoposlužne) blagajne u hipermarketu Tommy u Joker centru

Kupovina u hipermarketu Tommy u Joker centru u Splitu, od danas može biti još brža uz korištenje Tommy express blagajni. Četiri samoposlužne blagajne tehnološka su inovacija u poslovanju trgovačkog lanca Tommy.

Uvođenjem Tommy express blagajni poboljšana je usluga kupcima i pružena veća mogućnost izbora. Naime, kupci mogu odlučiti hoće li sami obaviti naplatu bez izravne pomoći ili će ih uslužiti prodavači na ostalim blagajnama. Naravno ukoliko je potrebno, za sve upite i informacije uvijek se mogu obratiti stalno dostupnom prodajnom asistentu.

Najveća prednost Tommy express blagajni svakako je značajna ušteda vremena, budući da se njihovim korištenjem ubrzava proces kupovine, kojeg kupci mogu obaviti u samo tri jednostavna koraka: skeniranje bar koda, spremanje proizvoda u vrećice i plaćanje računa gotovinom ili karticom.

Na dan otvorenja bio je jako velik odaziv kupaca, osobito onih zrelije životne dobi, koji su prepoznali prednosti blagajni. Među korisnicima su bila i djeca, kojima je sve to bilo jako zanimljivo. Koliko je korištenje blagajni jednostavno i pouzdano, potvrdila su i tri Hajdukova igrača, koji su nakon napornog treninga, dva dana prije važne gostujuće utakmice s Inter Zaprešićem, svratili do hipermarketa i među prvima isprobali njihovu funkcionalnost. Franck Ohandza, Toma i Josip Bašić oduševljeni su što kupovinu mogu obaviti brzo i ne moraju gubiti vrijeme čekajući u redu.

Trgovački lanac Tommy do kraja godine planira uvođenje pametnih blagajni na još nekoliko lokacija u svojoj prodajnoj mreži.

Facebook komentari

hr Wed Mar 29 2017 16:59:54 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/58dbb6d7b47398e7008b4597/80
Foto: D.N.

Čisto zdravlje: Vrijeme je za šparoge!

Održavaju dobro zdravlje probavnog sustava,odličan su diuretik, pomažu kod simptoma PMS-a, imaju dobar detoksikacijski učinak
Donosimo vam dva tradicionalna recepta za ovo zdravo i ukusno jelo puno folne kiseline,
vitamina B,C,K i E, željeza, fosfora, bakra, kalija što ih ubraja u vrlo zdrave namirnice.

Održavaju dobro zdravlje probavnog sustava,odličan su diuretik, pomažu kod simptoma PMS-a, imaju dobar detoksikacijski učinak. Štite organizam od slobodnih radikala i preporučuju se trudnicama za zdrav razvoj fetusa.

Salata od šparoga

- Svježe ubrane šparoge očistimo na način da im uklonimo tvrde dijelove.

- Šparoge lagano prstima lomimo komad po komad sve dok ne osjetimo da dalje njihova stabljika ne puca. Mlade dijelove ostavimo za pripremanje.

- Operemo ih. U loncu zakuhamo vodu u koju dodamo malo soli. U uzavrelu vodu dodamo šparoge i kuhamo nekoliko minuta,ovisno o njihovoj debljini,Šparoge ne smijemo prekuhati jer tako gube djelotvorna svojstva.-Ocijedimo ih i prelijemo hladnom vodom. Posebno skuhamo jaja u tvrdo i dodamo šparogama.

- Sve začinimo maslinovim uljem. Po želji dodamo još soli ,nasjeckanog mladog luka(kapule) i vinskog octa. Šparoge su spremne za jelo. Dobar tek!

Kajgana od šparoga

- Šparoge očistimo kao u prethodnom receptu. Vrlo malo ih prokuhamo,ocijedimo i osušimo.

- Na vrelo maslinovo ulje stavimo nasjeckani mladi luk (kapulu),šparoge, sjeckanu pancetu (po želji) i pržimo lagano miješajući nekoliko minuta.

-Posolimo, popaprimo, po želji dodamo malo vegete i sve prelijemo ražbaćenim domaćim jajima.-Ne smijemo ih puno prepržiti. Jelo serviramo dok je toplo. Dobar tek!

Facebook komentari

hr Wed Mar 29 2017 15:30:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/58dbafedb4739892008b45a0/80
Foto: D.N.

Književna večer s Dunjom Kalilić u Kaštel Sućurcu

Hrvatska pjesnikinja i prozaistica Dunja Kalilić objavila je dvadesetak knjiga poezije i proze namijenjenih djeci i odraslima

Gradska knjižnica Kaštela organizira “Književnu večer s Dunjom Kalilić” u četvrtak 30. ožujka 2017. u 20 sati u Muzejskom prostoru Podvorje u Kaštel Sućurcu. Odlomke autoričinih djela napisanih za djecu čitat će: Maša Boban, Anđela Delić i Roko Kraljević, dok će odlomke iz djela namijenjenih odraslima čitati Mira Marinović Batić. O ženskim i muškim likovima u njenim romanima, stvaralaštvu na čakavštini, bajkovitosti u djelima za djecu i odrasle te o mnogim zanimljivim temama povezanim uz književno stvaralaštvo Dunje Kalilić s autoricom će razgovarati Renata Dobrić. U glazbenom dijelu programa nastupit će ženska klapa “Šinjorine”. 

Hrvatska pjesnikinja i prozaistica Dunja Kalilić objavila je dvadesetak knjiga poezije i proze namijenjenih djeci i odraslima. Romane, kratke priče, novele, putopise, pripovijetke, pjesme, pjesme u prozi, humoreske te bajke i priče za djecu piše na standardnom hrvatskom i čakavskom narječju hrvatskog jezika. Bavila se nakladništvom i humanitarnim radom pomažući mladim talentima, objavljivala priče i feljtone u mnogim časopisima. Zastupljena je u antologijama pjesništva, bajki i kratkih priča. Članica je Društva hrvatskih književnika.

Facebook komentari

hr Wed Mar 29 2017 15:00:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .