Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5b7d4498cb557a4f6a8b4b60/80
Foto: hajduk.hr

Marasović: Ulica ne upravlja klubom niti utječe na Nadzorni odbor

Predsjednik Nadzornog odbora HNK Hajduk Slaven Marasović danas se obratio javnosti
- Za početak želim odgovoriti na upite i natpise o odgovornosti NO-a s obzirom na trenutnu situaciju, a koja se gotovo uvijek veže uz rezultat prve momčadi. NO, odnosno članovi NO-a su od stupanja na svoja mjesta u NO-u odgovorni za sve što se događa u Klubu, bilo dobro ili loše, a u skladu sa svojim ovlastima!

Što su i koje su ovlasti NO-a?

- Ukratko, NO prvenstveno nadzire rad Uprave te na sjednicama NO-a utvrđuje posluje li uprava odgovorno te u skladu s pozitivnim zakonskim propisima RH, dokumentima i pravilnicima Kluba, odlukama Skupštine te shodno tome donosi odluke ili iskazuje svoj stav. Kako procjenjujemo rad uprave? Na sjednicama NO-a, osim PU često sudjeluju i ostali djelatnici Kluba, sportski direktor, trener, voditelj Akademije i druge osobe po pozivu. NO traži i koristi pismene ili usmene izvještaje navedenih djelatnika i shodno tome donosi konačne odluke i stavove. 

Što smo odlučivali i kakve smo odluke podržali tijekom svog mandata?NO je na sjednicama utvrdio da je nužan preduvjet uspjehu ulaganje u infrastrukturu i u uvjete za rad te je podržao takav smjer u upravljanju. NO je tražio financijsku stabilnost, odnosno smanjivanje obaveza te vraćanje kredita Gradu te je podržao takav smjer upravljanja, njegujući i razvijajući dobre odnose s Gradom, odnosno svim vlasnicima. Svjestan da Klub najbolje rezultate daje kada je okosnica prve momčadi sastavljena od igrača koji su proizišli iz naše Akademije, NO je podržao ulaganje u Akademiju i uvjete za rad u Akademiji. Ujedno ti igrači postižu najbolje rezultate i vrijednost u transferima, a posljedično, Klub od njih može dobiti i značajnu solidarnu naknadu. NO smatra da je i dalje nužno i ključno nastaviti ulagati u taj segment!

Ujedno, NO dao je i podršku procesu implementacije tih igrača u prvu momčad na način kad i kako struka, definirana od PU (sportski direktor, trener A momčadi i voditelj Akademije) procijeni da je to najbolje. 

Ako pogledamo u povijest i trenere koji su proizišli iz naše Akademije, oni postižu najbolji rezultat s momčadi sastavljenom od igrača iz Akademije i pravom doselekcijom iz vani. Stoga je NO izrazio stav kako je svako ulaganje u stručnost u sportskoj vertikali dobrodošlo, počevši od samog vrha a kako bi razradili ili usavršili metodologiju razvoja igrača ali i igre te trenera, scouting-a, networkinga, postavili pravila prema managerima i izvršili transfer znanja. NO je podržao otvaranje Kluba prema manjim sredinama te približavanju odnosa sa znanstvenim institucijama u zajedničkim projektima. 

NO je prepoznao potrebu za kontinuitetom poslovanja i upravljanja te je pokrenuo izradu strategije Kluba i izradio te prezentirao javnosti strateški okvir Kluba. NO smatra završetak procesa implementacije strategije nužnim i ključnim za izgradnju kvalitetnijeg, održivog i učinkovitijeg sustava upravljanja i faktorom stabilnosti Kluba! 

NO je na sjednicama utvrdio kako je nužno ulaganje na ključnim mjestima u radnoj zajednici kako bi se povećala učinkovitost iste te je podržao angažman vanjskih tvrtki specijaliziranih za traženje visoko stručnog kadra. NO je utvrdio i izrazio svoj stav da je nužno da radna zajednica i svi ostali sportski djelatnici Kluba odgovaraju vrijednostima Kluba.NO je utvrdio da bez sređivanja odnosa u hrvatskom nogometu naš Klub ni hrvatski nogomet neće moći ostvariti svoj maksimum te je podržao aktivnosti u smjeru raščišćavanja odnosa i sustavnog upravljanja i razvoja u hrvatskom nogometu na dobrobit svih. 

NO je utvrdio nužnost ulaganje u prvu momčad kako bi povećao konkurentnost te je podržao ulaganje u prvu momčad bez ugrožavanja financijske stabilnosti Kluba.

NO je utvrdio nužnost veće transparentnosti i smanjivanje rizika za pogrešku u kupoprodaji igrača te prema tome zatražio i od sadašnjeg PU dokument transferne politike, u kojoj bi više ključnih ljudi, posebno struke (sportski direktor, trener A momčadi, voditelj Akademije i PU) sudjelovale u planiranju prijelaznog roka i procjeni igrača kroz formalne obrasce uz zahtjev za suglasnost, kako bi se osigurali da igrači koji dolaze garantiraju rezultat, a istovremeno ne ugrožavaju financijsku stabilnost Kluba i razvoj mladih igrača. Ujedno bi se u istom dokumentu trebao definirati prihvatljivi okvir u kojem su propisana i moguća prava za igrače i njihove zastupnike. 

NO je također na sjednicama utvrdio kako je nužno definirati stil igre Kluba, planirati više prijelaznih rokova i sezona unaprijed, isto kao i razvoj igrača i druge stručne odrednice te je zatražio izradu dokumenta sportske politike Kluba u navedenu svrhu. 

Obzirom na činjenicu da postizanjem velike dobiti plaćamo i proporcionalno tome visoki porez na dobit NO je podržao planiranje u kojem se ta sredstva preusmjeravaju u ulaganja,bilo u prvu momčad bilo u druge investicije imajući razumijevanja za činjenicu da je teško predvidjeti učinak u prelaznom periodu. NO je također zatražio od Uprave da predloži način kako Klub može poslovati ne ugrožavajući financijsku stabilnost te smanjujući ovisnost o prijelaznim rokovima na minimum, ne ugrožavajući rezultat i razvoj igrača. NO je poštovao samostalnost Uprave u odlučivanju te davao suglasnosti na prijedloge Uprave za sportske direktore i trenere A momčadi.
NO je svjestan kako je za realizaciju navedenih procesa potreban dugotrajan i strpljiv rad te se i ovom prilikom zahvaljuje svima onima koji jesu ostvarivali, radili ili rade na ostvarenju istoga.

S druge strane NO smatra kako Klub nije imao kontinuitet u upravljanju, što je usporilo odnosno negativno utjecalo na pojedine procese, iako je NO uvijek tražio najboljeg kandidata, pa je shodno tome i angažirao agenciju za traženje visokostručnog kadra i sukladno tome i odabrao predsjednika Uprave. Smatram da su pojedini od navedenih procesa kao izrada dokumenta transferne i sportske politike trebali biti brže realizirani te prepoznajem i odgovornost NO u navedenom. Događalo se da informacije koje bi trebale biti prezentirane samo na sjednicama NO nađu put do javnosti.

Obzirom na to da je bilo puno natpisa o tome kako ulica upravlja Klubom i utječe na NO ili da NO upravlja Klubom, želim reći da članovi NO-a samostalno izražavaju svoj stav i NO donosi odluke većinom, demokratskim putem.

Ukoliko je NO donio odluku koja je u skladu sa zahtjevom navijača, to ne znači da navijači upravljaju Klubom jer je NO donosio i odluke koje su u suprotnosti od očekivanja, bilo navijača, bilo javnosti. Još jednom naglašavam, NO nadzire a ne upravlja Klubom, uvijek na dispoziciji Upravi ili Klubu ukoliko Uprava smatra da NO može pomoći. 

Smatramo kako su ovo odgovori koji su već poznati javnosti ali smo ih bili dužni ponoviti. S obzirom na priopćenje Udruge Naš Hajduk, dužni smo iznijeti i svoj stav te preporuke za daljnje upravljanje Klubom. NO daje punu podršku Predsjedniku Uprave u upravljanju i realizaciji započetih procesa te smatra nužnim omogućiti Predsjedniku vrijeme, stabilnost i podršku kako bi se mogao posvetiti započetim gore spomenutim, a nedovršenim procesima. Stoga smatramo kako će raspisivanje izbora za novi saziv NO upravo biti ono što će omogućiti smirivanje situacije, dati stabilnost te podršku i mir koji je potreban Upravi u radu i od strane javnosti.NO će sukladno svojim ovlastima nastaviti nadzirati stanje u Klubu do okončanja novih redovnih izbora.
hr Wed Aug 22 2018 13:13:02 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Sport:Hajduk
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c7fe73e9c49eec7038b4573/80
Foto: hajduk.hr

Hajduk objavio zaključke sastanka s HNS-om: Evo što zahtijevaju...

Održan je danas na Poljudu petosatni sastanak na kojem su nazočili predstavnici Grada Splita, HNS-a i HNK Hajduk

Grad Split predstavljali su gradonačelnik Andro Krstulović Opara, predsjednik Gradskog vijeća Igor Stanišić, pročelnik za društvene djelatnosti Mate Omazić te Domagoj Maroević, Duje Sučić i Josip Župić. U ime HNS-a, sastanku su nazočili izvršni direktor Marijan Kustić, dopredsjednici Saveza Ante Vučemilović-Šimunović, Tomislav Svetina, Damir Mišković i Ante Kulušić te članovi Izvršnog odbora Davor Ivić, Mato Kljajić i Ile Topuzović. HNK Hajduk su predstavljali predsjednik Uprave Marin Brbić, predsjednik Skupštine Vinko Radovani i dopredsjednik Lukša Jakobušić. 

Govorilo se o svim Hajdukovim zahtjevima te su doneseni konkretni zaključci s dinamikom realizacije. Protekom vremena neke su točke u međuvremenu realizirane (4.) dok je za pojedine potreban i određeni duži vremenski rok (6. i 7.).

1) Udruga Prvoligaša
HNS se obvezuje sazvati sastanak predstavnika prvoligaša na kojem će klubovi odlučiti o svom statusu unutar HNS-a.
Rok za realizaciju: 15 dana

2) Sudačka organizacija
NSŽSD će odrediti svog predstavnika koji će biti imenovan u Komisiju sudaca HNS-a. Održat će se tematski sastanak na ovu temu na kojemu će sudjelovati predstavnici HNS-a, NSŽSD i Hajduka.
Rok za realizaciju: 15 dana

3) Transparentni financijski izvještaji
Financije se vode transparentno i sukladno zakonu a HNS će priključiti jednog člana Komisiji za financije na prijedlog NSŽSD.
Rok za realizaciju: 30 dana

4) Implementacija Zakona o sportu na svim razinama
Zakon o sportu je implementiran na nacionalnoj i županijskoj razini.

5) Ravnopravna zastupljenost klubova i regija u tijelima Saveza
Tematski sastanak s predstavnicima NSŽSD, Međužupanijskog nogometnog odbora i HNS-a na temu komisija i regionalne zastupljenosti u komisijama te definiranja kriterija za izbor članova.
Rok za realizaciju: 30 dana

6) Strategija hrvatskog nogometa
Nužno je započeti proces izrade dugoročne strategije razvoja hrvatskog nogometa koja uključuje i ravnomjerno regionalno investiranje u infrastrukturu.
Rok za realizaciju: 31. prosinca 2019.

7) Provođenje novih izbora za upravljačka tijela HNS-a nakon izrade Strategije
Rok za realizaciju vezan uz provođenje točke 6.

hr Mon Jun 24 2019 19:50:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Sport:Hajduk
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d0f6d3529111cf6dc8b4571/80
Foto: hajduk.hr

Toniu Tekliću pozlilo na putu za Sloveniju: Prebačen u bolnicu gdje će biti operiran

Osim Teklića, u Mariboru se neće pripremati ni Ante Palaversa.

Toniu Tekliću pozlilo je na putu za pripreme u Sloveniji. Potom je prebačen na pregled u Zadar gdje se ispostavilo da mora na hitnu operaciju slijepog crijeva.

Koliko će pauza i oporavak trajati, zasad nije poznato, a Teklić je u Solinu na prijateljskoj utakmici zabio dva gola.

Osim Teklića, u Mariboru se neće pripremati ni Ante Palaversa.

hr Sun Jun 23 2019 14:14:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Sport:Hajduk
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d0f4e9a29111cf7dc8b4568/80
Foto: hajduk.hr

Hajduk krenuo u Sloveniju bez Palaverse

Mladi veznjak je blizu raskida posudbe
Nogometaši Hajduka krenuli su na petnaestodnevne pripreme u Sloveniju gdje će provesti drugi dio priprema za novu sezonu. Trener Hajduka Siniša Oreščanin na put prema Mariborskom Pohorju je danas poveo 28 igrača, dok će se mladi reprezentativci Domagoj Bradarić i Josip Posavec suigračima priključiti naknadno. Ante Palaversa nije među igračima koji putuju u Sloveniju i izgledno je da će mladi veznjak raskinuti ugovor o posudbi. 

Popis igrača koji će započeti drugi dio priprema:

Tomislav Duka, Borja López, Božo Mikulić, Hamza Barry, Darko Nejašmić, Ádám Gyurcsó, Mijo Caktaš, Michele Šego, Goran Blažević, Oleksandr Svatok, Josip Juranović, Dino Beširović, Ivan Delić, Dario Špikić, Jairo, Anthony Kalik, Stanko Jurić, Emir Sahiti, Lumbardh Dellova, Josip Bašić, Ardian Ismajli, Marin Ljubić, Mario Vušković, Francesco Tahiraj, Stipe Radić, Davor Matijaš, Tonio Teklić i Bassel Jradi.
hr Sun Jun 23 2019 12:04:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Sport:Hajduk
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d0d1ffd29111ce0d98b45c0/80
Foto: Screenshot HNTV

Hajduk s četiri pogotka čestitao Solinu rođendan

Bijeli su uveličali stoti rođendan drugoligaša

Hajduk je u prvoj pripremnoj utakmici s 4:1 bio bolji od slavljenika Solina. 

Poveli su Bijeli u 24. minuti, Špikić je ubacio s desne strane, Hamza proslijedio Stanku Juriću koji s desetak metara pogađa mrežu. Solin je izjednačio na 1:1 u 36. minuti. Šimunac je prošao po lijevoj strani i pronašao u sredini samog Barišića kojem nije bilo teško svladati Duku

U 57. minuti Hajduk golom Teklića dolazi u vodstvo, a dvije minute kasnije opet je Teklić strijelac. Konačnih 4:1 postavlja Adam Gyurcso u 72. minuti.

Solin – Hajduk 1:4 (1:1)

Solin – igralište Uz Jadro. 

Strijelci: 0:1 S. Jurić (24'), 1:1 Barišić (36'), 1:2 Teklić (57'), 1:3 Teklić (59'), 1:4 Gyurcso (72')

SolinJelić, Tomić, Bauk, Taraš, Barišić, Tomas, Ninčević, Zougrana, Šimunac, D. Jurić, Mastelić. Još su igrali: Guć, Pezo, Vulikić, Gulišija, Veljača, Kapetanović, Brdar, Luetić, Šošić, Grubišić, Ožegović, Simpson. 

Hajduk: Duka, Borja Lopez, Hamza, Nejašmić, Šego, Juranović, Delić, Špikić, S. Jurić, Sahiti, Radić. Još su igrali: Ljubić, Gyurcso, Palaversa, Beširović, Jairo, Kalik, Dellova, Bašić, Vušković, Teklić, Jradi.

hr Fri Jun 21 2019 20:20:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Sport:Hajduk

Pročitajte još . . .