Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5e62129929111cd6648b45e0/80

Svestrana Sinjanka s hrvatskim mažoretkinjama u Njemačkoj stigla je na tron: Upoznajte Lanu Poljak!

Popričali smo s Lanom koja nam je otkrila i svoje uspjehe sa sinjskim mažoretkinjama
Prošle subote u Njemačkoj je održana 14. dodjela Večernjakove domovnice najuspješnijim Hrvatima u iseljeništvu. Ova nagrada dodjeljuje se u nekoliko kategorija, onima koji rade na promicanju hrvatske kulture u iseljeništvu.

Jedna od dobitnica ove prestižne nagrade u kategoriji showbizz/spektakli je mlada i perspektivna Sinjanka, 23-godišnja Lana Poljak, kao trenerica Croatia München Majoretten koje su u 2019. godini postale prvakinje Njemačke.

Ova svestrana Sinjanka, osim što vodi mažoretkinje, radi i dva posla. Trenutno studira Odnose s javnošću, društvene medije i marketing na fakultetu DOBA u Sloveniji.
Kući putuje jednom mjesečno, a u slobodno vrijeme voli pomagati Hrvatima koji dođu u Munchen kako bi im olakšala daljnji boravak.

Tim povodom popričali smo s Lanom, koja nam je otkrila i svoje uspjehe sa sinjskim mažoretkinjama. 

Popeti se na sam vrh njemačke scene nije stvar za tek nekoliko slova u tekstu, a svakako i nije lako opisati osjećaj nakon toliko veliko uspjeha.
- Jako sam sretna i ponosna. Samim time jer sam dosta mlada, i zapravo "nova" u iseljeništvu te moj klub djeluje tek 2 godine, zbog toga je nagrada još posebnija. Nisam očekivala da ću pored drugih poznatih imena baš ja biti odabrana u našoj kategoriji. Čast mi je, jer se i moje ime piše uz ovogodišnje osvajače pored Ivana Rakitića, Domagoja Duvnjaka, Ivana Perišića. Ponosna sam na svoj klub i na sebe jer smo neumorno radili u ove dvije godine i ovo je velika potvrda za naš trud. Drago mi je da ljudi prepoznaju naše uspjehe.

Sve je krenulo Laninim preseljenjem u Njemačku 2017. godine i kada je vidjela da u Münchenu ne postoje mažoretkinje. Odlučila je da će ih osnovati jednoga dana, kada nauči jezik te se navikne na novi život u inozemstvu. Kroz kratko vrijeme došla je na ideju da surađuje s nogometnim klubom FC Croatia München, te su odlučili osnovati, u sklopu nogometnog kluba, i mažoretkinje. Time se i Lani olakšala cijela procedura osnivanja kluba, te je s radom krenula 2018. godine u veljači. 

- Hrvati u Münchenu su s oduševljenje prihvatili tu ideju i jako puno djevojčica nam se priključilo u kratkom vremenu. Inače FC Croatia München je najveći hrvatski klub u iseljeništvu s približno 200 članova, nekoliko nogometnih, od prve i druge momčadi do ostalih ekipa u različitim uzrastima, ženskom nogometnom ekipom i sada i mažoretkinjama, tako da mi je bila čast priključiti se tako velikom klubu i ostvariti suradnju.

Nekada je bila članica i Sinjskih mažoretkinja koja su već dobro poznate po svojim uspjesima. I sama Lana osvojila je, kako kaže, sve moguće nagrade.
- Višestruke smo državne i europske prvakinje već godinama, te volim istaknuti kako sam dio zlatne generacije Sinjskih mažoretkinja koja je krenula preuzimanjem trenerske palice Vesne Samardžić. S njom sam ostvarila najveće uspjehe u svojoj karijeri, a i sad uz njene savjete ostvarivam uspjehe i u trenerskoj karijeri. Drago mi je što i moje cure u Münchenu vole pogledati naše videe i težiti tome da budu jednako dobre kao i Sinjske mažoretkinje. To me čini posebno radosnom.

I Hrvatske mažoretkinje u Njemačkoj stigle su na kulturno-umjetnički tron svoje države.

- Nakon dvije godine rada napokon smo prepoznate u Njemačkoj. Zapravo sve je krenulo osvajanjem državnog prvenstva Njemačke u 2019. godini. To je za nas bio nevjerojatan uspjeh samim time što je to bilo naše prvo natjecanje od osnutka kluba. Nismo očekivale da ćemo osvojiti zlatnu medalju u čak tri kategorije u kojima smo se natjecale, te jednu srebrenu medalju. Nakon osvajanja prvenstva Njemačke pročulo se za nas u puno većoj mjeri nego prije.

Lana se ne boji planova za budućnost. Nakon velikog uspjeha,otvorila su im se mnoga vrata. Nakon osvajanja Večernjakove domovnice, na redu je priprema za 50. rođendan kluba Croatia München
hr Fri Mar 06 2020 10:06:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e7fbcdc29111cf2b38b4577/80
Foto: Pixabay/Ilustracija

Pazite da ne pretjerate sa sredstvima za dezinfekciju

S antisepticima pretjerati mogu i zdravstveni djelatnici, pa su mogući jaki nadražaji kože. Sredstva namijenjena profesionalnoj primjeni u zdravstvu ili prehrambenoj industriji su vrlo koncentrirana

Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada građane je upozorio na nestručnu, ali i pretjeranu upotrebu antiseptika i dezificijenata. Telefonska služba Centra za kontrolu otrovanja, kažu, gotovo svakodnevno prima pozive građana vezane uz namjernu ili nenamjernu izloženost tim sredstvima. U nadi da ćemo spriječiti širenje koronavirusa, koristimo ih i pretjerano, što, upozoravaju stručnjaci, može dovesti i do akutnih trovanja, naročito djece. 

- Antiseptici kao sredstva za primjenu na koži sadrže aktivne sastojke, primjerice klorheksidin ili etanol, u koncentracijama koje, ako ih se nanosi propisno, neće dovesti do nadražaja kože. Isušivanje i nadraživanje kože je, pritom, moguće nakon dugotrajne primjene. Međutim, Centar je najčešće konzultiran u slučajevima nenamjernog gutanja ovih proizvoda, najčešće kad dojenče ili predškolsko dijete nađe neki  antiseptik ostavljen na dohvatu, i iz radoznalosti popije par gutljaja. Većina takvih slučajeva prođe ili bez simptoma, ili sa samo blagim nadražajem sluznice probavnog sustava, odnosno uz mučninu, povraćanje ili blaži proljev - kažu na Institutu. 

Blagi simptomi, dodaju, postaju, međutim, problem kad roditelji odluče izaći iz kuće, i otići k liječniku.

S antisepticima pretjerati mogu i zdravstveni djelatnici, pa su mogući jaki nadražaji kože. Sredstva namijenjena profesionalnoj primjeni u zdravstvu ili prehrambenoj industriji su vrlo koncentrirana, i ne smiju se koristiti u domaćinstvu, piše 24sata.

Antiseptike zato treba koristiti onako kako je navedeno u uputama, kaže Institut. Ako u kućanstvu imate malu djecu, sklonite antiseptike van dohvata djece, jer mogu uzrokovati trovanja nakon gutanja. Nikad, nadalje, ne pretačite proizvode u druga neoznačena pakiranja, naročito ona namijenjena hrani i piću; ne nosite antiseptike za profesionalnu primjenu, primjerice iz zdravstvenih ustanova, u svoje domove, posebno ne ako su pretočena iz originalnog pakiranja. U slučaju otrovanja nazvati treba hitnu medicinsku službu (direktno na 194 ili preko jedinstvenog broja za hitne službe 112) ili Centar za kontrolu otrovanja (01 2348 342). Pri ruci treba imati originalno pakiranje proizvoda na kojem su navedeni naziv proizvoda, sastav i oznake upozorenja.

hr Sat Mar 28 2020 22:09:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e7fa7e229111c6cb08b4728/80

VIDEO Pogledajte kako izgleda Zagreb iz zraka nakon potresa

Snimanje iz zraka besposadnim zrakoplovnim sustavom i georadarom koje provode pripadnici HV još je jedna sposobnost koju je Hrvatska vojska dala na raspolaganje zajednici, u svrhu detektiranja i sanacije područja zahvaćenih potresom

Pripadnici Gardijsko oklopno-mehanizirane brigade na čelu sa zapovjednikom Vojno-obavještajne satnije bojnikom Mariom Maslovom od nedjelje, 22. ožujka 2020. godine angažirani su na terenu gdje gotovo 12 sati dnevno snimaju stradala područja u potresu: područje grada Zagreba, Medvednice i dijelove Hrvatskog zagorja.

Snimanje iz zraka besposadnim zrakoplovnim sustavom i georadarom koje provode pripadnici Hrvatske kopnene vojske još je jedna sposobnost koju je Hrvatska vojska dala na raspolaganje zajednici, u svrhu detektiranja i sanacije područja zahvaćenih potresom


Na terenu je temeljem odluke potpredsjednika Vlade i ministra obrane i zapovijedi načelnika Glavnog stožera angažirano desetak pripadnika GOMBR-e koji besposadnim sustavima i georadarom snimaju šire područje stradalo u potresu te analiziraju nastala oštećenja u suradnji s nadležnim službama.

Na području grada Zagreba u prvih pet dana bilo je ključno izviditi kompletno sve zgrade, a posebno visoke  zgrade koje su doživjela znatna oštećenja. Prilikom takvog načina izviđanja, utvrdili smo kako na objektima postoje dijelovi koji su otpali ili su došli do ruba samih krovova te predstavljaju veliku opasnost za građane i sve one koji prolaze tim lokalitetima, a nisu vidljivi sa zemlje. Ti podaci potom su poslani su svim međuresorima kako bi se takve opasne stvari što prije stavile pod kontrolu, tj. sanirale“, ispričao je Maslov.


Predsjednik Vlade i ministar obrane izrazili zadovoljstvo viđenim i pomoći koju HV pruža u potresu pogođenim dijelovima Hrvatske kroz korištenje napredne tehnologije i vojnih sposobnosti

Zapovjednik Vojno obavještajne satnije bojnik Mario Maslov s angažmanom pripadnika Vojno-obavještajne satnije upoznao je predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića i potredsjednika Vlade i ministra graditeljstva i prostornog uređenja Predraga Štromara koji se u subotu, 28. ožujka 2020. godine nalaze u obilasku područja Hrvatskog zagorja, koje je stradalo u potresu.  

HV snimio područja opasnih klizišta na području Čučerja i Donje Stubice

Posljednja dva dana angažirani smo na području Gornje i Donje Stubice gdje provodimo snimanja iz zraka. Osim zračnog snimanja, u ovom slučaju koristili smo i georadar koji imamo na korištenje temeljem suradnje, odnosno Sporazuma s Ministarstvom hrvatskih branitelja u potrazi za nestalim osobama. Koristili smo ga kako bi obradili područje gdje postoje opasna klizišta, kao što je recimo na području Čučerja i u selu Slani Potok. Upravo je u tijeku obrada te lokacije s georadarom i vjerujemo da ćemo do sutra završiti sa svim izviđanjima“, ispričao je bojnik Maslov.

Bojnik je kazao kako je zračnim snimanjem i izviđanjem iz zraka sa besposadnim sustavima i georadarom prikupljeno preko 200 gigabajta materijala te kako je besposadni sustav letjelica multirotor – dron u zraku bio oko 30 sati.

Predsjednik Vlade i ministar obrane izrazili su zadovoljstvo viđenim i pomoći koju HV pruža u potresu pogođenim dijelovima Hrvatske kroz korištenje napredne tehnologije i vojnih sposobnosti u procjeni nastale štete na objektima.hr Sat Mar 28 2020 20:42:09 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e7f8cfe29111cd4b08b4738/80

Online zabava: Večeras svira “Karantena bend“

Prijenos svirke možete pratiti od 20 h na Youtube kanalu.
Mladi glazbenici Toni Pavić, Matej Čeko, Marko Omazić i Marin Mamuza okupljeni u „Karantena bend“ nedavno su održali prvi online koncert kako bi u ovoj situaciji kada je većina ljudi zbog koronavirusa u svojim domovima razveselili i zabavili sve željne dobre domaće glazbe.

Dečki najavljuju koncert od 20 sati te pozivaju sve da im se pridruže na društvenim mrežama i uživaju u svirci online.

Momci su na ideju došli zbog nemogućnosti održavanja koncerata uživo s publikom zbog situacije s koronavirusom.

- I mi smo kao i svi ovih dana doma pa smo odlučili s ekipom LiVidea oraspoložiti i zabaviti sve koji su „zarobljeni“ u svojim domovima online svirkom“ rekao je Toni.

- Sve koji žele uživati uz dobru domaću glazbu pozivamo u subotu u 20 sati da nam se pridruže putem društvenih mreža.“

Koncert možete pratiti ovdje.
hr Sat Mar 28 2020 18:44:57 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/53ae82cc179942cf40bf7d54/80

JEDAN SAT MANJE SNA Večeras ne zaboravite pomaknuti kazaljke na satu!

Prakticiranje pomicanja sata uvjetovano izmjenom godišnjih razdoblja seže u prošlo stoljeće, a kao razlog se spominjala ušteda energije.
Večeras počinje ljetno računanje vremena. Sve članice EU u nedjelju pomiču satove za jedan sat, da bi se uskladile sa zimskim vremenom.
Znači, u noći sa subote na nedjelju, s 28. na 29. ožujka pomaknut će se sat s 2 u noći na 3 sata. Tako ćemo dobiti jedan sat manje sna.

Prema važećem režimu s ljetnim računanjem vremena prestaje obaveza paljenja svjetala na vozilima tijekom dana, osim za vozače mopeda i motocikla koji tijekom cijele godine moraju voziti s uključenim dnevnim svjetlima.

Prelaskom na ljetno vrijeme dolazi i do promjena u obračunu električne energije pa se struja utrošena od 8 do 22 sata obračunava prema višoj tarifi, a od 22 do 8 sati prema nižoj tarifi.

Prakticiranje pomicanja sata uvjetovano izmjenom godišnjih razdoblja seže u prošlo stoljeće, a najčešće se spominjala ušteda energije, što je jedan od razloga zbog kojeg su države članice dosta dugo primjenjivale pomicanje sata.

hr Sat Mar 28 2020 11:05:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .