Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5b7d4498cb557a4f6a8b4b60/80
Foto: hajduk.hr

Marasović: Ulica ne upravlja klubom niti utječe na Nadzorni odbor

Predsjednik Nadzornog odbora HNK Hajduk Slaven Marasović danas se obratio javnosti
- Za početak želim odgovoriti na upite i natpise o odgovornosti NO-a s obzirom na trenutnu situaciju, a koja se gotovo uvijek veže uz rezultat prve momčadi. NO, odnosno članovi NO-a su od stupanja na svoja mjesta u NO-u odgovorni za sve što se događa u Klubu, bilo dobro ili loše, a u skladu sa svojim ovlastima!

Što su i koje su ovlasti NO-a?

- Ukratko, NO prvenstveno nadzire rad Uprave te na sjednicama NO-a utvrđuje posluje li uprava odgovorno te u skladu s pozitivnim zakonskim propisima RH, dokumentima i pravilnicima Kluba, odlukama Skupštine te shodno tome donosi odluke ili iskazuje svoj stav. Kako procjenjujemo rad uprave? Na sjednicama NO-a, osim PU često sudjeluju i ostali djelatnici Kluba, sportski direktor, trener, voditelj Akademije i druge osobe po pozivu. NO traži i koristi pismene ili usmene izvještaje navedenih djelatnika i shodno tome donosi konačne odluke i stavove. 

Što smo odlučivali i kakve smo odluke podržali tijekom svog mandata?NO je na sjednicama utvrdio da je nužan preduvjet uspjehu ulaganje u infrastrukturu i u uvjete za rad te je podržao takav smjer u upravljanju. NO je tražio financijsku stabilnost, odnosno smanjivanje obaveza te vraćanje kredita Gradu te je podržao takav smjer upravljanja, njegujući i razvijajući dobre odnose s Gradom, odnosno svim vlasnicima. Svjestan da Klub najbolje rezultate daje kada je okosnica prve momčadi sastavljena od igrača koji su proizišli iz naše Akademije, NO je podržao ulaganje u Akademiju i uvjete za rad u Akademiji. Ujedno ti igrači postižu najbolje rezultate i vrijednost u transferima, a posljedično, Klub od njih može dobiti i značajnu solidarnu naknadu. NO smatra da je i dalje nužno i ključno nastaviti ulagati u taj segment!

Ujedno, NO dao je i podršku procesu implementacije tih igrača u prvu momčad na način kad i kako struka, definirana od PU (sportski direktor, trener A momčadi i voditelj Akademije) procijeni da je to najbolje. 

Ako pogledamo u povijest i trenere koji su proizišli iz naše Akademije, oni postižu najbolji rezultat s momčadi sastavljenom od igrača iz Akademije i pravom doselekcijom iz vani. Stoga je NO izrazio stav kako je svako ulaganje u stručnost u sportskoj vertikali dobrodošlo, počevši od samog vrha a kako bi razradili ili usavršili metodologiju razvoja igrača ali i igre te trenera, scouting-a, networkinga, postavili pravila prema managerima i izvršili transfer znanja. NO je podržao otvaranje Kluba prema manjim sredinama te približavanju odnosa sa znanstvenim institucijama u zajedničkim projektima. 

NO je prepoznao potrebu za kontinuitetom poslovanja i upravljanja te je pokrenuo izradu strategije Kluba i izradio te prezentirao javnosti strateški okvir Kluba. NO smatra završetak procesa implementacije strategije nužnim i ključnim za izgradnju kvalitetnijeg, održivog i učinkovitijeg sustava upravljanja i faktorom stabilnosti Kluba! 

NO je na sjednicama utvrdio kako je nužno ulaganje na ključnim mjestima u radnoj zajednici kako bi se povećala učinkovitost iste te je podržao angažman vanjskih tvrtki specijaliziranih za traženje visoko stručnog kadra. NO je utvrdio i izrazio svoj stav da je nužno da radna zajednica i svi ostali sportski djelatnici Kluba odgovaraju vrijednostima Kluba.NO je utvrdio da bez sređivanja odnosa u hrvatskom nogometu naš Klub ni hrvatski nogomet neće moći ostvariti svoj maksimum te je podržao aktivnosti u smjeru raščišćavanja odnosa i sustavnog upravljanja i razvoja u hrvatskom nogometu na dobrobit svih. 

NO je utvrdio nužnost ulaganje u prvu momčad kako bi povećao konkurentnost te je podržao ulaganje u prvu momčad bez ugrožavanja financijske stabilnosti Kluba.

NO je utvrdio nužnost veće transparentnosti i smanjivanje rizika za pogrešku u kupoprodaji igrača te prema tome zatražio i od sadašnjeg PU dokument transferne politike, u kojoj bi više ključnih ljudi, posebno struke (sportski direktor, trener A momčadi, voditelj Akademije i PU) sudjelovale u planiranju prijelaznog roka i procjeni igrača kroz formalne obrasce uz zahtjev za suglasnost, kako bi se osigurali da igrači koji dolaze garantiraju rezultat, a istovremeno ne ugrožavaju financijsku stabilnost Kluba i razvoj mladih igrača. Ujedno bi se u istom dokumentu trebao definirati prihvatljivi okvir u kojem su propisana i moguća prava za igrače i njihove zastupnike. 

NO je također na sjednicama utvrdio kako je nužno definirati stil igre Kluba, planirati više prijelaznih rokova i sezona unaprijed, isto kao i razvoj igrača i druge stručne odrednice te je zatražio izradu dokumenta sportske politike Kluba u navedenu svrhu. 

Obzirom na činjenicu da postizanjem velike dobiti plaćamo i proporcionalno tome visoki porez na dobit NO je podržao planiranje u kojem se ta sredstva preusmjeravaju u ulaganja,bilo u prvu momčad bilo u druge investicije imajući razumijevanja za činjenicu da je teško predvidjeti učinak u prelaznom periodu. NO je također zatražio od Uprave da predloži način kako Klub može poslovati ne ugrožavajući financijsku stabilnost te smanjujući ovisnost o prijelaznim rokovima na minimum, ne ugrožavajući rezultat i razvoj igrača. NO je poštovao samostalnost Uprave u odlučivanju te davao suglasnosti na prijedloge Uprave za sportske direktore i trenere A momčadi.
NO je svjestan kako je za realizaciju navedenih procesa potreban dugotrajan i strpljiv rad te se i ovom prilikom zahvaljuje svima onima koji jesu ostvarivali, radili ili rade na ostvarenju istoga.

S druge strane NO smatra kako Klub nije imao kontinuitet u upravljanju, što je usporilo odnosno negativno utjecalo na pojedine procese, iako je NO uvijek tražio najboljeg kandidata, pa je shodno tome i angažirao agenciju za traženje visokostručnog kadra i sukladno tome i odabrao predsjednika Uprave. Smatram da su pojedini od navedenih procesa kao izrada dokumenta transferne i sportske politike trebali biti brže realizirani te prepoznajem i odgovornost NO u navedenom. Događalo se da informacije koje bi trebale biti prezentirane samo na sjednicama NO nađu put do javnosti.

Obzirom na to da je bilo puno natpisa o tome kako ulica upravlja Klubom i utječe na NO ili da NO upravlja Klubom, želim reći da članovi NO-a samostalno izražavaju svoj stav i NO donosi odluke većinom, demokratskim putem.

Ukoliko je NO donio odluku koja je u skladu sa zahtjevom navijača, to ne znači da navijači upravljaju Klubom jer je NO donosio i odluke koje su u suprotnosti od očekivanja, bilo navijača, bilo javnosti. Još jednom naglašavam, NO nadzire a ne upravlja Klubom, uvijek na dispoziciji Upravi ili Klubu ukoliko Uprava smatra da NO može pomoći. 

Smatramo kako su ovo odgovori koji su već poznati javnosti ali smo ih bili dužni ponoviti. S obzirom na priopćenje Udruge Naš Hajduk, dužni smo iznijeti i svoj stav te preporuke za daljnje upravljanje Klubom. NO daje punu podršku Predsjedniku Uprave u upravljanju i realizaciji započetih procesa te smatra nužnim omogućiti Predsjedniku vrijeme, stabilnost i podršku kako bi se mogao posvetiti započetim gore spomenutim, a nedovršenim procesima. Stoga smatramo kako će raspisivanje izbora za novi saziv NO upravo biti ono što će omogućiti smirivanje situacije, dati stabilnost te podršku i mir koji je potreban Upravi u radu i od strane javnosti.NO će sukladno svojim ovlastima nastaviti nadzirati stanje u Klubu do okončanja novih redovnih izbora.
hr Wed Aug 22 2018 13:13:02 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Sport:Hajduk
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bf027270e49384e168b4594/80
Foto: hajduk.hr

Hajduk u Livnu odigrao bez pogodaka s Troglavom

Prijateljska utakmica u povodu 100. rođendana kluba iz Livna
Nogometaši Hajduka danas su igrali prijateljsku utakmicu s NK Troglav 1918 u Livnu. Završilo je bez pogodaka, a trener Zoran Vulić na raspolaganju nije imao mnogobrojne prvotimce koji sudjeluju u reprezentativnim akcijama. Na put je danas poveo ukupno 16 igrača među kojima i dosta novih, mladih igrača, koji su proteklog tjedna priključeni treninzima. 

Troglav: Bućo, Bartulica, Krivić, Krišto, Ćosić, Pavić, Čačija, Križan, Čeko, Duvnjak, Barić. Još su igrali: Banović, Kovač, Vrgoč, H. Bučo, Vidović, Vrdoljak.

Hajduk: Blažević, Šehić, Mikulić, Gyurcso, Ivanovski, Caktaš, Martinović, Said, Vučur, Fomitschow, Filip. Još su igrali: Runje, Lopez, Skorup, Čuić, Kovačević. 
hr Sat Nov 17 2018 15:43:12 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Sport:Hajduk
http://www.dalmacijanews.hr/files/5be723700e49382d0a8b45b2/80
Foto: HNK Hjaduk

Hajduk konačno pobijedio!

Nakon pet kola bez pobjede, Bijeli su slavili
Hajduk je  u okviru 14. kola HNL-a na praznom Poljudu zbog HNS-ove kazne sa 3:0 pobjedio Inter iz Zaprešića. Palaversa je pogodio u prvom dijelu za 1:0, a u drugom dijelu pogađali su još Jairo i Said. Prva je ovo pobjeda Bijelih od 23.rujna i tek druga u posljednjih deset susreta na PoljuduHajduk je trenutno na šestom mjestu sa 16 bodova, pet manje od petoplasirane Rijeke koja ima utakmicu manje.  

Odmah na početku su igrači Hajduka oduzeli loptu na sredini terena, Caktaš je gurnuo prema Jairu, ovaj proslijedio za Juranovića koji je pucao s 20 metara iskosa, ali nije pogodio okvir vrata. U 19. minuti došli su Bijeli do pogotka. Said je s desne strane poslao loptu u sredinu, Gyurcso je propustio za Palaversu koji plasiranim udarcem u lijevi donji kut pogađa mrežu gostiju. Kontrolirali su Bijeli utakmicu, uz pogodak, u prvom dijelu su imali još tri udarca izvan okvira te jedan u okvir vrata. Odmah na početku drugog dijela Hajduk je povećao svoju prednost. Ubacio je Caktaš s 25 metara, Jairo je pucao glavom, ali Kelava sjajnom reakcijom izbacuje loptu u korner. Iz kuta je opet ubacio Caktaš, a Jairo je ponovno najviši u skoku i s 10 metara glavom šalje loptu u mrežu. Pucao je Said u 52. minuti iz slobodnjaka s 25 metara, prošlo je pored lijeve vratnice. U 60. minuti velika prilika za Hajduk. Caktaš je oduzeo loptu na 20 metara, izbio je sam pred vratara, odložio za Saida čiji udarac s 12 metara odlazi pored lijeve vratnice. Pet minuta nakon toga Hajduk je povisio na 3:0. Jairo je dao loptu na vrh šesnaesterca za Teklića čiji  je udarac malo zapeo u bloku, međutim lopta dolazi do Saida koji iz velike blizine pogađa pored nemoćnog Kelave. Bradarić je u 80. minuti proigrao Gyurcsa koji je ostao na širokom prostoru s Bosecom, prošao je pored njega, zatim pucao iskosa s 13 metara, ali Kelava odbija loptu u korner. Malo nakon toga sjajna akcija Bijelih, u nekoliko dodavanja izigrali su kompletnu obranu gostiju, na koncu je Jairo izbacio Gyurcsa u poziciju za pogodak, ali Mađar je pucao pored vrata, s tim da ga je Muhar uspio malo omesti u posljednjem trenutku. 

Hajduk: Blažević, Juranović, Ismajli, Lopez, Bradarić (od 87' Fomitschow), Palaversa, Jurić (od 62' Teklić), Caktaš, Gyurcso (od 87' Ivanovski), Jairo, Said. 


Inter: 
Kelava, Muhar, Postonjski, Ajayi, Čekliković, Solomon  (od 53' Mamut), Zulim (od 53' Vukčević), Prenga, Šimunec, Bosec, Rak (od 74' Burzanović)

hr Sat Nov 10 2018 19:29:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Sport:Hajduk
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b89434ccb557a27508b559e/80
Foto: hajduk.hr

Hajduk danas na praznom Poljudu protiv Intera

Druga od četiri utakmice bez gledatelja igra se od 17:30
Nogometaši Hajduka danas od 17.30 sati na praznom Poljudu igraju protiv Intera iz Zaprešića u sklopu 14. kola HT Prve lige. Ovo je druga od od četiri utakmice u nizu koja će se odigrati pred praznim tribinama.

U konkurenciji za današnji susret neće biti ozlijeđeni vratar Josip Posavec i Hamza Barry te Tomislav Duka i Dino Beširović koji su od ranije van stroja.

Također nema ni Bassela Jradija koji je u dvoboju s Goricom dobio treći žuti karton. 

S druge strane trener Zoran Vulić u odnosu na prošlo kolo na raspolaganju ima kapetana Miju CaktašaAdama Gyurcsa i Frana Tudora.

Pet prvenstvenih utakmica Bijeli su bez pobjede i jasno je da se današnja pobjeda nameće kao veliki imperativ. 

Očekuje se da će utakmicu započeti Blažević, Juranović, Ismajli, Lopez, Fomitschow, Caktaš, Jurić, Bradarić, Gyurcso, Jairo Said. 

- Teško je za klub Hajdukove povijesti nalaziti se na ovoj poziciji, ali ne smijemo razmišljati o tome nego samo o prvoj sljedećoj utakmici. Ekipa radi dobro, vratio nam se dio ozlijeđenih igrača i sada moramo svi zajedno nastaviti s kvalitetnim radom, na miran i staložen način. Protiv Intera se moramo nametnuti i napraviti sve da osvojimo tri boda - kazao je trener Vulić na konferenciji za medije uoči utakmice s Interom. 

Glavni sudac je Damir Batinić iz Osijeka, pomoćnici su mu Goran Pataki iz Đakova i Dejan Berger iz Osijeka, a četvrti sudac je Dario Bel iz Osijeka.
hr Sat Nov 10 2018 12:09:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Sport:Hajduk
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bdda0950e4938ce1f8b46f6/80
Foto: hajduk.hr

Vulić: "Svjesni smo u kojoj smo situaciji i moramo ići na pobjedu"

Nogometaši Hajduka u subotu od 17.30 sati na Poljudu igraju protiv Intera iz Zaprešića u sklopu 14. kola HT Prve lige
Hajdukov trener Zoran Vulić uoči utakmice protiv Intera novinarima je rekao:

- Što kazati, zahtjevna utakmica za nas zbog toga što smo u toj poziciji u kojoj jesmo. Mislim da smo svjesni u kojoj smo situaciji i moramo ići na pobjedu.

Izostanci?

 Ja više za ozlijeđene igrače zbilja neću ništa reći, tu je liječnička služba. Trening je kod mene otvoren do četvrtka ako je utakmica u subotu, možete vidjeti tko trenira, a tko ne trenira. 

Ispada da je utakmica s Interom derbi začelja?

Teško je za klub Hajdukove povijesti nalaziti se na ovoj poziciji, ali ne smijemo razmišljati o tome nego samo o prvoj sljedećoj utakmici. 

Inter?

- Inter je dobra momčad, što smo mi gledali snimke igraju dobar nogomet, u puno utakmica nisu imali sportske sreće.  Šteta što nema publike da nam pomogne jer u ovom trenutku nam je bitna, ali koga nema bez njega se mora i može, što ćemo. 

Vidite li pomak?

- Ekipa radi dobro, vratio nam se dio ozlijeđenih igrača i sada moramo svi zajedno nastaviti s kvalitetnim radom, na miran i staložen način. U zadnje vrijeme smo dobili dva reprezentativca Gyurcsa i Bradarića, moramo nastaviti raditi zajedno i biti mirni i staloženi te će sve doći na svoje mjesto. 

Novinari su zatim spomenuli i Ismajlija da je dobio poziv u reprezentaciju Albanije, a Vulić je nastavio:

- Protiv Intera se moramo nametnuti bez obzira na sve i napraviti sve da osvojimo tri boda. Nema nam druge. 
hr Fri Nov 09 2018 17:38:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Sport:Hajduk

Pročitajte još . . .