Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5b7d4498cb557a4f6a8b4b60/80
Foto: hajduk.hr

Marasović: Ulica ne upravlja klubom niti utječe na Nadzorni odbor

Predsjednik Nadzornog odbora HNK Hajduk Slaven Marasović danas se obratio javnosti
- Za početak želim odgovoriti na upite i natpise o odgovornosti NO-a s obzirom na trenutnu situaciju, a koja se gotovo uvijek veže uz rezultat prve momčadi. NO, odnosno članovi NO-a su od stupanja na svoja mjesta u NO-u odgovorni za sve što se događa u Klubu, bilo dobro ili loše, a u skladu sa svojim ovlastima!

Što su i koje su ovlasti NO-a?

- Ukratko, NO prvenstveno nadzire rad Uprave te na sjednicama NO-a utvrđuje posluje li uprava odgovorno te u skladu s pozitivnim zakonskim propisima RH, dokumentima i pravilnicima Kluba, odlukama Skupštine te shodno tome donosi odluke ili iskazuje svoj stav. Kako procjenjujemo rad uprave? Na sjednicama NO-a, osim PU često sudjeluju i ostali djelatnici Kluba, sportski direktor, trener, voditelj Akademije i druge osobe po pozivu. NO traži i koristi pismene ili usmene izvještaje navedenih djelatnika i shodno tome donosi konačne odluke i stavove. 

Što smo odlučivali i kakve smo odluke podržali tijekom svog mandata?NO je na sjednicama utvrdio da je nužan preduvjet uspjehu ulaganje u infrastrukturu i u uvjete za rad te je podržao takav smjer u upravljanju. NO je tražio financijsku stabilnost, odnosno smanjivanje obaveza te vraćanje kredita Gradu te je podržao takav smjer upravljanja, njegujući i razvijajući dobre odnose s Gradom, odnosno svim vlasnicima. Svjestan da Klub najbolje rezultate daje kada je okosnica prve momčadi sastavljena od igrača koji su proizišli iz naše Akademije, NO je podržao ulaganje u Akademiju i uvjete za rad u Akademiji. Ujedno ti igrači postižu najbolje rezultate i vrijednost u transferima, a posljedično, Klub od njih može dobiti i značajnu solidarnu naknadu. NO smatra da je i dalje nužno i ključno nastaviti ulagati u taj segment!

Ujedno, NO dao je i podršku procesu implementacije tih igrača u prvu momčad na način kad i kako struka, definirana od PU (sportski direktor, trener A momčadi i voditelj Akademije) procijeni da je to najbolje. 

Ako pogledamo u povijest i trenere koji su proizišli iz naše Akademije, oni postižu najbolji rezultat s momčadi sastavljenom od igrača iz Akademije i pravom doselekcijom iz vani. Stoga je NO izrazio stav kako je svako ulaganje u stručnost u sportskoj vertikali dobrodošlo, počevši od samog vrha a kako bi razradili ili usavršili metodologiju razvoja igrača ali i igre te trenera, scouting-a, networkinga, postavili pravila prema managerima i izvršili transfer znanja. NO je podržao otvaranje Kluba prema manjim sredinama te približavanju odnosa sa znanstvenim institucijama u zajedničkim projektima. 

NO je prepoznao potrebu za kontinuitetom poslovanja i upravljanja te je pokrenuo izradu strategije Kluba i izradio te prezentirao javnosti strateški okvir Kluba. NO smatra završetak procesa implementacije strategije nužnim i ključnim za izgradnju kvalitetnijeg, održivog i učinkovitijeg sustava upravljanja i faktorom stabilnosti Kluba! 

NO je na sjednicama utvrdio kako je nužno ulaganje na ključnim mjestima u radnoj zajednici kako bi se povećala učinkovitost iste te je podržao angažman vanjskih tvrtki specijaliziranih za traženje visoko stručnog kadra. NO je utvrdio i izrazio svoj stav da je nužno da radna zajednica i svi ostali sportski djelatnici Kluba odgovaraju vrijednostima Kluba.NO je utvrdio da bez sređivanja odnosa u hrvatskom nogometu naš Klub ni hrvatski nogomet neće moći ostvariti svoj maksimum te je podržao aktivnosti u smjeru raščišćavanja odnosa i sustavnog upravljanja i razvoja u hrvatskom nogometu na dobrobit svih. 

NO je utvrdio nužnost ulaganje u prvu momčad kako bi povećao konkurentnost te je podržao ulaganje u prvu momčad bez ugrožavanja financijske stabilnosti Kluba.

NO je utvrdio nužnost veće transparentnosti i smanjivanje rizika za pogrešku u kupoprodaji igrača te prema tome zatražio i od sadašnjeg PU dokument transferne politike, u kojoj bi više ključnih ljudi, posebno struke (sportski direktor, trener A momčadi, voditelj Akademije i PU) sudjelovale u planiranju prijelaznog roka i procjeni igrača kroz formalne obrasce uz zahtjev za suglasnost, kako bi se osigurali da igrači koji dolaze garantiraju rezultat, a istovremeno ne ugrožavaju financijsku stabilnost Kluba i razvoj mladih igrača. Ujedno bi se u istom dokumentu trebao definirati prihvatljivi okvir u kojem su propisana i moguća prava za igrače i njihove zastupnike. 

NO je također na sjednicama utvrdio kako je nužno definirati stil igre Kluba, planirati više prijelaznih rokova i sezona unaprijed, isto kao i razvoj igrača i druge stručne odrednice te je zatražio izradu dokumenta sportske politike Kluba u navedenu svrhu. 

Obzirom na činjenicu da postizanjem velike dobiti plaćamo i proporcionalno tome visoki porez na dobit NO je podržao planiranje u kojem se ta sredstva preusmjeravaju u ulaganja,bilo u prvu momčad bilo u druge investicije imajući razumijevanja za činjenicu da je teško predvidjeti učinak u prelaznom periodu. NO je također zatražio od Uprave da predloži način kako Klub može poslovati ne ugrožavajući financijsku stabilnost te smanjujući ovisnost o prijelaznim rokovima na minimum, ne ugrožavajući rezultat i razvoj igrača. NO je poštovao samostalnost Uprave u odlučivanju te davao suglasnosti na prijedloge Uprave za sportske direktore i trenere A momčadi.
NO je svjestan kako je za realizaciju navedenih procesa potreban dugotrajan i strpljiv rad te se i ovom prilikom zahvaljuje svima onima koji jesu ostvarivali, radili ili rade na ostvarenju istoga.

S druge strane NO smatra kako Klub nije imao kontinuitet u upravljanju, što je usporilo odnosno negativno utjecalo na pojedine procese, iako je NO uvijek tražio najboljeg kandidata, pa je shodno tome i angažirao agenciju za traženje visokostručnog kadra i sukladno tome i odabrao predsjednika Uprave. Smatram da su pojedini od navedenih procesa kao izrada dokumenta transferne i sportske politike trebali biti brže realizirani te prepoznajem i odgovornost NO u navedenom. Događalo se da informacije koje bi trebale biti prezentirane samo na sjednicama NO nađu put do javnosti.

Obzirom na to da je bilo puno natpisa o tome kako ulica upravlja Klubom i utječe na NO ili da NO upravlja Klubom, želim reći da članovi NO-a samostalno izražavaju svoj stav i NO donosi odluke većinom, demokratskim putem.

Ukoliko je NO donio odluku koja je u skladu sa zahtjevom navijača, to ne znači da navijači upravljaju Klubom jer je NO donosio i odluke koje su u suprotnosti od očekivanja, bilo navijača, bilo javnosti. Još jednom naglašavam, NO nadzire a ne upravlja Klubom, uvijek na dispoziciji Upravi ili Klubu ukoliko Uprava smatra da NO može pomoći. 

Smatramo kako su ovo odgovori koji su već poznati javnosti ali smo ih bili dužni ponoviti. S obzirom na priopćenje Udruge Naš Hajduk, dužni smo iznijeti i svoj stav te preporuke za daljnje upravljanje Klubom. NO daje punu podršku Predsjedniku Uprave u upravljanju i realizaciji započetih procesa te smatra nužnim omogućiti Predsjedniku vrijeme, stabilnost i podršku kako bi se mogao posvetiti započetim gore spomenutim, a nedovršenim procesima. Stoga smatramo kako će raspisivanje izbora za novi saziv NO upravo biti ono što će omogućiti smirivanje situacije, dati stabilnost te podršku i mir koji je potreban Upravi u radu i od strane javnosti.NO će sukladno svojim ovlastima nastaviti nadzirati stanje u Klubu do okončanja novih redovnih izbora.
hr Wed Aug 22 2018 13:13:02 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Sport:Hajduk
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c66fd630e49389bac8b4653/80
Foto: hajduk.hr

Stiže Ukrajinac: Hajduk posljednji dan prijelaznog roka doveo pojačanje

Potpisao je ugovor do ljeta 2022. godine, a plaćen je 350 tisuća eura
Ukrajinski stoper Olaksandr Svatok novi je igrač Hajduka. 24-godišnjak dolazi iz ukrajinske Zorye a danas je potpisao ugovor s Bijelima do ljeta 2022. godine. Novi igrač Hajduka u Splitu je najprije obavio liječničke preglede nakon čega je u završnim satima prijelaznog roka u Hrvatskoj transfer iz Luganska i finiširan.

- Jako sam sretan što sam došao u Hajduk, klub bogate povijesti i velikih ambicija. Upravo takav klub mi je trebao. Imao sam nekoliko opcija ali osjetio sam odmah veliku želju Hajduka, stoga se i nisam pun mislio. A klub znam dobro još otkad sam bio u Dnipru kad smo igrali protiv Hajduka te potom i sa Zoryom kad smo se međusobobno susreli na pripremama. Istovremeno sam i od svojih prijatelja i zastupnika slušao sve najbolje o Hajduku. Svidjela mi se ideja da dođem u Split i sretan sam što je sve konačno završeno. Sada mogu misliti samo na rad i veselim se treningu s novim suigračima. Ovom prigodom želim zahvaliti i Zoryi što su me razumjeli i što je transfer konačno i uspješno realiziran - kazao je nakon potpisa Svatok za službenu web stranicu hajduk.hr

Svatok je rođen 27. rujna 1994. godine, glavninu karijere je proveo u Dnipru, a igrao je i za Volyn iz Lutska te naposljetku i Zoryu u kojoj je bio od ljeta 2017. godine. Bio je član U18, U19 i U21 reprezentacija Ukrajine.

Ove je sezone upisao 21 nastup, od čega 16 u ukrajinskoj Premier ligi, četiri u kvalifikacijama za Europsku ligu i jedan u Ukrajinskom kupu. Propustio je u tom razdoblju samo dvije utakmice svoje momčadi, a zanimljivo je da je baš sve ostale odigrao od prve do posljednje minute.

Do povratka momčadi iz Rijeke Oleksandr će trenirati odvojeno na Poljudu. U nedjelju bi trebao odraditi prvi trening s novim suigračima. Nagađa se da je Hajduk ta njegove usluge Zoryi platio oko 350 tisuća eura. 
hr Fri Feb 15 2019 18:56:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Sport:Hajduk
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c0682bd0e4938c2378b45ad/80
Foto: hajduk.hr

Oreščanin: U dobrom smo ritmu i mislim da imamo što pokazati u Rijeci!

Uoči gostovanja na Rujevici u subotu u 15 sati, trener Hajduka Siniša Oreščanin održao je press konferenciju te najavio Jadranski derbi
Atmosfera je ok, normalna, ne bih je potencirao. Radimo normalno ovaj tjedan kao i do sada. Normalno smo se regenerirali od prošle utakmice. Naglašavam da ne bih htio potencirati nikakve euforije. 

Ozljeđeni?

Juranović je odigrao poluvrijeme za B momčad i to znači puno u njegovom povratku. Nije igrao dva i pol mjeseca, tako da smo vrlo smo oprezni oko njegovog povratka da se ozljeda ne ponovi. Bit će u kadru za utakmicu protiv Rijeke. Što se tiče ostalih ozljeđenih igrača, Jurića nećemo forsirati, on će biti u kadru za iduću utakmicu. Ivanovski polako hvata ritam što se tiče treninga, ali se nije još priključio momčadskom treningu, kao ni Josip BašićBeširović je u procesu rehabilitacije. 

Jeste li skautirali Rijeku?

- Ne znam od kud dojam da je Rijeka u padu. Oni su vrlo dobra momčad, s vrlo dobrim trenerom, zamjenu Keka Bišćanom napravili su na vrlo elegantan način. Mislim da su imali jako dobar i pozitivan niz rezultata, a jedinu utakmicu koju su izgubili, onu protiv Gorice, iskreno ni danas mi nije jasno kako su je izgubili. Odigrali su jako solidnu utakmicu, pogotovo prvo poluvrijeme. Istina je da im neki igrači nedostaju, ali imaju oni dovoljnu širinu kadra da to pokriju i drže ritam. Rijeka je jedna vrlo ozbiljna momčad. 

Koja je njihova najjača strana?

- Pa sigurno da su pomalo domaćinska ekipa i koriste teren Rujevice koji je brz i dobar teren. Imaju mehanizme još od Keka. Imaju jako dobru kombinatoriku kroz poluprostore, traže igru na trećeg čovjeka i završavaju akcije s dosta igrača. Mislim da nas čeka jako zanimljiva i dobra utakmica, pogotovo za gledanje. 

Imate priliku srušiti jednu dosta ružnu statistiku od ove sezone. Hajduk nije uspio povezati tri pobjede. Je li to dodatni motiv?

- Mi se ne bavimo toliko sa statistikama. Pokušavamo da svaki tjedan i svaki dan da se bavimo sobom i da radimo na dizanju kvalitete igre. Dosad je to bilo vrlo uspješno. Ovaj tjedan nam je bio naglasak na boljoj prezentaciji naše ideje na terenu. Prošla utakmica je bila dobra, ali isto tako je bilo dosta stvari za popraviti. Ne želimo da nas statistika puno remeti. Znamo što Jadranski derbi donosi i mislim da smo u dobrom ritmu i da imamo što pokazati u Rijeci, ali pokušavamo spustiti loptu na zemlju. 

Igor Bišćan gaji sličan stil igre kao i vi, možemo li se očekivati atraktivnu utakmicu i veseliti  se dobrom derbiju?

- Ja sam uvjeren da hoćemo ako Rijeka prihvati utakmicu otvorenog garda, to može biti utakmica dobra za gledanje. Mi ćemo se pokušati nametnuti svojim načinom, oni svojim, imaju dosta individualne kvalitete, ne bi o pojedincima, dobro se bore na terenu. 

Obično se kaže da se momčad koja dobro igra i pobjeđuje ne mijenja. Hoćete li vi mijenjati momčad bez obzira na dobre igre i pobjede?
- Generalno sam možda za to, ali imamo dosta dobru širinu kadra i želio bih držati, ajmo reći, momčadsku tenziju, neću se do kraja voditi tom temom. Mislim da je to i normalno, veliki smo klub s dobrom širinom igrača. 
hr Fri Feb 15 2019 12:35:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Sport:Hajduk
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c6456020e49387aab8b458d/80
Foto: DPH Sinj

Uručili im novčanu donaciju: DPH Sinj proslavio Hajdukov rođendan sa štićenicima centra "Juraj Bonači"

Također, danas su izvukli i sretnog dobitnika dresa u sklopu nagradne igre koju su organizirali

Povodom 108. rođendana Hajduka, DPH Sinj je odlučio posjetiti sinjsku ispostavu centra Juraj Bonači.

Samom centru su uručili novčanu donaciju koja će im barem djelomično olakšati rad, a u suradnji sa Slastičarnica Škartoc su se svi skupa počastili fritulama i tortom sa grbom Hajduka.

Također, danas su izvukli i sretnog dobitnika dresa u sklopu nagradne igre koju su organizirali, a dobitnika su izvukli štićenici centra Juraj Bonači. Dobitnik je Jakov Tadić iz Udovičića.

- Hvala Centru Juraj Bonači i njihovim štićenicima na srdračnoj dobrodošlici. Čestitamo Hajduku rođendan kao i sretnom dobitniku na osvajanju vrijednog dresa. Napominjemo da će se veliko finale proslave rođendana dogoditi u petak u Night baru 7even u Sinju – poručili su iz DHP Sinj. 

hr Wed Feb 13 2019 18:38:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Sport:Hajduk
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c63cb6b0e493862a98b45ba/80

Godine prolaze, ljubav ostaje: Sretan rođendan Hajduče!!

Danas rođendan slavi najveći hrvatski klub
Svaki navijač Hajduka dobro zna koji je danas dan. 13. veljače prije točno 108 godina grupa splitskih studenata u Pragu je osnovala nogometni klub. Mladići tada nisu bili svjesni da su Splitu, ali i Dalmaciji dali klub koji će živjeti vječno. 

Prkos moćnome, zaštita slabome 

Mijenjali su se vladari, države, režimi, ratovi, politički moćnici selili su ga u Beograd, ali Hajduk je sve to preživio. Hajduk u ovih 108. godina nikad nije napuštao prvoligaško društvo. Nastupio je u 6 različitih država, prvi je klub koji je obišao sve kontinente. 18 puta je bio prvak države, a Kup su osvajali 15 puta. 

Nisu Hajduk samo titule i brojke, pokazao je to naš voljeni starac nebrojeno puta kroz svoju povijest. Više od kluba, izreka koja možda najbolje opisuje Hajduk. On je religija, simbol pripadnosti i upravo ta ljubav njegovih navijača prema njemu pokazuje njegovu veličinu.  

Hajduče, sretno ti prvih 108 godina!! 

hr Wed Feb 13 2019 08:28:03 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Sport:Hajduk

Pročitajte još . . .