Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5b7d4498cb557a4f6a8b4b60/80
Foto: hajduk.hr

Marasović: Ulica ne upravlja klubom niti utječe na Nadzorni odbor

Predsjednik Nadzornog odbora HNK Hajduk Slaven Marasović danas se obratio javnosti
- Za početak želim odgovoriti na upite i natpise o odgovornosti NO-a s obzirom na trenutnu situaciju, a koja se gotovo uvijek veže uz rezultat prve momčadi. NO, odnosno članovi NO-a su od stupanja na svoja mjesta u NO-u odgovorni za sve što se događa u Klubu, bilo dobro ili loše, a u skladu sa svojim ovlastima!

Što su i koje su ovlasti NO-a?

- Ukratko, NO prvenstveno nadzire rad Uprave te na sjednicama NO-a utvrđuje posluje li uprava odgovorno te u skladu s pozitivnim zakonskim propisima RH, dokumentima i pravilnicima Kluba, odlukama Skupštine te shodno tome donosi odluke ili iskazuje svoj stav. Kako procjenjujemo rad uprave? Na sjednicama NO-a, osim PU često sudjeluju i ostali djelatnici Kluba, sportski direktor, trener, voditelj Akademije i druge osobe po pozivu. NO traži i koristi pismene ili usmene izvještaje navedenih djelatnika i shodno tome donosi konačne odluke i stavove. 

Što smo odlučivali i kakve smo odluke podržali tijekom svog mandata?NO je na sjednicama utvrdio da je nužan preduvjet uspjehu ulaganje u infrastrukturu i u uvjete za rad te je podržao takav smjer u upravljanju. NO je tražio financijsku stabilnost, odnosno smanjivanje obaveza te vraćanje kredita Gradu te je podržao takav smjer upravljanja, njegujući i razvijajući dobre odnose s Gradom, odnosno svim vlasnicima. Svjestan da Klub najbolje rezultate daje kada je okosnica prve momčadi sastavljena od igrača koji su proizišli iz naše Akademije, NO je podržao ulaganje u Akademiju i uvjete za rad u Akademiji. Ujedno ti igrači postižu najbolje rezultate i vrijednost u transferima, a posljedično, Klub od njih može dobiti i značajnu solidarnu naknadu. NO smatra da je i dalje nužno i ključno nastaviti ulagati u taj segment!

Ujedno, NO dao je i podršku procesu implementacije tih igrača u prvu momčad na način kad i kako struka, definirana od PU (sportski direktor, trener A momčadi i voditelj Akademije) procijeni da je to najbolje. 

Ako pogledamo u povijest i trenere koji su proizišli iz naše Akademije, oni postižu najbolji rezultat s momčadi sastavljenom od igrača iz Akademije i pravom doselekcijom iz vani. Stoga je NO izrazio stav kako je svako ulaganje u stručnost u sportskoj vertikali dobrodošlo, počevši od samog vrha a kako bi razradili ili usavršili metodologiju razvoja igrača ali i igre te trenera, scouting-a, networkinga, postavili pravila prema managerima i izvršili transfer znanja. NO je podržao otvaranje Kluba prema manjim sredinama te približavanju odnosa sa znanstvenim institucijama u zajedničkim projektima. 

NO je prepoznao potrebu za kontinuitetom poslovanja i upravljanja te je pokrenuo izradu strategije Kluba i izradio te prezentirao javnosti strateški okvir Kluba. NO smatra završetak procesa implementacije strategije nužnim i ključnim za izgradnju kvalitetnijeg, održivog i učinkovitijeg sustava upravljanja i faktorom stabilnosti Kluba! 

NO je na sjednicama utvrdio kako je nužno ulaganje na ključnim mjestima u radnoj zajednici kako bi se povećala učinkovitost iste te je podržao angažman vanjskih tvrtki specijaliziranih za traženje visoko stručnog kadra. NO je utvrdio i izrazio svoj stav da je nužno da radna zajednica i svi ostali sportski djelatnici Kluba odgovaraju vrijednostima Kluba.NO je utvrdio da bez sređivanja odnosa u hrvatskom nogometu naš Klub ni hrvatski nogomet neće moći ostvariti svoj maksimum te je podržao aktivnosti u smjeru raščišćavanja odnosa i sustavnog upravljanja i razvoja u hrvatskom nogometu na dobrobit svih. 

NO je utvrdio nužnost ulaganje u prvu momčad kako bi povećao konkurentnost te je podržao ulaganje u prvu momčad bez ugrožavanja financijske stabilnosti Kluba.

NO je utvrdio nužnost veće transparentnosti i smanjivanje rizika za pogrešku u kupoprodaji igrača te prema tome zatražio i od sadašnjeg PU dokument transferne politike, u kojoj bi više ključnih ljudi, posebno struke (sportski direktor, trener A momčadi, voditelj Akademije i PU) sudjelovale u planiranju prijelaznog roka i procjeni igrača kroz formalne obrasce uz zahtjev za suglasnost, kako bi se osigurali da igrači koji dolaze garantiraju rezultat, a istovremeno ne ugrožavaju financijsku stabilnost Kluba i razvoj mladih igrača. Ujedno bi se u istom dokumentu trebao definirati prihvatljivi okvir u kojem su propisana i moguća prava za igrače i njihove zastupnike. 

NO je također na sjednicama utvrdio kako je nužno definirati stil igre Kluba, planirati više prijelaznih rokova i sezona unaprijed, isto kao i razvoj igrača i druge stručne odrednice te je zatražio izradu dokumenta sportske politike Kluba u navedenu svrhu. 

Obzirom na činjenicu da postizanjem velike dobiti plaćamo i proporcionalno tome visoki porez na dobit NO je podržao planiranje u kojem se ta sredstva preusmjeravaju u ulaganja,bilo u prvu momčad bilo u druge investicije imajući razumijevanja za činjenicu da je teško predvidjeti učinak u prelaznom periodu. NO je također zatražio od Uprave da predloži način kako Klub može poslovati ne ugrožavajući financijsku stabilnost te smanjujući ovisnost o prijelaznim rokovima na minimum, ne ugrožavajući rezultat i razvoj igrača. NO je poštovao samostalnost Uprave u odlučivanju te davao suglasnosti na prijedloge Uprave za sportske direktore i trenere A momčadi.
NO je svjestan kako je za realizaciju navedenih procesa potreban dugotrajan i strpljiv rad te se i ovom prilikom zahvaljuje svima onima koji jesu ostvarivali, radili ili rade na ostvarenju istoga.

S druge strane NO smatra kako Klub nije imao kontinuitet u upravljanju, što je usporilo odnosno negativno utjecalo na pojedine procese, iako je NO uvijek tražio najboljeg kandidata, pa je shodno tome i angažirao agenciju za traženje visokostručnog kadra i sukladno tome i odabrao predsjednika Uprave. Smatram da su pojedini od navedenih procesa kao izrada dokumenta transferne i sportske politike trebali biti brže realizirani te prepoznajem i odgovornost NO u navedenom. Događalo se da informacije koje bi trebale biti prezentirane samo na sjednicama NO nađu put do javnosti.

Obzirom na to da je bilo puno natpisa o tome kako ulica upravlja Klubom i utječe na NO ili da NO upravlja Klubom, želim reći da članovi NO-a samostalno izražavaju svoj stav i NO donosi odluke većinom, demokratskim putem.

Ukoliko je NO donio odluku koja je u skladu sa zahtjevom navijača, to ne znači da navijači upravljaju Klubom jer je NO donosio i odluke koje su u suprotnosti od očekivanja, bilo navijača, bilo javnosti. Još jednom naglašavam, NO nadzire a ne upravlja Klubom, uvijek na dispoziciji Upravi ili Klubu ukoliko Uprava smatra da NO može pomoći. 

Smatramo kako su ovo odgovori koji su već poznati javnosti ali smo ih bili dužni ponoviti. S obzirom na priopćenje Udruge Naš Hajduk, dužni smo iznijeti i svoj stav te preporuke za daljnje upravljanje Klubom. NO daje punu podršku Predsjedniku Uprave u upravljanju i realizaciji započetih procesa te smatra nužnim omogućiti Predsjedniku vrijeme, stabilnost i podršku kako bi se mogao posvetiti započetim gore spomenutim, a nedovršenim procesima. Stoga smatramo kako će raspisivanje izbora za novi saziv NO upravo biti ono što će omogućiti smirivanje situacije, dati stabilnost te podršku i mir koji je potreban Upravi u radu i od strane javnosti.NO će sukladno svojim ovlastima nastaviti nadzirati stanje u Klubu do okončanja novih redovnih izbora.
hr Wed Aug 22 2018 13:13:02 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Sport:Hajduk
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ba109a3cb557a7ba58b490a/80
Foto: hajduk.hr

Bijeli se pripremaju za prvenstveni dvoboj s Istrom

Utakmica se igra u nedjelju u Puli
Nogometaši Hajduka pripremaju se za sljedeći prvenstveni susret u kojem gostuju kod Istre 1961 u Puli u sklopu 8. kola HT Prve lige. Momčad Zorana Vulića trenirat će na Poljudu tijekom cijelog tjedna, a dvoboj na Aldo Drosini na rasporedu je u nedjelju u 19 sati. 

Određene su i službene osobe za dvoboj u Puli. Glavni sudac utakmice je Igor Pajač iz Zeline, pomoćnici su mu Jerko Crnčić iz Vrbovca i Bojan Zobenica iz Velike Gorice, a četvrti sudac je Igor Križarić iz Čakovca. 

Trener Bijelih za ovu će utakmicu na raspolaganju imati i Andrea Fomitschowa koji se vraća nakon odrađene suspenzije zbog tri žuta kartona, dok napadač Said Ahmed Said ima još jednu utakmicu za odraditi i na raspolaganju će biti za susret šesnaestine finala Hrvatskog kupa u kojem Hajduk igra protiv NK Vrapče u Zagrebu. 

Nakon utakmice s Istrom Bijeli će do utorka ostati u Medulinu, a zatim odlaze u Zagreb na Kup utakmicu koja je na rasporedu u srijedu. 
hr Tue Sep 18 2018 16:20:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Sport:Hajduk
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b9d6443cb557af5ab8b4664/80

Hajduk upisao prvu pobjedu u HNL-u ove sezone

Caktaš s dva pogotka slomio Rudeš
Hajduk je u 7. kolu HT Prve lige upisao prvu pobjedu. Bijeli su na Poljudu sa 3:1 bili bolji od Rudeša. Dva pogotka postigao je Caktaš a jedan je djelo Ivanovskog. Počasni pogodak za Rudeš postigao je Andrey u 90. minuti. 

Bolje i odlučnije je Hajduk ušao u susret, a bolji ulazak u susret okrunio je pogotkom glavom Mijo Caktaš u 21. minuti nakon ubačaja Jaira. Ubacio je Hajduk do odmora u manju brzinu, ali u drugom djelu opet su zaigrali većim intenzitetom, rezultat toga su dva pogotka. Najprije je pogodio Ivanovski u 61. minuti nakon jednog odbijanca, a 13. minuta nakon toga pogodio je Caktaš s 11 metara. Na kraju susreta gosti su samo ublažili poraz. 

Zasluženom prvom pobjedom u sezoni Hajduk sada drži sedmo mjesto tablice s isto toliko bodova. 

Hajduk: Posavec, Juranović, Vučur, Lopez, Filip (od 82' Bradarić), Caktaš, Hamza, Jradi (od 46' Jurić), Jairo (od 51' Jairo), Gyurcso, Ivanovski. Klupa: Ljubić, S. Jurić, Palaversa, Šego, Bradarić, Tudor, Mikulić

Rudeš: Picak, Filipović, Pantalon, Obanor, Falinski, Petrović (od 72' Jukić), Mrkonjić, Klepač, Boršić, Marques, Kalik (od 63' Mišković). 
hr Sat Sep 15 2018 21:58:15 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Sport:Hajduk
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b9ccffacb557a8ea08b485f/80
Foto: hajduk.hr

Danas igra Hajduk: Bijeli s novim trenerom idu po prvu pobjedu

Od 19 sati Hajduk na Poljudu igra protiv Rudeša u sklopu 7. kola HT Prve lige
Točno 27 dana prošlo je od posljednje prvenstvene utakmice na Poljudu. Nogometaši Hajduka u međuvremenu su dobili novog trenera Zorana Vulića koji će nakon 11 godina po prvi put povesti momčad na klupi Hajduka. Peti je ovo put da Vulić vodi svoj najdraži klub. Zajedno sa svojim pomoćnicima Mladenom Pralijom i Marijom Carevićem predstavljen je u ponedjeljak, danas će od 19 sati u prvenstvenom susretu protiv Rudeša voditi Bijele, a posljednji angažman kao trener Hajduka imao je 2007. godine. 

Zbog tri žuta kartona dvoboj će propustiti Andre Fomitschow te Ahmed Said Said koji još odrađuje suspenziju. Već duže vrijeme ozlijeđeni su Tomislav Duka i Dino Beširović koji su u procesu rehabilitacije nakon operacija. Očekuje se sastav: Posavec, Juranović, Vučur, Lopez, Filip, Palaversa, Caktaš, Jradi, Jairo, Gyurcso i Ivanovski.

- Igrači su svjesni situacije i učinit će sve da iz nje izađemo. Pred nama nije lagan zadatak, ali vjerujem u ove momke i u ovaj klub, siguran sam da ćemo iz svega izaći jači - poručio je na konferenciji za medije trener Vulić. 

Nakon jučerašnje pobjede Istre nad Interom Bijeli su pali na deveto mjesto, te ništa osim tri boda danas ne dolazi u obzir. 

Sudac ogleda je Damir Batinić iz Osijeka, a pomažu mu Tomislav Petrović iz Valpova i Goran Loparac iz Sladojevaca. Četvrti sudac je Marko Cestarić iz Siska. Delegat susreta je Branko Bebić iz Metkovića, a kontrolor suđenja Domagoj Vučkov iz Rijeke.
hr Sat Sep 15 2018 11:26:35 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Sport:Hajduk
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b9c0430cb557a04ab8b460d/80
Foto: hajduk.hr

Službeno: Goran Blažević novi je vratar Hajduka

Iskusni vratar s Bijelima je potpisao ugovor do kraja ove sezone
Blažević se nakon pet godina ponovno vraća na Poljud, a za Hajduk je do sada branio u ukupno 51 službenoj utakmici. Posljednji put 2013. godine u prvom susretu finala Kupa u kojem je Hajduk pobijedio Lokomotivu 2:1, a dva su tjedna poslije Bijeli podigli trofej Rabuzinovog sunca.

- Presretan sam što sam se vratio kući. Osjećam i određenu vrstu pritiska prema sebi i ljudima u Klubu koji su me angažirali, a svojim radom, ponašanjem i zalaganjem želim im pokazati da nisu pogriješili i da zaslužujem biti tu. Mislim da, unatoč trenutnoj situaciji na ljestvici, imamo dobru momčad i da možemo samo ići put gore - prve su riječi povratnika u Hajdukov dres.

Tridesetdvogodišnji čuvar mreže prošao je mlađe uzrasne kategorije Hajdukove omladinske škole, a proteklih pet godina je bio član Levskog, Torpedo Moskve i Slaven Belupa.
hr Fri Sep 14 2018 20:56:09 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Sport:Hajduk

Pročitajte još . . .